0 μέλη και 6 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Η τελική κατανομή μπορεί να βγαίνει τον Ιούλιο, οι διεργασίες όμως για τη διαμόρφωσή της ξεκινούν πολύ νωρίτερα. Πέρυσι τα πρώτα σχέδια κατανομών φαίνεται πως άρχισαν να εμφανίζονται μόλις λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των μεταθέσεων στα τέλη Μαρτίου (οπότε και οριστικοποιήθηκαν τα εναπομείναντα οργανικά κενά).Πόσο μάλλον φέτος, όπου για να γίνει πράξη μια έμφαση στην πρωτοβάθμια, θα πρέπει να προηγηθούν πολύ χρονοβόρες διαδικασίες που έχουν να κάνουν με τη μετατροπή κονδυλίων που μέχρι σήμερα εντάσσονταν σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη (σε αντίθεση με τη σύσταση οργανικών που μπορεί να γίνει και στο πόδι, με ολέθρια αποτελέσματα βέβαια για τις μελλοντικές μεταθέσεις).Επομένως στο υπουργείο αυτή τη στιγμή όχι απλώς πρέπει να ξέρουν νούμερα διορισμών ανά πρόγραμμα ΕΣΠΑ (έστω στο περίπου) ώστε να γίνει η μετατροπή των αντίστοιχων κονδυλίων, αλλά και τον αριθμό των αναπληρωτών που θα οδηγηθούν εκτός εκπαίδευσης από το 2025-26 (καθώς η μετατροπή δεν γίνεται 1 προς 1). Και πολύ φοβάμαι πως η μετατροπή των πιστώσεων ΕΣΠΑ θα έχει πολύ χειρότερη αναλογία σε σχέση με τις πιστώσεις ΠΔΕ (που μετατράπηκαν πέρυσι για να δοθεί η αντίστοιχη έμφαση στη δευτεροβάθμια). Οπότε και ο αρνητικός αντίκτυπος των αυξημένων διορισμών στην πρωτοβάθμια θα είναι μεγαλύτερος και αυτό θα φανεί πολύ σύντομα (ήδη από τις υπεραριθμίες και φυσικά από τον αριθμό των αναπληρωτών της Α' φάσης). Και φυσικά η μείωση δεν θα είναι λόγω των διορισμών, αλλά λόγω του "εξορθολογισμού" που θα τους συνοδέψει και ο οποίος είναι προ των πυλών.
Θεωρω οτι οταν απο το υπουργειο επαναλαμβανει το ιδιο: εμφαση πρωτοβαθμια, εμφαση πρωτοβαθμια ειναι σαν να στελνει το μηνυμα. Ειναι σαν να λεει στη καλυτερη στη δευτεροβαθμια θα δωσω μονο τα κενα μεταταξεων που ουτε 1000 δεν ειναι. Μακαρι να δωσει παραπανω. Τουλαχιστον μπρουμε να ελπιζουμε οτι θα δωσει τα κενα μεταταξεων η οτι μεινει η ουτε αυτα;
Έστω ότι δίνει x στην πρωτοβάθμια και y στη δευτεροβάθμια. Τότε: x+y = 10000.Είπανε ότι το 2026 και το 2027 θα γίνουν ακόμα 20000 συνολικά.Άρα το πρόβλημα δεν είναι η εκτίμηση των φετινών x,y , αλλά που θα χωρέσουν ακόμα 20000 τα επόμενα 2 χρόνια.Εναλλακτική σκέψη: Φέτος θα μπορούσαν να γίνουν 30000 διορισμοί (ώστε υποθετικά να χρειαστούν ελάχιστες-μηδενικές αναπληρώσεις)? Αν κάποιος θεωρεί ναι, τότε και τα έτη 2025-2026-2027 θα μπορούν να γίνουν, όπου πρέπει τα συνολικά Χ,Υ να δώσουν Χ+Υ=30000.
Γιατί φοβάσαι ότι θα είναι σε πολύ χειρότερη αναλογία η μετατροπή;
Για ριξε μια ματιά στα φετινά κενά Α φάσης και τις φετινές συντάξεις και θα καταλάβεις πού θα χωρέσουν
Ε δεν νομίζω τόσα χρόνια που στηριζόμασταν στα κοινοτικά κονδύλια να ήμασταν εμείς που βάζαμε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κονδυλίων προερχόταν καθαρά από την Ε.Ε. και έτσι έβγαινε εύκολα και γρήγορα η δουλειά στην πρωτοβάθμια (η οποία έχει πολύ μεγαλύτερες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό με το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας, μας αρέσει δεν μας αρέσει). Γι' αυτό και ο "εξορθολογισμός" στην πρωτοβάθμια άρχισε απο φέτος και θα επανέλθει δριμύτερος στο πλαίσιο της προετοιμασίας του σχολικού έτους 2025-26. Σε αντίθεση με τη δευτεροβάθμια όπου κάθε παρέμβαση βουλευτή για την έγκριση ολιγομελών τμημάτων στα Λύκεια έγινε αποδεκτή χωρίς πολλά πολλά. Για κάποιους εξάλλου είναι περισσότερο ενοχλητική η ύπαρξη ενός 6/θέσιου δημοτικού σχολείου με 50 μαθητές, παρά ένός νηπιαγωγείου με 26 νήπια και 4 νηπιαγωγούς ή ένος τμήματος κατεύθυνσης Λυκείου με 2 μόλις μαθητές. Ο μεγάλος πονοκέφαλος για το υπουργείο αυτή τη στιγμή βέβαια είναι οι τετράμηνες άδειες άνευ αποδοχών. Όπου γίνεται το παν για να γλυτώσουν την εφαρμογή της νομοθεσίας από το ερχόμενο σχολικό έτος, μη εκδίδοντας την εγκύκλιο που θα συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις πριν τις 31/5 (προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη λήψη αυτής της άδειας από τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς). Μια ρύθμιση που αν εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε εκτόξευση των λειτουργικών κενών, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την ομαλή εφαρμογή του σχεδίου των 10.000 διορισμών.