*

Ψηφοφορία

ΤΙ ΤΜΗΜΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ?

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
117 (57.1%)
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ,ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ(ΦΠΨ)
44 (21.5%)
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ,ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ(ΦΠ)
16 (7.8%)
ΙΣΤΟΡΙΑΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ
9 (4.4%)
ΙΣΤΟΡΙΑΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
3 (1.5%)
ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ
3 (1.5%)
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
4 (2%)
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
2 (1%)
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣΘΕ
7 (3.4%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 203

Αποστολέας Θέμα: Διαφορές φιλολογικών τμημάτων  (Αναγνώστηκε 78304 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος mpiloyla

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
Απ: Διαφορές φιλολογικών τμημάτων
« Απάντηση #238 στις: Μαρτίου 30, 2010, 06:25:49 pm »
Διαβάζω εδώ και μέρες αυτό το θέμα και  θα ήθελα λοιπόν να μου απαντήσει κάποιος από αυτούς που υποστηρίζουν την ανωτερότητα της φιλολογίας στο παρακάτω ερώτημα: Με δεδομένο τον όγκο των αποφοίτων , οι περισσότεροι από εσάς κάνετε και κάτι άλλο (για να μην πω ότι απασχολείστε εξ ολοκλήρου με κάτι άλλο από αυτό που σπουδάσατε). Για να γίνω πιο συγκεκριμένη γνωρίζω αρκετούς αποφοίτους φιλολογικών τμημάτων που διδάσκουν αγγλικά με ένα Proficiency. Είδαν ότι με τη φιλολογία δεν βγάζουν άκρη και το γύρισαν στις γώσσες. Κανένα πρόβλημα ωσ προσ αυτό.........Αλλά πώς  εσείς με ένα Proficiency , άντε και με καμιά διδακτική πάνω στα αγγλικά ανταποκρίνεστε στις απαιτήσεις ενός φροντιστηρίου (και το φροντιστήριο είναι πιο απαιτητικό από το δημόσιο, τουλάχιστον έτσι λέει η απλή λογική)  και οι απόφοιτοι ιστορίκού και ΦΠΨ είναι ανεπαρκείς για να διδάξουν Καβάφη ή Όμηρο;
Στα χτυπήματα βαδίζω όλη μέρα αλλά δεν θα το βάλλω κάτω.......

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 01:10:49 »

Αποσυνδεδεμένος Ioannis!

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #239 στις: Μαρτίου 30, 2010, 09:39:42 pm »
Δεσποινίς/κυρία Κλαίρη. Η απάντησή μου αφενός δεν αναφερόταν αποκλειστικά σε εσένα (η δική σου αποτέλεσε έναυσμα, αλλά και κάποιος άλλoς έγραψε για γέλια και... ΚΨΜ) και αφετέρου πάλι δε διέκρινες (όπως στην απάντηση της αγαπητής Αναστασίας) μια μεγαάλη δόση χιούμορ στην απάντησή μου. Άρα, όταν ζητάς από τους άλλους να μην είναι... ευέξαπτοι, φρόντισε να μην είσαι και η ίδια. Δεν προσέβαλες... Μάλιστα. Αναφέρθηκες μόνο στην κατάσταση... Μάλιστα! Η κουβέντα σου "Φαντάζομαι τους μαθητές σου αύριο μεθαύριο θα τους πλακώνεις στο ξύλο.......  :-\" χωρίς κάποιο emoticon που να δηλώνει το "αστείο" σου δηλαδή δεν ήταν προσβλητική;! Την Αναστασία τη γνωρίζεις; Εμένα με γνωρίζεις προσωπικά, ώστε να μπαίνεις εδώ και μη γράφοντας κάτι σχετικό με τη συζήτησή μας, "γελάς" με την κατάσταση, δηλαδή την όποια αντιπαράθεσή μας; Και ποιος σου έδωσε το δικαίωμα να γελάς (και να το γράφεις) με τις όποιες απόψεις όλων μας; Δεν προσβάλλεις με αυτόν τον τρόπο τα άτομα που καταθέτουν τα επιχειρήματά τους σε ένα θέμα που για σένα μπορεί να είναι ανούσιο, για άλλους όμως που γνωρίζουν κάτι παραπάνω μπορεί να είναι σοβαρό; Και τι εκφράσεις τέτοιου είδους χρησιμοποίησα για το πρόσωπό σου ειδκά;! ??? Σε παρακαλώ, λοιπόν, σκέψου πριν γράψεις και κυρίως πριν γελάσεις!
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 30, 2010, 09:42:10 pm από Ioannis! »
«Άνευ της παιδαγωγικής ταύτης μορφώσεως, οσονδήποτε και αν είναι φιλολογικώς πεπαιδευμένος ο μέλλων διδάσκαλος, κινδυνεύει διπλούν τινά κίνδυνον…».

Αποσυνδεδεμένος claire_t

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #240 στις: Μαρτίου 30, 2010, 10:14:01 pm »
Λοιπόν για να τελειώνουμε με όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου. Λες ότι το θέμα δεν με αφορά. Κάποιος άλλος είπε ότι μπαίνω σε <<ξένα χωράφια>>. Δεν είναι λοιπόν ξένα τα χωράφια. Τα χωράφια όλων των κλάδων είτε είναι φιλολογία, είτε ΦΠΨ, είτε μαθηματικό, είτε φυσικό....οποιοδήποτε τμήμα, οποιασδήποτε σχολής, οποιασδήποτε πόλης, που βγάζει εκπαιδευτικούς, είναι κοινά. Τα ίδια θα έλεγα και για οποιοδήποτε άλλο κλάδο, δεν έχω κάτι με τον ΠΕ02,τα ίδια θα έλεγα και στον δικό μου τον κλάδο. Αντί να κάτσουμε να λύσουμε άλλα προβλήματα καθόμαστε και ασχολούμαστε ποια σχολή βγάλαμε, σε πόσα χρόνια, με ποιο βαθμό,αν είχαμε σκληρούς και δύστροπους καθηγητές,αν περάσαμε με την πρώτη, αν σπουδάσαμε επαρχία ή Αθήνα...κλπ.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είμαστε όλοι απόφοιτοι πανεπιστημιακής σχολής που επιλέξαμε τον δρόμο της εκπαίδευσης, ας ενωθούμε να λύσουμε φλέγοντα ζητήματα και ας αφήσουμε τις μικρότητες.
Ας αναρωτηθούμε, γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει τόσο χαμηλά τους εκπαιδευτικούς, ανεξάρτητα από το εκάστοτε κόμμα, πάντα η αντιμετωπιση είναι η ίδια. Μήπως γιατί ούτε οι ίδιοι σεβόμαστε τον εαυτό μας; Μήπως εμείς δώσαμε τελικά αυτό το δικαίωμα;
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 31, 2010, 12:40:09 pm από claire_t »

Αποσυνδεδεμένος Εγώ είμαι

• Έμπειρο μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
« Απάντηση #241 στις: Μαρτίου 30, 2010, 10:22:20 pm »
διαβάζω εδώ και ημέρες το θέμα και ομολόγω ότι δεν ήθελα να παρέμβω μιας και τετοιους είδους συζητήσεις δεν οδηγούν κάπου ,ωστόσο ....ομολογώ ότι η δήλωση ότι ξεπεσαμε σε μεροκαματιάρηδες αγγλοκαθηγητάδες  μ έκανε όχι μόνο να γελάσω αλλά πραγματικά ν αναρωτηθώ για τη σοβαρότητα μιας τέτοιας άποψης....Καταρχάς ποιος ειπε ότι έχουμε βιοποριστικό πρόβλήμα ;κατα δέυτερον ΄τοσοι και τόσοι κανουν αγγλικά με πτυχίο ή ανευ αυτού κατα τρίτον τί να πούνε και οι απόφοιτοι των ξενόγλωσσων που τους παίρνουν τις δουλειές οι έχοντες επάρκεια-ανεπάρκεια....Σχετικα με το θέμα μας αποφοίτησα από το κλασικό Ιωαννίνων και σε καμία περίπτωση δε θεώρησα ότι μπορεί το πτυχίο μου να εξισωθεί με του ιατρού ή του αστροφυσικού ,τέλος σχετικά με τμήματα μας η αποψη μου είναι ότι ενώ εγω έχω μόνο τον τίτλο του φιλολόγου ,οι υπολοιποι συναδελφοι διαθέτουν θα έλεγα διπλό πτυχιό,αρχαιολόγοι -ιστορικοι ,οι φιλοσοφοι με παιδαγωγική καταρτιση περισσότερη ,ώστε σε μια επερχομενη προκήρυξη εγω δε θα μπορώ να λάβω συμμετοχή .....Προφανώς η σχολή μου ήταν και είναι επιλογή αλλά τόση πια εξομοίωση ενώ υπαρχουν διακριτές διαφορές;και προς θεού δεν μιλάω για ανωτερότητα !!!!!
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 30, 2010, 10:32:39 pm από Ερση »

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 01:10:49 »

Αποσυνδεδεμένος syrrahm

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
« Απάντηση #242 στις: Μαρτίου 30, 2010, 11:05:30 pm »
.........τέλος σχετικά με τμήματα μας η αποψη μου είναι ότι ενώ εγω έχω μόνο τον τίτλο του φιλολόγου ,οι υπολοιποι συναδελφοι διαθέτουν θα έλεγα διπλό πτυχιό,αρχαιολόγοι -ιστορικοι ,οι φιλοσοφοι με παιδαγωγική καταρτιση περισσότερη ,ώστε σε μια επερχομενη προκήρυξη εγω δε θα μπορώ να λάβω συμμετοχή .....Προφανώς η σχολή μου ήταν και είναι επιλογή αλλά τόση πια εξομοίωση ενώ υπαρχουν διακριτές διαφορές;και προς θεού δεν μιλάω για ανωτερότητα !!!!!
Προφανώς και δεν είναι όλα τα τμήματα ίδια.  Κάποια τμήματα δίνουν περισσότερο βάρος στο φιλολογικό κομμάτι, κάποια στο ιστορικό και κάποια στο παιδαγωγικό. Σε όλα όμως  διδάσκονται αντικείμενα απ' όλα τα υπόλοιπα τμήματα, ώστε όλοι να μοιραζόμαστε το ίδιο λεκτικό ειδικότητας  (ΠΕ02 ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ). Ως εκ τούτου έχουμε όλοι το δικαίωμα να εργαζόμαστε ως φιλόλογοι στα σχολεία. Αυτό,κατά τη γνώμη μου,  είναι  και το σημαντικότερο  και αυτό που ενδιαφέρει  σ' ένα φόρουμ εκπαιδευτικών. Αν το "φιλόλογοι" προκαλεί οτιδήποτε, ας αντικατασταθεί με άλλο λεκτικό, όπως έχει πει παλιότερα και ο Ioannis.

Αποσυνδεδεμένος Ioannis!

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #243 στις: Μαρτίου 30, 2010, 11:09:04 pm »
Κλαίρη, ως εκπαιδευτικός βεβαίως και μπορείς να εκφέρεις τη γνώμη σου σε όποιο εκπαιδευτικό θέμα επιθυμείς. Μα νομίζω ότι και η Αναστασία και εγώ αυτό ακριβώς σου γράψαμε, ότι καλύτερη μια άποψη παρά ένα γέλιο.
«Άνευ της παιδαγωγικής ταύτης μορφώσεως, οσονδήποτε και αν είναι φιλολογικώς πεπαιδευμένος ο μέλλων διδάσκαλος, κινδυνεύει διπλούν τινά κίνδυνον…».

Αποσυνδεδεμένος Ioannis!

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #244 στις: Μαρτίου 30, 2010, 11:17:51 pm »
Παράθεση
Προφανώς και δεν είναι όλα τα τμήματα ίδια.  Κάποια τμήματα δίνουν περισσότερο βάρος στο φιλολογικό κομμάτι, κάποια στο ιστορικό και κάποια στο παιδαγωγικό. Σε όλα όμως  διδάσκονται αντικείμενα απ' όλα τα υπόλοιπα τμήματα, ώστε όλοι να μοιραζόμαστε το ίδιο λεκτικό ειδικότητας  (ΠΕ02 ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ). Ως εκ τούτου έχουμε όλοι το δικαίωμα να εργαζόμαστε ως φιλόλογοι στα σχολεία. Αυτό,κατά τη γνώμη μου,  είναι  και το σημαντικότερο  και αυτό που ενδιαφέρει  σ' ένα φόρουμ εκπαιδευτικών. Αν το "φιλόλογοι" προκαλεί οτιδήποτε, ας αντικατασταθεί με άλλο λεκτικό, όπως έχει πει παλιότερα και ο Ioannis.

Συνάδελφε Syrrahm, συμφωνούμε. Αν αυτός ο όρος, μια λέξη, μας διχάζει τόσο, ας τον αλλάξουμε πια με έναν κοινώς αποδεκτό. Και για να συνειδητοποιήσουμε πως όλα ξεκινούν από μια λέξη, για σκεφτείτε συνάδελφοι των τμημάτων Φιλολογίας τι θα λέγατε ή πώς θα νιώθατε αν ο κλάδος μας λεγόταν ΠΕ02 Φιλόσοφοι, μιας και η σχολή μας Φιλοσοφική δε λέγεται; Πιο παλιός, πιο ευρύς όρος δεν είναι; Και όλες οι επιστήμες μας δεν προέρχονται από τη μητέρα Φιλοσοφία; Θα ανεχόσασταν απόφοιτους ΦΠΨ και ιδίως Φιλοσοφίας να σας θεωρούν κατώτερους ή μη καθαρούς; Ας σταματήσει, λοιπόν, κάποτε αυτός ο παραλογισμός!
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 30, 2010, 11:22:24 pm από Ioannis! »

Αποσυνδεδεμένος mpiloyla

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #245 στις: Μαρτίου 30, 2010, 11:35:28 pm »
διαβάζω εδώ και ημέρες το θέμα και ομολόγω ότι δεν ήθελα να παρέμβω μιας και τετοιους είδους συζητήσεις δεν οδηγούν κάπου ,ωστόσο ....ομολογώ ότι η δήλωση ότι ξεπεσαμε σε μεροκαματιάρηδες αγγλοκαθηγητάδες  μ έκανε όχι μόνο να γελάσω αλλά πραγματικά ν αναρωτηθώ για τη σοβαρότητα μιας τέτοιας άποψης....Καταρχάς ποιος ειπε ότι έχουμε βιοποριστικό πρόβλήμα ;κατα δέυτερον ΄τοσοι και τόσοι κανουν αγγλικά με πτυχίο ή ανευ αυτού κατα τρίτον τί να πούνε και οι απόφοιτοι των ξενόγλωσσων που τους παίρνουν τις δουλειές οι έχοντες επάρκεια-ανεπάρκεια....Σχετικα με το θέμα μας αποφοίτησα από το κλασικό Ιωαννίνων και σε καμία περίπτωση δε θεώρησα ότι μπορεί το πτυχίο μου να εξισωθεί με του ιατρού ή του αστροφυσικού ,τέλος σχετικά με τμήματα μας η αποψη μου είναι ότι ενώ εγω έχω μόνο τον τίτλο του φιλολόγου ,οι υπολοιποι συναδελφοι διαθέτουν θα έλεγα διπλό πτυχιό,αρχαιολόγοι -ιστορικοι ,οι φιλοσοφοι με παιδαγωγική καταρτιση περισσότερη ,ώστε σε μια επερχομενη προκήρυξη εγω δε θα μπορώ να λάβω συμμετοχή .....Προφανώς η σχολή μου ήταν και είναι επιλογή αλλά τόση πια εξομοίωση ενώ υπαρχουν διακριτές διαφορές;και προς θεού δεν μιλάω για ανωτερότητα !!!!!

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω μαζί σου :
1. οι μεροκαματιάρηδες αγγλοκαθηγητάδες είναι σαν τους μεροκαματιαρηδες φιλολόγους! Άρα, ο καθηγητής αγγλικών που εργάζεται σε ιδιωτικό φροντιστήριο δεν διαφέρει από το φιλόλογο. Μπορεί ,μάλιστα, να έχει και καλύτερη μοίρα κια να μην χρειάζεται να παράκαλά για λίγες ώρες παραπάνω (ή μήπως δεν είναι έτσι;)
2. Όσον αφορά το βιοποριστικό πρόβλημα εξαρτάται όπως το βλέπει κανείς. Ωστόσο, εγώ προσωπικά το να έχεις 1 χρόνο 15 ιδιαίτερα και τον επόμενο κανένα , χωρίς  καμιά ασφάλεια, δεν το θεωρώ και σοβαρή επαγγελματική αποκατάσταση...Εξίσου ασήμαντη θεωρώ και τη μερική απασχόληση του φροντιστηρίου.
Στα χτυπήματα βαδίζω όλη μέρα αλλά δεν θα το βάλλω κάτω.......

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #246 στις: Μαρτίου 30, 2010, 11:52:51 pm »
άσχετη δεν είναι ,διότι ήθελα να επισημανω ότι δε θεωρούμε τους εαυτούς μας παντογνώστες.Η διαφωνία σε κάθε περίπτωση επιθυμητή αλλά από ειδημονες είναι πιο σεβαστή διότι δε γνωρίζω αν μιλάς ούσα εκπαιδευτικος ή κατι άλλο ....Τα ιδιαίτερα όντως δε μας προσφέρουν καμία ασφαλεια αλλά είναι μια διέξοδος που μας επιτρέπει να ασκούμε αυτό για τ 'οποίο σπουδάσαμε,είμαστε πολλοί που τη μια χρονιά έχουμε 1 ιδιαίτερο την άλλη 15 ,ωστόσο συνειδητά το κάνουμε καθώς δεν επιθυμούμε να εργαστούμε πουθενα αλλού παρα μόνο στο χώρο παιδείας -παραπαιδειας.Φυσικα υπάρχει και η αλλη όψη του νομισματος με συναδελφους που έτυχε να περασουν φιλοσοφική,που στράφηκαν αλλου κ.α Το μένος δεν κατανόησα προς τους φιλολόγους και τη συσχέτιση με τους καθηγητές αγγλικών και ναι οκ και εμεις είμαστε αρχαιομεροκαματιάρηδες ατυχής η διατύπωση μου
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 31, 2010, 12:19:06 am από Ερση »

Αποσυνδεδεμένος karxarias29

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #247 στις: Μαρτίου 30, 2010, 11:57:00 pm »
Ρε παιδια, μου τρυπήσατε τα πλακάκια... Τι χολή είναι αυτή; ::)

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #248 στις: Μαρτίου 31, 2010, 12:01:16 am »
χαχαχαχαχα τα σιφόνια μην τρυπήσουν χαχαχαχχα

Αποσυνδεδεμένος anastasia86

• Πλήρες μέλος
  • ΠΕ02
    • Προφίλ
« Απάντηση #249 στις: Μαρτίου 31, 2010, 12:06:41 am »
Πες αυτό που θες, όπως θα ήθελες να το ακούσεις...

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #250 στις: Μαρτίου 31, 2010, 12:11:09 am »
συμφωνώ Αναστασια τα ΟΥΦΑΤΑ είναι πολλά δυστυχώς

Αποσυνδεδεμένος filius

• Νέο μέλος
  • *
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
« Απάντηση #251 στις: Απριλίου 13, 2011, 04:23:27 pm »
Τελικά αν τελειώσεις ιστορικό τμήμα είσαι ιστορικός η φιλόλογος έχει καταλάβει κανείς;Η μήπως και τα δύο;Τι γρίφος.... ;D

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182630
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 653
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)