PDE - Η κοινότητα των εκπαιδευτικών
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
ή
Εγγραφή
Αρχική
Νέα
Μόνιμοι
Τοποθετήσεις
Μεταθέσεις
Αποσπάσεις
Μετατάξεις
Παραιτήσεις
Αναθέσεις-Ωράριο
Οικονομικά
Άδειες
Αναπληρωτές
Διορισμοί
Προσλήψεις
ΑΣΕΠ
ΠΔΣ
Δελτία Τύπου
Σχολική ζώνη
Επιμόρφωση - Μετεκπαίδευση
Μεταπτυχιακά προγράμματα
Σεμινάρια - Επιμορφώσεις
Ημερίδες - Συνέδρια
Πιστοποιήσεις
Απεργίες-Κινητοποιήσεις
TV
Ιδιωτική Εκπαίδευση
Forum
Ημερολόγιο
Links
Σύνδεση
Εγγραφή
Αρχεία
Λήψεις αρχείων
Αναζήτηση
Στατιστικά
Προσθήκη αρχείου
Τράπεζα Θεμάτων
TV
Follow @PDE_GR
Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Forum
Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση
Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα
(Συντονιστές:
Χριστίνα
,
MARKOS
)
«Greek statistics» και στην παιδεία
Τελευταία νέα
Πρόσκληση για απόσπαση εκπαιδευτικών Αβάθμιας και Β'βάθμιας σε φορείς του ΥΠΑΙΘΑ και από ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ/ ΠΥΣΠΕ, σε δομές Ε.Α.Ε., ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία
Έκδοση υπουργικής απόφασης μεταθέσεων μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ σχολικού έτους 2024-2025
Προσλήψεις 31 εκπαιδευτικών Ββάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης
Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Γενική Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
Μεταθέσεις εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής έτους 2025
« προηγούμενο
επόμενο »
Εκτύπωση
Σελίδες:
1
Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: «Greek statistics» και στην παιδεία (Αναγνώστηκε 974 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
rorygr
Ιστορικό μέλος
Μηνύματα: 1105
«Greek statistics» και στην παιδεία
«
στις:
Φεβρουαρίου 14, 2010, 10:11:29 am »
Tweet
«Greek statistics» και στην παιδεία
Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ
Και όμως, υπάρχει μια χώρα στην οποία τα σχολεία δουλεύουν ακατάπαυστα. Οι μαθητές δεν σταματούν ούτε στιγμή, οι εκπαιδευτικοί ασχολούνται συνεχώς μαζί τους, είτε διδάσκοντας, είτε απασχολούμενοι στα γραφεία των σχολείων. Αργίες; Διακοπές Χριστουγέννων ή Πάσχα; Αγνωστες λέξεις! Για απώλεια μαθημάτων λόγω καταλήψεων, ούτε λόγος...
Αυτή η χώρα που αποτελείται από μαθητές και εκπαιδευτικούς-μυρμήγκια, δεν είναι άλλη από την Ελλάδα του σχολικού έτους 2005-2006, όπως την παρουσίασε η τότε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο Διεθνές Δίκτυο Εκπαιδευτικών Δεικτών του ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το υπουργείο Παιδείας και έχει στα χέρια της η «Κ.Ε.», έγιναν «λάθη» στον υπολογισμό των εκπαιδευτικών-διδακτικών εβδομάδων, στον αριθμό των ωρών υποχρεωτικής παραμονής των εκπαιδευτικών στα σχολεία, στον αριθμό των διδακτικών ωρών ενός εκπαιδευτικού ημερησίως κ.λπ. Με άλλα λόγια, «greek statistics» και στην... παιδεία.
Οι διαφορές προέκυψαν όταν φέτος το υπουργείο, για να στείλει τα στοιχεία στον ΟΟΣΑ του σχολικού έτους 2007-2008 (σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα έντυπα του Οργανισμού και βάσει νόμων, διατάξεων, εγκυκλίων και των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισχύουν στη χώρα), έκανε συγκρίσεις με την τελευταία φορά (κατά τη σχολική χρονιά 2005-2006) που είχαμε ξαναστείλει στοιχεία στον διεθνή οργανισμό. Παρατηρήθηκαν μεγάλες αποκλίσεις, οι οποίες δύσκολα μπορούν να δικαιολογηθούν.
Ως διά μαγείας, όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι στη χώρα μας, όχι μόνο τα σχολεία λειτουργούν συνεχώς, αλλά έχει εξαφανιστεί και το φαινόμενο της μαθητικής διαρροής που μαστίζει τη βασική εκπαίδευσή μας, αφού εμφανίζεται ότι όλα τα Ελληνόπουλα από επτά έως δεκαπέντε ετών φοιτούν στα σχολεία, σε ποσοστό σχεδόν 100%.
Και ο στόχος; Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας πρόκειται για επικοινωνιακό τρικ: Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται κάθε Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο από τον διεθνή οργανισμό και τυγχάνουν μεγάλης απήχησης εγχώριο και ξένο τύπο. Αναλυτικά:
1 Για τη σχολική χρονιά 2007-8 οι εκπαιδευτικές-διδακτικές εβδομάδες (έτσι ορίζονται οι εβδομάδες κατά τις οποίες οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν τους μαθητές, χωρίς όμως να υπολογίζονται σε αυτές οι εξετάσεις) της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης υπολογίστηκαν σε 36, αφού τα μαθήματα διεξάγονται από 11 Σεπτεμβρίου μέχρι 13 Ιουνίου, αφαιρώντας τις διακοπές 4 εβδομάδων των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
Ομως η αντίστοιχη διάρκεια για το 2005-6... επιμηκύνεται και φτάνει τις 40 εβδομάδες, αφού δεν είχαν αφαιρεθεί οι ημέρες των διακοπών! Για τα γυμνάσια και τα λύκεια, ενώ το σύνολο των διδακτικών εβδομάδων για το 2007-8 είναι 32, το 2005-6 υπολογίστηκαν σε 38.
2 Για τον υπολογισμό της συνολικής εργασίας των εκπαιδευτικών στο σχολείο, υπολογίζονται και εβδομάδες που περιέχουν μη διδακτικό χρόνο, κατά τις οποίες οι εκπαιδευτικοί απασχολούνται σε ετήσιες εξετάσεις, διοικητικά καθήκοντα κ.λπ.
Ετσι, ενώ το 2007-8 οι συνολικές εβδομάδες εργασίας των εκπαιδευτικών υπολογίζονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε 38, το 2005-6 υπολογίστηκαν σε 40. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπολογίζονται σε 39 εβδομάδες, ενώ υπολογίστηκαν στις 38.
3 Οσον αφορά τον αριθμό των ωρών υποχρεωτικής παραμονής των εκπαιδευτικών στα σχολεία, ενώ βάσει του νόμου οφείλουν να εργάζονται μέχρι 6 ώρες την ημέρα, δηλαδή 30 ώρες την εβδομάδα, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων του 2005-6, το ωράριο του εκπαιδευτικού έχει υπολογιστεί με βάση τις 37,5 ώρες που εργάζεται ένας δημόσιος υπάλληλος!
Ομως, η ελληνική νομοθεσία προβλέπει μείωση του διδακτικού ωραρίου ανάλογα με τα χρόνια διδακτικής προϋπηρεσίας για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και γι' αυτό, στην επεξεργασία των στοιχείων, χρησιμοποιείται ο μέσος όρος διδακτικών ωραρίων για κάθε βαθμίδα.
Ετσι, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων 2007-8, οι νηπιαγωγοί εργάζονται 4 ώρες ημερησίως, δηλαδή 20 ώρες την εβδομάδα.
Σύμφωνα όμως με τα προηγούμενα στοιχεία, εργάζονται 25 διδακτικές ώρες την εβδομάδα. Ωράριο, δηλαδή, όμοιο με εκείνο των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών σε μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια δημοτικά σχολεία.
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν κατά μέσον όρο 18,5 διδακτικές ώρες την εβδομάδα. Με τα στοιχεία του 2005-6, όμως, ο μέσος όρος ανέρχεται σε 21 διδακτικές ώρες.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι απαντώνται και τα ερωτήματα του Οργανισμού, τα οποία αναφέρονται σε ενισχυτικά προγράμματα μαθητών που φαίνεται ότι ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο, αν και τέτοια προγράμματα δεν υπάρχουν ουσιαστικά στα σχολεία και στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.
4 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που αναφέρονται στο ποσοστό του μαθητικού πληθυσμού που πηγαίνει στο σχολείο και είναι από 7 έως 15 ετών.
Τα στοιχεία 2007-8 δείχνουν ότι το 95% των παιδιών 7 ετών φοιτά στη
Καταγράφηκε
PDE ads
Ιστορικό μέλος
Μηνύματα: 4006
Λατρεύω την εκπαίδευση
Απ: «Greek statistics» και στην παιδεία
«
Δημοσιεύτηκε:
Σήμερα
στις 11:23:58 »
ekfrasi
Νέο μέλος
Μηνύματα: 65
Φύλο:
shit happens, συχνά...
Απ: «Greek statistics» και στην παιδεία
«
Απάντηση #1 στις:
Φεβρουαρίου 14, 2010, 02:23:05 pm »
Μια εικόνα 1000 λέξεις:
Απο το :
http://www.nationmaster.com/country/gr-greece/edu-education
Το μεγάλο ανέκδοτο... 9,2% ξοδεύουμε στην παιδεία!
Απο την Unesco, πάτε στη παρακάτω σελίδα να δείτε και άλλα εντυπωσιακά:
http://stats.uis.unesco.org/unesco/TableViewer/document.aspx?ReportId=121&IF_Language=eng&BR_Country=3000
Αναλυτικά απο τον ΟΟΣΑ
Πατήστε το σύμβολο για τα charts να γελάσετε με την ψυχή σας
http://stats.oecd.org/viewhtml.aspx?queryname=18154&querytype=view&lang=en
Και αν κάποιος έχει όρεξη για διάβασμα ας κατεβάσει το:
Greece: COUNTRY BACKGROUND REPORT
RECOGNITION OF NON-FORMAL AND INFORMAL LEARNING
http://www.oecd.org/dataoecd/47/56/41721594.pdf
Και φυσικά το
www.statistics.gr
της Γενικής Γραμματείας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος ΔΕΝ έχει ούτε καν κατηγορία για την παιδεία...
Καταγράφηκε
Μόνο δύο "βιομηχανίες" λένε τους πελάτες τους "χρήστες"
η 2η είναι οι υπολογιστές.
Εκτύπωση
Σελίδες:
1
Πάνω
« προηγούμενο
επόμενο »
Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Forum
Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση
Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα
(Συντονιστές:
Χριστίνα
,
MARKOS
)
«Greek statistics» και στην παιδεία