0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Θυμάμαι που έχετε αναφέρει σε ανύποπτο χρόνο ότι βλέπετε κάποια, ελάχιστα, παιδιά στο σχολείο, τα οποία δείχνουν να ασφυκτιούν μέσα στο γενικότερα χαμηλό πολιτισμικό και αξιακό επίπεδο του περίγυρού τους. Μολονότι κατανοώ και φυσικά αποδέχομαι ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει, δεν το θεωρώ θαρραλέα αντιμετώπιση της ζωής. Τα παιδιά αυτά μάλλον δεν έχουν ενδυναμωθεί επαρκώς από τις οικογένειές τους ώστε να μη ντρέπονται για τις επιλογές τους, αλλά ούτε και καθοδηγηθεί προς μια πιο προσαρμοστική κατεύθυνση συνύπαρξης.
Η αίσθηση του "ανήκειν" είναι ακατανίκητη σε αυτές τις ηλικίες, είμαι σίγουρος πως το γνωρίζετε. Οι έφηβοι, ακόμα και όσοι δέχονται -ή και προτιμούν να έχουν- διαφορετικά ερεθίσματα από τα οικογενειακά τους περιβάλλοντα, προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί ή "δημοφιλείς" θα ψάξουν να βρουν τους "ελάχιστους κοινούς τόπους" για να αλληλεπιδράσουν με τις παρέες τους και θα προτιμήσουν να μη συζητήσουν αυτό που στην ομήγυρη θα θεωρηθεί "βαρετό" ή "σπασικλακίστικο", έστω κι αν ενδιαφέρει ή αν συνάρπασε τους ίδιους. Και πρόκειται για μια σχεδόν "αυτόματη" διαδικασία φιλτραρίσματος, αν δεν θέλουν να καταλήξουν απομονωμένοι.Θυμάμαι που έχετε αναφέρει σε ανύποπτο χρόνο ότι βλέπετε κάποια, ελάχιστα, παιδιά στο σχολείο, τα οποία δείχνουν να ασφυκτιούν μέσα στο γενικότερα χαμηλό πολιτισμικό και αξιακό επίπεδο του περίγυρού τους. Μολονότι κατανοώ και φυσικά αποδέχομαι ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει, δεν το θεωρώ θαρραλέα αντιμετώπιση της ζωής. Τα παιδιά αυτά μάλλον δεν έχουν ενδυναμωθεί επαρκώς από τις οικογένειές τους ώστε να μη ντρέπονται για τις επιλογές τους, αλλά ούτε και καθοδηγηθεί προς μια πιο προσαρμοστική κατεύθυνση συνύπαρξης. Γι' αυτό σας λέω ότι το να βάζουμε τα παιδιά μας από την έκτη δημοτικού στο τρόκολο των ανταγωνιστικών εξετάσεων για εισαγωγή σε ένα πρότυπο σχολείο, μόνο και μόνο επειδή εκεί θεωρούμε ότι "θα βρουν παιδιά του επιπέδου τους" -ή, ακόμα χειρότερα, "του επιπέδου μας"-, μάλλον κακό τους κάνουμε παρά καλό. Θα γίνουν μόνο "του σαλονιού" και όχι και "του λιμανιού".
@IoannisDr τα μαθήματα με πιο συμμετοχικό και βιωματικό τρόπο σίγουρα είναι αναγκαία, όμως από το Γυμνάσιο και μετά θα πρέπει να αναμένουμε και άλλες δεξιότητες. Αυτά είναι ωραία για να κρατήσουν τα παιδιά σε επαφή με το σχολείο στο δημοτικό, στην Α Γυμνασίου, ώς εκεί. Μετά πρέπει να δοθεί έμφαση και στην παραδοσιακή μελέτη, γραφή, ανάλυση, ώστε όποιος κινηθεί μετά σε πιο ακαδημαϊκο επίπεδο, να έχει τα απαιτούμενα εφόδια. Ειδικά οι μαθητες που είναι υψηλού επιπέδου πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι το 20 δεν είναι δεδομένο, ότι δεν αρκεί η παπαγαλία κλπ. Την έλλειψη κινήτρων μπορώ να την κατανόηση στον βαθμό που κάποιος είναι ευχαριστημένος με αυτό που πετυχαίνει με υποτυπώδη πρισπαθεια και με αξιοπρεπή στάση. Δηλαδή, το να θυμάται την παράδοση και να μπορεί με μια ανάγνωση να γράψει 15 στην Ιστορία και 16 στα Κείμενα. Και δεν θέλει παραπάνω. Δεν κατανοώ όμως το να μην έχει ασκηθεί ένα ανήλικο παιδί στο να εινσι συνεπής σε κάποιες υποχρεώσεις. Δεν μπορεί να χρειάζεσαι κίνητρο για να φτιάχνεις την τσάντα σου και να κανεις έστω στο πόδι τις ασκήσεις. Είναι υποχρέωση σου, είσαι μαθητής, αυτόν τον καιρό αυτή είναι η δουλειά σου.
Για τα άλλα, όμως, φταίμε κι εμείς -που συγχέουμε το αίτημα για οριζόντια, λαϊκή εκπαίδευση για όλους/ες με το μπάτε-σκύλοι-αλέστε και "κρίμα είναι το παιδί"- λες και δεν καταλαβαίνουμε ότι αυτός που έχει λεφτά θα το στείλει το παιδί κάπου όπου θα μάθει, την ίδια στιγμή που το άλλο παιδί, το χωρίς λεφτά και άρα χωρίς πολιτισμικό κεφάλαιο, θα "διασκεδάζει" στην τάξη με τάχα μου διάδραση και βιωματικές (να τις κάνει ο πανάγαθος) δραστηριότητες, μένοντας δηλαδή ακαλλιέργητο/αμόρφωτο. Τα τελευταία χρόνια στο σχολείο φυτεύουμε λαχανόκηπους, φτιάχνουμε κολλάζ, συμμετέχουμε σε τουρνουά, καθαρίζουμε παραλίες, ζωγραφίζουμε τοπία στους τοίχους, εκδίδουμε εφημερίδες, επισκεπτόμαστε θέατρα/σινεμά/μουσεία χωρίς να καταλαβαίνει κανείς τίποτα. Και την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε όχι να γράψουμε, αλλά ούτε καν να διατυπώσουμε μια στοιχειώδη σκέψη που να έχει αρχή-μέση-τέλος (όχι και τόσο άσχετο: όσο εμείς ασχολούμαστε με αυτά, στη διπλανή γειτονιά/χωριό, η χρυσή αυγή οργανώνει ομάδες μαθητών και κάνει απογευματινά "μαθήματα")