0 μέλη και 8 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Στην Αντιγόνη, διαβάζετε και τα χορικά? Δεν επιμένω στην ερμηνευτική τους ανάλυση..
Το τριαδικό σχήμα, σύμφωνα με γραμματολογία, παρουσιάζεται ολοκληρωμένο πρώτη φορά στον Σόλωνα.
Ο Στησίχωρος δεν κάνει τον τριαδικό διαχωρίσμο, στροφή - αντιστροφή - επωδός?? Μπορείτε να το τσεκάρετε γιατί αυτό έχω μάθει εγώ.
Νομίζω ότι αυτό για το Σόλωνα το είχα διαβάζει στη γραμματολογία της Romilly. Έλεγε ότι σαν ιδέα υπάρχει στον Όμηρο, στον Ησίοδο φυσικά, αλλά ως ολοκληρωμένο σχήμα στο Σόλωνα. Είμαι σίγουρη ότι το έχω διαβάσει κάπου, γιατί πληροφορίες δεν ξεχνάω. Δυστυχώς, ξεχνάω πού τις διάβασα.
Παράθεση από: LK στις Ιανουάριος 18, 2009, 12:43:20 μμΝομίζω ότι αυτό για το Σόλωνα το είχα διαβάζει στη γραμματολογία της Romilly. Έλεγε ότι σαν ιδέα υπάρχει στον Όμηρο, στον Ησίοδο φυσικά, αλλά ως ολοκληρωμένο σχήμα στο Σόλωνα. Είμαι σίγουρη ότι το έχω διαβάσει κάπου, γιατί πληροφορίες δεν ξεχνάω. Δυστυχώς, ξεχνάω πού τις διάβασα.οκ ευχαριστω. επισης τωρα μιλησα με γνωστη μου διορισμενη κ ρωτησα για τις "επωδους" κ μου ειπε οτι δεν υπαρχει ως ειδος κ μαλλον θα εννοει αυτο που ειπα, οτι δλδ μας διασωθηκαν καποιες επωδοι του
επισης δεν ξερω αν το εχετε δει καπου γραμμενο ως τριαδικο σχημα διαταξης (ατη-υβρις-νεμεσις) αλλα κανονικα η εκφραση τριαδικο σχημα διαταξης ή τριπλη αρθρωση σημαινει κατι αλλο
Άλλη ερώτηση, το σχήμα άτη, ύβρις κτλ, παρουσιάζεται ολοκληρωμένο για πρώτη φορά στο Σόλωνα; Και κάτι άλλο λέει το σχολικό ότι ο Σόλωνας έγραψε ελεγείες, ιάμβους και επωδούς. Η επωδός είναι είδος άσματος δηλαδή; Άλλο νόμιζα ότι ήταν.
Παράθεση από: LK στις Ιανουάριος 18, 2009, 12:17:57 μμΆλλη ερώτηση, το σχήμα άτη, ύβρις κτλ, παρουσιάζεται ολοκληρωμένο για πρώτη φορά στο Σόλωνα; Και κάτι άλλο λέει το σχολικό ότι ο Σόλωνας έγραψε ελεγείες, ιάμβους και επωδούς. Η επωδός είναι είδος άσματος δηλαδή; Άλλο νόμιζα ότι ήταν. Στη γραμματολογία του Γεωργοπαπαδάκου αναγράφεται ότι ο Σόλωνας έγραψε ιάμβους και ελεγείες και μάλιστα ότι έχουν σωθεί αρκετά αποσπάσματα.Το μακρότερο λοιπόν απ' αυτά είναι μια ελεγεία αποτελούμενη από 72 στίχους που μιλά για την καλή χρήση του πλούτου. Δεν αναγράφεται κάτι για επωδούς. Εξάλλου, η επωδός δεν είναι ξεχωριστό είδος, απλά ακολουθεί -όπως έχει ήδη ειπωθεί το σχήμα- στροφή - αντιστροφή - επωδός, που πρώτος καθιέρωσε ο Στησίχορος στη σύνθεση των ωδών. Το σχήμα ύβρις - άτη κτλ... είναι αρκετά παλαιό ως γνωστόν, αφού απαντά ήδη στον Όμηρο. Τώρα, αν παρουσιάζεται ολοκληρωμένο για 1η φορά στο Σόλωνα, αυτό δεν αναφέρεται -τουλάχιστον στη γραμματολογία του Γεωργοπαπαδάκου.