Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Τυπική Εκπαίδευση => Σχολικά μαθήματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: perastikos_kav στις Αύγουστος 02, 2013, 09:02:24 μμ

Τίτλος: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: perastikos_kav στις Αύγουστος 02, 2013, 09:02:24 μμ
Το τελευταίο διάστημα κουράστηκα να διαβάζω γκρίνιες από όλες τις πλευρές για τα νέα αναλυτικά, για το πόσο αδικήθηκε η τάδε ή η δείνα ειδικότητα, η οποία σε όλο τον κόσμο τιμάται, αλλά εδώ την κατακρεουργήσαμε. Έκανα λοιπόν τον κόπο και βρήκα τα "βασικά" αναλυτικά προγράμματα σε κάποιες χώρες στο εξωτερικό, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Αμερική. Εξ' αρχής δηλώνω οτι στις χώρες αυτές υπάρχει μια ποικιλία τύπων σχολείων, ενώ υπάρχει και μια τοπική ευελιξία στον καθορισμό του προγράμματος σπουδών. Αυτό σημαίνει οτι σίγουρα υπάρχουν διαφοροποιήσεις, αλλά αυτά που βρήκα απεικονίζουν τη μέση κατάσταση σε κάθε χώρα.
Ας ξεκινήσω με τους φίλους μας ( ;D) τους Γερμανούς: Λίγο πολύπλοκο το σύστημα τους, μέχρι να καταλάβω έστω και τα βασικά μου πήρε αρκετό χρόνο. Ο σύνδεσμος δίνει δύο παραδείγματα από το πιο "κλασσικό" σχολείο της Γερμανίας το λεγόμενο Gymnasium. Είναι αυτό που δίνει πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο και έχει το πιο "κλασσικό" αναλυτικό πρόγραμμα με την έννοια των κλασσικών σπουδών και όχι του πιο "δημοφιλούς". Από όσο γνωρίζω τα τεχνικά/επαγγελματικά σχολεία έιναι τα πιο δημοφιλή:
http://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_Germany

Παρατήρηση, εμείς αποκαλούμε τους Γερμανούς σωβινιστές στο θέμα της γλώσσας, αλλά οι ώρες διδασκαλίας ξένων γλωσσών, είναι περισσότερες από τις ώρες των γερμανικών. Συγκεκριμένα στη 10η τάξη Αγγλικά 3 ώρες, Γαλλικά 3 ώρες, Ισπανικά 2 ώρες (οι γλώσσες είναι ενδεικτικές και ποικίλλουν από σχολείο σε σχολείο). Η πρώτη ξένη γλώσσα ξεκινάει στην 5η τάξη και η δεύτερη προστίθεται στην 7η τάξη (κάτι σαν την πρώτη Γυμνασίου). Βιολογία, Φυσική Χημεία έχουν από ένα δίωρο στην 10η τάξη, ενώ στην 12η υπάρχει ένα τετράωρο της φυσικής και εξαφανίζονται η Χημεία και η Βιολογία. Στη 12η τάξη επίσης οι σωβινιστές κατά τα άλλα Γερμανοί έχουν 4 ώρες γερμανικά και 4 ώρες Αγγλικά ενώ επιπρόσθετα άλλες 4ώρες που οι μαθητές επιλέγουν Γεωγραφία ή κοινωνικές επιστήμες διδάσκονται στα αγγλικά  σε όσους επιλέξουν τις κοινωνικές επιστήμες. Οι μαθηματικοί έχουν ένα πεντάωρο στην 10η τάξη και ένα τετράωρο στην 12η. Η πληροφορική υπάρχει στην 10η τάξη με ένα δίωρο ενώ δεν υπάρχει στη 12η.

Πάμε στη Γαλλία για την οποία βρήκα στοιχεία για τα λεγόμενα Κολλέγια που είναι κάτι σαν τα δικά μας Γυμνάσια, αλλά έχουν τετραετή φοίτηση. Οι απόφοιτοι τους μπορούν να συνεχίσουν στα Λύκεια ή τα Επαγγελματικά Λύκεια (οπού υπάρχει και τομέας υγείας, αντίθετα από οτι ισχυρίζεται το υπουργείο).
Ας ξεκινήσω από το αντικείμενο μου την πληροφορική. Έχει ένα τρίωρο στην πρώτη και την τέταρτη τάξη και δεν υπάρχει στις δύο ενδιάμεσες. Μάλιστα στην τέταρτη τάξη οι μαθητές για να πάρουν το απολυτήριο είναι υποχρεωμένοι μέσα από το συγκεκριμένο μάθημα να πιστοποιηθούν στη χρήση η/υ και διαδικτύου. Η μητρική γλώσσα διαδάσκεται από τέσσεριες έως και 5 ώρες. Στις δυο πρώτες τάξεις υπάρχει υποχρεωτική μία ξένη γλώσσα, ενώ στην τρίτη και την τέταρτη τάξη υπάρχει η υποχρέωση και για 2η ξένη γλώσσα. Οι ξένες γλώσσες είναι τρίωρα μαθήματα με εξαίρεση την πρώτη τάξη που είναι τετράωρο. Δηλαδή οι κατά τα άλλα σωβινιστές στο θέμα της γλώσσας Γάλλοι διδάσκουν τις ξένες γλώσσες περισσότερες ώρες από τη μητρική.

Παραθέτω το σύνδεσμο για τη Γαλλία και συνεχίζω το σχολιασμό:
http://www.french-property.com/guides/france/public-services/school-education/lower-secondary/curriculum/

Τα μαθηματικά κυμαίνονται απο 3,5 έως και 4 ώρες την εβδομάδα, βιολογία δεν φαίνεται να υπάρχει εκτός αν είναι ενσωματωμένη στο λεγόμενο μάθημα "επιστήμες", ενώ για τη φυσική και τη χημεία γίνεται ξεχωριστή αναφορά και έχουν από ένα δίωρο. Η γυμναστική ξεκινάει με ένα τετράωρο στην πρώτη τάξη και μειώνεται στις τρεις ώρες στις επόμενες τάξεις.
 Ενδιαφέρουσε πληροφορίες υπάρχουν κι εδώ:
https://en.wikipedia.org/wiki/Secondary_education_in_France#Curriculum αλλά χωρίς αναφορά σε ώρες διδασκαλίας ανά εβδομάδα.

Όπως είναι γνωστό στις ΗΠΑ δεν υπάρχει ενιαίο πρόγραμμα σπουδών. Το κράτος καθορίζει κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές του ωρολόγιου προγράμματος και από εκεί και μετά, οι πολιτείες, οι κομητείες, αλλά και οι επιτροπές που διοικούν κάθε σχολίο έχουν μεγάλα περιθώρια ευελιξίας.
Στα λεγόμενα Highschool που έχουν διάρκεια 6 ή 7 χρόνια ο βασικός υποχρεωτικός κορμός είναι ο παρακάτω:
The following minimum courses of study in mandatory subjects are required in nearly all U.S. high schools:

    Science (usually three years minimum, normally biology, chemistry and physics)
    Mathematics (usually four years minimum, normally including algebra, geometry, pre-calculus, statistics, and even calculus)
    English (usually four years minimum, including literature, humanities, composition, oral languages, etc.)
    Social sciences (usually three years minimum, including various history, government/economics courses)[43]
    Physical education (at least one year)
Ο υποχρεωτικός κορμός δεν σημαίνει οτι υπάρχει σε όλες τις τάξεις, απλά υπάρχει ένα ελάχιστο πλήθος ετών που πρέέπι να διδάσκονται. Ακολουθεί ενδεικτικά λίστα μαθημάτων επιλογής:
Common types of electives include:

    Computers (word processing, programming, graphic design)
    Athletics (cross country, football, baseball, basketball, track and field, swimming, tennis, gymnastics, water polo, soccer, softball, wrestling, cheerleading, volleyball, lacrosse, ice hockey, field hockey, crew, boxing, skiing/snowboarding, golf, mountain biking, marching band)
    Career and Technical Education (Agriculture/Agriscience, Business/Marketing, Family and Consumer Science, Health Occupations, and Technology Education, including Publishing (journalism/student newspaper, yearbook/annual, literary magazine))
    Performing Arts/Visual Arts, (choir, band, orchestra, drama, art, ceramics, photography, and dance)
    Foreign languages (Spanish and French are common; Chinese, Latin, Ancient Greek, German, Italian, Arabic, and Japanese are less common)[44]
    Junior Reserve Officers' Training Corps

Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_the_United_States


Συνεχίζεται....


Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: gvardal στις Αύγουστος 02, 2013, 09:42:05 μμ
Πολύ καλή δουλειά συνάδελφε. Αναμένουμε τη συνέχεια. Προς το παρόν θα αρκεστώ να σχολιάσω μόνο αυτό

Παρατήρηση, εμείς αποκαλούμε τους Γερμανούς σωβινιστές στο θέμα της γλώσσας, αλλά οι ώρες διδασκαλίας ξένων γλωσσών, είναι περισσότερες από τις ώρες των γερμανικών.

όταν προσπάθησα να εξηγήσω σε μια φίλη Γερμανίδα την έννοια του φροντιστηρίου δεν το κατάφερα ποτέ. Μιλούσε άπταιστα αγγλικά τα οποία είχε διδαχθεί αποκλειστικά στο σχολείο της και δεν μπορούσε καν να διανοηθεί ότι πληρώνουμε ιδιώτες για να μάθουμε οτιδήποτε.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: perastikos_kav στις Αύγουστος 02, 2013, 09:49:56 μμ
Η δουλειά δεν είναι πολύ καλή, αλλά ένα ερέθισμα. Θα χαρώ να διαβάσω στοιχεία που θα παραθέσουν και άλλοι συνάδελφοι. Αυτοί οι Βρετανοί χάθηκε να φτιάξουν έναν πίνακα. Πρέπει να διαβάζεις δέκα σελίδες για να βγάλεις συμπέρασμα για ένα μάθημα  >:(
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: nikitas στις Αύγουστος 02, 2013, 09:55:32 μμ
Δεν έχω να προσθέσω κάποιο δείγμα έρευνας, αυτό που μπορώ να επιβεβαιώσω όμως είναι η μεγάλη βαρύτητα στην εκμάθηση των ξένων γλωσσών σε όλη την ανεπτυγμένη Ευρώπη. Κι όταν λέω ξένες γλώσσες, δεν εννοώ απαραίτητα τις γνωστές. Ένα καλοκαίρι σε κάποιο νησί, συζητούσα με συνάδελφο από Σουηδία και μου είπε το εξής ασύλληπτο. Αν ένας μαθητής στο δημοτικό/ γυμνάσιο/ λύκειο εκφράσει την επιθυμία να μάθει σουαχίλι, τατζικιανά, οτιδήποτε, τότε το κράτος είναι υποχρεωμένο να στείλει καθηγητή! Έστω και για έναν μαθητή!
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: perastikos_kav στις Αύγουστος 02, 2013, 10:17:54 μμ
Στη Βρετανία τo ωρολόγιο πρόγραμμα επίσης παρέχει δυνατότητες ευελιξίας. Επίσης το τρέχον ωρολόγιο πρόγραμμα θα έχει ισχύ για ένα ακόμα σχολικό έτος και από το Σεπτέμβρη του 2014 θα ισχύσει το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα, το οποίο σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη διαμορφωθεί!!!!!!! Η διαβούλευση είναι πραγματικά ανοιχτή και οι ερμόδιες επιτροπές δημοσιεύουν τα προσχέδια, επί των οποίων γίνεται σχολιασμός, προτάσεις, αντιπροτάσεις κλπ.Να επισημάνω πως το ωρολόγιο πρόγραμμα τους αναφέρει τα αντικείμενα που υποχρεωτικά πρέπει να διδάσκει ένα σχολείο. Από εκεί και μετά κάθε σχολείο μπορεί να προσφέρει και μαθήματα που δεν εντάσσονται στον υποχρεωτικό κορμό.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορεί κανείς να βρεί τις τρέχουσες δημοσιεύσεις των προσχεδίων για τις αλλαγές από το υπουργείο παιδείας:
http://www.education.gov.uk/schools/teachingandlearning/curriculum
Μάλιστα σε κάθε αντικείμενο υπάρχει και ένα pdf με μια μεγαλύτερη ανάλυση των αντικειμένων που θα περιλαμβάνονται. Δεν υπάρχει αναφορά σε ώρες κλπ. Αυτό που έχει σημασία είναι το τι θα διδάσκεται και πως. Τελείως διαφορετικό προσέγγιση από τη δική μας. Το πρόγραμμα έχει σχεδόν διαμορφωθεί ένα χρόνο πριν εφαρμοστεί. Όπως ακριβώς έγινε και εδώ αυτή την εβδομάδα. Γνωρίζαμε από πέρισυ τα νέα προγράμματα. Τα είδαμε στο φλυτζάνι του καφέ. Ο επόμενος σύνδεσμος δείχνει την τρέχουσα κατάσταση μέχρι το 2014
http://www.education.gov.uk/schools/teachingandlearning/curriculum/secondary

Μια γενική παρατήρηση για την επιστήμη μου. Παρατήρησα οτι και στην Αγγλία πάγωσε από το 2012 η διδασκαλία της πληροφορικής στις τελευταίες τρεις τάξεις (κάτι σαν το λύκειο δηλαδή), ενώ από το 2014 και μετά θα προσφέρεται ως μάθημα μόνο αν το θέλει το κάθε σχολείο (φεύγει από τα υποχρεωτικά μαθήματα). Ωστόσο από αρθρογραφία στον αγγλικό τύπο, προκύπτει οτι στην ουσία μεταφέρεται στην πρωτοβάθμια και δεν μεταφέρεται με τη μορφή "παιχνιδιού" και "δραστηριοτήτων" στον υπολογιστή, αλλά διδασκαλίας προγραμματισμού. Όπως αναφέρει άρθρο του οποίου το σύνδεσμο θα σας παραθέσω περίπου στην ηλικία που οι δικοί μας μαθητές ολοκληρώνουν το γυμνάσιο, ο Βρεττανός μαθητής θα πρέπει να μπορεί να προγραμματίζει σε δύο διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού, να κατανοεί αλγόριθμους, να γνωρίζει το δυαδικό σύστημα και να συνθέτει πολύπλοκα δημιουργικά έργα με τη χρήση η/υ.

http://www.wired.co.uk/news/archive/2013-07/09/coding-in-new-curriculum

Τέλος άφησα το σχετικό άρθρο της wikipedia, γιατί δεν έχει κάποιες αλλαγές που έγιναν το 2012, ανάμεσα τους και η παύση της πληροφορικής στο key stage 4, δηλαδή σε ηλικίες μαθητών αντίστοιχες με τις ηλικίες των μαθητών του λυκείου στην Ελλάδα και υποθέτω και άλλες αλαλγές σε άλλα αντικείμενα:

https://en.wikipedia.org/wiki/National_Curriculum_%28England,_Wales_and_Northern_Ireland%29

Μειονέκτημα οτι δεν υπάρχει αναφορά σε αριθμό ωρών ανά εβδομάδα , αλλά στην ύπαρξη ενός αντικειμένου σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα μαθητών. Βλέπετε οτι δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες μπορεί να έχουν μαθητές ίδιας ηλικίας, γιατί υπάρχει διαφοροποίηση στην ηλικία έναρξης του σχολείου. Αυτό συμβαίνει σε πολλές χώρες, αφού σε πολλές από αυτές έχει καθιερωθεί το διαγνωστικό σχολικό τεστ ετοιμότητας, το οποίο πραγματοποιείται από ψυχολόγους και κρίνει την ηλικία που ένα παιδί θα ξεκινήσει το σχολείο. Αυτό κρίνεται απαραίτητο, αφού όλοι οι άνθρωποι δεν αναπτύσσονται με τους ίδιους ρυθμούς. Μπορεί ηλικιακά δυο παιδιά να ταυτίζονται αλλά το ένα από τα δύο να είναι σε άλλο στάδιο ανάπτυξης. Εμείς μετράμε απλώς τις ώρες μας και προσπαθούμε να "κλέψουμε" όπως ο μπακάλης κλέβει στο ζύγι τον πελάτη.
Αγγλικά
Μαθηματικά
Επιστήμες (Βιολογία, Χημεία, Φυσική, ισότιμα)
Πληροφορική
Φυσική Αγωγή
 τα πέντε αντικείμενα που είναι ιυποχρεωτικά σε όλα τα στάδια. Η πληροφορική από το 2012 όπως προανέφερα έπαψε να είναι υποχρεωτική στο στάδιο 4.

Και μια παρατήρηση. Τελικά οι πραγματικά σωβινιστές είναι οι Βρετανοί. Μπορεί η γλώσσα τους να είναι η περισσότερο ομιλούμενη στον πλανήτη, αλλά δεν δικαιολογείται η ξένη γλώσσα να είναι υποχρεωτική μόνο στο key stage 3. Στην πρόταση για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα τους η Συμβουλευτική Επιτροπή πρότεινε η διδασκαλία να επεκταθεί και στο  key stage 2. Έγινε έρευνα και αφού βρέθηκε οτι κατά 90% η κοινή γνώμη και οι ειδκοί συμφωνούν υιοθετήθηκε. Στη συνέχεια η επιτροπή έκανε την πρόταση της για τις γλώσσες που πρέπει να προσφέρονται ως επιλογή στους μαθητές για να διαλέξουν μία (ανάμεσα τους και τα αρχαία ελληνικά). Η επιτροπή πραγματοποίησε νέα έρευνα για να διαπιστώσει ποιες γλώσσες έχει νόημα να περιληφθούν στην πρόταση. Ανοιχτά, όπως ακριβώς συντάσσονται οι προτάσεις και εδώ.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: gvasilis στις Αύγουστος 02, 2013, 11:55:09 μμ
Πωπω σε παρακαλω συνέχισε να τα μελετας αυτά.
Μας δικαιώνεις.
Επιφανειακά ψάχνοντας βρίσκω τα εξής
α) στην γερμανία που λες ότι η βιολογία εξαφανίζεται στην 12η τάξη, η αλήθεια είναι η εξής που το γράφει λίγο πιο πάνω.
"There are about 12 compulsory subjects: two or three foreign languages (one to be taken for 9 years, another for at least 3 years), physics, biology, chemistry and usually civics/social studies (for at least 5, 7, 3, and 2 years, respectively), and mathematics, music, art, history, German, geography, PE and religious education/ethics for 9 years. "
Άρα είναι πρώτο μάθημα ανάμεσα στις φυσικές επιστήμες, σαν γενικής παιδείας
β) Στην γαλλία δεν μπόρεσα να βρώ πολλά στοιχεία. Αλλά από τα λινκσ που παράθεσες.
Στην sixieme οι επιστήμες είναι Βιολογία και γεωλογία όπου τα 2/3 είναι βιολογία https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CC4QFjAA&url=http%3A%2F%2Facces.ens-lyon.fr%2Facces%2Fterre%2Fdidacgeo%2Fpublications%2FTeaching_learning%2520biology_Limassol_av05.pdf&ei=Bw78UdnaDfSa4gTlmIDgDg&usg=AFQjCNH7DiHAgsssp3L9c3_MLkPt2W_q1Q&sig2=XKITAJSUzI30T4gNSt3ZTQ&bvm=bv.50165853,d.bGE (https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CC4QFjAA&url=http%3A%2F%2Facces.ens-lyon.fr%2Facces%2Fterre%2Fdidacgeo%2Fpublications%2FTeaching_learning%2520biology_Limassol_av05.pdf&ei=Bw78UdnaDfSa4gTlmIDgDg&usg=AFQjCNH7DiHAgsssp3L9c3_MLkPt2W_q1Q&sig2=XKITAJSUzI30T4gNSt3ZTQ&bvm=bv.50165853,d.bGE) και είναι 3 ώρες
Στην επόμενη τάξη στην Cinquième (12-13) οι επιστήμες είναι Φυσική και Χημεία και είναι 4,5 ώρες
Στις άλλες δύο τάξεις του Collège δεν ξέρω. Αλλά είναι λογικό στην Quatrième (13-14) 4,5 ώρες να είναι όλες μαζί.
Και στην Troisiéme (14-15) αφού τα μαθηματικά (4ώρες) η φυσική και η χημεία (2 ώρες μαζί) είναι χωριστά, πάλι οι μόνες θετικές που περισσεύουν είναι η Βιολογία (3 ώρες)
Δύσκολο να κάνω σούμα με τις ώρες και εκείνο το τεχνολογία που δεν ξέρω τι είναι. Αλλά κάτι που βγαίνει από αυτά είναι 3 από τις 4 τάξεις έχουν βιολογία, 3 από τις 4 τάξεις έχουν φυσική.
Έκανα λάθος βιολογία υπάρχει και στις 4 τάξεις. Όταν λένε sciences εννοούν Science de la vie et de la terre όπου τα 2/3 είναι βιολογία.
Στο Lycée δεν ξέρω.
γ) για την βρετανία τα είπες. Αν κάνει κάποιος τον κόπο να δει τι περιλαμβάνει η ύλη της βιολογίας και τι περιλαμβάνει η ύλη της φυσικής θα καταλάβει πόσες ώρες χρειάζονται σε κάθε μάθημα και που δίνεται περισσότερο σημασία.
Πάντως αυτά που είχαμε πάντα στην ελλάδα, πάρε ένα τύπο φυσικής και θα φάμε 3 τρίωρα να κάνουμε 100 ασκήσεις δεν υπάρχουν. ΟΥτε υπάρχουν φυσικά οι ατελείωτες παπαγαλίες της ελληνικής βιολογίας.
Εκεί λοιπόν είναι όλοι συντεχνίτες μου; Η έχουν γεμίσει αυτές οι χώρες με διοριστέους του ΑΣΕΠ 1998.
Να τελειώνουν τα ψέμματα και η προπαγάνδα επιτέλους.
Ελπίζω να μην κατεβάζω πολύ το επίπεδο στο πολύ καλό τόπικ σου.
Γιατί λίγο το κάνω νομίζω και συγνώμη.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: ioanna89 στις Αύγουστος 03, 2013, 01:47:48 πμ
Πολύ καλή δουλειά!
Στοιχεία για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (όχι πάντα ωρολόγια προγράμματα) υπάρχουν κι εδώ:
https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/mwikis/eurydice/index.php/Secondary_and_Post-Secondary_Non-Tertiary_Education

Συμπληρώνω για τη Γαλλία (Λύκειο):
Υπάρχουν 2 τύποι Λυκείου, το γενικό-τεχνολογικό (https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/mwikis/eurydice/index.php/France:Teaching_and_Learning_in_General_Upper_Secondary_Education) και το επαγγελματικό (https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/mwikis/eurydice/index.php/France:Teaching_and_Learning_in_Vocational_Upper_Secondary_Education)

Η Α΄τάξη του γενικού-τεχνολογικού είναι "τάξη προσανατολισμού" (εδώ (http://www.legifrance.gouv.fr/affichTexte.do?cidTexte=JORFTEXT000021751664&dateTexte=&categorieLien=id#JORFSCTA000021751683) το ωρολόγιο πρόγραμμα): το 80% των υποχρεωτικών ωρών (23,5 ώρες) είναι μαθήματα κοινά για όλους: Γαλλικά και Μαθηματικά από 4 ώρες, Φυσική-Χημεία (ενιαίο μάθημα) 3 ώρες, Επιστήμες της ζωής και της γης (προφανώς Βιολογία και Γεωλογία μαζί) 1,5 ώρα, Φυσική Αγωγή 2 ώρες, Πολιτική-Νομική-Κοινωνική Παιδεία (κάτι θυμίζει αυτό...) 0,5 ώρες, Α΄και Β΄Γλώσσα 5,5 ώρες συνολικά (δύο ξένες ή μια ξένη και μια τοπική -σκεφτείτε να διδάσκονταν εδώ π.χ. τα ποντιακά!). Να σημειωθεί ότι στη Γαλλία Ιστορία και Γεωγραφία αποτελούν ενιαίο πακέτο (3 ώρες). Υπάρχει επίσης ένα 2ωρο "εξατομικευμένης υποστήριξης" του μαθητή.
Το υπόλοιπο 20% των ωρών αποτελείται από αθλητικές/καλλιτεχνικές δραστηριότητες και 2 μαθήματα "διευρεύνησης". Το ένα από τα μαθήματα διευρεύνησης πρέπει υποχρεωτικά να έχει σχέση με τα οικονομικά, ενώ το δεύτερο επιλέγεται από μια αρκετά μεγάλη γκάμα (από βιοτεχνολογία μέχρι αρχαία ελληνικά και λατινικά). Κατ' εξαίρεση, μαθητές με κλίση στις τέχνες, τον αθλητισμό ή την τεχνολογία, μπορούν να πάρουν 1 σχετικό μάθημα αντί για τα 2 μαθήματα διερεύνησης. Επιπλέον όλοι οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν ένα πρόσθετο τρίωρο, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους.

Η Β΄ και Γ΄ τάξη χωρίζονται σε γενική και τεχνολογική κατεύθυνση, με κύκλους σπουδών/τομείς σε κάθε κατεύθυνση.
-Στη γενική κατεύθυνση υπάρχουν τρεις κύκλοι: "θεωρητικός" (το ωρολόγιο πρόγραμμα εδώ (http://)), θετικών επιστημών (ωρολόγιο πρόγραμμα (http://eduscol.education.fr/cid66271/horaires-de-la-serie-s.html)) και οικονομικών-κοινωνικών επιστημών (ωρολόγιο πρόγραμμα (http://eduscol.education.fr/cid66265/horaires-de-la-serie-es.html)).
-Στην τεχνολογική κατεύθυνση υπάρχουν 7 τομείς (http://eduscol.education.fr/cid46476/presentation.html): Οικονομίας και Διοίκησης, Υγείας και Πρόνοιας, Βιομηχανίας και Αειφόρου Ανάπτυξης, Εργαστηρίων, Εφαρμοσμένων τεχνών, Τουρισμού, Μουσικής και Χορού.
 Κοινά μαθήματα και στη Γενική και στην Τεχνολογική κατεύθυνση, σε όλους τους κύκλους/τομείς  είναι τα Γαλλικά, οι ξένες γλώσσες, η Φυσική Αγωγή, η Φιλοσοφία και η Ιστορία-Γεωγραφία (οι ώρες των δύο τελευταίων διαφοροποιούνται ανά κατεύθυνση και κύκλο). Κοινά για τους 3 κύκλους της Γενικής κατεύθυνσης είναι η Πολιτική-Νομική-Κοινωνική Παιδεία και η Συνθετική Εργασία (μόνο στη Β΄ της γενικής κατεύθυνσης), ο βαθμός της οποίας μετράει για το απολυτήριο και την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.
Αξιοσημείωτα:
- Και στις δύο κατευθύνσεις διδάσκονται υποχρεωτικά 2 γλώσσες (4,5 ώρες στη Β΄ και 4 στη Γ΄τάξη στη γενική κατεύθυνση - στην τεχνολογική υπάρχουν ώρες γλώσσας και πρόσθετες ώρες ειδικής ορολογίας)
- Στη Γ΄ τάξη δεν υπάρχουν καθόλου Γαλλικά (δηλ. Γλώσσα), ενώ στη Β΄ είναι 4 ώρες στη Γενική κατεύθυνση και 3 στην Τεχνολογική.
- Η Βιολογία-Γεωλογία και η Πληροφορική υπάρχουν μόνο ως επιλεγόμενα του κύκλου Θετικών Επιστημών της Γενικής κατεύθυνσης και κάποιων τομέων της Τεχνολογικής κατεύθυνσης. Υπάρχει, όμως, υποχρεωτικό Χημείας-Βιοχημείας σε κάποιον τομέα.
- Στον θεωρητικό κύκλο διδάσκεται, εκτός από τη γαλλική λογοτεχνία, και ξένη λογοτεχνία σε ξένη γλώσσα. Υπάρχουν, επίσης και καλλιτεχνικά μαθήματα. Τα λατινικά είναι επιλεγόμενο (όπως και τα αρχαία ελληνικά).
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: demeb στις Αύγουστος 03, 2013, 01:56:29 πμ
Για την Γαλλία βρήκα από το υπουργείο παιδείας
http://www.education.gouv.fr/cid80/les-horaires-par-cycle-au-college.html (http://www.education.gouv.fr/cid80/les-horaires-par-cycle-au-college.html)
Αν θέλετε κάποια εξήγηση στα μαθἠματα (από τα γαλλικά), ρωτήστε.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: ioanna89 στις Αύγουστος 03, 2013, 02:10:50 πμ
Να διευκρινίσουμε ότι στη Γαλλία η διδακτική ώρα είναι 60λεπτη, οπότε 1,5 ώρα δική τους ισοδυναμεί με 2 δικές μας.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: gvasilis στις Αύγουστος 03, 2013, 02:27:02 πμ
Για την Γαλλία βρήκα από το υπουργείο παιδείας
http://www.education.gouv.fr/cid80/les-horaires-par-cycle-au-college.html (http://www.education.gouv.fr/cid80/les-horaires-par-cycle-au-college.html)
Αν θέλετε κάποια εξήγηση στα μαθἠματα (από τα γαλλικά), ρωτήστε.
Οπότε technologie ειναι υπολογιστές;
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: biov στις Αύγουστος 03, 2013, 04:08:26 πμ
Βιολογία, Φυσική Χημεία έχουν από ένα δίωρο στην 10η τάξη, ενώ στην 12η υπάρχει ένα τετράωρο της φυσικής και εξαφανίζονται η Χημεία και η Βιολογία.

Δεν εξαφανιζονται, υπαρχουν στην αντιστοιχη κατευθυνση που εχει επιλεξει ο μαθητης βασει του πού θελει να σπουδασει. Ειναι ταξη εξειδικευσης κι ο συγκεκριμενος μαθητης στοχευει σε φυσικομαθηματικη πανεπιστημιακη σχολη, οπότε εχει ενα 4ωρο μαθηματικων κι ενα 4ωρο φυσικης.

Στο συνολο των ταξεων της δευτεροβαθμιας εκπαιδευσης της Γερμανιας η Βιολογια εχει τις περισσοτερες ωρες απο τις ΦΕ στη γενικη παιδεια, διοτι διδασκεται στις περισσοτερες ταξεις, ενω η Φυσικη κι η Χημεια ειναι περισσοτερο μαθηματα εξειδικευσης παρα γενικης παιδειας, γι'αυτο και διδασκονται σε λιγοτερες ταξεις!
Αντιθετα, στην Ελλαδα εχουμε το στρεβλο προγραμμα γενικης παιδειας: 4 ωρες Φυσικης στο Γυμνασιο (συντομα 5) + 5 στο Λυκειο (συντομα 4) = 9, ενω η Βιολογια εχει μονο 6 (4+2 πριν, 3+3 συντομα). Μαλιστα, η Φυσικη διδασκεται ανελλιπως σε καθε ταξη (συντομα και στην Α' γυμνασιου), ενω η Βιολογια με κενα μεταξυ ταξεων.

Παράθεση
Παραθέτω το σύνδεσμο για τη Γαλλία και συνεχίζω το σχολιασμό:
http://www.french-property.com/guides/france/public-services/school-education/lower-secondary/curriculum/

Τα μαθηματικά κυμαίνονται απο 3,5 έως και 4 ώρες την εβδομάδα, βιολογία δεν φαίνεται να υπάρχει εκτός αν είναι ενσωματωμένη στο λεγόμενο μάθημα "επιστήμες"

Το μαθημα "Sciences" (Επιστημες της Γης και της Ζωης) εχει μονο Βιολογια, Περιβαλλον, Γεωλογια και διδασκεται σε καθε ταξη! Η Βιολογια δεν ασχολειται με τα εμβια οντα μονο σε επιπεδο κυτταρου, αλλά και οργανισμου και οικοσυστηματος. Γι'αυτο ειναι κατεξοχην μαθημα γενικης παιδειας, δηλαδη απαραιτητο στο συνολο των μαθητων, ενω μονο οι βασικες εννοιες της Φυσικοχημειας ειναι γενικης παιδειας κι οι πιο προχωρημενες εννοιες ειναι απαραιτητες μονο στους μαθητες που θ'ασχοληθουν με σχετικες σπουδες. Δυσκολο να φανταστεις εναν φιλολογο να χρειαστει να λυσει ασκησεις με το νομο του Ohm ποτέ στη ζωη του, ενω ειναι απαραιτητο να γνωριζει πώς λειτουργει το σωμα του και το περιβαλλον.

Στο εξωτερικο η εμβαθυνση της υλης σε συγκεκριμενα μαθηματα ειναι πολυ μικροτερη - αν εβλεπαν τα μαθηματικα γενικης παιδειας που κανουν οι μαθητες στις τελευταιες ταξεις του λυκειου θα επεφταν απο τα συννεφα. Αντιθετα, η βιολογια γενικης παιδειας στην Ελλαδα διδασκεται ακριβως στο επιπεδο εμβαθυνσης του εξωτερικου (βασικες εννοιες), αλλά λειπουν σημαντικα κεφαλαια απο το ευρος της αντιστοιχης υλης που διδασκεται στο εξωτερικο διοτι στην Ελλαδα εχεi λιγοτερες ωρες! (βιοποικιλοτητα, σεξουαλικη αγωγη, ναρκωτικες ουσιες-εθισμος, για ν'αναφερω μονο τρια)

Για την Γαλλία βρήκα από το υπουργείο παιδείας
http://www.education.gouv.fr/cid80/les-horaires-par-cycle-au-college.html (http://www.education.gouv.fr/cid80/les-horaires-par-cycle-au-college.html)
Αν θέλετε κάποια εξήγηση στα μαθἠματα (από τα γαλλικά), ρωτήστε.

Οπότε technologie ειναι υπολογιστές;


Σημαίνει "Τεχνολογια", αλλά δεν ξερω τι περιλαμβανει - το αντιστοιχο μαθημα "Τεχνολογια" στην Ελλαδα τι περιλαμβανει;
Παντως, η Πληροφορικη στα Γαλλικα λεγεται Informatique κι ο ΗΥ λεγεται Ordinateur. Μαλιστα, δε χρησιμοποιουν ποτέ τις αγγλικες λεξεις στην εκπαιδευση, ουτε καν στο πανεπιστημιο! (ενω εμεις λεμε υπολογιστης, αλλά μπορει να πουμε πανω στην κουβεντα computer ή desktop, λεμε συχνα mousepad, λεμε οθονη αλλά μπορει να πουμε και computer screen. Αυτοι, τιποτα: τα παντα περι υπολογιστων στα Γαλλικα.)
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: perastikos_kav στις Αύγουστος 03, 2013, 09:05:31 πμ

α) στην γερμανία που λες ότι η βιολογία εξαφανίζεται στην 12η τάξη, η αλήθεια είναι η εξής που το γράφει λίγο πιο πάνω.
"There are about 12 compulsory subjects: two or three foreign languages (one to be taken for 9 years, another for at least 3 years), physics, biology, chemistry and usually civics/social studies (for at least 5, 7, 3, and 2 years, respectively), and mathematics, music, art, history, German, geography, PE and religious education/ethics for 9 years. "
Άρα είναι πρώτο μάθημα ανάμεσα στις φυσικές επιστήμες, σαν γενικής παιδείας
β) Στην γαλλία δεν μπόρεσα να βρώ πολλά στοιχεία. Αλλά από τα λινκσ που παράθεσες.
Στην sixieme οι επιστήμες είναι Βιολογία και γεωλογία όπου τα 2/3 είναι βιολογία https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CC4QFjAA&url=http%3A%2F%2Facces.ens-lyon.fr%2Facces%2Fterre%2Fdidacgeo%2Fpublications%2FTeaching_learning%2520biology_Limassol_av05.pdf&ei=Bw78UdnaDfSa4gTlmIDgDg&usg=AFQjCNH7DiHAgsssp3L9c3_MLkPt2W_q1Q&sig2=XKITAJSUzI30T4gNSt3ZTQ&bvm=bv.50165853,d.bGE (https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CC4QFjAA&url=http%3A%2F%2Facces.ens-lyon.fr%2Facces%2Fterre%2Fdidacgeo%2Fpublications%2FTeaching_learning%2520biology_Limassol_av05.pdf&ei=Bw78UdnaDfSa4gTlmIDgDg&usg=AFQjCNH7DiHAgsssp3L9c3_MLkPt2W_q1Q&sig2=XKITAJSUzI30T4gNSt3ZTQ&bvm=bv.50165853,d.bGE) και είναι 3 ώρες
Στην επόμενη τάξη στην Cinquième (12-13) οι επιστήμες είναι Φυσική και Χημεία και είναι 4,5 ώρες
Στις άλλες δύο τάξεις του Collège δεν ξέρω. Αλλά είναι λογικό στην Quatrième (13-14) 4,5 ώρες να είναι όλες μαζί.
Και στην Troisiéme (14-15) αφού τα μαθηματικά (4ώρες) η φυσική και η χημεία (2 ώρες μαζί) είναι χωριστά, πάλι οι μόνες θετικές που περισσεύουν είναι η Βιολογία (3 ώρες)
Δύσκολο να κάνω σούμα με τις ώρες και εκείνο το τεχνολογία που δεν ξέρω τι είναι. Αλλά κάτι που βγαίνει από αυτά είναι 3 από τις 4 τάξεις έχουν βιολογία, 3 από τις 4 τάξεις έχουν φυσική.
Έκανα λάθος βιολογία υπάρχει και στις 4 τάξεις. Όταν λένε sciences εννοούν Science de la vie et de la terre όπου τα 2/3 είναι βιολογία.

Παραθέτοντας στοιχεία δεν κατεβάζεις το επίπεδο, αλλά συμπληρώνεις και είναι καλό αυτό.  Κράτησα από τη δημοσίευση σου όσα θέλω να σχολιάσω. Ναι στη Γαλλία με προσεκτικότερη μελέτη συμπεραίνω οτι όλες οι φυσικές επιστήμες υπάρχουν και στις τέσσερις τάξεις ισότιμα (με εξαίρεση τη γεωλογία). Όπως είπα και στο πρώτο κείμενο μου... εκτός αν είναι στο Επιστήμες. Όπως φαίνεται το επιστήμες περιλαμβάνει κυρίως τη βιολογία και τη γεωλογία. Κάποιες χρονιές αναφέρει αυτόνομα ττη βιολογία, άλλες την εντάσσει στο Επιστήμες και άλλες εντάσσει όλες τις φυσικές επιστήμες στον τίτλο Επιστήμες. Στη Γερμανία αυτό που παρέθεσες αναφέρεται στο συνολικό αριθμό ετών που ένας μαθητής θα πρέπει να παρακολουθήσει μια επιστήμη στα χρόνια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Έτσι η πρώτη ξένη γλώσσα διδάσκεται τουλάχιστον 9 έτη, όπως και τα μαθηματικά, τα θρησκευτικά!!!! (με τι περιεχόμενο όμως;), τα γερμανικά (ναι δεν διδάσκονται υποχρεωτικά τη γλώσσα τους και στα 12 έτη ή 13 έτη της φοίτησης τους), γεωγραφία 9 έτη!!!, όπως και η φυσική αγωγή και από τις φυσικές επιστήμες, όπως πολύ καλά επισήμανες η βιολογία 7 έτη και μετά η φυσική με 5 και η χημεία με τρία. Ξαναεπισημαίνω οτι τα ωρολόγια προγράμματα που παρέθεσα από τη Γερμανία είναι ενδεικτικά, γιατί σύμφωνα με όσα βρήκα κάθε σχολείο και κάθε μαθητής ακόμα διαμορφώνει δυναμικά το πρόγραμμα του αρκεί στο συόνολο της φοίτησης του να καλύψει τις προϋποθέσεις. Επίσης υπάρχουν πολλά μαθήματα επιλογής, ομάδες εργασίας κλπ, όπου υπάρχουν σχεδόν όλα και ακόμα περισσότερα από τα αντικείμενα που διδάσκονται στην Ελλάδα. Απλά έχουν διαφορετική λογική από την παραδοσιακή λογική της διδασκαλίας.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: demeb στις Αύγουστος 03, 2013, 09:15:59 πμ
Για την Γαλλία βρήκα από το υπουργείο παιδείας
http://www.education.gouv.fr/cid80/les-horaires-par-cycle-au-college.html (http://www.education.gouv.fr/cid80/les-horaires-par-cycle-au-college.html)
Αν θέλετε κάποια εξήγηση στα μαθἠματα (από τα γαλλικά), ρωτήστε.
Οπότε technologie ειναι υπολογιστές;
όχι, τεχνολογία είναι κάτι σαν αυτό που είχαμε στα ελληνικά σχολεία. Γνώση των τεχνολογικών επιτευγμάτων που υπάρχουν γύρω μας και πρακτική εφαρμογή από μαθητές. Στην τελευταία τάξη υπάρχει εμβάθυνση.
Πηγή: http://fr.wikipedia.org/wiki/Technologie_dans_les_coll%C3%A8ges_fran%C3%A7ais (http://fr.wikipedia.org/wiki/Technologie_dans_les_coll%C3%A8ges_fran%C3%A7ais)
όποιος μπορεί να καταλάβει λίγο από τα γαλλικά της παραπάνω πηγής πρέπει να δει μετά το 2009 τι ισχύει.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: gvasilis στις Αύγουστος 03, 2013, 10:41:44 πμ
Στη φινλανδία το δημοτικό και το γυμνάσιο είναι μονοκόμματο 9 χρόνια. Δεν έχω βρει ακόμα προγράμματα.
Στο λύκειό τους όμως ισχύει το εξής:
http://www.oph.fi/english/education/general_upper_secondary_education/curriculum (http://www.oph.fi/english/education/general_upper_secondary_education/curriculum)

Παρακάτω είναι τα μαθήματα
Ο πρώτος αριθμός είναι οι ώρες Υποχρεωτικών μαθημάτων σε όλες τις τάξεις.
Ο δεύτερος οι ώρες που προσφέρονται σε μαθήματα ειδικοτήτων

Μητρική γλώσσα και λογοτεχνία   
6
3

Γλώσσες      
A-γλώσσας, αρχίζοντας στους βαθμούς 1-6 της υποχρεωτικής εκπαίδευσης
6
2

B-γλώσσας, αρχίζοντας στους βαθμούς 7-9
5
2

Άλλες γλώσσες
16

Μαθηματικά      
Βασική ύλη
6
2
Σύνθετη διδακτέα ύλη
10
3

Περιβαλλοντικές και φυσικές επιστήμες      
Βιολογία
2
3

Γεωγραφία
2
2

Φυσική
1
7

Χημεία
1
4

Θρησκεία ή ηθική   
3
2

Φιλοσοφία   
1
3

Ψυχολογία   
1
4

Ιστορία   
4
2

Κοινωνικών Σπουδών   
2
2

Τέχνες και τη φυσική αγωγή   
5

Φυσική αγωγή
2
3

Μουσική
1-2
3

Εικαστικές τέχνες
1-2
3

Αγωγή Υγείας   
1
2

Σχολικός και επαγγελματικός προσανατολισμός   
1
1

Υποχρεωτικά μαθήματα   
47-51

Ελάχιστος συνολικός αριθμός των μαθημάτων εξειδίκευσης   
10

Εφαρμοσμένη μαθήματα      
Ελάχιστος συνολικός αριθμός των μαθημάτων   
75

Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: perastikos_kav στις Αύγουστος 03, 2013, 11:15:48 πμ
Έτσι όπως το παραθέτεις φαίνεται οτι κάνουν 50 ώρες την εβδομάδα, ενώ διαβάζοντας το καταλαβαίνω διαφορετικά πράγματα. Ο πίνακας αναφέρεται στο σύνολο των υποχρεωτικών "courses" κάθε μάθημα αντιτοιχεί σε 38 lessons δηλαδή 38 διδακτικές ώρες, που πρέπει να συμπληρώσει ο μαθητής στα ανώτερα σχολεία της δευτεροβάθμιας (κάτι αντίστοιχο με το δικό μας το λύκειο αν και οι ηλικίες αναφέρονται μεταξύ 16 και 19). Έτσι όταν αναφέρει οτι στη μητρική γλώσσα κάποιος πρέπει να συμπληρώσει 6 courses στα τρία χρόνια σημαίνει 6 τριανταοχτάωρα. Κατα μέσο όρο δηλαδή κάθε έτος πρέπει να έχει δύο courses της μητρικής γλώσσας ενώ προσφέρονται άλλα 3 ως επιλογή. Αντίστοιχα τα 2 courses στο σύνολο της τριετίας για τη βιολογία και το 1 για τη φυσική και τη χημεία είναι πολύ λιγότερα από τα αντίστοιχα δικά μας.  Η γεωγραφία είναι στα ίδια επίπεδα με εμάς, ενώ φαίνεται οτι η φυσική ευνοείται στα επιλεγόμενα μαθήματα.

Αντίθετα είναι πολύ αυξημένη (σε σχέση με τα δικά μας) η ποσοστιαία συμμετοχή στο πρόγραμμα των ξένων γλωσσών και των μαθηματικών (16 courses υποχρεωτικά για κάθε είδους μαθηματικά, δηλαδή 2,5 φορές περισσότερα από τη μητρική γλώσσα). Αν προσθέσουμε και τις δυνατότητες των επιλεγόμενων μαθημάτων. Μπορεί ένας μαθητής να αποφοιητήσει και να έχει περάσει περισσότερες από τις μισές διδακτικές του ώρες σε τάξεις μαθηματικών και ξένων γλωσσών.
Γενικά 75 courses στην τριετία, νομίζω πως αντιστοιχεί σε λιγότερες εβδομαδιαίες ώρες σε σχέση με τα δικά μας σχολεία.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: gvasilis στις Αύγουστος 03, 2013, 11:33:27 πμ
Εγώ καταλαβαίνω ότι  οι αριθμοί είναι ώρες.
Π.χ. υπάρχουν υποχρεωτικές 2 ώρες βιολογίας να τις κάνει σε οποιαδήποτε τάξη, και επιλογής 3 πάλι σε κάποια τάξη/τάξεις.
Όχι σε κάθε τάξη από 2
Και υπάρχει 1 ώρα υποχρωτική φυσικής σε κάποια τάξη, όχι 1 ώρα σε κάθε τάξη. αλλά έχει 7 ώρες μαθηματα επιλογής φυσικής σε κάποιες τάξεις. αλλά αυτο είναι λύκειο.
Βρηκα και το δημοτικό-γυμνασιο
http://www.oph.fi/download/47491_Distribution_of_lesson_hours_in_basic_education_2001.pdf (http://www.oph.fi/download/47491_Distribution_of_lesson_hours_in_basic_education_2001.pdf)
Εδώ νομίζω φαίνεται πιο έντονα (αν βάλεις και την υγεία) η ελληνική στρέβλωση
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: perastikos_kav στις Αύγουστος 03, 2013, 11:42:41 πμ
Οι αριθμοί είναι courses και κάθε course πρέπει να αντιστοιχεί σε 38 lessons, κάθε lesson δεν μπορεί να είναι λιγότερο από μία διδακτική ώρα. Αν τώρα οι εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων είναι 38 λογικά σημαίνει 1 ώρα την εβδομάδα. Όμως σε κάποιες χώρες, το σχολικό έτος χωρίζεται σε "εξάμηνα". Έτσι μπορεί για μια περίοδο να κάνει κάποιος ένα τρίωρο για να καλύψει τις 38 ώρες και σε κάποια περίοδο να μην κάνει καθόλου. Πρέπει να δούμε κι άλλες λεπτομέρειες.
Για το εννιάχρονο σχολείο το βρήκα κι εγώ, αλλά δεν έχει νόημα αν δεν γνωρίζουμε το εξής: μέχρι ποια τάξη διδάσκει αποκλειστικά ο δάσκαλος και από ποια τάξη εισέρχονται οι εξειδικευμένοι μαθητές των αντικειμένων; πχ υποθέτω οτι τουλάχιστον στις τέσσεριες πρώτες τάξεις διδάσκει αποκλειστικά ο δάσκαλος (είναι όμως έτσι για όλα τα αντικείμενα;)

Αν είναι έτσι τα 28 courses γλωσσικών μαθημάτων στις 5 πρώτες τάξεις , τα 18 μαθηματικών τα 9 αθροιστικά βιολογίας, γεωλογίας, φυσικής χημείας, δεν έχουν νόημα για τις ειδικότητες. Δεν μπόρεσα να εντοπίσω πληροφορίες γι' αυτό το θέμα.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: gvasilis στις Αύγουστος 03, 2013, 11:50:29 πμ
Οι αριθμοί είναι courses και κάθε course πρέπει να αντιστοιχεί σε 38 lessons, κάθε lesson δεν μπορεί να είναι λιγότερο από μία διδακτική ώρα. Αν τώρα οι εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων είναι 38 λογικά σημαίνει 1 ώρα την εβδομάδα. Όμως σε κάποιες χώρες, το σχολικό έτος χωρίζεται σε "εξάμηνα". Έτσι μπορεί για μια περίοδο να κάνει κάποιος ένα τρίωρο για να καλύψει τις 38 ώρες και σε κάποια περίοδο να μην κάνει καθόλου. Πρέπει να δούμε κι άλλες λεπτομέρειες.
Για το εννιάχρονο σχολείο το βρήκα κι εγώ, αλλά δεν έχει νόημα αν δεν γνωρίζουμε το εξής: μέχρι ποια τάξη διδάσκει αποκλειστικά ο δάσκαλος και από ποια τάξη εισέρχονται οι εξειδικευμένοι μαθητές των αντικειμένων; πχ υποθέτω οτι τουλάχιστον στις τέσσεριες πρώτες τάξεις διδάσκει αποκλειστικά ο δάσκαλος (είναι όμως έτσι για όλα τα αντικείμενα;)

Αν είναι έτσι τα 28 courses γλωσσικών μαθημάτων στις 5 πρώτες τάξεις , τα 18 μαθηματικών τα 9 αθροιστικά βιολογίας, γεωλογίας, φυσικής χημείας, δεν έχουν νόημα για τις ειδικότητες. Δεν μπόρεσα να εντοπίσω πληροφορίες γι' αυτό το θέμα.
και τι με ενδιαφέρει αν το κάνει βιολόγος το μάθημα.
Ουτε στην ελλάδα το κάνει!
Σημασία έχει ότι δίνεται περισσότερο βάρος στη βιολογία σε όλο το πολιτισμένο κόσμο. Εκτός από την ελλάδα όπου για συντεχνιακούς λόγους η Γεωλογία εξαφανίστηκε, η Χημεία μειώθηκε και η Βιολογία πολεμήθηκε και δεν πάρθηκε ποτέ στα σοβαρά και τώρα μειώνεται
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: demeb στις Αύγουστος 03, 2013, 12:22:35 μμ
Ψάχνοντας για το φιλανδικό σύστημα, έμαθα ότι οι καθηγητές δεν μπαίνουν ποτέ περισσότερες από 4 ώρες την ημέρα για μάθημα και ότι έχουν 2 ώρες τη βδομάδα συμβουλευτικό προσανατολισμό.
Εκεί επάνω έπεσα στο παρακάτω άρθρο, που μας αφορά, αν και άσχετο με το θέμα μας:
Δεν θα μπορέσετε να μαντέψετε σε ποια χώρα της ευρώπης δουλεύουν περισσότερο.
http://www.businessinsider.com/longest-working-week-europe-2011-12?op=1 (http://www.businessinsider.com/longest-working-week-europe-2011-12?op=1)
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: greedo στις Αύγουστος 03, 2013, 12:46:25 μμ
 Στις μπανανίες πάντα οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερο από ότι στις χώρες των "αφεντικών"!
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: perastikos_kav στις Αύγουστος 03, 2013, 06:03:32 μμ
Κοίτα κι εμείς είχαμε ένα μάθημα αν θυμάμαι καλά με τίτλο "Εμείς κι ο κόσμος", το οποίο ήταν πολλές ώρες εβδομαδιαίως και τα είχε όλα ανάμικτα μέσα "φυσική, βιολογία, γεωλογία", γενικά αναφερόταν στις φυσικές επιστήμες. Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα στο δημοτικό.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: nickitol στις Αύγουστος 03, 2013, 06:50:31 μμ

Δεν θα μπορέσετε να μαντέψετε σε ποια χώρα της ευρώπης δουλεύουν περισσότερο.

Στις μπανανίες πάντα οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερο από ότι στις χώρες των "αφεντικών"!

Συνεχιστε ομως και παρακατω να δειτε αν η ιεραχηση αυτων των χωρων παραμενει η ιδια στον τομεα της παραγωγικοτητας.
http://www.businessinsider.com/europe-productivity-2011-12#20-portugal-1 (http://www.businessinsider.com/europe-productivity-2011-12#20-portugal-1)
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: biov στις Αύγουστος 03, 2013, 07:17:01 μμ
τα θρησκευτικά!!!! (με τι περιεχόμενο όμως;)

Με αναλυση των διαφορετικων θρησκειων ανα τον κοσμο.

ενώ φαίνεται οτι η φυσική ευνοείται στα επιλεγόμενα μαθήματα.

Λεγοντας "επιλεγομενα" εννοεις "Εξειδικευσης". Ειναι αυτονοητο οτι ενας μαθητης που θ'αποφασισει να μπει σε σχολη με σχετικο αντικειμενο, πρεπει να κανει πολλη φυσικη, αφου τοσα χρονια ειχε κανει λιγη στη γενικη παιδεια. Γι'αυτο κι η αρχικη μου επισημανση οτι απο ολες τις ΦΕ, η Βιολογια (ζωντανοι οργανισμοι, ανθρωπος, περιβαλλον) ειναι το κυριοτερο μαθημα γενικης παιδειας, ενω η Φυσικη κι η Χημεια ειναι περισσοτερο εξειδικευσης. Μα ειναι δυνατον ο Ελληνας μαθητης να μην εχει διδαχθει για τον εθισμο και τις ναρκωτικες ουσιες, που αποτελουν υλη μισης σελιδας στη Γ'γυμνασιου κι ειναι εκτος υλης (!) στη Γ' λυκειου; Και τωρα μαλιστα καταργειται εντελως απο τη Γ' λυκειου, οπότε παει κι η ευκαιρια να μιλησουμε για τον καρκινο. (οχι οτι περισσευαν οι ωρες σε μονοωρο Πανελλαδικως εξεταζομενο για να διδαξεις σελιδες εκτος υλης, αλλά ειχα σαν αρχη ν'αφιερωνω μια διδακτικη ωρα για εθισμο και καρκινο... :'( )

Κοίτα κι εμείς είχαμε ένα μάθημα αν θυμάμαι καλά με τίτλο "Εμείς κι ο κόσμος", το οποίο ήταν πολλές ώρες εβδομαδιαίως και τα είχε όλα ανάμικτα μέσα "φυσική, βιολογία, γεωλογία", γενικά αναφερόταν στις φυσικές επιστήμες. Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα στο δημοτικό.

Υπαρχει και λεγεται "Μελετη Περιβαλλοντος" απο Α'-Δ' δημοτικου και "Φυσικά" απο Ε'-ΣΤ'.  Πραγματικα ελπιζω οι ιθυνοντες να ξανασκεφτουν πολυ σοβαρα τι πανε να κανουν με την αφαιρεση της διωρης Βιολογιας απο την Α' γυμνασιου και την προσθηκη της μονοωρης Φυσικης. Η υλη της Βιολογιας Α'γυμνασιου ειναι η λογικη συνεχεια για ενα παιδι της ΣΤ' δημοτικου στην προσαρμογη του στο γυμνασιο. Ουτε μονοωρη μπορει να γινει, ουτε να μετακινηθει στη Β'γυμνασιου. Εφαρμοζουν τις πιο αντιπαιδαγωγικες πρακτικες, μονο και μονο για να τους βγουν οι αριθμοι των εκπαιδευτικων! :( (λες κι ειναι δυσκολο, αν θελουν να τους βγουν οι αριθμοι των εκπαιδευτικων, να προσθεσουν μια ωρα Φυσικης σε προϋπαρχον μαθημα... ::) Αλλά δε σκεφτηκαν με το μυαλο του εκπαιδευτικου, αλλα του businessman που δε γνωριζει το αντικειμενο!)
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: dpa2006 στις Αύγουστος 03, 2013, 07:43:21 μμ
Μελέτη στοιχείων για την Εκπαίδευση και τους Εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες (http://olme-attik.att.sch.gr/new/wp-content/uploads/2012/01/meleti-kemete-olme40112.pdf)

Αριθμοί κλειδιά της εκπαίδευσης στην Ευρώπη 2012 (http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/documents/key_data_series/134EL.pdf)

Επαγγελματική εκπαίδευση Κύπρος (http://www.pde.gr/Επαγγελματική εκπαίδευση Κύπρος)

ελπίζω να μην επαναλαμβάνω πληροφορίες.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: dia12 στις Αύγουστος 03, 2013, 08:52:38 μμ
Μπράβο παιδιά, πολύ ενδιαφέρουσες και χρήσιμες οι πληροφορίες που μας δίνετε... Θα ήθελα να ρωτήσω αν ξέρετε τι γίνεται με τις ειδικότητες στο εξωτερικό. Υπάρχει μια αυστηρή εξειδίκευση μεταξύ των ειδικοτήτων ή υπάρχει ευελιξία? Και το ρωτάω αυτό γιατί σε κάποιο πρόγραμμα comenius που συμμετείχα θυμάμαι οτι κάποιοι εκπαιδευτικοί στη Γερμανία είχαν δύο ειδικότητες, χωρίς η 2η να είναι σε επίπεδο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης αλλά εξειδίκευσης, επιμόρφωσης κλπ. Ξέρετε αν ισχύει κάτι τέτοιο?
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: gvasilis στις Αύγουστος 04, 2013, 01:57:27 πμ
Μια δύσκολη προσπάθεια για την Νότια Κορέα, που θεωρείται κορυφή μαζί με την φινλανδία.
Πολύ πίεση, απάνθρωπη ψυχολογικά, μαθητές ρομπότ.
1η -6η τάξη δημοτικό
7-9 γυμνάσιο
10-12 λύκειο
Εδώ το πρόγραμμα για όλα
 (http://img845.imageshack.us/img845/2058/iofj.jpg)

Στις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου κάνουν εξειδίκευση. Ακόμα δυσκολεύομαι να τα ξεμπερδέψω γιατί και αυτοί είναι όλο αλλαγές τελευταία. Ελπίζω να βοηθήσετε και εσείς.
Μόνο στο Λύκειο το πρόγραμμα είναι ως εξής http://english.mest.go.kr/web/1696/site/contents/en/en_0206.jsp (http://english.mest.go.kr/web/1696/site/contents/en/en_0206.jsp)


Δεν θα επιχειρήσω να το αναλύσω ακόμα. Ωστόσο η τελευταία στήλη advanced subjects, είναι τα επιλεγόμενα στην Β και Γ λυκείου.
Τώρα, στα σχετικά με το πόνο μου. Παρακάτω φαίνεται ποιο είναι το περιεχόμενο του Γενικού υποχρεωτικού μαθήματος Science σε κάθε τάξη μέχρι την Α λυκείου (10th grade)
http://ncic.re.kr/english.kri.org.inventoryList.do;jsessionid=0083195D7B63E0551B74F1C719BB86DB# (http://ncic.re.kr/english.kri.org.inventoryList.do;jsessionid=0083195D7B63E0551B74F1C719BB86DB#)
(http://img191.imageshack.us/img191/1038/6x6e.jpg)
Βλέπουμε λοιπόν πάλι μεχρι την 1η λυκείου τις τέσσερις φυσικές επιστήμες ισότιμες,
Από την Β λυκείου υπάρχει η επιλογή για περισσότερη φυσική.
Next η Κίνα
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: biov στις Αύγουστος 04, 2013, 03:23:05 πμ
Βλέπουμε λοιπόν πάλι μεχρι την 1η λυκείου τις τέσσερις φυσικές επιστήμες ισότιμες,
Από την Β λυκείου υπάρχει η επιλογή για περισσότερη φυσική.

Δεν ειναι ισοτιμες με την εννοια που το σκεφτεσαι εσυ, γιατι εκει που λεει "Science and Life" υπαρχουν περισσοτερα θεματα που απτονται της βιολογιας. Δεν εχω χρονο (ουτε ορεξη) τωρα να επεκταθω, αλλά αρκει να πω οτι οταν διαβαζεις "Biology" σε ταξεις λυκειου χωρων Απω Ανατολης, η εννοια περιοριζεται στην πιο κλασικη βιολογια (κυτταρα, γενετικη, διασταυρωσεις, βιοτεχνολογια κλπ - σαν τη δικη μας Βιολογια Β' Λυκειου και Κατευθυνσης) και δεν εχει το ευρος με την οποια τη χρησιμοποιουμε οι Ελληνες βιολογοι οταν μιλαμε για τη "βιολογια γενικης παιδειας". (κι εννοουμε ανθρωπολογια, ζωολογια, αγωγη υγειας, περιβαλλον, οικολογια... που στην Κορεα καλυπτονται στο "Science and Life" και στο "Ecology and Environment", που ειναι η Περιβαλλοντικη Εκπαιδευση που στην Κορεα εχουν χωριστα αλλά στην Ελλαδα στριμωχνουμε σε ελαχιστη υλη της Γ' Γ.Π.)
Δηλαδη αυτο που εσυ εννοεις "ισοτιμες" ειναι μονο για τη "σκληροπυρηνικη" βιολογια, ενω εχουν κι ενα σωρο αλλες ωρες "βιολογιας" σε ξεχωριστα μαθηματα, οπότε βλεπεις ποσο περισσοτερες ωρες διδασκονται! Και μονο απο το γεγονος οτι στην Ελλαδα οι μαθητες παιρνουν απολυτηριο εχοντας διδαχθει συνολικα 2-3 ωριτσες Οικολογιας (και πλεον το βιβλιο της Γ' καταργειται!) ενω στην Κορεα εχουν ολοκληρο ξεχωριστο μαθημα, κατανοεις οτι δεν εχει νοημα να συγκρινεις τ'ασυγκριτα.

Εννοειται οτι οταν οι μαθητες Εξειδικευονται εχουν περισσοτερη Φυσικη, αυτο λεω απο την αρχη! Ετσι γινεται και στην Ελλαδα. (αν και σε χειροτερο βαθμο: 5 ωρες Φυσικης Κατ στη Β'-Γ', 2 ωρες Βιο στη Γ') Οσο ωρολογια και να ψαξεις, θα διαπιστωσεις οτι η φυσικη παγκοσμιως εχει μεγαλυτερη σημασια στην εξειδικευση, οχι στη γενικη παιδεια, οπου μεγαλυτερη σημασια εχει η βιολογια. (οχι αυστηρα ως "κυτταρα και διασταυρωσεις γενετικης" αλλά σε ολο το ευρος της βιολογιας)
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: gvasilis στις Αύγουστος 04, 2013, 03:42:46 πμ
Συμφωνώ σε αυτά. Απλώς δεν θέλω να γίνω περισσότερο προκλητικός.
Βλέπεις και στα άλλα τοπικ ότι η ισότητα και μόνο, προκαλεί δυσφορία στους φυσικούς
Αν τολμήσουμε να πουμε αυτό που λες εσύ μπορεί να μας τιμωρήσουν και να εξαφανήσουν πλήρως τη βιολογία, όπως εξαφάνησαν την γεωλογία.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: biov στις Αύγουστος 04, 2013, 04:19:59 πμ
Συμφωνώ σε αυτά. Απλώς δεν θέλω να γίνω περισσότερο προκλητικός.
Βλέπεις και στα άλλα τοπικ ότι η ισότητα και μόνο, προκαλεί δυσφορία στους φυσικούς
Αν τολμήσουμε να πουμε αυτό που λες εσύ μπορεί να μας τιμωρήσουν και να εξαφανήσουν πλήρως τη βιολογία, όπως εξαφάνησαν την γεωλογία.

Μαλλον φταιμε κι εμεις οταν γενικευουμε "οι φυσικοι" ή "οι χημικοι", ενω ειναι συγκεκριμενοι εκπροσωποι τους που καθοριζουν τη σκεψη των υπολοιπων κι οχι ο καθε φυσικος ή χημικος που ειναι μια ξεχωριστη προσωπικοτητα. Αλλά κι αυτοι το ιδιο κανουν: "οι βιολογοι" κλπ. Γενικευουμε πολυ σ'αυτη τη χωρα, τους βαζουμε ολους στο ιδιο τσουβαλι: οι δ.υ., οι Αμερικανοι, οι γιατροι... Οχι οτι τα στερεοτυπα δεν εχουν τις ριζες τους καπου, βεβαια! Ισως αυτα περι χρησης της γλωσσας να μας τα ελεγαν καλυτερα "οι φιλολογοι".  :)

Τελος παντων. Ειναι πλεον ξεκαθαρο οτι οι κυβερνωντες δεν εχουν οραμα και σχεδιο. Φτιαχνουν τα ωρολογια για να διαχειριστουν το προσωπικο που εχουν, καθολου με βαση τις αναγκες της σημερινης εποχης. Επισης, δεν ενδιαφερονται καθολου για την παιδαγωγικη (νεο μονοωρο μαθημα, αριστουργημα!), ουτε για τις αναγκες των μαθητων (καθημερινο 7ωρο χωρις μεσημεριανο διαλειμμα! Ξανα αριστουργημα!). Μιλανε γι'αποδεσμευση του λυκειου απο το πανεπιστημιο την ιδια ωρα που το κανουν μια εξοντωτικη πορεια για μαθητες και καθηγητες (χα, θα γινει οπως στην Αμερικη που οι καθηγητες αξιολογουνται απο τ'αποτελεσματα των μαθητων στις εξετασεις που ειναι κοινες για ολα τα σχολεια). Ουφ, παω για υπνο!
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: greedo στις Αύγουστος 04, 2013, 06:36:07 πμ
 Συμφωνώ σε όλα αυτά που λες!
 Προφανώς δεν έχουν όραμα και υποβαθμίζουν την παροχή γενικών γνώσεων στον βωμό της εξειδίκευσης. Αιτία βέβαια γι αυτό είναι η σύνδεση του Λυκείου με την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, που μετατρέπει το Λύκειο σε ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο, αντί να είναι χώρος παροχής γνώσης και διαμόρφωσης χαρακτήρα για τους μαθητές!
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: perastikos_kav στις Αύγουστος 04, 2013, 08:49:21 πμ
Ενδιαφέρον θα είχε να δούμε πέρα από το ωρολόγιο πρόγραμμα να δούμε και τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για την επιλογή των εκπαιδευτικών. Ας πούμε στις φυσικές επιστήμες υπάρχει η "οριζόντια" ανάθεση που υπάρχει στην Ελλάδα; ποιοι διδάσκουν φιλοσοφίσ, ιστορία και διάφορα μαθήματα, για τα οποία υπήτξε έντονη αντιπαράθεση στην Ελλάδα;
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: gvasilis στις Αύγουστος 04, 2013, 10:14:39 πμ
Ενδιαφέρον θα είχε να δούμε πέρα από το ωρολόγιο πρόγραμμα να δούμε και τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για την επιλογή των εκπαιδευτικών. Ας πούμε στις φυσικές επιστήμες υπάρχει η "οριζόντια" ανάθεση που υπάρχει στην Ελλάδα; ποιοι διδάσκουν φιλοσοφίσ, ιστορία και διάφορα μαθήματα, για τα οποία υπήτξε έντονη αντιπαράθεση στην Ελλάδα;
Έχουν αναφερθεί αρκετοί, παλιότερα, σε αυτό που σε προβληματίζει.
Από ότι θυμάμαι στην Ευρώπη και την Αμερική οι αναθέσεις είναι ελαστικές. Αποφασίζονται ανα σχολείο το οποίο προσλαμβάνει απευθείας τους καθηγητές. Όμως πρώτα βλέπει το μάθημα που έχει να κάνει και μετά αποφασίζει (ο Διευθυντής;) αν ο καθηγητής επαρκεί.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: gvasilis στις Αύγουστος 04, 2013, 11:48:40 πμ
Μια πρώτη ματιά στην κίνα
Από το δημοτικό μέχρι το Γυμνάσιο
(http://img543.imageshack.us/img543/4290/opo8.jpg)
http://www.wes.org/ewenr/11nov/practical.htm (http://www.wes.org/ewenr/11nov/practical.htm)
Μόνο στο Λύκειο
(http://img692.imageshack.us/img692/8049/anvx.jpg)
Τώρα για τις Φυσικές επιστήμες υπάρχουν πληροφορίες εδώ.
http://www.ied.edu.hk/apfslt/v5_issue2/foreword/index.htm (http://www.ied.edu.hk/apfslt/v5_issue2/foreword/index.htm)
Λέει λοιπόν (από google translate γιατί δεν έχω χρόνο)

"Μάθημα επιστήμης (SCIENCE) ξεκινά στην πρωτοβάθμια βαθμού 3. Πρόκειται για ένα εννιαίο μάθημα. Δύο είδη των μαθημάτων επιστήμης προσφέρονται στους μαθητές γυμνασίων: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αποφασίσουν αν παρουσιάζουν την επιστήμη ένταξη ή, φυσικής, χημείας και βιολογίας, ως συνήθως. Στο ανώτερο επίπεδο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (λύκειο), η επιστήμη περιλαμβάνει τρία θέματα, κάθε θέμα περιλαμβάνει μια σειρά από modules. Ορισμένες ενότητες είναι υποχρεωτικές και ορισμένες είναι προαιρετικές. Αφού ολοκληρώσουν τα υποχρεωτικά μαθήματα, οι μαθητές μπορούν να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν στα επιλογής.
(Ενότητες=Μαθήματα)
Δημοτικό
Περιεχόμενο του κοινού μαθήματος Science στο δημοτικό (περιλαμβάνει τρία μέρη: α) τον έμβιο κόσμο, β) το φυσικό κόσμο και, γ) Γη και το διάστημα.
Γυμνάσιο
Στο γυμνάσιο το περιεχόμενο του κοινού μαθήματος Science περιλαμβάνει τέσσερα μέρη: α) της επιστήμης της ζωής, β) η φυσική επιστήμη, γ) τη γη και διάστημα, δ) τη σχέση μεταξύ επιστήμης, τεχνολογίας και κοινωνίας.
περιεχόμενο της φυσικής γυμνασίου τρία θέματα: α) Μάζα, β) κίνηση και την αλληλεπίδραση και, γ) ενέργεια.
Περιεχόμενα του χημεία γυμνασίου  περιλαμβάνουν τέσσερα θέματα: α) χημική δομή ουσίας, β)δομή της ύλης, γ) χημικές αλλαγές, δ) χημείας και κοινωνική ανάπτυξη.
Στο γυμνάσιο η βιολογία περιλαμβάνει δέκα θέματα: α) την επιστημονική διερεύνηση, β) την οργάνωση του οργανισμού, γ) τους ζωντανούς οργανισμούς και το περιβάλλον, δ) τα πράσινα φυτά στη βιόσφαιρα, ε) ανθρώπων στην βιόσφαιρα, στ) κινήσεις και συμπεριφορές των ζώων, ζ) την αναπαραγωγή, την ανάπτυξη και την κληρονομικότητα των ζωντανών οργανισμών, η) ποικιλία των ζωντανών οργανισμών, θ) βιο-τεχνολογίας και, ι) υγειινη ζωή.
Λύκειο
Τα δύο κοινά υποχρεωτικά μαθήματα φυσικής στο λύκειο ασχολούνται με τους βασικούς νόμους της μηχανικής κίνησης και της αλληλεπίδρασης. Τα επιλεγόμενα φυσικής έχουν τρεις κατευθύνσεις: την κοινωνική, τεχνολογική και επιστημονική . Κάθε κατεύθυνση περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο μαθήματα.
Υπάρχουν οκτώ μαθήματα που περιλαμβάνονται στην χημεία Λυκείου: δύο είναι υποχρεωτικά και έξι είναι προαιρετικά.
Η βιολογία Λυκείου περιλαμβάνει έξι μαθήματα, τρια υποχρεωτικα και τρια προαιρετικα "

Νομίζω εξυπηρετεί τα κόμπλεξ και την προπαγάνδα μου, επαρκώς
NEXT η Ολλανδία
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: dpa2006 στις Αύγουστος 04, 2013, 01:17:21 μμ
Μια δύσκολη προσπάθεια για την Νότια Κορέα, που θεωρείται κορυφή μαζί με την φινλανδία.
Πολύ πίεση, απάνθρωπη ψυχολογικά, μαθητές ρομπότ.
1η -6η τάξη δημοτικό
7-9 γυμνάσιο
10-12 λύκειο
Εδώ το πρόγραμμα για όλα
 (http://img845.imageshack.us/img845/2058/iofj.jpg)

Στις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου κάνουν εξειδίκευση. Ακόμα δυσκολεύομαι να τα ξεμπερδέψω γιατί και αυτοί είναι όλο αλλαγές τελευταία. Ελπίζω να βοηθήσετε και εσείς.
Μόνο στο Λύκειο το πρόγραμμα είναι ως εξής http://english.mest.go.kr/web/1696/site/contents/en/en_0206.jsp (http://english.mest.go.kr/web/1696/site/contents/en/en_0206.jsp)


Δεν θα επιχειρήσω να το αναλύσω ακόμα. Ωστόσο η τελευταία στήλη advanced subjects, είναι τα επιλεγόμενα στην Β και Γ λυκείου.
Τώρα, στα σχετικά με το πόνο μου. Παρακάτω φαίνεται ποιο είναι το περιεχόμενο του Γενικού υποχρεωτικού μαθήματος Science σε κάθε τάξη μέχρι την Α λυκείου (10th grade)
http://ncic.re.kr/english.kri.org.inventoryList.do;jsessionid=0083195D7B63E0551B74F1C719BB86DB# (http://ncic.re.kr/english.kri.org.inventoryList.do;jsessionid=0083195D7B63E0551B74F1C719BB86DB#)
(http://img191.imageshack.us/img191/1038/6x6e.jpg)
Βλέπουμε λοιπόν πάλι μεχρι την 1η λυκείου τις τέσσερις φυσικές επιστήμες ισότιμες,
Από την Β λυκείου υπάρχει η επιλογή για περισσότερη φυσική.
Next η Κίνα
Κάπου είχα διαβάσει -ή ακούσει- για τα jucu τα γιαπωνέζικα φροντιστήρια (http://www.ekp2001-orosimo.gr/el/content/%CF%84%CE%B1-%CF%86%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B9%CE%B1%CF%80%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%B1-jucu)-σε συνδυασμό με το σύστημα εξετάσεων τους (http://en.wikipedia.org/wiki/Secondary_education_in_Japan),Comparison of old and current law (http://web.archive.org/web/20090220064548/http://japanfocus.org/images/UserFiles/File/2468.lebowitzMcNeill.education/ed.law.file.pdf), ότι είναι τόσο ψυχοφθόρα (και τα δύο) που υπάρχουν περιπτώσεις μαθητών που αυτοκτονούν αν αποτύχουν(χαρακίρι).θα μου πείτε εδώ δεν έχει συμβει..;
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: gvasilis στις Αύγουστος 05, 2013, 01:26:28 πμ
Η ολλανδία
Ψηλά και αυτή στα σκορ, πολύ ευέλικτο πρόγραμμα, μετράει στο ωρολόγιο πρόγραμμα του μαθητή και η μελέτη (σπίτι,σχολείο)
Πολύ δύσκολο να βγάλω άκρη. (Είναι και αυτή η γλώσσα ρε παιδί μου!)
Το τοπικ αφορά την δευτεροβάθμια, οπότε:
Τρεις επιλογές μετά το δημοτικό, όπως φαίνεται στο σχήμα
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/Dutch_Education_System-en.svg)
Το γυμνάσιο είναι ένα βέβαια, απλώς οι κατευθύνσεις είναι τρεις
Το VMBO είναι το επαγγελματικό γυμνάσιο που μετά από 4 χρόνια γίνεται κάτι σαν επαγγελματικό λύκειο ή ΙΕΚ (ΜΒΟ)
Τα HAVO και VWO είναι τα γενικά γυμνάσια/λύκεια, που πάνε μέχρι 5 και 6 χρόνια αντίστοιχα και όπως βλέπετε οδηγούν σε πανεπιστήμια (υπάρχει διαφορά και στη τριτοβάθμια).
Το Προγραμμα καθορίζεται από κάθε τοπικό σχολείο.
Γενικός κανόνας 1600 ώρες τη χρονιά, 1000 τουλάχιστο στο σχολείο (οι υπόλοιπες μελέτη).
Τα 2 πρώτα χρόνια και τα τρία γυμνάσια κάνουν τα ίδια.
Τώρα τι ακριβώς, δεν κατάλαβα. Μάλλον υπάρχουν 58 στόχοι που πρέπει να επιτευχθούνε. Τα μαθήματα τα φτιαχνει το σχολείο ώστε να τους πετύχει. Κάθε 4 χρόνια ελέγχεται.
8 από τους 58 είναι φυσικές επιστήμες,
28. Ο μαθητής μαθαίνει να μετατρέψει ερωτήσεις σχετικά με φυσικές, τεχνολογικές και φροντίδας θέματα που σχετίζονται σε ερευνητικά ερωτήματα, θα διεξάγει έρευνα σχετικά με αυτά τα θέματα, και να δώσει μια παρουσίαση των αποτελεσμάτων.
29. Ο μαθητής μαθαίνει να αποκτήσουν γνώση και κατανόηση βασικών εννοιών έμβιας και μη έμβιας φύσης, και μαθαίνει να αφορούν αυτές τις βασικές έννοιες σε καταστάσεις της καθημερινής ζωής.
30. Ο μαθητής μαθαίνει ότι οι άνθρωποι, τα ζώα και τα φυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους και το περιβάλλον τους, και ότι οι τεχνολογικές και φυσικές εφαρμογές μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά τη βιώσιμη ποιότητας του περιβάλλοντος.
31. Με διάφορους τρόπους, για παράδειγμα με τη διεξαγωγή πρακτικής εργασίας, ο μαθητής μαθαίνει να αποκτήσουν τη γνώση και τη διορατικότητα σε διαδικασίες έμβιες και μη έμβιων χαρακτήρα και τις σχέσεις τους με το περιβάλλον.
32. Ο μαθητής μαθαίνει να συνεργαστεί με τις θεωρίες και τα μοντέλα με τη διεξαγωγή έρευνας σε φυσικά και χημικά φαινόμενα, όπως η ηλεκτρική ενέργεια, ήχος, φως, κίνηση, ενέργεια και ύλη.
33. Με τη διεξαγωγή της έρευνας, ο μαθητής μαθαίνει να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τα τεχνικά προϊόντα και συστήματα που τον αφορούν, και μαθαίνει να εκτιμήσει αυτή τη γνώση, καθώς και το σχεδιασμό και να κάνει ένα τεχνικό προϊόν σε ένα δομημένο τρόπο.
34. Ο μαθητής μαθαίνει να κατανοήσουν τα βασικά σχετικά με την κατασκευή και τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, τη σύνδεσή τους με την προώθηση της σωματικής και συναισθηματική υγεία, και μαθαίνει να αναλάβει τις ευθύνες του σε αυτό.
35. Ο μαθητής μαθαίνει σχετικά με τη φροντίδα και μαθαίνει να φροντίζει για τον εαυτό του, για τους άλλους και για το περιβάλλον του, και μαθαίνει πώς να επηρεάσει θετικά τη δική του ασφάλεια και των άλλων σε διάφορες καταστάσεις διαβίωσης (τρόπος ζωής, τη μάθηση, την εργασία, βγείτε έξω, κίνηση).

Επαγγελματικό γυμνάσιο VMBO
Υποχρεωτικά μαθήματα
Ολλανδικά, Αγγλικά, Κοινωνιολογία, Γυμναστική, καλλιτεχνικά
Τον τρίτο χρόνο του επαγγελματικού γυμνασίου διαλέγουν τομέα εκ των τεσσάρων:
1. Μηχανική και τεχνολογία με αναγκαστικά μαθήματα Μαθηματικά και (Φυσική & Χημεία μαζί)
2. Φροντίδας Πρόνειας με αναγκαστικό Βιολογία και ένα από μαθηματικά, γεωγραφία, ιστορία, κοινωνιολογία, πολιτικές επιστήμες.
3. Επιχειρήσεις με αναγκαστικό τα οικονομικά και ένα από Μαθηματικά, Γαλλικά ή γερμανικά
4. Γεωργία με αναγκαστικό τα μαθηματικά και ένα από Βιολογία ή Φυσική & Χημεία μαζί.
Επίσης τότε διαλέγουν και μια από 4 κατευθύνσεις: Τη θεωρητική, την μεικτή,  την μέση επαγγελματική και την βασική επαγγελματική. Προς την θεωρητική κάνουν μαθήματα γενικής παιδείας προς την επαγγελματική κάνουν εξειδικευμένα μαθήματα του επαγγέλματός τους.
Έχουν και μαθήματα επιλογής, που μπορεί να είναι ίδια με τα γενικά γυμνάσια/λύκεια, αφού πάνε στο ίδιο κτήριο.
Υπάρχει και η δυνατότητα πρακτικής άσκησης το 3ο και 4ο χρόνο όταν πας στην βασική επαγγελματική κατεύθυνση.
Στο τέλος του 4 χρόνου όλοι οι μαθητές δίνουν εξετάσεις στα Ολλανδικά, Μαθηματικά και Βιολογία (σίγουρα οι Θεωρητικής δεν είμαι σίγουρος για τις επαγγελματικές κατευθύνσεις).
Η θεωρητική κατεύθυνση δίνει και άλλα μαθήματα γενικής παιδείας. Οι επαγγελματικές εξετάζονται και γραπτά και πρακτικά στο επάγγελμά τους.
Υπάρχουν και άλλες εξαιρέσεις.

Τα άλλα δύο γυμνάσια τώρα.
Από ότι καταλαβαίνω μέχρι τον τρίτο χρόνο κάνουν ότι και οι άλλοι Γενικής παιδείας, που να πετυχαίνουν τους 58 στόχους. Τα διαλέγει το σχολείο.

HAVO τον 4ο και 5ο χρόνο κάνουν το εξής:
Κάποια κοινά μαθήματα και τέσσερεις κατευθύνσεις. Στις τρεις πρώτες από τρία αναγκαστικά μαθήματα και ένα επιλογής, στην τέταρτη 2 αναγκαστικά και 2 επιλογής,  το ένα από κοινωνικό και το άλλο κοινωνικό και πολιτιστικό.
Εδώ φαίνονται τα μαθήματα και οι αθροιστικές ώρες και τα δύο χρόνια. Δεν κάνουν 6ο χρόνο.
(http://img35.imageshack.us/img35/8531/d1cn.jpg)

VWO ton 4o, 5ο και 6ο χρόνο
Πάλι τέσσερεις κατευθύνσεις. Ίδιοι κανόνες με τα επιλογής.
(http://img59.imageshack.us/img59/3532/0gsz.jpg)
Να διευκρινήσω ότι υπάρχουν 2 είδη VW. To αθηναϊκό που είναι με τα αναγκαστικά μαθήματα στην κορυφή του πίνακα και το gymnasium που βλέπετε από κάτω. Μετά είναι οι 4 κατευθύνσεις.
Υπάρχουν και άλλα στοιχεία. Όμως αυτά, προς το παρόν, πάλι εξυπηρετούν επαρκώς τις κομπλεξικές και μικροπρεπείς φαντασιώσεις μου.

Next το ΙΡΑΝ!
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: biov στις Αύγουστος 05, 2013, 02:00:46 πμ
Στο τέλος του 4 χρόνου όλοι οι μαθητές δίνουν εξετάσεις στα Ολλανδικά, Μαθηματικά και Βιολογία (σίγουρα οι Θεωρητικής δεν είμαι σίγουρος για τις επαγγελματικές κατευθύνσεις).

Στον αντιποδα ειναι το δικο μας σχολειο, οπου στο γυμνασιο οι ωρες θα μειωθουν και στο τεχνολογικο λυκειο δε θα υπαρχει κανενα μαθημα βιολογιας. Με τις υγειες μας.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: panos2 στις Αύγουστος 05, 2013, 02:19:23 πμ
Μακάρι να είχε γίνει μια εκτενής συγκριτική μελέτη και από κάποιο ερευνητικό κέντρο, πανεπιστήμιο ή το υπουργείο πάνω σε αυτο το θέμα...
Μια μικρή παρατήρηση. Τα εκπαιδευτικά συστήματα των σύγχρονων και ανεπτυγμένων κρατών είναι πολύ διαφορετικά τελικά από το δικό μας. Παράδειγμα: Βρίσκομαι αυτή τη στιγμή στη Γερμανία προσπαθώντας να ξαναφτιάξω εδώ τη ζωή μου και δεν ξέρω ακόμη ποιο σχολείο ταιριάζει περισσότερο στη δεκάχρονη μεγάλη κόρη μου. Υπάρχουν δημόσια σχολεία διαφορετικού τύπου με διαφορετικές παιδαγωγικές/διδακτικές προσεγγίσεις, όπως και σχολεία ίδιου τύπου που δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις ξένες γλώσσες, στα σπορ, στην μουσική ή στις φυσικές επιστήμες. Τα αντίστοιχα ωρολόγια προγράμματα είναι απλά ένα μέρος όλου αυτού του δυναμικού συστήματος. Ελπίζω να εργαστώ σε κάποιο από αυτά τα σχολεία και να δω τα πράγματα από μέσα.
Όσον αφορά την Βιολογία, είναι ένα από τα πιο βασικά μαθήματα σε κάθε προηγμένο εκπαιδευτικό σύστημα. Βέβαια, κανείς Βιολόγος εδώ, με το υψηλό επίπεδο σπουδών που έχουν αρκετοί από τους δικούς μας, δεν διανοείται να εργαστεί στη εκπαίδευση...
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: gvasilis στις Αύγουστος 05, 2013, 02:27:09 πμ
Μακάρι να είχε γίνει μια εκτενής συγκριτική μελέτη και από κάποιο ερευνητικό κέντρο, πανεπιστήμιο ή το υπουργείο πάνω σε αυτο το θέμα...
Μια μικρή παρατήρηση. Τα εκπαιδευτικά συστήματα των σύγχρονων και ανεπτυγμένων κρατών είναι πολύ διαφορετικά τελικά από το δικό μας. Παράδειγμα: Βρίσκομαι αυτή τη στιγμή στη Γερμανία προσπαθώντας να ξαναφτιάξω εδώ τη ζωή μου και δεν ξέρω ακόμη ποιο σχολείο ταιριάζει περισσότερο στη δεκάχρονη μεγάλη κόρη μου. Υπάρχουν δημόσια σχολεία διαφορετικού τύπου με διαφορετικές παιδαγωγικές/διδακτικές προσεγγίσεις, όπως και σχολεία ίδιου τύπου που δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις ξένες γλώσσες, στα σπορ, στην μουσική ή στις φυσικές επιστήμες. Τα αντίστοιχα ωρολόγια προγράμματα είναι απλά ένα μέρος όλου αυτού του δυναμικού συστήματος. Ελπίζω να εργαστώ σε κάποιο από αυτά τα σχολεία και να δω τα πράγματα από μέσα.
Όσον αφορά την Βιολογία, είναι ένα από τα πιο βασικά μαθήματα σε κάθε προηγμένο εκπαιδευτικό σύστημα. Βέβαια, κανείς Βιολόγος εδώ, με το υψηλό επίπεδο σπουδών που έχουν αρκετοί από τους δικούς μας, δεν διανοείται να εργαστεί στη εκπαίδευση...
Μια στατιστική από το ψευδοsurvey που να δείχνει τα διδακτορικά, τόσο στους μόνιμους όσο και στους αναπληρωτές, νομίζω θα ήταν αρκετή να σου αλλάξει γνώμη.
Έχω ξανακούσει αυτό το επιχειρημα από τον giokpsy. Χρησιμοποιήθηκε σαν πρόσχημα για να δικαιολογήσει το ότι δεν υπάρχουν βιολόγοι στα σχολεία και έτσι μας κάνει αυτός την χάρη να την διδάσκει.
Αναρωτιέμαι ποιες να είναι οι δικές σου προθέσεις.
Πάντως μια τέτοια δήλωση είναι μειωτική προς τους συναδέλφους σου βιολόγους
Είναι όμως συνηθισμένη, ίσως και κατανοητή, με βάση τα στοιχεία που παραθέτουμε εδώ
Επίσης ελπίζω όλοι να καταλαβαίνουν γιατί δεν γίνεται μια εκτενής συγκριτική μελέτη.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: biov στις Αύγουστος 05, 2013, 03:02:30 πμ
Όσον αφορά την Βιολογία, είναι ένα από τα πιο βασικά μαθήματα σε κάθε προηγμένο εκπαιδευτικό σύστημα. Βέβαια, κανείς Βιολόγος εδώ, με το υψηλό επίπεδο σπουδών που έχουν αρκετοί από τους δικούς μας, δεν διανοείται να εργαστεί στη εκπαίδευση...

Οτι αρκετοι Βιολογοι εχουν υψηλο επιπεδο σπουδων ειναι γεγονος, οχι μονο επειδη η σχολη ηταν απο τις δυσκολοτερες να μπει ενας μαθητης και ν'αποφοιτησει, αλλά κι απο το ευρος των αντικειμενων διδασκαλιας.

Αλλά δεν ειναι αυτος ο λογος που υπαρχει τετοια ελλειψη βιολογων στην εκπαιδευση! Οταν στον ΑΣΕΠ 2006 προκυρηχθηκαν μονο 85 και στον ΑΣΕΠ 2008 μονο 55 θεσεις, πώς να καλυφθουν τα οργανικα κενα;

(Πραγματικα, αν σ'εναν απο αυτους που δημιουργουν ωρολογια προγραμματα με το σκεπτικο διαχειριστη προσωπικου εκρουε το καμπανακι σοβαρου νοσηματος, θα βλεπαμε για ποτε θ'αλλαζε σκεπτικο! Αλλά κανεις δε θ'αξιζε να παθει κατι τετοιο για να συνειδητοποιησει την αξια της βιολογιας.)
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: biov στις Αύγουστος 05, 2013, 03:13:59 πμ
δεν ξέρω ακόμη ποιο σχολείο ταιριάζει περισσότερο στη δεκάχρονη μεγάλη κόρη μου. Υπάρχουν δημόσια σχολεία διαφορετικού τύπου με διαφορετικές παιδαγωγικές/διδακτικές προσεγγίσεις, όπως και σχολεία ίδιου τύπου που δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις ξένες γλώσσες, στα σπορ, στην μουσική ή στις φυσικές επιστήμες.

Τα σχολεια που ελεγχονται απο θρησκευτικα ιδρυματα ειναι παντα μια εγκυρη επιλογη. Σε καθε περιπτωση, να φροντισει να παει στο ανωτερο σχολειο, γιατι μονο μεσου αυτου θα μπορεσει να μπει μελλοντικα στο πανεπιστημιο (αν ειναι αυτο που θελει).
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: ioanna89 στις Αύγουστος 05, 2013, 04:32:54 πμ
Μπράβο παιδιά, πολύ ενδιαφέρουσες και χρήσιμες οι πληροφορίες που μας δίνετε... Θα ήθελα να ρωτήσω αν ξέρετε τι γίνεται με τις ειδικότητες στο εξωτερικό. Υπάρχει μια αυστηρή εξειδίκευση μεταξύ των ειδικοτήτων ή υπάρχει ευελιξία? Και το ρωτάω αυτό γιατί σε κάποιο πρόγραμμα comenius που συμμετείχα θυμάμαι οτι κάποιοι εκπαιδευτικοί στη Γερμανία είχαν δύο ειδικότητες, χωρίς η 2η να είναι σε επίπεδο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης αλλά εξειδίκευσης, επιμόρφωσης κλπ. Ξέρετε αν ισχύει κάτι τέτοιο?

Ενδιαφέρον θα είχε να δούμε πέρα από το ωρολόγιο πρόγραμμα να δούμε και τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για την επιλογή των εκπαιδευτικών. Ας πούμε στις φυσικές επιστήμες υπάρχει η "οριζόντια" ανάθεση που υπάρχει στην Ελλάδα; ποιοι διδάσκουν φιλοσοφίσ, ιστορία και διάφορα μαθήματα, για τα οποία υπήτξε έντονη αντιπαράθεση στην Ελλάδα;

Στη Γαλλία υπάρχουν οι professeurs certifiés, δηλ. καθηγητές πιστοποιημένοι για τη διδασκαλία συγκεκριμένων μαθημάτων. Οι ειδικότητες στα collèges (Γυμνάσια) και τα γενικά-τεχνολογικά Λύκεια  αντιστοιχούν στα διδασκόμενα μαθήματα, π.χ. ειδικότητα Ιστορίας-Γεωγραφίας, Φυσικής-Χημείας, Επιστημών της Ζωής και της Γης (ενοποιημένα μαθήματα), Γαλλικών, Φιλοσοφίας, Μαθηματικών κλπ. Οι καθηγητές των γενικών μαθημάτων στα Επαγγελματικά Λύκεια έχουν πιο ευρύ αντικείμενο, π.χ. Μαθηματικά+Φυσικές Επιστήμες, Γαλλικά+Ιστορία-Γεωγραφία. Υπάρχει και μια "ανώτερη" κατηγορία καθηγητών Β/θμιας, οι professeurs agrégés, οι οποίοι διδάσκουν τα πιο εξειδικευμένα μαθήματα στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου και στα προγράμματα προετοιμασίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα Grandes Ecoles (ανώτατες σχολές μεγάλου κύρους, διακριτές από τα Πανεπιστήμια), δηλ. Φυσική, Χημεία, Ιστορία κλπ.
Για να γίνει κάποιος μόνιμος καθηγητής στη Γαλλία, πρέπει να επιτύχει σε εθνικό διαγωνισμό που περιλαμβάνει γραπτή εξέταση στο αντικείμενο που θα διδάξει (π.χ. Ιστορία και Γεωγραφία) με θέματα σχετικά με την ύλη του σχολείου, και προφορική εξέταση στη διδακτική. Υπάρχουν διάφοροι διαγωνισμοί, ανάλογα με τον τύπο σχολείου ( collèges-γενικά λύκεια, επαγγελματικά λύκεια, ιδιωτικά) και την κατηγορία των υποψηφίων ("εξωτερικοί" διαγωνισμοί ανοιχτοί σε όλους, "εσωτερικοί" για όσους έχουν προϋπηρεσία στην εκπαίδευση ως συμβασιούχοι ή στο δημόσιο γενικά ή επαγγελματική εμπειρία στο αντικείμενο διδασκαλίας, διαγωνισμοί για professeurs agrégés, ειδικός διαγωνισμός για γυμναστές κλπ). Τέτοιοι διαγωνισμοί γίνονται κάθε χρόνο, ανάλογα με τις ανάγκες (δηλ. όχι απαραίτητα για όλες τις ειδικότητες, βλ. εδώ  (http://www.education.gouv.fr/cid4590/epreuves-des-concours-second-degre-session-2013.html)τις ειδικότητες και τα θέματα των πιο πρόσφατων διαγωνισμών).
Από το 2009, για να συμμετάσχει κάποιος στον διαγωνισμό CAPES (για καθηγητές  collège και γενικού λυκείου) πρέπει να έχει μάστερ (ή να φοιτά στο β΄έτος του μεταπτυχιακού) ή άλλο τίτλο 5ετούς φοίτησης. Κατ' εξαίρεση,  δικαίωμα συμμετοχής χωρίς μάστερ έχουν όσοι έχουν εργαστεί ως συμβασιούχοι καθηγητές (κάτι σαν τους αναπληρωτές εδώ) ή σε ιδιωτικά σχολεία, οι τρίτεκνοι και οι διακεκριμένοι αθλητές. Επιπλέον, όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν πιστοποίηση στην παροχή πρώτων βοηθειών και στην κολύμβηση (!)
Στα Πανεπιστήμια λειτουργούν προγράμματα προετοιμασίας για τους διαγωνισμούς αυτούς. Κάποια από αυτά χορηγούν και μάστερ που περιλαμβάνει και την πρακτική άσκηση των επιτυχόντων (βλ. παρακάτω). Άλλα δίνουν τη δυνατότητα για part-time εργασία σε σχολεία και μπορεί να ξεκινήσει να τα παρακολουθεί κάποιος πριν πάρει το βασικό του πτυχίο.
Όσοι επιτύχουν στο διαγωνισμό κάνουν πρακτική άσκηση υπό επίβλεψη και παρακολουθούν παιδαγωγικά μαθήματα για ένα χρόνο, κατά τον οποίο αμείβονται με τον εισαγωγικό μισθό του καθηγητή (2000 ευρώ). Στο τέλος του χρόνου περνάνε από αξιολόγηση ενώπιον επιτροπής και μετά διορίζονται ως μόνιμοι καθηγητές.
Β΄ αναθέσεις μάλλον δεν υπάρχουν, μπορεί όμως κάποιος να διαγωνιστεί σε περισσότερα αντικείμενα κι έτσι να έχει δύο ειδικότητες. Δηλ. εκεί η ειδικότητα και η δυνατότητα διδασκαλίας κάποιου μαθήματος καθορίζεται κατά βάση από την εξέταση για την εισαγωγή στο επάγγελμα και όχι από το πτυχίο.

Οι πληροφορίες από το σάιτ του γαλλικού Υπουργείου Παιδείας
http://www.education.gouv.fr/pid51/les-personnels-enseignants-d-education-et-d-orientation.html
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: panos2 στις Αύγουστος 05, 2013, 10:52:08 πμ
Όσον αφορά την Βιολογία, είναι ένα από τα πιο βασικά μαθήματα σε κάθε προηγμένο εκπαιδευτικό σύστημα. Βέβαια, κανείς Βιολόγος εδώ, με το υψηλό επίπεδο σπουδών που έχουν αρκετοί από τους δικούς μας, δεν διανοείται να εργαστεί στη εκπαίδευση...
Έχω ξανακούσει αυτό το επιχειρημα από τον giokpsy. Χρησιμοποιήθηκε σαν πρόσχημα για να δικαιολογήσει το ότι δεν υπάρχουν βιολόγοι στα σχολεία και έτσι μας κάνει αυτός την χάρη να την διδάσκει.
Αναρωτιέμαι ποιες να είναι οι δικές σου προθέσεις.
Πάντως μια τέτοια δήλωση είναι μειωτική προς τους συναδέλφους σου βιολόγους

Όταν έγραψα κανένας Βιολόγος "εδώ" εννοούσα στη Γερμανία και όχι στην Ελλάδα.
Δεν έχω κακές προθέσεις. Σαν φυσικός εδώ έχω περισσότερες πιθανότητες να διδάξω Μαθηματικά σε 1η ανάθεση παρά Βιολογία ή Χημεία. Έτσι θα έπρεπε να είναι και στην Ελλάδα...
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: gvasilis στις Αύγουστος 05, 2013, 11:03:49 πμ
Συγνώμη, καλή σταδιοδρομία στη Γερμανία
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: gvasilis στις Αύγουστος 05, 2013, 12:21:15 μμ
Το Ιραν
Δευτεροβάθμια πάντα
3 χρόνια από 11-14 χρονών γυμνάσιο
3 χρόνια από 14-17 Λύκειο
1 χρόνο προπαρασκευαστικό για τα πανεπιστήμια ή δυο χρόνια επαγγελματική εκπαίδευση

Γυμνάσιο
(http://img541.imageshack.us/img541/7654/dkjp.jpg)
Οι Φυσικές επιστήμες περιλαμβάνουν
α) Ύλη και μεταβολές, β )Γη , γ) Ενέργεια, δ) Ζωντανοί οργανισμοί

Λύκειο
Τρεις κλάδοι
Ο ακαδημαϊκός, ο τεχνικός και ο επαγγελματικός
Τα δύο πρώτα χρόνια πάνε μαζί με κάποιες διαφορές όπως φαίνεται εδώ
(http://img197.imageshack.us/img197/4172/jwg.gif)
Τον τρίτο χρόνο ο ακαδημαικος (πιο δημοφιλής) αποκτα 3 κατευθύνσεις που φαίνονται εδώ
(http://img32.imageshack.us/img32/6923/4ww.gif)
ο τεχνικός κλαδος χωρίζεται σε βιομηχανικό, παροχή υπηρεσιών, γεωργία.
δεν ξέρω όμως τα επιμέρους μαθήματα
Στον επαγγελματικό κλάδο τα μαθήματα εξειδικεύονται περισσότερο,και καταλήγουν σε επαγγελματική σχολή 2 χρόνων.
Οι άλλοι δύο κλάδοι (ακαδημαϊκός, τεχνικός) βγάζουν στον προπαρασκευαστικό χρόνο για το πανεπιστήμιο.

Το προπαρασκευαστικό χρόνο
5 κατευθύνσεις
Μαθηματικά (M), Πειραματικές επιστήμες (Ε.S),  Φιλολογικά (H), Καλών Τεχνών (Α), Ισλαμικές σπουδές (Ι.C.)
Κάθε κατεύθυνση έχει 8 υποχρωτικά μαθήματα, αλλά δεν ξέρω ποιά από τα παρακάτω είναι.
(http://img577.imageshack.us/img577/5710/d7n.gif)

Ελληνοπρεπέστατο! Λίγο πιο γεναιόδωρο όμως ως προς την βιολογία γενικής παιδείας από ότι η Ελλάς.
Δυστυχώς το Ιραν δεν συμμετέχει σε πολλές αξιολογήσεις και δεν ξέρω την παγκόσμια κατάταξή του.
Συμμετέχει σε ολυμπιάδες φυσικής μαθηματικών, ίσως αν ξέρει κάποιος να μας πει πως τα πάνε.
Έχει όμως μια ιδιαίτερη ανάπτυξη στην πυρηνική φυσική τελευταία και που και που γίνονται ανακοινώσεις για τεχνολογία που όμως δεν βγαίνει προς τα έξω.
Πρόσφατα υπήρχε και ένα βίντεο που έδειχνε ότι έστειλαν στο διάστημα 2 πλάσματα του θεού που έμοιαζαν με ανθρωποειδή, αλλά σίγουρα δεν ήταν gay!

 
Επόμενο, ας πουμε ας πούμε........... Νέα ζηλανδία, Αυστραλία, Καναδάς. Υποψιάζομαι ότι αυτά πάνε μαζί.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: dpa2006 στις Αύγουστος 05, 2013, 02:54:18 μμ
Το Ιραν
Δευτεροβάθμια πάντα
3 χρόνια από 11-14 χρονών γυμνάσιο
3 χρόνια από 14-17 Λύκειο
1 χρόνο προπαρασκευαστικό για τα πανεπιστήμια ή δυο χρόνια επαγγελματική εκπαίδευση

Γυμνάσιο
(http://img541.imageshack.us/img541/7654/dkjp.jpg)
Οι Φυσικές επιστήμες περιλαμβάνουν
α) Ύλη και μεταβολές, β )Γη , γ) Ενέργεια, δ) Ζωντανοί οργανισμοί

Λύκειο
Τρεις κλάδοι
Ο ακαδημαϊκός, ο τεχνικός και ο επαγγελματικός
Τα δύο πρώτα χρόνια πάνε μαζί με κάποιες διαφορές όπως φαίνεται εδώ
(http://img197.imageshack.us/img197/4172/jwg.gif)
Τον τρίτο χρόνο ο ακαδημαικος (πιο δημοφιλής) αποκτα 3 κατευθύνσεις που φαίνονται εδώ
(http://img32.imageshack.us/img32/6923/4ww.gif)
ο τεχνικός κλαδος χωρίζεται σε βιομηχανικό, παροχή υπηρεσιών, γεωργία.
δεν ξέρω όμως τα επιμέρους μαθήματα
Στον επαγγελματικό κλάδο τα μαθήματα εξειδικεύονται περισσότερο,και καταλήγουν σε επαγγελματική σχολή 2 χρόνων.
Οι άλλοι δύο κλάδοι (ακαδημαϊκός, τεχνικός) βγάζουν στον προπαρασκευαστικό χρόνο για το πανεπιστήμιο.

Το προπαρασκευαστικό χρόνο
5 κατευθύνσεις
Μαθηματικά (M), Πειραματικές επιστήμες (Ε.S),  Φιλολογικά (H), Καλών Τεχνών (Α), Ισλαμικές σπουδές (Ι.C.)
Κάθε κατεύθυνση έχει 8 υποχρωτικά μαθήματα, αλλά δεν ξέρω ποιά από τα παρακάτω είναι.
(http://img577.imageshack.us/img577/5710/d7n.gif)

Ελληνοπρεπέστατο! Λίγο πιο γεναιόδωρο όμως ως προς την βιολογία γενικής παιδείας από ότι η Ελλάς.
Δυστυχώς το Ιραν δεν συμμετέχει σε πολλές αξιολογήσεις και δεν ξέρω την παγκόσμια κατάταξή του.
Συμμετέχει σε ολυμπιάδες φυσικής μαθηματικών, ίσως αν ξέρει κάποιος να μας πει πως τα πάνε.
Έχει όμως μια ιδιαίτερη ανάπτυξη στην πυρηνική φυσική τελευταία και που και που γίνονται ανακοινώσεις για τεχνολογία που όμως δεν βγαίνει προς τα έξω.
Πρόσφατα υπήρχε και ένα βίντεο που έδειχνε ότι έστειλαν στο διάστημα 2 πλάσματα του θεού που έμοιαζαν με ανθρωποειδή, αλλά σίγουρα δεν ήταν gay!

 
Επόμενο, ας πουμε ας πούμε........... Νέα ζηλανδία, Αυστραλία, Καναδάς. Υποψιάζομαι ότι αυτά πάνε μαζί.
Το Ιραν έχει και υψηλή τεχνολογία:
http://ece.ut.ac.ir/classpages/F85/VLSI/Pages/resources.htm
http://ece.ut.ac.ir/portal/
ίσως και άλλα ανεπτυγμένα αντικείμενα.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: giokspy στις Αύγουστος 05, 2013, 03:44:41 μμ

Έχω ξανακούσει αυτό το επιχειρημα από τον giokpsy. Χρησιμοποιήθηκε σαν πρόσχημα για να δικαιολογήσει το ότι δεν υπάρχουν βιολόγοι στα σχολεία και έτσι μας κάνει αυτός την χάρη να την διδάσκει.

Εδω παραποιεις τα λεγόμενα μου σκόπιμα. Δεν είπα ποτε οτι οι βιολογοι δεν καταδέχονται τα σχολεια λόγω υψηλών προσόντων. Είπα ακριβως οτι πριν 10+ χρονια αρκετοί  βιολογοι που ήξερα (οπως και φυσικοι με master) δεν καταδεχοταν να διδάξουν σε φροντιστηρια. Οι λίγοι βιολογοι που ασχολήθηκαν με τη φροντιστηρια την εκπαιδευση έβγαλαν αρκετά χρήματα. Την δημοσια εκπαιδευση ομως την επεδιωκαν ιδιαιτερα αλλωστε ηταν και πολυ υψηλά τα ποσοστά των διοριστέων βιολογων στους πρώτους ΑΣΕΠ ενω για τους φυσικους ηταν άπιαστο όνειρο (θυμήθητε τους επιτυχόντες των δυο πρώτων ΑΣΕΠ )
Και φυσικα οταν ενα φροντιστηριο δε βρίσκει βιολογο ειτε επειδη υπαρχει έλλειψη (μιλαμε για ανεργους βιολογους καθως τα ποσοστα των ανεργων φυσικων ηταν πολυ μεγαλυτερα ) ειτε επειδη δε θελουν λογικο ειναι τη βιολογια να την αναλάβει Φυσικός η Χημικός. Και μιλάω για φροντιστηριο και οχι ιδιαιτερα.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: gvasilis στις Αύγουστος 05, 2013, 03:52:34 μμ
Αρα δεν αναφερόσουν στο δημόσιο σχολείο. Οκ!

Την δημοσια εκπαιδευση ομως την επεδιωκαν ιδιαιτερα αλλωστε ηταν και πολυ υψηλά τα ποσοστά των διοριστέων βιολογων στους πρώτους ΑΣΕΠ ενω για τους φυσικους ηταν άπιαστο όνειρο (θυμήθητε τους επιτυχόντες των δυο πρώτων ΑΣΕΠ )
Έχουμε ήδη αποδείξει ότι έπρεπε οι διοριστέοι Βιολόγοι να είναι πολύ περισσότεροι.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: giokspy στις Αύγουστος 05, 2013, 04:32:34 μμ
Δεν είπα κατι αντίθετο. Αυτο βεβαια με το προηγούμενο αναλυτικό προγραμμα, γιατι καλώς η κακώς με το νεο θα γινει μια ελαφρά αναπροσαρμογή. Ουτε και γω παντως ειμαι υπέρ των μαζικών διορισμών φυσικων τα τελευταια χρονια γιατι τωρα απο τον πάτο του βαρελιού βλεπω την διαθεσιμότητα πολυ κοντα
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: gvasilis στις Αύγουστος 05, 2013, 04:48:44 μμ
Δεν είπα κατι αντίθετο. Αυτο βεβαια με το προηγούμενο αναλυτικό προγραμμα, γιατι καλώς η κακώς με το νεο θα γινει μια ελαφρά αναπροσαρμογή. Ουτε και γω παντως ειμαι υπέρ των μαζικών διορισμών φυσικων τα τελευταια χρονια γιατι τωρα απο τον πάτο του βαρελιού βλεπω την διαθεσιμότητα πολυ κοντα
Οκ
Να διευκρινήσω και εγώ ότι οι μαζικοί διορισμοί Φυσικών δεν είναι τόσο πρόβλημα για μένα.
Το πρόβλημα που αποδεικνύεται σε αυτό το τοπικ είναι
1) Στην Ελλάδα η Βιολογία Γενικής παιδείας ήταν και είναι υποβαθμισμένη έναντι των υπόλοιπων φυσικών επιστημών
10 ώρες φυσική/6 Βιολογία (γυμνάσιο και γενικό λύκειο)
8 ώρες Φ/ 3 βιολ (γυμνάσιο και τεχνικό) (διορθώστε με δεν τα ξέρω ακριβώς).
Ενώ στις χώρες που βρίσκονται στις 20 πρώτες σε παιδεία, Φυσική και Βιολογία είναι ίσες στην Χειρότερη περίπτωση, ενώ στις κορυφαίες η βιολογία έχει ελαφρώς περισσότερες ώρες από την Φυσική
Επίσης η Ύλη της Βιολογίας στην Ελλάδα είναι επαναλαμβανόμενες ξεπερασμένες παπαγαλίες,  σε σχέση με το πρόγραμμα των αναπτυγμένων χωρών.
2) Την Βιολογία στην Ελλάδα την διδάσκουν ως επι το πλείστον Φυσικοί, χωρίς να την έχουν σπουδάσει και το επίπεδο πέφτει ακόμα πιο πολύ.
3) Το επίπεδο διδασκαλίας είναι χαμηλό επειδή δεν έγιναν επαρκείς διορισμοί Βιολόγων από τους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ με αποτέλεσμα η μοναδική ειδικότητα που έχει κενά στην Ελλάδα (αφού ξεπάστρεψαν τις κομμώτριες και τους γιατρούς) να είναι η Βιολογία. (-350)
4) Το υπουργείο κατάλαβε την αδικία και προσπαθεί να μειώσει τα κενά, μειώνοντας και άλλο τις ώρες της Βιολογίας.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: dia12 στις Αύγουστος 05, 2013, 05:42:19 μμ
ioanna89, ευχαριστούμε πολύ, ιδιαίτερα κατατοπιστικές οι πληροφορίες που παραθέτεις για τις ειδικότητες.
gvassilis και perastikos_kav, ευχαριστούμε πολύ επίσης...
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: perastikos_kav στις Αύγουστος 05, 2013, 07:26:13 μμ
Έχει εμπλουτιστεί με αρκετό υλικό το θέμα  :). Ένα από τα πολλά γενικά συμπεράσματα είναι οτι στην Ελλάδα τα μαθήματα της εθνικής γλώσσας είναι ιδιαιτέρως αυξημένα, στο Λύκειο, όπου στις περισσότερες χώρες υποχωρούν. Σε όλες τις χώρες στο δημοτικό είναι πολύ ενισχυμένα τα μαθήματα της εγχώριας γλώσσας. Σε όλες υπάρχουν κάποιες γλώσσες που σχετίζονται με την καταγωγή της εθνικής τους γλώσσας (λατινικά στα Γαλλία, Αραβικά στο ΙΡΑΝ), αλλά σε όλες τις χώρες από το Γυμνάσιο ακόμα ξεκινάει η υποχώρηση της διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας και υπάρχει μια ενίσχυση, η οποία είναι σε πολύ μικρότερο βαθμό στην Ελλάδα, των ξένων γλωσσών.

Πέρα βέβαια από το θέμα των ωρών υπάρχει το θέμα του περιεχομένου που διδάσκεται σε κάθε μάθημα, της σύνδεσης της ύλης των διάφορων τάξεων, των μεθόδων διδασκαλίας και πως τελικά όταν ολοκληρώνεται ο κύκλος διδασκαλίας κάθε γνωστικού αντικειμένου, πετυχαίνουμε έναν συγκεκριμένο γνωστικό στόχο, ώστε ο μαθητής να έχει κατανοήσει ένα μίνιμουμ γνώσεων και να έχει διαμορφώσει ένα τρόπο σκέψης, γύρω από φαινόμενα που αντιμετωπίζει στην καθημερινή του ζωή. πχ όταν έχω συναντήσει συνάδελφο φυσικό ή βιολόγο να φοράει βιοενεργειακό βραχιολάκι και να πιστεύει οτι τον επηρεάζει, τότε οι γνώσεις χάνουν την αξία τους.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: kostasMath στις Αύγουστος 05, 2013, 07:38:56 μμ
Ας κάνουν ότι θέλουν στο εξωτερικό οι έλληνες μαθητές διαπρέπουν σε όλους τους  μαθητικούς διαγωνισμούς.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: gvasilis στις Αύγουστος 05, 2013, 08:30:59 μμ
Ας κάνουν ότι θέλουν στο εξωτερικό οι έλληνες μαθητές διαπρέπουν σε όλους τους  μαθητικούς διαγωνισμούς.
αυτό που στα αλήθεια εννοείς είναι ας κάνετε ότι θέλετε εδώ.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: biov στις Αύγουστος 05, 2013, 09:07:12 μμ
Ας κάνουν ότι θέλουν στο εξωτερικό οι έλληνες μαθητές διαπρέπουν σε όλους τους  μαθητικούς διαγωνισμούς.

Στην Παγκοσμια Ολυμπιαδα της Βιολογιας οντως διεπρεψαν, μετα απο αυστηρη επιλογη των 4 εκπροσωπων, μεσα απο τους 2500 μαθητες που ελαβαν μερος στον Πανελληνιο Διαγωνισμο! :D

Αν ομως εξεταζαμε ολους τους Ελληνες μαθητες στο λυκειο και μαλιστα σε πολυ ευκολοτερα θεματα, θα ειχαμε παταγωδη αποτυχια των περισσοτερων - οχι λογω δυσκολιας των θεματων, αλλά λογω της ανεπαρκους διδασκαλιας τους! Οι ωρες διδασκαλιας ειναι ενα προβλημα, αλλά ακομη σημαντικοτερο προβλημα ειναι η μη διδασκαλια απο τον εκπαιδευτικο που εχει σπουδασει το αντικειμενο κι ετσι δεν ξερει πού να εστιασει, τι να προσθεσει, κλπ. (θυμαμαι εναν καλο συναδελφο ωρομισθιο φυσικο με τον οποιο βγαλαμε μαζι θεματα εξετασεων για βιολογια γυμνασιου, ο οποιος ειχε δωσει βαρος σε λιγοτερο σημαντικα σημεια, παραλειποντας τα πραγματικα σημαντικα! Τελικα βγαλαμε θεματα, αλλά στους μαθητες εμειναν ουσιαστικα κενα απο τα σημαντικα που παρελειψε. Δε με ειχε ρωτησει τιποτα ολη τη χρονια διοτι το μαθημα του ειχε φανει ευκολο!)
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: gvasilis στις Αύγουστος 07, 2013, 05:48:36 μμ
Στον Καναδά

Στον Καναδά η δευτεροβάθμια εκπαιδευση είναι λίγο διαφορετική από περιοχή σε περιοχή. Εδώ η Δομή της.
(http://img713.imageshack.us/img713/6272/91oh.jpg)
Παμε από τα αριστερά
Quebec
5 τάξεις στη Δευτεροβάθμεια (I, II, III, IV, V)
(http://imageshack.us/a/img694/8936/09s2.jpg)
Πρώτος κύκλος 2 χρόνια (Γυμνάσιο;)Δευτερος κύκλος 3 χρόνια (Λύκειο), στο σχήμα φαίνεται οτι το επαγγελματικό μπορεί να ξεκινήσει από τον 3ο χρόνο.
Τα καινούργια προγράμματα είναι (Δευτεροβάθμια μόνο):
Πρώτος κύκλος (χρονια Ι και ΙΙ)
(http://imageshack.us/a/img801/6505/jzzl.jpg)
Το Sci and tech του πρώτου κύκλου περιλαμβάνει τα εξής θέματα:
(http://imageshack.us/a/img199/1148/0rap.jpg)
Πιο αναλυτικά
(http://imageshack.us/a/img843/4576/05sd.jpg)
(http://imageshack.us/a/img41/8821/1c45.jpg)
(http://imageshack.us/a/img43/2589/qtyz.jpg)
(http://imageshack.us/a/img42/3246/w11i.jpg)
(http://imageshack.us/a/img580/9495/x027.jpg)
(http://imageshack.us/a/img28/348/kk3g.jpg)


Ο δεύτερος κύκλος (Χρόνια ΙΙΙ, IV, V) έχει δύο κατευθύνσεις
Γενική
(http://imageshack.us/a/img541/1682/gj64.jpg)

και εφαρμοσμένη γενική
(http://imageshack.us/a/img24/4466/gzqg.jpg)

Τα επιλεγόμενα είναι τα εξής
(http://imageshack.us/a/img28/50/sxqs.jpg)

Δεν παρουσιάζω το τεχνολογικό, ίσως αργότερα θα το προσθέσω εδώ.

Ας δούμε αναλυτικά και τα μαθήματα του δεύτερου κύκλου.
Γενικής
Υποχρεωτικό "Science and Technology" Πρώτου Χρόνου (ΙΙΙ)
(http://imageshack.us/a/img708/2707/vx94.jpg)
Υποχρεωτικό "Science and Technology" Δευτερου Χρόνου (ΙV)
(http://imageshack.us/a/img22/3285/dipi.jpg)

Εφαρμοσμένης γενικής
Υποχρεωτικό "Science and Technology" Πρώτου Χρόνου (ΙΙΙ)
(http://imageshack.us/a/img802/3387/e6is.jpg)
(http://imageshack.us/a/img12/6249/7eac.jpg)
Υποχρεωτικό "Science and Technology" Δευτερου Χρόνου (ΙV)
(http://imageshack.us/a/img819/291/uwa1.jpg)
(http://imageshack.us/a/img197/3870/es59.jpg)

Επιλεγόμενα στον δεύτερο χρόνο (IV)
"Environmental science and technology"
(http://imageshack.us/a/img22/4200/b540.jpg)
(http://imageshack.us/a/img90/4923/wvgb.jpg)
"Science and the Environment"
(http://img844.imageshack.us/img844/5004/2rsp.jpg)

Επιλεγόμενα στον τρίτο χρόνο (V)
Φυσική
(http://imageshack.us/a/img153/9818/zd6v.jpg)
(http://imageshack.us/a/img708/9044/9q1n.jpg)

Χημεία
(http://imageshack.us/a/img854/7271/jqv5.jpg)
(http://imageshack.us/a/img21/734/f9jc.jpg)
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: gvasilis στις Αύγουστος 08, 2013, 02:28:50 πμ
Συνεχίζοντας στον Καναδά
Manitoba
4 χρόνια δημοτικό
4 κάτι σαν Γυμνάσιο (Middle School)
4 Λύκειο (Senior School)
Ακολουθούν τα ποσοστά κάθε χρονιάς των υποχρεωτικών μαθημάτων. Οι grades 7-8 , είναι ουσιαστικά η δικιά μας Α και Β Γυμνασίου.
(http://imageshack.us/a/img13/2253/axwc.jpg)
Η ύλη των φυσικών επιστημών σε αυτές τις δύο τάξεις είναι
Grade 7: 1. Οικοσυστήματα, 2. Σωματιδιακή φύση της ύλης 3. Δυνάμεις και Δομές 4. Φλοιός της Γης
Grade 8: 1. Κύτταρα και συστήματα 2. Optics 3. Fluids 4. Water systems

Στα 4 τελευταία Senior Years υπάρχουν 3 προγράμματα, το αγγλικό το γαλλικό και ένα ενδιάμεσο.
 Ας δούμε μόνο το αγγλικό, τα παιδιά πρέπει να συμπληρώσουν 30 credits ως εξής
(http://imageshack.us/a/img703/1504/jp4o.jpg)
1 credit ειναι 110 ώρες
Στην Grade 9  και Grade 10 μπορούν να επιλέξουν ακόμη ένα μάθημα γενικών φυσικών επιστημων

Grade 9 Υποχρεωτικό Science : 1. Αναπαραγωγή 2. Άτομα και στοιχεία 3. φύση και ηλεκτρισμός 4. Εξερεύνηση Διαστήματος
Grade 10 Υποχρεωτικό Science: 1. Δυναμική οικοσυστημάτων 2. Χημικές αντιδράσεις 3. Μηχανική 4. Μετεωρολογία
Grade 11: Μόνο επιλογής από 1 credit Βιολογία, Φυσική , Χημεία και Σύγχρονα θέματα Φυσικών επιστημών.
Grade 12: Μόνο επιλογής από 1 credit Βιολογία, Φυσική , Χημεία και διαθεματικές Φυσικές επιστήμες.
Σε κάθε περίπτωση στις δύο τελευταίες τάξεις μπορούν να επιλέξουν και τα 4 ή κανένα (νομίζω)
Οι μαθητές σε συνεργασία με γονείς και καθηγητές κάνουν οτι συνδυασμούς θέλουν.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: gvasilis στις Αύγουστος 08, 2013, 01:34:45 μμ
Υπόλοιπο Canada

Σε γενικές γραμμές οι υπόλοιπες περιοχές είναι σαν την Manitoba.
Απλώς αλλάζουν στην διάρκεια του γυμνασίου και του Λυκείου (μεταξύ 3-4 χρόνων)
Ελπίζω να με συγχωρέσετε που δεν έχω χρόνο να αναλύσω όλα τα μαθήματα και κοιτάω μόνο τις φυσικές επιστήμες (για την διάσωση της Βιολογίας).

Το συμπέρασμα λοιπόν που βγάζω από τον Καναδά είναι ότι οι Φυσικές Επιστήμες διδάσκονται εννιαία μέχρι και την πρώτη Λυκείου. Στην Β και Γ δεν είναι υποχρεωτικές και χωρίζονται σε επιλεγόμενα των 110 ωρών σε διακριτές επιστήμες.
Στις περισσότερες περιοχές οι επιλογές είναι Φυσική Βιολογία Χημεία (ισότιμα)
Στο Quebec δεν υπάρχει η επιλογή Βιολογίας.
Στο Saskatchewan υπάρχει και η Γεωλογία σαν επιλεγόμενο τον τελευταίο χρόνο.
Στην British Columbia φαίνεται να διπλασιάζονται τα απαιτούμενα credits των φυσικών επιστημών σε 4 , και υπάρχουν περισσότερα μαθήματα επιλογής από τα τρία Φ-Χ-Β σε ανώτερο επιπεδο.
Βρήκα ένα συγκεντρωτικό για όλο τον Καναδά αλλά  ορισμένες περιοχές εφαρμόζουν καινούργιο πρόγραμμα και ίσως υπάρχουν λάθη, εδώ
http://www.cmec.ca/Publications/Lists/Publications/Attachments/184/transfer-guide-2004-05.pdf (http://www.cmec.ca/Publications/Lists/Publications/Attachments/184/transfer-guide-2004-05.pdf)

Ο καναδάς είναι σταθερά στο τοπ 10.

Next η Αυστραλία
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: gvasilis στις Αύγουστος 08, 2013, 04:43:13 μμ
Αυστραλία
Στην Αυστραλία κάθε περιοχή έχει δικά της προγράμματα όπως στον καναδά.
Τα τελευταία 3 χρόνια έχει διαμορφωθεί ένα κοινό πρόγραμμα για όλη τη χώρα, που σταδιακά εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα. Όλες οι περιοχές βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο.
Οπότε ας δούμε το καινούργιο πρόγραμμα
Τα υποχρεωτικά μαθήματα από το δημοτικό μέχρι την Α λυκείου (Grade 10)
(http://imageshack.us/a/img202/4968/s5lh.jpg)

Για τις δυο τελευταίες τάξεις δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
Θα υπάρχουν αυτά τα μαθήματα και τα δύο χρόνια (κάθε χρόνο).
(http://imageshack.us/a/img189/7735/6stp.jpg)
 
Οι επιλογές και οι συνδυασμοί θα καθοριστούν από κάθε περιοχή.

ας δούμε την πολυπληθέστερη New South Wales τι έκανε μέχρι τώρα στις δύο τελευταίες τάξεις για το απλό απολυτήριο:
Υπάρχουν τα εξής μαθήματα:
Aboriginal Studies, Agriculture, Ancient History, Biology, Business Studies, Chemistry, Community and Family Studies, Dance, Design and Technology, Drama, Earth and Environmental Science, Economics, Engineering Studies, English (Advanced)
English (Extension 1) (only available to students studying English (Advanced))
English (Extension 2) (only available to students studying English (Advanced) and English (Extension 1)), English (Standard), English as a Second Language
Food Technology, Geography, History Extension (only available to students studying Ancient History and/or Modern History), Industrial Technology, Information Processes and Technology
Legal Studies, General Mathematics, Mathematics, Mathematics (Extension 1) (only available to students studying Mathematics), Mathematics (Extension 2) (only available to students studying Mathematics and Mathematics (Extension 1))
Modern History, Music 1, Music 2, Music Extension (only available to students studying Music 2)
Personal Development, Health and Physical Education, Physics, Senior Science
Society and Culture, Software Design and Development
Studies of Religion I, Studies of Religion II
Textiles and Design, Visual Arts.

Το μόνο αναγκαστικό είναι τα αγγλικά και στις δύο τάξεις.
Τα περισσότερα έχουν 2 units δηλαδή καλύπτουν και τις 2 τάξεις.
Περιορισμός, όχι παραπάνω από 6 units σε φυσικές επιστήμες. Θυμίζω 1 unit είναι 1 χρόνος μάθημα (110 ώρες)= 1 δύοωρο την εβδομάδα.
Απαραιτητα δώδεκα units στη Β λυκείου και τουλάχιστο 10 στην Γ.
Φυσικά υπάρχουν συνδυασμοί για τα πανεπιστήμια, που δεν γνωρίζω αναλυτικά.
Εδώ θα βρείτε τι περιέχουν οι επιστήμες στις δύο τελευταίες τάξεις για την ίδια περιοχή.
http://www.boardofstudies.nsw.edu.au/syllabus_hsc/pdf_doc/senior-science-st6-syl-from2010.pdf

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναλύσω τη θεματολογία. Σίγουρα έχω κουράσει να υποστηρίζω τα ίδια και τα ίδια (κοινώς σας τα έχω πρήξει). Αλλά αποτέλεσμα.... 0. (και μάλλον <0)

Επόμενη η Νέα Ζηλανδία.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: biov στις Αύγουστος 08, 2013, 05:32:48 μμ
Χαιρομαι που τα βαζεις αναλυτικα, για να μπορει ο καθενας να δει μονος του αυτο που ειπα πολλες φορες: η αγωγη υγειας, το περιβαλλον κι η οικολογια θεωρουνται σημαντικοτατα σε ολες τις χωρες, ενω στην Ελλαδα οι μαθητες διδασκονται ελαχιστα απλουστευμενα πραγματα στη Γεωγραφια και Βιολογια Γυμνασιου και μετα απολυτως τιποτα μεχρι το κεφαλαιο Οικολογιας της Γ', που τωρα καταργειται! :o

Και με την καταργηση, δεν υπαρχει πλεον τιποτα για AIDS κι αφροδισια νοσηματα σε ολη τη δευτεροβαθμια, εκτος απο τη μια και μοναδικη διδακτικη ωρα της Α' λυκειου! :o Ντροπη σε οσους αποφασισαν την καταργηση της βιολογιας Γ'! >:( Αν ηθελαν την ταξη να ειναι ταξη εξειδικευσης, ας εκαναν διωρη τη βιολογια της Β' κι ας μετεφεραν την υλη εκει.

Μ'αρεσει που θυμιζεις οτι στην Αυστραλια ο ενας χρονος μαθημα ειναι 110 ωρες, οταν στην Ελλαδα οι βιολογοι δε φτανουμε καν τις 30. :P
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: biov στις Αύγουστος 08, 2013, 06:14:17 μμ
Καλε, τι ειναι αυτα που διδασκονται στη Βιολογια Επιλογης οι μαθητες της Β'λυκειου; Θεματα που ειναι οντως Επιλογης, οπως φυκολογια, γυμνοσπερμα, αγγειοσπερμα, Κνιδαρια, Πλατυελμινθες κλπ! (ενω στην Ελλαδα μεχρι προπερσι ειχαν ως επιλογης τη βασικοτατη βιολογια ανθρωπου! :o)

microbiology(viruses, kingdom Monera, kingdom Protista);
mycology;
plant biology(green algae, mosses, ferns;gymnosperms; angiosperms);
animal biology(porifera; cnidaria; platyhelminthes, nematoda, annelida);
animal biology(mollusca, echinodermata; arthropoda; choirdata–subphylum vertebrata);
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: dpa2006 στις Αύγουστος 10, 2013, 07:05:07 μμ
Συγκριτικό σε σχέση με την Ελλάδα-μια σύνοψη θα μπορέσουμε να έχουμε κάποια στιγμή;
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: biov στις Αύγουστος 10, 2013, 07:22:29 μμ
Συγκριτικό σε σχέση με την Ελλάδα-μια σύνοψη θα μπορέσουμε να έχουμε κάποια στιγμή;

Σε υλη ισως, αλλά σε ωρες πολυ πιο δυσκολο για τις χωρες που αναφερουν το μαθημα ενιαια ως ΦΕ χωρις να συγκεκριμενοποιουν τον αριθμο ωρων ανα αντικειμενο. Π.χ. οταν ο Βασιλης πιο πανω λεει για καποιες χωρες οτι η Βιολογια-Φυσικη-Χημεια ειναι ισοτιμες ως ΦΕ σε καποιες ταξεις, αυτο δεν ισχυει για τον αριθμο ωρων ανα κομματι υλης. Απο προσωπικη πειρα γνωριζω οτι χρειαζεσαι διαφορετικο αριθμο διδακτικων ωρων για να διδαξεις το καθε κομματι υλης, δηλ. ο καθηγητης ΦΕ μπορει να χρειαστει 2 ωρες σε μια βδομαδα για να διδαξει το αναπαραγωγικο συστημα και τη σεξουαλικη διαπαιδαγωγηση στους μαθητες, 1 ωρα για τα πετρωματα και 1 ωρα για τη δομη του ατομου. (βιολογια-γεωλογια-χημεια, αντιστοιχα)
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: gvasilis στις Αύγουστος 10, 2013, 09:09:27 μμ
Συγκριτικό σε σχέση με την Ελλάδα-μια σύνοψη θα μπορέσουμε να έχουμε κάποια στιγμή;
Οπως τα είπε η biov.
Όμως είμαι ανοιχτός σε προτάσεις. Αν βρούμε ένα τρόπο κατηγοριοποίησης που να γίνει αποδεκτός από την πλειοψηφεία, θα δοκιμάσω να βάλω όλες τις χώρες, που θα κάνω εδώ, σε έναν πίνακα.
Το κοινό που μπορεί να υπάρξει σε κάθε χώρα είναι το ποσοστό κάθε μαθηματος στο υποχρεωτικό πρόγραμμα κάθε χρονιάς.
Στο εννιαίο μάθημα φυσικές επιστήμες υπάρχουν μόνο οι διδακτικοί στόχοι, στις χώρες της κοινοπολιτείας.
Για παράδειγμα 13 στόχοι βιολογίας και 6 στόχοι φυσικής σε μια χρονιά μπορεί να μην σημαίνουν αναγκαστικά οτι τα παιδιά κάνουν περισσότερη βιολογία από Φυσική (αλλα πιθανότατα αυτό σημαίνει :D!)
Επίσης θα μπορούσα να βάλω σε ένα πίνακα τα qualifications των καθηγητών σε κάθε χώρα.
Θα χρειαζόμουν κανα δυό μήνες μήνες βέβαια.
Αλλά αν συνεχίσω να είμαι άνεργος, είναι ευφικτό.
Οτιδήποτε για να αποδείξω ότι έχω δίκαιο!
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: biov στις Αύγουστος 10, 2013, 11:24:33 μμ
Οτιδήποτε για να αποδείξω ότι έχω δίκαιο!

Μα ολοι το ξερουν, εκτος απο οσους εθελοτυφλουν!

Παντως, ειχαμε επι χρόνια μια χαρα αποδειξεις στην ιστοσελιδα της ΠΕΒ, αλλά απο τοτε που μπηκε χακερ στην ιστοσελιδα, ολα τα αρχεια σβηστηκαν. :( Το αρθρο εγραφε αναλυτικα τις υποχρεωτικες ωρες Βιολογιας σε διαφορες Ευρωπαϊκες χωρες στα πλαισια των ΦΕ γενικης παιδειας (καμια σχεση με την Ελλαδα οπου κυριαρχει η Φυσικη). Αν υπηρχε καποιος που το ειχε σωσει, καλα θα ηταν.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: dpa2006 στις Αύγουστος 14, 2013, 01:07:02 μμ
Συγκριτικό σε σχέση με την Ελλάδα-μια σύνοψη θα μπορέσουμε να έχουμε κάποια στιγμή;

Σε υλη ισως, αλλά σε ωρες πολυ πιο δυσκολο για τις χωρες που αναφερουν το μαθημα ενιαια ως ΦΕ χωρις να συγκεκριμενοποιουν τον αριθμο ωρων ανα αντικειμενο. Π.χ. οταν ο Βασιλης πιο πανω λεει για καποιες χωρες οτι η Βιολογια-Φυσικη-Χημεια ειναι ισοτιμες ως ΦΕ σε καποιες ταξεις, αυτο δεν ισχυει για τον αριθμο ωρων ανα κομματι υλης. Απο προσωπικη πειρα γνωριζω οτι χρειαζεσαι διαφορετικο αριθμο διδακτικων ωρων για να διδαξεις το καθε κομματι υλης, δηλ. ο καθηγητης ΦΕ μπορει να χρειαστει 2 ωρες σε μια βδομαδα για να διδαξει το αναπαραγωγικο συστημα και τη σεξουαλικη διαπαιδαγωγηση στους μαθητες, 1 ωρα για τα πετρωματα και 1 ωρα για τη δομη του ατομου. (βιολογια-γεωλογια-χημεια, αντιστοιχα)
έχεις δίκιο,ίσως να έχει νόημα για χώρες με ανάλογα προγράμματα σπουδών.
υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση όχι μόνο στην ύλη αλλά και στην φιλοσοφία του κάθε συστήματος.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: panos2 στις Αύγουστος 14, 2013, 02:16:00 μμ
Σε μια συγκριτική ανάλυση ανάμεσα στα ωρολόγια προγράμματα διάφορων χωρών υπάρχει ένα στοιχείο που διαφοροποιεί την Ελλάδα στις ανάγκες σε διδακτικές ώρες ειδικά στο Λύκειο. Αυτό λέγεται Πανελλήνιες εξετάσεις!!
Όσο θα υπάρχουν αυτού του τύπου οι εξετάσεις οι ανάγκες σε διδακτικές ώρες θα καθορίζονται -και είναι λυπηρό αυτό- με τρόπο αντίστοιχο όπως και στα φροντιστήρια. Έτσι ορίζονται και ως "βασικά" τα μαθήματα των Αρχαίων, της Γλώσσας, των Μαθηματικών και της Φυσικής, λόγω του βαθμού δυσκολίας που κυρίως έχουν.

Σε ένα διαφορετικό τρόπο πρόσβασης θα είχαμε μια αναβάθμιση άλλων μαθημάτων, όπως των Αγγλικών,της Οικονομίας ή των επιστημών υγείας...
Οι Πανελλήνιες με τον περιορισμό μάλιστα των εξεταζόμενων μαθημάτων είναι το μεγάλο αγκάθι για τον καθορισμό διαφορετικών και πιο σύγχρονων προτεραιοτήτων στο ωρολόγιο πρόγραμμα...     
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: gvasilis στις Αύγουστος 30, 2013, 02:54:43 πμ
Συμφωνώ μαζί σου panos2. Αλλα δεν είναι αρκετό για να με σταματήσει
Προσπάθησα να κάνω συγκρητικό πίνακα για τις 20 πρώτες χώρες του PISA 2009. Εχω μπλέξει άσχημα με την ύλη συναφών μαθημάτων και δεν θα το καταφέρω μάλλον. Αυτό που μπορώ να κάνω (προς το παρόν) είναι να συγκρίνω μόνο τις Φυσικές επιστήμες( Φυσική Χημεία Βιολογία). Ας με συγχωρέσουν οι άλλες επιστήμες προς το παρόν δεν έχω πολύ χρόνο στη διάθεσή μου.
Πάντως είναι ευκαιρία να εξομολογηθώ κάτι. Βλέποντας τα προγράμματα και την ύλη των άλλων χωρών ξεκαθάρισαν 2 πράγματα στο μυαλό μου (μεταξύ άλλων).
1) Ναι αυτό το κάνω κυρίως για εργασιακούς/συντεχνιακούς λόγους. Απλώς η αλήθεια με βολεύει. Αν τα κίνητρα μου ήταν καθαρά παιδαγωγικά θα διαμαρτυρόμουν (και στην διαβούλευση) για την έλλειψη των καλλιτεχνικών και την μείωση της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού που είναι πιο αναβαθμισμένα στον πολιτισμένο κόσμο. Έχω τύψεις που δεν τα υποστήριξα.
2) Ναι η παράθεση αυτών των στοιχείων είναι ανώφελη. Είναι σαν να προσπαθείς να πείσεις έναν ευαγγελιστή ότι η γη είναι 4,5 δισ ετών.
Στα ποσοστά που παραθέτω υπάρχουν λάθη που εντόπισα και θα τα διορθώσω σε λίγες μέρες. Δεν θα αλλάξει όμως η τελευταία στήλη (τέρμα δεξιά). Τα ποσοστά αφορούν μόνο Φυσικές επιστήμες γενικής παιδείας και όχι επιλογής ή κατεύθυνσης.

(http://img24.imageshack.us/img24/9328/4ty5.png)
(http://img694.imageshack.us/img694/1997/sovv.png)

Το 7 είναι η Νέα ζηλανδία και έχω κολλήσει λίγο, επειδή κάθε σχολείο κάνει τα δικά του.
Επίσης είχα κάνει την Γερμανία

(http://img39.imageshack.us/img39/4655/lkg.PNG)

Και την Ελλάδα

(http://img837.imageshack.us/img837/5881/3fm7.png)
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: greedo στις Αύγουστος 30, 2013, 08:36:59 πμ
 Έχω μία απορία: στο εξωτερικό που δεν έχουν Αρχαία, τι μαθήματα κάνουν όλες αυτές τις ώρες?   ???
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: ioanna89 στις Αύγουστος 30, 2013, 09:37:16 πμ
Έχω μία απορία: στο εξωτερικό που δεν έχουν Αρχαία, τι μαθήματα κάνουν όλες αυτές τις ώρες?   ???
Έχουν περισσότερες ώρες μητρικής γλώσσας, ξένων γλωσσών, καλλιτεχνικών και φυσικής αγωγής.
Στην Ιταλία πάντως, στους δύο βασικούς τύπους λυκείου (κλασικό και θετικών επιστημών), διδάσκονται λατινικά και αρχαία ελληνικά.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: gvasilis στις Αύγουστος 31, 2013, 04:03:22 πμ
Ok συνεχίζουμε με 7-8-9
(http://img856.imageshack.us/img856/8938/k1hu.png)
(http://img825.imageshack.us/img825/2938/zcnm.png)

Να διευκρινίσω ότι τα ποσοστά βγαίνουν είτε όταν είναι ξεχωριστά μαθήματα  (Φ-Χ-Β), είτε όταν είναι ένα κοινό μάθημα Φυσικές επιστήμες από το χρόνο που προτείνει για κάθε θέμα, το υπουργείο ή ο εκδοτικός οίκος που βγάζει το βιβλίο του μαθήματος.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: greedo στις Αύγουστος 31, 2013, 07:55:24 πμ
Έχω μία απορία: στο εξωτερικό που δεν έχουν Αρχαία, τι μαθήματα κάνουν όλες αυτές τις ώρες?   ???
Έχουν περισσότερες ώρες μητρικής γλώσσας, ξένων γλωσσών, καλλιτεχνικών και φυσικής αγωγής.
Στην Ιταλία πάντως, στους δύο βασικούς τύπους λυκείου (κλασικό και θετικών επιστημών), διδάσκονται λατινικά και αρχαία ελληνικά.
Μα κι εμείς έχουμε αρκετές ώρες μητρικής γλώσσας (Νέα Ελληνικά), ή μήπως κάνω λάθος και απλά εμένα μου φαίνονται πολλές!
Γενικά βλέπω να έχουμε πολλές ώρες Αρχαία + Νέα, όπως βλέπω και πολλά τα Μαθηματικά στη Β' Λυκείου, ενώ είναι λίγες οι ώρες Χημείας.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: ioanna89 στις Αύγουστος 31, 2013, 11:01:13 πμ
Εδώ έχουμε 4 ώρες Νέων Ελληνικών σε όλες τις τάξεις Γυμνασίου-Λυκείου. Οι άλλες χώρες έχουν τόσες ή περισσότερες (δεν έχω δει καμία χώρα να έχει λιγότερες).
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: gvasilis στις Αύγουστος 31, 2013, 02:54:27 μμ
Έκανα και την Εσθονία, αυστραλία, Ολλανδία, Λιχτενσταιν. Οπότε προς το παρόν έχω αυτό.

(http://img842.imageshack.us/img842/3072/n6nb.jpg)
Η σειρά των χωρών είναι η κατάταξη στον PISA 2009 science.
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: gvasilis στις Σεπτέμβριος 01, 2013, 11:37:43 μμ
Τελικά επειδή υπάρχει μπέρδεμα ως προς την ύλη της Γεωγραφίας και της Γεωλογίας σε όλες τις χώρες, αποφάσισα να περιορίσω το διάγραμμα μόνο σε μια σύγκριση ανάμεσα στις ώρες της Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας.

(http://img202.imageshack.us/img202/2097/lv6g.jpg)


Είπα οτι θα κάνω τα 20 πρώτα. Με δυσκολεύει το ΜΑΚΑΟ. Μπορείτε παρακαλώ να με βοηθήσετε;
Πάντως αυτό που ήθελα να αποδείξω βγήκε. Δεν θα συνεχίσω προς το παρον πιο κάτω. Αντίθετα, από σεβασμό στο τόπικ θα προσπαθήσω να κάνω ενα διάγραμμα για τα υπόλοιπα μαθήματα, όπου τις φυσικές επιστήμες θα τις βάζω σαν ενα μάθημα. Αλλά θα αργήσω πολύ.
Οι πηγές μου είναι κυρίως η UNESCO http://www.ibe.unesco.org/en.html (http://www.ibe.unesco.org/en.html), λίγο η Ευριδίκη (σε πολλά είναι λάθος, και να φανταστείτε πρώτον την πληρώνουμε και δεύτερον σε αυτήν νομίζω στηρίχτηκαν τα χειρότερα μέτρα), τα curriculums κάθε χώρας, οι νόμοι των υπουργείων, κάποιες ιστοσελίδες σχολείων που γράφουν αναλυτικά το πρόγραμμά τους (πάντα και μόνο υποχρεωτικό ωράριο).
Όταν το μάθημα ήταν εννιαίο, είδα τα πλάνα μαθήματος των καθηγητών και τις ώρες που προτείνονταν είτε από το υπουργείο είτε από τα βιβλία που χρησιμοποιούν για να διδάξουν το μάθημα, ή από προσωπική επικοινωνία με τους διδάσκοντες.

Κανείς για το Μακάο λοιπόν; :'( :'( :'(
Άλλαξα την ελλάδα και έβαλα το "νέο" λύκειο
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: biov στις Οκτώβριος 06, 2013, 06:40:05 μμ
Συναδελφε, εδω διδασκουν τα διακριτα αντικειμενα των ΦΕ εκπαιδευτικοι που εχουν τις ιδιες εναλλακτικες ιδεες με τους μαθητες τους, τους οποιους καλουνται να βοηθησουν ν'αναμορφωσουν αυτες τις ιδεες, τι ψαχνουμε λοιπον για την ποιοτητα του ωρολογιου προγραμματος! Φτανει ν'ακουσουμε οσα ασχετα εχουν πει κατα καιρους διαφοροι εκπαιδευτικοι, ακομη κι εδω μεσα που υποτιθεται ψαχνονται, για τις μεταλλαξεις, την εξελιξη, κλπ. Τι μας ζητανε λοιπον μτπχ, εξετασεις ΑΣΕΠ κι αλλα προσοντα, οταν επιτρεπουν τη διδασκαλια των αντικειμενων απο ανθρωπους που διδασκουν λαθος πραγματα στα παιδια, χωρις να υποψιαζονται καν οτι αυτα που λενε ειναι λαθος;

(Χαρακτηριστικο παραδειγμα ενας συναδελφος Φυσικος προπερσι που εβαλε τους μαθητες να διορθωσουν την απαντηση στην ερωτηση: "Υπαρχουν χλωροπλαστες σε ολα τα φυτικα κυτταρα;" σε  "ναι", ακομη και σε μαθητες που το ειχαν σωστα "οχι". Να σημειωσω οτι αυτο το διδασκει καθε χρονο, αφου ειναι ο μονος ΠΕ04 στο μικρο αυτο σχολειο!)

Μηπως τελικα ολες οι ερευνες κι οι συζητησεις ειναι ασκοπες και γινονται μονο για τα προσχηματα, διοτι εξυπηρετει το συστημα να διαιωνιζεται αυτη η κατασταση; Τα δικα τους παιδια δεν τα βαζουν ποτε να διδαχθουν βιολογια απο φυσικους, ειτε σε επιπεδο λυκειου ειτε γυμνασιου!
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: gvasilis στις Δεκέμβριος 24, 2015, 10:52:38 μμ
Με πρόλαβε λοιπόν ο ΟΟΣΑ, Ευτυχώς γιατί εγώ δεν προχωρούσα.
 Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά για κάθε τάξη την κατανομή των μαθημάτων στις χώρες του.
http://dx.doi.org/10.1787/888933286089
Τίτλος: Απ: Ωρολόγια προγράμματα δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό
Αποστολή από: dpa2006 στις Δεκέμβριος 29, 2015, 11:17:04 πμ
Με πρόλαβε λοιπόν ο ΟΟΣΑ, Ευτυχώς γιατί εγώ δεν προχωρούσα.
 Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά για κάθε τάξη την κατανομή των μαθημάτων στις χώρες του.
http://dx.doi.org/10.1787/888933286089 (http://dx.doi.org/10.1787/888933286089)

Στα προαπαιτούμενα της Κυβέρνησης είναι και η αξιολόγηση της Παιδείας από τον ΟΟΑΣΑ (http://www.esos.gr/arthra/39315/oi-desmeyseis-tis-kyvernisis-gia-axiologisi-ekpaideytikon-orarioneo-sholeio-aei).(Μνημονιακές υποχρεώσεις)
Άρα να περιμένουμε νέα προγράμματα σπουδών και αλλαγές σε Πρωτοβάθμια-Δευτεροβάθμια-(ίσως ?)Τριτοβάθμια

http://www.esos.gr/arthra/39315/oi-desmeyseis-tis-kyvernisis-gia-axiologisi-ekpaideytikon-orarioneo-sholeio-aei