0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Έχω μία φίλη-συνάδερφο η οποία θα βγει στη σύνταξη τέλος Ιουνίου του 2027, Μάη του 2026 γίνεται 67 χρονών. Έχει γύρω στα 20 χρόνια προϋπηρεσία. Τα τελευταία 8 χρόνια αντιμετωπίζει κάποια οικογενειακά προβλήματα κι έχει πάρει άδεια άνευ αποδοχών μερικά σχολικά έτη. Τον Ιούνιο συμπληρώνονται 5 χρόνια άνευ αποδοχών και δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει εκ νέου άδεια άνευ αποδοχών. Τον τελευταίο χρόνο πάσχει από κατάθλιψη. Σκέφτεται να παραιτηθεί. Εγώ της είπα να μην το κάνει γιατί έχει δικαίωμα να πάρει άδεια λόγω του θέματος υγείας της αλλά αγχώνεται. Όμως δεν ξέρω κι εγώ ακριβώς τι δικαιούται. Αν έχω καταλάβει καλά, μπορεί να πάρει 1 χρόνο αναρρωτική χωρίς διακοπή. Καταρχάς γίνεται να πάρει τόσο χρόνο συνεχόμενα ή πρέπει κάθε μήνα να κάνει αίτηση ξανά και ξανά και να περνάει επιτροπή ξανά και ξανά;Έπειτα, ας πούμε ότι παίρνει ένα χρόνο. Μετά, έχετε κάποια λύση να προτείνετε; Πχ, σκέφτηκα μετά τον χρόνο να πάρει 1 μήνα άνευ αποδοχών και μετά να ξαναπάρει αναρρωτική για υπόλοιπους μήνες που δικαιούται;Έχετε κάτι να προτείνετε; Δεν το βρίσκω ιδανικό να παραιτηθεί μετά από τόσα χρόνια εργασίας και 2 χρόνια μόλις πριν τη σύνταξη ενώ μάλιστα αντιμετωπίζει οικογενειακά προβλήματα κι αυτό το προσωπικό πρόβλημα υγείας που δεν την αφήνει να σκεφτεί καθαρά.
Καλημέρα. Αν δώσω εθελοντικά αίμα σε αργία μπορώ να πάρω τις άλλες 2 ημέρες που δικαιούμαι όπτε επιθυμώ; (μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους φυσικά). Προφανώς η ημέρα της αιμοληψίας δεν μεταφέρεται.
Συνάδελφοι, αν μου έχει γράψει ο γιατρός αναρρωτική μπορώ να επιλέξω να μην την χρησιμοποιήσω;
Φυσικά. Απλώς δεν τη ζητάς από τον Διευθυντή και πας κανονικά στο μάθημα. Μόνο μην έχεις τίποτα σοβαρό που θα σε εμποδίσει. Πχ πρόσφατα έκανα μικροεπέμβαση (αφαίρεση γαγγλιακής κύστης στο βραχίονα), το χέρι ήταν μπανταρισμένο αλλά εγώ δεν πονούσα. Ρώτησα τον γιατρό αν μπορώ να οδηγήσω (μπορώ και κάνω 3 ώρες οδήγηση τη μέρα) και μου είπε πως κανονικά, αν ο τροχονόμος με δει με μπανταρισμένο χέρι, μπορεί να με γράψει.