*

Αποστολέας Θέμα: Λάθη στη χρήση της γλώσσας μας  (Αναγνώστηκε 146934 φορές)

0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Αναστασια 76

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Κατι...κινειται....ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
    • Προφίλ
    • Δελφικα Παραγγελματα
Απ: Λάθη στη χρήση της γλώσσας μας
« Απάντηση #112 στις: Δεκεμβρίου 09, 2009, 01:37:17 am »
Είμαι από την Πελ/νησο και έμεινα 7 χρονια στη Θεσσαλονικη.
που να με ακουσετε να το λέω!!!
Πάντως στη σχολή ειχαμε μια εξαίρετη γλωσσολόγο που είχε την μανία να καταγράφει οποιοδήποτε ιδίωμα ειχαν ή γνωριζαν οι φοιτητες της και να κραταει αρχειο. Μας ζητουσε ακομη και να την ενημερωνουμε για οποιαδήποτε νέα αργκο κυκλοφορούσε. Μας εμαθε να αγαπάμε και να εκτιμαμε τους ιδιωματισμούς και τις τοπικές διαλέκτους και επέμενε οτι τα "καθαροτερα" ελληνικά βρισκονται κρυμμένα μεσα σε αυτές. Οι διάλεκτοι λένε ολόκληρη την ιστορία ενός τόπου΄όπως και οι ιδιόλεκτοι λένε την ιστορία ενός ατόμου.
Ο αδελφός μου αφού σπούδασε και αυτός Θεσσαλονικη, δούλεψε για δύο χρόνια στην Κρητη. Εκει να δειτε μπέρδεμα.  :D

ναι ναι ναι συμφωνω απολυτα με την καθηγητρια σου...ειναι απολυτως σωστο+++++++++++++++++++++++++++++
"Δημοκρατία είναι όταν 4 λύκοι και ένα πρόβατο ψηφίζουν για φαγητό"
(Αρκάς)

Κάποτε, τριακόσιοι πέθαναν για την Ελλάδα.
Σήμερα η Ελλάδα πεθαίνει για τριακόσιους...
http://www.youtube.com/watch?v=P3pHY7auD8w

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 01:28:02 »

Αποσυνδεδεμένος daffyduck

• Έμπειρο μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • ΠΕ 02
    • Προφίλ
« Απάντηση #113 στις: Δεκεμβρίου 09, 2009, 08:32:44 am »
Οι απαντήσεις σας είναι πολύ ωραίες και φιλολογικές  ;), αλλά αν ξέρατε τις περιπτώσεις τις οποίες είχα εγώ στο μυαλό μου γράφοντας τους τύπους,θα γελάγατε.
Ευχάριστο που αφήνετε στο μάθημά σας να χρησιμοποιούνται τα τοπικά ιδιώματα. Εμένα πάλι και κάποιους άλλους συναδέλφους μου... ίσως ο... αστικός τρόπος ζωής, μας έχει απορροφήσει πλήρως! ;)

Πάντα το' λεγα εγώ ότι αυτοί οι αστοί και οι πρωτευουΣΑνοι* είναι σκέτοι...καρχαρίες :-)  ;D ;)

*ΥΓ το -σ- παχύ όπως στας Chερρας  ;)
Μην περιμένεις να δεις, για να πιστέψεις...Πίστεψε, και θα δεις!

Αποσυνδεδεμένος gringa

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #114 στις: Δεκεμβρίου 09, 2009, 10:14:22 am »
Ούτε εγώ διορθώνω τιυς ιδιωματισμούς. Είναι φυσιολογικό τα παιδιά να μιλούν και να γράφουν έτσι. Δε μπορείς να έχει απαίτηση από ένα παιδί 14 χρόνων από την Κομοτηνή να μιλάω όπως ένας ενήλικας από την Αθήνα. Απλά  τους εξηγώ ότι κάποιες λέξεις ίσως να μη γίνουν κατανοητές από ομιλητές που έχεουν διαφορετική καταγωγή, και τους συμβουλεύω να τις αποφεύγουν στο γραπτό λόγο.

Το "πρόβλημα" με τους ιδιωματισμούς στην Έκθεση πάντως είναι σχεδόν ανύπαρκτο στο Λύκειο, μας και τα παιδιά έχουν ωριμάσει αρκετά και καταλαβαίνουν καλύτερα τις συνθήκες επικοινωνίας που ζητούνται.

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
......τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,
είναι πι' όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί.... (Κ. Χατζόπουλος)

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 01:28:02 »

Αποσυνδεδεμένος Georgia s

• Ιστορικό μέλος
  • η παιδεία είναι θέμα εσωτερικού πολιτισμού
    • Προφίλ
« Απάντηση #116 στις: Δεκεμβρίου 09, 2009, 10:56:13 am »
[[/quote]

Εγώ σε τέτοιες περιπτώσεις θυμάμαι πάντα τη φράση του Weinreich, ότι η επίσημη γλώσσα δεν είναι τίποτα άλλο από μια γλώσσα με στρατό και ναυτικό. Δεν υπάρχει δηλ. κανένας άλλος σοβαρός λόγος για τον οποίο ένα ιδίωμα δεν έχει αναδειχθεί σε επίσημη γλώσσα από το ότι οι ομιλητές του δεν βρέθηκαν στην κορυφή της εξουσίας.

Όσο άσχημο είναι να ακούς να μιλούν για ανώτερους και κατώτερους ανθρώπους, τόσο άσχημο είναι να ακούς για ανώτερες και κατώτερες γλώσσες, για ανώτερα και κατώτερα ιδιώματα
.

[/quote]
++++++++++++++

Αποσυνδεδεμένος karxarias29

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #117 στις: Δεκεμβρίου 09, 2009, 12:38:52 pm »
Ειλικρινά, έχω εκπλαγεί και εγώ και μερικοί συνάδελφοι που συζητήσαμε το θέμα με το, ας μου επιτραπεί η έκφραση, υπέρ το δέον πάθος σας! Και εμένα μου ήταν πολύ ευχάριστο να ακούω τη συγχωρεμένη τη γιαγιά μου να μιλάει "χωριάτικα" που είπε και κάποιος συνάδελφος, αλλά δε μπορούσα να φανταστώ ότι η "γλώσσα" της θα γινόταν και σημείο τριβής σε φιλολογικό forum!!
Ίσως είμαι πολλλλλύ  πρωτευουΣΑνος καρχαρίας, που είπε και ο daffyduck, αν και δεν είμαι από Αθήνα! ;)

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #118 στις: Δεκεμβρίου 09, 2009, 12:57:27 pm »
Μα αν δεν υπήρχαν ακόμη τέτοιες ρατσιστικές γλωσσικές αντιλήψεις, δεν θα γινόταν σημείο τριβής η γλώσσα της γιαγιάς σου ούτε θα υποστηριζόταν με τέτοιο πάθος.

Μπορεί να αντιμετωπίζουμε τέτοια ζητήματα συνήθως με κάποια ελαφρότητα, στην πραγματικότητα όμως είναι αρκετά σοβαρά, γιατί διαμορφώνουν στάσεις και καταστάσεις. Θα θυμίσω την πλάκα που κάναμε πάντα με τα ανέκδοτα με τους Πόντιους, ανέκδοτα που, αν τα καλοσκεφθείς, υποκρύπτουν έναν έντονο κοινωνικό ρατσισμό απέναντι σε ανθρώπους που, αν μη τι άλλο, έχουν πίσω τους ιστορία αιώνων. Αναπαράγοντας τέτοιους είδους ανέκδοτα το μόνο που κάνουμε  είναι να αναπαράγουμε και τις ρατσιστικές αντιλήψεις που εκφράζουν. Και όμως αυτός ο ρατσισμός της πλάκας και του καλαμπουριού είναι πιο επικίνδυνος, γιατί κανείς δεν του δίνει τόση σημασία για να τον στιγματίσει και έτσι αυτός κάνει αθόρυβα τη δουλειά του...
......τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,
είναι πι' όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί.... (Κ. Χατζόπουλος)

Αποσυνδεδεμένος aghathi

• Ιστορικό μέλος
  • εκπαίδευση=παιδιά
    • Προφίλ
« Απάντηση #119 στις: Δεκεμβρίου 09, 2009, 01:13:57 pm »
Κατά την δική μου ταπεινή γνώμη, ούτε στις Πανελλήνιες ούτε και οπουδήποτε αλλού δεν θα έπρεπε να διορθώνονται δόκιμοι και αποδεκτοί όροι που εμφανίζονται σε αρκετά λεξικά απλώς και μόνο επειδή δεν ανήκουν στα γλωσσικά στάνταρ της πρωτεύουσας . Η γραμματική που θίχτηκε ίσως ειναι ακραίο παράδειγμα αλλά το πιο κοινό πρόβλημα είναι το λεξιλόγιο. Τα παιδιά μεγαλώνοντας λίγο πολύ μαθαινουν να συμμορφώνονται με τους γραμματικούς κανόνες που διδάσκονται αλλά το λεξιλόγιο τους θα συνεχίσει να διαμορφώνεται στον τόπο όπου ζουν και από τους ανθρώπους από τους οποίους συναστρέφονται, με αυτούς που έχουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν.
Δηλ. αν παιδάκι του δημοτικού σου γράψει για το λιομάζομα ακι χρησιμοιποιήσει λέξεις όπως σκουτιά και λάτα θα το διορθώσεις; Άλλωστε ειδικά στο δημοτικό αυτό που χρειάζονται τα παιδιά είναι να μάθουν να μοιράζονται τις εμπειρίες τους. Σίγουρα θα μάθουν ότι υπάρχει και η λέξη λινάτσα και λιόπανο ,τενεκές, ή δοχείο λαδιου.

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #120 στις: Δεκεμβρίου 09, 2009, 01:20:15 pm »
apri,
1. Νομίζω ότι η  έκφραση ρατσιστικές γλωσσικές αντιλήψεις είναι ελαφρώς υπερβολική και γενικευτική και προσδίδει μια ανύπαρκτη διάσταση στο θέμα μας. Επίσης, είπες ότι έχεις 2 γονείς που μιλούν με ιδιώματα, συνεπώς είσαι εξοικειωμένη με αυτά γι' αυτό, πιθανότατα, και δε σου ηχούν περίεργα. Πολλοί από μας δεν είμαστε και ποτέ μέχρι τώρα δε νιώσαμε μειονεκτικά γι' αυτό.
2. Σαφώς και το θέμα με τους Πόντιους έιναι σοβαρό από ιστορικής σκοπιάς. Δεν πιστεύω, όμως, ότι όσοι έχουν βγάλει ή γελάσει με τα ανέκδοτα γι' αυτούς είναι ρατσιστές ή έχουν σκεφτεί τη δική σου οπτική γωνία. Όμοια, θα έπρεπε να μας ενοχλούν και τα ανέκδοτα με τους Σκωτσέζους, τις ξανθιές κλπ. Δε νομίζω, λοιπόν, ότι, όταν γελάμε με ένα τέτοιο ανέκδοτο αυθωρεί και παραχρήμα γινόμαστε ρατσιστές.
3. Έχω την αίσθηση ότι παίρνεις πολύ σοβαρά κάποια πράγματα, θεωρώντας ότι κάτι υπολανθάνει. Τις περισσότερες φορές τίποτε δεν υπολανθάνει και τα πράγματα είναι αυτά που δείχνουν. Η αντίθεση φαίνεσθαι και είναι δεν είναι απαραίτητο να ισχύει παντού, επειδή εμείς είμαστε φιλόλογοι... αν καταλαβαίνεις τι εννοώ ;)

Αποσυνδεδεμένος gringa

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #121 στις: Δεκεμβρίου 09, 2009, 01:29:42 pm »
Πριν λίγο καιρό αντιμετώπισα στην πράξη το συγκεκριμένο θέμα, διδάσκοντας σε ιδιαίτερο τους χρόνους των ρημάτων στη
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 09, 2009, 01:45:08 pm από gringa »

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #122 στις: Δεκεμβρίου 09, 2009, 01:31:59 pm »
gringa, δε διαφωνεί κανείς μαζί σου ως προς αυτό. Θεωρώ, όμως ότι οι τύποι του ήμουν που ανέφερα εγώ είναι ακραίοι!

Αποσυνδεδεμένος gringa

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #123 στις: Δεκεμβρίου 09, 2009, 01:43:27 pm »
Ναι, ίσως είναι ακραίοι για σένα, που δεν τους γνωρίζεις. Για το συγκεκριμένο παιδί όμως, είναι απόλυτα φυσιολογικοί. Με αυτούς τους τύπους επιτυγχάνει την επικοινωνία στο περιβάλλον του εδώ και τόσα χρόνια χωρίς πρόβλημα. Για το παιδί αντίστοιχα είναι ακραίος ο τύπος "ήμαστε", γιατί δεν τον έχει ακούσει ποτέ.

Επειδή "μου την είχε πει" κι εμένα δάσκαλος στο Γυμνάσιο για τη γλώσσα που χρησιμοποιούσα, χαρακτηρίζοντάς την "χωριάτικα", ξέρω ότι δεν είναι ωραίο συναίσθημα. Στο δικό μου μυαλό δεν είχε προσβάλλει μόνο εμένα, αλλά και τη μαμά μου, τον μπαμπά μου, και όλους τους δικούς μου ανθρώπους που μιλούσαν όπως εγώ.

Χρειάστηκε ένα ολόκληρο εξάμηνο διαλεκτολογίας στη σχολή για να απενοχοποιήσω τον τρόπο που μιλάω.....

οπότε συμφωνώ ολοκληρωτικά με την/τον apri, που μιλάει για ρατσισμό στη γλώσσα.

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #124 στις: Δεκεμβρίου 09, 2009, 01:47:41 pm »
Πολύ κακώς σου την είπε και σε πρόσβαλε. Όφειλε, πάντως να σε διορθώσει!
Και επειδή νομίζω ότι το ... κουράσαμε επαρκώς το θέμα  ::) ::) ::) ::), ολοκληρώνω λέγοντας ότι.... ΕΡΙΖΟΜΕΝ ΠΕΡΙ ΟΝΟΥ ΣΚΙΑΣ! ::) ::)
I rest my case!!

Αποσυνδεδεμένος gringa

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #125 στις: Δεκεμβρίου 09, 2009, 01:54:03 pm »
Ναι βρε, μια συζήτηση κάνουμε και ανταλάσσουμε απόψεις. Απλά ήθελα να επισημάνω ότι αρκετές φορές, χωρίς να το θέλουμε, δημιουργούμε στα παιδιά αισθήματα κατωτερότητας, οπότε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς "διορθώνουμε" έναν διαλεκτικό τύπο. Και φυσικά βάζω και τον εαυτό μου μέσα.

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182630
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 653
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)