*

Αποστολέας Θέμα: Πρωινή Προσευχή και ανάρτηση σημαίας στα σχολεία  (Αναγνώστηκε 34662 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος bikini

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Έχε ελπίδα... ΠΕ02
    • Προφίλ
Σύμφωνα με σημερινή εγκύκλιο του υπ. Παιδείας για την πρωινή Προσευχή και την ανάρτηση σημαίας στα σχολεία θα ισχύσουν τα εξής:

Σύμφωνα με το ΠΔ 201/98 (ΦΕΚ 161 τ.Α΄- άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α και β και παρ. 10, εδαφ. δ.) σας επισημαίνουμε ότι:

Α. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε τάξης. Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή προσευχή και στον εκκλησιασμό και επιβλέπουν τα τμήματά τους. Οι ετερόδοξοι μαθητές παρευρίσκονται με το τμήμα που ανήκουν στο χώρο της συγκέντρωσης χωρίς να συμμετέχουν στην προσευχή, τηρώντας απόλυτη ησυχία, σεβόμενοι τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους που προσεύχονται.

Δεν ανέχομαι πια να περιτριγυρίζομαι από

1) "μαλθακούς"
2) ξερόλες
3) ανθρώπους που κοιτάζουν τους άλλους αφ' υψηλού ._

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
Απ: Πρωινή Προσευχή και ανάρτηση σημαίας στα σχολεία
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 00:33:53 »

Αποσυνδεδεμένος margot

• Νέο μέλος
  • *
  • Love will tear us appart...
    • Προφίλ
    • Το blog μου
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 07, 2009, 12:54:52 pm »
Χρόνια ισχύουν αυτά...

Αποσυνδεδεμένος dr_who

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 07, 2009, 05:49:38 pm »
" Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή προσευχή και στον εκκλησιασμό και επιβλέπουν τα τμήματά τους. Οι ετερόδοξοι μαθητές παρευρίσκονται με το τμήμα που ανήκουν στο χώρο της συγκέντρωσης χωρίς να συμμετέχουν στην προσευχή, τηρώντας απόλυτη ησυχία, σεβόμενοι τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους που προσεύχονται. "

Και αν ο εκπαιδευτικός είναι άθρησκος, είναι υποχρεωμένος να προσευχηθεί και ο ίδιος;
Επίσης, μπορεί να δηλώσει άθρησκος ή θα έχει κάποιες κυρώσεις;

Ρωτάω, διότι η κουβέντα περί θρησκευτικών ζητημάτων στην εκπαίδευση αναφέρεται στους μαθητές μόνο
και καθόλου στους εκπαιδευτικούς, λές και θεωρείται δεδομένο ότι ένας εκπαιδευτικός πρέπει να είναι θρησκευόμενος
και μάλιστα Χ.Ο.

Αποσυνδεδεμένος pegipapad

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 07, 2009, 06:04:29 pm »
Τί είναι αυτά που διαβάζω Παναγίτσα μου!!! :-[
Ευχαριστώ το Υπουργείο Παιδείας που με έκανε πειραματόζωο, εμένα και την οικογένεια μου, αναγνωρίζοντας την Προϋπηρεσία των Οαεδιτών. Δεν πρόκειται να το ξεχάσω αυτό που μας έκανε!
15/08/09

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 00:33:53 »

Αποσυνδεδεμένος vasp

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ 60, ΠΕ 60.50
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 07, 2009, 06:16:58 pm »
dr_who πολύ ευλογες οι απορίες σου...Τις ίδιες έχω και για εγω! Κατα τα άλλα ανεξιθρησκία σου λεει ::) ::)
Εδω συνάδερφοι δεν διορίζονταν μέχρι πριν απο μερικά χρόνια γιατί ήταν χριστιανοί καθολικοί!

Αποσυνδεδεμένος LK

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ 02 και ΠΕ80
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 07, 2009, 06:20:37 pm »
Δε νομίζω  κανένας να σε αναγκάζει να πάρει μέρος στην προσευχή. Το τμήμα σου όμως είσαι υποχρεωμένος να το επιτηρείς.

Μονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πώς την πραγματικότητα ν’ αλλάξουμε
                                                           Μ. Μπρεχτ

Αποσυνδεδεμένος Pixie

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ02
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 07, 2009, 06:37:06 pm »
Η εγκύκλιος αυτή αφορά την α/θμια. Στη β/θμια ισχύουν τα ίδια για τους μαθητές, αλλά οι εκπαιδευτικοί δεν είναι υποχρεωμένοι να παρίστανται στον εκκλησιασμό. Στην προσευχή μάλλον είναι υποχρεωμένοι να παρίστανται μόνο όσοι έχουν εφημερία. Δείτε κι εδώ:
http://www.pde.gr/forum/index.php?topic=2883.0

Αποσυνδεδεμένος dr_who

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 07, 2009, 07:16:29 pm »
Προς pegipapad :

Να διευκρινίσω κάποια πράγματα. Είμαι άθρησκος(αμετανόητος!!) και δεν συμμετέχω σε οποιαδήποτε
θρησκευτική εκδήλωση απο τότε που τέλειωσα το σχολείο. Παρόλα αυτά, δεν έχω σκοπό να είμαι ο "γραφικός"
άθρησκός που υπονόησες με το σχόλιό σου μετα  walkman.  

Δεν διακατέχομαι από κανένα σύνδρομο "επαναστάτη" που θα προσπαθήσει με κάθε μέσο να διατρανώσει τα πιστεύω του
(στην περίπτωσή μου τα μη πιστεύω υτο) ή να φέρει αναστάτωσει στα πιστεύω των άλλων.
Δηλ, αν είμαι υποχρεωμένος να επιτηρώ το τμήμα μου, για το αν εκτέλεσε τα θρησκευτικά του καθήκοντα, προφανώς και θα το κάνω.

Το θέμα όμως είναι, αν έχω το δικαίωμα(τα περί ανεξιθρισκείας που ανέφερε η vasilikiP ) να μην συμμετέχω στο κάθε θρησκευτικό μυστήριο
(π.χ με τίποτα δεν μπορώ να κάνω "σταυρό"), διότι βλέπεις τι αναφέρεται

"Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή προσευχή και στον εκκλησιασμό" .

Αυτά τα ολίγα, με καμία διάθεση κακής αντιπαράθεσης.

Αποσυνδεδεμένος pegipapad

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 07, 2009, 07:33:48 pm »
'Oχι εντάξει, δεν ήθελα να υπονοήσω ότι είσαι ο "γραφικός"  άθρησκος. Εσύ τί φοβάσαι αν ακούς τα λόγια της προσευχής;;αφού δεν πιστεύεις και ούτε πρόκειται να πιστέψεις. Δεν τίθεται θέμα να προσηλυτιστείς εφόσον δε σε αγγίζει. Φαντάζομαι ότι για σένα θα είναι σαν να ακούς ένα ποίημα του Καρβέλα της Αννας
Ευχαριστώ το Υπουργείο Παιδείας που με έκανε πειραματόζωο, εμένα και την οικογένεια μου, αναγνωρίζοντας την Προϋπηρεσία των Οαεδιτών. Δεν πρόκειται να το ξεχάσω αυτό που μας έκανε!
15/08/09

Αποσυνδεδεμένος Demetroula

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Αυγούστου 08, 2009, 04:27:42 am »
      Συμφωνώ απόλυτα μ΄αυτά που έγραψε ο dr_who. Και θα συμπληρώσω για τον εαυτό μου ότι εγώ ήμουν εντελώς αντίθετη με την υποχρεωτική πρωινή ομαδική προσευχή, ακόμα κι όταν ήμουν στο γυμνάσιο και πίστευα. Δεν θέλω να τη βλέπω καν. Κάποιος που σκέφτεται σαν εμένα τι κάνει τότε;
      Εγώ δε θα΄χω αυτό το πρόβλημα στο σχολείο, επειδή είμαι νηπιαγωγός. Αλλά όταν κάποιος γονιός θα με ρωτήσει "Γιατί δε μαθαίνεις προσευχή στα παιδιά;", εγώ τότε τι θα πω;
ΠΕ60

Αποσυνδεδεμένος TEM

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Αυγούστου 08, 2009, 08:16:57 am »
Γιατί να μην τους μάθετε?
Σε ορθόδοξους θα κάνετε μάθημα και αν αυτό είναι στα πλαίσια της διδασκαλίας,τότε λάθος δουλειά διαλέξατε,αφού τόσο πολύ τη σιχαίνεστε.
Σίγουρα,έχετε τους λόγους σας που το λέτε αυτό,από την άλλη όμως,σε ότι αφορά στη συνοδεία στην εκκλησία,προσωπικά θεωρώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την παρακολούθηση των όσων ψέλνονται. Δεν έχασα ευκαιρία να παρακολουθήσω καθολική λειτουργία,από ενδιαφέρον και περιέργεια και μόνο.

ΥΓ : εκκλησία πάω μόνο στην Ανάσταση

Αποσυνδεδεμένος ister

• Πλήρες μέλος
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Αυγούστου 08, 2009, 08:34:56 am »
Γιατί να μην τους μάθετε?
Σε ορθόδοξους θα κάνετε μάθημα και αν αυτό είναι στα πλαίσια της διδασκαλίας,τότε λάθος δουλειά διαλέξατε,αφού τόσο πολύ τη σιχαίνεστε.
Σίγουρα,έχετε τους λόγους σας που το λέτε αυτό,από την άλλη όμως,σε ότι αφορά στη συνοδεία στην εκκλησία,προσωπικά θεωρώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την παρακολούθηση των όσων ψέλνονται. Δεν έχασα ευκαιρία να παρακολουθήσω καθολική λειτουργία,από ενδιαφέρον και περιέργεια και μόνο.

ΥΓ : εκκλησία πάω μόνο στην Ανάσταση

τελικά γιατί θέλουμε να μπούμε στην εκπαίδευση; για το μισθό και το βόλεμα; υποχρεώσεις δεν έχουμε; μόνο δικαιώματα;
διαβάζω στα διάφορα topic εδώ, πώς να πάρω άδεια, πώς να τη σκαπουλάρω, πως να πάρω το τάδε επίδομα, πώς να αποσπαστώ....

από υποχρεώσεις; ΤΙΠΟΤΑ; κάποτε ο Δάσκαλος, (εννοώ και τους καθηγητές Δασκάλους...τι ωραία λέξη), ήταν 2 φορές πατέρας και  όχι με δημοσιουπαλληλική νοοτροπία! σήμερα σκέφτεται πως να βρει τρόπους να αποφύγει τον εκκλησιαμό, την προσευχή, την έπαρση σημαίας!
αμ το τελευταίο; άντε τον εκκλησιασμό και την προσευχή (που προσωπικά θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να μη συμμετέχουμε) αλλά και την έπαρση σημαίας; και μη μου πείτε πως είμαι εθνικιστής....αλλά στόχος της εκπαίδευσης είναι να δημιουργεί εθνική συνείδηση..το ξεχάσατε; και ναι, ζούμε σε πλουραλιστικές πλέον κοινωνίες, αλλά τα αλλοεθνή παιδάκια μας στα σχολεία μας, δεν θα χάσουν..θα κερδίσουν μαθαίνοντας για την πατρίδα μας!
άκουσα καθηγητές να μοιράζουν τις παρουσίες τους στις εθνικές εορτές...εγώ θα έρθω 28 οκτώβρη...άρα δεν έρχομαι 25 Μαρτίου και παρόμοια τέτοια πράγματα!!! ή δικαιολογίες του τύπου, είμαι από μακριά...να μην έρθω στη σχολική εορτή ή στην εκδρομή!!! γιατί; η σχολική εορτή δεν είναι εκπαιδευτική διαδικασία του σχολείου;η εκδρομή δεν είναι; ή εκείνη την ημέρα δεν πληρώνεσαι κανονικά;όταν εμείς καταβάλουμε τον ελάχιστο κόπο για την εκπαίδευση πώς απαιτούμε από τους μαθητές να καταβάλουν τα μέγιστα;
όταν εμείς μιλάμε στο κινητό, πώς απαιτούμε από το μαθητή να το έχει κλειστό;
όταν μασάμε άκομψα μαστίχα-τσίχλα, πώς απαιτούμε από το μαθητή να μην μασά;

ΟΥΑΙ ΥΜΙΝ ΚΑΙ ΗΜΙΝ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ...ΥΠΟΚΡΙΤΑΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ! ΟΔΗΓΟΙ ΤΥΦΛΟΙ! δεν βλέπετε το δοκάρι στα μάτια μας και βλέπουμε την ακίδα στο μάτι των παιδιών! :( :( :( :( :(  

έχεις απόλυτο δίκιο ΤΕΜ...λάθος λειτούργημα διαλέξαμε τότε! ας φύγουμε...με τη φυγή μας θα προσφέρουμε περισσότερα στην Παιδεία!!!
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 08, 2009, 08:37:58 am από ister »
Ὠς χαρίεν ἔστʹ ἄνθρωπος, ὅτ' ἄνθρωπος ᾗ.
Μένανδρος

Αποσυνδεδεμένος mardz

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Αυγούστου 08, 2009, 12:42:38 pm »
ister,

αλλη μια φορα θα συμφωνησω μαζι σου ,
καποιος ειπε στους γονεις μου οφειλω το ζην και στους δασκαλους μου το ευ ζην,

οφειλω να αναφερω τους δικους μου καθηγητες οπου στη δεσμη τοτε 7 ατομα που ειμασταν οχι μονο φροντισαν να μην χασουμε ωρα μαθηματος ,
αλλα ,
ακομη και στις τοπικες εκδρομες , καναμε στανταρ την 1 και μπορει και 2 ωρες απο τα μαθηματα της δεσμης ,
σε κενα αλλων καθηγητων καναμε επιπλεον ωρες ,
και σχεδον καθε εβδομαδα βρισκαμε καποια ωρα επιπλεον του σχολικου προγραμματος για να γραψουμε διαγωνισμα

στη Γ λυκειου δεν εκανα καθολου φροντιστηριο μαθηματικα 3 ωρες τα ΣΚ φυσικοχημεια ενω απο τα 7 παιδια περασαμε 5 σε πανεπιστημιο και 2 σε τει

λοιπον τετοιους καθηγητες πως να μη τους σεβεσαι ?
πως να μη τους χρωστας ?

Αποσυνδεδεμένος TEM

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Αυγούστου 08, 2009, 01:11:31 pm »
Τα προσωπικά πιστεύω του καθενός,λίγο με απασχολούν.
Τα παραπάνω είναι αφορμή για άκρως ενδιαφέρουσα φιλοσοφική συζήτηση με παρέα σε μια παραλία.
Από τη στιγμή όμως που μιλάμε για τις υποχρεώσεις μας στο χώρο εργασίας και που τις γνωρίζαμε,πριν ακόμη εργαστούμε,απλώς οφείλουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει.
Αλλά θα μου πεις,εδώ κάποιοι ντρέπονται όταν στο δρόμο οι μαθητές τους,τους φωνάζουν "κύριε κύριε" ή "κυρία κυρία" για να τους χαιρετήσουν.
Τι περιμένεις.

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182554
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 617
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144