*

Αποστολέας Θέμα: Λογοτεχνία Γ' Γυμνασίου  (Αναγνώστηκε 20123 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4841
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Λογοτεχνία Γ' Γυμνασίου
« Απάντηση #28 στις: Νοεμβρίου 02, 2022, 05:35:43 pm »
Καλησπέρα, στο διαγώνισμα τετραμήνου τα κείμενα συνεξετάζονται με τη γλώσσα σε ένα δίωρο ή μπαίνει ξεχωριστό διαγώνισμα; Επίσης, το κείμενο είναι διδαγμένο ή αδίδακτο και σε πόση ύλη προετοιμάζονται οι μαθητές;

Το κείμενο στη λογοτεχνία διδαγμενο. αν θες απροειδοποίητο (είθισται), αν θες μικρή επανάληψη (2 κείμενα 3 το πολύ αν είναι μικρά, δεν συνηθίζεται). Όσο για τη συνεξεταση… Μεγάλο θέμα. Γιατί ένα πλήρες διαγωνισμα γλώσσας κανονικά θέλει δίωρο από μόνο του. Οι συντονιστές λενε συνεξεταση. Εσυ θα κανεις απλα ο,τι κάνουν οι φιλόλογοι του σχολείου σου για να έχετε κοινή γραμμή.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4006
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • E-mail
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
Απ: Λογοτεχνία Γ' Γυμνασίου
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 04:18:18 »

Αποσυνδεδεμένος therapy

  • Νέο μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 57
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Λογοτεχνία Γ' Γυμνασίου
« Απάντηση #29 στις: Νοεμβρίου 02, 2022, 06:38:59 pm »
Ευχαριστώ πολύ.

Αποσυνδεδεμένος ppil

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 568
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Λογοτεχνία Γ' Γυμνασίου
« Απάντηση #30 στις: Μαΐου 28, 2025, 04:21:08 pm »
Ερώτημα προς τους συναδέλφους σχετικά με τη διδασκαλία της Λογοτεχνίας:
Θα ήθελα να θέσω έναν προβληματισμό αναφορικά με τη διδακτική πρακτική στο μάθημα της Λογοτεχνίας και να ζητήσω τη γνώμη όσων συναδέλφων επιθυμούν να τοποθετηθούν – όχι απαραίτητα μόνο φιλολόγων.

Υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των εκπαιδευτικών που διδάσκουν το μάθημα, ώστε να καταρτίζεται ετησίως μια κοινή τράπεζα κειμένων/ύλης; Και, σε δεύτερο επίπεδο, υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία με τον/την Σύμβουλο ή τον/την Συντονιστή/τρια του σχολείου για τον ίδιο σκοπό;
Αν κάτι τέτοιο πράγματι συμβαίνει – όπως θα ήταν λογικό – δεν θα έπρεπε να υπάρχει και ένας στοιχειώδης συντονισμός αναφορικά με την επιλογή των κειμένων στα ενδιάμεσα διαγωνίσματα, ώστε αυτά να μην επαναλαμβάνονται σε τελικές εξετάσεις και να διαμορφώνεται έτσι μια ενιαία, ισότιμη ύλη για όλα τα τμήματα;
Θεωρείτε διδακτικά και παιδαγωγικά ορθό να τίθεται στις τελικές εξετάσεις θέμα από κείμενο στο οποίο κάποιο τμήμα έχει ήδη εξεταστεί γραπτώς κατά τη διάρκεια της χρονιάς; Δεν αποτελεί αυτό άνιση μεταχείριση εις βάρος των άλλων τμημάτων;
Ίσως να μου διαφεύγει κάποια πτυχή του ζητήματος και να μην κρίνω σωστά...
Ξόδεψα την καρδιά μου όλη για να σε ντύσω αστραπή

Αποσυνδεδεμένος erietta

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 3637
    • Προφίλ
Απ: Λογοτεχνία Γ' Γυμνασίου
« Απάντηση #31 στις: Μαΐου 28, 2025, 04:30:15 pm »
Αν στο σχολείο υπήρχε καλή συνεργασία μεταξύ των φιλολόγων αυτά που λες θα ήταν αυτονόητα (όχι το να απευθυνθείς στην σύμβουλο, αυτό κάνει τζιζ..., δεν το θέλουν κι οι διευθυντές εξάλλου). Το να βάλετε αυτό που έπεσε διαγώνισμα σε ένα τμήμα θεωρώ ότι δεν πρέπει να το δεχτείτε... γιατί να συμβεί αυτό. Ευνοούνται οι μαθητές του ενός τμήματος... Έχω παρατηρήσει ότι οι Συντονιστές αποκτούν μια κάποια έπαρση... ούτε αυτός - ή το επεσήμανε;

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4006
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • E-mail
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
Απ: Λογοτεχνία Γ' Γυμνασίου
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 04:18:18 »

Αποσυνδεδεμένος ppil

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 568
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Λογοτεχνία Γ' Γυμνασίου
« Απάντηση #32 στις: Μαΐου 28, 2025, 04:55:25 pm »
Εμείς κάθε χρονιά καταρτίζουμε έναν ενδεικτικό κατάλογο βασικών λογοτεχνικών κειμένων, τα οποία θεωρούμε απαραίτητο να έχουν διδαχθεί οι μαθητές κατά την αποφοίτησή τους από το Γυμνάσιο. Παράλληλα, κάθε εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να εντάξει στο πρόγραμμα και κάποια επιπλέον κείμενα της προσωπικής του επιλογής, αναλόγως της δυναμικής και της προόδου του εκάστοτε τμήματος. Η συγκεκριμένη λίστα κοινοποιούνταν ανέκαθεν στον Σύμβουλο για λόγους απλής ενημέρωσης. Πλέον, στην ίδια λογική, ενημερώνουμε και τον Συντονιστή (παρ όλη τη αδιαφορία του). Εφόσον προκύψει κάποιο ζήτημα, αυτό τίθεται συνήθως υπό συζήτηση.

Προσωπικά, στο παρελθόν φρόντιζα να ενημερώνομαι για την πορεία της διδακτέας ύλης στα μαθήματα που δίδασκα από κοινού με συναδέλφους. Φέτος, ωστόσο, επέλεξα να δείξω εμπιστοσύνη χωρίς την ίδια παρακολούθηση (για τα διαγωνίσματα και την ύλη) και αυτό ήταν επιλογή που εκ των υστέρων αποδείχθηκε λανθασμένη αφού διαπιστώνω πως οι επιλογές είναι πολύ περιορισμένης. Έχουμε εντάξει στην ύλη και τα διαγωνίσματα δηλ.
Ξόδεψα την καρδιά μου όλη για να σε ντύσω αστραπή

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4841
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Λογοτεχνία Γ' Γυμνασίου
« Απάντηση #33 στις: Μαΐου 28, 2025, 09:31:24 pm »
Εμείς συμφωνούμε εξ αρχής σε ποια θα διδάξουμε με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Κατά τη συζήτηση αυτή ξεχωρίζουμε κάποια σαν προαιρετικά, δηλ. άλλος θέλει να κάνει κάτι οπωσδηποτε που κάποιος άλλος δεν το θέλει αλλά θέλει κάτι άλλο κλπ. Τα κοινά, που υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι τουλάχιστον 10, είναι κατάλληλα και για εξέταση. Ενημερώνουμε εξαρχής ποιο εξετάστηκε πέρσι. Από κει και πέρα οι συνεννοήσεις είναι θέμα προσωπικό. Άτυπα όλοι θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν εξετάζουμε ούτε το περσινό, ούτε όσα μπήκαν σε διαγώνισμα, και μεταξύ μας προσπαθούμε να το προγραμματίσουμε ώστε να μην καταλήξουμε να κάψουμε 4 από τα 10 κοινά. Αυτά βέβαια δεν κυλούν απόλυτα ομαλά κάθε χρόνο αλλά σε γενικές γραμμές δεν είχαμε πρόβλημα, επίσης όταν οι μαθητές παλιά "τραβούσαν" υπήρχε μεγάλη ποικιλία διδαγμένων. ¨ομως έχουμε παλιά καθηγήτρια η οποία δεν δέχεται συζήτηση για κοινό προγραμματισμό γιατί θα βάλει διαγώνισμα όποτε της κάτσει κενή ημερομηνία χωρίς πολλή σκέψη, και δεν δέχεται επ ουδενί ούτε διερευνητική συζήτηση για το ποια 2-3 να αφήσουμε ως πιθανά για εξέταση. Δεν την αδικώ απόλυτα γιατί της έχει τύχει να της το ζητάνε αυτό ώστε ουσιαστικά να ανακοινώσουν στους μαθητές ποιο θα είναι και να τους προετοιμάσουν... Η ίδια όμως δεν θεωρεί ότι είναι λάθος να εξετάσεις κείμενο στο οποίο έχει πέσει διαγώνισμα... εγώ επειδή ζορίζομαι πολύ με τις συνδιδασκαλίες και το να μην ξέρω τι θα ζητήσω (σε όσα μαθήματα έχω μόνη μου τα θέματα τα έχω βγάλει ήδη από το Πάσχα ή και νωρίτερα για να κάνω στοχευμένες επαναλήψεις, χωρίς να ειοποιώ φυσικά τους μαθητές), προσπαθώ να το συντονίσω καλύτερα, ανάλογα με τη δεκτικόττηα των συναδέλφων. Στα αρχαία έχουμε αφήσει κείμενο ήδη από την αρχή της χρονιάς, το ίδιο και στη λογοτεχνία, το ίδιο και στην Οδύσσεια, εγώ και οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι. Απλά επειδή πολλά παράδοξα συμβαίνουν, δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι αυτό θα μείνει μεταξύ μας οπότε θολώνω τα νερά προτείνοντας και άλλα ως πιθανά. Επίσης επειδή έχω μια α εμπειρία πλέον, ακόμα και α ο άλλος δεν είνια πο΄λυ του προγραμματισμού, μπορει να βάλω εγώ τα διαγωνίσματά μου βάσει των δικών του ακόμα και αν δεν με ενθουσιάζει απόλυτα, ώστε να είμαστε πιο ευέλικτοι στις εξετάσεις. Τέλος θα κλείσω με τη θλιβερή διαπίστωση ότι δεν θεωρώ πλέον ασφαλές να ενεργούμε καλή τη πίστει και με εμπιστοσύνη. Συγγνώμη που το λέω. Μέχρι διαπιστώσεως του εναντίου θα είμαι απολυτα επιφυλακτική σε όλα.

Και ΥΓ, είναι δουλειά του συντονιστή να "διοργανώσει" την αξιολόγηση όλων των τμημάτων. Κανονικά δηλαδή αν κάτι δεν πάει καλά, θα πρέπει ο συντονιστής να συνεργαστεί για τη λύση.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 28, 2025, 09:59:52 pm από Έσπερος »

Αποσυνδεδεμένος ppil

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 568
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Λογοτεχνία Γ' Γυμνασίου
« Απάντηση #34 στις: Μαΐου 28, 2025, 10:27:01 pm »
@Έσπερος
Έχουμε ακριβώς την ίδια πρακτική και επιπλέον εμείς ενημερώνουμε και τον Σύμβουλο (εγώ η ίδια το έκανα και φέτος, υποτίθεται συνεννοηθήκαμε και έστειλα σε όλες το έγγραφο). Οπότε, με όλο αυτόν τον προγραμματισμό, έπεσα από τα σύννεφα φέτος για πρώτη φορά στον καθορισμό της ύλης. Η απάντηση της συντονίστριας (που εξαιτίας της ύπαρξης του θεσμού αυτού επαναπαύτηκα) ήταν του στυλ: εδώ δεν το κατάλαβες εσύ, που να το καταλάβω εγώ; Οι δικοί μου μαθητές ξέρουν πως δεν μπαίνει κείμενο διαγωνίσματος στις τελικές... Μεταξύ τους τα τμήματα ανταλλάσσουν τέτοιες πληροφορίες. Είμαι έξω φρενών που την πάτησα έτσι.
Ξόδεψα την καρδιά μου όλη για να σε ντύσω αστραπή

 

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32919
  • Τελευταία: Silia499
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1185352
  • Σύνολο θεμάτων: 19494
  • Σε σύνδεση σήμερα: 666
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 2
Επισκέπτες: 576
Σύνολο: 578

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 0.047 δευτερόλεπτα. 33 ερωτήματα.