*

Ψηφοφορία

Πρέπει να διδάσκονται τα Αρχαία στο Γυμνάσιο ;

Ναι, όπως διδάσκονται σήμερα
10 (10%)
Ναι, αν αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας
60 (60%)
Όχι, πρέπει να καταργηθεί το μάθημα
11 (11%)
Όχι,πρέπει να αντικατασταθεί από άλλο μάθημα
4 (4%)
Όχι,αντίθετα πρέπει να αυξηθούν οι ώρες των Νέων Ελληνικών
15 (15%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 100

Αποστολέας Θέμα: Αρχαία στο Γυμνάσιο ;  (Αναγνώστηκε 23632 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος mrnkok

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
Απ: Αρχαία στο Γυμνάσιο ;
« Απάντηση #56 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 11:00:37 am »
θεωρώ ότι υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα στην εκπαίδευση από την κατάργηση των αρχαίων. Εγώ προσωπικά θεωρώ πως μόνο ωφελημένοι είναι οι μαθητές, αφού καταλαβαίνουν την εξέλιξη της γλώσσας και συνειδητοποιούν την προέλευση των λέξεων που χρησιμοποιούν σήμερα. Ο κύριος Κριαράς καλύτερα θα ήταν να προβληματιστεί για το αν είναι σωστό να διδάσκονται τα παιδιά δύο ξένες γλώσσες ήδη από το δημοτικό. Εξάλλου γνωρίζω πολύ καλά πως υπάρχουν πολλά σχολεία στο εξωτερικό,που τα παιδιά μαθαίνουν αρχαία ελληνικά και μάλιστα με ερασμιακή προφορά...

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 13:40:42 »

Αποσυνδεδεμένος marion

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΠΕ02
    • Προφίλ
« Απάντηση #57 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 11:23:54 am »
θεωρώ ότι υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα στην εκπαίδευση από την κατάργηση των αρχαίων. Εγώ προσωπικά θεωρώ πως μόνο ωφελημένοι είναι οι μαθητές, αφού καταλαβαίνουν την εξέλιξη της γλώσσας και συνειδητοποιούν την προέλευση των λέξεων που χρησιμοποιούν σήμερα. Ο κύριος Κριαράς καλύτερα θα ήταν να προβληματιστεί για το αν είναι σωστό να διδάσκονται τα παιδιά δύο ξένες γλώσσες ήδη από το δημοτικό. Εξάλλου γνωρίζω πολύ καλά πως υπάρχουν πολλά σχολεία στο εξωτερικό,που τα παιδιά μαθαίνουν αρχαία ελληνικά και μάλιστα με ερασμιακή προφορά...

Συμφωνώ απόλυτα.
" Κάθε χώρα έχει την κυβέρνηση που της αξίζει. "

Αποσυνδεδεμένος

• Πλήρες μέλος
  • ΠΕ02 Κοιτάω πάντα μπροστά!
    • Προφίλ
« Απάντηση #58 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 11:38:24 am »

Συμφωνώ απόλυτα.

κι εγώ συμφωνώ :)

Αποσυνδεδεμένος ankas

• Έμπειρο μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #59 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 12:14:45 pm »
Συμφωνώ και επαυξάνω!!!!

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 13:40:42 »

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #60 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 01:53:07 pm »
φαινεται πως ο κ.κ.Κριαρας δεν εχει δει καθολου τοσο τα βιβλια των αρχαιων ελληνικων στο γυμνασιο,οσο και τον τροπο διδασκαλιας που υποδεικνυει το παιδαγωγικο ινστιτουτο που σαφως ειναι απαραδεκτος. αυτο φταιει και οχι το μαθημα των αρχαιων ελληνικων αυτο καθαυτο.

Αν θυμάμαι καλά, όταν πρωτοκυκλοφόρησαν τα βιβλία, είχε εκφραστεί πολύ αρνητικά και τα θεωρούσε δύσβατα για τους μαθητές.

Ο κ. Κριαράς καλύτερα θα ήταν να προβληματιστεί για το αν είναι σωστό να διδάσκονται τα παιδιά δύο ξένες γλώσσες ήδη από το δημοτικό. Εξάλλου γνωρίζω πολύ καλά πως υπάρχουν πολλά σχολεία στο εξωτερικό,που τα παιδιά μαθαίνουν αρχαία ελληνικά και μάλιστα με ερασμιακή προφορά...

Νομίζω ότι συγκρίνεις δυο ανόμοια πράγματα. Οι ξένες γλώσσες είναι σύγχρονες και τα παιδιά τις μαθαίνουν, γιατί πιθανότατα θα κληθούν στη ζωή τους όχι μόνο να διαβάσουν κείμενα σ’ αυτές, αλλά και να τις μιλήσουν, επομένως θα πρέπει να τις γνωρίζουν σε βάθος. Τα αρχαία ελληνικά θα τα διδαχθούν κυρίως, για να μπορούν να διαβάσουν παλιά κείμενα από το πρωτότυπο και για τους γλωσσολογικούς λόγους που αναφέρεις (περί γνώσης της εξέλιξης της γλώσσας κλπ.)

Συμφωνώ πάντως. Τα αρχαία ελληνικά σαφώς και καλά κάνουμε  και τα διδασκόμαστε. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ξένοι μαθητές, όπως λες, τα μαθαίνουν για να μπορούν να διαβάζουν από το πρωτότυπο τα σημαντικά κείμενα εκείνης της εποχής.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 28, 2009, 01:55:37 pm από apri »
......τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,
είναι πι' όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί.... (Κ. Χατζόπουλος)

Αποσυνδεδεμένος elranna

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ02, ΠΕ40- Μπορώ να ξαναγίνω μαθήτρια;
    • Προφίλ
« Απάντηση #61 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 02:11:16 pm »
Εγώ θα μιλήσω λίγο προβοκατόρικα εδώ. Ξεκαθαρίζω ότι είμαι υπέρ της διδασκαλίας μεταφρασμένων κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στο Γυμνάσιο και της γραμματικής στο Λύκειο. Ανεξάρτητα όμως από την άποψη του καθενός από εμάς, θεωρώ ότι εκφράζονται ανακρίβειες και ακραίες θέσεις προς υπεράσπισης της μιας ή της άλλης άποψης. Τα αρχαία που διδάσκονται είναι η αττική διάλεκτος του 5ου αι. π.Χ, όπως ξέρουμε όλοι. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μην μπορούν τα παιδιά να διαβάσουν τα πολλά από σωζόμενα κείμενα της αρχαίας γραμματείας, όπως για παράδειγμα τον Όμηρο -τον οποίο παρεμπιπτόντως ούτε οι μισοί από εμάς δεν βγάζουν στο πρωτότυπο-, την λυρική ποίηση και τις τραγωδίες. Επίσης, η εμμονή αυτή απέχει παρασάγγας από την λογική της συνέχειας της ελληνικής γλώσσας, η οποία αποτελεί το βασικότερο επιχείρημα των υπερασπιστών της διδασκαλίας των αρχαίων από πρωτότυπο στο γυμνάσιο. Διδάσκοντας την αττική διάλεκτο και μετά κάνοντας ένα άλμα στην δημοτική, μάλλον κάνουμε ακριβώς το αντίθετο από το επιδιωκώμενο: διδάσκουμε 2 "στιγμιότυπα" της γλώσσας, χωρίς να φαίνεται πουθενά η συνέχεια. Το έχω ξαναπεί, αλλά παιδιά της θεωρητικής, που γνωρίζουν άριστα αρχαία και διαπρέπουν στις πανελλήνιες, δυσκολεύονται στον Παπαδιαμάντη. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τέτοια εμμονή με τα κλασικά κείμενα και τόση παραγνώριση 2500 χρόνων της ελληνικής γλώσσας. Θεωρείτε δηλαδή ότι η καλή γνώση της αττικής δίνει εικόνα της συνέχειας της ελληνικής γλώσσας;

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #62 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 02:36:54 pm »
Τα αρχαία που διδασκόμαστε  τις τελευταίες δεκαετίες είναι όντως η αττική διάλεκτος του 5ου-4ου αιώνα (παλιότερα διδάσκονταν Όμηρο από το πρωτότυπο). Ο λόγος που έχει επιλεγεί αυτή η γλωσσική ποικιλία είναι, γιατί σ' αυτήν γράφτηκαν πολύ σημαντικά κείμενα διαφορετικών ειδών (από τραγωδίες μέχρι φιλοσοφικά κείμενα) όχι μόνο στην κλασική εποχή στην Αθήνα, αλλά και αργότερα σε άλλα μέρη, μια και αυτή αποτέλεσε τη γλώσσα- πρότυπο στην αλεξανδρινή εποχή, στη βυζαντινή εποχή ακόμα στη νεώτερη εποχή (μην ξεχνάς ότι η καθαρεύουσα προσπαθούσε να μιμηθεί την αττική διάλεκτο του 5ου αιώνα). Ακόμα και η νεοελληνική που μιλάμε σήμερα έχει προέλθει από την αττική διάλεκτο.
Άρα για κάποιον σημερινό ομιλητή η αττική διάλεκτος είναι και πιο οικεία σε σύγκριση με άλλες διαλέκτους, αλλά και πιο "χρήσιμη" από την άποψη ότι σ' αυτήν έχουν γραφτεί τα περισσότερα έργα.

......τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,
είναι πι' όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί.... (Κ. Χατζόπουλος)

Αποσυνδεδεμένος Εγώ είμαι

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #63 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 02:37:04 pm »
Οπως για αρκετούς μαθητές είναι βαρετα τ άρχαία ,έτσι και γι΄άλλους είναι βαρετά τα μαθήματα των θετικών επιστημών.Λύση δεν αποτελεί να εξοστρακίζουμε όποιο μάθημα μας προκαλει πρόβλημα αλλά να προσπαθούμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του μαθητή,αυτό πρέπει να είναι και το κίνητρο για τον εκπαιδευτικό.Δεν διδάχθηκα αρχαία στο γυμνάσιο και ξαφνικά όταν τ άντίκρισα στο λύκειο μου φάνηκαν ταυλανδέζικα ενώ μαθηματικα διδαχθήκαμε όλοι από την α΄γυμνασίου.Θεωρώ ότι η σωστή διδασκαλία τους δε βλάπτει τι μαθητή,ίσα ίσα που μαθάινει καλύτερα τη γλώσσα του ,εάν μπορούσε να αλλάξει η μέθοδος διδασκαλίας και δεν επικεντρωνόμασταν στην κλίση ρηματων και ουσιαστικών τότε θα ήταν και πιο ελκυστικα για το μαθητή.Εχω μαθήτρια β΄λυκειου που πρόσφατα μου είπε <<δε θυμαμαι τιποτα απο τα μαθήματα του γυμνασίου ειδικά αρχαία ,τώρα αρχίζω να καταλαβαίνω που πήρα θεωρητική κατεύθυνση>>,οπότε το κακό είναι γενικό για όλα τα μαθήματα.Και αμήν !τ΄οτι η γλώσσα μας ειναι 2.500 ετών δε θα πρεπε να μας δυσαρεστει αλλά να μας γοητεύει

Αποσυνδεδεμένος mrnkok

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #64 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 03:40:05 pm »
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΕΡΣΗ..ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ,ΕΣΤΙΑΖΟΝΤΑΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ

Αποσυνδεδεμένος Εγώ είμαι

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #65 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 03:50:55 pm »
στο μεταξύ στο πανεπιστήμιο ,στο μάθημα της Οδύσσειας ,είχε έρθει φοιτήτρια απο Γαλλία που διάβαζε απταίστως απο το πρωτότυπο μ ερασμιακή προφορά εαν και πολλοι καθηγητές δεν την αναγνωρίζουν ως πραγματική.Έχω διδάξει απ τα νέα βιβλία και ο μαθητής επιβαρύνεται πέρα από το λεξιλόγιο ,την ετυμολογία ,τη γραμματική,τον τονισμό,τη σύνταξη να έχει καταλάβει και το νόημα του κειμένου .Είναι πολλά για το μέσο μαθητή θ΄αρκούσε πιστεύω το λεξιλόγιο γι΄άρχη μ αντιστοιχίες στη ν.ε..'οπως και αναφορές στη νέα ελληνική γραμματική ανάλογα με την αρχαία κάθε κεφαλαίου 

Αποσυνδεδεμένος EVA

• Πλήρες μέλος
  • ΠΕ 02 και ΠΕ 70
    • Προφίλ
« Απάντηση #66 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 03:59:41 pm »
Αξιοσέβαστος ο κος Κριαράς, μοναδικός στο είδος του, αλλά δεν παύει να είναι 104!!! χρονών.Όση διαύγεια και να διαθέτει έχω τις επιφυλάξεις μου για το πόσο καλά μπορεί να παρακολουθήσει γενικότερα τα δρώμενα!Είναι δυνατόν να βασιστούμε σε απόψεις που έλεγε χρόνια πριν;Τα αρχαία μόνο θετικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να προσφέρουν στα παιδιά.Τιμής ένεκεν να μπει, όπως και μπήκε, στο ψηφοδέλτιο.Όχι, όμως, να στηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις στις απόψεις του!

Αποσυνδεδεμένος mrnkok

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #67 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 04:47:28 pm »
ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΠΟΤΕ ΗΤΑΝ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΡΙΑΡΑΣ Η ΓΕΝΙΚΑ ΠΟΥ ΔΙΔΑΞΕ ΑΡΧΑΙΑ..ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙ ΑΚΡΙ

Αποσυνδεδεμένος elranna

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ02, ΠΕ40- Μπορώ να ξαναγίνω μαθήτρια;
    • Προφίλ
« Απάντηση #68 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 05:43:00 pm »
Θεωρώ αδιανόητο να συζητάμε το συγκεκριμένο θέμα στη βάση της επαγγελματικής μας αποκατάστασης. Το σχολείο, και καλά θα κάνουμε να το καταλάβουμε αυτό, υπάρχει πρώτα και κύρια για τους μαθητές. Τελεία και παύλα. Όταν συζητάμε για τη χρησιμότητα ενός μαθήματος στο γυμνάσιο, δεν μπορεί να πέφτει στο τραπέζι το τι θα γίνει με τους φιλολόγους. Με κάτι τέτοια, στρέφεται όλη η κοινωνία εναντίον μας, θεωρώντας ότι το μόνο που μας νοιάζει είναι η βολή μας και δεν μπορούμε να στηρίξουμε τα αυτονόητα αιτήματα μας για βελτίωση της παιδείας στο σύνολο της.

Κανείς δεν είπε ότι πρέπει να καταργηθούν τα αρχαία στο σύνολό τους. Απλώς, κάποιοι θεωρούμε ότι ίσως θα ήταν καλύτερο να εστιάσουμε στο περιεχόμενο των κειμένων στο Γυμνάσιο και στο γλωσσικό κομμάτι στο Λύκειο. Προσωπικά, είμαι υπέρ της αύξησης των ωρών τόσο της γλώσσας όσο και της λογοτεχνίας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Όσοι επιμένετε με έμφαση ότι διδάσκονται κάποια σχολεία στο εξωτερικό αρχαία ως μάθημα επιλογής, γιατί δεν κοιτάζετε και τις ώρες που διδάσκονται τα αντίστοιχα σχολεία λογοτεχνία και ιστορία; Προσωπικά, θα διεκδικούσα με πολύ μεγαλύτερο σθένος περισσότερες ώρες για λογοτεχνία, γιατί βγαίνουν τα παιδιά από το λύκειο και δεν ξέρουν 5 βασικούς συγγραφείς. Ρωτήστε ένα μαθητή για ένα λογοτέχνη που είναι εκτός ύλης πανελληνίων και θα καταλάβετε. Για να μην πω για την ιστορία, που αν δεν ήταν οι ταινίες, ούτε τα βασικά δεν θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν. Τέλος πάντων, επιμένω ότι η ελληνική γλώσσα είναι μια και ενιαία και έτσι θα πρέπει να διδάσκεται.

Αποσυνδεδεμένος Don Quixote

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #69 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 06:13:48 pm »
@elranna να πάνε οι φιλόλογοι στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού, δεν συμφωνείς. Με τα Αρχαία στο Γυμνάσιο δεν συμφωνείς. Τι ακριβώς θέλεις να κάνουν οι φιλόλογοι; Έχεις να προτείνεις κάτι, ή σε όποιο θέμα συζητείται κάτι σχετικό, θα εκφράζεις την άρνηση σου.

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182562
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 686
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)