Σύνολο ψηφοφόρων: 100
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Eννοείτε πως πρέπει να διδάσκονται και εννοείτε πως πρέπει να βελτιωθεί ο τρόπος διδασκαλίας.Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται τόσος ντόρος..αν αμφισβητήσουμε τα αρχαία πιστεύω πως πρέπει να αμφισβητήσουμε πρωτίστως πολλά άλλα μαθήματα τα οποία από τα δικά μου μαθητικά χρόνια ήταν και παρέμειναν χαλασμένο τηλέφωνο.α)τα αρχαία ναι μας μαθαίνουν να μιλάμε...όταν μπορούμε να καταλάβουμε από που προέρχεται μια λέξη μπορούμε να κατανοήσουμε την έννοιά της...να τη χρησιμοποιήσουμε σωστά.Αλλιώς θα καταντήσουμε σαν τον παπανδρεου που λεει συνέχεια "χαιρομαι οτι..."β)τα αρχαία είναι η κληρονομιά μας...δεν είναι ούτε τα γαλλικά...ούτε η μουσική..ουτε..ουτε..γ)το σχολείο λειτουργεί στα πλαίσια της γενικής παιδείας.
α)τα αρχαία ναι μας μαθαίνουν να μιλάμε...όταν μπορούμε να καταλάβουμε από που προέρχεται μια λέξη μπορούμε να κατανοήσουμε την έννοιά της...να τη χρησιμοποιήσουμε σωστά.Αλλιώς θα καταντήσουμε σαν τον παπανδρεου που λεει συνέχεια "χαιρομαι οτι..."
β)τα αρχαία είναι η κληρονομιά μας...δεν είναι ούτε τα γαλλικά...ούτε η μουσική..ουτε..ουτε..
το σχολείο λειτουργεί στα πλαίσια της γενικής παιδείας.
Παραθέτω απόσπασμα από την άποψη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου πάνω σε μία έρευνα που είχε διεξαχθεί από το Α.Π.Θ."η Αρχαία γλώσσα έχει τροφοδοτήσει και εξακολουθεί να τροφοδοτεί με επιστημονικούς όρους τη σύγχρονη επιστήμη, αλλά και με λέξεις και φράσεις όχι μόνο την νεοελληνική αλλά και ξένες γλώσσες
δεν αναλογίζεται ίσως ότι η Αρχαία Ελληνική θα τον βοηθήσει να χειρίζεται την Νεοελληνική σε επίπεδο κατανόησης ενός λογοτεχνικού κειμένου (του Παπαδιαμάντη, του Ροΐδη,
ακόμη και του Σεφέρη, του Ελύτη και άλλων που διαθέτουν βαθιά αρχαιογνωσία και μέσα στα έργα τους συναντούμε παραθέματα αρχαίων συγγραφέων ή ποιητικές αναφορές σ' αυτά), ενός νομικού κειμένου ή διαφόρων ιστορικών πηγών (στις οποίες εξετάζεται στη Γ' Λυκείου σε επίπεδο πανελλαδικών εξετάσεων)"
Παράθεση από: syrrahm στις Ιουνίου 08, 2009, 03:14:34 pmδεν αναλογίζεται ίσως ότι η Αρχαία Ελληνική θα τον βοηθήσει να χειρίζεται την Νεοελληνική σε επίπεδο κατανόησης ενός λογοτεχνικού κειμένου (του Παπαδιαμάντη, του Ροΐδη, Μήπως να διδαχθεί κατευθείαν ο Παπαδιαμάντης και ο Ροΐδης, και να μην πηγαίνουμε Τρίκαλα μέσω Καβάλας; Παράθεση από: syrrahm στις Ιουνίου 08, 2009, 03:14:34 pmακόμη και του Σεφέρη, του Ελύτη και άλλων που διαθέτουν βαθιά αρχαιογνωσία και μέσα στα έργα τους συναντούμε παραθέματα αρχαίων συγγραφέων ή ποιητικές αναφορές σ' αυτά), ενός νομικού κειμένου ή διαφόρων ιστορικών πηγών (στις οποίες εξετάζεται στη Γ' Λυκείου σε επίπεδο πανελλαδικών εξετάσεων)" Μια χαρά κατανοητή είναι η γλώσσα του Ελύτη και του Σεφέρη χωρίς καθόλου γνώση αρχαίων. Όσον αφορά τώρα την αρχαιογνωσία των παραπάνω ποιητών, δεν βλέπω γιατί η διδασκαλία τους να προαπαιτεί γνώση α.ε. γλώσσας. Η αρχαιογνωσία και διδασκαλία α.ε. γλώσσας δεν ταυτίζονται με τίποτα. Συνάδελφοι μην την ψάχνετε. Τα α.ε. δεν έχουν πολύ ψωμί ακόμη στο γυμνάσιο. Οι μαθητές δυσανασχετούν με τη διδασκαλία τους, το ίδιοι και οι φιλόλογοι που βλέπουν λίγο πιο φιλελεύθερα και πρακτικά το διδακτικό χρόνο.