newteacher1 και 7 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Δεν είναι φυσικά πρόσωπα.
Παρακαλώ; Τί εννοείς;
Τα "έργα" διακωμωδούσαν την Παναγία με τον Χριστό και τον Άγιο Χριστόφορο. Ιστορικά πρόσωπα υπήρξαν. Όχι κάτι άυλο.
Ήμουν σαφής. Δεν είναι φυσικά πρόσωπα. Τι ακριβώς δεν έγινε αντιληπτό;
...Να ρωτήσω κάτι: την Παπισσα Ιωάννα τη θεωρείτε βέβηλη ή επειδή αναφέρεται στην καθολική εκκλησία δεν μας αφορά;
Η βλασφημία σχετίζεται με την πρόθεση απέναντι στο θείο. Ο Ροΐδης δεν επιτίθεται στην ίδια την πίστη, ούτε στο πρόσωπο του Θεού ή της Εκκλησίας ως σώμα Χριστού, αλλά σατιρίζει τη διαχρονική τάση ανθρώπων εντός θρησκευτικών θεσμών να μετατρέπουν το θείο σε μέσο εξουσίας. Ο Καζαντζάκης πάλι ήταν ένας απλός συγγραφέας που πάλευε με την πίστη του και δημιούργησε ένα αριστούργημα μέσα από πλάνη. Ήταν πλανεμένος αναζητητής, δεν επιχειρούσε να χλευάσει.Ο άνθρωπος της Πινακοθήκης είναι βέβηλος. leon. είχες πει "να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων χωρίς διάθεση εριστική. Γι' αυτό άνοιξα το νήμα ώστε να μιλήσουμε ελεύθερα κι αλογόκριτα". Η απάντησή σου τώρα:"Ήμουν σαφής. Δεν είναι φυσικά πρόσωπα. Τι ακριβώς δεν έγινε αντιληπτό;" δείχνει πως το μετάνιωσες;
Η αλήθεια είναι ότι δεν κατανοώ με ποιο κριτήριο θεωρείς ότι το ένα είναι βεβήλωση, και το άλλο όχι. Για εμένα η διαφορά είναι ότι το νόημα και τον συμβολισμό του έργου με τη σημαία, μπορώ να το κατανοήσω, ενώ για τα άλλα δεν μπορώ να πω ότι είμαι σε θέση να δώσω κάποια ερμηνεία.
[...]Η καλλιτέχνης της σημαίας ήξερε και τις τρεις πτυχές του συμβόλου και το διαφοροποίησε ελαφρώς παραμένοντας εντός του πνεύματος του.Πήρε ένα θετικό σύμβολο ανεξαρτησίας και παρέδωσε ένα θετικό σύμβολο ανεξαρτησίας. Ο ζωγράφος πήρε ένα θετικό σύμβολο ελπίδας (άγιος/Παναγία) και το μετέτρεψε σε αρνητικό σύμβολο φόβου. Δεν ήξερε, δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει και ούτε και νοιάστηκε για τις τρεις πτυχές του συμβόλου, γιατί στην πραγματικότητα -και βάσει αυτών που ο ίδιος είπε- το κοινό που προσλαμβάνει αλλιώς τα θρησκευτικά σύμβολα, το θεωρεί απαίδευτο, ανώριμο και ανάξιο να κρίνει το έργο του, ένα κοινό που έχει θέση στις εκκλησίες αλλά όχι σε μια πινακοθήκη. Αυτό δεν δείχνει πρόθεση να μην προσβάλει, αλλά πρόθεση να τρολάρει.Για εμένα αυτά είναι τεράστια διαφορά. Γιατί πέρα από την ίδια την κακοποίηση συμβόλου, υπάρχει και το στοιχείο του ελιτισμού και της υποτίμησης μέρους του κοινού. Κι όλα αυτά, όταν χάρη και σε αυτό το κοινό τού δίνεται η ευκαιρία να εκθέσει τα έργα του στον πλέον επίσημο και υψηλού κύρους χώρο έκθεσης έργων τέχνης, που ανήκει στον ελληνικό λαό.
Όχι απαραίτητα ότι το θεωρούσαν ιερόσυλο, αλλά ότι θεωρούσαν και τα δυο αναίτιες προκλήσεις.
@ leon.@ ΈσπεροςΓνωρίζω πολλά για την βυζαντινή αγιογραφία και εδώ δεν είναι θέμα τεχνοτροπίας, αλλά ουσίας. Η εικόνα στην Ορθόδοξη παράδοση δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά μέσο λατρείας και μνήμης και παρουσίας του αγίου στον κόσμο. Δεν είναι «θέμα γούστου», αλλά σχέση με το Θείο.