*

Ψηφοφορία

Πρέπει να διδάσκονται τα Αρχαία στο Γυμνάσιο ;

Ναι, όπως διδάσκονται σήμερα
10 (10%)
Ναι, αν αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας
60 (60%)
Όχι, πρέπει να καταργηθεί το μάθημα
11 (11%)
Όχι,πρέπει να αντικατασταθεί από άλλο μάθημα
4 (4%)
Όχι,αντίθετα πρέπει να αυξηθούν οι ώρες των Νέων Ελληνικών
15 (15%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 100

Αποστολέας Θέμα: Αρχαία στο Γυμνάσιο ;  (Αναγνώστηκε 23597 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
Απ: Αρχαία στο Γυμνάσιο ;
« Απάντηση #70 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 06:20:50 pm »
Μη γίνεστε ρατσιστές. Ο Κριαράς έχει προσφέρει πολλά στα ελληνικά γράμματα. Μέχρι και τα 91 του δούλευε  το Λεξικό της Μεσαιωνικής Ελληνικής (μετά το συνέχισαν άλλοι). Οπότε μην τον παρουσιάζετε σαν κάποιο γεροξεκούτη που δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Δεν λέω ότι πρέπει να παίρνουμε ως θέσφατο ό,τι λέει, αλλά τουλάχιστον ας τον αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και ας κρίνουμε τις απόψεις του, όχι τον ίδιο. Τις εξετάσεις του τις έχει δώσει σ' αυτόν τον τόπο με μεγαλύτερη επιτυχία από πολλούς σήμερα.

Τώρα το τι θα κάνουν οι φιλόλογοι χωρίς τα αρχαία στο γυμνάσιο είναι νομίζω το λιγότερο. Τόσα χρόνια που δεν διδάσκονταν τα αρχαία από το πρωτότυπο στο γυμνάσιο τι έκαναν δηλαδή; Οι διαθέσιμες ώρες για τα φιλολογικά μαθήματα ποτέ δεν είναι αρκετές.
Το θέμα είναι πώς το μάθημα των αρχαίων ελληνικών θα γίνει ελκυστικότερο και πώς θα βοηθήσει όσο γίνεται περισσότερα παιδιά να μάθουν και να εμπεδώσουν πέντε βασικά πράγματα.  

Το προηγούμενο μοντέλο των αρχαίων στο Λύκειο δεν νομίζω ότι απέδωσε τα μέγιστα, αλλά και το σημερινό πιστεύω ότι είναι προβληματικό, γιατί σε αρκετές περιπτώσεις μπερδεύει τα παιδιά (αφού ακόμα μαθαίνουν τα αντίστοιχα κεφάλαια στα νέα ελληνικά) και τα κάνει να βαριούνται με τις πολλές ετυμολογικές λεπτομέρειες ή με την αποχή από τη μετάφραση στις δυο πρώτες τάξεις (είναι δυνατόν να μαθαίνεις μια ξερή γραμματική και συντακτικό χωρίς να τα χρησιμοποιείς;). Άρα, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να βελτιωθεί.

ΥΓ. mrnkok, το ξέρω ότι δεν πρότεινες την υιοθέτηση της ερασμικής προφοράς και ότι αναφέρθηκες στη χρήση της από τους ξένους. Και εγώ στη χρήση τους από τους ξένους αναφερόμουν. Τους βάζουν στη διαδικασία να τη μάθουν, γιατί τη θεωρούν ορθότερη, αλλά το πρόβλημα για εμένα είναι ότι δεν γνωρίζουμε με τόσο μεγάλη ακρίβεια την αρχαία προφορά, για να έχουμε δικαίωμα να την αναπαράγουμε. Δεν το θεωρώ επιστημονικά σωστό. Ας περιοριστούμε στη γνώση ότι η αρχαία προφορά ήταν διαφορετική κι ας μην προσπαθούμε να τη μιμηθούμε κατά προσέγγιση.

« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 28, 2009, 06:41:09 pm από apri »
......τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,
είναι πι' όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί.... (Κ. Χατζόπουλος)

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 03:25:30 »

Αποσυνδεδεμένος elranna

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ02, ΠΕ40- Μπορώ να ξαναγίνω μαθήτρια;
    • Προφίλ
« Απάντηση #71 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 06:39:08 pm »
@elranna να πάνε οι φιλόλογοι στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού, δεν συμφωνείς. Με τα Αρχαία στο Γυμνάσιο δεν συμφωνείς. Τι ακριβώς θέλεις να κάνουν οι φιλόλογοι; Έχεις να προτείνεις κάτι, ή σε όποιο θέμα συζητείται κάτι σχετικό, θα εκφράζεις την άρνηση σου.
Κανείς δεν είπε ότι πρέπει να καταργηθούν τα αρχαία στο σύνολό τους. Απλώς, κάποιοι θεωρούμε ότι ίσως θα ήταν καλύτερο να εστιάσουμε στο περιεχόμενο των κειμένων στο Γυμνάσιο και στο γλωσσικό κομμάτι στο Λύκειο. Προσωπικά, είμαι υπέρ της αύξησης των ωρών τόσο της γλώσσας όσο και της λογοτεχνίας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο....
Νομίζω ότι υπήρξα σαφής. Αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις ολόκληρο το μήνυμα μου, ίσως και να το πρόσεχες.

ΥΓ. Συγγνώμη για το άσχετο, απλώς με το Don Quixote είχαμε μια διαφωνία σε προηγούμενο θέμα, την οποία θεώρησε καλό να μεταφέρει και εδώ για λόγους τους οποίους δεν γνωρίζω.

Αλήθεια, τι θα λέγατε για μια διαφορετική προσέγγιση των αρχαίων στο γυμνάσιο; Πάντα είχα την απορία γιατί δεν διδάσκονταν σε μικρές τάξεις προτασούλες του τύπου "Εγώ ειμί σπουδαστής" ή κάτι παρόμοιο, αντί για τα κείμενα που έχουμε τώρα, τα οποία μετά βίας μπορεί να διαβάσει η θεωρητική; Ίσως κάποιοι το θεωρήσουν ιεροσυλία, αλλά γιατί να μην γραφτούν ειδικά κειμενάκια, καινούρια, για μαθητές νεαρής ηλικίας; Πρέπει να διδάσκονται υποχρεωτικά αυτούσια ή έστω διασκευασμένα κείμενα της αρχαίας γραμματείας;

Αποσυνδεδεμένος syrrahm

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
« Απάντηση #72 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 06:42:23 pm »
Μια άλλη ιδέα θα ήταν να υπάρχουν μαθήματα επιλογής (όπου θα ανήκουν τα αρχαία)  από διάφορους κλάδους στο Γυμνάσιο και στην Α' Λυκείου, π.χ. αρχαία, βιολογία, τεχνολογία, ξένες γλώσσες (τυχαία η αναφορά όλων των μαθημάτων πλην των αρχαίων που είναι σκόπιμη) κ.ά. Να υπάρχουν, δηλαδή, τα μαθήματα κορμού, που θα είναι υποχρεωτκά για όλους τους μαθητές και τα επιλογής, τα οποία θα  επιλέγει ο μαθητής ανάλογα με τις κλίσεις του. Η κατάργηση δεν είναι λύση. Υπάρχουν μαθητές που τους αρέσουν τα αρχαία. Γιατί θα πρέπει οι τελευταίοι να περιμένουν μέχρι το Λύκειο; Από την άλλη, σε όσους δεν αρέσουν,θα μπορούν να επιλέξουν μία άλλη κατεύθυνση, ένα άλλο αντικείμενο, καθ' όλα θεμιτό και σεβαστό.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 28, 2009, 06:45:56 pm από syrrahm »

Αποσυνδεδεμένος semeli ΠΕ02

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #73 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 06:43:16 pm »
Συμφωνώ με Έρση και Εύα. Από προσωπική εμπειρία, καταθέτω ότι με βοήθησε πάρα πολύ το ότι έκανα αρχαία από Α΄ Γυμνασίου. Στο Γυμνάσιο έβαλα επί της ουσίας τις γερές βάσεις, στο λύκειο απλά συνέχισα ανώδυνα και αβίαστα το ''χτίσιμο''. Δεν συμφωνώ με την κατάργηση των αρχαίων στο γυμνάσιο. Απεναντίας, θα πρότεινα την εισαγωγή τους στις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού, με ελκυστικό τρόπο διδασκαλίας φυσικά ( οι νέες τεχνολογίες βοηθούν σε αυτό ), έτσι, σαν μία πρώτη προσέγγιση και επαφή. Καλές οι ξένες γλώσσες και χρήσιμες, όχι όμως να ξεχάσουμε και τη δική μας. Έχω μαθητές στο φροντιστήριο που, όταν θέλουν να χρησιμοποιήσουν μία πιο ''δύσκολη'' λέξη, πρώτα τους έρχεται στο νου πώς είναι στα αγγλικά και έπειτα στα ελληνικά.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 03:25:30 »

Αποσυνδεδεμένος Don Quixote

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #74 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 06:50:58 pm »
Νομίζω ότι υπήρξα σαφής. Αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις ολόκληρο το μήνυμα μου, ίσως και να το πρόσεχες.

ΥΓ. Συγγνώμη για το άσχετο, απλώς με το Don Quixote είχαμε μια διαφωνία σε προηγούμενο θέμα, την οποία θεώρησε καλό να μεταφέρει και εδώ για λόγους τους οποίους δεν γνωρίζω.

Καμιά διαφωνία. Απόψεις ανταλλάσαμε. Απλά σαν διορισμένη αναπληρώτρια που είσαι, θα περίμενα να «υπερασπίζεσαι» τον κλάδο σου, λίγο περισσότερο. Γιατί για τους δασκάλους «διαρρηγνύεις τα ιμάτιά σου», ενώ αν ακούσεις ένα φιλόλογο να προτείνει κάτι, πας να του «πάρεις» το κεφάλι. Πάντως έχεις δίκιο ότι δεν διάβασα το topic οπότε δεν το συνεχίζω. Απλά σαν τρίτος, αν δεν ήξερα ότι είσαι φιλόλογος, θα έλεγα ότι έχεις προηγούμενα μαζί τους.

Αποσυνδεδεμένος arlene

• Έμπειρο μέλος
  • Post Tenebras Lux
    • Προφίλ
« Απάντηση #75 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 06:56:45 pm »
εγω θα προτεινα να διδασκονται στο γυμνασιο προσθεση,αφαιρεση,αγαγνωση ,γραφη,νοικοκυρικα. ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΟΝΟ. >:(

ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΑΠΟ ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ,ΓΑΛΛΙΚΑ ,ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ,ΠΙΑΝΑ ΚΤΛ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΡΙΜΑ .... ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ...
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 28, 2009, 07:09:42 pm από arlene »

Αποσυνδεδεμένος syrrahm

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #76 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 07:14:55 pm »
εγω θα προτεινα να διδασκονται στο γυμνασιο προσθεση,αφαιρεση,αγαγνωση ,γραφη,νοικοκυρικα. ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΟΝΟ. >:( .............
Στο Γυμνάσιο, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να δίνονται ευκαιρίες στους μαθητές να γνωρίζουν τα ενδιαφέροντά τους, τις κλίσεις τους . Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με το να τους παρέχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουν μέσα από μία σειρά μαθημάτων διαφόρων κλάδων επιστημονικών ή τεχνικών το αντικείμενο που τους τους ταιριάζει περισσότερο . Θα υπάρχουν φυσικά τα υποχρεωτικά για όλους μαθήματα, αλλά ας υπάρχουν και κάποια επιλογής, όπως ανέφερα στο προηγούμενο ποστ μου.
Έτσι ούτε θα ζορίζονται με τα αρχαία, π.χ., χωρίς λόγο μαθητές που θα πάνε σε ΕΠΑΛ ή ΕΠΑΣ σε λίγα χρόνια (εδώ που τα λέμε , αν κάποιος γνωρίζει καλά την ύλη των αρχαίων του Γυμνασίου, πόσο υστερεί από έναν μαθητή που ξεκινάει τη Γ' Λυκείου κατεύθυνσης;), αλλά θα ασχολούνται και με κάτι που τους αρέσει και θα χτίσουν πάνω σ' αυτό για το κοντινό μέλλον. Από την άλλη, γιατί να στερηθούν τα αρχαία όσοι έχουν κλίση προς τα γλωσσικά μαθήματα;

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #77 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 07:29:14 pm »
το οξυμωρο ειναι οτι ο αξιοτιμος κος Κριαρας,κλασικος φιλολογος, ειναι κατα της διδασκαλιας των αρχαιων ελληνικων απο το πρωτοτυπο στο γυμνασιο, ενω στον αντίποδα, η κα.Γιαννακου, γιατρος στο επαγγελμα, διεγνωσε την αναγκη οχι μονο να συνεχιστει η διδασκαλια των αρχαιων στο γυμνασιο αλλα....αυξησε και τις ωρες !!!!

εγω ακομα απορω γιατι δεν μπηκε το μαθημα της σεξουαλικης αγωγης στα σχολεια. στην αυγη του 21ου αιωνα τοσο ταμπου ειναι? (ασχετο, αλλα σχετικο με τα χάλια της εκπαιδευσης)

να, μολις τωρα ειδα την ταινια "η δασκαλα με τα ξανθα μαλλια"  και ειδα οτι ηδη τοτε αρχισαν να εφαρμοζουν στη πραξη καινοτομα συστηματα. μετα απο 50-60 χρονια και ακομα μιλαμε για ενα ψευτοπροοδευτισμο και ταχα νοιαζομαστε για τα παιδια.....
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 28, 2009, 07:58:49 pm από MARKOS »
Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Αποσυνδεδεμένος mrnkok

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #78 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 07:41:53 pm »
ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ..Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΟ

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #79 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 08:07:23 pm »
ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ..Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΟ

Αποσυνδεδεμένος mrnkok

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #80 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 08:16:04 pm »
ΓΡΑΦΩ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΚΑΛΩΣ Η ΚΑΚΩΣ ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΦΩΝΑΖΩ...ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΩΣ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ...

Αποσυνδεδεμένος arlene

• Έμπειρο μέλος
  • Post Tenebras Lux
    • Προφίλ
« Απάντηση #81 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 08:24:18 pm »
εγω θελω να πω μονο οτι οπως ελεγε ο ΣΕΦΕΡΗΣ  :Η νεοελληνική δεν μπορεί να μελετηθεί καΙ  να χρησιμοποιηθεί σε βάθος  χωρίς τα "παλαιότερα ελληνικά"

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #82 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 08:26:40 pm »
ΓΡΑΦΩ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΚΑΛΩΣ Η ΚΑΚΩΣ ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΦΩΝΑΖΩ...ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΩΣ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ...

Δεν είπα ότι γράφεις με κεφαλαία, γιατί φωνάζεις. Σου είπα ότι είναι σαν να φωνάζεις. Αυτό o συσχετισμός κεφαλαία-ένταση φωνής ισχύει στα περισσότερα forum και chatroom, εδώ μέσα δε η χρήση κεφαλαίων απαγορεύεται από τους διαχειριστές.

Ως προς το δεύτερο, μακάρι να ισχύει, γιατί τουλάχιστον εδώ μέσα όποτε τίθεται κάποιο θέμα όχι μόνο δεν υπάρχει σύμπνοια απόψεων στον τρόπο λύσης του, αλλά γίνονται και καβγάδες. Ούτως ή άλλως πάντως, καλό είναι να γίνεται συζήτηση, γιατί όλο και κάποια καλή ιδέα καταγράφεται... Οπότε, πού ξέρεις; Μπορεί μια μέρα να φτάσει και στα αυτιά των ιθυνόντων.

Αποσυνδεδεμένος syrrahm

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #83 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 08:28:56 pm »
Στο μόνο που θα διαφωνήσω, mrnok . Στο φόρουμ  δεν γράφουμε με κεφαλαία, έχει δίκιο η apri.

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182559
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 617
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)