*

Ψηφοφορία

Σε ποιο από τα παρακάτω διδακτικά αντικείμενα θα εξεταστείτε;

Αρχαία ελληνικά
9 (29%)
Νέα ελληνικά
6 (19.4%)
Ιστορία
5 (16.1%)
Δεν έχω αποφασίσει ακόμη
11 (35.5%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 29

Αποστολέας Θέμα: Ειδική Διδακτική ΠΕ 02  (Αναγνώστηκε 56659 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος pariel

• Έμπειρο μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Για να πετύχεις, μην παίρνεις τίποτε προσωπικά
    • Προφίλ
Απ: Ειδική Διδακτική ΠΕ 02
« Απάντηση #182 στις: Ιουνίου 21, 2007, 05:31:10 pm »
είναι γνωστό οτι: <<Ουκ εν τω πολλω το ευ>>, πράγμα που σημαίνει ότι εγώ θα πρέπει να ανησυχώ.
Η αλήθεια όμως είναι ότι ενώ αυτό το διατρανώνουμε στην πράξη όλοι γράφουμε πολλά.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 16:48:38 »

eleftheria

• Επισκέπτης
« Απάντηση #183 στις: Ιουνίου 21, 2007, 05:35:05 pm »
Εμένα η πράξη μου έδειξε ότι μάλλον καλύτερο είναι το "λίγα και καλά". Πέρισυ το 80 το πήρα με περίπου 4-5 σελίδες γραπτό.

Αποσυνδεδεμένος VICA

• Πλήρες μέλος
  • "...κάθε αναπνοή είναι νοσταλγία..."
    • Προφίλ
« Απάντηση #184 στις: Ιουνίου 21, 2007, 08:00:37 pm »
Τόσο στ' Αρχαία του 2005(75) όσο και στη διδακτική των Νέων(68) πρέπει να πω ότι δεν ήμουν και ιδιαίτερα πολύλογη. Μάλιστα στ' Αρχαία και στις ερωτήσεις ανάπτυξης οι απαντήσεις μου κάλυπταν από μισή έως μία σελίδα. Και φυσικά για το λόγο αυτό περίμενα κάτω από 60. Στη διδακτική ήμουν βέβαια περισσότερο διεξοδική(ολόκληρο κείμενο έπρεπε να αναλυθεί άλλωστε) αλλά δεν ξεπέρασα τις 4-5 σελίδες, αν θυμάμαι καλά.Κι εδώ η μικρή έκταση του γραπτού μου σε συνδυασμό με την πλήρη απουσία μεθόδων, μέσων, σκοπών, στόχων και λοιπών στοιχείων, μ' έκαναν να περιμένω κάτω από τη βάση. Αλλά τα αποτελέσματα με διέψευσαν.Ιδιαίτερη έκπληξη μου προκάλεσε ο βαθμός των Αρχαίων. Δεν περίμενα να αξιολογηθεί θετικά ο λιτός και πυκνός λόγος μου.
Να πληρώνεσαι μόνος σου
Χωρίς έξωθεν αναμονές
Και
Με την πληρότητά σου
Πορεύσου
Μαζί τους

Αποσυνδεδεμένος agg

• Νέο μέλος
  • *
  • ΠΕ 02
    • Προφίλ
« Απάντηση #185 στις: Ιουνίου 25, 2007, 03:59:21 pm »
Ούτε εγώ έγραψα πάρα πολλές σελίδες στη διδακτική. Αν θυμάμαι καλά, γύρω στις 5-6. Δεν ξέρω βέβαια πώς κάποιος θα μπορούσε να γράψει περισσότερες.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 16:48:38 »

Αποσυνδεδεμένος philologist

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την επιστήμη μου και την εκπαίδευση.
    • Προφίλ
« Απάντηση #186 στις: Ιουλίου 08, 2007, 01:11:58 am »
Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση που θα σας θα φανεί ανόητη , αλλά ως νέα απόφοιτος που δεν έχει ακόμα συμμετάσχει στο διαγωνισμό έχω πολλές ανόητες απορίες (για να μην πώ μόνο ανοητές!)  ;D

Το μάθημα στο οποίο επιθυμούμε να εξεταστούμε στην ειδική διδακτική το δηλώνουμε εκ των προτέρων ή το επιλέγουμε την ώρα της εξέτασης , και αφού πρώτα θα έχουμε δεί και τα θέματα;Νομίζω το δέυτερο , σωστά;

Και κάτι ακόμα! Κυκλοφορούν στο εμπόριο βιβλία ειδικά για την ειδική διδακτική που θα μπορούσαν να μας αποβούν χρήσιμα; Θα με βοηθούσατε πολύ αν με κατατατοπίζατε λίγο ως προς αυτό , προτείνοντας μου και συγκεκριμένα βοηθήματα.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
"Ο ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του και όταν , πια του διευκολύνει το πέρασμα , αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί , ενθαρρύνοντας το μαθητή του να φτιάξει τις δικές του γέφυρες". Ν. Καζαντζάκης

Αποσυνδεδεμένος Pixie

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ02
    • Προφίλ
« Απάντηση #187 στις: Ιουλίου 08, 2007, 02:40:18 am »
Το μάθημα στο οποίο επιθυμούμε να εξεταστούμε στην ειδική διδακτική το δηλώνουμε εκ των προτέρων ή το επιλέγουμε την ώρα της εξέτασης , και αφού πρώτα θα έχουμε δεί και τα θέματα;Νομίζω το δέυτερο , σωστά;

Σωστά· το επιλέγουμε εκείνη την ώρα.

Παράθεση
Και κάτι ακόμα! Κυκλοφορούν στο εμπόριο βιβλία ειδικά για την ειδική διδακτική που θα μπορούσαν να μας αποβούν χρήσιμα; Θα με βοηθούσατε πολύ αν με κατατατοπίζατε λίγο ως προς αυτό , προτείνοντας μου και συγκεκριμένα βοηθήματα.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Δες στις προηγούμενες σελίδες. Έχoυν προταθεί  κάποια βοηθήματα  από τον/η Syllas και άλλους συναδέλφους.  :)

Αποσυνδεδεμένος syrrahm

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
« Απάντηση #188 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2007, 12:37:47 pm »
Αφού έκανα μία γρήγορη αναζήτηση και δεν βρήκα κάτι σχετικό θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
στη Διδακτική της Ιστορίας έπρεπε να παρουσιάσουμε διάγραμμα διδασκαλίας που θα περιλάμβανε προετοιμασία, προσπέλαση και εμπέδωση.Τη φάση της προετοιμασίας έπρεπε να τη δώσουμε ως φάση της ωριαίας διδασκαλίας ή ως διαδικασία που αναφέρεται σε χρόνο που προηγείται της ωριαίας διδασκαλίας;
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 09, 2007, 12:39:36 pm από syrrahm »

Αποσυνδεδεμένος Syllas

• Ιστορικό μέλος
  • Ένας φακίρης, πολλοί φουκαράδες
    • Προφίλ
« Απάντηση #189 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2007, 01:14:58 pm »
Δεν έχω διαβάσει πολλά για διδακτική ιστορίας, αλλά για τη φάση προετοιμασίας, αν εννοείς τη δική σου προετοιμασία στο σπίτι πριν το μάθημα για το μάθημα, ναι, την αναφέρουμε επιγραμματικα και τι συγκεκριμένα επιλέγουμε για να προετοιμαστούμε, ποια βιβλιογραφία, λεξικά, κασέτες, σημειώσεις, ιστοσελίδες (το έχω διαβάσει ως 'επιστημονική ανάλυση' ή προετοιμασία ή όπως θέλεις) και μετά αρχίζεις να περιγράφεις τι γίνεται στην ώρα της διδασκαλίας. Αν εννοιείς την προετοιμασία των μαθητών για το ξεκίνημα του μαθήματος, ναι και αυτό το αναφέρουμε ως μέρος στην αρχή της ωριαίας διδασκαλίας. Μπορεί η διδασκαλία να έχει την εξής πορεία: 1.πως προετοιμάζομαι στο σπίτι θεωρητικά, επιστημονικά, αναφέρω εδώ και τους γενικούς σκοπούς και τους ειδικούς στόχους, πρόβες στην απαγγελία κα 2. μεθοδολογικές επιλογές- ποιες μέθοδους, μέσα, αρχές, τροπος (για να μην τα μπλέξω στην παρουσίαση βήμα-βήμα και μπερδευτώ0) 3. διδασκαλία του ωριαίου μαθήματος βήμα-βήμα, όπου στην αρχή του κι η προετοιμασία των μαθητών για το μάθημα που στην ουσία είναι να τους πω ποιους στόχους έχουμε να πετύχουμε σήμερα στο μάθημά μας (η προετοιμασία των μαθητών για το τι στόχους έχουμε στο σημερινό μαθημα είναι πολύ σημαντική). Στις ερωτήσεις των εξετάσεων ασεπ απαντάω ή με όλα τα προηγούμενα (αν ζητάει σχέδιο επί χάρτου) ή σε κάποιο βήμα της διδασκαλίας λέω πχ 'αυτά τα θεωρητικά που περιγράφω εδώ και τα εξηγούμε στους μαθητές είναι και η απάντηση στο 2ο ερώτημά σας' ή πχ στην ερώτηση αυτή που κάνω στους μαθητές αναμένω να μου απαντήσουν έτσι και αυτό είναι στην ουσία απάντηση στο β) υποερώτημα. Ελπίζω να σε βοήθησα.

Αποσυνδεδεμένος syrrahm

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #190 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2007, 01:34:42 pm »
Ευχαριστώ , Syllas. Εγώ νόμιζα ότι εννοούσαν την προετοιμασία που κάνει ο εκπαιδευτικός πριν μπει στην τάξη για να κάνει την ωριαία διδασκαλία. Όμως ήθελαν μάλλον την προετοιμασία των μαθητών .

Αποσυνδεδεμένος Syllas

• Ιστορικό μέλος
  • Ένας φακίρης, πολλοί φουκαράδες
    • Προφίλ
« Απάντηση #191 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2007, 01:40:02 pm »
Έτσι όπως το έθεσες εννοούσαν την προετοιμασία των μαθητών, αλλά γενικά η προετοιμασία έχει αυτές τις δύο εκφάνσεις που ανέφερα.

Αποσυνδεδεμένος syrrahm

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #192 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2007, 01:51:56 pm »
Κατάλαβα.Σ' ευχαριστώ και πάλι!

Αποσυνδεδεμένος VICA

• Πλήρες μέλος
  • "...κάθε αναπνοή είναι νοσταλγία..."
    • Προφίλ
« Απάντηση #193 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2007, 04:07:04 pm »
    Επαναλαμβάνω: κανείς δεν ξέρει τι θέλουν ή τι αξιολογούν ως σωστό κι αν υπάρχει ενιαία γραμμή στην αξιολόγηση της διδακτικής ή αν ο κάθε διορθωτής αξιολογεί όπως γουστάρει...Τα διάφορα εγχειρίδια διδακτικής εφαρμόζουν -γενικολογώντας τις περισσότερες φορές- θεωρίες διδακτικής...που συνήθως και από τη φύση τους είνα ασαφείς, αφού δεν λαμβάνουν υπόψη τους τους 2 βασικούς παράγοντες της διδασκαλίας: τον εκάστοτε διδάσκοντα και τους εκάστοτε διδασκομένους....'Αρα καλούμαστε να κανουμε κάτι...αυθαίρετο και γι' αυτό δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές επιτυχίας...Γι' αυτό το μόνο που έχουμε σχετικά σίγουρο είναι οι ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΦΙΛΙΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ του Υπουργείου...Γνωστική επάρκεια και καλούτσικη εφαρμογή τους εξασφαλίζουν το μίνιμουμ του 70...Κι αυτό στη διδακτική των αρχαίων που-υποτίθεται πως- βαθμολογούν αυστηρά...
Να πληρώνεσαι μόνος σου
Χωρίς έξωθεν αναμονές
Και
Με την πληρότητά σου
Πορεύσου
Μαζί τους

Αποσυνδεδεμένος Nemo

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #194 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2007, 01:41:38 pm »
Γειά σας, είμαι καινούργια στην παρέα σας (μιας και γράφω για πρώτη φορά αν και παρακολουθώ τις συζητήσεις στο forum αρκετό καιρό). Έδωσα για πρώτη φορά ΑΣΕΠ+ συμπεριλαμβάνομαι στον πίνακα διοριστέων για το προσεχές σχολικό έτος. Θέλω να βοηθήσω όσο γίνεται ειδικά στο θέμα της Ειδικής Διδακτικής που τα πράγματα είναι συγκεχυμένα. Επέλεξα να εξεταστώ στη διδακτική της Ιστορίας πολύ καιρό πριν τις εξετάσεις και είχα κατευθύνει όλο μου το διάβασμα προς αυτή την κατεύθυνση.Δεν πήγα σε κανένα φροντιστήριο. Κατά την εξέταση, αν και ο χρόνος δεν ήταν κατά την γνώμη μου αρκετός , περιέγραψα αναλυτικά την διδακτική διαδικασία εντός της τάξης, δεν αναφέρθηκα καθόλου σε προετοιμασία στο σπίτι, δεν νομίζω ότι αυτό ήταν απαραίτητο. Όσον αφορά το τι ακριβώς ζητάνε οι διορθωτές, η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω ακριβώς...πάντως αυτό που θέλουν είναι βέβαια η αναπαραγωγή των τυπικών σταδίων διδασκαλίας αλλά όχι μόνο σαν απλή παράθεση και περιγραφή τους, αλλά κάθε φορά αιτιολόγηση της διδακτικής ενέργειας που επιλέγεις κάθε φορά. Ελπίζω να βοήθησα όσο μπορούσα....

Αποσυνδεδεμένος Rwxanh

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση -ΠΕ02
    • Προφίλ
« Απάντηση #195 στις: Σεπτεμβρίου 11, 2007, 10:57:02 am »
Καλημέρα σας!
Γενικώς είναι πολύ κατατοπιστικά όλα αυτά που καταθέτετε βάσει της εμπειρίας σας και βοηθούν ουσιαστικά εμάς τους καινούργιους που προσπαθούμε να βγάλουμε μια άκρη μέσα σε αυτό το χάος!!!
Πάντως εγώ πιστεύω ότι θα επιλέξω λογικά Διδακτική Λογοτεχνίας ή στην καλύτερη Ιστορίας... Πάντως με αυτά που ακούω Αρχαία με καμία δύναμη δεν πρόκειται να επιλέξω!!!
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου...

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182663
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 671
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)