0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Καλησπέρα! Σήμερα εχω το πρώτο μαθημα εκθεσης β' λυκειου με δυσλεκτικό μαθητη και πραγματικά δεν ξέρω πώς να το χειριστώ! Φοβάμαι πως χωρις να γράφει τίποτα, το μαθημα θα ειναι μια σκέτη αποτυχία! Πώς για παραδειγμα, να δουλέψεις τα σημεια στίξης ως μέσο σχολιασμου σε ένα παιδι που δεν χρησιμοποιεί σημεία στίξης; και αυτό ειναι το λιγότερο! με τις εκθέσεις τι θα γίνει;
Τα παιδιά που έχουν δυσλεξία και εξετάζονται προφορικά γράφουν πρώτα τις σκέψεις τους πριν εξεταστούν , και μάλιστα το γραπτό τους -απ' ό,τι ξέρω- το βλέπει και ο εξεταστής. Όπως και να έχει ο μαθητής πρέπει να γράφει κανονικά τις εκθέσεις κατά την προετοιμασία του , απλώς εσύ δε θα διορθώνεις π.χ. ορθογραφικά , αν και βέβαια η έμφαση δίνεται στην προφορική εξέταση. Εξάλλου πολύ συχνά στο σχολείο , ακόμη και σε διαγωνίσματα ,ζητούν από τα παιδιά με δυσλεξία να γράψουν την έκθεση. Όπως και να έχει δεν είναι καλό για το μαθητή να μην καλλιεργεί καθόλου το γραπτό του λόγο. Αλλά μου κάνει εντύπωση που ο μαθητής σου δεν έγραφε τόσα χρόνια ούτε διάβαζε, γιατί είχα παιδιά με σοβαρή δυσλεξία, αλλά έστω και με δυσκολία και έγραφαν και διάβαζαν. Υ.Γ.: δεν έχω ειδικές γνώσεις στις μαθησιακές δυσκολίες, απλώς έχω ακολουθήσει τις οδηγίες του φροντιστηρίου που είχε πολλές τέτοιες περιπτώσεις παιδιών, τα οποία μάλιστα τα πήγαν πολύ καλά στις εξετάσεις και τώρα πια είναι φοιτητές.
H αλήθεια ειναι πως κι εγω θεωρώ αδιανόητο το να μην εξασκει καθόλου τον γραπτό λόγο! Εχθές που καναμε για το σχόλιο μεσα σε μια ειδηση τα καναμε όλα προφορικά, αλλα την αλλη φορά που θα θελω να κανω αναπτυξη παραγράφου με παραδειγματα να μην τον βάλω να γραψει μια παραγραφο; λετε να αντιδράσει ή να τον φέρω σε δύσκολη θέση;
Παράθεση από: kikitsastav στις Σεπτεμβρίου 14, 2011, 02:06:32 pmH αλήθεια ειναι πως κι εγω θεωρώ αδιανόητο το να μην εξασκει καθόλου τον γραπτό λόγο! Εχθές που καναμε για το σχόλιο μεσα σε μια ειδηση τα καναμε όλα προφορικά, αλλα την αλλη φορά που θα θελω να κανω αναπτυξη παραγράφου με παραδειγματα να μην τον βάλω να γραψει μια παραγραφο; λετε να αντιδράσει ή να τον φέρω σε δύσκολη θέση;Για πιό λόγο να τον βάλεις να γράψει; Από τη στιγμή που δνε π΄ροκειται να εξεταστεί γραπτά....Επίσης, ελοχεύει και ο κίνδυνος να μην τα καταφέρει και να απογοτευτεί. Με τον τρόπο αυτό μπορέι να γκρεμιστεί ό,τι χτιζόταν τόσα χρόνια στην ψυχολογία του (ναι δεν υπερβάλω, γίνεται και με μία μόνο απογοήτευση)... Τότε τι θα κάνεις;Θα τον βάλεις απλά να κρατά σημειώσεις, οι οποίες θα τον βοηθήσουν να αναπτύξει μετά τον παράγραφο. π.χ. μπορεί να γράψει 1-2 λέξεις κλειδιά
Εγώ βρε παιδιά έχω φέτος στην έκθεση ένα μαθητή που είμαι 99,9 % σίγουρη πως έχει δυσλεξία. Εκείνος και η οικογένειά του ούτε να ακούσουν δεν θέλουν για προφορική εξέταση και για μια επίσκεψη σε κάποιον ειδικό. Τον έχω από την β' λυκείου και το μάθημα ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο και για μένα και γι' αυτόν! Ορθογραφικά, μισοτελειωμένες λέξεις, μεγάλη δυσκολία στην ανάγνωση κλπ. Τί να κάνω, πώς να κάνω την ώρα του μαθήματος πιο εύκολη και για τους δυο μας; Έχω πελαγώσει.....
δεν έχει διάγνωση και θεωρεί πως αν πάει θα χάσει τη "φήμη" του στο σχολείο... τί να πει κανείς. Ειλικρινά είναι πολύ έξυπνο παιδί και καλός στα υπόλοιπα μαθήματα... φοβάμαι ότι όντως θα πάει χαμένος...