0 μέλη και 11 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Άλλωστε οι αποσπασεις ειναι και σε λειτουργικά κενά που είναι θεωρώ περισσότερα απ τα οργανικα.
Ναι συμφωνώ. Εγω ρωτησα σε περίπτωση ομως που δε τους κανει ολους μαζι το 2021 τοτε τι γίνεται;
Τότε θα τα μπερδέψει πολύ τα πράγματα, από μόνη της και δε νομίζω να το κάνει. Δε τη συμφέρει. Δε νομίζω να μην το ξέρει και να μην το έχει σκεφτεί.
Συνάδελφοι παρακαλώ ας απαντήσει όποιος γνωρίζει έγκυρα. Γράφει ο νόμος πώς όποιος έχει ιδιωτική προυπηρεσία μπορεί να διοριστεί μόνο αν έχει συμπληρώσει και 24 μήνες πραγματική δημόσια προυπηρεσία. Αναρωτιέμαι αν αυτό ισχύει και για όσους δεν έχουν ιδιωτική προυπηρεσία. Για να γίνω καταννοητός έστω οι δυο παρακάτω περιπτώσεις συναδέλφων1. δημόσια προυπηρεσία 23 μήνες, ιδιωτική 7 μήνες2. μόνο δημόσια προυπηρεσία 23 μήνεςΟ πρώτος νομίζω δεν έχει δικαίωμα να διοριστεί ασχέτως με τα υπόλοιπα προσόντα του. Το ερώτημα είναι ο δεύτερος έχει δικαίωμα να διοριστεί; Αν το 24 ισχύει μόνο για τον πρώτο και για τον δεύτερο οχι δεν είναι παράλογο;
Ο πρώτος γιατί δεν έχει δικαίωμα να διοριστεί;; Απλά δε θα του μετρήσουν οι 7μηνες. Για τον δεύτερο, εκεί είναι που δεν καταλαβαίνω γιατί ρωτάς.
Θεωρώ ότι είναι μπερδεμένο διότι υπάρχει κάποιο λάθος: η 7μηνη ιδιωτική δεν προσμετράται αφού πρέπει να έχει τουλάχιστον 24. Επομένως ή δηλώνει μόνο τους 23 ή δεν διορίζεται.
Δεν μετράνε οι 7 μήνες. Δεν φαίνονται πουθενά 30. Και ούτε μπορούσε να τους καταθέσει. Δεν υπάρχει πουθενά το δε διορίζεται κάποιος. Αν φτάσουν οι διορισμοί μέχρι τη θέση που έχουν στον πινακα και οι δύο με την δημόσια προϋπηρεσία που εχουν και οι δύο διορίζονται. Εγώ αυτό ξέρω.