*

Αποστολέας Θέμα: Η εικόνα των εκπαιδευτικών στη σημερινή ελληνική κοινωνία  (Αναγνώστηκε 9762 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος bikini

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Έχε ελπίδα... ΠΕ02
    • Προφίλ
http://theseis-paideia-gr.blogspot.com/2009/03/blog-post_04.html

Η εικόνα των εκπαιδευτικών στη σημερινή ελληνική κοινωνία

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια συνεχώς αυξανόμενη απαξίωση του ρόλου του εκπαιδευτικού και της σημασίας του έργου που αυτός επιτελεί για την κοινωνία. Είναι απορίας άξιο, πώς χιλιάδες συνάνθρωποί μας, θεωρούν τους εκπαιδευτικούς τεμπέληδες, άχρηστους, αγράμματους κ.λ.π. Η νοοτροπία αυτή μάλιστα έχει διαποτίσει βαθιά ακόμη και τα στρώματα της νεολαίας. Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Σε γνωστό κινηματογράφο της Αθήνας μια παρέα παιδιών (μαθητές Λυκείου) που κάθονταν κοντά σε εμένα και την παρέα μου σχολίαζαν για έναν νέο καθηγητή τους λέγοντας τα εξής: “ε, και αυτός βλάκας θα είναι. Ποιος σοβαρός άνθρωπος γίνεται εκπαιδευτικός σήμερα;”

Αν νομίζετε ότι αυτό είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, κάντε μια “βόλτα” σε αναρτήσεις blogs. Θα δείτε δεκάδες άρθρα να συκοφαντούν τους εκπαιδευτικούς (ιδιαίτερα των σχολείων) ως άχρηστους, αγράμματους, τεμπέληδες κ.λ.π. Σύμφωνοι, όλοι γνωρίζουμε ότι το υλικό των καθηγητών των σχολείων δεν είναι αυτό που θα έπρεπε. Πολλοί θα έπρεπε να πάνε στα σπίτια τους. Όμως γιατί αυτές οι γενικεύσεις; Δεν υπάρχουν ικανοί εκπαιδευτικοί με όρεξη για τη δουλειά τους; Δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί που είχαν ευκαιρία να δουλέψουν αλλού, αλλά προτίμησαν την εκπαίδευση γιατί τους άρεσε; Ας δούμε μερικούς μύθους που κυκλοφορούν στην ελληνική κοινωνία.

1. Αναφέρεται ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί δουλεύουν πολύ λίγο, μόνο 21 ώρες τη βδομάδα (οι οποίες μειώνονται με τα χρόνια υπηρεσίας). Πράγματι, αυτό φαντάζει μηδαμινό μπροστά στις 40 ή και 60 ώρες που δουλεύουν οι συνάνθρωποί μας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Όμως σκέφτεται κανείς πόσο πιο δύσκολο και πιο απαιτητικό είναι να κάνεις μια ώρα διδασκαλία σε μια τάξη, σε σχέση με μια ώρα δουλειάς γραφείου; (και δεν αναφερόμαστε καν στις ώρες που χρειάζεσαι για να ετοιμάσεις το μάθημα, τις σημειώσεις, τα διαγωνίσματα κ.λ.π.) Όλοι οι εκπαιδευτικοί σε όλες τις χώρες του κόσμου έχουν το ίδιο ωράριο (σε μερικές έχουν και μικρότερο) και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Γιατί οι Έλληνες είμαστε τεμπέληδες;

2. Έχετε δει τους μισθούς των εκπαιδευτικών; Πληρωνόμαστε λιγότερο από τους οδηγούς λεωφορείων, λιγότερο από ορισμένες καθαρίστριες σε οργανισμούς και Υπουργεία. Αυτό θέλετε για τον εκπαιδευτικό που μαθαίνει τα παιδιά μας γράμματα; Ξέρετε ότι οι μισθοί των εκπαιδευτικών στην Ευρώπη είναι 2 με 2.5 φορές υψηλότεροι;

3. Κάνουμε πολλές διακοπές... Ε, μα τι πρέπει να γίνει; Μήπως να φέρνουμε τα παιδιά και το καλοκαίρι και τα Χριστούγεννα για μάθημα; Η διαδικασία μάθησης είναι επίπονη, τόσο για τον μαθητή όσο και για τον καθηγητή. Χωρίς αυτές τις παύσεις θα κατέρρεαν και οι δύο. Σε όλες τις χώρες του κόσμου τις ίδιες διακοπές έχουν...

4. Μια από τις κύριες πηγές δυσαρέσκειας προς τον κλάδο είναι (ας μη γελιόμαστε) η ύπαρξη της μονιμότητας. Αυτό πράγματι αποτελεί και το κυριότερο “πλεονέκτημα” της δουλειάς μας. Δυστυχώς, πολλοί συνάνθρωποί μας, επειδή δεν έχουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα (ας είναι καλά ο νεοφιλελευθερισμός) το βλέπουν αυτό αρνητικά. Όμως, ας μην ξεχνάμε τι πέρασε ένας εκπαιδευτικός για να κερδίσει την περιβόητη μονιμότητα. Συνεχείς εξετάσεις επί 4-5 χρόνια μέσα σε Λύκειο, Πανελλαδικές, Πανεπιστήμιο. Μετά πάλι εξετάσεις στον ΑΣΕΠ. Και όποιος καταφέρει να διοριστεί πρέπει για κάποια χρόνια να κάνει το γυρολόγο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Φτάνεις τα 40 και αν είσαι τυχερός έχεις κατασταλάξει...

Που καταλήγουμε; Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί πληρώνονται πολύ λιγότερο από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους (ούτε τα μισά), δουλεύουν υπό πολύ πιο αντίξοες συνθήκες (τάξεις με διπλάσιο αριθμό παιδιών από ότι στην Ευρώπη, σχολεία άθλια κ.λ.π.) και έχουν και να αντιμετωπίσουν την εχθρότητα πολλές φορές από την ίδια την κοινωνία.

Τελικά πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στην πολιτεία! Κατάφεραν να βρουν τους τέλειους αποδιοπομπαίους τράγους για τη δική τους ανικανότητα και αδιαφορία. Κανείς δε μιλάει για την έλλειψη χρηματοδότησης στην Παιδεία. Κανείς δε μιλάει για την κομματικοποίηση της Παιδείας ειδικά στις θέσεις των ανώτερων στελεχών. Όλοι όμως έχουν κάτι να πούνε για την ανικανότητά των εκπαιδευτικών...
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 28, 2009, 05:43:03 pm από bikini »
Δεν ανέχομαι πια να περιτριγυρίζομαι από

1) "μαλθακούς"
2) ξερόλες
3) ανθρώπους που κοιτάζουν τους άλλους αφ' υψηλού ._

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

Αποσυνδεδεμένος elum

• Προχωρημένο μέλος
  • **
    • Προφίλ
Ωραίο το ποίημα, αλλά το έχω ξανακούσει και από άλλους (μόνιμους) μη-εκπαιδευτικούς. Και όλοι έχουν (δήθεν) πρόβλημα να καταλάβουν το γιατί...

Μήπως η πολυετής καριέρα στο καφενείο της μονιμότητας προκαλεί δραστική μείωση της αντίληψης του τι συμβαίνει στην κοινωνία; Και οδηγεί στο φαινόμενο του να μας φτύνουν (όχι μόνο εμάς) και να λέμε οτι βρέχει;

Αποσυνδεδεμένος dimstella

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
ε, συγνώμη, θα τα "χώσω" κι εγώ γιατι θα σκάσω με αυτά που διαβάζω εδώ μέσα τώρα τελευταία.

Οταν το μείζον πρόβλημα του σημερινού "εκπαιδευτικού" είναι αν υποχρεούται να παραστεί σε εορταστικές εκδηλώσεις, και πως θα "τη φέρει-σκαπουλάρει" από τον διευθυντή, ε, τότε, αει σιχτιρ ρε "εκπαιδευτικοί".

Αποσυνδεδεμένος N.Π.

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
Σίγουρα δεν μπορεί να απαξιώνεται ένας ολόκληρος κλάδος, εξαιτίας μίας μερίδας εκπαιδευτικών..όπως υπάρχουν ικανοί και λιγότερο ικανοί (δεν δέχομαι τους όρους "καλοί", "κακοί") γιατροί, δικηγόροι, υπάλληλοι γραφείου, εργάτες, καθαριστές κ.τ.λ., έτσι υπάρχουν και ικανοί και λιγότερο ικανοί εκπαιδευτικοί..Μήπως όμως πρέπει να ψάξουμε τις αιτίες και στον εαυτό μας? Τί εννοώ..Άν εγώ π.χ. πάω στο σχολείο και βαριέμαι να διδάξω, με τη πρόφαση ότι τα παιδιά πάνε φροντιστήριο, οπότε γιατί να κουραστώ εγώ, αν εγώ την ώρα του μαθήματος την "κοπανήσω" και πάω για ψώνια ή στη λαική (το άκουσα και αυτό), αν ειρωνεύομαι τους μαθητές, αν το "παίζω αυθεντία", αν όπου σταθώ και όπου βρεθώ, μιλάω συνέχεια για τις αργίες που έχω, τις διακοπές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του καλοκαιριού και πολλά άλλα ακόμη, τότε θα μου φταίνε οι άλλοι για την εικόνα μου ή εγώ που θα τους έχω καλλιεργήσει αυτήν την εικόνα..? Πιστεύω, ότι τα παιδιά πραγματικά αντιλαμβάνονται ποιοί καθηγητές τους είναι κοντά τους και δεν έχουν λόγο να τους κατηγορούν άνευ λόγου και αιτίας..Σίγουρα το κράτος δεν δίνει όλα αυτά τα εφόδια που θα έπρεπε στους εκπαιδευτικούς και την απαραίτητη προσοχή στην παιδεία, αλλά χρειάζεται και αλλαγή νοοτροπίας και από εμάς!  Και μή ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι ο καθρέπτης των μεγάλων..
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το χτές...μπορούμε όμως να αλλάξουμε το αύριο...:)

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

Αποσυνδεδεμένος marianV

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • *******Κάθε μέρα μια καινούρια μέρα********
    • Προφίλ
             οτιδήποτε δεν μας αρέσει κάνουμε οτι δεν το ακούμε. Bikini καλά έκανες και ανέφερες αυτήν την άποψη γιατί είναι αληθινοί.... Εγώ νομίζω οτι όπως πολύ σωστά γράψατε και οι τρείς... απαξιώνεται η δουλειά μας γιατί πρώτα απο όλους την απαξιώνουμε εμείς.....

Αν εγώ βαριέμαι να διδάσκω, ή κάνω αυτή την δουλειά γιατί απλά έτυχε να περάσω στην σχετική σχολή και γιατί γουστάρω να κάθομαι 3 μήνες τον χρόνο... τότε σε τι ακριβώς με μειώνει η κακή ποιότητα βιβλίων ή η κακή μισθοδοσία μου;;;;;;; Μήπως απλά όλα αυτά ειναι ένα άλλοθι;;; Υπαρκτό αλλα άλλοθι;;;;;

Αποσυνδεδεμένος Ίρμα

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
ε, συγνώμη, θα τα "χώσω" κι εγώ γιατι θα σκάσω με αυτά που διαβάζω εδώ μέσα τώρα τελευταία.

Οταν το μείζον πρόβλημα του σημερινού "εκπαιδευτικού" είναι αν υποχρεούται να παραστεί σε εορταστικές εκδηλώσεις, και πως θα "τη φέρει-σκαπουλάρει" από τον διευθυντή, ε, τότε, αει σιχτιρ ρε "εκπαιδευτικοί".

Πεσ τα ......

Αποσυνδεδεμένος para5

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
Για ποιους εκπαιδευτικούς μιλάτε; Γιατί εγώ δεν έχω δει κανέναν που μπαίνει σε τάξη να μην κάνει καλά τη δουλειά του. Και αν όντως ξέρετε ανεύθυνους εκπ/κούς, και δεν αναπαράγετε απλά τσιτάτα, σε τι ποσοστό είναι αυτοί επί του συνόλου;

Αποσυνδεδεμένος elranna

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ02, ΠΕ40- Μπορώ να ξαναγίνω μαθήτρια;
    • Προφίλ
Για ποιους εκπαιδευτικούς μιλάτε; Γιατί εγώ δεν έχω δει κανέναν που μπαίνει σε τάξη να μην κάνει καλά τη δουλειά του. Και αν όντως ξέρετε ανεύθυνους εκπ/κούς, και δεν αναπαράγετε απλά τσιτάτα, σε τι ποσοστό είναι αυτοί επί του συνόλου;
Συμφωνώ απόλυτα. Κι εγώ αυτούς που έχω δει να δουλεύουν μέσα στα σχολεία, το συντριπτικό ποσοστό σκίζεται για τη δουλειά του. Μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικοί όσο θα ήθελαν και αυτοί και τα παιδιά, όμως την δουλειά τους την κάνουν. Ή τουλάχιστον, έχουν όλη την καλή πρόθεση και σκίζονται για να την κάνουν, ανεξάρτητα από το αν το τελικό αποτέλεσμα είναι της αρεσκείας του κάθε ενός που έχει να μπει σε σχολική τάξη από τότε που ήταν μαθητής και θεωρεί και ότι έχει και άποψη. Και η κακή ποιότητα των βιβλίων, η μισθοδοσία, τα μεγάλα τμήματα και κάτι γονείς που απορούν πως είναι δυνατόν τα καμάρια τους να μην ξέρουν την τύφλα τους δεν είναι καθόλου άλλοθι. Για σκεφτείτε πόσοι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους, με όλες αυτές τις αντιξοότητες. Για να μην σχολιάσω ότι είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη η επιβράβευση του καλού εκπαιδευτικού, γιατί στην τελική το έργο του αυτοί που είναι πρώτοι στις κατηγορίες εναντίον του είναι ανίκανοι να το εκτιμήσουν.

Αποσυνδεδεμένος Ritalamp

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
Para5 και Elranna χαίρομαι για την παρέμβασή σας. Κι εγώ τα ίδια σκεφτόμουν. Μέχρι στιγμής δεν έχω δει τόσο κραυγαλέα παραδείγματα που να διακαιολογούν τέτοιο μένος εναντίον των εκπαιδευτικών. Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι που πλέον είναι ενήλικες έχουν ακόμη μέσα τους την αντίδραση για το σχολείο που είχαν όταν ήταν έφηβοι. Ο δάσκαλος (οποιασδήποτε βαθμίδας και γένους) είναι φιγούρα εξουσίας και σε κανέναν δεν αρέσει να του λένε τι να κάνει ειδικά όταν είναι παιδί. όπως και να χει πάντως οι άνθρωποι αυτοί που ντροπιάζουν τον κλάδο και είναι και επικίνδυνοι για τα παιδιά πρέπει να απομονώνονται από εμάς τους ίδιους.
ΠΕ60

Αποσυνδεδεμένος N.Π.

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
Φίλη μου, ωρομίσθια αγγλικής σε ολοήμερο, που έχει "ξενιτευτεί" κιόλας  -  παντρεμένη με 2 παιδιά, μου έλεγε ότι οι 23χρονες δασκάλες είναι στον "κόσμο" τους και συγκεκριμένα μου ανέφερε για μία κοπέλα ότι έχει αρχίσει να βαριέται ήδη τα ίδια και τα ίδια!!!! ::) ::) Πρός θεού, δεν είναι όλοι έτσι και είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν και πολλοί καλοί εκπαιδευτικοί..

Αποσυνδεδεμένος para5

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
Απ: Η εικόνα των εκπαιδευτικών στη σημερινή ελληνική κοινωνία
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 27, 2009, 07:50:24 pm »
Προφανώς και τα όσα γράφει η Ν.Π. δεν είναι σοβαρά επιχειρήματα.

Αποσυνδεδεμένος N.Π.

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 27, 2009, 07:59:13 pm »
Δεν είναι σοβαρό επιχείρημα ότι μία 23χρονη κοπέλα με όρεξη υποτίθεται, βαριέται ήδη να διδάσκει αλλά πήγε στο δημόσιο για να βολευτεί? Δεν είπα ότι είναι όλοι έτσι και δεν είπα επίσης ότι είναι το μοναδικό αρνητικό που έχω ακούσει για κάποιους εκπαιδευτικούς..Εσείς δεν τα ακούτε όλα αυτά? Γιατί σας ξενίζουν?

Αποσυνδεδεμένος para5

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 27, 2009, 08:06:33 pm »
1ον διότι τα όσα παρέθεσες δεν προέρχονται από δικές σου εμπειρίες
2ον διότι δίνεις την εντύπωση ότι προσπαθείς να κάνεις την εξαίρεση κανόνα

Ποια η δική σου άποψή για το ποσοστό ικανών και μη ικανών συναδέλφων; Και πού στηρίζεις την άποψή σου; Ποιες οι δικές σου (άμεσες) εμπειρίες;
Αυτό πες μας, και όχι ότι μια φίλη σου σου είπε πως μια 23χρονη κτλ.

Αποσυνδεδεμένος Ritalamp

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 27, 2009, 08:08:32 pm »
Ενώ οι 23χρονοι φιλόλογοι, μαθηματικοί, νηπιαγωγοί, πυρηνικοί φυσικοί, ανθοκόμοι είναι ώριμοι και πανέτοιμοι για τις προκλήσεις της δουλειάς τους. Αν έχετε κάποια καταγγελία καλό είναι να την κάνετε ώστε να προχωρήσουν όλα όπως πρέπει. Αν όμως αρκείστε σε στερεότυπα θυμηθείτε ότι συχνά περιέχουν ανακρίβειες και παράλογες γενικεύσεις. Οι μαύροι μυρίζουν άσχημα, οι ομοφυλόφιλοι έχουν όλοι AIDS και οι μόνιμοι μόνο ξύνονται.

Αυτό που με ξενίζει για να μην πω με θυμώνει είναι ότι είμαστε πολλοί εκείνοι που παλεύουμε κάθε μέρα και είναι τρελό να ακούς τέτοιου είδους κριτικές από συναδέλφους, οι οποίες βασίζονται σε κάτι που κάποιος έκανε κάποτε. Θυμήσου τα στερεότυπα που υπάρχουν για την ειδικότητά σου και σκέψου αν θέλεις οι συνάδελφοί σου να σε "βλέπουν" και να σου συμπεριφέρονται ανάλογα με αυτά. Δεν είναι άδικο;
ΠΕ60

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182687
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 656
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144