ocean, Kostas_80, Dorakavo, ekapnopoulos, alex06, john_the_math, athatsim, Mr_Staind και 37 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Όταν λέμε να "μειωθούν οι αναπληρωτές", εννοούμε να μειωθούν (να εξαλειφθούν θα έλεγα) αυτοί που καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Αυτές δεν είναι η κάλυψη εκτάκτων κενών (ακόμη κι αν είναι 2 συνεχή χρόνια άδεια για λόγους υγείας). Το υπουργείο μπορεί να εννοεί ό,τι θέλει και μπορεί να θεωρείται ότι 30000 αναπληρωτές είναι πολλοί. Κι όντως είναι, αλλά γιατί δεν έχουν φτιαχτεί οργανικές για το ολοήμερο, για τις παράλληλες, για τους ΕΕΠ-ΕΒΠ, για τις ειδικότητες, για την ειδική και γιατί καλύπτονται με αποσπάσεις σε φορείς πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Όχι γιατί γεννάνε οι δασκάλες κι οι νηπιαγωγίνες. Θα γεννήσουν και κάποια στιγμή θα γυρίσουν στη θέση τους. Μέχρι τότε θα καλυφθεί το κενό τους από αναπληρωτές.
Το ότι τουλάχιστον το 10% των μόνιμων εκπαιδευτικών βρίσκεται εκτός τάξης δεν είναι μία έκτακτη κατάσταση. Είναι μια πάγια κατάσταση και επειδή μιλάμε για εκπαίδευση δεν γίνεται να προσλαμβάνεις κάθε Σεπτέμβριο 14.000 (140.000 × 10%) τουλάχιστον συμβασιούχους που ξέρεις εν των προτέρων ότι σίγουρα θα τους χρειαστείς. Οι δασκάλες θα γεννήσουν και κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στη θέση τους, μετά όμως θα έρθουν άλλες δασκάλες που θα γεννήσουν και αυτές και ξανά η ίδια ιστορία από την αρχή. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στους δασκάλους. Ο διορισμός σε λειτουργικά κενά ήταν μια πάγια τακτική σε όλους τους κλάδους πριν το 2010 και άρχισε να δημιουργείται ξανά όταν επανεκκίνησαν οι διορισμοί πρώτα στους δασκάλους, μετά στη δευτεροβάθμια και φέτος και στις νηπιαγωγούς. Και δεν υπάρχει άλλη λύση λόγω του πλήθους των εκπαιδευτικών και μόνο. Δεν έχει νόημα να το συζητάμε ξανά και ξανά. Και να με θυμηθείτε: μετά το τέλος αυτού του μαζικού κύματος διορισμών, όλοι οι κλάδοι θα λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που λειτουργούν οι δάσκαλοι, με το σύνολο δηλαδή των λειτουργικών τους κενών να καλύπτονται από τους υπεράριθμους. ΟΛΟΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΚΛΑΔΟΙ, ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ. Να δω λοιπόν αν θα λέτε τα ίδια σε 3-4 χρόνια...
Μόνιμος σημαίνει οργανική θέση. Σημαίνει σταθερή θέση. Σημαίνει παιδαγωγική σχέση με τους μαθητές. Αυτή θα πρέπει να αλλάζει μόνο όταν παύουν να υπάρχουν διαθέσιμα τμήματα στο σχολείο οργανικής. Ναι, λείπει 10% κάθε χρόνο. Όχι όμως οι ίδιοι. Ουσιαστικά αυτό που προτείνεις είναι να φτιάξουμε ένα υβρίδιο μόνιμου κι αναπληρωτή. Τουτέστιν μόνιμος που θα τριγυρνάει κάθε χρόνο από σχολείο σε σχολείο, ανάλογα με το ποιος βγήκε σε άδεια. Σε ένα σημαντικό βαθμό γίνεται αυτό ήδη, λόγω των λειτουργικών υπεραριθμιών. Κι όλα αυτά χωρίς να αρχίσει να καλύπτει "λειτουργικά" κενά με διορισμούς.
Νομίζω για όλους όσοι έχουν δηλώσει προϋπηρεσία από Ιδιωτικό αφορά αυτό, χωρίς να είμαι 100% σίγουρος.
Άπαντες είναι 2 πλήρη χρονιές.Απλά οι ιδιωτικοί, ειδικά όσοι έβαλαν μόρια στη 2ΓΕ/2023, λόγω ότι δυσκόλεψαν τα πράγματα στα ιδιωτικά, δεν έχουν συμπληρώσει 2ετια για μερικές μέρες.
Σε καμία περίπτωση δε χρειάζεται να έχει προϋπηρεσία κάποιος για να διοριστεί, αν δεν έχει ιδιωτική προϋπηρεσία.
Μα αυτό ακριβώς γίνεται πλέον. Και όχι μόνο στους ΠΕ70, αλλά και στη δευτεροβάθμια και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και στις κοινές ειδικότητες. Φέτος θα γίνει και στις νηπιαγωγούς. Και όσο μειώνονται οι μαθητές και συγχωνεύονται τμήματα τόσο πιο έντονο θα γίνει το φαινόμενο του "περιπλανόμενου μόνιμου". Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος τους. Δεν γίνεται αλλιώς μείωση αναπληρωτών με μηδενικό κόστος.
Μόνιμος σημαίνει οργανική θέση. Σημαίνει σταθερή θέση. Σημαίνει παιδαγωγική σχέση με τους μαθητές. Αυτή θα πρέπει να αλλάζει μόνο όταν παύουν να υπάρχουν διαθέσιμα τμήματα στο σχολείο οργανικής. Ναι, λείπει 10% κάθε χρόνο. Όχι όμως οι ίδιοι. Ουσιαστικά αυτό που προτείνεις είναι να φτιάξουμε ένα υβρίδιο μόνιμου κι αναπληρωτή. Τουτέστιν μόνιμος που θα τριγυρνάει κάθε χρόνο από σχολείο σε σχολείο, ανάλογα με το ποιος βγήκε σε άδεια. Σε έναν σημαντικό βαθμό γίνεται αυτό ήδη, λόγω των λειτουργικών υπεραριθμιών. Κι όλα αυτά χωρίς να αρχίσει να καλύπτει "λειτουργικά" κενά με διορισμούς.
Όπως γράφει και ο neossos πριν το 2010, διόριζαν σε λειτουργικά κενά, οπότε υπήρχαν πολλοί στη διάθεση τουλάχιστον στη Δευτεροβάθμια. Και ναι , μπορεί να άλλαζες σχολείο κάθε χρόνο αλλά το θεωρούσαμε μια φυσιολογική κατάσταση. Και δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο κακό το να είσαι "περιπλανώμενος εκπαιδευτικός". Αν δεν είσαι εσύ θα είναι ένας αποσπασμένος ή αναπληρωτής γιατί τα λειτουργικά κενά κάπως πρέπει να καλυφθούν.Εγώ προσωπικά που δεν μπορώ να πάρω μετάθεση γιατί δεν υπάρχουν οργανικά κενά, αλλά αποσπώμαι χρόνια διότι υπάρχουν λειτουργικά κενά - για τα οποία προσλαμβάνει και αναπληρωτές -, σίγουρα θα προτιμούσα να πάρω μετάθεση και να είμαι "περιπλανώμενη εκπαιδευτικός" στον τόπο μου από το να είμαι "περιπλανώμενη εκπαιδευτικός" από τόπο σε τόπο για να μην αναφερθώ και στο άγχος κάθε χρόνο αν θα πάρω την πολυπόθητη απόσπαση. Γιατί έχουν υπάρξει χρονιές που δεν πήρε αποσπάσεις αλλά αναπληρωτές πήρε.Ο καθένας βλέπει τα πράγματα διαφορετικά ανάλογα με τα προσωπικά του βιώματα. Πάντως σίγουρα δεν είναι άσπρο - μαύρο.
Τπ πρόβλημα με τη Βθμια Γενική είναι ο αλγόριθμος υπολογισμού των κενών μεταθέσεων. Δε γίνεται να καταγράφηκαν για τις αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ 6.728 κενά και για τις μεταθέσεις μόνο 1.338. Τώρα τα κενά μετατάξεων στη Βθμια Γενική είναι 968. Δεν είναι λογικό με 6.728 κενά να διορίσει πάνω από 968 στη Βθμια για να διατηρήσει έστω το μειωμένο αριθμό αναπληρωτών που έφτασε φέτος στη Βθμια Γενική;
Μα το να λάβει υπόψη του τα λειτουργικά κενά στις μεταθέσεις είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τον αλγόριθμο υπολογισμού των κενών μεταθέσεων και κατ'επεκταση των διορισμών. Γιατί αν οι διορισμοί γίνονταν με βάση τα λειτουργικά κενά ή έστω ένα μέρος τους π.χ. τα μισά, θα μιλούσαμε για άλλους αριθμούς.
Τπ πρόβλημα με τη Βθμια Γενική είναι ο αλγόριθμος υπολογισμού των κενών μεταθέσεων. Δε γίνεται να καταγράφηκαν για τις αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ 6.728 κενά και για τις μεταθέσεις μόνο 1.338. Τώρα τα κενά μετατάξεων στη Βθμια Γενική είναι 968. Δεν είναι λογικό με 6.728 κενά να διορίσει πάνω από 968 στη Βθμια για να διατηρήσει έστω το μειωμένο αριθμό αναπληρωτών που έφτασε φέτος στη Βθμια Γενική; Δηλαδή περίπου μόνο το 1/7 των λειτουργικών κενών αντιστοιχεί σε κενά μετατάξεων! Δε μου κάθεται καλά τα υπόποιπα 6/7 των λειτουργικών κενών να είναι όλα ή στο μακράν μεγαλύτερό τους μέρος έκτακτα.