0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Παράθεση από: kyra_daskala στις Οκτωβρίου 25, 2012, 07:39:58 pmΕπίσης κάποια στιγμή θα έπρεπε να υπάρχει μια συνεργασία με τον ερυθρό σταυρό και να περάσουμε όλοι οι εκπαιδευτικοί από σεμινάριο πρώτων βοηθείων. Πολλά περιστατικά τα αντιμετωπίζουμε λανθασμένα.Καλά τα σεμινάρια (για ιδία χρήση), αλλά θα τα εφάρμοζε κάποιος σε μαθητές σε στιγμή ανάγκης; Και μιλάω για κάποια σοβαρή περίπτωση, όχι να βάλεις ένα οξυζενέ και μπεταντίν σε μικρή επιφανειακή πληγή (για το οποίο δεν χρειάζονται και ειδικές γνώσεις). Σε σοβαρές περιπτώσεις απλά καλείς γιατρό και δεν μπλέκεις, γιατί μετά μπορείς να βρεθείς δικαζόμενος, χωρίς να το καταλάβεις.Θυμάμαι, όταν ήμουν μαθητής, ένας γυμναστής στο σχολείο μας έλεγε ότι όσα σεμινάρια και να κάνει κάποιος μη ειδικός, αν βρεθεί μπροστά σε σοβαρό περιστατικό, καλύτερα να φωνάξει γιατρό και να περιμένει χωρίς να ακουμπάει καν τον άλλον (ειδικά σε περιπτώσεις σοβαρών τραυμάτων, όπου μια μικρή μετακίνηση μπορεί να αποβεί μοιραία...).
Επίσης κάποια στιγμή θα έπρεπε να υπάρχει μια συνεργασία με τον ερυθρό σταυρό και να περάσουμε όλοι οι εκπαιδευτικοί από σεμινάριο πρώτων βοηθείων. Πολλά περιστατικά τα αντιμετωπίζουμε λανθασμένα.
Τα μόνα σεμινάτια πρώτων βοηθείων που πρέπει να μας γίνουν είναι για αντιμετ΄πιση συγκεκριμένων περιστατικών, π.χ. αν κάποιος καταπιεί τη γλώσσα του ή στραβοκαταπιεί, αν πάθει μια κρίση επιληψίας, αν αιμορραγεί μύτη, πώς ακινητοποιούμε ένα χτυπημένο και πιθανώς σπασμένο χέρι κλπ.Πράγματα που οι περισσότεροι ναι μεν τα ξέρουμε εμπιερικά, αλλά σε φάση κρίσης δύσκολα τα εφαρμόζουμε και δεν είναι και σίγουρο ότι τα γνωρίζουμε σωστά (π.χ. στη μύτη ποτέ δεν κάνεις το κεφάλι προς τα πίσω!)
Παράθεση από: emmaki στις Οκτωβρίου 25, 2012, 09:47:58 pmΤα μόνα σεμινάτια πρώτων βοηθείων που πρέπει να μας γίνουν είναι για αντιμετ΄πιση συγκεκριμένων περιστατικών, π.χ. αν κάποιος καταπιεί τη γλώσσα του ή στραβοκαταπιεί, αν πάθει μια κρίση επιληψίας, αν αιμορραγεί μύτη, πώς ακινητοποιούμε ένα χτυπημένο και πιθανώς σπασμένο χέρι κλπ.Πράγματα που οι περισσότεροι ναι μεν τα ξέρουμε εμπιερικά, αλλά σε φάση κρίσης δύσκολα τα εφαρμόζουμε και δεν είναι και σίγουρο ότι τα γνωρίζουμε σωστά (π.χ. στη μύτη ποτέ δεν κάνεις το κεφάλι προς τα πίσω!)Κι όμως, ούτε σε αυτά συμφωνούν όλοι στο τι πρέπει να γίνει. Πχ Λιποθυμία και γύρισμα της γλώσσσας: εμπειρικός τρόπος αντιμετώπισης : κουτάλι ή δάχτυλο στο στόμα, για να ανοίξει==> ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ, γιατί υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού τόσο του ασθενή όσο και δικού σου (να σου κόψει το δάχτυλο). Πρέπει απλώς να του γυρίσεις στο πλάι το κεφάλι, για να μην πνιγεί με το σάλιο του.
Και βέβαια δεν αναφερόμαστε μόνο σε μικρά παιδιά αλλά και σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου!