*

Αποστολέας Θέμα: Εμπειρίες από ΕΠΑΛ  (Αναγνώστηκε 8069 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος tama

• Έμπειρο μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Εμπειρίες από ΕΠΑΛ
« στις: Σεπτεμβρίου 27, 2008, 10:03:59 pm »
πρόσφατα πήγα ωρομίσθια σε ΕΠΑΛ ... Από που να ξεκινήσω...Να  πω απαξίωση ; (Για να μην το πω διαφορετικά...)
Αν κάποιος σας, έχει αντίστοιχη εμπειρία, παρακαλώ τα φώτα του, για το πως μπορεί κάποιος να κάνει μάθημα, χωρίς να είναι <στριμμένος> όπως λένε οι μαθητές... Πείτε μου τις εμπειρίες σας αν έχετε διδάξει σε ΕΠΑΛ.
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 06, 2012, 11:33:59 pm από Lasid »

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
Απ: Εμπειρίες από ΕΠΑΛ
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 01:29:49 »

Αποσυνδεδεμένος panos01

• Προχωρημένο μέλος
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 27, 2008, 10:14:26 pm »
Έχω κάνει και σε ΕΠΑΛ! Καλά μιλάμε Ο πανικός. Κατάφερα να κρατήσω κάποιες ισορροπίες με τον εξής τρόπο. Για μεγάλο χρονικό διάστημα τους έκανα διάλογο, συζητούσα το γιατί συμπεριφέρονται έτσι κλπ. Κάπου "έπιασε". Μετά όταν το πανηγύρι συνεχιζόταν και με έπιανε το "άγριο" ηρεμούσαν γιατί συνήθισαν αλλιώς. Σου λέει αυτός δεν είναι νευρικός ή αυστηρός, τι τρέχει τώρα....άρα εμείς φταίμε. Μία άλλη τακτική που ακολούθησα ήταν η εξής. Έπιασα τους προέδρους των τμημάτων που ήταν και οι καπεταν-φασαρίες και τους είπα: Θέλετε να γελάσουμε; Πως θα γελάσουμε μου απαντάνε. Θέλετε να αφήσω την μισή τάξη για Σεπτέμβρη στα θρησκευτικά να κάνουμε χαβαλέ; Εκεί λίγο στριμώχτηκαν.Απάντησαν πως όχι. Κανονίστε τους είπα να ρίξετε σίρμα στα τμήματά σας. Ή συνέρχεστε ή θα κάνω αυτό που είπα. Ηρέμησαν τα πράγματα κάπως και σε κάθε τμήμα περιορίστηκαν τα φαινόμενα σε 2-3 άτομα κατα μέσον όρο. Ε! Αυτούς τους πετούσα έξω με απουσία ;D
Όλα σου καλά, μα ζητάς πολλά
δεν είναι πάντα Κυριακή
αχ και νάχαμε, ίντα νάχαμε
δυο καρύδια και μια ρακή

Αποσυνδεδεμένος catwoman2

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 27, 2008, 10:18:57 pm »
καλο κουραγιο!! ειναι μονιμος σε ΕΠΑΛ ο συζηγος κ τραβαει καθε φορα τα μαλλια του, μη σου πω τα χανει λιγα- λιγα. Επεβαλε απο την αρχη της θεσεις σου, εξηγησε τους τι θελεις και τι ζητας απο αυτους και ασε τους να σου πουν και κεινοι τι θελουν εστω και αν αυτο ειναι "να παιζουν και να συζητουν " ο διαλογος στην αρχη και οχι οι φωνες βοηθα και τους φερνει στο φιλοτιμο - οσους εχουν... αλλιως προσπαθησε να βρεις τροπους να τους απασχολησεις, δωσε τους προκλησεις πχ. ασκησεις εξυπνες κτλ.(τι ειδικοτητα εισαι?) ετσι μονο θα καταφερεις να διατηρησεις καποια ταξη. Αν και τοτε δεν γινει τιποτα, φερε το θεμα σε κατι που τους ενδιαφερει (δεν μπορει κατι θα τους ενδιαφερει) και συζητηστε το ηρεμα κα ομαλα. Συνδυασε το με εξυπνο τροπο με το μαθηαμ. Μετα πες τους , ε ας κανουμε και λιγο μαθημα τωρα...Δοκιμασε τα και πες μου.. θα βρουμε καποια λυση.
Σιχαίνομαι την εκπαιδευση. Λατρεύω την διδασκαλία.

Αποσυνδεδεμένος tama

• Έμπειρο μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 27, 2008, 10:26:04 pm »
Είμαι ΠΕ03 αλλά δεν υπαρχει ενδιαφέρον για το μάθημα...προκαλούν διαρκώς με τη συμπεριφορά τους ...Είτε μιλούν είτε κοιμούνται...Τι να κάνω και εγώ τους ξύπνησα και βρήκα τον μπελά μου...Από βδομάδα λέω όσους μιλούν να τους πεταω έξω και τους όσους κοιμούνται να τους αγνοήσω, αν τα καταφέρω γιατί δε με έχω πείσει ακόμη

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 01:29:49 »

Αποσυνδεδεμένος happiness

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ 19 - Μηχ. Η/Υ & Πληρ. - ΠΠ
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 27, 2008, 11:57:19 pm »
Nektaria καθότι είσαι γυναίκα και νέα στο επάγγελμα (όπως και γω) θα σου έλεγα να μην σε απασχολεί καθόλου εάν θα σε λένε τα παιδιά "στριμμένη" (μη σο πω να το επιδιώξεις κιόλας λίγο). Να σε απασχολεί να μπορείς να κάνεις μάθημα έστω και με 1-2 που ενδιαφέρονται. Αφού το καταφέρεις αυτό, άρχισε να ασχολείσαι με τους "έτσι κι έτσι" και μόνο στο τέλος προσπάθησε να κερδίσεις και τους αδιαφορους. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά βέβαια, πιθανότατα θα έχει περάσει η χρονιά και μερικοί δεν θα χουν μάθει τπτ. Δέξου το. ΔΕΝ θα κάνεις καλό μάθημα τα πρώτα χρόνια. Εγώ μετά από πολλές ώρες meditation το χώνεψα :)

Το μάθημά σου είναι βασικό και ο βαθμός τους ενδιαφέρει. Εκμεταλεύσου το. Επίσης εκμεταλεύσου και όλες τις ποινές που σου δίνει ο νόμος το δικαίωμα να επιβάλεις. Μην αμελείς να σημειώνεις στο απουσιολόγιο τα παιδιά που βγάζεις με αποβολή (γράφε και τα αρχικά ΩΑ δίπλα) και να τα γράφεις και στο ποινολόγιο , και ενημέρωσε και τα παιδιά ότι ακολουθείς αυτή την τακτική. Οι αποβολές που είναι γραμμένες στο ποινολόγιο δεν σβήνονται. Και μη ξεχνάς να λες "μπράβο" ακόμα και στην παραμικρή προσπάθεια.

Εγώ 2 χρόνια είμαι σε τάξη μόνο, και είμαι ακόμα στην "άμυνα" (και τρώω και γκολ :) ). Στην "επίθεση" θα αργήσω να περάσω ακόμα.

Αποσυνδεδεμένος tama

• Έμπειρο μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2008, 10:14:45 am »
Σας ευχαριστώ όλους... :) :) :-* :-*

Αποσυνδεδεμένος mefi

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2008, 10:59:15 am »
Nektaria σε ποιο νομό σε πήραν ωρομίσθια; Ρωτάω γιατί και εγώ είμαι ΠΕ03 και περιμένω για Αττική  ωρομισθία.

Αποσυνδεδεμένος tama

• Έμπειρο μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2008, 06:59:05 pm »
Nektaria σε ποιο νομό σε πήραν ωρομίσθια; Ρωτάω γιατί και εγώ είμαι ΠΕ03 και περιμένω για Αττική  ωρομισθία.
Για να μην εκτεθούν πρόσωπα και καταστάσεις σου στέλνω πρ μήνυμα...

Αποσυνδεδεμένος catwoman2

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2008, 07:04:10 pm »
Γιατι να εκτεθουν προσωπα κ καταστασεις βρε? ολοι στο ιδιο καζανι βραζουμε....
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 06, 2012, 11:20:03 pm από Lasid »
Σιχαίνομαι την εκπαιδευση. Λατρεύω την διδασκαλία.

Αποσυνδεδεμένος tama

• Έμπειρο μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2008, 07:05:46 pm »
Γιατι να εκτεθουν προσωπα κ καταστασεις βρε? ολοι στο ιδιο καζανι βραζουμε....
Γιατί εγώ χρησιμοποιώ όνομα και όχι ψευδώνυμο...
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 06, 2012, 11:18:00 pm από Lasid »

Αποσυνδεδεμένος mefi

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2008, 07:40:14 pm »
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση Nektaria. Σου εύχομαι όμως να σε πάρουν για αναπλήρωση που είναι σαφώς καλύτερα.

Αποσυνδεδεμένος panos01

• Προχωρημένο μέλος
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2008, 09:23:44 pm »
Συνάδελφοι, δεν θα ήθελα να ανοίξω καινούργιο θέμα μια που και αυτή η διαπίστωση χωράει εδώ.

Τα ειδικά σχολεία δέχονται άτομα με ειδικές μαθησιακές ανάγκες. Από ό,τι είδα στα ΕΠΑΛ (και θεωρώ πολύ χρήσιμη μια σχετική έρευνα) το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών πάνω από το 50% παρουσιάζουν υπερκινητικότητα, μορφή δυσλεξίας και τάση για παραβατικότητα και πολλές φορές η παραβατικότητα αυτή θα μπορούσε να είναι νομικά κολάσιμη. Οι γονείς βρίσκουν την εύκολη λύση. "Δεν τα παίρνει τα γράμματα να το στείλουμε στο ΕΠΑΛ". Και είδα ότι αυτά τα παιδιά δεν έχουν τόσο ανάγκη να μάθουν τα μαθηματικά ή τα νέα ελληνικά ή πως να φτιάχνουν ένα κύκλωμα, όσο να ασχοληθούν συστηματικά και σε κάποιες περιπτώσεις και εξατομικευμένα μαζί τους, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι ακόμα και ψυχίατροι. Με λίγα λόγια εντάσσονται στην ειδική κατηγορία μαθητών. Πως εμείς χωρίς ειδικές γνώσεις καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ακραία φαινόμενα; Αναγκαζόμαστε να κάνουμε τον ψυχίατρο, τον παιδονόμο και συνεχώς δουλεύουμε αυτοσχεδιάζοντας γιατί κάποιοι αρμόδιοι δεν κοιτάνε το ζήτημα. Όλοι οι συνάδελφοι προετοιμαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε νορμάλ καταστάσεις και ισορροπημένες. Γι' αυτό πιστεύω ότι πρέπει να διευρυνθεί η γκάμα αυτών των περιπτώσεων που ονομάζουμε "ειδική ανάγκη". Αν κάποιοι  μαθητές παρουσιάζουν συμπεριφορές που συνεχόμενα αποκλείνουν από το νορμάλ (δεν είναι ανάγκη να αναφερθώ σε παραδείγματα) θα πρέπει αυτομάτως να αλλάζουν σχολικό περιβάλλον. Να συνεχίσουν το σχολειό σε περιβάλλον που μπορεί να θεραπεύσει κατά το δυνατόν τις ψυχοπαθολογικές-αποκλείνουσες συμπεριφορές.

Όταν πρωτοδιορίστηκα έπεσα σε ΕΠΑΛ. Συνάδελφος μου είπε: "Ωχ όλη η σκαρταδούρα εκεί μαζεύεται". Διαφώνησα με τον χαρακτηρισμό γιατί ποτέ δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε έτσι τους εφήβους. Δεν είναι "σκαρταδούρα", απλά βρίσκονται σε λάθος σχολικό περιβάλλον. Συγγνώμη αν κούρασα. Αν το βρίσκετε μεγάλο, διαχειριστές αναλάβατε εργον!!! ;) ;)
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 29, 2008, 09:28:55 pm από panos01 »
δεν είναι πάντα Κυριακή
δυο καρύδια και μια ρακή

Αποσυνδεδεμένος Georgia s

• Ιστορικό μέλος
  • η παιδεία είναι θέμα εσωτερικού πολιτισμού
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2008, 10:58:42 pm »
Μεγάλη συζήτηση σηκώνουν Πάνο όσα λές, πολλή μεγάλη..  στα παιδιά αυτά απλώς λείπει η αγάπη.. κ παιδιά με ειδικές ανάγκες δεν υπάρχουν..τα κάνουν οι γονείς τους κ εμεις..κ όταν γινόμασταν εκπαιδευτικοι το ξέραμε πως θα αντιμετωπίζαμε κ τέτοιες καταστάσεις..οπότε ή φροντίζουμε μόνοι μας να μάθουμε όσα δεν μας έμαθαν στο πανεπιστήμιο, ή κάνουμε αλλη εργασία..

Αποσυνδεδεμένος panos01

• Προχωρημένο μέλος
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2008, 12:11:38 am »
Συμφωνώ Γιωργία  ότι θέλουν αγάπη. Κι αυτό το έχω δει. Υπάρχουν όμως καταστάσεις, και στα ΕΠΑΛ είναι ουκ ολίγες, που χρειάζονται ειδικοί άνθρωπο και ειδικοί χώροι. Κάποτε σε ΕΠΑΛ που ήμουν ο διευθυντής φώναξε ψυχολόγο. Μας έκανε ενημέρωση, μας είπε συγκεκριμένες τεχνικές αντιμετώπισης. Όταν έμαθε ότι μετά από ένα 3μηνο δεν υπήρξε βελτίωση, έπαθε πλάκα και σήκωσε τα χέρια ψηλά!!! Για μένα ιδιαίτερο πρόβλημα δεν υπήρξε. Σε ακραίες περιπτώσεις λόγω φύλου και λόγω σωματότυπου, ψάρωναν έστω για λίγο όσο να πω πέντε πράγματα. Όμως αυτή η τεχνική δεν βοηθάει τα ίδια τα παιδιά. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η πείρα από μόνη της δεν φέρνει αποτελέσματα.

Αφήνω το γεγονός (και χωρίς πλάκα τώρα) ότι πάνω από τους μισούς μαθητές των ΕΠΑΛ ή ΤΕΕ παλιότερα που είχα διδάξει θα έπρεπε να γυρίσουν στο δημοτικό για να μάθουν να γράφουν, να διαβάζουν και να λογαριάζουν.
δεν είναι πάντα Κυριακή
δυο καρύδια και μια ρακή

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182559