0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Δεν ισχύει αυτό που λες. Έχει αποφανθεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την ακριβή ερμηνεία του άρθρου 121 του Δικαίου της Θάλασσας με αφορμή τις διαμάχες άλλων χωρών. Δεν θεωρεί προϋπόθεση συγκεκριμένο μέγεθος ή πληθυσμό. Προϋπόθεση είναι η κατοίκηση ή/και η οικονομική δραστηριότητα (πχ βόσκηση ζώων).
Μπορεί να μην είναι ο κανόνας, αλλά και εγώ έχω συναντήσει συναδέλφους με οικογένειες ή και αυξημένα ακαδημαϊκα προσόντα να δυσφορούν με την υποχρέωση της (τουλάχιστον) διετούς παραμονής σε περιοχές που δεν προσφέρουν ευκαιρίες πλήρους κοινωνικοποίησης και διεύρυνσης των πνευματικών οριζόντων για αυτούς και τα παιδιά τους. Και δεν μιλάμε φυσικά για τους εκπαιδευτικούς που απλά έκαναν ένα μεταπτυχιακό ή ενα διδακτορικό απλά για να διοριστούν, αλλά για εκείνους που ίσως ξεκίνησαν με κάποιες άλλες προοπτικές και επένδυσαν π.χ. στον ακαδημαϊκο τομέα, αλλά γρήγορα βλέποντας πως στο πανεπιστήμιο δεν υπάρχει απορρόφηση ή για άλλους λόγους να αποφάσισαν να ακολουθήσουν την καριέρα του εκπαιδευτικού, η οποία δεν έχει αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες ως προς τις συνθήκες ζωής και τις γενικότερες προοπτικές (μισθολογικές, κοινωνικές κλπ.)
[...]Φυσικά ο καθένας εδώ μιλάει υποκειμενικά. Όπως υπάρχουν αυτοί οι εκπαιδευτικοί που περιγράψαμε, υπάρχουν και εκείνοι που πολύ πρόθυμα θα πάνε να ζήσουν στο απομονωμένο νησί, μην αντέχοντας την ζωή σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο με την εγκληματικότητα και τα υπέρογκα ενοίκια, υπάρχουν εκείνοι που θα πάνε στο τουριστικό νησί και δεν θα παραπονεθούν καθόλου για την δύσκολη διαβίωση γιατί θα βγάλουν ολόκληρους επιπλέον μισθούς δουλεύοντας σεζόν, υπάρχουν εκπαιδευτικοί που θα διοριστούν στο δυσπρόσιτο και μπορεί να μην πατήσουν ποτέ εκεί, παίρνοντας τα πολυπόθητα μόρια που θα τους φέρουν σε δύο χρόνια δίπλα στο το σπίτι τους. Όλα είναι ζήτημα ιδιοσυγκρασίας και προτεραιοτήτων και είναι λογικό να μην υπάρχει ομοφωνία όταν συζητάμε τέτοια ζητήματα.
Κακώς δυσφορούν. Όχι με το ενδεχόμενο να μείνουν μόνιμα σε μικρό μέρος -αυτό είναι δικαίωμά τους- αλλά με την υποχρέωση να μείνουν για κάποιο διάστημα, όπως απαιτεί το επάγγελμά τους.Δεν συνωμότησε το σύμπαν, για να διοριστούν στη δημόσια εκπαίδευση. Το επέλεξαν. Και ήταν γνωστό τι περιλαμβάνει το πακέτο. Δεν πιάστηκαν κορόιδα ούτε αιφνιδιάστηκαν στην πορεία. Αν δεν τους άρεσε -που θα ήταν δεκτό-, θα μπορούσαν να επιδιώξουν κάτι άλλο σχετικό ή εντελώς άσχετο με τις σπουδές τους, όπως πάρα πολλοί άλλοι που το τόλμησαν και δεν δυστύχησαν. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι και ακαδημαϊκή καριέρα να ακολουθούσαν και οτιδήποτε άλλο, πάλι κάτι θα τους προκαλούσε δυσφορία, γιατί δεν θα ήταν όπως το ονειρεύονταν έξω από τον χορό.Μα θα ήταν το ωράριο, μα η ένταση της εργασίας και οι απαιτήσεις, μα το άστατο πρόγραμμα, η απόσταση από το σπίτι τους, κάτι ενοχλητικό θα έβρισκαν.Όποια δουλειά και να κάνεις, όμως, κάποια μειονεκτήματα θα έχει. Αν στο μυαλό σου μετράνε περισσότερο τα θετικά της, την αποδέχεσαι και παλεύεις για τα υπόλοιπα. Αν μη τι άλλο, έχεις βρει τρόπο, για να κερδίσεις τα προς το ζην, πράγμα σημαντικό.Αυτά τα μουρμουρητά του τύπου "τραβάτε με κι ας κλαίω", "χάρη σας κάνω και θυσία που εμφανίζομαι εδώ, γιατί ήμουν πλασμένος για μεγάλα πράγματα" είναι δείγμα ανωριμότητας. Και δεν ακούγονται από κάποιους μόνο στον χώρο της εκπαίδευσης, αλλά σε όλα τα επαγγέλματα. Καλώς ή κακώς, όμως, ο μισθός δεν έρχεται στο σπίτι έτσι απλά, όπως κάποτε το χαρτζιλίκι των γονιών, ούτε ορίζεις εσύ τις προδιαγραφές, ώστε να είναι των ονείρων σου. Χρειάζεται να μοχθήσεις, να θυσιάσεις κάποια πράγματα, να συμβιβαστείς ή να παλέψεις μέχρι να αλλάξουν όσα μπορούν να αλλάξουν. Αυτή είναι η ζωή.
Αντικειμενικά όμως, χάρη κάνουν. Κάποια μερη δεν θα είχαν καθηγητές αν δεν πήγαινε κόσμος να διοριστεί, και σίγουρα δεν θα είχανκαθηγητές - δασκαλους υψηλού επιστημονικού επιπέδου και με μια ευρύτητα οριζόντων που είναι αναγκαία για να προοδεύσει ένας τόπος.
Τα πράγματα, λοιπόν, δεν είναι απλά. Η Χάγη κρίνει κατά περίπτωση. Υπάρχουν αποφάσεις προς διάφορες κατευθύνσεις. Άλλοτε αρκεί η βόσκηση ζώων η γεωργία η αλιεία κι άλλοτε όχι. Άλλοτε δε μετρά η έκταση κι ο πληθυσμός κι άλλοτε μετρά. Άλλοι διαφωνούν με την παραπάνω γνωμοδότηση στα εισαγωγικά (η οποία εμάς δε μας εξυπηρετεί, αλλά ταιριάζει στις απόψεις των γειτόνων) κι άλλοι συμφωνούν.Προσωπικά είμαι υπέρ όχι μόνο στην προσφυγή στη Χάγη, αλλά και στη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου ώστε να λυθούν όλα ειρηνικά και με κέρδος δι' αμφότερους τους λαούς.