*

Αποστολέας Θέμα: Καθηγητές Γερμανικής: Επιστολή στο ΥΠΕΠΘ για την Πρωτοβάθμια  (Αναγνώστηκε 1474 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος deutsch

  • Νέο μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 23
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης
Panhellenischer Deutschlehrerverband
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΔΡΑ
Τ.Θ. 51717
Τ.Κ. 14503 Αθήνα
Fax: 210-2777648
www.deutsch.gr

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΕΠΘ
29.01.2008

Κύριε υπουργέ, κύριε Γενικέ,

στις 23 Ιανουαρίου 2008 μετά τη συνάντησή σας με το Δ.Σ. της ΔΟΕ προχωρήσατε σε δηλώσεις σχετικά με το έργο που διετέλεσε η υπηρεσία σας ως προς τη Δεύτερη Ξένη Γλώσσα. Συγκεκριμένα δηλώσατε πως 86.000 μαθητές διδάσκονται φέτος το μάθημα της Γερμανικής σε 6.500 τμήματα και 89.000 το μάθημα της Γαλλικής σε 6.700 της Ε’ και ΣΤ’ τάξης.

Ως εκπρόσωποι των καθηγητών Γερμανικής Φιλολογίας νιώθουμε την ανάγκη να επισημάνουμε τη σημασία της διδασκαλίας δεύτερης κατ’ επιλογήν ξένης γλώσσας στο Δημοτικό σχολείο και να σας μεταφέρουμε την ικανοποίηση των συναδέλφων μας για την πορεία του θεσμού που ξεκίνησε πιλοτικά κατά το σχολικό έτος 2005-06.

Ωστόσο, νιώθουμε την ανάγκη να μεταφέρουμε και την ανησυχία τους για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται 1200 περίπου ωρομίσθιοι οι οποίοι τοποθετήθηκαν με καθυστέρηση 2-3 μηνών, μετακινούνται σε 3 ή περισσότερες σχολικές μονάδες και, επιπλέον, δεν έχουν λάβει ακόμη τις φετινές τους αποδοχές.

Κύριε υπουργέ, κύριε Γενικέ,

το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης καταθέτει τις προτάσεις του για την αναβάθμιση του μαθήματος «Δεύτερη Ξένη Γλώσσα» μετά την τριετή πορεία του στο Δημοτικό Σχολείο:

Για τη διδασκαλία του μαθήματος

- Αύξηση των διδασκόμενων ωρών που θα επιφέρει την ουσιαστική και αποτελεσματική εκμάθηση της δεύτερης ξένης γλώσσας. Γι’ αυτό υπάρχουν δύο δυνατότητες:
α) την έναρξη της διδασκαλίας του μαθήματος από την Δ’ τάξη προκειμένου να αρθούν οι ανισότητες που παρουσιάζονται ανάμεσα σε μαθητές που λαμβάνουν εξωτερική βοήθεια και σε άλλους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για φροντιστήρια, κ.α.. Κατά τη φάση γνωριμίας στην Δ’ τάξη ο μαθητής θα έρχεται σε πρώτη επαφή με τη γλώσσα μέσω παιχνιδιού, χειροτεχνίας, τραγουδιού και ηχομιμητικών πράξεων.
β) τη διδασκαλία του μαθήματος στις δύο τελευταίες τάξεις των μεγάλων Δημοτικών σχολείων με 3 ώρες την εβδομάδα γεγονός που θα οδηγήσει στην εμπέδωση της ύλης και στην επίτευξη των διδακτικών στόχων πιο αποτελεσματικά. (Η λύση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και με την παράλειψη της Ευέλικτης Ζώνης η οποία ούτως ή άλλως σε πολλά σχολεία δεν εφαρμόζεται.)

Όπως αποδείχθηκε στα τρία αυτά χρόνια, η ηλικία των μαθητών των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού σχολείου είναι κατάλληλη για την εκμάθηση ξένων γλωσσών μέσα από παιγνιώδη διδασκαλία. Επίσης, η επαφή των μαθητών με περισσότερους εκπαιδευτικούς για μεγαλύτερα διαστήματα συμβάλλει στη διεύρυνση του πνευματικού τους ορίζοντα και στην έγκαιρη συγκρότηση της προσωπικότητάς τους.

- Δημιουργία οργανικών θέσεων ΠΕ07 και ΠΕ05 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έτσι ώστε να λαμβάνουν χώρα από το σχολικό έτος 2008-09 διορισμοί και μετατάξεις συναδέλφων. Οι οργανικές θέσεις να συστήνονται αρχικά στα 10/θέσια και άνω Δημοτικά σχολεία με βάση χωροταξικά κριτήρια ανά Δήμο και τις οικείες Σχολικές Επιτροπές. Να δοθεί οδηγία στις κατά τόπους Δ/νσεις για τοποθετήσεις ΠΕ07 κατά προτεραιότητα σε 3 12/θέσια σχολεία (3Χ8 ώρες=24 ώρες). Οι διορισμοί στην Πρωτοβάθμια να ξεκινήσουν από φέτος σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές που φέτος παρατηρήθηκε το φαινόμενο αδυναμίας πρόσληψης ωρομισθίων ΠΕ07 (Δωδεκάνησα, Κρήτη, Πελοπόννησος, κ.α.).

- Δημιουργία νέων θέσεων Σχολικών Συμβούλων ΠΕ07 αποκλειστικά για τις ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Για την παράλληλη διδασκαλία Γερμανικής-Γαλλικής

- Σχηματισμό τμημάτων παράλληλης διδασκαλίας Γερμανικής-Γαλλικής στα πολυθέσια Δημοτικά σχολεία: μέσα στα υπάρχοντα τμήματα χωρίς την άρση του αλφαβητικού διαχωρισμού των μαθητών και σύμφωνα με την Υ.Α. Φ.3/897/97652/Γ15/13.10.2005 για είκοσι πέντε (25) μαθητές προς έναν (1) εκπαιδευτικό Π.Ε.

Τι ισχύει φέτος:
Έστω ότι η 12/θέσια σχολική μονάδα διαθέτει 4 τμήματα (Ε1, Ε2 και ΣΤ1 και ΣΤ2), σχηματίζονται 2 τμήματα της «πλειοψηφούσας» γλώσσας και 1 τμήμα της «μειοψηφούσας» γλώσσας τα οποία λειτουργούν ταυτόχρονα με την πρόσληψη 3 εκπαιδευτικών. Τα 2 τμήματα της «πλειοψηφούσας» γλώσσας αποτελούνται από μαθητές των αντίστοιχων τμημάτων αλφαβητικά ενώ στο 1 τμήμα της «μειοψηφούσας» γλώσσας συγκεντρώνονται όσοι μαθητές επέλεξαν τη συγκεκριμένη γλώσσα.
Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι:
- η υποβάθμιση της προσωπικότητας των εκπαιδευτικών ΠΕ07 και ΠΕ07 καθώς αντί να τοποθετούνται σε όσο γίνεται λιγότερες σχολικές μονάδες, παγιώνεται η τακτική της πολυδιάσπασης και της συμπλήρωσης ωραρίου σε 4 έως και 6 σχολεία.
-η αδυναμία κατάρτισης εβδομαδιαίου προγράμματος καθώς σε αυτό εμπλέκονται 3 διαφορετικοί εκπαιδευτικοί Δεύτερης Ξένης Γλώσσας και δύο εκπαιδευτικοί ΠΕ70 (δάσκαλοι). Συνεπώς για την κατάρτιση του προγράμματος απαιτείται η συμφωνία 5 (πέντε) εκπαιδευτικών γεγονός που προκαλεί προστριβές και άσκοπες παρεξηγήσεις.
-η χαλάρωση των μαθητών κατά τη διάρκεια του μαθήματος «Δεύτερη Ξένη Γλώσσα» οι οποίοι συναντούν μαθητές άλλων τμημάτων τους οποίους θα έβλεπαν κανονικά μόνο στο διάλλειμα.
-η καταστρατήγηση της Υ.Α. Φ.3/897/97652/Γ15/13.10.2005 όπου με τις συμπτύξεις που γίνονται αντί για 25 μαθητές σχηματίζονται τμήματα έως και 35 μαθητών.

Τι προτείνουμε:
α) το χωρισμό των υπαρχόντων τμημάτων Ε1, Ε2 και ΣΤ1 και ΣΤ2 ως εξής:
Ε1 Γερμανικών και Ε1 Γαλλικών
Ε2 Γερμανικών και Ε2 Γαλλικών
ΣΤ1 Γερμανικών και ΣΤ1 Γαλλικών
ΣΤ2 Γερμανικών και ΣΤ2 Γαλλικών
και β) την αποφυγή συμπτύξεων διαφορετικών τάξεων που το μόνο που έχουν να προσφέρουν είναι η διόγκωση της τάξης και ο εξαναγκασμός του εκπαιδευτικού σε άσκοπες μετακινήσεις.

Ο σχηματισμός των τμημάτων να γίνεται χωρίς απαιτούμενα όρια μαθητών αλλά σύμφωνα με τον ισχύοντα αλφαβητικό διαχωρισμό των τμημάτων στα πολυθέσια Δημοτικά Σχολεία. Έτσι, διατηρείται ο χαρακτήρας της σχολικής τάξης και οι μαθητές αντιλαμβάνονται το μάθημα «Δεύτερη Ξένη Γλώσσα» ως ισότιμο με τα άλλα μαθήματα.

Για την κατοχύρωση του εκπαιδευτικού ΠΕ07 και ΠΕ05 και του μαθήματός του στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:

- Ουσιαστική επιμόρφωση με δειγματικές διδασκαλίες στην ίδια βαθμίδα για τις ίδιες ηλικιακές ομάδες.
-

 

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182526
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 684
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 16
Επισκέπτες: 517
Σύνολο: 533

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 0.05 δευτερόλεπτα. 30 ερωτήματα.