PDE - Η κοινότητα των εκπαιδευτικών
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
ή
Εγγραφή
Αρχική
Νέα
Μόνιμοι
Τοποθετήσεις
Μεταθέσεις
Αποσπάσεις
Μετατάξεις
Παραιτήσεις
Αναθέσεις-Ωράριο
Οικονομικά
Άδειες
Αναπληρωτές
Διορισμοί
Προσλήψεις
ΑΣΕΠ
ΠΔΣ
Δελτία Τύπου
Σχολική ζώνη
Επιμόρφωση - Μετεκπαίδευση
Μεταπτυχιακά προγράμματα
Σεμινάρια - Επιμορφώσεις
Ημερίδες - Συνέδρια
Πιστοποιήσεις
Απεργίες-Κινητοποιήσεις
TV
Ιδιωτική Εκπαίδευση
Forum
Ημερολόγιο
Links
Σύνδεση
Εγγραφή
Αρχεία
Λήψεις αρχείων
Αναζήτηση
Στατιστικά
Προσθήκη αρχείου
Τράπεζα Θεμάτων
TV
Follow @PDE_GR
Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Forum
Τυπική Εκπαίδευση
Σχολικά μαθήματα
ΕΠΑΛ
(Συντονιστής:
Lasid
)
Π.Ι.-οδηγίες για την διδασκαλία μαθημάτων Α τάξης ΕΠΑ.Λ
Τελευταία νέα
Πρόσκληση για απόσπαση εκπαιδευτικών Αβάθμιας και Β'βάθμιας σε φορείς του ΥΠΑΙΘΑ και από ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ/ ΠΥΣΠΕ, σε δομές Ε.Α.Ε., ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία
Έκδοση υπουργικής απόφασης μεταθέσεων μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ σχολικού έτους 2024-2025
Προσλήψεις 31 εκπαιδευτικών Ββάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης
Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Γενική Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
Μεταθέσεις εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής έτους 2025
« προηγούμενο
επόμενο »
Εκτύπωση
Σελίδες:
1
Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Π.Ι.-οδηγίες για την διδασκαλία μαθημάτων Α τάξης ΕΠΑ.Λ (Αναγνώστηκε 7174 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
sophie
Ιστορικό μέλος
Μηνύματα: 1393
Φύλο:
2009...ζώντας με την...Commedia Dell' Arte!!!
Π.Ι.-οδηγίες για την διδασκαλία μαθημάτων Α τάξης ΕΠΑ.Λ
«
στις:
Νοεμβρίου 13, 2006, 04:45:35 pm »
Tweet
ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Α ΤΑΞΗΣ ΕΠΑ.Λ.
ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2006-2007
(ΠΡΑΞΗ 26/18-9-06 ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ)
Α΄ ΓΕΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Μάθημα:
Θρησκευτικά
ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ Α΄ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΠΑ. Λ (1 ώρα την εβδομάδα)
Διδακτικό
«
Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 13, 2006, 05:03:18 pm από sophie
»
Καταγράφηκε
ΠΕ60
PDE ads
Ιστορικό μέλος
Μηνύματα: 4006
Λατρεύω την εκπαίδευση
Απ: Π.Ι.-οδηγίες για την διδασκαλία μαθημάτων Α τάξης ΕΠΑ.Λ
«
Δημοσιεύτηκε:
Σήμερα
στις 18:06:41 »
sophie
Ιστορικό μέλος
Μηνύματα: 1393
Φύλο:
2009...ζώντας με την...Commedia Dell' Arte!!!
Απ: Π.Ι.-οδηγίες για την διδασκαλία μαθημάτων Α τάξης ΕΠΑ.Λ
«
Απάντηση #1 στις:
Νοεμβρίου 13, 2006, 04:47:09 pm »
συνέχεια...
...............Ενότητα 20 - “Μπροστά σε προβλήματα βιοηθικής”: Η αλματώδης εξέλιξη της
Καταγράφηκε
ΠΕ60
sophie
Ιστορικό μέλος
Μηνύματα: 1393
Φύλο:
2009...ζώντας με την...Commedia Dell' Arte!!!
Απ: Π.Ι.-οδηγίες για την διδασκαλία μαθημάτων Α τάξης ΕΠΑ.Λ
«
Απάντηση #2 στις:
Νοεμβρίου 13, 2006, 04:48:25 pm »
συνέχεια...
Μάθημα:
Νέα Ελληνικά
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ
ΣΤΗΝ Α΄ ΤΑΞΗ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑ.Λ. ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2006-2007
Α. Νεοελληνική Λογοτεχνία
Όσον αφορά το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας προτείνουμε ο διδάσκων να επεξεργαστεί τα ακόλουθα κείμενα από το εγχειρίδιο Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Α΄ τεύχος για την Α΄ Τάξη Ενιαίου Λυκείου.
α) Για την Α΄τάξη Εσπερινού ΕΠΑ.Λ.
1. Του νεκρού αδελφού (Δημοτικό).
2. Ερωφίλη (Γεώργιος Χορτάτσης). Ως παράλληλο κείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί Η εφεύρεσις των χρημάτων, Ελληνική Νομαρχία, Ανωνύμου.
3. Επαναστατική προκήρυξη (Ρήγας
«
Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 13, 2006, 05:03:44 pm από sophie
»
Καταγράφηκε
ΠΕ60
sophie
Ιστορικό μέλος
Μηνύματα: 1393
Φύλο:
2009...ζώντας με την...Commedia Dell' Arte!!!
Απ: Π.Ι.-οδηγίες για την διδασκαλία μαθημάτων Α τάξης ΕΠΑ.Λ
«
Απάντηση #3 στις:
Νοεμβρίου 13, 2006, 04:49:18 pm »
συνέχεια...
Μάθημα:
Ιστορία
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ Α΄ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΠΑ.Λ
Διδακτικό βιβλίο: «Ιστορία Αρχαία και Μεσαιωνική» Α΄ Τάξη του ΕΠΑ.Λ των Γ. Γρυντάκη, X. Δάλκου, Χ. Δημητρακοπούλου, Α. Χόρτη, Π.Ι.
Η διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας πρέπει να επιδιώκει την υλοποίηση του γενικού σκοπού και των επιμέρους στόχων του μαθήματος. Με δεδομένο ότι ο γενικός σκοπός είναι η ανάπτυξη της ιστορικής σκέψης και της ιστορικής συνείδησης των μαθητών, η διδασκαλία είναι αναγκαίο να οργανωθεί με τρόπο ώστε να μην υπηρετεί απλώς την εκμάθηση γεγονότων, πολλές φορές ασύνδετων μεταξύ τους, αλλά να καλλιεργεί την ικανότητα των μαθητών να βλέπουν συνάφειες, να εντοπίζουν αιτίες και αποτελέσματα, να κρίνουν και να συσχετίζουν. Ένας τέτοιος προσανατολισμός της διδασκαλίας προϋποθέτει την ενεργητική συμμετοχή των μαθητών σ’ αυτή, σε αντίθεση με το παραδοσιακό δασκαλοκεντρικό μοντέλο.
Το βιβλίο «Ιστορία αρχαία και μεσαιωνική» είναι γραμμένο με τρόπο ώστε να συμβάλει στην προώθηση ενεργητικών μεθόδων διδασκαλίας, οι οποίες στοχεύουν στην ενεργητική συμμετοχή των μαθητών και στην «ανακάλυψη» της γνώσης σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό. Επιβάλλεται η χρησιμοποίηση του ποικίλου υλικού (γραπτές πηγές, πρωτογενείς και δευτερογενείς, αρχαιολογικά ευρήματα, εικαστικό υλικό κ.λπ.), που περιλαμβάνεται στο βιβλίο, με τρόπο λειτουργικό, ώστε με βάση αυτό οι μαθητές να κρίνουν, να συσχετίζουν, να εντοπίζουν αίτια και αποτελέσματα, να συμμετέχουν δηλαδή κριτικά στη διδακτική διαδικασία. Ύστερα από την αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας στην Α΄ τάξη του ΕΠΑ.Λ θεωρούμε ότι οι συνάδελφοι που διδάσκουν το μάθημα θα πρέπει να διαθέτουν περισσότερο χρόνο σε σχέση με το παρελθόν στη διδακτική επεξεργασία ιστορικών πηγών και λοιπού εκπαιδευτικού υποστηρικτικού υλικού (χάρτες, εικόνες, σκίτσα, πίνακες κτλ.), ώστε να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της ιστορικής σκέψης και της κρίσης των μαθητών.
Η ιστορική αφήγηση, αποφορτισμένη από λεπτομέρειες, στοχεύει στην επισήμανση του ουσιώδους. Ταυτόχρονα όμως αφήνει περιθώρια για πρωτοβουλίες και δημιουργική εργασία με προβληματισμό των μαθητών και με την αξιοποίηση του υλικού του βιβλίου, δηλαδή της κλίμακας του χρόνου, των εικόνων και των συνοδευτικών τους σχολίων, των χαρτών, των παραθεμάτων και των προτεινομένων δραστηριοτήτων. Η ιστορική αφήγηση είναι συνήθως δομημένη σε υποενότητες με τίτλους και υπότιτλους, ώστε να διευκολύνεται η διδασκαλία του βιβλίου και να είναι πιο ευχάριστη η μελέτη του από τους μαθητές. Κατά διαστήματα μάλιστα συνοδεύεται από αριθμητικούς δείκτες που παραπέμπουν σε σχετικά αποσπάσματα από έργα αρχαίων ή νεότερων ιστορικών, από εικόνες, οι οποίες είναι συνήθως απόλυτα δεμένες με το κείμενο της σελίδας που βρίσκονται, και με δραστηριότητες, που τοποθετούνται στο τέλος της ενότητας. Η ανάλυση του κυρίως αφηγηματικού κειμένου μπορεί να στηριχθεί στον εντοπισμό και τονισμό των βασικών αξόνων που θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων, οι οποίοι εκ των προτέρων έχουν καθοριστεί. Ο καθορισμός τους γίνεται από τον διδάσκοντα με βάση την εμπειρία του αλλά και με βάση το ισχύον πρόγραμμα σπουδών. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα παραθέματα, οι δραστηριότητες και η εικονογράφηση αποτελούν συστατικά στοιχεία της διδασκαλίας και όχι ξεχωριστές ενότητες.
Η εικονογράφηση είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί στη διδασκαλία με πολλούς τρόπους. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι οι εικόνες δε λειτουργούν όλες με τον ίδιο τρόπο. Σε κάθε κεφάλαιο υπάρχει μια «αντιπροσωπευτική» εισαγωγική εικόνα, με εκτεταμένα σχόλια, η οποία λειτουργεί είτε ως στοιχείο συναίρεσης των βασικών ιστορικών δεδομένων μιας εποχής, είτε ως εισαγωγή στα ιστορικά γεγονότα ή πολιτισμικά φαινόμενα μιας περιόδου. Αν η εικόνα αυτή συνδυαστεί με το εισαγωγικό σημείωμα που ακολουθεί, μπορεί να σκιαγραφηθεί αδρομερώς το κλίμα, ο χαρακτήρας της εποχής, τα σημαντικότερα γεγονότα της ενότητας καθώς και τα σημαντικότερα ιστορικά πρόσωπα που η δράση τους αφορά στην εξιστορούμενη περίοδο. Το εκτεταμένο σχόλιο που συνοδεύει την εικόνα δίνει την ευκαιρία να εκτιμηθεί ο ρόλος των προσωπικοτήτων στην Ιστορία, εφόσον η έκταση του βιβλίου δεν επιτρέπει λεπτομερειακές αναφορές.
Στην ίδια σελίδα εμφανίζεται η κλίμακα του χρόνου η οποία στόχο έχει να βοηθήσει τους μαθητές να αισθητοποιήσουν το χρόνο στον οποίο τοποθετούνται τα ιστορικά γεγονότα ή τα φαινόμενα που περιγράφονται. Ευελπιστούμε ότι η «απεικόνιση» του χρόνου (με την κάθοδο και άνοδο της χρονολόγησης), αλλά και οι σχετικές διευκρινίσεις των διδασκόντων, θα συμβάλουν ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα αυτή τη σύμβαση, η οποία είναι απαραίτητη για την ένταξη των ιστορικών γεγονότων στο χρόνο.
Στα κεφάλαια που δεν αναφέρονται σε ζητήματα πολιτισμού ή καθημερινής ζωής, την εισαγωγική εικόνα ακολουθεί ο κατάλληλος χάρτης, με στόχο να δοθεί, εκτός από το χρόνο, βασική πληροφόρηση ως προς το γεωγραφικό χώρο, στον οποίο διαδραματίζονται τα εξιστορούμενα ιστορικά γεγονότα. Για παράδειγμα, ο χάρτης της σελίδας 14 (κύριοι άξονες μετακίνησης των ελληνικών φύλων κατά τη γεωμετρική εποχή) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να αισθητοποιηθεί μία από τις συνέπειες της παρακμής των μυκηναϊκών κρατών, που είναι το μεταναστευτικό ρεύμα από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά του Αιγαίου και τα παράλια της Μ. Ασίας. Με το χάρτη της σελίδας 22 (ο β΄ αποικισμός) αισθητοποιείται το μέγεθος της αποικιακής εξάπλωσης του Ελληνισμού, ενώ ο χάρτης της σελίδας 38 (η Ελλάδα κατά την έναρξη του πελοποννησιακού πολέμου) δείχνει τους δύο αντίπαλους συνασπισμούς και μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την εκτίμηση της δύναμης καθενός, αλλά και της έκτασης της αναταραχής στον ελληνικό χώρο. Ο χάρτης της σελίδας 156 (η χερσόνησος του Αίμου στα μέσα του 14ου αιώνα) αισθητοποιεί τη συρρίκνωση της
«
Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 13, 2006, 05:04:14 pm από sophie
»
Καταγράφηκε
ΠΕ60
PDE ads
Ιστορικό μέλος
Μηνύματα: 4006
Λατρεύω την εκπαίδευση
Απ: Π.Ι.-οδηγίες για την διδασκαλία μαθημάτων Α τάξης ΕΠΑ.Λ
«
Δημοσιεύτηκε:
Σήμερα
στις 18:06:41 »
sophie
Ιστορικό μέλος
Μηνύματα: 1393
Φύλο:
2009...ζώντας με την...Commedia Dell' Arte!!!
Απ: Π.Ι.-οδηγίες για την διδασκαλία μαθημάτων Α τάξης ΕΠΑ.Λ
«
Απάντηση #4 στις:
Νοεμβρίου 13, 2006, 04:50:25 pm »
συνέχεια...
Ενδεικτικά παραδείγματα διδακτικών προσεγγίσεων
Ενότητα 7. Η Ελληνιστική εποχή (σελ. 65-72)
1. Στόχοι
• Να κατανοήσουν οι μαθητές ότι:
- οι διάδοχοι του Μ. Αλεξάνδρου στην Ανατολή, αφού για ένα διάστημα πολέμησαν σκληρά μεταξύ τους, ίδρυσαν μεγάλα βασίλεια, στα οποία πρωταγωνίστησαν διοικητικά, οικονομικά και πολιτιστικά οι Έλληνες,
- οι παραδοσιακές δυνάμεις (Αθήνα και Σπάρτη) στην κυρίως Ελλάδα, οι νεότερες Μακεδονία και Ήπειρος, όπως και οι τότε δυναμικά εμφανιζόμενες Συμπολιτείες, αποδύθηκαν μεταξύ τους σε ένα σκληρό αγώνα επικράτησης και δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα το ρωμαϊκό κίνδυνο,
• Να συνειδητοποιήσουν ότι η κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους δεν οφειλόταν ίσως στη στρατιωτική υπεροχή των Ρωμαίων, αλλά κυρίως στην επιτυχή εφαρμογή της πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε».
2. Αφόρμηση, ένταξη σε χώρο και χρόνο, αδρομερής παρουσίαση
Η αφόρμηση μπορεί να γίνει με την παρατήρηση και το σχολιασμό της εισαγωγικής εικόνας που παρουσιάζει το φάρο της Αλεξάνδρειας. Το γεγονός ότι θεωρήθηκε ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου υποδηλώνει ότι η ελληνιστική περίοδος συναγωνίζεται σε λαμπρότητα και μεγαλείο την κλασική. Αυτό οφειλόταν εκτός των άλλων και σε μερικές ξεχωριστές προσωπικότητες, μια από τις οποίες είναι και ο Πτολεμαίος Α΄, το πορτρέτο του οποίου παρουσιάζεται. Αφού έχουν δοθεί κάποια από τα χαρακτηριστικά της περιόδου, με τη βοήθεια και του εισαγωγικού σημειώματος που βρίσκεται έγχρωμο πριν από την κυρίως ιστορική αφήγηση, γίνεται η ένταξή της στο χρόνο με τη βοήθεια της κλίμακας του χρόνου. Η ελληνιστική περίοδος εκτείνεται χρονικά από το 323 π.Χ., δηλαδή το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, έως το 146 π.Χ., δηλαδή την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους. Στην κλίμακα του χρόνου έχουν τονιστεί οι αντίστοιχοι αιώνες. Παρατηρώντας το χάρτη της επόμενης σελίδας, διακρίνουμε όλα τα κράτη που δημιουργήθηκαν από τη διάσπαση της αυτοκρατορίας του Μ. Αλεξάνδρου, τα οποία συνήθως ονομάζουμε ελληνιστικά βασίλεια. Μετά τα γενικά χαρακτηριστικά της ιστορούμενης περιόδου και την ένταξή της στο χώρο και το χρόνο, θεωρητικά τουλάχιστον έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για να προχωρήσουμε στο κύριο μέρος της διδασκαλίας, που είναι η παρουσίαση και ανάλυση της ιστορικής αφήγησης.
3. Εντοπισμός των κύριων ιστορικών εξελίξεων
- Η οριστική διάσπαση του κράτους του Μ. Αλεξάνδρου έγινε με τη μάχη στην Ιψό.
- Αθηναίοι και Σπαρτιάτες προσπάθησαν ανεπιτυχώς να επανακτήσουν την παλιά τους δύναμη.
- Ο βασιλιάς της Ηπείρου Πύρρος απέτυχε να συντρίψει τους Ρωμαίους παρά τις επιτυχίες του.
- Οι Συμπολιτείες έδωσαν βραχύβιες ελπίδες σωτηρίας.
- Η Μακεδονία στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει την κυριαρχία της στην Ελλάδα έπεσε στη ρωμαϊκή παγίδα του «διαίρει και βασίλευε».
- Στα ελληνιστικά βασίλεια, που κυριάρχησε ο ελληνικός πολιτισμός, ασκήθηκε κακή εξωτερική πολιτική.
4. Διερεύνηση των εξελίξεων με κριτική ανάγνωση των παραθεμάτων
Ο άξονας στον οποίο στηρίζεται η επεξεργασία του περιεχομένου της ενότητας είναι η σχέση μεταξύ επιδιώξεων των ιστορικών προσώπων και των αποτελεσμάτων που δεν επιβεβαιώνουν πάντοτε τις προθέσεις και προσπάθειες των ατόμων ή ομάδων. Έτσι παρουσιάζονται:
- Οι αγώνες για τη διαδοχή-μάχη στην Ιψό: επιδιώξεις και αποτελέσματα (χρησιμοποιείται το σχετικό με τη μάχη στην Ιψό παράθεμα)
- Οι αγώνες των Αθηναίων: επιδιώξεις και αποτελέσματα (χρησιμοποιείται το σχετικό με το θάνατο του Δημοσθένη παράθεμα).
- Οι αγώνες των Μακεδόνων: επιδιώξεις και αποτελέσματα.
- Οι αγώνες του Πύρρου: επιδιώξεις και αίτια αποτυχίας (στο σχετικό παράθεμα τονίζεται η σημασία της φράσης «πύρρεια νίκη»).
- Οι αγώνες των Άγη και Κλεομένη: χαρακτήρας και αίτια αποτυχίας (με χρήση του σχετικού παραθέματος).
- Οι αγώνες των Συμπολιτειών: επιδιώξεις και αποτελέσματα.
- Οι αγώνες των βασιλιάδων των ελληνιστικών κρατών της Ανατολής: χαρακτήρας, σφάλματα, αποτελέσματα.
5. Η αξιοποίηση της εικονογράφησης
- Ο θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου στην περσική μινιατούρα βοηθεί τους μαθητές να κατανοήσουν τις πολιτισμικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ κατακτημένων και κατακτητών.
- Το πήλινο ειδώλιο με τον πολεμικό ελέφαντα, όπως και το σύμπλεγμα που παρουσιάζει τον Γαλάτη και τη γυναίκα του, δίνουν την ευκαιρία στο διδάσκοντα, σε περίπτωση μόνο που έχει χρόνο, να αναφερθεί στις επιδρομές των Γαλατών, που για λόγους «οικονομίας» δεν έχουν περιληφθεί στο κείμενο. Τα αναφερόμενα στις σχετικές λεζάντες είναι αρκετά.
- Το πορτρέτο του Πύρρου δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να θαυμάσουν τη μορφή του, ενώ η συνοδευτική λεζάντα προσθέτει στοιχεία στην αφήγηση.
6. Οι δραστηριότητες
Οι δραστηριότητες της ενότητας μπορεί να αξιοποιηθούν με διάφορους τρόπους:
- Η πρώτη (σύγκριση χαρτών) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφόρμηση ή να δοθεί για επεξεργασία στο σπίτι.
- Η δεύτερη ( Ισοκράτης-Δημοσθένης) μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την ανάπτυξη του τμήματος της ιστορικής αφήγησης, που αφορά τους αγώνες των Αθηναίων.
- Η τρίτη ( σύγκριση Αλεξάνδρου-Πύρρου) μπορεί να δοθεί στο σπίτι ή να αναπτυχθεί μερικώς κατά την επεξεργασία των πληροφοριών που αφορούν τους αγώνες του Πύρρου.
- Η τέταρτη («πύρρειος νίκη») ενδείκνυται να συζητηθεί κατά την ανάλυση των αγώνων του Πύρρου, όπως και το σχετικό παράθεμα.
Ενότητα 9. Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Ελλάδα
1. Ενδεικτικοί διδακτικοί στόχοι
• Να μπορούν οι μαθητές να περιγράφουν όψεις της καθημερινής ζωής στην αρχαία Ελλάδα.
• Να συσχετίζουν την κοινωνική θέση των ατόμων (ελεύθεροι, δούλοι, μέτοικοι, άνδρες, γυναίκες) με διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες και με την αντιμετώπισή τους από την κοινωνία.
• Να κατανοούν και να περιγράφουν τις αντιλήψεις και τη βιοθεωρία των αρχαίων Ελλήνων, μέσα από τις εκδηλώσεις της ζωής τους.
• Να συγκρίνουν αντιλήψεις, έθιμα και συμπεριφορές των αρχαίων και των σύγχρονων Ελλήνων.
Το μάθημα προτείνεται να γίνει με χρήση του χάρτη της αρχαίας Ελλάδας, του πίνακα και του υλικού που υπάρχει στο βιβλίο (εικόνων, παραθεμάτων κ.λπ.). Η ιστορική αφήγηση θα είναι πιλότος για τη συζήτηση, το σχολιασμό και τη διερεύνηση των σχετικών θεμάτων. Το επίπεδο της τάξης προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που θα γίνει η ανάπτυξη των θεμάτων. Από την κλίμακα του χρόνου που προτάσσεται στην ενότητα οι μαθητές μπορούν να καθορίσουν τη χρονική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας μελετάμε τα φαινόμενα που περιλαμβάνονται στην ενότητα. Τα χρονικά πλαίσια έχουν βέβαια συμβατικό χαρακτήρα, εφόσον έθιμα, αντιλήψεις, πρακτικές, νοοτροπίες μπορεί και να προϋπάρχουν ως ένα βαθμό, και να επιβιώνουν και πέραν των χρονικών ορίων της περιόδου.
Αφόρμηση για τη διδασκαλία της ενότητας μπορεί να είναι σχόλια των μαθητών για το εννοιολογικό περιεχόμενο του όρου «καθημερινή ζωή». Από τα σχόλια θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η Ιστορία δεν περιλαμβάνει μόνο τα εξαιρετικά γεγονότα και τη δράση των επωνύμων αλλά και τη ζωή, τις δραστηριότητες και τις αντιλήψεις των ανωνύμων, των πολλών που μας δίνουν ολοκληρωμένη την εικόνα της κοινωνίας που μελετάμε και την ταυτότητα του πολιτισμού της, σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα της τέχνης και της διανόησης. Αφόρμηση επίσης μπορεί να αποτελέσει η πρώτη εικόνα της ενότητας (επιτάφιο ανάγλυφο της Ηγησώς) με βάση την οποία οι μαθητές μπορούν να σχολιάσουν τη στάση των αρχαίων απέναντι στο θάνατο (κατασκευή μνημείων για να διατηρείται ζωντανή η μνήμη τους), την ενδυμασία κ.λ.π.
Οι θεματικοί άξονες μπορεί να προσδιοριστούν με βάση τα επιμέρους θέματα που αναπτύσσονται στο σχολικό βιβλίο, ως εξής:
1. Ο αγώνας για την επιβίωση:
• Οι κάτοικοι των πόλεων-κρατών και ο καταμερισμός της εργασίας (επεξηγούνται οι όροι ελεύθεροι πολίτες, μέτοικοι, και αξιοποιείται το παράθεμα 1).
• Η γεωργική παραγωγή και οι συμπληρωματικές πηγές κάλυψης των αναγκών των κατοίκων (συζητούνται οι λόγοι για τους οποίους η γεωργική παραγωγή δεν ήταν σταθερή και ο ρόλος του κυνηγιού και του ψαρέματος).
• Ο χώρος της εμπορικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας (συζητείται η διπλή σημασία του όρου αγορά, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το παράθεμα 2).
• Ένας άλλος καταμερισμός της εργασίας (σχολιάζεται η εργασία των γυναικών σε αντιπαραβολή με αυτή των ανδρών και μπορεί να γίνει σύγκριση με την εργασία των γυναικών σήμερα).
2. Η γέννηση, ο γάμος, ο θάνατος:
• Η γέννηση. Μπορεί να συζητηθούν τα ζητήματα που αφορούν τη γέννηση παιδιών ελεύθερων ανθρώπων και δούλων, καθώς και τη γέννηση αγοριών και κοριτσιών. Μπορεί επίσης να συζητηθούν οι διαφορές Αθήνας και Σπάρτης στο ζήτημα της εγκατάλειψης των βρεφών.
• Ο γάμος: Μπορεί να συζητηθούν σχετικά έθιμα της νεοελληνικής κοινωνίας με ερωτήσεις για το ρόλο των γονέων, τον αρραβώνα, την τελετή κ.λ.π. Το παράθεμα 4 δίνει στοιχεία για σχολιασμό της ζωής της παντρεμένης γυναίκας.
• Ο θάνατος. Η φροντίδα των ηλικιωμένων και τα ταφικά έθιμα μπορεί να εξεταστούν με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με αναφορές και συγκρίσεις προς τη σύγχρονη εποχή.
3. Η εκπαίδευση:
• Η εκπαίδευση των κοριτσιών και των αγοριών. Με τη βοήθεια της εικόνας 1 και του παραθέματος 5 σχολιάζεται η διαφοροποίηση στην παρεχόμενη εκπαίδευση σε αγόρια και κορίτσια.
• Το περιεχόμενο της εκπαίδευσης. Μπορεί να επιχειρηθεί ανάλυση του όρου με αναφορές στα μαθήματα, μέσα από τα οποία επιδιώκεται η πνευματική, η αισθητική και η ηθική καλλιέργεια, καθώς και η αθλητική αγωγή.
4. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις:
• Το δωδεκάθεο και οι θεοί-προστάτες. Μπορεί να γίνει συζήτηση για τη δομή της αρχαίας θρησκείας, και να συσχετισθούν οι θεοί-προστάτες με τους σημερινούς πολιούχους αγίους.
• Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις. Γίνεται αναφορά στις θυσίες και προσφορές με τη βοήθεια της εικόνας 3, και μπορεί να τεθεί προς συζήτηση το αγωνιστικό ιδεώδες και οι ολυμπιακοί αγώνες κατά την αρχαιότητα και τη σύγχρονη εποχή.
5. Η ψυχαγωγία:
• Τα φαγητά και τα συμπόσια. Χρησιμοποιούμε το παράθεμα 6 και την εικόνα 2 για να γίνει κατανοητή η συνήθεια των συμποσίων.
• Τα παιχνίδια μεγάλων και μικρών. Η προσέγγιση των παιχνιδιών μπορεί να γίνει σε αντιπαραβολή με τα σύγχρονα παιχνίδια.
5. Η μόδα:
• Μόδα και κοινωνική θέση. Μπορεί να σχολιαστεί η διαφοροποίηση στην ενδυμασία, την εμφάνιση κ.λπ., κατά τη σύγχρονη εποχή, ώστε να ερμηνευθεί το φαινόμενο και κατά την αρχαία εποχή.
• Μόδα ανδρών και γυναικών. Με τη βοήθεια της εικόνας 3 μπορεί να γίνουν αναφορές στην ενδυμασία των γυναικών και την ηθική διάσταση της εξωτερικής εμφάνισης.
Οι δραστηριότητες
Οι δραστηριότητες που περιέχονται στο σχολικό βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας. ΟΙ δραστηριότητες 1, 2, και 3 μπορούν να αξιοποιηθούν μέσα στην τάξη, ενταγμένες ή μη στο μάθημα. Οι δραστηριότητες 4 και 5 μπορεί να τεθούν ως εργασίες στο σπίτι. Σε κάθε περίπτωση, οι δραστηριότητες δίνουν εναύσματα αφετηρία για συζήτηση, ανάλυση, ερμηνεία και παραγωγή προφορικού ή γραπτού λόγου.
Καταγράφηκε
ΠΕ60
sophie
Ιστορικό μέλος
Μηνύματα: 1393
Φύλο:
2009...ζώντας με την...Commedia Dell' Arte!!!
Απ: Π.Ι.-οδηγίες για την διδασκαλία μαθημάτων Α τάξης ΕΠΑ.Λ
«
Απάντηση #5 στις:
Νοεμβρίου 13, 2006, 04:54:27 pm »
συνέχεια...
Μάθημα:
Μαθηματικά
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΕΠΑ.Λ) ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2006-7
ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Ο γενικός σκοπός της διδασκαλίας των Μαθηματικών είναι:
α) Η μεθοδική άσκηση του μαθητή στην ορθολογική σκέψη, στην ανάλυση, στην αφαίρεση, στη γενίκευση, στην εφαρμογή, στην κριτική και στις λογικές διεργασίες, καθώς και η μύηση στη μαθηματική αποδεικτική διαδικασία.
β) Η γενικότερη πνευματική καλλιέργεια και η συμβολή στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας του μαθητή, καθόσον τα Μαθηματικά αναπτύσσουν την παρατηρητικότητα, την προσοχή, τη δύναμη αυτοσυγκέντρωσης, την επιμονή, την πρωτοβουλία, τη δημιουργική φαντασία, την πειθαρχημένη σκέψη και συμπεριφορά, καλλιεργούν το αίσθημα του ωραίου και του ηθικού και διεγείρουν το κριτικό πνεύμα.
γ) Η ανάπτυξη ικανότητας για την ακριβή σύλληψη των εννοιών, των μεγεθών, των ιδιοτήτων και των μεταξύ τους σχέσεων και ιδιαιτέρως εκείνων που είναι απαραίτητες για την κατανόηση και επίλυση προβλημάτων της σύγχρονης ζωής και για την επαφή με τη σύγχρονη τεχνική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.
δ) Ο εθισμός των μαθητών στη διατύπωση των διανοημάτων με τη χαρακτηριστική στη μαθηματική γλώσσα τάξη, σαφήνεια, ακρίβεια, αυστηρότητα, λιτότητα και κομψότητα.
ε) η κατανόηση του ρόλου των Μαθηματικών στους διάφορους τομείς της γνώσης και η επαρκής προπαρασκευή των μαθητών για τη συνέχιση των σπουδών τους.
Ειδικότερα, με τη διδασκαλία των Μαθηματικών στο Επαγγελματικό Λύκειο, επιδιώκεται:
1. Να ερμηνεύουν και να χρησιμοποιούν τα δεδομένα, τα σύμβολα και την ορολογία των Μαθηματικών.
2. Να οργανώνουν τα δεδομένα τους και να χρησιμοποιούν τις κατάλληλες προσεγγίσεις και εκτιμήσεις.
3. Να κατανοούν τις αριθμητικές, αλγεβρικές και γεωμετρικές (στο επίπεδο και στο χώρο) έννοιες και σχέσεις.
4. Να αναγνωρίζουν την κατάλληλη μαθηματική διαδικασία για τη διαπραγμάτευση μιας κατάστασης.
5. Να μεταφράζουν τα προβλήματα στη μαθηματική γλώσσα και να επιλέγουν – εφαρμόζουν τις κατάλληλες τεχνικές και αλγορίθμους.
6. Να ανακαλούν από τη μνήμη τους και να κάνουν σωστή χρήση των αλγοριθμικών διαδικασιών.
7. Να αναπτύσσουν επιχειρήματα και να κάνουν λογικές συνεπαγωγές.
8. Να εκφράζουν την επίλυση ενός προβλήματος με λογικό και σαφή τρόπο και να ερμηνεύουν τα συμπεράσματά τους.
9. Να επιλύουν προβλήματα που απαιτούν εκτεταμένη εργασία μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
10. Να διαβάζουν και να κατανοούν μαθηματικά κείμενα.
11. Να κάνουν κριτική σε μαθηματικά επιχειρήματα.
ΕΝΟΤΗΤΑ 6: Τριγωνομετρία
• Τριγωνομετρικοί αριθμοί
• Τριγωνομετρικές ταυτότητες
• Αναγωγή στο 1ο τεταρτημόριο
ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ
ΕΝΟΤΗΤΑ 1: Εισαγωγή στην Ευκλείδεια Γεωμετρία
• Τα βασικά γεωμετρικά σχήματα
• Οι αρχικές γεωμετρικές έννοιες: σημείο, ευθεία, επίπεδο
ΕΝΟΤΗΤΑ 2: Ευθύγραμμο τμήμα
• Ημιευθεία – ευθύγραμμο τμήμα
• Σύγκριση τμημάτων – πράξεις μεταξύ τμημάτων
• Μήκος ευθυγράμμου τμήματος – απόσταση σημείων
• Σημεία συμμετρικά ως προς κέντρο
ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Γωνίες
• Η έννοια του ημιεπιπέδου
• Η έννοια της γωνίας – μηδενική, ευθεία, πλήρης γωνία
• Σύγκριση γωνιών, διχοτόμος γωνίας – ορθή, οξεία, αμβλεία γωνία
• Κάθετες ευθείες – ευθεία κάθετη από σημείο σε ευθεία – μεσοκάθετος – σημεία συμμετρικά ως προς άξονα
• Πράξεις με γωνίες:
- εφεξής γωνίες
- κατακορυφήν γωνίες
- παραπληρωματικές γωνίες
- συμπληρωματικές γωνίες
ΕΝΟΤΗΤΑ 4: Κύκλος
• Η έννοια του κύκλου – στοιχεία κύκλου
• Θέση σημείου ως προς κύκλο
• Επίκεντρη γωνία – σχέση επίκεντρης γωνίας και του αντίστοιχου τόξου
• Μέτρο τόξου, μέτρο γωνίας
ΕΝΟΤΗΤΑ 5: Ευθύγραμμα σχήματα
• Τεθλασμένη γραμμή
• Πολύγωνο
• Στοιχεία πολυγώνου
ΕΝΟΤΗΤΑ 6: Τρίγωνο
• Σύγκριση τριγώνων
• Είδη τριγώνων
• Στοιχεία τριγώνου
• Κριτήρια ισότητας
• Ιδιότητες ισοσκελούς τριγώνου
• Ύπαρξη και μοναδικότητα κάθετης από σημείο σε ευθεία
• Ιδιότητες τόξων και αντίστοιχων χορδών σε έναν κύκλο ή σε ίσους κύκλους
ΕΝΟΤΗΤΑ 7:
«
Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 13, 2006, 05:04:54 pm από sophie
»
Καταγράφηκε
ΠΕ60
sophie
Ιστορικό μέλος
Μηνύματα: 1393
Φύλο:
2009...ζώντας με την...Commedia Dell' Arte!!!
Απ: Π.Ι.-οδηγίες για την διδασκαλία μαθημάτων Α τάξης ΕΠΑ.Λ
«
Απάντηση #6 στις:
Νοεμβρίου 13, 2006, 04:55:14 pm »
συνέχεια...
Μάθημα:
Φυσική
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ Α΄ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ
Επειδή το διδακτικό πακέτο της Φυσικής Α΄ τάξης του ΕΠΑΛ είναι πλήρες (βιβλίο μαθητή, βιβλίο καθηγητή, εργαστηριακός οδηγός, τετράδιο εργαστηριακών ασκήσεων, λύσεις ασκήσεων βιβλίου μαθητή ) δεν δίδονται αναλυτικές οδηγίες διδασκαλίας, αφού εξάλλου υπάρχουν και στο βιβλίο του καθηγητή.
Πρέπει όμως οπωσδήποτε να διδαχθούν τα θέματα που αφορούν την ενέργεια στις διάφορες μορφές της. Η διδασκαλία των θεμάτων αυτών κρίνεται απαραίτητη, επειδή προαπαιτούνται για τη διδασκαλία της Φυσικής στη
«
Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 13, 2006, 05:10:03 pm από sophie
»
Καταγράφηκε
ΠΕ60
sophie
Ιστορικό μέλος
Μηνύματα: 1393
Φύλο:
2009...ζώντας με την...Commedia Dell' Arte!!!
Απ: Π.Ι.-οδηγίες για την διδασκαλία μαθημάτων Α τάξης ΕΠΑ.Λ
«
Απάντηση #7 στις:
Νοεμβρίου 13, 2006, 04:57:07 pm »
συνέχεια...
Μάθημα:
Αγγλικά
«Οδηγίες για τη διδασκαλία του μαθήματος της Αγγλικής γλώσσας στο Ημερήσιο και στο Εσπερινό ΕΠΑΛ»
Προκειμένου να προσαρμοστεί η διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας στα νέα δεδομένα που ισχύουν στο ΕΠΑΛ και λαμβάνοντας υπόψη ότι το μάθημα της Αγγλικής διδάσκεται στην Α’ τάξη των Ημερήσιων ΕΠΑΛ 3 ώρες εβδομαδιαία και των Εσπερινών ΕΠΑΛ 2 ώρες εβδομαδιαία με το βιβλίο Γενικά Αγγλικά (της Α΄ Τάξης του 1ου Κύκλου της ΤΕΕ) των Ευανθία Π. Τσιούρη και Σαραντούλα Π. Παρλαπάνη, έκδοσεις ΟΕΔ
«
Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 13, 2006, 05:10:42 pm από sophie
»
Καταγράφηκε
ΠΕ60
sophie
Ιστορικό μέλος
Μηνύματα: 1393
Φύλο:
2009...ζώντας με την...Commedia Dell' Arte!!!
Απ: Π.Ι.-οδηγίες για την διδασκαλία μαθημάτων Α τάξης ΕΠΑ.Λ
«
Απάντηση #8 στις:
Νοεμβρίου 13, 2006, 04:58:10 pm »
συνέχεια...
Μάθημα:
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ:
«AΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ», Α΄ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ,
ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2006-7
Είναι γνωστό ότι για τη διδασκαλία του γενικού μαθήματος « ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ» της Α΄ τάξης ΕΠΑΛ έχει προταθεί να χρησιμοποιηθεί το βιβλίο « ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ» της Α΄ τάξης 1ου κύκλου του Τομέα Οικονομίας και Διοίκησης.
Δεδομένου ότι το βιβλίο αυτό συγγράφηκε αρχικά για τον Τομέα Οικονομίας και Διοίκησης κρίνεται αναγκαία η απλούστευση του περιεχομένου με την χρήση διδακτικών μεθοδολογικών προσεγγίσεων και τεχνικών που οδηγούν στην ανακαλυπτική μάθηση.
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Ο βασικός σκοπός του μαθήματος, είναι να κατανοήσει ο μαθητής βασικές οικονομικές έννοιες, απαραίτητες στην καθημερινή τους ζωή.
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Με τη διδασκαλία του μαθήματος επιδιώκεται οι μαθητές :
• Να κατανοήσουν ότι τα (οικονομικά) αγαθά ικανοποιούν ανάγκες.
• Να γνωρίσουν τους βασικούς συντελεστές παραγωγής.
• Να κατανοήσουν ότι η στενότητα πόρων αποτελεί βασικό οικονομικό πρόβλημα..
• Να κατανοήσουν τον νόμο της ζήτησης.
• Να γνωρίσουν τους βασικούς προσδιοριστικούς παράγοντες ζήτησης
• Να κατανοήσουν τον νόμο της προσφοράς.
• Να γνωρίσουν τους βασικούς προσδιοριστικούς παράγοντες προσφοράς.
• Να κατανοήσουν τον τρόπο προσδιορισμού των επιπέδων τιμών.
• Να κατανοήσουν την έννοια και το περιεχόμενο του ΑΕΠ.
• Να κατανοήσουν ότι το ΑΕΠ αποτελεί δείκτη ανάπτυξης / μεγέθυνσης μιας οικονομίας.
• Να γνωρίσουν το φαινόμενο του πληθωρισμού.
• Να κατανοήσουν τις οικονομικές συνέπειες του πληθωρισμού.
• Να γνωρίσουν το φαινόμενο της ανεργίας.
• Να κατανοήσουν τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της ανεργίας.
• Να κατανοήσουν την έννοια και τις λειτουργίες του χρήματος
• Να γνωρίσουν τα διάφορα είδη του χρήματος
ΥΛΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
«
Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 13, 2006, 05:11:25 pm από sophie
»
Καταγράφηκε
ΠΕ60
sophie
Ιστορικό μέλος
Μηνύματα: 1393
Φύλο:
2009...ζώντας με την...Commedia Dell' Arte!!!
Απ: Π.Ι.-οδηγίες για την διδασκαλία μαθημάτων Α τάξης ΕΠΑ.Λ
«
Απάντηση #9 στις:
Νοεμβρίου 13, 2006, 04:59:46 pm »
συνέχεια...
«
Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 13, 2006, 05:12:38 pm από sophie
»
Καταγράφηκε
ΠΕ60
sophie
Ιστορικό μέλος
Μηνύματα: 1393
Φύλο:
2009...ζώντας με την...Commedia Dell' Arte!!!
Απ: Π.Ι.-οδηγίες για την διδασκαλία μαθημάτων Α τάξης ΕΠΑ.Λ
«
Απάντηση #10 στις:
Νοεμβρίου 13, 2006, 05:00:57 pm »
συνέχεια...
ΜΑΘΗΜΑ:
ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ – ΠΕΡΙ
«
Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 13, 2006, 05:13:41 pm από sophie
»
Καταγράφηκε
ΠΕ60
sophie
Ιστορικό μέλος
Μηνύματα: 1393
Φύλο:
2009...ζώντας με την...Commedia Dell' Arte!!!
Απ: Π.Ι.-οδηγίες για την διδασκαλία μαθημάτων Α τάξης ΕΠΑ.Λ
«
Απάντηση #11 στις:
Νοεμβρίου 13, 2006, 05:01:51 pm »
συνέχεια...
ΜΑΘΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Όπως παραπάνω
ΜΑΘΗΜΑ:
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ (ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ)
1. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Να γνωρίσουν οι μαθητές τους θεσμούς και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της. Να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη συμμετοχής του κράτους και των πολιτών στην διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Να αποκτήσουν γνώσεις και κριτική ικανότητα, ώστε να κατανοούν, να αναλύουν και να ερμηνεύουν τα γεγονότα, τις σχέσεις και τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
2. ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Το μάθημα «Ευρωπαϊκή Ένωση-Θεσμοί και Πολιτικές» έχει στόχους οι μαθητές να:
γνωρίσουν τους βασικούς σταθμούς της πορείας της Ένωσης από τις απαρχές μέχρι σήμερα,
διαπιστώσουν τα κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά της Ένωσης,
συνειδητοποιήσουν την πορεία προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση,
εξοικειωθούν με τους βασικούς θεσμούς- όργανα της Ένωσης καθώς και τη λειτουργία τους,
κατανοήσουν τις διάφορες πολιτικές της Ένωσης,
διαπιστώσουν τις πηγές εσόδων και τις κατανομές των εξόδων καθώς και τις βασικές αρχές διαχείρισης,
ενδιαφέρονται για τα μεγάλα προβλήματα της Ένωσης,
ενδιαφέρονται για τη θέση της Ένωσης στον κόσμο καθώς και για το μέλλον της,
συμμετέχουν, ως πολίτες του κράτους και ως πολίτες της Ένωσης, ενεργά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι,
συνειδητοποιήσουν ότι ως Ευρωπαίοι πολίτες έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις.
3. ΚΕΦΑΛΑΙΑ/ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Από το βιβλίο «Όργανα Θεσμοί και Οικονομική Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συγγραφείς Στ. Πέτσας, Ν. Σαρηγιάννης, εκδ. ΟΕΔ
«
Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 13, 2006, 05:16:11 pm από sophie
»
Καταγράφηκε
ΠΕ60
Εκτύπωση
Σελίδες:
1
Πάνω
« προηγούμενο
επόμενο »
Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Forum
Τυπική Εκπαίδευση
Σχολικά μαθήματα
ΕΠΑΛ
(Συντονιστής:
Lasid
)
Π.Ι.-οδηγίες για την διδασκαλία μαθημάτων Α τάξης ΕΠΑ.Λ