0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Καλησπέρα!Για μένα (και το λέω αυτό γιατί σε κάποιο βοήθημα έχει πάρει το μάτι μου διαφορετική άποψη) οι δοτικές προσωπικές δεν είναι ούτε ονοματικοί ετερόπτωτοι προσδιορισμοί ούτε φυσικά επιρρηματικοί. Η δοτική προσωπική (με τα είδη της) συνιστά ξεχωριστή συντακτική κατηγορία/λειτουργία και προσδιορίζει το ρήμα (ή κάποιον άλλο ρηματικό τύπο). Σε αυτές τις περιπτώσεις δε λέμε κάτι άλλο.Τώρα, το αν μια δοτική/αφαιρετική θα είναι ονοματικός ετερόπτωτος ή επιρρηματικός προσδιορισμός εξαρτάται καταρχάς από τον όρο τον οποίο προσδιορίζει και φυσικά τη σημασία του. Αν εκφράζει μια επιρρηματική έννοια (χρόνο, τρόπο, μέσο, όργανο, αιτία κτλ.), τότε λειτουργεί ως επιρρηματικός προσδιορισμός σε ρηματικούς τύπους. Σε αντίθετη περίπτωση, αν συμπληρώνει την έννοια επιθέτων,όπως γίνεται συχνά, θα είναι δοτική αντικειμενική.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ! ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΜΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΕ ΧΡΟΝΙΚΗ ΜΕΤΟΧΗ ΓΙΑΤΙ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΑΙΤΙΑΤΙΚΗ Η ΜΕΤΟΧΗ;hasTa eum tranfixit, et armis spoliavit μετατροπή της πρώτης πρότασης σε χρονικη μετοχήhasta eum transfixum et armis spolianit
ΓΕΙΑ ΣΑΣ! θα ήθελα να μου πείτε προστακτική του edico : edic ή edice;
Ναι, τους γράφουμε και τους δεύτερους τύπους στην οριστική αντωνυμία, όπως και αυτόν που σου δίνει η καθηγήτριά σου!Όταν λες ότι βρήκες κι άλλους τύπους για το turris- is σε ποιες πτώσεις εννοείς και σε ποιον αριθμό;