Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.

Μηνύματα - stris

Σελίδες: 12
1
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Έκθεση Γ' Λυκείου
« στις: Ιουνίου 17, 2010, 01:01:21 pm »
gringa, εγώ το διδάσκω όπως κι εσύ. Αφού είναι στην ύλη...

Όσο για τα βιβλία της έκθεσης, ρώτησα χθες στο "

2
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Έκθεση Γ' Λυκείου
« στις: Μαρτίου 13, 2010, 10:23:26 am »
Συμφωνώ με όλα όσα αναφέρει η TYXEROULA!!

ypernouli, λάβε κάποιες ενδεικτικές απαντήσεις γι' αυτά:

"Στη δεύτερη παράγραφο ο συγγραφέας χρησιμοποιεί το α΄ πληθυντικό πρόσωπο («υποτασσόμαστε», «υπακούμε»), ώστε να προσδώσει στο κείμενο αμεσότητα και οικειότητα και να καταστήσει στον αναγνώστη σαφή την έννοια της μαζοποίησης. Επίσης, με τη χρήση του συγκεκριμένου προσώπου ενσωματώνει και τον εαυτό του στο σύνολο των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα (εξάρτηση από τη μάζα)"
ή
"Στη δεύτερη παράγραφο, ο συγγραφέας βάζει τη φράση «κοινή συνείδηση» σε εισαγωγικά, ώστε να απαξιώσει τη συγκεκριμένη έννοια, καθώς σε μια μαζοποιημένη κοινωνία η συνείδηση του καθενός δίνει τη θέση της στο συναίσθημα της αγέλης. Επίσης, χρησιμοποιώντας τα εισαγωγικά και στη λέξη «πολτός», επιχειρεί να παρουσιάσει μεταφορικά το πλήθος των ανθρώπων που έχει πλέον μετατραπεί σε άμορφη μάζα, εύκολα χειραγωγήσιμη.
ή
Στο σημείο αυτό του κειμένου ο συγγραφέας χρησιμοποιεί τον ενεστώτα («προδίδονται», «αλλοιώνονται»), ώστε να απεικονίσει με αντικειμενικότητα και ρεαλιστικότητα την εικόνα ενός κόσμου που έχει δεχτεί τις επιδράσεις της μαζοποίησης. Παράλληλα, αποδίδει με αληθοφάνεια το συμπέρασμα που προκύπτει από όλη αυτήν την παράγραφο.

3
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Έκθεση Γ' Λυκείου
« στις: Μαρτίου 12, 2010, 08:41:14 pm »
ypernouli, δες λίγο αυτό για τον ευθύ - πλάγιο λόγο:

[Συνήθης τύπος ασκήσεων είναι η μετατροπή του ευθέος σε πλάγιο λόγο ή και το αντίστροφο.
-Προσέχουμε πάντα να μην αλλάξουμε το χρόνο-
Π.χ- Γιατί δεν ήρθες; Είχα κάποια δουλειά.
Τον ρώτησε γιατί δεν ήρθε. Εκείνος απάντησε ότι είχε κάποια δουλειά.]

Σύμφωνα μ' αυτό το σκεπτικό, που να σου πω την αλήθεια δε θυμάμαι πού το εντόπισα, διδάσκω ευθύ πλάγιο λόγο, γιατί αναφέρεται ξεκάθαρα στην ύλη του Υπουργείου.

Όσο για τη συνεκτικότητα, η ερώτηση αφορά σωστά τη νοηματική σύνδεση των παραγράφων (έτσι όπως τα καταγράφεις) κι μόνο αυτά χρειάζεται να απαντήσουν τα παιδιά.  Μια ενδεικτική απάντηση;
(π.χ. "Η δεύτερη παράγραφος συνδέεται νοηματικά με την τρίτη, γιατί στη δεύτερη παράγραφο ο συγγραφέας προβάλλει τους λόγους και τις αιτίες που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συμβάλλουν στη γνωριμία των διαφόρων λαών και ομάδων, ενώ στην τρίτη παράγραφο μεταβαίνει σε ένα από τα αποτελέσματα που επιφέρει αυτή η γνωριμία, δηλαδή την αλληλοκατανόηση.")

Για τη μεταβατιική που αναφέρεις θα έλεγα, με όσες γνώσεις έχω, πως μπορείς να πεις ότι συμβάλλει στη συνεκτικότητα (με την ίδια λογική που σου γράφω στο παράδειγμα)

Ελπίζω να βοήθησα!

4
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Έκθεση Γ' Λυκείου
« στις: Φεβρουαρίου 23, 2010, 12:03:22 am »
Μήπως κάποιος που δουλεύει σε σχολείο και ασχολείται με την έκθεση της γ' λυκείου άκουσε για αλλαγές στον τρόπο γραφής της γραπτής εισήγησης στην έκθεση; Και εννοώ την αρίθμηση που πρέπει, με εντολη πλέον του υπουργείου, να μπαίνει μπροστά από κάθε παράγραφο στο κύριο μέρος της έκθεσης; Αν ναι, θα ήθελα μια επιβεβαίωση, γιατί οι μαθητές μου μού ανέφεραν ότι δόθηκαν οι συγκεκριμένες οδηγίες. Ευχαριστώ

5
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Έκθεση Γ' Λυκείου
« στις: Ιανουαρίου 27, 2010, 01:34:10 pm »
Καλημέρα σας,

Προσωπικά, μέχρι τα Χριστούγεννα έκανα μαζί με τα παιδιά τα σχεδιαγράμματα. Τώρα τους δίνω το θέμα και τους ζητώ να μελετήσουν τις προηγούμενες εκθέσεις τους, άρα και τα σχεδιαγράμματα, και να το αναπτύξουν μόνοι τους, γιατί εκείνη την ώρα των πανελληνίων μόνοι τους θα κρίνουν. Εννοείται βέβαια ότι με όσους μαθητές δυσκολεύονται συζητώ τον τρόπο γραφής, αφού όμως μου παραδώσουν την έκθεσή τους. Ποτέ όμως δε δίνω έτοιμο σχεδιάγραμμα. Πάσχουν που πάσχουν από κριτική ικανότητα...αν τους τα δώσουμε και έτοιμα.... εκείνη την ημέρα μόνο "εκτρώματα" θα παραδώσουν.

6
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Έκθεση Γ' Λυκείου
« στις: Ιανουαρίου 17, 2010, 11:56:37 pm »
Σύλβια,

δυστυχώς πρόκειται για δύσκολη περίπτωση μαθητή (αλλά αρκετά συχνή)! Θέλει συνεχή εξάσκηση ένα τέτοιο πρόβλημα. Πρέπει και εσύ να έχεις υπομονή και επιμονή αλλά και ο ίδιος ο μαθητής, που συνήθως, αφού είναι και τρίτη λυκείου, απογοητεύεται εύκολα, ειδικά όσο πλησιάζει ο καιρός των εξετάσεων. Γνώμη μου είναι να συνεχίσεις την εξάσκηση στην ανάπτυξη των παραγράφων, ώστε, τουλάχιστον, να μιλά για το θέμα που αναφέρει στη θεματική περίοδο κάθε παραγράφου. Αν, πάλι, το βλέπεις απίθανο να μάθει να γράφει τουλάχιστον 8-9 σειρές σε κάθε παράγραφο, μάθε του να μιλά για περισσότερα από ένα θέματα σε κάθε παράγραφο, αρκεί όμως να τα δίνει και στη θεματική περίοδο. (Ασφαλώς θα ξέρεις ότι οι διορθωτές δίνουν βαρύτητα στη δομή των παραγράφων).

7
Σ' ευχαριστώ κι εγώ, daffyduck!!
Παιδεύομαι με κάτι διαγωνίσματα έκθεσης τόσες μέρες και είναι δυστυχώς σε τέτοια κατάσταση που δεν ήξερα πόσες μονάδες να κατεβάσω. Αλλά μάλλον δεν θα κατέβω τόσο πολύ, γιατί σκέφτομαι τη ψυχολογία των παιδιών. Άλλωστε, υπάρχει χρόνος για να διορθώσω τη σκέψη τους (θέλω να πιστεύω). Καλύτερα να βρω τρόπους να τους βοηθήσω να μην φτάσουν σε τέτοιους βαθμούς την ημέρα των πανελληνιών!!

8
Carmelita, καλημέρα κι από μένα!

Αναφέρεις ότι αγαπάς τη δουλειά του εκπαιδευτικού - υπέροχα! Ξέρεις όμως ότι μέσα στην αγάπη ενός εκπαιδευτικού υπάρχει μόνο η προσφορά; Αυτό σημαίνει ότι απατείται πολλαπλάσια δύναμη από αυτή που τώρα χρειάζεσαι στα πλαίσια της δουλειάς σου, πολλαπλάσια υπομονή με τα παιδιά, πολλαπλάσια υπομονή με τους γονείς, πολλαπλάσια επιμονή στην προσπάθειά σου να εργαστείς ευσυνείδητα, άρα και πάλι θα εργάζεσαι στο σπίτι. Κι όταν μιλάμε για βοήθεια σε παιδιά, εννοούμε και την ψυχολογική. Πρόσεξε, δε θέλω να σε τρομάξω, αλλά να προσθέσω κι άλλα κριτήρια στη συγκεκριμένη επιλογή σου. Να ξέρεις, όμως, ότι, αν αγαπάς πραγματικά το λειτούργημα του εκπαιδευτικού, όλα αυτά θα τα πολεμάς. Κι υπάρχει όντως η πληρωμή, μια πληρωμή που κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να αγγίξει: το χαμόγελο της ικανοποίησης και της ευγνωμοσύνης του μαθητή. Έτσι σβήνει κάθε κούραση και με μεγαλύτερη δύναμη παλεύεις και πάλι στις ίδιες καταστάσεις.

Ταυτόχρονα, όμως, σκέψου ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και το να χάσεις αυτό το μισθό, που οι άλλοι χάνουν γιατί τους απολύουν κι όχι γιατί παραιτούνται, είναι μεγάλη απόφαση.

9
Iris,

Ρίξε μια ματιά στο βιβλίο "Περίληψη, σύνθεση και αξιολόγησή της" του Γ. Δρακόπουλου από εκδόσεις Γρηγόρη.

10
Iris,

το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να ακολουθείται ή η ενεργητική ή η παθητική σύνταξη (η ταυτόχρονη ύπαρξη και των δύο απαγορεύεται). Εγώ κάνω δεκτές και τις δύο συντάξεις, αν και διδάσκω την ενεργητική. Όσο για την αρχή της περίληψης υποχρεώνω τα παιδιά να ξεκινούν με αναφορά στην κεντρική ιδέα ολόκληρου του κειμένου και στη συνέχεια να ξεκινούν με την καταγραφή των απόψεων του συγγραφέα. Τώρα στην ακριβή διατύπωση της κεντρικής ιδέας κάνω δεκτές και εκφράσεις σαν αυτές που έγραψες.

11
Στο δικό μας παίζουμε το γύρω - γύρω όλοι!! Κυνηγάμε τους καπνίζοντες μαθητές γύρω από το σχολείο!!!!!!

12
Εξαρτάται από το επίπεδο δυσλεξίας του παιδιού. Αν δεις ότι καταλαβαίνει τις σημειώσεις που δίνεις και στον άλλο μαθητή, δώσε τα ίδια! Έτσι θα αποφύγεις και τυχόν προβλήματα μειονεξίας που μπορεί άθελά σου να προκαλέσεις στο δυσλεκτικό παιδί. Από κει και πέρα στο γραπτό λόγο, όσο μπορεί. Απλά με την πρώτη ευκαιρία μίλησε μαζί του και δώστου να καταλάβει ότι δεν του συμβαίνει κάτι φοβερό, γιατί αυτό δεν τον εμποδίζει να γίνει ένας ευσυνείδητος επαγγελματίας ή σωστός οικογενειάρχης. Δεν τον κοροιδεύεις, την αλήθεια του λες. Έτσι και θα σε εμπιστευτεί και θα παλέψει μαζί σου.  Δες και τις οδηγίες του ΥΠΕΠΘ για τον τρόπο εξέτασης αυτής της κατηγορίας μαθητών (θα καταλάβεις πόσο επιεικής θα είσαι στη διόρθωση)

13
emmaki,

Ο καθένας κρίνει με βάση τις εικόνες που έχει από την κοινωνία του! Δεν ισχυρίζομαι ότι θα συμβαίνει σε κάθε κοινωνία - κι εγώ εύχομαι να μην συμβαίνει ποτέ -. Έχεις προσωπική εμπειρία, απ' ό,τι μου λές, από κάτι τέτοιο και εύχομαι πάντα όλοι όσοι βρεθούν στη ζωή σου να είναι τόσο συνειδητοποιημένοι, ψύχραιμοι και επαγγελματίες όσο περιγράφεις. Απλά το έθεσα το όλο θέμα ως ένα ζητούμενο προβληματισμού, ειδικά για εμάς που λόγω της δουλειάς γινόμαστε μέτοχοι των οποιονδήποτε ανησυχιών των γονιών και των παιδιών τους. Είμαι υπέρ της ψύχραιμης αντιμετώπισης του θέματος. Άλλωστε ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις δικές του πράξεις και τα δικά του λόγια και όχι για όσα πράττουν και λένε οι άλλοι!

14
Σκεφτείτε και τη στάση των παιδιών (με τη συνδρομή και των γονιών) απέναντι στο παιδάκι που θα έχει γρίπη!! Θα είναι δακτυλοδεικτούμενο - κυρίως στις μικρές ηλικίες -.Και ειδικά σε μικρά μέρη, δηλαδή σε κλειστές κοινωνίες, όπου έχω την τιμή να κυκλοφορώ, ακόμη και οι γονείς θα ντρέπονται για το παιδί τους. Μην σας φαίνονται υπορβολές όσα λέω!

Σελίδες: 12

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32938
  • Τελευταία: Teo!
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1186101
  • Σύνολο θεμάτων: 19502
  • Σε σύνδεση σήμερα: 871
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 11
Επισκέπτες: 673
Σύνολο: 684

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 0.047 δευτερόλεπτα. 25 ερωτήματα.