*

Αποστολέας Θέμα: Απορία με τη φορολόγηση της αποζημίωσης αναπληρωτών  (Αναγνώστηκε 5852 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος arismari

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Καλησπέρα σας.
Θα ήθελα να με βοηθήσετε και να μου λύσετε μια απορία που έχω σχετικά με την αποζημίωση αναπληρωτών. Ως γνωστόν κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης η αποζημίωση απόλυσης θα πρέπει να δηλωθεί ξεχωριστά στον κωδικό 657 για να μην εισπραχθεί εισφορά αλληλεγγύης και σε αυτό το ποσό. Ωστόσο η βεβαίωση αποδοχών που έχω λάβει από τη Δ.Δ.Ε δεν αναγράφει το ποσό της απόλυσης ξεχωριστά αλλά το εντάσσει στο καθαρό εισόδημα. Σε επικοινωνία με την Δ.Δ.Ε. μου είπαν ότι αυτές τις βεβαιώσεις τις στέλνει η Ενιαία Αρχή Πληρωμών και δεν έχουν καμία ενημέρωση σχετικά με την αποζημίωση και το θέμα που τους έθιξα. Ωστόσο δεν έχω δει να γίνεται λόγος πουθενά για το ζήτημα αυτό. Γνωρίζει κανείς κάτι επ' αυτού;

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

Αποσυνδεδεμένος rozy4

• Ιστορικό μέλος
  • Η ζωή είναι ωραία φιλαράκο
    • Προφίλ
Απ: Απορία με τη φορολόγηση της αποζημίωσης αναπληρωτών
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 26, 2012, 03:10:44 pm »
οι αναπληρωτές δεν παίρνουμε αποζημίωση απόλυσης αλλά αποζημίωση μη ληφθείσας άδειας που φορολογείται κανονικά. Δεν έχει ασφαλιστικές κρατήσεις μόνον,  αν θυμάμαι καλά.

Αποσυνδεδεμένος jak_13

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Πάντα με χαμόγελο!!!
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 26, 2012, 04:44:40 pm »
Καλησπέρα σας.
Θα ήθελα να με βοηθήσετε και να μου λύσετε μια απορία που έχω σχετικά με την αποζημίωση αναπληρωτών. Ως γνωστόν κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης η αποζημίωση απόλυσης θα πρέπει να δηλωθεί ξεχωριστά στον κωδικό 657 για να μην εισπραχθεί εισφορά αλληλεγγύης και σε αυτό το ποσό. Ωστόσο η βεβαίωση αποδοχών που έχω λάβει από τη Δ.Δ.Ε δεν αναγράφει το ποσό της απόλυσης ξεχωριστά αλλά το εντάσσει στο καθαρό εισόδημα. Σε επικοινωνία με την Δ.Δ.Ε. μου είπαν ότι αυτές τις βεβαιώσεις τις στέλνει η Ενιαία Αρχή Πληρωμών και δεν έχουν καμία ενημέρωση σχετικά με την αποζημίωση και το θέμα που τους έθιξα. Ωστόσο δεν έχω δει να γίνεται λόγος πουθενά για το ζήτημα αυτό. Γνωρίζει κανείς κάτι επ' αυτού;

Έχει γίνει πολλές φορές συζήτηση για το ζήτημα αυτό που κακώς λέγεται αποζημίωση απόλυσης και δημιουργείται σύγχυση. Στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου δε νοείται αποζημίωση απόλυσης. Είναι, όπως γράφει και η rozy4, αποζημίωση μη ληφθείσας άδειας που πράγματι δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές.
Έμαθα πως ο άνθρωπος δικαιούται να κοιτά τον άλλον από ψηλά
μόνο όταν πρέπει να τον βοηθήσει να σηκωθεί!

Gabriel Garcia Marquez

Αποσυνδεδεμένος foibos81

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 29, 2012, 01:28:33 am »
Θα ήθελα να βοηθήσετε και εμένα σε κάτι. Εγώ πήρα μια βεβαίωση από την Δευτεροβάθμια για όλο το έτος 2011.

Πριν όμως από αυτήν μου στάλθηκε στο σπίτι μια άλλη βεβαίωση που αφορούσε από ότι κατάλαβα ποσό αποζημίωσης που πήρα λόγω συμμετοχής ως επιτηρητής σε πανελλήνιες εξετάσεις το 2011. Μάλιστα το ποσό αυτό το αναφέρουν στη βεβαίωση ως "μισθοί και δώρα", έχει κανονικά φόρο που αναλογεί, παρακρατηθέν κ.τ.λ.. Η βεβαίωση η συγκεκριμένη μου στάλθηκε μάλιστα από το λύκειο που συμμετείχα ως επιτηρητής, ενώ το λύκειο ανήκει και αυτό στην ίδια Δευτεροβάθμια που μου έστειλε τις αποδοχές τις συνολικές. Επίσης η τελευταία βεβαίωση (δηλαδή της Δευτεροβάθμιας που γράφει τα συνολικά ποσά του 2011) έχει ΑΦΜ εργοδότη, ενώ η βεβαίωση με το ποσό "μισθοί και δώρα" δεν έχει ΑΦΜ, αν και λέει πάν πάνω

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

Αποσυνδεδεμένος jak_13

• Ιστορικό μέλος
  • Πάντα με χαμόγελο!!!
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 29, 2012, 02:00:33 am »

Θα πρέπει να αθροίσεις τα ποσά των δύο βεβαιώσεων, γιατί πρόκειται για διαφορετικά ποσά δεδουλευμένων και διαφορετικά ποσά φόρου. Συμβαίνει συχνά αυτό, γιατί τα μισθολογικά σε τέτοιες περιπτώσεις (εξετάσεις, επιτηρήσεις) τις αναλαμβάνει το σχολείο.

Gabriel Garcia Marquez

Αποσυνδεδεμένος foibos81

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 29, 2012, 02:06:06 am »
απλά βλέπω ότι ενώ το ποσό της επιτήρησης είναι χαμηλό δηλαδή καθαρό ποσό γύρω στα 90 ευρώ, αυτό μου μειώνει κατά 70 ευρώ κατευθείαν το πιστωτικό ποσό όταν εκκαθαριστεί η δήλωση. Τέλοσπάντων, ευχαριστώ για την απάντηση,

Πάντως π ΑΦΜ του εργοδότη είναι ο ίδιος και για τις δύο βεβαιώσεις, έτσι δεν είναι;; Διότι στην αρχική που ήρθε με το ποσό επιτήρησης δεν γράφει ΑΦΜ, αλλά το όνομα σχολείου, βέβαια λέει ότι αήκει στην τάδε δευτεροβάθμια. Το σχολείο που ήμουν επιστηρητής ανήκει στην ίδια Δευτεροβάθμια. Είναι δυνατόν να με πλήρωσε το σχολείο και όχι η δευτεροβθμια;
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 29, 2012, 02:07:58 am από foibos81 »

Αποσυνδεδεμένος jak_13

• Ιστορικό μέλος
  • Πάντα με χαμόγελο!!!
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Μαΐου 29, 2012, 02:35:58 am »

Όπως σου εξήγησα και πριν, βεβαιώσεις για τέτοιου είδους αμοιβές τις εκδίδουν τα σχολεία γιατί αναλαμβάνουν όλα όσα αφορούν τα μισθολογικά, ασφαλιστικά, φορολογικά. Άρα και το κάθε σχολείο διαθέτει δικό του ΑΦΜ ανεξάρτητα αν το αναγράφει ή όχι στη βεβαίωση.
Το ότι μειώνεται το πιστωτικό σου υπόλοιπο, οφείλεται στη μεγάλη μείωση του αφορολόγητου, που έγινε αργότερα.

Gabriel Garcia Marquez

Αποσυνδεδεμένος foibos81

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Μαΐου 29, 2012, 02:51:52 am »
Ναι ήσουν αρκετά σαφής, συγνώμη που γίνομαι κουραστικός, απλά το λέω διότι όταν κάνω ηλεκτρονικά τη δήλωση, από όσο θυμάμαι στο τέλος πριν την υποβάλεις οριστικά, σου ζητάει να βάλεις ΑΦΜ τω εργοδοτών. Ε εγώ με 2 βεβαιώσεις τι ΑΦΜ να βάλω, σε περίπτωση που τα χρήματα της αποζημίωσης κατατέθηκαν από το σχολείο;; Προφανώς θα πρέπει να βάλω 2 ΑΦΜ δηλαδή του σχολείου και της Δευτεροβάθμιας Ή να βάλω μόνο της Δευετροβάθμαις μιας και η βεβαίωση της αποζημίωσης επιτήρησης δεν γράφει ούτως ή άλλως ΑΦΜ;;

Αποσυνδεδεμένος jak_13

• Ιστορικό μέλος
  • Πάντα με χαμόγελο!!!
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Μαΐου 29, 2012, 08:29:47 am »

Δεν γίνεσαι κουραστικός, αλλά απ`όσο θυμάμαι για μισθωτές υπηρεσίες δεν είναι απαραίτητος ο ΑΦΜ των εργοδοτών, οπότε μάλλον άδικα σε απασχολεί το θέμα. Αλλά και στην περίπτωση που είναι έτσι όπως τα λες θα πρέπει να μπει ο και ο ΑΦΜ του σχολείου, γιατί προφανώς από εκεί έχεις πληρωθεί.

Gabriel Garcia Marquez

Αποσυνδεδεμένος kaitoula

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Ιουνίου 01, 2012, 10:16:19 am »
οι αναπληρωτές δεν παίρνουμε αποζημίωση απόλυσης αλλά αποζημίωση μη ληφθείσας άδειας που φορολογείται κανονικά. Δεν έχει ασφαλιστικές κρατήσεις μόνον,  αν θυμάμαι καλά.

Καλημέρα και από εμένα! δηλαδή αν κάποιος αναπληρωτης παρει κάποιες ημερες κανονικής αδειας η "αποζημίωση απόλυσης" είναι μικρότερη σε σχέση με κάποιον που δε θα πάρει καμία μέρα άδειας?
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 01, 2012, 10:22:11 am από newseditor »

Αποσυνδεδεμένος jak_13

• Ιστορικό μέλος
  • Πάντα με χαμόγελο!!!
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Ιουνίου 01, 2012, 11:37:48 am »
Καλημέρα και από εμένα! δηλαδή αν κάποιος αναπληρωτης παρει κάποιες ημερες κανονικής αδειας η "αποζημίωση απόλυσης" είναι μικρότερη σε σχέση με κάποιον που δε θα πάρει καμία μέρα άδειας?

Το σωστό αυτό είναι.

Gabriel Garcia Marquez

Αποσυνδεδεμένος kaitoula

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Ιουνίου 01, 2012, 11:56:31 am »

Το σωστό αυτό είναι.

το σωστό είναι. αλλά στην πράξη έτσι γίνεται?

Αποσυνδεδεμένος jak_13

• Ιστορικό μέλος
  • Πάντα με χαμόγελο!!!
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Ιουνίου 01, 2012, 12:00:39 pm »

Δεν μπορώ να ξέρω τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα, ξέρω όμως τι λέει ο νόμος.

Gabriel Garcia Marquez

Αποσυνδεδεμένος kaitoula

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Ιουνίου 01, 2012, 12:02:05 pm »

Δεν μπορώ να ξέρω τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα, ξέρω όμως τι λέει ο νόμος.

ευχαριστώ πολύ! και κατι ακόμα αν δεν ε΄χεις παρει καθόλου άδει για τι ποσο αποζημίωσης μιλάμε?

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182686
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 656
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)