*

Αποστολέας Θέμα: Άρση Μονιμότητος  (Αναγνώστηκε 11245 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος ioannasol

• Πλήρες μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Μόνιμη Εκπαιδευτικός
    • Προφίλ
Απ: Άρση Μονιμότητος
« Απάντηση #56 στις: Μαΐου 26, 2025, 04:15:15 pm »
Η συγκεκριμένη κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να σωθεί. Αυτό είναι σίγουρο. Αλλά θα το κάνει και με φθηνούς και με μη φθηνούς τρόπους. Δυστυχώς οι δεύτεροι είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφύγει. Εσύ αναφέρεσαι μονομερώς στους φθηνούς και τους ευδιάκριτους τρόπους επιβίωσης. Δεν είναι μόνο αυτό που θα πράξει. Επίτρεψέ μου να ξέρω και να βλέπω κάτι ή να μαθαίνω μέσα από άτομα του στενού κύκλου της κυβέρνησης πως ...αγαθά κόποις κτώνται.
Η Ζωή είναι μικρή και δεν είναι θλιβερή...αν το επιδιώξουμε
https://www.youtube.com/watch?v=lxSRULoDUlA
https://www.youtube.com/watch?v=ZbNIU-yRhSc
 ΑΡΟΝ

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 08:23:26 »

Αποσυνδεδεμένος xristosbad

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #57 στις: Μαΐου 26, 2025, 04:26:30 pm »
Ασφαλώς και όλα τα κομματα είναι υπερ της αρσης της μονιμότητας και ας μη το λένε. Αλλα δεν είναι η άρση της μονιμότητας το πρόβλημα . Επειδή και ο πατέρας μου ηταν εκπαιδευτικός ακόμα θυμάμαι τον Επιθεωρητή να φιλοξενείται όπως συνηθιζόταν στα σπίτια εκπαιδευτικών διότι πάντα υπήρχε η Δαμόκλειος σπάθη της δυσμενούς μετάθεσης για όσους ο φάκελος δεν μύριζε Ελλάδα. Αυτό θέλουν να κάνουν ωστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας και να είναι υπάκουοι σε ΌΤΙ τους ζητηθεί. Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα και ο πραγματικός ρόλος της αξιολόγησης που ήρθε αθώα ως Δούρειος Ίππος να αλώσει το απόρθητο φρούριο. Το φρούριο όμως είναι ανυπεράσπιστο ... Οι μαχητες και ειδικά εμείς που αμοιβόμαστε λιγότερο απο τον ανειδίκευτο εργάτη (λόγω ανυπαρξίας δώρων) είμαστε πλέον ανίσχυροι και άοπλοι....
Όσο για το αν μπορεί να καταπέσει η κυβέρνηση ... Με τόσες χιλιάδες ρουσφέτια έχει γαντζωθεί πολύ καλά πάνω στο κακόμοιρο το γαιδουράκι που θα εξακολουθήσει να την κουβαλάει στην πλάτη του και γεμίζει τις τσέπες τον λαδεμπόρων και fιδιοκτητών πίσω από funds και offshore. Μην ξεχνάτε οτι ο Καραμανλής ξαναβγήκε με πρωτιά ψήφων. Αυτοί είμαστε και αυτοί μας αξίζουν.

Αποσυνδεδεμένος leon.

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Νεοδιόριστος Πάπας
    • Προφίλ
« Απάντηση #58 στις: Μαΐου 26, 2025, 05:47:09 pm »
Το τι συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα το ορίζει νόμος, όχι το σύνταγμα.
Το Σύνταγμα υπερβαίνει το νόμο. Κι ένας τέτοιος νόμος δεν είναι σύμφωνος με τις συνταγματικές διατάξεις και τις αρχές της αναλογικότητας, της ίσης μεταχείρισης και της προστασίας των δικαιωμάτων των υπαλλήλων. Κι ακυρώνεται στην πρώτη εφαρμοστική του απόπειρα απ' το ΣτΕ. Δεν είναι γενικώς "γκουβέρνο είμαι κι ό,τι θέλω κάνω και λογαριασμό δε δίδω".

Αποσυνδεδεμένος trust no one

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ86 (ΠΕ19)
    • Προφίλ
« Απάντηση #59 στις: Μαΐου 26, 2025, 05:50:04 pm »
Το Σύνταγμα υπερβαίνει το νόμο. Κι ένας τέτοιος νόμος δεν είναι σύμφωνος με τις συνταγματικές διατάξεις και τις αρχές της αναλογικότητας, της ίσης μεταχείρισης και της προστασίας των δικαιωμάτων των υπαλλήλων. Κι ακυρώνεται στην πρώτη εφαρμοστική του απόπειρα απ' το ΣτΕ. Δεν είναι γενικώς "γκουβέρνο είμαι κι ό,τι θέλω κάνω και λογαριασμό δε δίδω".

Δε ξέρω από πού πηγάζει η εμπιστοσύνη σου στο ΣτΕ. Εγώ άλλα έχω δει... Μακάρι ωστόσο να έχεις δίκιο. Προσωπικά βλέπω το ΣτΕ να αναμασάει αυτά που λένε τα εφετεία για να βγάλουν τις απεργίες/αποχές παράνομες.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 08:23:26 »

Αποσυνδεδεμένος leon.

• Ιστορικό μέλος
  • Νεοδιόριστος Πάπας
    • Προφίλ
« Απάντηση #60 στις: Μαΐου 26, 2025, 06:05:06 pm »
Δε ξέρω από πού πηγάζει η εμπιστοσύνη σου στο ΣτΕ. Εγώ άλλα έχω δει... Μακάρι ωστόσο να έχεις δίκιο. Προσωπικά βλέπω το ΣτΕ να αναμασάει αυτά που λένε τα εφετεία για να βγάλουν τις απεργίες/αποχές παράνομες.
Κοίταξε. Λέω το εξής. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Ούτε για μας, αλλά ούτε και για την κυβέρνηση. Αν θέλει να μας χτυπήσει η κυβέρνηση περνώντας νόμο που θ' απολύει για τους χι ή ψι λόγους ή για τις χι ή ψι προφάσεις μπορεί να το κάνει. Πάντα μπορούσε γιατί κρατά την νομοθετική κι εκτελεστική εξουσία. Και μπορεί να πει πως ναι μεν περνώ αντισυνταγματικούς νόμους, αλλά έχω στο τσεπάκι το ΣτΕ και θα με βγάζουν λάδι σ' ό,τι γουστάρω. Κι απ' την άλλη αλλάζω και το Σύνταγμα καταπώς γουστάρω άμα βρω τους 180 (κάποτε που χρειάστηκε, οι αποστάτες βρέθηκαν...) και τους απολύω κι όλους και χρίζω και τον Κούλη Όθωνα. Όλ' αυτά, όμως, είναι μια σκέψη. Αν περάσει στην εφαρμογή θα κυλήσουν όλα ήρεμα; Θ' απολαύσει κι άλλης κυβερνητικής θητείας; Θα υπερψηφιστεί; Εάν κρίνει πως με τη βοήθεια των ελεγχόμενων ΜΜΕ και τον εκφασισμό του λαού όντως όλα θα πάνε για κείνην κατ' ευχήν ίσως και να προχωρήσει σ' αυτό που κάποτε θα φαινόταν απονενοημένο. Η ιδικιά μου η γνώμη είναι πως ο Μητσοτάκης δεν είναι τόσο κραταιός όσο φαίνεται. Και πάγια θέση μου είναι πως οι καιροί δε μένουν ποτέ στάσιμοι (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο). Αυτό που τώρα θέλω να περάσω στους συναδέλφους μου είναι μιαν επαγρύπνηση μιαν αγωνιστική διάθεση και μιαν ενεργητική συμμετοχή στις ερχόμενες εκλογές.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 27, 2025, 07:20:52 am από leon. »

Αποσυνδεδεμένος Scout

• Έμπειρο μέλος
  • Με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί
    • Προφίλ
Άρση Μονιμότητος
« Απάντηση #61 στις: Μαΐου 26, 2025, 06:33:22 pm »
ακόμα θυμάμαι τον Επιθεωρητή να φιλοξενείται όπως συνηθιζόταν στα σπίτια εκπαιδευτικών διότι πάντα υπήρχε η Δαμόκλειος σπάθη της δυσμενούς μετάθεσης για όσους ο φάκελος δεν μύριζε Ελλάδα. Αυτό θέλουν να κάνουν ωστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας και να είναι υπάκουοι σε ΌΤΙ τους ζητηθεί.

Σήμερα το ζητούμενο δεν είναι καν το (προσχηματικό) «να μυρίζει Ελλάδα» ο υπηρεσιακός φάκελος. Αρκεί να μυρίζει «ελεύθερη» αγορά και υποταγή στα κελεύσματά της.

Αποσυνδεδεμένος athanasiad

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #62 στις: Μαΐου 27, 2025, 01:27:09 pm »
Καλησπερα και απο εμενα (μολις γραφτηκα στο forum, αλλα παρακολουθουσα τα μηνυματα στο συγκεκριμενο νημα εδω και καποιες ημερες).
Η γνωμη μου ειναι οτι λογος καταργησης της μονιμοτητας προκειμενου να μπορουν να απομακρυνθουν οι ανεπαρκεις και οι επιορκοι, δεν υπαρχει μια και επ αυτου προβλεπονται συγκεκριμενες και σαφεις διαδικασιες απομακρυνσης τους (με εφαρμογη καταλληλης νομοθεσιας που εν πολλοις ηδη υπαρχει, αλλα και με την ευρυθμη λειτουργια των πειθαρχικων συμβουλιων που ειναι θεμα οργανωσης κατα κυριο λογο).
Αν δεν εφαρμοζονται αυτες οι σαφεις διαδικασιες, ειναι διοτι δεν θελησαμε (ως κοινωνια) να τις εφαρμοσουμε. Και αυτο δεν προκειται να αλλαξει φυσικα, με την καταργηση της μονιμοτητας (η υπαρξη της οποιας ειναι τελειως ανεξαρτητη της θελησης μας ή μη να εφαρμοσουμε τις υπαρχουσες διαδικασιες).
Οποτε προκυπτει το ερωτημα "σε τι αποσκοπει η επικειμενη καταργηση της" (εκτιμηση μου οτι θα γινει σιγουρα).
Κατα τη γνωμη μου, ειναι ξεκαθαρο: με την καταργηση της μονιμοτητας, θα μπορει η διοικηση (που πρακτικα ειναι ενα εκτελεστικο οργανο της εκαστοτε κυβερνητικης βουλησης) να απολυει οποιον θελει, οποτε θελει, χωρις την αναγκη καποιας αιτιολογησης (γιατι με αιτιολογηση, και με την μονιμοτητα απολυεται καποιος).
Αυτο, θα διευκολυνει σημαντικα την εκαστοτε κυβερνηση στο να στελεχωσει τους τομεις που την ενδιαφερουν με προσωπα της δικης της επιλογης, αλλα και για να "εκκαθαρισει" χωρους που τους θεωρει "περιττο βαρος" (δικαιως ή αδικως- αυτο ειναι αλλη κουβεντα).
"Πρωτοι στη σειρα" σε αυτη την "εκκαθαριση", θα ειναι σιγουρα οι εκπαιδευτικοι (προσωπικη μου εκτιμηση που δεν εξηγω αναλυτικα το που βασιζεται για να μην κουρασω περισσοτερο- αν υπαρχει ομως ενδιαφερον, μπορουμε να το συζητησουμε). Συγκεκριμενα, δεν υπαρχει κανενας λογος (για την εκαστοτε κυβερνηση και στο πλαισιο των εφαρμοζομενων πολιτικων) να κρατησει το γηρασμενο προσωπικο σε σταθερη βαση. Θελει (και θα μπορει ευκολα να το πετυχει) να το αντικαθιστα διαρκως με νεο που θα εργαζεται σε ωρομισθια - ελαστικη βαση και το οποιο θα προσλαμβανεται τοπικα (σε επιπεδο δημων αλλα ως ωρομισθιο).
Απο τους πρωτους που θα φυγουν λοιπον κατα τη γνωμη μου, ειναι οι εκπαιδευτικοι (και πολυ συντομοτερα απ οτι θα περιμενε κανεις).
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 27, 2025, 01:32:00 pm από athanasiad »

Αποσυνδεδεμένος Scout

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #63 στις: Μαΐου 27, 2025, 02:33:23 pm »
"Πρωτοι στη σειρα" σε αυτη την "εκκαθαριση", θα ειναι σιγουρα οι εκπαιδευτικοι (προσωπικη μου εκτιμηση που δεν εξηγω αναλυτικα το που βασιζεται για να μην κουρασω περισσοτερο- αν υπαρχει ομως ενδιαφερον, μπορουμε να το συζητησουμε). Συγκεκριμενα, δεν υπαρχει κανενας λογος (για την εκαστοτε κυβερνηση και στο πλαισιο των εφαρμοζομενων πολιτικων) να κρατησει το γηρασμενο προσωπικο σε σταθερη βαση. Θελει (και θα μπορει ευκολα να το πετυχει) να το αντικαθιστα διαρκως με νεο που θα εργαζεται σε ωρομισθια - ελαστικη βαση και το οποιο θα προσλαμβανεται τοπικα (σε επιπεδο δημων αλλα ως ωρομισθιο).

Ακριβώς αυτό. Από πέρσι έχω που το γράφω, δηλαδή από τότε που εξαγγέλθηκε (για μελλοντικό χρόνο) η "ελεύθερη επιλογή σχολείου". Εκεί θέλουν να οδηγηθούμε. Σε σχέσεις ΙΔΟΧ, και ήδη για όσους αντιδρούν έχουν έτοιμη την "καραμέλα": "μα γιατί αντιδράτε, και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έτσι είναι, και οι αναπληρωτές στο δημόσιο έτσι είναι".

Άλλωστε μια περιδιάβαση στο βόθρο του Έλον -το Χ- θα δείξει και στον πιο δύσπιστο ή αιθεροβάμονα ότι η κυρπαντελήδικη, εκφασισμένη κυνωνία (sic) αυτό λέει: "να ξεβρωμίσουν τα σχολεία από τους τεμπέληδες της αριστεράς που μαθαίνουν στα παιδιά μας τη woke ανωμαλία και την ήσσονα προσπάθεια". Και μάλιστα, όλα τα νήματα με αυτή τη θεματολογία συγκεντρώνουν κάθε φορά τεράστιο αριθμό απαντήσεων.

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #64 στις: Μαΐου 27, 2025, 03:12:08 pm »
Ακριβώς αυτό. Από πέρσι έχω που το γράφω, δηλαδή από τότε που εξαγγέλθηκε (για μελλοντικό χρόνο) η "ελεύθερη επιλογή σχολείου". Εκεί θέλουν να οδηγηθούμε. Σε σχέσεις ΙΔΟΧ, και ήδη για όσους αντιδρούν έχουν έτοιμη την "καραμέλα": "μα γιατί αντιδράτε, και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έτσι είναι, και οι αναπληρωτές στο δημόσιο έτσι είναι".

Άλλωστε μια περιδιάβαση στο βόθρο του Έλον -το Χ- θα δείξει και στον πιο δύσπιστο ή αιθεροβάμονα ότι η κυρπαντελήδικη, εκφασισμένη κυνωνία (sic) αυτό λέει: "να ξεβρωμίσουν τα σχολεία από τους τεμπέληδες της αριστεράς που μαθαίνουν στα παιδιά μας τη woke ανωμαλία και την ήσσονα προσπάθεια". Και μάλιστα, όλα τα νήματα με αυτή τη θεματολογία συγκεντρώνουν κάθε φορά τεράστιο αριθμό απαντήσεων.

Scout σε γενικες γραμμες, συμφωνω με αυτα που λετε.
Διαφωνω μονο σε ενα σημειο:
Κατα τη γνωμη μου, δεν μιλαμε για σχεσεις ΙΔΟΧ με την ευρεια εννοια (που απλως ειναι συμβασεις ορισμενου χρονου) αλλα για απλη ωρομισθια σε τοπικο επιπεδο.
Εκτιμω οτι θα γινει πολυ πιο συντομα απ οτι περιμενουν οι περισσοτεροι.
Συγκεκριμενα, ειμαι σιγουρη οτι το κυριο πεδιο εφαρμογης της συγκεκριμενης Συνταγματικης αλλαγης, ειναι ο τομεας της εκπαιδευσης (δεν επεκτεινομαι για να μην κουρασω υπερβολικα -μονο αν υπαρχει περιθωριο ανταλλαγης αποψεων επ αυτου το συζηταμε. Παντως, υπαρχουν πολυ συγκεκριμενοι λογοι για το οποιο το λεω αυτο).
Τελος, εκτιμω οτι η εν λογω αλλαγη θα γινει στα σιγουρα (δεν υπαρχει τροπος αποτροπης).  Ενας απο τους λογους για τους οποιους λεω κατι τετοιο (ειναι πολλοι), ειναι οτι ζηταει κατι τεροιο η συντριπτικη πλειοψηφια της κοινωνιας (και αυτο η κυβερνηση το ξερει πολυ καλα). Ουσιαστικα, προκειται για αιτηνα της Ελληνικης κοινωνιας (της πλειοψηφιας της).
Για τον εργασιακο χωρο της εκπαιδευσης (με την εννοια της κλασικης δημοσιας εκπαιδευσης οπως την ξερουμε ως τωρα), ειναι πια "πολυ αργα για δακρυα".
Προκειται για "τελειωμενη ιστορια".
Για οσους/ες απασχολουνται σε αυτον τον χωρο, μου ερχεται στο νου η φραση "αποχαιρετα την Αλεξανδρεια που χανεις".
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 27, 2025, 03:15:24 pm από athanasiad »

Αποσυνδεδεμένος Scout

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #65 στις: Μαΐου 27, 2025, 03:15:39 pm »
Κατα τη γνωμη μου, δεν μιλαμε για σχεσεις ΙΔΟΧ με την ευρεια εννοια (που απλως ειναι συμβασεις ορισμενου χρονου) αλλα για απλη ωρομισθια σε τοπικο επιπεδο.

Ας πούμε ότι έκανα ένα σχήμα λόγου, λέγοντας για "ΙΔΟΧ". Πιθανότατα να έχετε εσείς δίκιο. Εγώ έχω γράψει (και σε άλλα νήματα) ότι οι εκπαιδευτικοί, στα πλαίσια της "εκχώρησης αρμοδιοτήτων" στους δήμους, καθώς και του "αυτοχρηματοδοτούμενου σχολείου", θα είναι φτερό στον άνεμο (και στις κομματικές ορέξεις) του εκάστοτε δημάρχου.

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #66 στις: Μαΐου 27, 2025, 03:21:16 pm »
Scout καταλαβαινω.
Διευκρινιζω ομως επιπλεον, οτι δεν μιλαω για "φτερο στον ανεμο" (δηλαδη μια εργασιακη ανασφαλεια).
Το λεω ξεκαθαρα: κατα τη γνωμη μου συντομα, οι εκπαιδευτικοι θα φυγουν απο τις θεσεις τους και θα αντικατασταθουν απο ωρομισθιους.
Προκειται για ωριμο αιτημα (δηλαδη πολιτικη απαιτηση) της Ελληνικης κοινωνιας.

Αποσυνδεδεμένος Scout

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #67 στις: Μαΐου 27, 2025, 03:25:57 pm »
οι εκπαιδευτικοι θα φυγουν απο τις θεσεις τους και θα αντικατασταθουν απο ωρομισθιους.
Προκειται για ωριμο αιτημα (δηλαδη πολιτικη απαιτηση) της Ελληνικης κοινωνιας.

Το "ώριμο" δεν συνεπάγεται βέβαια πάντα και ωριμότητα υπό την έννοια της ορθότητας. Η περιούσια "ελληνική κοινωνία", μάλλον με... το ορθό ασχολείται -καταλαβαίνετε, πιστεύω, την έννοια της λέξεως εν προκειμένω-, αν νομίζει ότι είναι ορθό τα παιδιά της να αλλάζουν κάθε χρόνο δασκάλους με βάση το ποιος είναι ο πιο νέος και άρα χαμηλόμισθος.

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #68 στις: Μαΐου 27, 2025, 03:32:01 pm »
Το "ώριμο" δεν συνεπάγεται βέβαια πάντα και ωριμότητα υπό την έννοια της ορθότητας. Η περιούσια "ελληνική κοινωνία", μάλλον με... το ορθό ασχολείται -καταλαβαίνετε, πιστεύω, την έννοια της λέξεως εν προκειμένω-, αν νομίζει ότι είναι ορθό τα παιδιά της να αλλάζουν κάθε χρόνο δασκάλους με βάση το ποιος είναι ο πιο νέος και άρα χαμηλόμισθος.

Συμφωνω scout(το οτι ισχυει το ενα, δεν σημαινει γαπαραιτητως οτι ισχυει και το αλλο)
Ομως αυτο ζηταει η συντριπτικη πλειοψηφια της Ελληνικης κοινωνιας, και αυτο, αυτο θα γινει.
Η ικανοποιηση των πολλων για την εν λογω επικειμενη αλλαγη, ειναι πολυ μεγαλη (με βαση τον ευρυτερο περιγυρο μου, αλλα και προσφατα δημοσιοποιημενες ερευνες)
Μερες τωρα που παρακολουθω το νημα, σκεφτομαι τη φραση που προανεφερα: "αποχαιρετα την Αλεξανδρεια που χανεις" (για οσους/ες αττχως απασχολουνται σε αυτον τον χωρο): η αλλαγη, γινεται γι αυτους

Αποσυνδεδεμένος Scout

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #69 στις: Μαΐου 27, 2025, 03:35:07 pm »
προσφατα δημοσιοποιημενες ερευνες)

Για την αξιοπιστία των οποίων, είμαι σίγουρος ότι κι εσείς θα έχετε κάποιες επιφυλάξεις. Άλλωστε, για κάθε "έρευνα" υπάρχει και το πόνημα "How to Lie with Statistics".

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32919
  • Τελευταία: Silia499
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1185316
  • Σύνολο θεμάτων: 19493
  • Σε σύνδεση σήμερα: 748
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)