0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Συνάδελφοι, ομολογώ πως δεν προλαβαίνω να διαβάσω τόσες σελίδες. Σίγουρα θα έχουν γραφεί αξιόλογες απόψεις πάνω σε αυτό το φλέγον θέμα. Η δική μου επί του θέματος είναι η εξής: Ολοήμερα γυμνάσια ή λύκεια, όσο και αν αποτελεί ευχή και επιθυμία μου, δε θεωρώ πως θα γίνουν, έστω στο άμεσο μέλλον. Πρωτίστως, είναι θέμα οικονομικό. Ακολούθως, είναι θέμα λειτουργικό. Το ολοήμερο λύκειο μπορεί να στοχεύσει στην καταπολέμηση της παραπαιδείας (φροντιστήρια - ιδιαίτερα). Και πάλι όμως ό,τι παγιώνεται στην ελληνική κοινωνία, δύσκολα αλλάζει. Η ασφάλεια που προσφέρει το φροντιστήριο ή το ιδιαίτερο (ουτοπική αρκετές φορές) ως προς την επίτευξη του σκοπού (επιτυχία στις πανελλήνιες), είναι πια εδραιωμένη στη συνείδηση όλων, γονέων και μαθητών. Το ολοήμερο γυμνάσιο σε τι θα χρησιμεύσει; Το δημοτικό, κακά τα ψέματα, αντικατέστησε τις... "babby-sitters" των παιδιών, ώστε οι γονείς να είναι σίγουροι ότι τα παιδιά τους εποπτεύονται από κάποιους και στην προκειμένη χωρίς να πληρώνουν αδρά. Η μαθησιακή του προσφορά είναι ελάχιστη, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι δημοδιδάσκαλοι. Στο γυμνάσιο όμως;! Μπορείτε να "μαντρώσετε" ένα 15χρονο που θέλει να παίξει Playstation, να βγει με τους φίλους του να αθληθεί ή ο,τιδήποτε άλλο;! Θα αποτύχει παταγωδώς. Φανταστείτε να το επιβάλλουμε σε ένα 17χρονο που λόγω ηλικίας έχει άλλες ανησυχίες. Η λύση δεν είναι το ολοήμερο γυμνάσιο ή λύκειο, δυστυχώς. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα προσπαθήσω μαζί σας να το καταφέρουμε. Αλλά καλό είναι να σκεφτούμε άλλες λύσεις, για την απορρόφηση των αξιόλογων συναδέλφων όλων των κλάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Συνάδελφε arlene, οι μαθητές δεν έχουν χρόνο ελεύθερο, συμφωνώ. Αλλά επειδή ακριβώς δεν έχουν χρόνο, το να απαιτήσουμε να μείνουν στο σχολείο ως τις 4 και μετά να κάνουν όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους δε νομίζω ότι βοηθάμε. Αντιθέτως. Το ελκυστικό-ουσιαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα προτείνουμε θα είναι να παίζουν playstation;! Μη γελοιοποιηθούμε κιόλας. Συμφωνώ πως οι κλάδοι μας πρέπει να αποσυμφορηθούν. Τόσες σπουδές, τόσες γνώσεις και πάνε χαμένες... Θα θεωρούσα όμως πιο εφικτό και αποτελεσματικό να δινόταν η δυνατότητα να απασχολούνταν οι καθηγητές στις ανώτερες τάξεις της πρωτοβάθμιας (όπως έχω αναφερθεί σε άλλο θέμα συζήτησης). Τι σημαίνει αντιδρούν οι δημοδιδάσκαλοι; Από πού κι ως πού απαγορεύεται ο φιλόλογος-καθηγητής να διδάξει νεοελληνική γλώσσα και ιστορία, τα αντικείμενά του, ή ο μαθηματικός το δικό του σε μαθητές του δημοτικού; Αφού έχει γίνει και σχετική πρόταση από επίσημους φορείς. Πάντως, ότι κάτι πρέπει να γίνει, συμφωνώ. Και θα γίνει...
κατα την ταπεινη μου αποψη οι εκπαιδευτικοι δεν προκειται ποτε να αποσυμφορηθουν εαν δεν γινουν ολοημερα τα σχολεια ! σε δημοτικο αντιδρουν οι δασκαλοι,για ολοημερα καποιοι ξινιζουν....ε με συγχωρειτε γι αυτο παθαμε οτι παθαμε!
Παράθεση από: arlene στις Νοεμβρίου 10, 2009, 08:54:23 pm κατα την ταπεινη μου αποψη οι εκπαιδευτικοι δεν προκειται ποτε να αποσυμφορηθουν εαν δεν γινουν ολοημερα τα σχολεια ! σε δημοτικο αντιδρουν οι δασκαλοι,για ολοημερα καποιοι ξινιζουν....ε με συγχωρειτε γι αυτο παθαμε οτι παθαμε!να προτεινω κατι απλο; εγω πιστευω οτι ειναι δυνατη η αποσυμφορηση των καθηγητικων κλαδων με την πληρη αναδιαρθρωση του πρωινου σχολειου..πως ; πληρης καλυψη ολων των κενων απο την αρχη της χρονιας με μαζικους μονιμους διορισμους με ετησιο διαγωνισμο ΑΣΕΠ και οχι καθε δυο χρονια..την μειωση των μαθητων απο 25-30 που ειναι τωρα στα 10-15..δεν θα προκυψουν χιλιαδες νεες θεσεις ετσι ; την σωστη και εγκαιρη λειτουργια της ΠΔΣ με μονιμους διορισμους.και νομιζω οτι μπορουμε να βρουμε και αλλες παρομοιες προτασεις..δεν νομιζετε οτι ειναι λυσεις πιο εφικτες οικονομικα και λειτουργικα για το υπουργειο και πιο ικανες να εφαρμοστουν αμεσα και γρηγορα απο το να περιμενουμε 3-4 χρονια για την ολικη (και οχι πιλοτικη) εφαρμογη των ολοημερων και χωρις να ειναι σιγουρο αν θα γινει και αυτη αν δεν λειτουργησει ομαλα το πιλοτικο προγραμμα;
Κι αυτο το κύμα συνταξιοδοτήσεων, πότε πρόκειται να γίνει? Εδώ και 4 χρόνια το ακούω...
Υποσχέθηκαν αν όμως το σχολείο έχει 60 ώρες φιλολογικών δε μπορεί να λειτουργήσει με 2 καθηγητές...
Καλησπέρα συνάδελφοι! Μπορεί κάποιος να μου πει πώς ονομάζεται το συνδικαλιστικό όργανο των αδιόριστων καθηγητών; Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω για το αν υπάρχει για κάθε ειδικότητα αδιόριστων εκπαιδευτικών (π.χ φιλολόγων, φυσικών κ.τ.λ.) ξεχωριστό όργανο εκπροσώπησης ή όχι. Ευχαριστώ.
Υποσχέθηκαν ΥΓΕΙΑ και ΠΑΙΔΕΙΑ δεν θα κάνουν περικοπές και είναι απόλυτα λογικό