0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Παράθεση από: GEORGIA S στις Οκτωβρίου 12, 2008, 06:08:22 pmέχεις δίκιο κ στα νεοελλ λεξικά πρόθεση το γράφει..αλλά στο παράδειγμα που αναφέρεις νομίζω ότι εεισάγει δευτ χρονική πρόταση κ έχει λειτουργία συνδέσμου..τουλάχιστον αυτό ξέρω εγω..πάντως με αφορμή την ερώτηση σου θα σου πω πως υπάρχει ένα τεράστιο μπέρδεμα με τις γραμματ κ τα βιβλία αρχαίων κ νέων ελληνικών..κ εμείς εχουμε πελαγώσει..στην ε δημοτικού μαθαίνουν ότι οι χρονικές φράσεις εισάγονται με προθέσεις και οτι οι χρονικές (εξαρτημένες) προτάσεις με χρονικούς συνδέσμους. οπότε το να σκοτεινιάσει ειναι υποτακτική και το μέχρι είναι πρόθεση. τώρα τι καταλαβαίνει ένας παιδί 10 χρονών άσε δεν το κουβεντιάζω...
έχεις δίκιο κ στα νεοελλ λεξικά πρόθεση το γράφει..αλλά στο παράδειγμα που αναφέρεις νομίζω ότι εεισάγει δευτ χρονική πρόταση κ έχει λειτουργία συνδέσμου..τουλάχιστον αυτό ξέρω εγω..πάντως με αφορμή την ερώτηση σου θα σου πω πως υπάρχει ένα τεράστιο μπέρδεμα με τις γραμματ κ τα βιβλία αρχαίων κ νέων ελληνικών..κ εμείς εχουμε πελαγώσει..
κατ΄αρχήν ευχαριστώ για τη βοήθεια. εγώ είμαι φυσικός και προσπαθώ με αυτά που θυμάμαι από το σχολείο.τους έβαλε ο δάσκαλος την πρόταση που έγραψα παραπάνω για αναγνώριση. και επειδή σε άλλα λεξικά την βρίσκω ως πρόθεση (και σε μένα αυτό πηγαίνει) αλλά σε άλλα ως επίρρημα χρονικό και τοπικό ζήτησα τη βοήθεια σας. το "να σκοτεινιάσει" είναι υποτακτική; το "μέχρι" είναι πρόθεση;