0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Θα σου πω μερικά, Μάρκο, για να καταλάβεις:α) έλλειψη επιμόρφωσης. πρέπει να περνάς ατέλειωτες ώρες για να ψάχνεις τα αυτονόητα. Ούτε βιβλίο καθηγητή δε μας δίνουν, το καταλαβαίνεις;β) οι γνωστοί εργατοπατέρες που έχουν κάνει τα σχολεία ένα μπάχαλο. Πρέπει να έχεις ακούσει για τις περίφημες αποσπάσεις, που έχει ο εκπαιδευτικός να πατήσει 20 χρόνια στο σχολείο, αλλά κρατάει ωραιότατα τη θέση και εσύ δεν μπορείς να πλησιάσεις σπίτι σου.γ) παρωχημένα σχολικά εγχειρίδια. Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, πάρε και διάβασε την ιστορία γενικής παιδείας της Γ' λυκείου. Αυτή δεν είναι ιστορία, αλλά χρονικό. Μόνο ημερομηνίες και γεγονότα ασύνδετα μεταξύ τους δίνει. δ) κακές νοοτροπίες συναδέλφων. Ας μην προχωρήσω εδώ.ε) έλλειψη προγραμματισμού. Για παράδειγμα, εγώ είμαι σε διάθεση. Αυτό σημαίνει ότι θα μάθω το νέο μου σχολείο κοντά α ανοίξουν τα σχολεία. Πώς να προετοιμαστώ μου λες, όταν δεν ξέρω αν θα είμαι σε γυμνάσιο ή λύκειο;
Παράθεση από: LK στις Ιουλίου 12, 2010, 10:29:06 amΘα σου πω μερικά, Μάρκο, για να καταλάβεις:α) έλλειψη επιμόρφωσης. πρέπει να περνάς ατέλειωτες ώρες για να ψάχνεις τα αυτονόητα. Ούτε βιβλίο καθηγητή δε μας δίνουν, το καταλαβαίνεις;β) οι γνωστοί εργατοπατέρες που έχουν κάνει τα σχολεία ένα μπάχαλο. Πρέπει να έχεις ακούσει για τις περίφημες αποσπάσεις, που έχει ο εκπαιδευτικός να πατήσει 20 χρόνια στο σχολείο, αλλά κρατάει ωραιότατα τη θέση και εσύ δεν μπορείς να πλησιάσεις σπίτι σου.γ) παρωχημένα σχολικά εγχειρίδια. Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, πάρε και διάβασε την ιστορία γενικής παιδείας της Γ' λυκείου. Αυτή δεν είναι ιστορία, αλλά χρονικό. Μόνο ημερομηνίες και γεγονότα ασύνδετα μεταξύ τους δίνει. δ) κακές νοοτροπίες συναδέλφων. Ας μην προχωρήσω εδώ.ε) έλλειψη προγραμματισμού. Για παράδειγμα, εγώ είμαι σε διάθεση. Αυτό σημαίνει ότι θα μάθω το νέο μου σχολείο κοντά α ανοίξουν τα σχολεία. Πώς να προετοιμαστώ μου λες, όταν δεν ξέρω αν θα είμαι σε γυμνάσιο ή λύκειο;ολα αυτα τα ξερω και δεν ειπα οτι ειναι ιδανικα.ετσι εχουν ομως χρονια τωρα, δεν ειναι κατι το καινουριο. Το γιατι δεν εχουν αλλαξει αυτα, δεν το ξερω.
Οι ώρες οι διδακτικές στο σχολείο είναι λιγότερες, αλλά είναι πιο κουραστικές. Καταρχάς, στο φροντιστήριο δε συναντάς τάξεις των 25 και βάλε ατόμων. Επίσης, στο φροντιστήριο διδάσκεις με συγκεκριμένα πλαίσια. Ο φροντιστής καλύπτει ελλείψεις, δε δημιουργεί ένα πλαίσιο εξαρχής. Στο φροντιστήριο λες "τι κάνατε σήμερα;" και προχωράς ανάλογα. άσε που οι περισσότεροι κυκλοφορούν με σημειώσεις που είναι ένα άθροισμα των καλύτερων βοηθημάτων του εμπορίου. Θέλω να σου πω ότι κάθε θέση έχει τις δικές της δυσκολίες. Τέλος, μην ξεχνάς ότι στο φροντιστήριο έχεις παιδιά που ξέρεις ότι σε έχουν επιλέξει, δηλαδή υπάρχει θετικό κλίμα. Στο σχολείο δε σε επιλέγουν τα παιδιά, για αυτό αγωνίζεσαι για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη και το σεβασμό τους.
Παράθεση από: LK στις Ιουλίου 12, 2010, 10:41:47 amΟι ώρες οι διδακτικές στο σχολείο είναι λιγότερες, αλλά είναι πιο κουραστικές. Καταρχάς, στο φροντιστήριο δε συναντάς τάξεις των 25 και βάλε ατόμων. Επίσης, στο φροντιστήριο διδάσκεις με συγκεκριμένα πλαίσια. Ο φροντιστής καλύπτει ελλείψεις, δε δημιουργεί ένα πλαίσιο εξαρχής. Στο φροντιστήριο λες "τι κάνατε σήμερα;" και προχωράς ανάλογα. άσε που οι περισσότεροι κυκλοφορούν με σημειώσεις που είναι ένα άθροισμα των καλύτερων βοηθημάτων του εμπορίου. Θέλω να σου πω ότι κάθε θέση έχει τις δικές της δυσκολίες. Τέλος, μην ξεχνάς ότι στο φροντιστήριο έχεις παιδιά που ξέρεις ότι σε έχουν επιλέξει, δηλαδή υπάρχει θετικό κλίμα. Στο σχολείο δε σε επιλέγουν τα παιδιά, για αυτό αγωνίζεσαι για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη και το σεβασμό τους.Πράγματι στο φροντιστήριο έχεις μικρά τμήματα,αλλά πιο απαιτητικά,διότι εκεί ΣΕ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ. Και αυτό το ξέρουν και οι γονείς και τα παιδιά και τα αφεντικά σου.Και βέβαια δημιουργεί νέο πλαίσιο στο φροντιστήριο. Αν μπαίνεις και λες "τι κάνατε σήμερα" θα μείνεις πίσω στην ύλη και θα σε κράζου οι πελάτες. Οι καθηγητές του φροντιστηρίου,με τον τόσο ανταγωνισμό γυρνάνε με τα βοηθήματα,ενώ οι διορισμένοι τα γράφουν όλα μόνοι τους από την αρχή? Στο φροντιστήριο δε σε επιλέγουν πάντα τα παιδιά,εσένα σα μονάδα. Επιλέγουν το φροντιστήριο για κάποιος καθηγητές και αγκαστικά σε κάποια μαθήματα έχουν και εσένα. Αλλά ούτως ή άλλως δεν πρέπει να παλεύεις να κερδίσεις το σεβασμό και την εκτίμησή τους?
Ποιος σου είπε ότι όλα τα φροντιστήρια σε όλη την Ελλάδα κρατούν τους ίδιους καθηγητές?Ποιος σου είπε ότι κάποιος που κάνει την ιστορία που προανέφερες σε φροντιστήριο δεν κάνει την έρευνά του?Και αφού είναι τόσο δυσκολότερη η δουλειά του σχολείου γιατί δε γυρνάτε οι μόνιμοι στα φροντιστήρια?
LK, συνέχισε την αυτάρεσκη ομφαλοσκόπηση, αλλά αφιέρωσε και λίγο χρόνο για να απαντήσεις στο δίλημμα: βρέχει ή μας φτύνουν;
Παράθεση από: dimstella στις Ιουλίου 12, 2010, 04:19:59 pmLK, συνέχισε την αυτάρεσκη ομφαλοσκόπηση, αλλά αφιέρωσε και λίγο χρόνο για να απαντήσεις στο δίλημμα: βρέχει ή μας φτύνουν;Διάβαζα με πολλή προσοχή κι ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις της συναδέλφου LK και αίφνης... έπεσα πάνω σ' αυτό το αρνητικό έως επιθετικό σχόλιο... Γιατί αλήθεια?? Όσα αναλύει με υπομονή η συνάδελφος περιγράφουν καταστάσεις που έχουμε ζήσει όλοι όσοι έχουμε βρεθεί και στις δύο όχθες του ποταμού που λέγεται εκπαίδευση. Εξάλλου, ο καθένας μας στηρίζεται στις προσωπικές του εμπειρίες για να εκφέρει άποψη. Αυτό γιατί θα πρέπει να χαρακτηρίζεται "αυτάρεσκη ομφαλοσκόπηση"?Η διαφωνία με τις απόψεις της είναι αποδεκτή και ο διάλογος θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα γόνιμος γιατί το θέμα "καίει" .Τα σχόλια όμως που διακόπτουν την πορεία ενός τέτοιου διαλόγου σε τι μπορούν ν' αποβούν ωφέλημα?Επί του θέματος να συμπληρώσω και να ενισχύσω τα όσα υποστηρίζει η LK , λέγοντας:1)Ο εκπαιδευτικός του σχολείου έχει χρέος και φέρει ευθύνη για τη συνολική καλλιέργεια και αγωγή των παιδιών, ακόμη και για τη σωματική τους ασφάλεια έχει ευθύνη.2)Το πρόγραμμα του εκπαιδευτικού στο σχολείο είναι φορτωμένο με δραστηριότητες πέραν της επαιδευτικής πράξης αυτής καθαυτής (εφημερίες, απουσίες, βαθμοί, εργασίες γραφείου..) . Όλα αυτά συναποτελούν ένα πλαίσιο περισσότερο πολύπλοκο που δεν επιτρέπει στον εκπαιδευτικό να είναι προσηλωμένος ολοκληρωτικά στο αντικείμενο διδασκαλίας.Όλα αυτά δεν υπάρχουν στο σύμπαν της φροντιστηριακής εκπαίδευσης. Εκεί η δραστηριότητα είναι μία και ο στόχος μοναδικός.Υπάρχουν δυσκολίες πολύ μεγάλες αλλά άλλου τύπου.Τέλος, αν ως κλάδος αποδεχόμαστε να μπαίνουμε σε διλήμματα του τύπου "βρέχει ή μας φτύνουν" σημαίνει πως "το σύστημα" κάνει πολύ καλά τη δουλειά του και η πλήρης απαξίωση του ΣΧΟΛΕΊΟΥ από τους ίδιους τους λειτουργούς της είναι κοντά.