*

Αποστολέας Θέμα: Δεύτερη γλώσσα η ελληνική στην Θράκη  (Αναγνώστηκε 3414 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος emmaki

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 3760
  • The best is yet to come......
    • Προφίλ
Απ: Δεύτερη γλώσσα η ελληνική στην Θράκη
« Απάντηση #14 στις: Μάιος 19, 2010, 10:17:07 πμ »
θα μπορούσαμε δλδ να τους εξελληνίσουμε ενώ τους έχουν προσεγγίσει κυρίως οι Τούρκοι,οπότε έχουν αξιώσεις για τη Θράκη;ευχαριστώ πάντως είναι ένα θέμα λίγο άγνωστο

Η πολιτική που άσκήθηκε μέχρι το 1992 σχετικά με τη μειονότητα της Θράκης ήταν αγκληματική.
Μέχρι το 1992 η περιοχή όπυ ζουν οι Πομάκοι (κυρίως ορεινές περιοχές της Ξάνθης και της Ροδόπης) θεωρούνταν στρατιωτική περιοχή, υπήρχε μπάρα και για να μπεισ ή να βγεις στην περιοχή χρειαζόσουν ειδική άδεια (εγώ αυτό το θυμάμαι από φίλους μου που ερχόταν στην "πόλη" για συγκεκριμένο σχρονικό διάστημα και έτρεχαν να προλάβουν να γυρίσουν πίσω πριν λήξει η άδεια τους).
Επίσης, μέχρο το 1992 οι άωρθρωποι της μειονότητας δεν έιχαν δικαίωμα να βγάλουν οικοδομικές άδειες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χτίσουν νόμιμα σπίτια, και να μην μπορούν νόμιμα να επισκευάσουν τα ήδη υπάρχοντα. Έτσι φτάσαμε σε μια χαώδη κατάσταση με τα οικοδομήματα που χτίστηκαν παράνομα σε μια νύχτα.
Υπήρχαν και άλλα άγραφα/μη-επίσημα "μέτρα", όπως να τους δίνουν λανθασμένα βιβλία με σήματα για να μην μπορούν να βγάλουν άδεια οδήγησης κλπ
Ειδικη Αγωγη: 18 χρονια!!!!!!

Πλεον αλλη πορεια για τα επομενα 20

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4006
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • E-mail
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
Απ: Δεύτερη γλώσσα η ελληνική στην Θράκη
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 01:10:48 »

Αποσυνδεδεμένος bikini

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 3028
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Έχε ελπίδα... ΠΕ02
    • Προφίλ
Απ: Δεύτερη γλώσσα η ελληνική στην Θράκη
« Απάντηση #15 στις: Μάιος 19, 2010, 10:18:29 πμ »
επειδή οαρακολουθώ την εκπομπή του χαρδαβελ με τη δασκάλα στα πομακοχώρια θυμάστε τί ακριβώς έιχε γίνει ;γενικα οι πομάκοι είναι Ελληνες ;Τούρκοι ;συγχωρέστε την αγνοια μου....

Χαρά Νικοπούλου - Πρότυπο Ελληνίδας δασκάλας

Η ηρωική δασκάλα Χαρά Νικοπούλου, που δεν υπέκυψε επί μήνες στις πιέσεις του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, μέχρι που υπέστη επίθεση και ξυλοδαρμό από μουσουλμάνο παρακρατικό, αποτελεί το πρόσωπο που επιλέξαμε να προβάλουμε στο τεύχος αυτό. Ποιο ήταν το έγκλημά της ώστε να αποτελέσει στόχο; Τόλμησε να επιτελέσει συνειδητά το έργο της Ελληνίδας δασκάλας!

Η Χαρά Νικολοπούλου είναι δασκάλα στο Μέγα Δέρειο, ένα μειονοτικό χωριό του Έβρου κοντά στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα. Μόλις διορίστηκε, το 2004, επέλεξε να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε έναν τόπο που πραγματικά τη χρειαζόταν. Εγκαταστάθηκε εκεί με τον σύζυγό της και μάλιστα έγινε δημότης του Δήμου Ορφέα, όπου ανήκει το χωριό, το οποίο αριθμεί 1.200 κατοίκους μουσουλμάνους. Κάποιοι από αυτούς ενοχλήθηκαν όταν τα παιδιά τους άρχισαν να κάνουν παρέλαση στις εθνικές γιορτές με παρότρυνση της δασκάλας. Μάλιστα μερίδα μειονοτικών θέλησαν να τη διώξουν από το σχολείο, υποστηριζόμενοι και από τους δύο μειονοτικούς βουλευτές της Ξάνθης και της Ροδόπης, ύστερα από παρότρυνση του ιμάμη της περιοχής. Υπέρ της απομάκρυνσής της τάχθηκε και ο μειονοτικός διευθυντής του σχολείου, καθώς και γονείς που υπέγραψαν σχετικό υπόμνημα. Είναι προφανές ότι η Χαρά γινόταν εμπόδιο στα σχέδια του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής. Όλα αυτά ήταν γνωστά από μήνες, όπως φαίνεται και από παλαιότερο άρθρο που αναδημοσιεύουμε σε ειδικό πλαίσιο.

Αυτή η δασκάλα, με την ανιδιοτελή προσφορά, ξεκίνησε με όραμα να δώσει ό,τι καλύτερο μπορούσε για να υπηρετήσει το λειτούργημά της. Εκτός των καθημερινών μαθημάτων του σχολείου, παρέδιδε δωρεάν μαθήματα σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσχέρεια στη χρήση της ελληνικής γλώσσας. Οργάνωσε χορωδία με την οποία τα παιδιά ήρθαν σε καλύτερη επαφή με τη γλώσσα και τον πλούτο της ελληνικής παράδοσης. Με αυτή τη χορωδία η δασκάλα και οι μαθητές της, βραβεύτηκαν από το Υπουργείο με ένα ταξίδι στη Θεσσαλονίκη όπου φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχείο της πόλης δίνοντας μια μουσική παράσταση. Επίσης το σχολείο της προσκαλέστηκε για τις 29 Φεβρουαρίου από εκπαιδευτικό μορφωτικό σύλλογο αποφοίτων Αρσακείου, για να τιμηθεί για τη χορωδία και για το έργο που γίνεται. Η δασκάλα προετοίμασε τα παιδιά, μοίρασε τραγούδια και ξεκίνησε την προετοιμασία της χορωδίας. Όπως είπε η Χαρά σε συνέντευξή της «δυστυχώς μου ερχόντουσαν μηνύματα να μην γίνει αυτή η εκδρομή, δεν θα στείλουμε τα παιδιά... (…) «Αυτά τα παιδιά δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ, όχι μόνο την πρωτεύουσα, αλλά ούτε και τις γειτονικές πόλεις. Είναι τακτική των γονέων να πηγαίνουν εκδρομές και διακοπές σε πόλεις της γείτονος χώρας και όχι σε δικές μας πόλεις. Καταλαβαίνετε ότι κάτι τέτοιο είναι ενδεικτικό της όλης στάσης μέσα στο χωριό. Τα παιδιά των ανθρώπων που υπέγραψαν για να φύγω από το σχολείο, δεν τα στέλνουν στην εκδρομή, ενώ οι γονείς των άλλων παιδιών, τα στέλνουνε.»

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008 ήρθε το αποκορύφωμα. Η δασκάλα έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από κάτοικο του χωριού, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στο χέρι. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν νιώθει ότι τα γεγονότα αυτά μπορεί να της κάμψουν το φρόνημα και την αποφασιστικότητά της, απαντά: «Σαφέστατα όχι. Και θα σας πω ότι με αυτήν την παιδεία και με αυτήν την κουλτούρα είμαι μεγαλωμένη, έχω τον Ελληνισμό μέσα μου. Και δεν τίθεται θέμα ηρωισμού, αλλά αυτή είναι η δουλειά μου, αυτό είναι το πιστεύω μου. Είμαι Ελληνίδα δασκάλα και δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά. Και θα σας πω και κάτι ακόμη. Πιστεύω πως αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην μειονότητα, πρέπει να εξυγιανθεί από την ρίζα και όχι από τις άκρες των κλαδιών.»

Μετά την ταλαιπωρία της και την αποκατάσταση του σπασμένου χεριού της, η Χαρά Νικολοπούλου επανήλθε στα καθήκοντά της και μάλιστα στις 25 Μαρτίου οργάνωσε παρέλαση των μαθητών και γιορτή μπροστά στο ηρώο του χωριού, όπου εκφώνησε λόγο ενώ οι μαθητές της απήγγειλαν ποιήματα και τραγούδησαν για την Επανάσταση του ’21. Βλέποντας το σχετικό βίντεο κάναμε τη σκέψη ότι πολύ λίγοι μαθητές στην Ελλάδα είχαν την τύχη να γιορτάσουν τόσο ουσιαστικά την εθνική επέτειο.

Τιμούμε τη δασκάλα Χαρά Νικολοπούλου και την προβάλουμε ως πρότυπο Ελληνίδας εκπαιδευτικού. Τα ερωτήματα όμως παραμένουν: εκεί στη Θράκη ποιος ασκεί κρατική κυριαρχία; Το Ελληνικό Κράτος ή το Τουρκικό Προξενείο;

Η επίθεση εναντίον της Χαράς Νικοπούλου δεν αποτέλεσε έκπληξη για όσους γνώριζαν την κατάσταση. Το Νοέμβριο 2007, δυόμισι μήνες δηλαδή πριν, είχε δημοσιευθεί άρθρο του Γιάννη Χ. Κουριαννίδη, εκδότη του περιοδικού «Ενδοχώρα» και συνεργάτη του TV ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, με τίτλο «Η δασκάλα, οι πρακτορίσκοι και το ελληνικό κράτος» στο οποίο επισημαίνονταν τα εξής:

Η κόρη του Προέδρου του Αρείου Πάγου, η Χαρά Νικοπούλου, είναι δασκάλα. Δεν χρησιμοποίησε το αξίωμα του πατέρα της για να επιτύχει έναν «καλό» διορισμό. Διορίστηκε στο Μεγάλο Δέρειο του νομού Έβρου, σε ένα Πομακοχώρι απομονωμένο, που κατοικείται μόνο από μουσουλμάνους Πομάκους. Επέλεξε να μείνει με τον σύζυγό της στο χωριό που διδάσκει, κοντά στους μαθητές και τις μαθήτριές της, κοντά στους ανθρώπους που εκτιμούν το έργο και την προσφορά της. Το νεαρό ζευγάρι μετέφερε ακόμη και τα πολιτικά του δικαιώματα στο χωριό και διαμένει εκεί, όχι μόνο τους μήνες του σχολικού έτους, αλλά ολόκληρο το χρόνο.

Αυτή ακριβώς η αγάπη προς τον τόπο και τους ανθρώπους του, αυτή η ανιδιοτελής διάθεση για προσφορά, έγινε αιτία για την στοχοποίησή τους από τους πράκτορες του τουρκικού προξενείου. Χρησιμοποιώντας διάφορα ψεύδη, εκβιάζοντας και πιέζοντας τους κατά τα άλλα φιλήσυχους Πομάκους, οι εγκάθετοι του τουρκικού προξενείου συλλέγουν υπογραφές για να διώξουν από το χωριό τη φιλότιμη δασκάλα και το σύζυγό της. «Αυτό το χωριό αγαπά μόνο τους Τούρκους που για αιώνες μένουν σ’ αυτό», γράφουν οι πρακτορίσκοι, ενώ οι απειλές και οι εκφοβισμοί σε βάρος των δύο «ξένων» είναι πλέον σε ημερησία διάταξη!

Και ενώ οι προσπάθειές τους ακόμη δεν αποδίδουν, αφού ελάχιστοι είναι οι γονείς που υποχώρησαν στις πιέσεις, κι ενώ έφτασαν ακόμη και στο σημείο να καταθέσει στη Βουλή σχετική αναφορά ο βουλευτής Χατζηοσμάν του ΠΑΣΟΚ, η Χαρά έχει να αντιπαλέψει και με τον ακαταμάχητο γραικυλισμό των «λειτουργών» του ελληνικού κράτους, από το οποίο δεν είχε μέχρι σήμερα την παραμικρή στήριξη! Προς τιμήν της, η ηρωική Χαρά Νικοπούλου, δεν υποκύπτει στις πιέσεις και δηλώνει ότι θα παραμείνει στη θέση της μέχρι να ολοκληρώσει το έργο της. Κι όλα αυτά, παρά το λαϊκό δικαστήριο που επεχείρησαν να στήσουν πριν λίγες ημέρες οι πρακτορίσκοι του προξενείου! Αναρωτιέμαι: Πόσους ανθρώπους έχουμε στην Ελλάδα σαν την δασκάλα Χαρά Νικοπούλου; Πέντε; Δέκα; Ίσως λέω και πολλούς! Τι κάνει το ελληνικό κράτος γι’ αυτούς;

http://www.okosmosgyromas.gr/node/72
Δεν ανέχομαι πια να περιτριγυρίζομαι από

1) "μαλθακούς"
2) ξερόλες
3) ανθρώπους που κοιτάζουν τους άλλους αφ' υψηλού ._

Αποσυνδεδεμένος Εγώ είμαι

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 769
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Απ: Δεύτερη γλώσσα η ελληνική στην Θράκη
« Απάντηση #16 στις: Μάιος 19, 2010, 11:05:56 πμ »
μα καλά δεν το καταλαβαίνω αυτό το ελληνικό κράτος δλδ τ'ι ειναι εκεί το τουρκικό προξενείο κράτος εν κράτει ;αφού οιάνθρωποι είναι μουσουλμάνοι και εμείς οι ηλίθιοι σαν κράτος τί καννουμε;

Αποσυνδεδεμένος emmaki

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 3760
  • The best is yet to come......
    • Προφίλ
Απ: Δεύτερη γλώσσα η ελληνική στην Θράκη
« Απάντηση #17 στις: Μάιος 19, 2010, 11:09:34 πμ »
μα καλά δεν το καταλαβαίνω αυτό το ελληνικό κράτος δλδ τ'ι ειναι εκεί το τουρκικό προξενείο κράτος εν κράτει ;αφού οιάνθρωποι είναι μουσουλμάνοι και εμείς οι ηλίθιοι σαν κράτος τί καννουμε;

Σου είπα τι κάναμε μέχρι το 1992!
Στο διάστημα αυτό η Τουρκία τους πλησίασε, τους αγκάλιασε, τους υποστήριξε.... Εμείς τους θεωρούσαμε "φίλους των εχρών κουμμουνιστών Βουλγάρων"!!!!
Το αποτέλεσμα; Στράσηκαν προς την Τουρκία (και καλά έκαναν), και η Ελλάδα έχασε το παιχνίδι!
Ειδικη Αγωγη: 18 χρονια!!!!!!

Πλεον αλλη πορεια για τα επομενα 20

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4006
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • E-mail
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
Απ: Δεύτερη γλώσσα η ελληνική στην Θράκη
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 01:10:48 »

Αποσυνδεδεμένος apri

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 5794
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
Απ: Δεύτερη γλώσσα η ελληνική στην Θράκη
« Απάντηση #18 στις: Μάιος 19, 2010, 11:16:14 πμ »
επειδή οαρακολουθώ την εκπομπή του χαρδαβελ με τη δασκάλα στα πομακοχώρια θυμάστε τί ακριβώς έιχε γίνει ;γενικα οι πομάκοι είναι Ελληνες ;Τούρκοι ;συγχωρέστε την αγνοια μου....

Οι Πομάκοι είναι πληθυσμοί που ζούσαν από παλιά στα σύνορα Βουλγαρίας-Ελλάδας εκεί στη Θράκη (καταγωγή θεωρείται ουσιαστικά από την περιοχή της Βουλγαρίας) που τους τελευταίους αιώνες έχουν εξμουσουλμανιστεί. Με απλά λόγια, βουλγαρικές φυλές μουσουλμανικής θρησκείας.

Δεν είναι τόσο δεδομένο ότι είναι βουλγάρικη φυλή, παρ' ότι το ιδιώμα που μιλάνε είναι κατά βάση σλάβικο. Οι ίδιοι λ.χ το 1946 υποστήριξαν στον ΟΗΕ ότι ήταν Έλληνες που κατάγονταν από την αρχαία θρακική φυλή των Αγριάνων και ζήτησαν να ενταχθούν στην Ελλάδα. Ως προς αυτό συνηγορεί και η αρχιτεκτονική καθώς και το γεγονός ότι στη γλώσσα τους σώζονται και πολλές λέξεις με αρχαίες ελληνικές ρίζες που δεν υπάρχουν σε άλλα ελληνικά ιδιώματα (π.χ δίλαβη=μασιά, παίπελ=παιπάλη, σκόνη).
Δες και την παραλλαγή του δημώδους τραγουδιού με την ιστορία του γεφυριού που λέγεται ότι μοιάζει περισσότερο με το αρχικό της Καπαδοκίας.
http://www.pde.gr/forum/index.php?topic=18190.0

Φαίνεται ότι εκσλαβίστηκαν το Μεσαίωνα και πολύ αργότερα (16-17ο αιώνα) εξισλαμίστηκαν.

......τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,
είναι πι' όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί.... (Κ. Χατζόπουλος)

 

Pde.gr, © 2005 - 2024

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32750
  • Τελευταία: wwwwww
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1177498
  • Σύνολο θεμάτων: 19400
  • Σε σύνδεση σήμερα: 887
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αύγουστος 21, 2024, 05:10:38 μμ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 2
Επισκέπτες: 903
Σύνολο: 905

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 0.097 δευτερόλεπτα. 34 ερωτήματα.