0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Η διαφορά των δύο δεν εντοπίζεται μόνο στην "ανάδυση"-επιλογή θεμάτων αλλά και στην επεξεργασία-κατεύθυνση-πορεία-στοχοθεσία. Στη θεματική αυτά γίνονται από την νηπιαγωγό, στο σχέδιο εργασίας, αποκλειστικά, από τα παιδιά (παιδίο δράσης-εξέλιξη-αποτέλεσμα). Ένα σχέδιο εργασίας πχ μπορεί ανά πάσα στιγμή να σταματήσει αν το εδιαφέρον των παιδιών μειωθεί ή αν θεωρήσουν ότι πέτυχαν τον στόχο που αρχικά είχαν θέσει. Στη θεματική, για παράδειγμα, αν μειωθεί το ενδιαφέρον των παιδών πρέπει η νηπιαγωγός να βρει τρόπο να το "αναθερμάνει" έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η ίδια.
Παράθεση από: sophie στις Ιανουαρίου 15, 2009, 07:21:00 pmΗ διαφορά των δύο δεν εντοπίζεται μόνο στην "ανάδυση"-επιλογή θεμάτων αλλά και στην επεξεργασία-κατεύθυνση-πορεία-στοχοθεσία. Στη θεματική αυτά γίνονται από την νηπιαγωγό, στο σχέδιο εργασίας, αποκλειστικά, από τα παιδιά (παιδίο δράσης-εξέλιξη-αποτέλεσμα). Ένα σχέδιο εργασίας πχ μπορεί ανά πάσα στιγμή να σταματήσει αν το εδιαφέρον των παιδιών μειωθεί ή αν θεωρήσουν ότι πέτυχαν τον στόχο που αρχικά είχαν θέσει. Στη θεματική, για παράδειγμα, αν μειωθεί το ενδιαφέρον των παιδών πρέπει η νηπιαγωγός να βρει τρόπο να το "αναθερμάνει" έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η ίδια.Συμφωνώ απόλυτα!!! Να μην ξεχνάμε ότι στο project η νηπιαγωγός είναι ισότιμο μέλος της ομάδας, όχι καθοδηγητής φάντασμα, όπως στους Αγγέλους του Τσάρλι.
Σημαντικό: Μην πέσετε στην παγίδα να "ονομάσετε" τη θεματική προσέγγιση διαθεματική προσσέγιση! Τόσο τα σχέδια εργασίας όσο και οι θεματικές προσσεγίσεις είναι παρακλάδια της διαθεματικής προσέγγισης της γνώσης. Το λέω στην περίπτωση που στη διδακτική θέλησετε να αναφέρετε ότι ακολουθούμε τη μία ή την άλλη μέθοδο. Η σύγκριση που έγινε παραπάνω αφορά θεματική προσέγγιση και project. Αυτό έπρεπε να αναφερθεί και στο θέμα του προηγούμενου ΑΣΕΠ και πολλοί "την πάτησαν"... (θεματική προσέγγιση - σχέδιο εργασίας- ενιαία συγκεντρωτική διδασκαλία ανήκουν στη διαθεματική προσέγγιση)