0 μέλη και 5 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Φαντάζομαι, οτι ο συνάδελφος αναφέρεται στο ότι όταν πριμοδοτούνται μεταπτυχιακά, πχ στην εκπαίδευση ενηλίκων, γίνεται ένα σαφάρι απόκτησής τους από τους ενδιαφερόμενους να εργαστούν στα σδε, των οποίων μετρά η προϋπηρεσία (κακώς κατά τη γνώμη μου) στην τυπική, αλλά και στα προγράμματα της Δ
Στο ΣΔΕ που ήταν μια φίλη μου, δε γινόταν ουσιαστική δουλειά. Το κρατάγανε με αλβανίδες, που παράλληλα πηγαίνανε στο πρόγραμμα οδυσσέας και δεν ξέρανε ελληνικά, για να παρακολουθήσουν κι έτσι τους δίνανε τα χαρτιά. Το θέμα είναι απλώς να κρατηθεί το σχολείο, για να βολεύονται διευθυντές/μόνιμοι. Δεν σκέφτονται, ότι όταν στην ουσία χαρίζουν το χαρτί, αναβαθμίζουν τα προσόντα κάποιων είτε Ελλήνων/είτε αλλοδαπών χωρίς αντίκρυσμα σε ικανότητες με ένα πτυχίο ισότιμο στην αγορά εργασίας στο δημόσιο/ιδιωτικό τομέα του αντιστοίχου, που δίνει η 9ετής φοίτηση, χωρίς τον ίδιο φόρτο εργασίας. Εντωμεταξύ, ο απόφοιτος του σδε, που θελει να πάει στο λύκειο, θα δυσκολευτεί να παρακολουθήσει μαθήματα, που δεν έχει διδαχθεί, πχ αρχαία, κτλ, αν επιθυμεί κιόλας να δώσει. Εγώ, θεωρώ, ότι πρεπει να αναβαθμιστεί το πρόγραμμα σπουδών, αλλιώς να μην είναι ισότιμα τα διπλώματα. Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει τα σδε να είναι σαν τα εσπερινά στο ωράριο, αλλά να είναι αποκλειστικά και μόνο για ενήλικες και τα μαθήματα να γίνονται με τεχνικές εκπαίδευσης για ενήλικες. Αλλιώς θα προκύψουν διχόνοιες ανάμεσα στον κόσμο, όπως και συμβαίνει.
Πολύ ρηχή ανάλυση.Προφανώς και δεν κάνεις τα ίδια πράγματα που κάνεις στο κλασικό γυμνάσιο. Ούτως ή άλλως το ένα διαρκεί 2 χρόνια και το άλλο 3. Αυτό σημαίνει ότι δεν γίνεται δουλειά? Εγώ πάντως έδειχνα σε έναν κυριούλη πώς να κρατά το ποντίκι στον υπολογιστή (δεν είχε πιάσει ποτέ) και νομλιζω ότι κάτι ήταν και αυτό.Πιστεύεις ότι δεν πρέπει να δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία σε κάποιους? Δεν θα κερδίσουν 5 πράγματα? Είτε είναι Έλληνες, είτε αλλοδαποί, είτε ρομά, είτε οτιδήποτε? Πιστεύεις ότι σε όλη την Ευρώπη που εφασμόζεται ο θεσμός είναι για να μην χάσουν οι διευθυντές τις θέσεις τους? Και αν δεν υπήρχαν οι μόνιμοι δεν θα έιχαν θέσεις?Το πρόβλημα είναι αν είναι ισότιμο το απολυτήριο γυμνασίου? Σιγά το σπουδαίο πτυχίο!!! Κανά δύο στους 100 μαθητές θα συνεχίσουν στο λύκειο αλλά και αυτοί θα πάνε είτε ΟΑΕΔ είτε σε κανένα νυχτερινό ΕΠΑΛ. Κέρδος θα είναι και αυτό γιατί έβαλες έναν άνθρωπο να κυνηγήσει το όνειρό του. Γι αυτό το λένε δεύτερη ευκαιρία.
Ερχεται η ώρα που εγώ και ο niteulf θα συμφωνήσουμε! Ετσι ακριβώς είναι.
Σε πολλά συμφωνούμε φούφουτε... Απλά δεν το είχες καταλάβει
Απλά έχουμε μάλλον άλλη οπτική θα έλεγα καλύτερα.
Αυτό συμβαίνει σε όλους. Αρκεί να υπάρχει καλή προαίρεση...Είναι καλό πάντως που έχεις γνώσεις και τεκμηριώνεις την άποψή σου. Άσχετα αν συμφωνώ σε όλα ή όχι.
Νομίζω ότι δεν είναι τόσο απλός ο υπολογισμός...Θυμηθείτε την επισήμανση: "Η προϋπηρεσία των ωρομισθίων στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας υπολογίζεται μέχρι το ήμισυ του υποχρεωτικού ωραρίου του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού του οικείου κλάδου". Θα πρέπει να δείτε μήπως κάποιους μήνες ξεπερνάνε οι ώρες σας το ταβάνι.Και εμένα μου κόπηκαν έτσι 2 μόρια.
Απο φετος και περα θα ασφαλιζει δλδ?Μια χαρα...
Αν είναι να γίνουν τα πράγματα σωστά, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να μη μοριοδοείται η ανεργία. Γνωστή μου, η οποία εργαζόταν στο πρόγραμμα οδυσσέας, και μάλιστα με διπλά τμήματα 3/μέρες την εβδομάδα, παρακάπτοντας τη σειρά των εκπαιδευτών (κι όταν την ρωτούσαν οι υπόλοιποι πού είναι ή σε ποιο χώρο έκανε μάθημα, έκανε την πάπια κι άλλαζε θέμα ή έκανε ότι βιάζεται και δεν μπορεί να μιλήσει), κι έφτασε τις 1000+ ώρες μέσα σε 10 μήνες, χωρίς ΤΕ
Μα συνάδελφοι, σε διαζευκτικό ερώτημα απαντάτε με όχι; Σε ποιο από τα δύο σκέλη πάει; Ούτε θα ανανεωθούν οι συμβάσεις ούτε θα βγει προκήρυξη; Πάντως κάτι μου λέει, ότι αν βγει προκήρυξη, θα έχουμε ρεκόρ αιτήσεων φέτος. Μαρκ μάι γουόρντς που λένε και στην Άνω Αχλαδιά
Φαίνεται ότι δεν έχεις άμεση σχέση με τα ΣΔΕ αλλά έμμεση (από φήμες). Τα ΣΔΕ είναι αποκλειστικά για ενήλικες και χρησιμοποιούνται τεχνικές ενηλίκων και βιωματική μάθηση γι'αυτό και το αναλυτικό πρόγραμμα δε μπορεί να είναι ίδιο με του συμβατικού σχολείου ούτε θα ικανοποιεί τους στόχους ίδρυσης των ΣΔΕ. Το μετά είναι θέμα προσωπικό όπως σε όλα-πόσο θα διαβάσει να τελειώσει και το λύκειο ο εκπαιδευόμενος. Σαφώς είναι δύσκολο να δώσει Πανελλήνιες σε Θεωρητική χωρίς αρχαία αλλά μιλάμε για ελάχιστο κόσμο που ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο. Επίσης το να διδάξεις κάτι δε σημαίνει ότι ο άλλος θα το μάθει-γι αυτό μιλάω για προσωπικό κόπο και διάβασμα. Είναι μείον αυτό όντως αλλά το πρόγραμμα καλύπτει ακριβώς τις 8 βασικές δεξιότητες που απαιτούνται από την Ευρωπαική Ενωση (Πολυγραμματισμοί) για τη μείωση του αναλφηβητισμού με την ευρεία και πιο σύγχρονη έννοια. Οποιος δε γνωρίζει αυτά τα βασικά μάλλον έχει δρόμο ακόμη στην εκπαίδευση ενηλίκων. Λες ότι θες να εφαρμόσεις πρόγραμμα τυπικής σε τυπική Ενηλίκων ενώ παράλληλα λες να υπάρχουν μόνο ενήλικες στα σχολεία και να διδάσκονται με μεθόδους ενηλίκων...ισχύει ήδη αυτό το τελευταίο-μήπως μπερδεύεσαι με άλλη δομή; Αρα δε γνωρίζεις όπως απαιτείται ότι στηριζόμαστε και σεβόμαστε στην προυπάρχουσα γνώση των εκπαιδευομένων πάνω στην οποία χτίζουμε (κονστρακτιβισμός) και προσπαθούμε να αλλάξουμε τη στάση τους όπου απαιτείται (μετασχηματισμός). Στα ΣΔΕ η κύρια δεξιότητα που καλούνται να αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι είναι να- μάθουν- πώς -να- μαθαίνουν όχι στείρα γνώση άσχετη με την καθημερινη τους ζωή. Στο σημείο αυτό οφείλω να σημειώσω ότι όλα αυτά τα γράφει και στην ύλη για την πιστοποίηση εκπαιδευτών ενηλίκων πράγμα που καθιστά την επάρκεια απαραίτητη καθώς μιλάμε για ενήλικες εκπαιδευομένους...Οποιος είχε δώσει και να μην τα θυμάται λεπτομερώς κάτι θα θυμάται από ολα αυτά που λέω σίγουρα-τουλάχιστον θα έχει μια ιδέα για όσα μιλάμε.
Πολύ ρηχή ανάλυση.Προφανώς και δεν κάνεις τα ίδια πράγματα που κάνεις στο κλασικό γυμνάσιο. Ούτως ή άλλως το ένα διαρκεί 2 χρόνια και το άλλο 3. Αυτό σημαίνει ότι δεν γίνεται δουλειά? Εγώ πάντως έδειχνα σε έναν κυριούλη πώς να κρατά το ποντίκι στον υπολογιστή (δεν είχε πιάσει ποτέ) και νομίζω ότι κάτι ήταν και αυτό. Του άρεσε η πρώτη επαφή με υπολογιστή και ένοιωσα και γω καλά με την προσπάθειά του.Πιστεύεις ότι δεν πρέπει να δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία σε κάποιους? Δεν θα κερδίσουν 5 πράγματα? Είτε είναι Έλληνες, είτε αλλοδαποί, είτε ρομά, είτε οτιδήποτε? Πιστεύεις ότι σε όλη την Ευρώπη που εφασμόζεται ο θεσμός είναι για να μην χάσουν οι διευθυντές τις θέσεις τους? Και αν δεν υπήρχαν οι μόνιμοι δεν θα έιχαν θέσεις ? ? ? ?Το πρόβλημα είναι αν είναι ισότιμο το απολυτήριο γυμνασίου? Σιγά το σπουδαίο πτυχίο!!! Κανά δύο στους 100 μαθητές θα συνεχίσουν στο λύκειο αλλά και αυτοί θα πάνε είτε ΟΑΕΔ είτε σε κανένα νυχτερινό ΕΠΑΛ. Κέρδος θα είναι και αυτό γιατί έβαλες έναν άνθρωπο να κυνηγήσει το όνειρό του. Γι αυτό το λένε δεύτερη ευκαιρία. Αν είναι να αλλάξει το πρόγραμμα και να γίνει ίδιο με του κλασικού γυμνασίου, γιατί να μην πάνε σε ένα κλασικό γυμνάσιο? Έστω νυχτερινό?
Σε αυτό που λες έχεις δίκιο. Ο μόνος τρόπος που το ΙΝΕΔΙ