Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.

Μηνύματα - rory

Σελίδες: 1
1
Κλάδος ΠΕ86 Πληροφορικής / Απ: ΠΕ19-ΠΕ20 - ασεπ 2009-γνωστικο
« στις: Φεβρουαρίου 18, 2009, 03:09:47 pm »
Αυτό που λες για το k δεν ισχύει. Τουλάχιστον η ανάλυση του Hashing (με αλυσίδες) είναι ανεξάρτητη του k και να στο εξηγήσω. Αν υποθέσουμε ότι καθένα από τα n στοιχεία έχει την ίδια πιθανότητα να καταλήξει σε μια θέση του πίνακα, αυτή η πιθανότητα είναι 1/k. Άρα μετά από n προσθήκες (insert) στοιχείων στον πίνακα, το μέσο μήκος της αλυσίδας είναι O(n/k). Άρα το μέσο κόστος αναζήτησης είναι O(n/k). Αν k = O(1) τότε αυτό το κόστος είναι O(n). Λογικό... Όταν όμως k = n/2 τότε το μέσο κόστος αναζήτησης είναι O(1). Γιατί σε προβληματίζει αυτό; Δηλαδή αν έχεις 1δις μπάλλες και 500 εκατ. κουτιά δεν περιμένεις με ισοπίθανη ρίψη σε κάθε κουτί να υπάρχει μικρός αριθμός από μπάλλες; Δεν σου εγγυάται όμως και κανένας ότι δεν μπορεί κάποιο κουτί να έχει 10 εκατ. μπάλλες!!! Άρα στη χειρότερη περίπτωση μπορεί ο χρόνος αναζήτησης να είναι O(n). Αν δεν πείθεσαι δες την ανάλυση του Leiserson στο MIT
http://ocw.mit.edu/NR/rdonlyres/Electrical-Engineering-and-Computer-Science/6-046JFall-2005/LectureNotes/lec7.pdf


Καλημέρα! Να ρωτήσω..με βάση την άποψη ότι το O(n/k) είναι απλοϊκή απάντηση, τότε αυτό δεν περιλαμβάνει και το εξής΄ ναι μεν για k=1, το n/k=n αλλά αυτό θυμίζει τις πιθανότητες Λυκείου: Δηλαδή αν ρίξουμε ένα ζάρι πάρα πολλές φορές (n) τότε "ξέρουμε"-αναμένουμε να έρθουν τις ίδιες φορές τα k αποτελέσματα(n/k). Προσωπικά όμως το πρώτο που απέκλησα ήταν το n/k, γιατί για μεγάλο n αν θεωρήσουμε ότι "στο ζάρι" μας προστείθενται παραπάνω πλευρές(μεγαλύτερο k) για τις ίδιες n ρίψεις και το k πλησιάζει το n τότε παύει να ισχύει το πιθανοτικά ισοδύναμο μεταξύ των αποτελεσμάτων των ρίψεων, αφού είναι σαν να ρίχνουμε ένα κοινό ζάρι π.χ. 8 φορές και αναμένουμε να φέρουμε σίγουρα τα 1,2,3,4,5,6 (ή αλλιώς ρίχνω 100 φορές ζάρι με πλευρές 1-40 και τα 1-40 θα έρθουν σίγουρα από 2 φορές) Δηλαδή, για να ισχύει το n/k  πρέπει πιθανοτικά να ισχύει ότι το n πάρα πολύ μεγάλο και το k πάρα πολύ μικρό,πάντα με τη λογική ότι τα n στοιχεία έχουν την ίδια πιθανότητα εισόδου.


Παράθεση
Ωστόσο, αν είχαν την ίδια πιθανότητα εισόδου τότε ποιός ο λόγος να χρησιμοποιήσουμε hashing και δεν δεσμεύουμε εξαρχής n/k χώρο για κάθε ομάδα στοιχείων με το χαρακτηριστικό k; Eπίσης είναι αυτό δυνατό να συμβεί σε προβλήματα πρακτικά-υπολογιστικά-καθημερινά;

Άμα ξέρεις ότι έχεις στοιχεία ισοπίθανα δέσμευσε εξαρχής χώρο! Και πάλι hashing έχεις (π.χ associative array) αλλά στατικό. Δεν μου έρχεται ένα καλό πρακτικό παράδειγμα που μπορεί να είναι σχεδόν ισοπίθανα τα στοιχεία στην είσοδο. Δυναμικο σύνολο εισόδου όμως, δηλαδή μεταβαλλόμενο n, μπορείς να έχεις όμως σε πολλές περιπτώσεις, και στις

2
Κλάδος ΠΕ86 Πληροφορικής / Απ: ΠΕ19-ΠΕ20 - ασεπ 2009-γνωστικο
« στις: Φεβρουαρίου 16, 2009, 11:21:30 pm »
Καλημέρα! Να ρωτήσω..με βάση την άποψη ότι το O(n/k) είναι απλοϊκή απάντηση, τότε αυτό δεν περιλαμβάνει και το εξής΄ ναι μεν για k=1, το n/k=n αλλά αυτό θυμίζει τις πιθανότητες Λυκείου: Δηλαδή αν ρίξουμε ένα ζάρι πάρα πολλές φορές (n) τότε "ξέρουμε"-αναμένουμε να έρθουν τις ίδιες φορές τα k αποτελέσματα(n/k). Προσωπικά όμως το πρώτο που απέκλησα ήταν το n/k, γιατί για μεγάλο n αν θεωρήσουμε ότι "στο ζάρι" μας προστείθενται παραπάνω πλευρές(μεγαλύτερο k) για τις ίδιες n ρίψεις και το k πλησιάζει το n τότε παύει να ισχύει το πιθανοτικά ισοδύναμο μεταξύ των αποτελεσμάτων των ρίψεων, αφού είναι σαν να ρίχνουμε ένα κοινό ζάρι π.χ. 8 φορές και αναμένουμε να φέρουμε σίγουρα τα 1,2,3,4,5,6 (ή αλλιώς ρίχνω 100 φορές ζάρι με πλευρές 1-40 και τα 1-40 θα έρθουν σίγουρα από 2 φορές) Δηλαδή, για να ισχύει το n/k  πρέπει πιθανοτικά να ισχύει ότι το n πάρα πολύ μεγάλο και το k πάρα πολύ μικρό,πάντα με τη λογική ότι τα n στοιχεία έχουν την ίδια πιθανότητα εισόδου.Ωστόσο, αν είχαν την ίδια πιθανότητα εισόδου τότε ποιός ο λόγος να χρησιμοποιήσουμε hashing και δεν δεσμεύουμε εξαρχής n/k χώρο για κάθε ομάδα στοιχείων με το χαρακτηριστικό k; Eπίσης είναι αυτό δυνατό να συμβεί σε προβλήματα πρακτικά-υπολογιστικά-καθημερινά; Τέλος για να γίνει αυτό πιο αντιληπτό, με το n/k έχουμε ότι και 1000n/1000k=n/k=10000000n/10000000k, εν ολίγοις συμπεραίνω ότι αν δοκιμάζω να αυξάνω και το n και το k τότε η συνάρτηση hash έχει πάντα με βάση την πολυπλοκότητα το ίδιο αποτέλεσμα κάτι που μπορεί να ισχύεί, Πιθανοτικά πάντα, με n και με κ=2 κέρμα ,με 3n και κ=6 ζάρι, αλλά σίγουρα όχι π.χ. με 100n για κ=100 βαθμούς (όπως στον Ασεπ).Πληροφοριακά να πώ ότι δεν αναφέρομαι στα παραπάνω γιατί έτσι μου βγήκε το αντιδραστικό. Την κατάσταση που επικρατεί την γνωρίζει ο καθένας!! Θέλω να τεκμηριώσω την ένστασή μου γιατί έχω 31-32 "ορθώς σωστές"(δεν θυμάμαι για μία!!) και άρα 29-28 "ορθώς λάθος". Ελπίζω να μη δημιουργώ αρνητικό κλίμα σε άλλους με 10,20..60 ορθές απαντήσεις!!Αυτό που με απαχολεί επίσης είναι η απάντηση που δώθηκε στην ερώτηση 4(χρησιμοποιεί τη λέξη ΓΛΩΣΣΑ) ΣΕ ΣΧΕΣΗ με την απάντηση που δώθηκε στην ερώτηση 57 η οποία δεν περιλαμβάνει το δ(Άρα συμπεραίνω...ότι τα σενάρια πμορούν να γραφούν σε οποιαδήποτε γλώσσα!!!!Και μιας και προηγούμενα κάποιος συνάδελφος μίλησε περί βιβλίων αλγορίθμων, ψάχνωντας περαιτέρω για την ερώτηση 4 όλοι οι όροι που αναφέρονται περί γραμματικές χωρίς συμφραζόμενα...τους έχει δώσει-ορίσει ο "γνωστός άγνωστος" για τους αλγορίθμους τσόμσκι!.Παρόλα αυτά χρησιμοποιούνται και με το κόμμα που λέμε,άρα στην 17 που χρησιμοποιείταi το μαθηματικό-κοινώς αποδεκτό άθροισμα δεν έπρεπε να αναφέρει τουλάχιστον! για κάθε n>1;;;;;) Σύμφωνα λοιπόν με το διαχωρισμό των γλωσσων από τον προαναφερόμενο υπάρχουν και οι κανονικές γλώσσες π.χ.αρβανίτικα. Ωραία τότε με βάση την 57 θα μπορώ να φτιάξω και σενάριο με αυτά!!:-)


Το n/k είναι η απλοϊκή απάντηση γιατί για να την απαντήσεις θα πρέπει κάποιος να σε πληροφορήσει ότι ισχύει το uniformity assumption δηλαδή χοντρικά ότι η συνάρτηση κατακερματισμού κατανέμει ομοιόμορφα το σύνολο στις θέσεις του πίνακα, κάτι το οποίο δεν δόθηκε σαν εκφώνηση, και επίσης σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για μέση πολυπλοκότητα και όχι για πολυπλοκότητα χειρότερης περίπτωσης (πάλι καμία αναφορά στην εκφώνηση). Τώρα το k μπορεί να είναι ο,τιδήποτε σε σχέση με το n. Πχ. O(logn). Απο κει και πέρα προφανώς ισχύει αυτό που αναφέρεις ότι όταν μεταβάλλεις κατα μια σταθερά κ το n και το k, η μέση πολυπλοκότητα παραμένει ίδια. Τώρα άμα προαποθηκεύσεις τα n στοιχεία κατά k είσαι οκ όταν το σύνολο που αποθηκεύεις είναι σταθερό, δλδ δεν έχεις ενθέσεις διαγραφές. Εκεί που είναι χρήσιμο το hashing είναι μεταξύ άλλων εκεί που ξέρεις από τη φύση του προβλήματος ότι πρέπει να αποθηκεύσεις αριθμούς πχ στο [1, 1.000.000] αλλά δεν ξέρεις πόσους... 50, 100, 200; το μέγεθος δηλαδή του προς αποθήκευση συνόλου μεταβάλλεται δυναμικά κατά το χρόνο ζωής του πίνακα. Αν δέσμευες εξαρχής χώρο μεγέθους 1.000.000 στοιχείων θα ταν σπατάλη, οπότε χρησιμοποιείς hashing έχοντας κατά νου την περίπτωση σύγκρουσης.

Στο 17 ξαναλέω ότι θα πρεπε κατα τη γνώμη μου να λέει ότι τα αριστερά μέλη είναι συναρτήσεις πολυπλοκότητας, όπως το λέει σε όλα τα βιβλία αλγορίθμων όπου υπάρχουν ανάλογες ασκήσεις. Το για κάθε n>1 δεν είναι τόσο σωστό, το ακριβές είναι για κάθε n>n0, όπου n0 κατάλληλη κ οσοδήποτε μεγάλη σταθερά.

3
Κλάδος ΠΕ86 Πληροφορικής / Απ: ΠΕ19-ΠΕ20 - ασεπ 2009-γνωστικο
« στις: Φεβρουαρίου 15, 2009, 12:30:30 pm »

Δεν κατάλαβα γιατί δεν το περίμενες? Αφού χωρίζεις τα n σε k ομάδες , άρα κάθε ομάδα έχει n/k και επειδή η συνάρτηση hash σε ρίχνει σε μια τέτοια ομάδα τότε αρκεί να ψάξεις μόνο τα στοιχεία της ομάδας. Αυτό δεν είναι το σκεπτικό ή κάνω λάθος?

Αυτό που δεν περίμενα από το ΑΣΕΠ (κρίνοντας το από κραυγαλέα λάθη του παρελθόντος) ήταν η απάντηση γ που έδωσε - πολύ σωστά - στην ερώτηση 41.

Στο hashing μπορεί μια κακή είσοδος να δώσει και τα n στοιχεία στην ίδια θέση του πίνακα κατακερματισμού. Σε αυτή την περίπτωση η πολυπλοκότητα είναι O(n). Εδώ είναι, θεωρώ, κάπως ελλιπής η εκφώνηση αν και ζητάει την απλοϊκή απάντηση O(n/k) όπως φαίνεται από τις απαντήσεις του ΑΣΕΠ.

Η 17 γνώμη μου είναι δεν έπρεπε να σας μπερδέψει τόσο. Είναι νομίζω τραβηγμένο να θεωρήσει κανείς ότι ζητείται η πολυπλοκότητα του αλγορίθμου αθροίσματος. Τα αριστερά μέλη αποτελούν συναρτήσεις πολυπλοκότητας με βάση το n, όπως σε όλα τα βιβλία αλγορίθμων. Έπρεπε μεν το ΑΣΕΠ να διατυπώσει το θέμα ως "θεωρήστε το αριστερό μέλος ως συνάρτηση πολυπλοκότητας του n" αλλά ενας αλγόριθμος δεν ισούται με κάτι, ενώ μια συνάρτηση πολυπλοκότητας "ισούται" με έναν ασυμπτωτικό συμβολισμό.

Στο 40 να σχολιάσω μια απορία κ συγγνώμη αν έχει ξανασχολιαστεί. Το δυαδικό ισοζυγισμένο δέντρο υλοποιεί όλες τις πράξεις σε χρόνο   Ο(logn). H ταξινομημένη λίστα παρότι είναι ταξινομημένη δεν μπορεί να υποστηρίξει καμία πράξη σε λιγότερο του O(n) γιατί δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αποδοτικά η αναζήτηση στοιχείου. Κάθε πράξη προσθήκης ή διαγραφής απαιτεί την αναζήτηση της κατάλληλης θέσης στην οποία θα γίνει η προσθήκη/διαγραφή το οποίο στη λίστα γίνεται από τα άκρα της και στοιχείο-στοιχείο.

Καλά αποτελέσματα!

Σελίδες: 1

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182687
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 656
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 1
Επισκέπτες: 537
Σύνολο: 538

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 0.046 δευτερόλεπτα. 26 ερωτήματα.