1
Εργασιακά / Απ: Το lobby των φιλολόγων κτύπησε στο ΕΑΠ
« στις: Αυγούστου 09, 2015, 02:01:17 am »Συγγνώμη αλλά ξέχασα κάτι.
Κατά την ταπεινή μαυ άποψη οι φοιτητές του ΕΑΠ θα πρέπει να πιέσουν τους υπεύθυνους για τη διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών ώστε να εισαχθούν μαθήματα παιδαγωγικών.
Τα παιδαγωγικά είναι κατά τη γνώμη μου απαραίτητα για κάποιον που θα διδάξει γιατί του δίνουν τις θεωρητικές και τις πρακτικές γνώσεις για να οργανώσει το μάθημα και να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που θα προκύψουν στην τάξη, όπως απειθαρχία και έλλειψη συγκέντρωσης από τους μαθητές. Επίσης θα του δώσουν τις γνώσεις να καταλάβει αν κάποιος μαθητής αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες όπως δυσλεξία και πώς να τον χειριστεί. Είναι απαραίτητο να γνωρίζει ένας εκπαιδευτικός όρους όπως αφόρμηση και βιωματικότητα για να μπορέσει να φτίαξει ένα πλάνο μαθήματος. Αυτά είναι προαπαιτούμενα και στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Ακόμα και οι θετικές σχολές όπως το μαθηματικό και το φυσικό έχουν μαθήματα παιδαγωγικών στο πρόγραμμα σπουδών τους. Η μη εισαγωγή τους στο πρόγραμμα του ΕΑΠ δίνει λαβές για τον αποκλεισμό των πτυχιούχων από την εκπαίδευση και αυτό σίγουρα το γνωρίζουν αυτοί που διαμορφώνουν τα προγράμματα σπουδών. Γιατί να μην βάλουν λοιπόν και παιδαγωγικά μαθήματα ώστε να είναι οι απόφοιτοι θεωρητικά οπλισμένοι με τα απαραίτητα εργαλεία για να μπουν σε μία τάξη και να διδάξουν;
--> Σωστά, αλλά να μην ξεχνάμε πως για την παιδαγωγική επάρκεια υπάρχει και η Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε, στην οποία (τυχαίο?) εμάς τους αποφοίτους του ΕΛ.Π μέχρι πρότινος δε μας άφηναν να πάμε, λες και δεν αποφοιτήσαμε απο ΑΕΙ (απ' ότι βλέπω αυτό έχει αλλάξει και τώρα μας επιτρέπουν)...επίσης, το Μ.Δ.Ε του Ε.Α.Π "Σπουδές στην εκπαίδευση", το οποίο είναι ισότιμο ως παιδαγωγική επάρκεια με τον τίτλο της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Άρα, το θέμα των παιδαγωγικών λύνεται εύκολα, αν υπάρχει θέληση. Όπως πάει ο μηχανολόγος, ή ο λογιστής και αποκτά παιδαγωγική επάρκεια, θα πάμε κι εμείς. Απλό.
Τώρα, περαιτέρω, δεν πολυήθελα να μπω σε διαδικασία αναζήτησης για το αν οι ΕΛ.Π πρέπει να διορίζονται ή όχι στη Μ.Ε ως φιλόλογοι, αλλά ας πω και 'γω τη γνώμη μου, τζάμπα είναι...στον ΕΛ.Π λοιπόν του Ε.Α.Π δε βγαίνουμε φιλόλογοι, εμείς που πάμε το ξέρουμε εξ'αρχής και κακώς εγείρονται τέτοια ζητήματα, όπως και καλώς κάποιοι από εμάς αυτοκοροϊδευόμαστε αν δεν το καταλαβαίνουμε. Αυτό που υποστηρίζουμε όμως είναι πως εμείς, ανεξάρτητα από τα αποκλειστικά ειδικευμένα μαθήματα της κλασικής φιλολογίας που δεν κατέχουμε επαρκώς, μπορούμε ανετότατα να διδάξουμε αρκετά άλλα μαθήματα στην Μ.Ε, ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΔΑΧΘΕΙ. Η απόλυτη ένσταση μας λοιπόν είναι πως αυτό το δικαίωμα μας το απαγορεύουν με ένα κατάπτυστο Π.Δ, το 66, το οποίο διαχωρίζει ρατσιστικά ένα από τα τμήματα - παιδιά της ίδιας σχολής, της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ε.Α.Π ως "υποδεέστερο", περιορίζοντας το σε ένα χαρτί ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού(!?) για τον ΑΣΕΠ, ενώ στην ουσία όλα τα Π.Σ της Σ.Α.Σ είναι ίδια. Εκεί έχει τεράστια ευθύνη - και να δούμε πότε θα πάει στο δικαστήριο με την αγωγή που έχει κατατεθεί και περιέργως δε λέει να εκδικαστεί - το ίδιο το Ε.Α.Π που επιτρέπει αυτή την αναισχυντία, τη στιγμή που από τη μια από όλους μας απαιτεί ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ, και από την άλλη διαφημίζει βλακωδώς πως μέσα στην ίδια σχολή μόνο οι Ε.ΠΟ και οι ΙΣ.Π είναι "εξειδικευμένοι', "επιστήμονες" και άλλες τέτοιες υποκινούμενες και για το θεαθήναι μπαρούφες, βάζοντας μας στη λογική του διαίρει και βασίλευε. Για να μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν, όσο κι αν στενοχωρήσω κάποιους/ες, το επίπεδο σπουδών μέσα στη Σ.Α.Σ, όποιο κι αν είναι, είναι το ίδιο για όλα τα Π.Σ, απλά το μόνο που αλλάζει είναι η εξεταζόμενη γεωγραφική πολιτιστική επικράτεια. Και μη μας λένε τώρα πως από ένα Π.Σ βγαίνεις έτσι απλά "επιστήμονας ενός πολιτισμού" ενώ από ένα άλλο όχι...για να κατανοήσεις σε βάθος έναν πολιτισμό, έστω και τον ευρωπαϊκό, και να τον διδάσκεις επαρκώς δε σε φτάνει ένα προπτυχιακό που είναι απλά μια βάση, αλλά το μετά από αυτό, δηλ. η εξειδίκευση που έρχεται μέσα από τη συνεχή σου ενασχόληση σε όλη σου την ακαδημαϊκή ζωή, όπως άλλωστε συμβαίνει για όλα τα ΑΕΙ κι όχι μόνο για το Ε.Α.Π, κι ας μην αυταπατώνται κάποιοι. Αυτός λοιπόν ο ρατσισμός μέσα στην ίδια σχολή είναι άσκοπος και, θεωρώ, υποκινούμενος για χ, ψ λόγους...και δε μας φταίνε οι φιλόλογοι για αυτό, αλλά το ίδιο μας το ίδρυμα, που εύχομαι κάποια στιγμή να συνετιστεί και να άρει αυτή τη βλακεία του. Σαφέστατα λοιπόν, για να μην πλατειάζω υπερβολικά, δεν είναι ο κλάδος το πρόβλημα. Ο ΕΛ.Π δεν εποφθαλμιά τον ΠΕ02, πως θα μπορούσε άλλωστε, αλλά έναν κλάδο που θα εμπεριέχει τα γνωστικά του αντικείμενα, που είναι αρκετά και κάποιες φορές αναγκαστικά κοινά με κάποια άλλων κλάδων. Και μέσα από αυτόν τον κλάδο, όπως κι αν αριθμηθεί, να μπορεί να μεταλαμπαδεύσει και αυτός γνώση, όπως μπορεί να κάνει, αφού απόφοιτοι του ήδη διδάσκουν στα σχολεία 2ης ευκαιρίας( ΙΔ.ΕΚ.Ε, Ι.ΝΕ.ΔΙ.