*

Ψηφοφορία

Πρέπει να διδάσκονται τα Αρχαία στο Γυμνάσιο ;

Ναι, όπως διδάσκονται σήμερα
10 (10%)
Ναι, αν αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας
60 (60%)
Όχι, πρέπει να καταργηθεί το μάθημα
11 (11%)
Όχι,πρέπει να αντικατασταθεί από άλλο μάθημα
4 (4%)
Όχι,αντίθετα πρέπει να αυξηθούν οι ώρες των Νέων Ελληνικών
15 (15%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 100

Αποστολέας Θέμα: Αρχαία στο Γυμνάσιο ;  (Αναγνώστηκε 23629 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Sun

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • αιτία ελομένου ' θεός αναίτιος
    • Προφίλ
Απ: Αρχαία στο Γυμνάσιο ;
« Απάντηση #14 στις: Ιουνίου 08, 2009, 07:38:45 pm »
Πολύ ωραία επιχειρηματολογία green ice !

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 13:25:35 »

Αποσυνδεδεμένος marion

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΠΕ02
    • Προφίλ
« Απάντηση #15 στις: Ιουνίου 08, 2009, 07:39:32 pm »
Κι ενώ πολλοί Έλληνες σνομπάρουν τη διδασκαλία των Α.Ε.,  σε άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες η εκμάθηση της αρχαιοελληνικής καθίσταται μάθημα κατεξοχήν, χωρίς να είναι βέβαια καθόλου τυχαίο κάτι τέτοιο. Μια τέτοια απίστευτη κληρονομιά, θα πρέπει να κοιτάξουμε πώς να τη διαχειριστούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όχι ν' αναθεματίζουμε. Σημασία έχει ν' αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας του μαθήματος, ώστε να γίνουν τα Α.Ε. πιο προσιτά στους μαθητές, ένα μάθημα το οποίο τα παιδιά θ' αγαπήσουν και θα βρουν ενδιαφέρον, μέσα και από τον τεράστιο πλούτο της γλώσσας.
" Κάθε χώρα έχει την κυβέρνηση που της αξίζει. "

Αποσυνδεδεμένος para5

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: Ιουνίου 08, 2009, 07:46:30 pm »
Κι ενώ πολλοί Έλληνες σνομπάρουν τη διδασκαλία των Α.Ε.,  σε άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες η εκμάθηση της αρχαιοελληνικής καθίσταται μάθημα κατεξοχήν
1. σε ποιες χώρες συγκεκριμένα συμβαίνει αυτό;
2. τι εννοείς μάθημα 'κατεξοχήν';

Αποσυνδεδεμένος green ice

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: Ιουνίου 08, 2009, 08:15:38 pm »
Sun ,σε ευχαριστώ. :)

Να λύσω την απορία στον παρά πέντε ότι σίγουρα διδάσκονται στη Γαλλία κ τη Γερμανία.Στη Γερμανία είναι μάθημα επιλογής κ τα Αρχαία κ τα Λατινικά.Στην ανατολική Γερμανία παλιότερα διδάσκονταν Αρχαία ελληνικά σε κρυφά σχολεία όσοι δεν είχαν τη δυνατότητα να τα σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο αφού δεν ήταν ευνοούμενοι του κόμματος.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 13:25:35 »

Αποσυνδεδεμένος para5

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: Ιουνίου 08, 2009, 08:42:51 pm »
Να συμπληρώσω και 'γω γκριν αις ότι τα α.ε. διδάσκονται στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, αλλά η διδασκαλία τους πνέει τα λοίσθια.
Στη Γαλλία δεν καταργήθηκαν στο παρά πέντε (με παρέμβαση της Romilly), και στην Αγγλία καταβάλλουν προσπάθειες να μην καταργηθούν - μόλις φέτος η βρετανική κυβέρνηση προσπάθησε να καταργήσει την επιλογή της αρχαίας ιστορίας από τις αντίστοιχες βρετανικές εθνικές εξετάσεις.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 08, 2009, 08:45:59 pm από para5 »

Αποσυνδεδεμένος syrrahm

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: Ιουνίου 08, 2009, 09:33:22 pm »
Για να το συνεχίσω λίγο,  τόσο στα Πανεπιστήμια της Ευρώπης όσο και του υπόλοιπου κόσμου υπάρχει ένα κλίμα μη ευνοϊκό για τις σπουδές των ελληνικών. Το παρακάτω άρθρο μας πληροφορεί ότι καταργούνται η μία μετά την άλλη έδρες ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ σπουδών σε παγκόσμια κίμακα, ενώ οι καθηγητές τείνουν χείρα βοηθείας προς την Ελλάδα. Στη θέση  των νεοελληνικών τμημάτων που καταργούνται  ιδρύονται τμήματα κινεζικών, ιαπωνικών και ινδικών γλωσσών - γλωσσών δηλ. αναπτυσσόμενων οικονομικά κρατών .
http://blogs.sch.gr/tgiakoum/archives/tag/%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%AD%CF%82

Μήπως, επομένως, η όποια αρνητική στάση για το μάθημα των αρχαίων έχει να κάνει και με την εποχή που ζούμε;
Το ερώτημα είναι ρητορικό. Προφανώς δεν μας εξυπηρετεί όλους η διδασκαλία του ή -για να είμαι ακριβέστερος- εξυπηρετεί λίγους.
Ωστόσο , με τον κατάλληλο τρόπο διδασκαλίας μπορεί να προσφέρει αρκετά. Εγώ δεν είμαι υπέρ της κατάργησής του , αλλά από την άλλη δεν μπορεί η αρχαία γλώσσα να διδάσκεται 3 ώρες και η νέα 2 - κάτι δεν μου πάει καλά σ' αυτό!

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #20 στις: Ιουνίου 08, 2009, 09:48:58 pm »
Στη Γερμανία τα παιδιά διδάσκονται κανονικά Αρχαία Ελληνικά στα δημόσια σχολεία (είναι μάθημα επιλογής) κ στο Πανεπιστήμιο επίσης .Στη  Γαλλία τα διδάσκονται κανονικότατα κ δεν υπάρχει συζήτηση να καταργηθούν απόσο γνωρίζω.Που άκουσες ότι πάνε για κατάργηση?Κ Νέα ελληνικά διδάσκονται.Τα γαλλικά σχολεία  συμμετέχουν κάθε χρόνο στον Ευρωπαϊκό Μαθητικό Διαγωνισμό «Γνώση και Κατανόηση της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού».Πολλά παιδιά του Λυκείου διαλέγουν να παρακολουθήσουν μαθήματα νέων ελληνικών σε προαιρετική βάση (τα αρχαία ελληνικά διδάσκονται  σε όλα τα Λύκεια και παίζουν ρόλο στο Bac.) Για τις άλλες χώρες γνωρίζω ότι διδάσκονται αλλά δεν έχω συγκεκριμένες πληροφορίες κ στοιχεία να παραθέσω οπότε διατηρώ επιφύλαξη σε σχέση μαυτά που γράφεις.Θα το ερευνήσω.

Παραθέτω κ κάτι από το ίντερνετ που λίγο καιρό πριν αυτό το γεγονός υπήρξε πρωτοσέλιδο στις γαλλικές εφημερίδες.Δείγμα της εκτίμησης που έχουν οι Γάλλοι για τα Αρχαία Ελληνικά.

Αυτό είναι  το άρθρο:

Τα αρχαία ελληνικά φαίνεται ότι αποτελούν τη «διεθνή γλώσσα» των αγανακτισμένων. Όταν όλες οι άλλες μορφές επικοινωνίας αποτυγχάνουν, οι αδικούντες στρέφονται στον αρχαίο ελληνικό λόγο, της χώρας που γέννησε τη δημοκρατία και τη λογική σκέψη. Τον ορθολογισμό και τη λογική επικαλέστηκαν Γάλλοι φοιτητές που αποφάσισαν να στείλουν στον υπουργό Παιδείας της χώρας τους κ. Ξαβιέ Νταρκός επιστολή γραμμένη στα αρχαία ελληνικά αντί των γαλλικών με την υποσημείωση, «Αφού δεν καταλαβαίνετε γαλλικά, σας γράφουμε στα ελληνικά!».

Πρόκειται βέβαια για ένα χαριτολόγημα των αρχαιοελληνιστών στο γαλλικό πανεπιστήμιο Παρίσι 5, οι οποίοι διάλεξαν τον τρόπο αυτόν για να τραβήξουν την προσοχή της γαλλικής κυβέρνησης. Όπως τονίζουν στην επιστολή, με το πνεύμα του κειμένου τους «δεν θα μπορούσαν παρά να συμφωνήσουν ο Πλάτων και ο Δημοσθένης».

Oι φοιτητές αλλά και οι καθηγητές πολλών πανεπιστημίων, αντέδρασαν σε νόμο που έδωσε υπερεξουσίες στους πρυτάνεις των ΑΕΙ, οι οποίοι λειτουργούν πλέον ως «μάνατζερ» με εξουσίες πρόσληψης προσωπικού, ρύθμισης του εργασιακού καθεστώτος και των μισθών τους, ένταξης εργαζομένων σε καθεστώς ιδιωτικού δικαίου αν το θέλουν κ.ά. Παράλληλα με τον ίδιο νόμο, ουσιαστικά αυξήθηκε μαζί με την πρακτική άσκηση τα έτη σπουδών των φοιτητών στα παιδαγωγικά τμήματα, οι οποίοι θα πρέπει να περιμένουν πέντε έτη προτού πάρουν την άδεια εξάσκησης του επαγγέλματός τους.

Στο πνεύμα αυτό, οι φοιτητές του πανεπιστημίου Παρίσι 5 έστειλαν στον υπουργό Παιδείας επιστολή στα αρχαία ελληνικά, στην οποία αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Αγανακτούμε γιατί εμείς μιλάμε κι εσύ δεν ακούς».

http://www.pare-dose.net/blog/?p=2811.Το link ,για να διαβάσετε την επιστολή που έγραψαν στα α.ε
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 09, 2009, 04:48:11 pm από green ice »

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #21 στις: Ιουνίου 08, 2009, 10:02:02 pm »
Μπορούμε τότε κάλλιστα να διαβάζουμε πλέον κ τα έργα της λογοτεχνίας μας στα Αγγλικά για ευκολία κ για να είμαστε στο κλίμα της εποχής.Θα αλλάξουμε κ τη γλώσσα του Παπαδιαμάντη ή του  
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 08, 2009, 10:42:37 pm από apri »
......τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,
είναι πι' όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί.... (Κ. Χατζόπουλος)

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #22 στις: Ιουνίου 08, 2009, 10:43:45 pm »
απρι, γιατί δεν καταλαβαίνεις αυτό που λέω σε σχέση με τους κανόνες των Νέων ελληνικών?Φαντάζομαι έχεις διαβάσει αναλυτικά κ τις δύο γραμματικές (αρχαίων κ νέων).Δε βρίσκεις συνάφεια κ παράλληλα πράγματα?Πχ  οι όροι λόγια μόρια ,προπαροξύτονα λόγια ονόματα,αύξηση ,αναδιπλασιασμός κλπ τι είναι?Ποια είναι τελικά τα λόγια στοιχεία που διαρκώς επαναλαμβάνονται στην νεοελληνική γραμματική κ πολλοί κανόνες αφορούν σαυτά?Νομίζεις είναι εύκολο να τα ξεχωρίσει κανείς έστω κ μεγάλος αν δε γνωρίζει Αρχαία Ελληνικά?Σου λέω ότι  γνωρίζω άνθρωπο που μιλάει πολύ σωστά ελληνικά κ παρόλα αυτά μπορεί να πει διαθετειμένος αντί για διατεθειμένος.Θεωρώ πως αν ήξερε τον παρακείμενο του τίθεμαι δε θα έκανε λάθος τη μετοχή.Ως προς την ετυμολογία συμφωνώ μαυτά που γράφεις ,γιατί κάνοντας κανείς Ιστορική γραμματική μπορεί να δει πολλά σε σχέση με την εξέλιξη των λέξεων ,τα δάνεια ,τα αντιδάνεια κλπ.Εγώ απλά είπα ότι τα α.ε μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση λέξεων ,δεν τα ανέφερα ως το μοναδικό παράγοντα.Αυτή τη στιγμή μιλώ 3 γλώσσες κ γνωρίζω άλλες δύο αρκετά καλά (αρχαία κ λατινικά) κ πάλι μου ξεφεύγουν πράγματα.Το ταξίδι στην ιστορία των λέξεων δε σταματά ποτέ κ φυσικά αυτό είναι κ το ενδιαφέρον.Εγώ όμως μίλησα για μια αφετηρία ,για μια βάση(άλλωστε αν παρατηρήσεις τα βιβλία Αρχαίων του Γυμνασίου θα διαπιστώσεις πως αφιερώνει ολόκληρο κεφάλαιο στην κάθε ενότητα για τις λέξεις ,τη συνέχεια τους,τις μεταβολές που έχουν υποστεί ,πως μπορεί να έχουν αποτελέσει δάνεια σε άλλες γλώσσες
κλπ).

Ετσι, θεωρώ κ το πιστεύω ακράδαντα πως τα αρχαία κ τα νέα συνδέονται άρρηκτα κ είναι σαν συγκοινωνούντα δοχεία.Μόνο καλό κάνει να τα διδασκόμαστε κ δεν καταλαβαίνω την επίθεση ανθρώπων κ κυριως φιλολόγων στο γλωσσικό μας υπόβαθρο κ Ιστορία.

« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 08, 2009, 10:56:05 pm από green ice »

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #23 στις: Ιουνίου 08, 2009, 10:52:14 pm »

Το ότι διδάσκονται σε ξένες χώρες αρχαία ελληνικά πηγάζει από το ενδιαφέρον τους να διαβάσουν από το πρωτότυπο κείμενα που επηρέασαν καθοριστικά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Δεν το κάνουν από βίτσιο ούτε από αρχαιοπληξία. Το ότι σε κάποιες περιπτώσεις η προσπάθεια αυτή εγκαταλείπεται έχει να κάνει αφενός με τη δική μας αδιαφορία, αφετέρου με το γεγονός ότι οι ανθρωπιστικές σπουδές έχουν λίγο υποβιβαστεί στο σύστημα αξιών του σύγχρονου ανθρώπου.

Συμφωνώ απόλυτα μαυτό που γράφεις.Έτσι είναι.

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #24 στις: Ιουνίου 08, 2009, 11:05:57 pm »
Κατ' αρχάς, εγώ δεν είμαι κατά της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών. Έχω πάθος με τις γλώσσες γενικά, πόσω μάλλον με κάποια μορφή της μητρικής μου γλώσσας. Διαφωνώ λίγο με τη φιλοσοφία με την οποία διδάσκονται.

Ως προς τη σχέση των αρχαίων με τα νέα, βεβαίως και υπάρχουν συνάφειες γιατί πρόκειται για διαφορετικές μορφές της ίδιας γλώσσας.

Όσον αφορά τα λόγια στοιχεία που επιβιώνουν στα νέα, η γνώμη μου είναι ότι η γνώση των αρχαίων βοηθούν κάποιον να καταλάβει πώς προέκυψαν "περίεργοι" για τα νέα ελληνικά τύποι (π.χ μετοχές με αναδιπλασιασμό). Δεν είναι όμως και απαραίτητη, για να μάθει αυτούς τους τύπους. Δηλαδή, αν κάποιος δεν ξέρει τι είναι η β'κλίση, δεν μπορεί να μάθει να κλίνει το "οδός" στο μάθημα των νέων ελληνικών; Αν δεν ξέρει τα ρήματα σε -μι, δεν μπορεί να μάθει να κλίνει το ρ. θέτω; Αν δεν ξέρει τον αναδιπλασιασμό, δεν μπορεί να μάθει τις μετοχές παρακειμένου; Κατά τη γνώμη μου μπορεί. Άσε που πολλές φορές η προσπάθεια να περιγράψουμε γλωσσικά φαινόμενα με όρους των αρχαίων, ενδεχομένως να μπερδέψει τον άλλον. Π.χ η αρχαία αύξηση έχει επιβιώσει στα νέα ελληνικά στους παρελθοντικούς χρόνους μόνο όπου αποτελεί φορέα τόνου λόγω του νόμου της τρισυλλαβίας (π.χ έπεσα αλλά πέσαμε). Αν μπεις στη διαδικασία να μιλήσεις για αύξηση, θα πέσεις πάνω σε διαφορές μεταξύ αρχαίων και νέων.

Θέλω να πω με λίγα λόγια ότι είναι άλλο πράγμα μαθαίνω για τη γλώσσα μου (εξαιρετικά ενδιαφέρον για εμένα) και άλλο μαθαίνω τη γλώσσα μου.

Όσο για τα όσα έγραψα για την ετυμολογία, τα έγραψα χρησιμοποιώντας ως αφορμή το σχόλιο σου, γιατί υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι αν δεν ξέρεις ετυμολογία, δεν μπορείς και να μάθεις τη σημασία μιας λέξης, πράγμα υπερβολικό. Χαίρομαι που συμφωνούμε.

« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 08, 2009, 11:08:36 pm από apri »
......τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,
είναι πι' όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί.... (Κ. Χατζόπουλος)

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #25 στις: Ιουνίου 08, 2009, 11:24:06 pm »
Μα πιστεύω ότι υπάρχει πρόβλημα στη διδασκαλία κ των δυο μαθημάτων.Είναι λάθος να καταργηθούν τα Αρχαία αλλά λάθος είναι να μην αφιερώνουμε χρόνο στο να μάθουμε τη γλώσσα που μιλάμε σήμερα κ να μη δείχνουμε κάθε φορά με κάθε ευκαιρία τις συνάφειες με την Αρχαία ή και άλλες γλώσσες.Ένα παιχνίδι είναι...Πως γίνεται στο τέλος όμως τα παιδιά αυτό το τόσο όμορφο παιχνίδι να το βλέπουν ως κάτι βαρετό??Αγαπώ εξίσου κ τα Νέα κ τα Αρχαία κ τις  άλλες φάσεις της γλώσσας,γενικά αγαπώ πολύ τα ελληνικά κ θέλω με όλη μου την ψυχή να επιβιώσουν από τη χιονοστιβάδα της παγκοσμιοποίησης ,απλοποίησης,ομογενοποίησης κ της ευκολίας που αναζητά    ο μέσος σύγχρονος άνθρωπος.

υγ.Χάρηκα για την όμορφη συζήτηση.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 08, 2009, 11:31:14 pm από green ice »

Αποσυνδεδεμένος olgalia

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #26 στις: Ιουνίου 09, 2009, 01:18:38 am »
.....Αλλιώς θα καταντήσουμε σαν τον παπανδρεου που λεει συνέχεια "χαιρομαι οτι..."

Κι όμως σύμφωνα με το συντακτικό της αρχαίας δεν είναι λάθος γιατί, όταν εξαρτάται από ρήμα ψυχικού πάθους, η αιτιολογική πρόταση εισάγεται με το "ότι"! Άρα μήπως ο Παπανδρέου παραξέρει αρχαία ελληνικά και αυτό τον κάνει να μπερδεύει τα νέα ελληνικά; ;)
Προσωπικά είμαι υπέρ της κατάργησης των αρχαίων στο γυμνασιο. Ωραίοι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αλλά καιρός να ασχοληθούμε επιτέλους σοβαρά με τα νέα ελληνικά, τη σημερινή γλώσσα μας. Το γυμνάσιο ανήκει στην υποχρεωτική εκπαίδευση, δεν είναι Λύκειο, οπότε άλλη πρέπει να είναι η φιλοσοφία των μαθημάτων που διδάσκονται στην εν λόγω βαθμίδα της εκπαίδευσης. Το ετυμολογικό κτλ που αναφέρεται, πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο, αλλά και πολύ εξειδικευμένο για το γυμνάσιο.
Ανήκω στη φουρνιά των μαθητών που δεν κάναμε αρχαία στο γυμνασιο. ΔΕν είδα αυτό να μας εχει επηρεάσει αρνητικά στον τρόπο που μιλήσαμε και γράψαμε στο γυμνάσιο, στο λύκειο αλλά και στην ενήλικη ζωή μας.
Αντίθετα, μας έδωσε την ευκαιρία να μελετήσουμε, ολοκληρωμένα, διαμάντια της αρχαίας λογοτεχνίας, όπως την Ιλιάδα και την Οδύσσεια που τις κάναμε ολοκληρες, την Κύρου Ανάβαση, να γελάσουμε με τη
Μπορείς να δώσεις μόνο αυτό που έχεις και γι αυτό καλά θα κάνεις να προσπαθήσεις να αποκτήσεις κάτι...

Αποσυνδεδεμένος Sun

• Ιστορικό μέλος
  • αιτία ελομένου ' θεός αναίτιος
    • Προφίλ
« Απάντηση #27 στις: Ιουνίου 09, 2009, 08:15:48 am »
Έκανα μάλλον καλά που άνοιξα αυτό το θέμα . Οι απόψεις όλων είναι απλά εξαιρετικές . Η επιχειρηματολογία ηψηλού επιπέδου. Συγχαρητήρια !

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182562
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 686
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)