0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Να έχει λόγο στα σχολικά βιβλία ζητά η ΕκκλησίαΛόγο στα σχολικά βιβλία θέλει να έχει η Εκκλησία. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε χθες, Πέμπτη, να ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας τη συμμετοχή εκπροσώπου της Εκκλησίας στην Επιτροπή Σύνταξης των σχολικών βιβλίων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.Όπως αναφέρουν Τα Νέα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Εκκλησία ζητά να έχει λόγο στο περιεχόμενο των μαθητικών βιβλίων, αφού και στο παρελθόν η Ιερά Σύνοδος έχει διατυπώσει ενστάσεις και παράπονα.Μάλιστα, οι παρατηρήσεις των ιεραρχών δεν αφορούσαν μόνο τα βιβλία των Θρησκευτικών αλλά και βιβλία της Ιστορίας ή των Νέων Ελληνικών.Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2010 μερίδα μητροπολιτών που είχαν συμμετάσχει στην Ιεραρχία είχαν εντοπίσει «σημάδια αποχριστιανοποίησης» στα σχολικά βιβλία, τόσο στην Πρωτοβάθµια, όσο και στη Δευτεροβάθµια Εκπαίδευση.
Μήπως θέλουν και θεοκρατικό κράτος οι ντόπιοι "αγιατολάχ";http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231273536
* παω να διαβασω "Λόγιο Ερμή"....
Οι κοινωνίες εξελίσσονται όμως. Τώρα, το 2013, τα συντηρητικά απολιθώματα του παρελθόντος με τα μούσια δεν (πρέπει να) έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με την εκπαίδευση.
Να γίνουμε μήπως και σαν τη Ρωσία, όπου η εκεί εκκλησία έχει λόγο ακόμα και στα πολιτικά ζητήματα και προωθεί νόμους που ψηφίζει ο φίλος τους
Μην το λες αυτό με τέτοια ευκολία. Υπάρχει, ξέρεις, η τάση να θεωρούμε ότι ό,τι έχει σχέση με το χώρο της θρησκείας είναι συντηρητικό, ενώ ό,τι έχει σχέση με το χώρο της επιστήμης είναι προοδευτικό. Αυτό είναι όμως μια απλοϊκή γενίκευση.
Όντως μεταξύ του κλήρου υπάρχουν και "συντηρητικά απολιθώματα του παρελθόντος", όπως λες.Δεν είναι όμως όλοι έτσι. Υπήρξαν μάλιστα στο παρελθόν και κάποιοι που ήταν "αιρετικοί" για την εποχή τους (π.χ Θεόφιλος Καΐρης, Μεθόδιος Ανθρακίτης) γιατί προσπάθησαν να απαλλάξουν τον κόσμο από την πρόληψη και τον σκοταδισμό.
Οπότε, πες μου έναν (με ονοματεπώνυμο) σύγχρονο εν ζωή ανώτατο κληρικό στην Ελλάδα, που να έχει ενεργό δράση κατά του συντηρητισμού και του σκοταδισμού.
Απλά έφερα παραδείγματα άλλων χωρών, και επειδή από την εποχή Χριστόδουλου φαινόταν πως η ελληνική εκκλησία θέλει να μπλέξει στα πολιτικά πράγματα. Έχουμε που έχουμε τους επικίνδυνους πολιτικούς, που οι μισοί είναι διαπλεκόμενοι με την ισχυρή μαφία που ονομάζεται "Εκκλησία Α.Ε.", αν μπει πιο βαθιά και ο κλήρος στο παιχνίδι...
Δεν είπα να μην έχει κοινωνικό λόγο ο κλήρος και να μην εκφέρει άποψη. Αν μη τι άλλο, ειδικά στη χώρα μας ο κλήρος ασκεί και με το παραπάνω κριτική. Άλλο να εκφέρει σαν εξωτερικός παράγοντας άποψη, και άλλο να είναι θεσμοθετημένο μέλος επιτροπής που θα επηρεάζει π.χ. σχολικά βιβλία!
Δεν παρακολουθώ το έργο του καθενός, για να σου καταθέσω σειρά ονομάτων.Έχω διαβάσει ωστόσο ή έχω ακούσει ανώτατους κληρικούς που απέχουν πόρρω από τον σκοταδισμό (π.χ ο μητροπολίτης Σιατίστης ή ο μητροπολίτης Μεσογαίας). Επίσης, έχω δει κατώτερους κληρικούς, όπως λ.χ τον πατέρα Αντώνιο στην Κιβωτό, που προσφέρει μόρφωση σε όσα παιδιά το έχουν ανάγκη ανεξαρτήτως κοινωνικής ή εθνικής προέλευσης.