Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Landau στις Δεκεμβρίου 30, 2009, 04:56:56 pm
-
Από "Τα Νέα" (άρθρο του Χ.Κάτσικα):
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=4553170
"
-
Ήταν που ήταν με τις 3ετείς σχολές τους.. θα γίνουν ΙΕΚ τώρα, και η Ελλάδα θα συνεχίζει να αναγνωρίζει άραγε τέτοια "πτυχία"-κ..λόχαρτα;
Λογική η ερώτηση σου...
-
Και καλά η Αγγλία. Άκουσα τελευταία από ιδιοκτήτη ιδιωτικού σχολείου, ότι αναμένονται 2000 δάσκαλοι με πτυχία από
-
δηλαδη οι σπουδες στην αγγλια μεχρι τωρα διαρκουσαν 3 χρονια? και τα πολυτεχνεια? και θα τα κανουν 2 τωρα? και εμεις θα εξακολουθουμε να σπουδαζουμε 4 και 5 χρονια?
-
ermionoula ναι μέχρι σήμερα οι σπουδές στην Αγγλία είναι 3 χρόνια(για πτυχίο) και 1 για μεταπτυχιακό. Μάλιστα τα μεταπτυχιακά δεν έχουν τελικές γραπτές εξετάσεις ανα μάθημα αλλά μια "εκτεταμένη" εργασία. Τη στιγμή που εμείς λιώνουμε στις εξεταστικές και στις ατελείωτες πρακτικές :(
Όσο για τις λοιπές χώρες, επειδή τυχαίνει να σπουδάζουν παλιοί συμμαθητές μου, στη
-
εγω τελειωσα 5ετη σχολη και τωρα κανω 2ετες μεταπτυχιακο. αν ημουν αγγλια θα ξεμπερδευα δηλαδη σε 4 χρονια.δεν ξερω αν σημαινει κατι αυτο για σας ,για μενα σημαινει πολλα. οσο για τους δασκαλους απο βουλγαρια δεν το σχολιαζω, εδω δεχομαστε εκατονταδες γιατρους απο εκει καθε χρονο, στους δασκαλους θα κολλησουμε?
-
Δεν ξέρω για δασκάλους από
-
Δεν ξέρω για δασκάλους από
-
-
Εννοείται ότι θα υπάρξει υποβάθμιση της παιδείας. Αν υπήρχε μαγικός τρόπος να γίνουν τα τρία δύο (σύμφωνα με τη γνωστή φράση !!!) χωρίς υποβάθμιση θα το είχαν κάνει από χρόνια. Αλλά φυσικά κάτι τέτοιο δε γίνεται.
Επίσης μη ξαφνιαστείτε αν γίνουν τα ίδια και στην Ελλάδα και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η υποβάθμιση της τριτοβάθμιας παιδείας και η "υποταγή" της στις ορέξεις των "επιχειρήσεων" είναι οδηγία του ΟΟΣΑ προς όλες τις χώρες μέλη. Οπότε υποχρεωτικά θα ακολουθήσει και η Ελλάδα.
-
Εννοείται ότι θα υπάρξει υποβάθμιση της παιδείας. Αν υπήρχε μαγικός τρόπος να γίνουν τα τρία δύο (σύμφωνα με τη γνωστή φράση !!!) χωρίς υποβάθμιση θα το είχαν κάνει από χρόνια. Αλλά φυσικά κάτι τέτοιο δε γίνεται.
Επίσης μη ξαφνιαστείτε αν γίνουν τα ίδια και στην Ελλάδα και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η υποβάθμιση της τριτοβάθμιας παιδείας και η "υποταγή" της στις ορέξεις των "επιχειρήσεων" είναι οδηγία του ΟΟΣΑ προς όλες τις χώρες μέλη. Οπότε υποχρεωτικά θα ακολουθήσει και η Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τις "ορέξεις" των επιχειρήσεων κλπ,συμφωνώ απόλυτα!Ήδη έχουν αρχίσει τα όργανα..Απλά κοιτάζουν να το φέρουν δια της πλαγίας οδού...Σχετικά με το τι θα γίνει και τι θα καταφέρουν,θέλω να πιστεύω πως δε θα τους αφήσουμε να συνεχίσουν το ξέσκισμα της Παιδείας(όλων των βαθμίδων).
Είναι,ωστόσο,μια πολύ δύσκολη ενέργεια γιατί θα χρειαστεί ομοφωνία απόψεων και σύμπνοια,το οποίο είναι ψιλοαπίθανο με τα ισχύοντα στα πανεπιστήμια.Μακάρι να ξεσηκωθώ-είς-εί-ούμε-είτε-ούν για να μην περάσει κανένα αντιλαϊκό και φασιστικό μέτρο πια.
Και για επαναφορά στο θέμα,μακάρι να ξεσηκωθούν και οι
-
Να μην τα ισοπεδώνουμε όλα...
Για την Αγγλία.
Υπάρχουν τεχνικές σχολές, όπου αρκούν 2 έτη σπουδών για να βγεί κάποιος στην παραγωγή. Εκεί θα εκπαιδευτεί αποτελεσματικότερα, αντιμετωπίζοντας πραγματικά και επίκαιρα προβλήματα. Αν θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του, για πανεπιστημιακή ίσως καριέρα, θα μπορεί να το κάνει, αρκεί να καταβάλλει τα ανάλογα δίδακτρα, πλην λίγων εξαιρέσεων...(σιχαίνομαι την ιδιωτική παιδεία τους, αλλά είναι πρότυπο για πολλύς εξ' αυτών που μας κυβερνούν.)
Για τη Ελλάδα.
Δεν πρέπει να συγκρίνουμε τις απαιτήσεις της οικονομίας της Ελλάδας με με αυτές της Αγγλίας.
Στην Ελλάδα οι σπουδές στα ΑΕΙ είναι μια αναβολή της επερχόμενης ανεργίας. Δεν υπάρχει καμία σχέση των σπουδών με τις απαιτήσεις της Ελληνικής οικονομίας. Όλα είναι αφημένα στην τύχη τους, χωρίς βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Οι περισσότεροι φοιτητές, που συνεχίζουν στα μεταπτυχιακά προγράμματα θέλουν, κατα την γνώμη μου να αναβάλουν την εισοδό τους στην κόλαση της αγοράς εργασίας. Οι λιγότεροι αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν, αλλά αν δεν βγουν στο εξωτερικό, και έχουν αξιοπρέπεια, θα σταματήσουν κάποια στιγμή από αηδία.
-
Έχοντας κάνει 2 μεταπτυχιακά στην Αγγλία, κάνοντας τώρα διδακτορικό και μένοντας στην χώρα (σε 4 διαφορετικές πόλεις, μιας και ήμιυν και με Erasmus εκεί) μπορώ να σας πω ότι ΔΕΝ μπορεί να γίνει σύγκριση τών 2 εκπαιδευτικών συστημάτων (Ελλάδας και Αγγλίας) γιατί μιλάμε για τελέιως διαφορετικούς στόχους, πολιτικές και νοοτροπίες.
Αρχικά, στην Αγγλία τα προγράμματα που οδηγούν σε απόκτηση τίτλου εκπαίδευσης (π.χ. δάσκαλοι) είναι μεν τριετή, αλλά σε αυτά τα 3 χρόνια ο φοιτητής κάνει μόνο θεωρητικά μαθήματα (παιδαγωγικά) και πάιρνει μια πολύπλευρη θεωρητική γνώση. Αν θέλει να ασχοληθεί με την εκπαίδευση, πρέπει να συνεχίσει τις σπουδές του για να πάρει το GCSE (κάτι αντίστοιχο με το πιστοποιητικό διδακτικής επάρκειας που περιλαμβάνεται στο Ελληνικό πτυχίο ενός εκπαιδευτικού και του δίονει τη δυνατότητα να μπει στν τάξη), επίσης, για ένα χρονκό διάστημα (νομίζω 1 χρόνου αλλά μπορεί να περισσότερο) θα πρέπει να διδάσκει δοκιμαστικά σε σχολέιο (να κάνει δηλαδή πρακτική) χωρίς να πληρώνεται. Άρα πάμε σε σπουδές πάνω από 4 χρόνια για να γίνει κάποιος εκπαιδευτικός και όλες αυτές οι σπουδές με δίδακτρα.
Υπάρχουν κρατικές υποτροφίες (σαν το δικό μας ΙΚΥ) για μεταπτυχιακές σπουδές και κυρίως για διδακτορικά, οι οποίες είναι πολύ ανταγωνιστικές και ελάχιστες. για να τις πάρει κάποιος πρέπει να υποβάλει πολύ συγκεκριμένη και λεπτομερή ερευνητική πρόταση και να έχει συνεργασία από πριν με πανεπιστήμιο. Στις ανθρωπιστικές και θεωρητικές σπουδές οι υποτροφίες αυτές είναι ακόμη πιο λίγες από ότι στις θετικές και εφαρμοσμένες επιστήμες.
Επίσης, στα πανεπιστήμια υπάρχουν και άλλες υποτροφίες από ετερείες, για συγκεκριμένες έρευνες. Και αυτές δεν δίνονται σε θεωρητικές σπουδές, αλλά σεκλάδους που θεωρούνται πιο κερδοφόροι (π.χ. βιολογία, ιατρική, υπολογιστές).
Εδώ και κάποια χρόνια, τα πενεπιστήμια από μόνα τους προσπαθούν να εξασφαλίσουν παραπάνω έσοδα, γιατί η χρηματοδότηση έχει μειωθέι αισθητά. Στα πλάισια αυτών των προσπαθείων έχουν κλέισει πολλά τμήματα που δεν θεωρούνται κερδοφόρα, καθώς δεν φέρνουν άλλα έσοδα πλέον των διδάκτρων (π.χ. πολιτικές επιστήμες), έχουν αυξήσει τα προπτυχιακά δίδακτρα στα επίπεδα των μεταπτυχιακών, έχουν θεσπίσει πολύ υψηλότερα δίδακτρα όταν πρόκειται για σπουδές που οδηγιύν σε τίτλο που ήδη υπάρχει (π.χ. δεύτερο μεταπτυχιακό ή δεύτερο πτυχίο). Τώρα συζητείται και η μέιωση των χρόνων σπουδών, χωρίς πουθενά να αναφέρεται η μείωση των απαιτούμενων μαθημάτων για τη λήψη πτυχίου.
Για να μιλήσω και για τους μηχανικούς.... Τα μαθήματα που κάνουν εδώ μπορεί να είναι περισσότερα, αλλά κάποια στην Αγγλία δεν έχουν εφαρμογή (π.χ. σεισμολογία γιατί δεν υπάρχουν σεισμοί). Σίγουρα είναι τελέιως διαφορετικό να σπουδάζεις 5 χρόνια και τελέιως διαφορετικό να σπου΄δαζεις 3.....Απλά επισημαίνω κάποια πράγματα. Απλά, από αυτά που βλέπω γιατί μηχανικός δεν είμαι, οι σπουδές είναι επαρκείς για τη συγκεκριμένη χώρα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Στη δική μας χώρα, που έχει άλλα γεωλογικά χαρακτηριστικά (υποθέτω) δεν είναι επαρκείς. Για το λόγο αυτό και για να πάρουν αντιστοιχία στο πτυχίο τους δίνουν μαθήματα στο ΔΟΑΤΑΠ.
Όσον αφορά τους ερχόμενους από
-
συμφωνω με το εμμακι.και οσο για τους γιατρους απο βουλγαρια ενα θα σας πω.συμμαθητες μου που με το ζορι τελειωσαν το λυκειο σπουδαζουν τωρα γιατροι και οδοντιατροι στην βουλγαρια και τη ρουμανια.ετσι κι εγω γινομαι γιατρος!
-
εγω τελειωσα 5ετη σχολη και τωρα κανω 2ετες μεταπτυχιακο. αν ημουν αγγλια θα ξεμπερδευα δηλαδη σε 4 χρονια.δεν ξερω αν σημαινει κατι αυτο για σας ,για μενα σημαινει πολλα. οσο για τους δασκαλους απο βουλγαρια δεν το σχολιαζω, εδω δεχομαστε εκατονταδες γιατρους απο εκει καθε χρονο, στους δασκαλους θα κολλησουμε?
Νομιζω ως αποφοιτη αγγλικου πανεπιστημιου δεν μπορω παρα να τραβαω τα μαλλια μου διαβαζοντας τα παραπανω κ αλλα συναφή. Να θυμισω σε ολους οτι το προγραμμα σπουδων στην Αγγλια μπορει μεν να ειναι τριετες (κ για πολυτεχνικες σχολες συχνα τετραετες) αλλα...
-υπαρχει ΟΡΓΑΝΩΣΗ
-ειναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η παρακολουθηση (στην τεταρτη απουσια απο το μαθημα, κοβεσαι χωρις δικαιωμα επανεξετασης! κοινως, σε πετανε εξω)
-για να περασεις ενα μαθημα θελει και 2 και 3 εργασιες, με τις αναλογες βιβλιογραφίες, έρευνα κλπ κλπ
- οι υποδομές δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με τις ελληνικές. Είχα την ατυχία να πάω για το ΔΟΑΤΑΠ στο ΑΠΘ, ενα απο τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας. Και πραγματικά μου ήρθε να βάλω τα κλάματα. Πέρα από τα 20 χρόνια πίσω εποπτικά κλπ μέσα, αυτό που με απογοήτευσε περισσότερο ήταν η νοοτροπία των "συμφοιτήτριών" τεταρτοετών στην αγγλική (η σχολή στην οποία είχα κάνει κάποιες παρακολουθήσεις). Οι φοιτητριούλες (γιατί δεν μπορώ να βρω πιο... ευγενικό χαρακτηρισμό) πήγαιναν στο μάθημα χωρίς ΚΑΝ να έχουν ανοίξει το βιβλίο που υποτίθεται ότι θα επεξεργαζόμασταν στο μάθημα! Αυτό είναι επιστημονική φαντασία για έναν Άγγλο φοιτητή και ντροπή για τον 'Ελληνα!!! Και φυσικά υπήρχε μετά η ανάλογη μουρμούρα - ήταν δύσκολα, τι παλούκια έβαλε στις εξετάσεις κλπ κλπ, τη στιγμή που τα θέματα ήταν τουλάχιστον προβλέψιμα, σε μια σχολή που δεν νομίζω κανείς να μπορεί να την χαρακτηρίσει "δύσκολη" ή "απαιτητική".
-απαιτούμενη προϋπόθεση για να πάρει πτυχίο ένας φοιτητής στην Αγγλία είναι η πτυχιακή εργασία, που θέλει κόπο, έρευνα την στιγμή που ο 'Ελληνας φοιτητής σε ελάχιστες των περιπτώσεων συνθέτει λόγο κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων - και μετά πηγαίνει στο μεταπτυχιακό και είναι όλα "πολύ δύσκολα - τι πρέπει να διαβάσω? μα γιατί δεν έχουμε εξετάσεις?" (τάδε έφη γνωστή μου ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ που δεν μπορούσε να καταλάβει πώς έπρεπε να επιχειρηματολογήσει στο μεταπτυχιακό, γιατί δεν είχε μάθει ποτέ να επιχειρηματολογεί!!!!)
Εκεί που θέλω να καταλήξω: Μπορεί οι σχολές να είναι τριετείς, αλλά είναι τρία χρόνια εντατικών σπουδών, όπου η παρακολούθηση μαθημάτων είναι υποχρεωτική για 16-20 ώρες ανά βδομάδα + προσωπικό διάβασμα, που θεωρείται δεδομένο + 10 εργασίες ανά εξάμηνο για να περάσεις και να μη σε στείλουν "πακέτο" στη μαμά σου. Και στην τελική, σε βοηθάει ως άνθρωπο, να μπορείς να βελτιώσεις τις αναλυτικές / συνθετικές σου ικανότητες, πράγμα που για να γίνει στην Ελλάδα θα πάρει πολλάααα χρόνια - κυρίως λόγω νοοτροπίας των φοιτητών.
Απλά ήθελα να βάλω κάποια πράγματα στη θέση τους γιατί διάβασα πολλά άκυρα. Τώρα το γεγονός ότι όλοι στρέφονται στις θετικές επιστήμες υπήρχε από τη δική μου εποχή (2000) και γενικώς οι θεωρητικές σχολές δεν προτιμούνται. Συμφωνώ με όσα ειπώθηκαν, αλλά όπως είπε κάποιος συνάδελφος, στην Αγγλία το πτυχίο χρησιμεύει για εύρεση εργασίας, όχι για παράταση της ηθελημένης ανεργίας.
-
Συμφωνω με τους προλαλησαντες emmaki, vivi06. Mην τα ισοπεδωνουμε ολα με τη διατυπωση αβασανιστων αφοριστικων γενικευσεων. Δεν ειναι της κατωτατης υποσταθμης η τριτοβαθμια εκπαιδευση της
-
Τωρα το καταλαβατε τι παιζει στην Αγγλια στην τριτοβαθμια;το προβλημα ξεκινα απο την δευτεροβαθμια οπου γινονται τα απολυτως απαραιτητα.τα μαθηματικα ειναι της πλακας και στην Φυσικη το να ξερει καποιος οταν τελειωνει το λυκειο τον 2ο νομο του Newton ειναι μεγαλη επιτυχια.Και ολα αυτα στην πατριδα του.
-
Τωρα το καταλαβατε τι παιζει στην Αγγλια στην τριτοβαθμια;το προβλημα ξεκινα απο την δευτεροβαθμια οπου γινονται τα απολυτως απαραιτητα.τα μαθηματικα ειναι της πλακας και στην Φυσικη το να ξερει καποιος οταν τελειωνει το λυκειο τον 2ο νομο του Newton ειναι μεγαλη επιτυχια.Και ολα αυτα στην πατριδα του.
Η δικη μου επιφοιτηση δεν ειναι οψιμη... Αριθμει αρκετα χρονια...
-
εγω τελειωσα 5ετη σχολη και τωρα κανω 2ετες μεταπτυχιακο. αν ημουν αγγλια θα ξεμπερδευα δηλαδη σε 4 χρονια.δεν ξερω αν σημαινει κατι αυτο για σας ,για μενα σημαινει πολλα. οσο για τους δασκαλους απο βουλγαρια δεν το σχολιαζω, εδω δεχομαστε εκατονταδες γιατρους απο εκει καθε χρονο, στους δασκαλους θα κολλησουμε?
Νομιζω ως αποφοιτη αγγλικου πανεπιστημιου δεν μπορω παρα να τραβαω τα μαλλια μου διαβαζοντας τα παραπανω κ αλλα συναφή. Να θυμισω σε ολους οτι το προγραμμα σπουδων στην Αγγλια μπορει μεν να ειναι τριετες (κ για πολυτεχνικες σχολες συχνα τετραετες) αλλα...
-υπαρχει ΟΡΓΑΝΩΣΗ
-ειναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η παρακολουθηση (στην τεταρτη απουσια απο το μαθημα, κοβεσαι χωρις δικαιωμα επανεξετασης! κοινως, σε πετανε εξω)
-για να περασεις ενα μαθημα θελει και 2 και 3 εργασιες, με τις αναλογες βιβλιογραφίες, έρευνα κλπ κλπ
- οι υποδομές δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με τις ελληνικές. Είχα την ατυχία να πάω για το ΔΟΑΤΑΠ στο ΑΠΘ, ενα απο τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας. Και πραγματικά μου ήρθε να βάλω τα κλάματα. Πέρα από τα 20 χρόνια πίσω εποπτικά κλπ μέσα, αυτό που με απογοήτευσε περισσότερο ήταν η νοοτροπία των "συμφοιτήτριών" τεταρτοετών στην αγγλική (η σχολή στην οποία είχα κάνει κάποιες παρακολουθήσεις). Οι φοιτητριούλες (γιατί δεν μπορώ να βρω πιο... ευγενικό χαρακτηρισμό) πήγαιναν στο μάθημα χωρίς ΚΑΝ να έχουν ανοίξει το βιβλίο που υποτίθεται ότι θα επεξεργαζόμασταν στο μάθημα! Αυτό είναι επιστημονική φαντασία για έναν Άγγλο φοιτητή και ντροπή για τον 'Ελληνα!!! Και φυσικά υπήρχε μετά η ανάλογη μουρμούρα - ήταν δύσκολα, τι παλούκια έβαλε στις εξετάσεις κλπ κλπ, τη στιγμή που τα θέματα ήταν τουλάχιστον προβλέψιμα, σε μια σχολή που δεν νομίζω κανείς να μπορεί να την χαρακτηρίσει "δύσκολη" ή "απαιτητική".
-απαιτούμενη προϋπόθεση για να πάρει πτυχίο ένας φοιτητής στην Αγγλία είναι η πτυχιακή εργασία, που θέλει κόπο, έρευνα την στιγμή που ο 'Ελληνας φοιτητής σε ελάχιστες των περιπτώσεων συνθέτει λόγο κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων - και μετά πηγαίνει στο μεταπτυχιακό και είναι όλα "πολύ δύσκολα - τι πρέπει να διαβάσω? μα γιατί δεν έχουμε εξετάσεις?" (τάδε έφη γνωστή μου ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ που δεν μπορούσε να καταλάβει πώς έπρεπε να επιχειρηματολογήσει στο μεταπτυχιακό, γιατί δεν είχε μάθει ποτέ να επιχειρηματολογεί!!!!)
Εκεί που θέλω να καταλήξω: Μπορεί οι σχολές να είναι τριετείς, αλλά είναι τρία χρόνια εντατικών σπουδών, όπου η παρακολούθηση μαθημάτων είναι υποχρεωτική για 16-20 ώρες ανά βδομάδα + προσωπικό διάβασμα, που θεωρείται δεδομένο + 10 εργασίες ανά εξάμηνο για να περάσεις και να μη σε στείλουν "πακέτο" στη μαμά σου. Και στην τελική, σε βοηθάει ως άνθρωπο, να μπορείς να βελτιώσεις τις αναλυτικές / συνθετικές σου ικανότητες, πράγμα που για να γίνει στην Ελλάδα θα πάρει πολλάααα χρόνια - κυρίως λόγω νοοτροπίας των φοιτητών.
Απλά ήθελα να βάλω κάποια πράγματα στη θέση τους γιατί διάβασα πολλά άκυρα. Τώρα το γεγονός ότι όλοι στρέφονται στις θετικές επιστήμες υπήρχε από τη δική μου εποχή (2000) και γενικώς οι θεωρητικές σχολές δεν προτιμούνται. Συμφωνώ με όσα ειπώθηκαν, αλλά όπως είπε κάποιος συνάδελφος, στην Αγγλία το πτυχίο χρησιμεύει για εύρεση εργασίας, όχι για παράταση της ηθελημένης ανεργίας.
προσεχε μη μεινεις φαλακρη. δηλαδη εσυ εισαι πιο μορφωμενη απο εμας επειδη σπουδασες σε αγγλικο πανεπιστημιο.σε ποιο αν επιτρεπεται?
παντως εγω αυτο που εννοουσα ειναι οτι κι εγω θα προτιμουσα να σπουδαζω 4 χρονια και οχι 7 και δεν κατηγορω αυτους που σπουδασαν λιγοτερα χρονια απο μενα απλα νευριαζω που εγω επρεπε να σπουδασω τοσα πολλα.
-
Καλά το ποιός είναι πιο "μορφωμένος" δεν έχει να κάνει μόνο με τις σπουδές ή με το που έγιναν αυτές!
Απλά σε όσους έχουμε σπουδάσει σε Ελληνικά Πανεπιστήμια κάποια πράγματα μας φαίνονται κάπως περίεργα: πχ πως ένας μαθητής Λυκείου που πάει άπατα στη φυσική κατεύθυνσης σπουδάζει πχ στην Αγγλία φυσικές επιστήμες και δεν αντιμετωίζει ιδιαίτερες δυσκολίες στις σπουδές του. Πως γίνεται να μην εξετάζεσαι γραπτά στα μεταπτυχιακά αλλά μόνο με εργασίες (εργασίες υποχρωτικές έχουμε και εδώ και πρακτικές και καθημερινη φοίτηση, με 2 απουσίες χάνεις το μάθημα) και άλλα πολλά.
-
Πως γίνεται να μην εξετάζεσαι γραπτά στα μεταπτυχιακά αλλά μόνο με εργασίες (εργασίες υποχρωτικές έχουμε και εδώ και πρακτικές και καθημερινη φοίτηση, με 2 απουσίες χάνεις το μάθημα) και άλλα πολλά.
-
Όπως το είπες, τίποτα δεν είναι απόλυτο και όπως ανέφερα και πιο πάνω δεν μπορούμε να κρίνουμε εφόσον δεν γνωρίζουμε το εκπαιδευτικό σύστημα και τις ιδιαιτερότητες κάθε ιδρύματος (και τη διαφορετική ποιότητα του καθενός)
Αυτό που λέω όμως είναι οτι δεν μπορούμε να κριτικάρουμε και τα εδώ ιδρύματα τόσο εύκολα χωρις επίσης να γνωρίζουμε την οργάνωση και τη λειτουργία τους. πχ τελείωσα μικρό Πανεπιστήμιο (προπτυχιακό) στο οποίο ΔΕΝ χάναμε ποτέ ούτε μια ώρα λόγω απεργίας-κατάληψης, είμασταν γκρουπ φοιτητών (γύρω στα 50 άτομα) και είχαμε και εκτεταμένες εργασίες σε κάθε μάθημα και παρουσιάσεις ενοτήτων και παρουσίες και προόδους και εξεταστικές και πρακτικές. Εντατικότατο πρόγραμμα 4 ετών. Αυτή τη στιγμή που είμαι στο ΕΚΠΑ(μεταπτυχιακό) ναι η δομή του προγράμματος είναι διαφορετική αλλα και ακόμα πιο απαιτητική. Μιλάμε για full time ενασχόληση με το αντικείμενο.
Προσωπικά ΔΕΝ γνωρίζω τι γίνεται στο αντίστοιχο μεταπτυχιακό ενός Ιδρύματος της Αγγλίας αλλά μου φαίνεται "κάπως" οτι οι απόφοιτοι τελειώνουν ένα ανάλογο πρόγραμμα σε ένα χρόνο...τη στιγμή που εγω θέλω 2,5 χρόνια "χωρις να σηκώσω κεφάλι".
Ειδικά τα 2 χρόνια του προπτυχιακού μου φαίνονται αχαρακτήριστα...όσο "εντατικότερο" να είναι το πρόγραμμα
-
Η πραγματική υποβάθμιση δεν ξεκίνησε τώρα από την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην
-
,αρκεί να δει κανείς τους (αμφισβητούμενους) πίνακες κατάταξης πανεπιστημίων που κυκλοφορούν εδώ και καμιά 15ετία για την άξιολόγηση των αγγλικών πανεπιστημίων. Ασφαλώς και με ιδιωτική πρωτοβουλία: βλέπε TIMES, GUARDIAN και το κακό συναπάντημα.
Οι πίνακες κατάταξης που συντάσσονται με ιδιωτική πρωτοβουλία δεν είναι αντικιεμενικοί και αυτό το ξέρουν και οι ίδιοι οι Άγγλοι.