*

Αποστολέας Θέμα: Επιλεγόμενο το μάθημα των θρησκευτικών!!!  (Αναγνώστηκε 42909 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

xaan

• Επισκέπτης
Απ: Επιλεγόμενο το μάθημα των θρησκευτικών!!!
« Απάντηση #98 στις: Μαΐου 04, 2011, 12:29:24 am »
από που προκύπτει;

Όταν το "που" είναι ερωτηματικό, τονίζεται. Οπότε η σωστή γραφή είναι:
"από πού προκύπτει;"

ΟΚ, δάσκαλε! Φαίνεται ότι εμπέδωσες καλά το περιεχόμενο της ερώτησης. Aπάντηση, όμως, γιατί δεν βλέπουμε;
(Aναμένουμε...)

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 15:41:44 »

Αποσυνδεδεμένος konstantinat

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #99 στις: Μαΐου 06, 2011, 02:36:54 pm »
Για να τελειώνω μια και καλή με αυτή την ιστορία-παρόλο που έχω τονίσει ότι απεχθάνομαι να χρησιμοποιώ το forum ως χώρο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και αδιέξοδων αντιπαραθέσεων:
@xaan (μιας και «αναμένετε» με αγωνία-ελπίζω ότι ο πληθυντικός δεν είναι της μεγαλοπρέπειας…):
Οφείλω να ομολογήσω ότι αρχικά δεν είχα καταλάβει το σκοπό αλλά και το νόημα της επίμαχης ερώτησης. Έχει ανακοινωθεί επίσημα από την ίδια την Υπουργό, φαντάζομαι έχετε ενημερωθεί σχετικά, ότι το ΜτΘ έχει μετατραπεί σε επιλεγόμενο στην Γ’ τάξη του Λυκείου-με επιπλέον μείωση μιας ώρας στη

xaan

• Επισκέπτης
« Απάντηση #100 στις: Μαΐου 07, 2011, 03:08:53 am »
Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Αγαπητή συναδέλφισσα:

1. Λες πολλά, βγάζεις πολύ θυμό, αλλά δεν απαντάς σε τίποτα! (...ούτε κάν στη τεθείσα ερώτησή μου "Από προκύπτει ο τίτλος του θέματός Σου, ότι γίνονται "Επιλεγόμενο μάθημα τα Θρησκευτικά" . Να πείς "Επιλεγόμενο στη Γ' Λυκείου", ναι, αλλά να γενικεύεις τη προαιρετικότητα σ' όλο το Λύκειο, από που προκύπτει; Δεν περιμένω απάντηση, μη μπείς σε παρακαλώ σε πειρασμό. Ασε να μας κρίνουν μόνοι τους οι παρακολουθούντες τον διάλογο συνάδελφοι. Tις θέσεις μου αναφορικά με τη πρόταση του υπουργείου για το ΜτΘ στο Νέο Λύκειο τις έχω δημοσιοποιήσει αυθημερόν με τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου (http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=5257).

2. Είναι το λιγότερο αστείο να με εμφανίζεις ως "επιτιθέμενο" (!) επειδή αμφισβητώ την (προαναφερεθείσα) άποψή σου βάσει της οποίας εμφανίζεις το μάθημα επιλεγόμενο σ' ολο το Λύκειο (ενω προτάθηκε ως επιλεγόμενο μόνο στη Γ' Λυκείου). Αν θεωρείς το εαυτό Σου αυθεντία, δικαίωμά Σου, αλλά οφείλεις να δέχεσαι και κριτικές για τα λεγόμενα και γραφόμενά Σου, σε forum διαλόγου είμαστε... Αν δεν ανταλλάξουμε εδώ απόψεις που θ΄ανταλλάξουμε;... Το ύφος και το ήθος που κομίζει η απάντησή σου δεν αρμόζει σε θεολόγο. 

3. Για το αν είμαι λιγότερο ευαίσθητος από σένα στο θέμα της αδιοριστίας των συναδέλφων μου, σε παραπέμπτω σε πρόσφατο άρθρο μου στο Amen.gr (http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=5520), μέσω του οποίου (μια μέρα πριν τη Σύσκεψη των θεολογικών φορέων στην Αρχιεπισκοπή το περασμένο Σάββατο) παρουσιάζω με συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με τ΄άλλα μαθήματα γενικής παιδείας - την υποβάθμιση του μαθήματος στη Τεχνική εκπαίδευση (όπου το μάθημα στο - ισότιμο, υποτίθεται με το ΓΕΛ... - ΕΠΑΛ διδάσκεται μόλις 2 ώρες (μία στη Α' και μία στη
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 07, 2011, 03:31:10 am από xaan »

Αποσυνδεδεμένος konstantinat

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #101 στις: Μαΐου 27, 2011, 10:53:00 am »
Τα Θρησκευτικά είναι το μοναδικό μονόωρο μάθημα του Τεχνολογικού Λυκείου που παρουσίασε σήμερα η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.  Το μάθημα θα διδάσκεται για μία ώρα στην Α΄ τάξη και για μία ώρα στη

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 15:41:44 »

Αποσυνδεδεμένος knaison

• Έμπειρο μέλος
  • no comments
    • Προφίλ
    • Goolge
« Απάντηση #102 στις: Οκτωβρίου 03, 2011, 11:10:01 pm »

Kρίμα, κρίμα, κρίμα....

Υποχρεωτικό μάθημα στη θεωρητική (
Αν οι εκλογές άλλαζαν κάτι θα ήταν παράνομες.
Σύστημα διδασκαλίας είναι η διδασκαλία του συστήματος.
Το lifestyle είναι μαγικό : Από μηδενικό σε κάνει νούμερο.

Αποσυνδεδεμένος xrysadim

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
« Απάντηση #103 στις: Οκτωβρίου 04, 2011, 12:11:26 am »
και σενα παλι εγω θα σε συμβουλευα να μαθεις πρωτα την εννοια του να είσαι ΑΝΘΡΩΠΟΣ με πνευμα και ψυχη και οχι ανθρωπος που η αξια του υπολογιζεται με αριθμους.

Αποσυνδεδεμένος rublev

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #104 στις: Οκτωβρίου 04, 2011, 12:20:06 am »
Εντάξει,ο συνάδελφος ενοχλήθηκε από τον συγκεκριμένο θεολόγο λόγω ενός άλλου θέματος που υπάρχει στο φόρουμ και δυστυχώς εκτέθηκε χάνοντας την ψυχραιμία του...

Αποσυνδεδεμένος xrysadim

• Προχωρημένο μέλος
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #105 στις: Οκτωβρίου 04, 2011, 12:33:42 am »
επειδη λογω των καταστασεων που ζουμε ολοι τελευταια εχουμε χασει την ψυχραιμια μας,  καλο ειναι ναπροσεχουμε τι λεμε και κυριως να μην υποτιμαμε την ειδικοτητα κανενος.και εμας λογω της ιδιαιτεροτητας μας ως ειδικοτητας μας εχουν στοχοποιησει ιδιαιτερως.και ολα αυτα βεβαια γινονται στο ονομα τουμοντερνου και του συγχρονου.ας μην ξεχναμε ομως και το διαχρονικο.

Αποσυνδεδεμένος jak_13

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Πάντα με χαμόγελο!!!
    • Προφίλ
« Απάντηση #106 στις: Οκτωβρίου 04, 2011, 12:56:59 am »
επειδη λογω των καταστασεων που ζουμε ολοι τελευταια εχουμε χασει την ψυχραιμια μας,  καλο ειναι ναπροσεχουμε τι λεμε και κυριως να μην υποτιμαμε την ειδικοτητα κανενος.και εμας λογω της ιδιαιτεροτητας μας ως ειδικοτητας μας εχουν στοχοποιησει ιδιαιτερως.και ολα αυτα βεβαια γινονται στο ονομα τουμοντερνου και του συγχρονου.ας μην ξεχναμε ομως και το διαχρονικο.

Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να υποτιμάμε την ειδικότητα κανενός και το έχω γράψει κι εγώ σε άλλο θέμα όπου συνεχίστηκε μια συζήτηση που ξεκίνησε εδώ. Ωστόσο, λίγα μηνύματα πριν φαίνεται ποιος "ήρξατο χειρών αδίκων"
Γιατί η έννοια του να είσαι άνθρωπος δεν πρέπει να παραμένει έννοια αλλά να εφαρμόζεται και στην πράξη.
Έμαθα πως ο άνθρωπος δικαιούται να κοιτά τον άλλον από ψηλά
μόνο όταν πρέπει να τον βοηθήσει να σηκωθεί!

Gabriel Garcia Marquez

Αποσυνδεδεμένος xrysadim

• Προχωρημένο μέλος
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #107 στις: Οκτωβρίου 04, 2011, 08:27:16 pm »
εννοειται να εισαι ανθρωπος  και στην πραξη!και φυσικα το μαθημα των θρησκευτικων ειναι το μοναδικο που προσφερεται για κατι τετοιο!τα υπολοιπα μαθηματα προσφερουν πολυτιμες γνωσειςπου θα χρησιμοποιησει ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ στη ζωη του για την εξελιξη του!

Αποσυνδεδεμένος AntreaEirini

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ 02
    • Προφίλ
« Απάντηση #108 στις: Οκτωβρίου 04, 2011, 08:49:44 pm »
εννοειται να εισαι ανθρωπος  και στην πραξη!και φυσικα το μαθημα των θρησκευτικων ειναι το μοναδικο που προσφερεται για κατι τετοιο!τα υπολοιπα μαθηματα προσφερουν πολυτιμες γνωσειςπου θα χρησιμοποιησει ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ στη ζωη του για την εξελιξη του!

Συγγνώμη εκ των προτέρων για την παρέμβαση, παρακολουθώ τη συζήτησή σας από χτες και είχα πει ότι δε θα παρέμβω γιατί δε θα είχε νόημα μιας και δε με αφορά το μάθημα των θρησκευτικών, βρήκα όμως το παραπάνω μήνυμα κάπως αφοριστικό.

Το πώς να είσαι άνθρωπος το διδάσκουν κυρίως τα ανθρωπιστικά μαθήματα, και φυσικά και τα θετικά μαθήματα. Για παράδειγμα στην έκθεση και στην ιστορία δε διδάσκουμε στα παιδιά ορθογραφία, πώς να σχηματίζουμε την παράγραφο και ημερομηνίες συνθηκών μόνο. Τους διδάσκουμε και πώς να διαμορφώνουν ιδέες, στάσεις ζωής και αξίες που κατά τη γνώμη μου είναι δύσκολο να διδαχθούν με τα θρησκευτικά.
Και στη βιολογία (υποθέτω) ότι δεν τους διδάσκουν ασθένειες και το DNA μόνο αλλά και τις αρχές της ζωής και επομένως και το σεβασμό γι' αυτήν. Ας με συγχωρέσουν οι συνάδερφοι των θετικών μαθημάτων αν τα περιγράφω άκομψα, δεν είμαι γνώστης όμως των αντικειμένων τους.

Θεωρώ ότι το μάθημα των θρησκευτικών διδάσκει το πώς να είσαι άνθρωπος μόνο σε όσους αποδέχονται τις αρχές της θρησκείας, και γνώμη μου είναι πως δε διδάσκει τις ανθρωπιστικές αλλά τις θρησκευτικές αξίες. Για κάποιους αυτά είναι ταυτισμένα, για άλλους όμως όχι.
Και για να σου φέρω ένα παράδειγμα αυτού που σκέφτομαι, ο θεολόγος του σχολείου που ήμουν το έτος 2009-2010 δε δίδασκε καμιά ανθρωπιτική αξία στο μουσουλμάνο μαθητή στον οποίο προσπαθούσε να την πει υποτιμώντας τη θρησκεία του, και μάλιστα έψαχνε και τεκμήρια στις γραφές γι' αυτό. Κι αυτό είναι ένα παράδειγμα μόνο. Δυστυχώς έχω και πολλά άλλα.

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #109 στις: Οκτωβρίου 04, 2011, 09:03:52 pm »
Το μαθημα των θρησκευτικων ειναι καθαρη φιλοσοφια και Ψυχολογια. Συνεπως απο τα "πρωτευοντα" μαθηματα σε γνωση και διαπλαση.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 04, 2011, 09:13:14 pm από MARKOS »
Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

xaan

• Επισκέπτης
« Απάντηση #110 στις: Οκτωβρίου 04, 2011, 09:20:07 pm »

Συγγνώμη εκ των προτέρων για την παρέμβαση, παρακολουθώ τη συζήτησή σας από χτες και είχα πει ότι δε θα παρέμβω γιατί δε θα είχε νόημα μιας και δε με αφορά το μάθημα των θρησκευτικών, βρήκα όμως το παραπάνω μήνυμα κάπως αφοριστικό.

Το πώς να είσαι άνθρωπος το διδάσκουν κυρίως τα ανθρωπιστικά μαθήματα, και φυσικά και τα θετικά μαθήματα. Για παράδειγμα στην έκθεση και στην ιστορία δε διδάσκουμε στα παιδιά ορθογραφία, πώς να σχηματίζουμε την παράγραφο και ημερομηνίες συνθηκών μόνο. Τους διδάσκουμε και πώς να διαμορφώνουν ιδέες, στάσεις ζωής και αξίες που κατά τη γνώμη μου είναι δύσκολο να διδαχθούν με τα θρησκευτικά.
Και στη βιολογία (υποθέτω) ότι δεν τους διδάσκουν ασθένειες και το DNA μόνο αλλά και τις αρχές της ζωής και επομένως και το σεβασμό γι' αυτήν. Ας με συγχωρέσουν οι συνάδερφοι των θετικών μαθημάτων αν τα περιγράφω άκομψα, δεν είμαι γνώστης όμως των αντικειμένων τους.

Θεωρώ ότι το μάθημα των θρησκευτικών διδάσκει το πώς να είσαι άνθρωπος μόνο σε όσους αποδέχονται τις αρχές της θρησκείας, και γνώμη μου είναι πως δε διδάσκει τις ανθρωπιστικές αλλά τις θρησκευτικές αξίες. Για κάποιους αυτά είναι ταυτισμένα, για άλλους όμως όχι.
Και για να σου φέρω ένα παράδειγμα αυτού που σκέφτομαι, ο θεολόγος του σχολείου που ήμουν το έτος 2009-2010 δε δίδασκε καμιά ανθρωπιτική αξία στο μουσουλμάνο μαθητή στον οποίο προσπαθούσε να την πει υποτιμώντας τη θρησκεία του, και μάλιστα έψαχνε και τεκμήρια στις γραφές γι' αυτό. Κι αυτό είναι ένα παράδειγμα μόνο. Δυστυχώς έχω και πολλά άλλα.

Tο θρησκευτικό μάθημα τα τελευταία χρόνια απέκτησε σαφή παιδαγωγικό προσανατολισμό και άρχισε να απομακρύνεται με σταθερά βήματα από τον παραδοσιακό κατηχητισμό και μέσα από αλλαγές που συντελέσθηκαν στα αναλυτικά προγράμματα και με την παράλληλη αναβάθμιση της ποιότητας των σχολικών βιβλίων το μάθημα άρχισε προοδευτικά να παίρνει έναν χαρακτήρα κατά βάσιν γνωσιολογικό, σαν αυτόν που χαρακτηρίζει και τα υπόλοιπα σχολικά μαθήματα, έχοντας, αναμφιβόλως, ενσωματωμένο και το βιωματικό στοιχείο.

- Διευκρινίζω ότι δεν διάκειμαι αρνητικά στη κατήχηση και τη θεωρώ πολύ σοβαρή υπόθεση, θεωρώ, όμως, ότι άλλο κατήχηση, κι άλλο εκπαίδευση. Αλλοι είναι οι σκοποί της κατήχησης (η οποία γίνεται εντός της Εκκλησίας και απευθύνεται αποκλειστικά σε ορθοδόξους), και άλλοι οι σκοποί της εκπαίδευσης (η οποία παρέχεται μέσα στο σχολείο και απευθύνεται, ειδικά στις μέρες μας, σε μαθητές διαφορετικών θρησκειών).

* Το θρησκευτικό μάθημα είναι μάθημα θεολογικό - εκπαιδευτικό, το διδάσκουν εκπαιδευτικοί που σπούδασαν τη θεολογική επιστήμη στα Θεολογικά Τμήματα των Πανεπιστήμιων μας και διδάσκουν μαθήματα όπως

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #111 στις: Οκτωβρίου 04, 2011, 09:33:17 pm »
Εμενα μου αρεσει και ο κατηχητικος ρολος του! Μου αρεσει πολυ η παραβολή του ασώτου, των 10 μωρων παρθενων (κυριως αυτο γιατι μας παει γαντι... και αλλες....

Ξερεις ποσοι ΟΛΟΙ απο αυτους που περιμενουν αναπληρωση κανουν το σταυρο τους ολημερις και οληνυχτις?!!
ξερεις ποσοι ΟΛΟΙ στα δυσκολα λεμε "βοηθα Παναγια"?.....
ξερεις ποσοι ΟΛΟΙ οταν δεν φτανει ο μισθος λεμε " Τί θα κανω θεέ μου?!!!..."

και η πρωινη προσευχη στο σχολειο, ενδυναμωση ειναι , οπως η Μουσα ζητα τη θεια δυναμη για να ξεκινησει την Οδυσσεια!
Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182656
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 671
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144