0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Για να είμαστε ρεαλιστές, από ποσοτική άποψη τα νέα και τα αρχαία έχουν μειωθεί αρκετά. Αυτό είναι μια επιτυχία. Το βασικό, όμως, πρόβλημα, δηλαδή η αοριστία της ύλης της ιστορίας, δυστυχώς παρέμεινε και αυτό είναι ως ένα βαθμό αποτυχία, δεδομένου ότι το μαζικό χαντάκωμα στον προηγούμενο διαγωνισμό οφειλόταν σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Η μείωση της βυζαντινής ιστορίας είναι περισσότερο κοροϊδία παρά ουσιαστική μείωση. Καλύτερα να μην την κάνανε καθόλου, γιατί είναι σα να εμπαίζουν τους υποψήφιους και μάλιστα στο πιο ευαίσθητο σημείο τους. Ή κάνεις μια σωστή αλλαγή ή δεν κάνεις καμία αλλαγή...Επειδή είμαι στους διοριστέους της β΄ φουρνιάς και έχω αντιμετωπίσει και γω το πρόβλημα "τι διαβάζουμε στην ιστορία;", έχω να προτείνω, σε όσους ενδιαφέρονται, μια κάπως μινιμαλιστική λύση: βρείτε μια πολύ καλή αλλά συνοπτική (επίτομη) ελληνική ιστορία και επικεντρωθείτε σε αυτήν. Μη χάνεστε σε μια τεράστια βιβλιογραφία από την οποία δεν θα μπορείτε στο τέλος να διακρίνετε τι πρέπει και τι αξίζει να διαβάσετε. Ουκ εν τω πολλώ το ευ. Έχει βγει τώρα τελευταία μια επίτομη "Ελληνική Ιστορία" από την Εκδοτική Αθηνών. Νομίζω ότι είναι πολύ καλή και σοβαρή, τόσο στο περιεχόμενο όσο και στη μεθοδολογία της. Υπάρχουν βέβαια και άλλες επίτομες, όχι όμως όλες εξίσου καλές. Εγώ τουλάχιστον αυτό έκανα. Δεν έγραψα πολύ καλά, αλλά όχι τόσο χάλια ώστε να μου στοιχίσει ακριβά...Καλό κουράγιο και καλό διάβασμα σε όλους!
Η μείωση 3-4 κειμένων στη λογοτεχνία και 2-3 στα αρχαία σημαίνει ίσως 3-4( το πολύ λιγότερες μέρες διάβασμα)....
Χώρια που μεγάλο μέρος του διαβάσματος για τον προηγούμενο διαγωνισμό πάει ουσιαστικά χαμένο.
Καλησπέρα και από μένα! Θα ήθελα , αν κάποιος συνάδελφος γνωρίζει , να μου απαντήσει στα εξής:1) αυτά που ορίζονται στο κεφάλαιο 3 Ηθικών Νικ.( 1104b- 31105a 16)στην έκδοσή που έχω εγώ αναφέρονται στο κεφάλαιο2( εκτός και αν κάνω κάποιο λάθος). Το κεφ 3 αναφέρεται στους 3 αναγκαίους όρους για την πραγμάτωση της ηθικής και ενάρετης πράξης, σ΄αυτό που διαβάζω εγώ.Γι΄αυτό κάποιος, τον παρακαλώ θερμά να με διαφωτίσει και να μου πει μέχρι που ακριβώς είναι το κεφ το συγκεκριμένο( περιέχει και τα 8 επιχειρήματα για τη σχέση ηθικής αρετής και ηδονής;)2) Αν κάποιος διαβάσει μόνο τα αποσπάσματα του σχολικού για Πλάτωνα είανι καλυμμένος ή αυτά που δεν περιέχονται είναι πολλά;Ευχαριστώ εκ των προτέρων, αλλά έχω καταμπερδευτεί.