0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Παράθεση από: LK στις Μαΐου 21, 2011, 05:03:45 pm Η μειοψηφία το μόνο που κάνει είναι να εκμεταλλεύεται την οργή της πλειοψηφίας. Γι αυτό τα μέτρα ωριμάζουν την οργή της πλειοψηφίας. Προς το παρόν, συναντώ πολλούς ανθρώπους οργισμένους... με τη μοίρα. Αν τους μιλήσεις, οι περισσότεροι βρίσκουν μια δικαιολογία για το λόγο για τον οποίο λαμβάνονται τα μέτρα, για τα άτομα που τα λαμβάνουν...Φοβάμαι ότι η ωρίμανση έχει οδηγήσει στο χάζεμα. Δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά.Ας ευχηθούμε το καλύτερο.
Η μειοψηφία το μόνο που κάνει είναι να εκμεταλλεύεται την οργή της πλειοψηφίας. Γι αυτό τα μέτρα ωριμάζουν την οργή της πλειοψηφίας.
Αυτό το πολιτικό σύστημα που έχουμε είναι η δημοκρατία τους, όχι η δημοκρατία μας, δηλαδή είναι πολιτικο-οικονομικό σύστημα που διασφαλίζει και νομιμοποιεί την ανισότητα παρέχοντας την ψευδαίσθηση ότι, τουλάχιστον, έχεις ίσες ευκαιρίες.
Σημασία έχει να συνταντάς και μερικούς ανθρώπους που ξέρουν με ποιον πρέπει να είναι οργισμένοι.
Παράθεση από: LK στις Μαΐου 21, 2011, 05:23:23 pmΣημασία έχει να συνταντάς και μερικούς ανθρώπους που ξέρουν με ποιον πρέπει να είναι οργισμένοι. Μωρέ, συναντάω, αλλά είναι απελπιστικά λίγοι...
Ναι, συμφωνούμε ότι το καλύτερο πολίτευμα είναι η δημοκρατία. Το θέμα είναι τι ορίζουμε ως δημοκρατία και αν η πολιτική δημοκρατία συναρτάται από την οικονομική δημοκρατία. Πολιτική δημοκρατία (ισονομία, ισηγορία κτλ.) έχουμε. Το γεγονός, όμως, ότι δεν έχουμε οικονομική δημοκρατία έχει ως συνέπεια και τη διατρέβλωση της πολιτικής δημοκρατίας. Επομένως, όταν οικονομικά ελέγχεσαι από κάποιους, τότε ελέγχεσαι και πολιτικά. Είναι πάρα πολύ απλό, αλλά συνάμα δύσκολο να το καταλάβουν οι πολλοί. Όποιος έχει την οικονομική δύναμη, αυτός ελέγχει και τη νομοθετική και τη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία και η πολιτική δημοκρατία πάει περίπατο.
Παράθεση από: LK στις Μαΐου 21, 2011, 05:43:02 pmΝαι, συμφωνούμε ότι το καλύτερο πολίτευμα είναι η δημοκρατία. Το θέμα είναι τι ορίζουμε ως δημοκρατία και αν η πολιτική δημοκρατία συναρτάται από την οικονομική δημοκρατία. Πολιτική δημοκρατία (ισονομία, ισηγορία κτλ.) έχουμε. Το γεγονός, όμως, ότι δεν έχουμε οικονομική δημοκρατία έχει ως συνέπεια και τη διατρέβλωση της πολιτικής δημοκρατίας. Επομένως, όταν οικονομικά ελέγχεσαι από κάποιους, τότε ελέγχεσαι και πολιτικά. Είναι πάρα πολύ απλό, αλλά συνάμα δύσκολο να το καταλάβουν οι πολλοί. Όποιος έχει την οικονομική δύναμη, αυτός ελέγχει και τη νομοθετική και τη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία και η πολιτική δημοκρατία πάει περίπατο. Τώρα δεν ξέρω αν εννοείς ως οικονομική δημοκρατία τις ίσες ευκαιρίες οικονομικής εξέλιξης. Αν αυτό εννοείς, δεν ξέρω στην πράξη πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί από τη στιγμή που ο καθένας ξεκινά από διαφορετικό υπόβαθρο, διαφορετικές ικανότητες και με μεγάλα αποθέματα πλεονεξίας και εγωισμού. Προσπάθειες που έγιναν προς αυτήν την κατεύθυνση στο παρελθόν τελικά οδήγησαν σε χειρότερες καταστάσεις.Παράθεση από: LK στις Μαΐου 21, 2011, 05:15:06 pmΊσες ευκαιρίες, θεωρητικά έχουμε και στη φιλελεύθερη οικονομία. Όχι, εγώ εννοώ μία οικονομία με ελαχιστοποιημένες τις οικονομικές ανισότητες, μια σοσιαλιστική οικονομία, δηλαδή.
Τον Στρος Καν τον χρησιμοποίησα ως παράδειγμα για να περιγράψω τη δημοκρατία τους. Θα το πάω λίγο μακρύτερα και ας θυμώσω το φίλο μας το Μάρκο που έγινε, τώρα και διαχειριστής και θα θυμώσει που γράφω άσχετα (συγγνώμη, Μάρκο, αλλά βρήκα ωραίους συνομιλητές και παρασύρθηκα). Όλοι, σχεδόν, έχουμε στεγαστικά δάνεια. Πρέπει να πληρώνουμε ένα σπίτι όλοι μας μια ζωή σε μια τράπεζα, όχι γιατί ήμασταν τεμπέληδες ή σπάταλοι, αλλά γιατί έτσι είναι διαμορφωμένο το σύστημα. Εσύ που παράγεις τον πλούτο θα πρέπει να δανείζεσαι για να απολαύσεις μέρος του πλούτου (είναι γνωστό, φυσικά, γιατί το έχει πει ο Μαρξ). Ας προχωρήσω τη σκέψη μου. Κάποια στιγμή μπορεί να απολυθώ, αλλά το κράτος, που υποτίθεται ότι με προστατεύει έχει εξασφαλίσει την τράπεζα, νομιμοποιώντας τις παράλλογες απαιτήσεις της. Η τράπεζα δε θα θιγεί, γιατί θα κάνει κατάσχεση σε περιουσικά μου στοιχεία. Εγώ, όμως, πώς διασφαλίζομαι όταν απολυθώ; Θα μου πείτε, η τράπεζα προσδοκούσε ότι θα πάρει τα χρήματα που μου δάνεισε. Και εγώ δεν προσδοκούσα ότι θα εξακολουθώ να εργάζομαι; Γιατί να εξασφαλίζεται ο ένας και όχι ο άλλος; Πού συνίσταται η δημοκρατία τους, λοιπόν; Όσο δεν υπάρχει οικονομική δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει και πολιτική.Και για να επανέλθω στο θέμα των μηδενικών προσλήψεων και των απολύσεων. Αν και αντιπαθώ το Ρέππα, είπε ακριβώς τι συμβαίνει. Είναι θέμα συμβολισμού. Χτυπάνε το δημόσιο τομέα, για να χτυπήσουν τη σταθερή εργασία.
Ίσες ευκαιρίες, θεωρητικά έχουμε και στη φιλελεύθερη οικονομία. Όχι, εγώ εννοώ μία οικονομία με ελαχιστοποιημένες τις οικονομικές ανισότητες, μια σοσιαλιστική οικονομία, δηλαδή.
Το κράτος διασφαλίζει νομικά το γεγονός ότι η τράπεζα μου πουλάει αέρα, γιατί οι τράπεζες δεν έχουν το αντίκρυσμα (περουσιακά στοιχεία) Λες, επίσης, ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί οικονομικά αυτός που έχει εξαιρετικές ικανότητες από τον ανειδίκευτο εργάτη. Δε συμφωνώ! Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να καταναλώνουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας και όχι να απολαμβάνουμε αγαθά σύμφωνα με τις ικανότητές μας. Ποιος θα αξιολογήσει, δηλαδή, ποια εργασία αξίζει περισσότερο από την άλλη και ποιες ικανότητες αξιολογούνται θετικότερα από άλλες ικανότητες; Και ο Μ. Αλέξανδρος ήταν εξαιρετικός στρατηγός, αλλά δεν μπόρεσε να προχωρήσει πέρα από τον Ύφαση, αφού οι απλοί στρατιώτες που δεν είχαν τις ικανότητές του δεν ήθελαν να τον ακολουθήσουν. Δεν εννοώ, βέβαια, σε καμιά περίπτωση ότι ο τεμπέλης πρέπει να απολαμβάνει το ίδιο με τον εργατικό. Άλλωστε, οι μόνες ικανότητες που βλέπω ότι αξιολογούνται θετικά σε αυτό το οικονομικό σύστημα είναι οι εξής: να λες ψέμματα, να πατάς επί πτωμάτων, να θάβεις το συνάδελφό σου κ.α.
Διαμαντοπούλου: «Είμαστε σε πόλεμο»http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4632022
Το καλοκαίρι οι αλλαγές στην ΠαιδείαΗ κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι στα μέσα Ιουλίου θα ξεκινήσει ο διάλογος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη
Παράθεση από: LK στις Μαΐου 21, 2011, 07:44:00 pmΛες, επίσης, ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί οικονομικά αυτός που έχει εξαιρετικές ικανότητες από τον ανειδίκευτο εργάτη. Δε συμφωνώ! Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να καταναλώνουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας και όχι να απολαμβάνουμε αγαθά σύμφωνα με τις ικανότητές μας. Ποιος θα αξιολογήσει, δηλαδή, ποια εργασία αξίζει περισσότερο από την άλλη και ποιες ικανότητες αξιολογούνται θετικότερα από άλλες ικανότητες; Και ο Μ. Αλέξανδρος ήταν εξαιρετικός στρατηγός, αλλά δεν μπόρεσε να προχωρήσει πέρα από τον Ύφαση, αφού οι απλοί στρατιώτες που δεν είχαν τις ικανότητές του δεν ήθελαν να τον ακολουθήσουν. Δεν εννοώ, βέβαια, σε καμιά περίπτωση ότι ο τεμπέλης πρέπει να απολαμβάνει το ίδιο με τον εργατικό. Άλλωστε, οι μόνες ικανότητες που βλέπω ότι αξιολογούνται θετικά σε αυτό το οικονομικό σύστημα είναι οι εξής: να λες ψέμματα, να πατάς επί πτωμάτων, να θάβεις το συνάδελφό σου κ.α.Μου δίνεις αφορμή να πω κάτι που με βασανίζει και εξαιτίας του με χαρακτηρίζουν κομμουνίστρια ή ρομαντική: Γιατί η επιβίωσή μας να εξαρτάται από τις ικανότητές μας; Η φύση μας γεννά προικισμένους/ικανούς ή μη. Δηλαδή να πεθάνει όποιος δεν είναι ικανός; Φυσικά δε μιλάω για τον τεμπέλη. Ξεκινώντας από τους διανοητικά καθυστερημένους που θεωρώ ακραίο παράδειγμα, θα φτάσω σε έναν μέσο άνθρωπο που οι δυνάμεις του φτάνουν ως ένα χ σημείο. Να τον τιμωρήσουμε; Κι αν ως κοινωνία τιμωρούμε αυτόν, τότες γιατί δεν τιμωρούμε όσους...για να ελιχθούν χρησιμοποιούν τις πλάτες του μπαμπά (και στα 26 τους γίνονται μέχρι και υφυπουργοί) ή τα ανταλλάγματα (κι έτσι επίσης στα 26 τους γίνονται μέχρι και υφυπουργοί);
Λες, επίσης, ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί οικονομικά αυτός που έχει εξαιρετικές ικανότητες από τον ανειδίκευτο εργάτη. Δε συμφωνώ! Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να καταναλώνουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας και όχι να απολαμβάνουμε αγαθά σύμφωνα με τις ικανότητές μας. Ποιος θα αξιολογήσει, δηλαδή, ποια εργασία αξίζει περισσότερο από την άλλη και ποιες ικανότητες αξιολογούνται θετικότερα από άλλες ικανότητες; Και ο Μ. Αλέξανδρος ήταν εξαιρετικός στρατηγός, αλλά δεν μπόρεσε να προχωρήσει πέρα από τον Ύφαση, αφού οι απλοί στρατιώτες που δεν είχαν τις ικανότητές του δεν ήθελαν να τον ακολουθήσουν. Δεν εννοώ, βέβαια, σε καμιά περίπτωση ότι ο τεμπέλης πρέπει να απολαμβάνει το ίδιο με τον εργατικό. Άλλωστε, οι μόνες ικανότητες που βλέπω ότι αξιολογούνται θετικά σε αυτό το οικονομικό σύστημα είναι οι εξής: να λες ψέμματα, να πατάς επί πτωμάτων, να θάβεις το συνάδελφό σου κ.α.