0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Ας μου επιτραπεί να καταθέσω κι εγώ την άποψή μου γύρω από το θέμα. Το μεταπτυχιακό, αν έχεις το χρόνο και τη διάθεση να το κάνεις, μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει. Το 2003 τελείωσα και πήρα πτυχίο και οι γονείς μου με ρώτησαν τι δώρο ήθελα στην ορκωμοσία (τα γνωστα των γονιών). Τους είπα ότι ήθελα ένα μεταπτυχιακό (ακριβότερο από την κάμερα που έλεγαν τους βγήκε ). Έδωσα εξετάσεις και πέρασα στο ΠΜΣ Ιωαννίνων, στη νεοελληνική ειδίκευση. Μου πήρε περίπου 3 χρόνια να τελειώσω και συμβουλεύω όποιον το επιχειρήσει να μην τρέχει με ιδιαίτερα σε χρονιά που γράφει τη διπλωματική, γιατί θα χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Παρόλα αυτά (και επειδή είχα την μανία με λογοτεχνία και δη νεοελληνική) οι γνώσεις που αποκόμισα μου επέτρεψαν να γράψω 83 στα νέα ελληνικά στον προηγούμενο ΑΣΕΠ, όπου έδωσα για πλάκα αδιάβαστη και 93 αυτή την φορά και να είμαι έτσι στους διοριστέους. Να διευκρινίσω με κάθε ειλικρίνεια ότι διάβασα μόνο 2 μέρες Νεα Ελληνικά. Σε αντίθεση με την Ιστορία που τη διάβαζα 2 μήνες και έγραψα 58. Έτσι τα νέα ισοστάθμισαν τον κακό βαθμό της Ιστορίας. Το ωραίο είναι ότι λόγω καταλήψεων η απονομή του μεταπτ. τίτλου έγινε λίγο καιρό μετά τις αιτήσεις για ΑΣΕΠ και δεν μου προσμετρήθηκαν εκ των πραγμάτων τα 2 επιπλέον μόρια! Τι εννοώ (και κλείνω): κάνε μεταπτυχιακό αν το έχεις μεράκι. Αν όχι θα σου γίνει μια επιπλέον υποχρέωση. Είναι ο μόνος τρόπος να σε ανταμείψει το μεταπτυχιακό, όχι με μόρια αλλά με πνευματικά εφόδια.
Άκουσα στατιστική και να'μαι...Νομίζω πρέπει να το εξετάσουμε λίγο διαφορετικά...Με βάση αυτά που γράφει ο Syllas, από όσους παρουσίασαν μεταπτυχιακό ή/και διδακτορικό βλέπουμε ότι το 39% διορίζεται.Για να δούμε αν βοηθάει ή όχι, πρέπει να συγκρίνουμε με το συνολικό ποσοστό αυτών που διορίζονται, δηλαδή 840 διοριστέοι σε σύνολο 13.986 που προσήλθαν, που βγάζει μόλις 6%.Φυσικά τα παραπάνω είναι λάθος γιατί μπορεί να υπήρχαν μεταπτυχιακοί και στους αποτυχώντες, οπότε το 39% δεν είναι συγκρίσιμο με το 6%.Διορθώνουμε το 6% : 840 διοριστέοι σε σύνολο 4712 επιτυχώντων βγάζει περίπου 17,8%.Άρα και πάλι η διαφορά είναι μεγάλη, οπότε τελικά πιστεύω ότι βοηθάει.Γνώμη μου είναι ότι δεν ενδιαφέρει αν τα επιπλέον 2,3 ή 4 μόρια σε έβαλαν στους διοριστέους ή όχι, γιατί (υποτίθεται τουλάχιστον) ότι λόγω των πρόσθετων γνώσεων έγραψες συνολικά καλύτερα.
Φίλε Sylla με βάση τα νούμερα σου βελτιώνει την πιθανότητα να διοριστείς από 17,8% σε 39% (με δεδομένο ότι είσαι στους επιτυχώντες).