Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: apri στις Ιανουαρίου 21, 2011, 12:48:50 pm
-
H Αννα, τα ολοήμερα και η κοροϊδία με την Παιδεία
http://www.antinews.gr/?p=81199
Οπου βρεθεί κι όπου σταθεί ο πρωθυπουργός μιλά για τη σημασία της Παιδείας, το πόσο σημαντική είναι για την ανάπτυξη της χώρας, πόση έμφαση δίνει η κυβέρνηση και άλλες πολλές πολιτικές παρόλες για να περνά η ώρα. Μάλιστα, στη δεύτερη ημέρα του υπουργικού συμβουλίου έβαλε την υφυπουργό Παιδείας, Ε. Χριστοφιλοπούλου να ξαναπαρουσιάσει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τα ολοήμερα σχολεία. Η κ. υφυπουργός παρουσίασε ένα πρότυπο ολοήμερο σχολείο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και όλο χαρά είπε ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή 800 ολοήμερα και το όραμα της κυβέρνησης για το νέο σχολείο παίρνει σάρκα και οστά.
Η παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος γίνεται στο πλαίσιο της ιδέας που είχε ο κ. Παπανδρέου κάθε φορά που γίνεται υπουργικό κάποιος να παρουσιάζει μια πρωτοποριακή ιδέα με τρόπο ώστε να γίνεται κατανοητό στον κόσμο ότι επιτελείται έργο. Στο πλαίσιο αυτό οι υπόλοιποι υπουργοί θα παίρνουν ένα τεφτέρι και θα βαθμολογούν τους συναδέλφους τους για το πόσο σημαντικό είναι το πιλοτικό πρόγραμμα και πώς προχωρά η υλοποίησή του. Ανώνυμα, λοιπόν, κάθε μέλος του υπουργικού θα βγάζει τα απωθημένα του για τον συνάδελφό του.
Πρωτοποριακή ιδέα, δε λέμε αλλά αν είναι να αρχίσει από την Αννα Διμαντοπούλου καλύτερα η υπουργός να πάει να κρυφτεί στην πατρίδα της την Κοζάνη γιατί για τα ολοήμερα σχολεία θα ακούσει τα… σχολιανά της.
Εφτιαξαν, λοιπόν από αρχές Σεπτέμβρη 800 ολοήμερα σχολεία πιλοτικά ώστε στο μέλλον να αυξηθούν σε όλη την Ελλάδα. Παρουσιάστηκαν πριν από μήνες εν χορδαίς και οργάνοις, έκανε τον ντόρο της η Αννούλα του Παιδείας, απέκτησε 15 λεπτά δημοσιότητας, καθ’ ότι και… δελφίνα και ξεκίνησαν να λειτουργούν τα ολοήμερα. Νόμιζε κι ο κόσμος ότι θα πήγαινε τα παιδιά του να μάθουν παραπάνω ξένες γλώσσες, πληροφορική κι άλλα μαθήματα, από τις 2 το μεσημέρι και μετά. Γλίτωναν έτσι και χρήματα για νταντάδες αφού πλέον οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν και οι δύο.
Αμ δε, λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή την κυβέρνηση που «ξέχασε» στο όνομα του Μνημονίου να προσλάβει εκπαιδευτικούς, να μετατάξει άλλους, να πληρώσει ωρομίσθιους που έχουν μήνες να δουν το χρώμα του χρήματος. Κι όλα αυτά ενώ ευαγγελίζεται τη δωρεάν παιδεία που θα σώσει τη χώρα.
Αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν δάσκαλοι να γεμίσουν τις επιπλέον ώρες και τα παιδιά να κάθονται περιμένοντας πότε θα έρθουν οι γονείς να τα πάρουν. Χωρίς να μαθαίνουν τίποτε «παρκάρουν» στα σχολεία την ίδια ώρα που στο υπουργικό αλληλοσυγχαίρονται για τα ολοήμερα και το κοινωνικό έργο που επιτελούν.
Αυτή είναι η αλήθεια που επικρατεί στα σχολεία, για να μην πούμε φυσικά για όλο το χάλι που επικρατεί στην Παιδεία
Κι όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση ήθελε να μας κάνει Φινλανδία στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ωραία τα κατάφερε…
-
+++
-
Νόμιζε κι ο κόσμος ότι θα πήγαινε τα παιδιά του να μάθουν παραπάνω ξένες γλώσσες, πληροφορική κι άλλα μαθήματα, από τις 2 το μεσημέρι και μετά. Γλίτωναν έτσι και χρήματα για νταντάδες αφού πλέον οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν και οι δύο.
Όντως, έτσι νομιζαμε....και
Αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν δάσκαλοι να γεμίσουν τις επιπλέον ώρες και τα παιδιά να κάθονται περιμένοντας πότε θα έρθουν οι γονείς να τα πάρουν. Χωρίς να μαθαίνουν τίποτε «παρκάρουν» στα σχολεία την ίδια ώρα που στο υπουργικό αλληλοσυγχαίρονται για τα ολοήμερα και το κοινωνικό έργο που επιτελούν.
Δυστυχως, ομως, σε πολλες περιπτωσεις, δασκαλοι και ειδικοτητες υπάρχουν, αλλα παρόλ'αυτα τα παιδια γεμιζουν τις ωρες τους με παιχνιδια στο internet.....
-
Είδες μωρέ σε κάτι λεπτομέρειες που κολλάει και το σύστημα...;; Αφού όλα καλά πάνε,απλά της Αννούλαςτης μπαίνουν κάτι ιδέες που και που και αναρωτιέται....Αννούλα: "Τι ξέχασα,τι ξέχασα; ??? ??? Ααααα...καλέ τους εκπαιδευτικούς!"
:o :o :o :o :o :o :o
-
όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά
http://et.diavgeia.gov.gr/f/all/ada/4%CE%91959-45
-
όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά
http://et.diavgeia.gov.gr/f/all/ada/4%CE%91959-45
Καταπληκτικό....και να δεις γλέντια αν κλείσουν που θα πάθουν την πλάκα τους αυτοί απ'τις ειδικότητες που δουλεύουν με ΕΣΠΑ σ'αυτά και ενδεχομένως να αφήσαν άλλες δουλειές για τις μ@λ@κίες της Αννούλας...!! :o :o :o
-
Τα 122 ολοήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία, των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται ( κι αυτό είναι μόνο η αρχή... ), δεν νομίζω ότι απασχολούν εκπαιδευτικούς με ΕΣΠΑ. Πρόκειται, μάλλον, για παλαιού τύπου ολοήμερα σχολεία που φέτος όμως το υπουργείο κυριολεκτικά τα εγκατέλειψε.
Πέρα από τη μη πρόσληψη ειδικοτήτων και τις προφορικές εντολές που υπήρχαν στην αρχή της χρονιάς να μη δημιουργηθούν τμήματα πέμπτης και έκτης, η διακήρυξη του υπουργείου ότι η τσάντα θα μένει στο σχολείο ήταν σε πλήρη αντιδιαστολή με την απουσία από το πρόγραμμα της μελέτης και σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη κούραση των μαθητών στο πρωινό, υποχρεωτικό πρόγραμμα οδήγησαν ένα σημαντικό κομμάτι των γονιών να βρουν άλλλες λύσεις και τα παιδιά τους να μη μένουν στο ολοήμερο.
Στο σχολείο του γιου μου (ανήκει και στα 800 :P) το ολοήμερο ξεκίνησε με περίπου 45-50 μαθητές (λιγότερους συγκριτικά με πέρσι) και σήμερα μετά βίας έχει 20 ενώ μέχρι τις 4 που τελειώνει μένουν λιγότεροι από 5! Μελέτη δεν υπάρχει. Τα μαθηματα ειδικοτήτων είναι τα ίδια με του πρωινού προγράμματος και τα κάνουν οι ίδιοι συνάδελφοι. Τραπεζοκόμο αδυνατούν να πληρώσουν οι γονείς πια, μιας και το κόστος ανά μαθητή που ήταν πέρσι γύρω στα 30 ευρώ το χρόνο φέτος εκτοξεύτηκε στα 100 ευρώ. Μόνο όσοι δεν είχαν καμία άλλη λύση έχουν παραμείνει.
Αναρωτιέμαι αν του χρόνου θα υπάρχουν ολοήμερα ή θα έχουν κι αυτά την τύχη της ΠΔΣ. (ρητορικό το ερώτημα)
-
Και τα δικά μου είναι σε τέτοιο ολοήμερο και μετά τις 14.00 δεν κάνουν τίποτα. Αναγκαστικά τους αφήνω μέχρι τις 15.30, επειδή δουλεύω στην άλλη άκρη της πόλης και δεν προλαβαίνω να τα πάρω στο 7ωρο όταν σχολάω κι εγώ στις 14.00. Μου κάνει εντύπωση το εξής: Τα παιδιά φεύγουν όποτε θέλουν μετά τις 14.00 και τα περισσότερα είναι έξω στη αυλή. Στην αρχή τους έπαιρνα κάθε μέρα στις 15.30, σεβόμενη το πρόγραμμα (τρομάρα μου) αλλά γρήγορα κατάλαβα ότι έμεναν σχεδόν μόνα τους! Εντωμεταξύ, στη δική μας περιοχή πολλές μαμάδες δεν δουλεύουν (από επιλογή ή λόγω ανεργίας) και στο ολοήμερο φέτος γράφτηκαν μόνο 30 παιδιά.
Αν καταργηθούν τα ολοήμερα, πραγματικά δεν υπάρχει λύση για πολλούς εργαζόμενους (και δεν μιλάω για "παρκάρισμα"). Άσε που με τέτοιους μισθούς δεν μπορούμε να μιλάμε για επαγγελματική φύλαξη στο σπίτι.
-
Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ: Θαύμα! 800 ολοήμερα σχολεία χωρίς επιπλέον δαπάνη για τον προυπολογισμό !
Η πανηγυρική παρουσίαση ενός από τα 800 πιλοτικά ολοήμερα σχολεία (απομένουν ακόμη άλλα 799…) στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο από την ηγεσία του υπ. Παιδείας δεν στάθηκε ικανή να κρύψει τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει το Δημόσιο Σχολείο εξαιτίας της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Με αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα, της υποχρηματοδότησης, των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων, της ημιμάθειας και των έντονων μορφωτικών ανισοτήτων, έρχονται σε επαφή καθημερινά μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, και όχι με την ωραιοποιημένη, «εικονική» πραγματικότητα του Δημοτικού Σχολείου της Θέρμης.
Η αρμόδια υφυπουργός κ. Χριστοφιλοπούλου παρέλειψε να αναφέρει πως οι δαπάνες για τη λειτουργία των σχολείων μειώθηκαν δραματικά το 2010, ενώ και στον προϋπολογισμό του 2011 προβλέπεται περαιτέρω μείωσή τους, αφού για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια θα βρεθούν κάτω από 3% του ΑΕΠ.
Παρέλειψε ακόμη να αναφέρει πως η λειτουργία του διευρυμένου προγράμματος στηρίχθηκε αποκλειστικά σε περιφερόμενους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που για να συμπληρώσουν το ωράριό τους μετακινούνται από σχολείο σε σχολείο, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο εκπαιδευτικό έργο. Πρόκειται για εκπαιδευτικούς που προσλήφθηκαν μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ και εξαναγκάστηκαν σε επίσχεση εργασίας, γιατί μέχρι το Δεκέμβριο δεν είχε αρχίσει ακόμη η μισθοδοσία τους.
Παρέλειψε επίσης να διευκρινίσει πως το πρόγραμμα στηρίζεται από τους πόρους του ΕΣΠΑ και κανείς δεν ξέρει αν θα έχει την τύχη τόσων άλλων αντίστοιχων προγραμμάτων, που με τη λήξη της χρηματοδότησης έληξε και η λειτουργία τους.
Παρέλειψε, τέλος, να δηλώσει πως ο συνολικός σχεδιασμός του Ολοήμερου Δημοτικού πραγματοποιείται χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και χωρίς την παιδαγωγική γνώση και ευαισθησία που απαιτείται. Το πρόγραμμα σπουδών, όπως διαμορφώνεται, στοχεύει κυρίως στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και όχι στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού.
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=20682
-
Το πρόγραμμα σπουδών, όπως διαμορφώνεται, στοχεύει κυρίως στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και όχι στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού.
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=20682
Aφού δεν θέλουν την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού...αυτό δεν το θέλουν με την καμία...εκκολαπτόμενα πρόβατα θέλουν!!
Γι αυτό το ρίξαν στην θεατρική αγωγή,στα καλλιτεχνικά,την μουσική και τα κλαμπατσίμπαλα γενικά...
Δεν είναι τυχαίο που ο Μπαμπινιώτης πέρσι εισηγήθηκε τα ολοήμερα γυμνάσια με έμφαση όχι στα καλλιτεχνικά και την μουσική,αλλά στην περαιτέρω ανάπτυξη των γλωσσικών και μαθηματικών δεξιοτήτων των παιδιών...!
Πού όμως...; Είδατε κάτι τέτοιο..; Αντιθέτως είδαμε τα 800 ολοήμερα που πνίγουν τα παιδιά και μ'άλλες "δεξιότητες" λίγο πολύ περιττές...
Να διευκρινίσω πως δεν υπονοώ κάτι για την χρησιμότητα κάποιων ειδικοτήτων...αλλά αντικειμενικά και παιδαγωγικά ιδωμένο το θέμα....η υπερβολή αυτών των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων σε βάρος της κριτικής σκέψης...δεν κάνει καλό και κρύβει από πίσω άλλα πράγματα...
Πώς λοιπόν να συνεργαστούν τα φασισταριά με Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και φορείς της εκπαίδευσης...;;
-
"Aφού δεν θέλουν την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού...αυτό δεν το θέλουν με την καμία...εκκολαπτόμενα πρόβατα θέλουν!!
Γι αυτό το ρίξαν στην θεατρική αγωγή,στα καλλιτεχνικά,την μουσική και τα κλαμπατσίμπαλα γενικά..."
Ωστε έτσι, Λώρα, "ιστορικό μέλος"... η θεατρική αγωγή για σένα και γενικά η καλλιτεχνική παιδεία είναι "κλαμπατσίμπαλα". Μιλάς ως ειδική; Έχεις ιδέα τι μπορεί να προσφέρει η θεατρική αγωγή -όταν παρέχεται σωστά- σε ένα παιδί; Είναι δυνατόν να πιστεύεις οτι ΔΕΝ αναπτύσσεται η ολόπλευρη προσωπικότητα του παιδιού όταν αυτό διδάσκεται σύμφωνα με θεωρίες βιωματικής μάθησης, κάτι που προσφέρεται μέσω του θεάτρου; Αν μη τι άλλο, το θέατρο στην εκπαίδευση είναι η κατεξοχήν μέθοδος ολιστικής εκπαίδευσης... Απεναντίας, οι μαθηματικές δεξιότητες είναι αυτές που έχουν περιορισμένο στόχο, τις μαθηματικές δεξιότητες!!!
Αλλά δε θα γράψω διατριβή για τη θεατρική αγωγή. Το κρατάω για την πτυχιακή μου... Πέραν του οτι διδάσκω ξένη γλώσσα. Αυτό, ναι, μάλιστα, είναι γλωσσική δεξιότητα. ΔΕΝ έχει ΑΜΕΣΗ σχέση με την ολιστική μάθηση και την προσωπικότητα του παιδιού. Έχει, βέβαια, έμεση.
Ακου εκεί κλαμπατσίμπανα... Μόνο τα μαθηματικά και η Ελληνική γλώσσα. Τα άλλα στην ΠΥΡΑ!!!
-
Aφού δεν θέλουν την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού...αυτό δεν το θέλουν με την καμία...εκκολαπτόμενα πρόβατα θέλουν!!
Γι αυτό το ρίξαν στην θεατρική αγωγή,στα καλλιτεχνικά,την μουσική και τα κλαμπατσίμπαλα γενικά...
Εχμ... Εδώ είσαι τελείως λάθος. Αν η κριτική σκέψη και η πρωτοβουλία είναι το ζητούμενο, τότε η καλλιτεχνική εκπαίδευση αποτελεί προϋπόθεση για την καλλιέργειά τους, ούτε καν απλά "μεθοδολογικό συμπλήρωμα"...
-
Πες τα Schnittke... αα... Λατρεύω το ρεκβιεμ "σου"...
-
Aφού δεν θέλουν την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού...αυτό δεν το θέλουν με την καμία...εκκολαπτόμενα πρόβατα θέλουν!!
Γι αυτό το ρίξαν στην θεατρική αγωγή,στα καλλιτεχνικά,την μουσική και τα κλαμπατσίμπαλα γενικά...
Εχμ... Εδώ είσαι τελείως λάθος. Αν η κριτική σκέψη και η πρωτοβουλία είναι το ζητούμενο, τότε η καλλιτεχνική εκπαίδευση αποτελεί προϋπόθεση για την καλλιέργειά τους, ούτε καν απλά "μεθοδολογικό συμπλήρωμα"...
Συγγνώμη...αλλά αν κάτι αποτελεί βασικό εργαλείο για την σκέψη και την έκφραση-σχηματοποίηση ιδεών είναι η γλώσσα!!
-
Ακου εκεί κλαμπατσίμπανα... Μόνο τα μαθηματικά και η Ελληνική γλώσσα. Τα άλλα στην ΠΥΡΑ!!!
Αααα...καλά...αυτό καταλάβατε....ντιρλανταντά,ντιρλανταντά!!
Δεν γίνεται κουβέντα έτσι...!! Εγώ απομόνωσα την παρατήρηση του άρθρου της alfavita που έλεγε για την μη ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των παιδιών...η οποία σας αρέσει δεν σας αρέσει σχετίζεται πολύ πιο άμεσα με το μάθημα της γλώσσας και γιατί η γλώσσα αποτελεί εργαλείο για την σκέψη όπως προείπα και επίσης όταν λέμε μάθημα γλώσσας εννοούμε και την έκθεση,τον σχολιασμό κειμένων,άρθρων,δοκιμίων κ.τ.λ...
Καλώς ή κακώς...αυτά σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης...όχι μόνο αυτά,αλλά πιο άμεσα...αυτό είπα!!
Και επειδή στις μέρες μας που μας θέλουν όλους πειθήνια όργανα...η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης είναι πολύ περισσότερο απαραίτητη...θα πρεπε να προσανατολίζονται και εκεί...αλλά δεν το κάνουν...η καλλιτεχνική έκφραση τους βολεύει...είναι κάτι άλλο...
Το άρθρο αυτό ήθελε να θίξει και αυτό εξήγησα κι εγώ...τα μαθήματά σας είναι απαραίτητα...δεν είπα το αντίθετο,αλλά αυτό δεν έχει να κάνει καθόλου με αυτό που θίχτηκε...πως θα πρεπε να βρουν τρόπο να αναπτυσσεται περισσότερο η κριτική σκέψη των παιδιών...
Και αυτό δεν έχει να κάνει με τον κλάδο μου αποκλειστικά,γιατί μιλάμε για δημοτικά άρα το μπαλάκι πέφτει στους δασκάλους....
Ίσως απλά έπρεπε να περιοριστώ να μιλήσω για την κριτική σκέψη και όχι για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας...αν είναι κάτι στο οποίο βοηθάν τα μαθήματά σας είναι σ'αυτό ακριβώς...στην ολόπλευρη ανάπτθξη της προσωπικότητας....αλλά δυστυχώς οι καιροί που περνάμε θέλουν οξύνοες ανθρώπους μπας και αποφύγει η νέα γενιά την υπουδούλωση νέου τύπου που την περιμένει...
Αυτά...και να συνενοούμαστε....να διαβάζουμε λίγο καλύτερα!!
-
"Αντιθέτως είδαμε τα 800 ολοήμερα που πνίγουν τα παιδιά και μ'άλλες "δεξιότητες" λίγο πολύ περιττές..."
Εκεί βασίστηκα Λωρα και είπα αυτά που είπα... Ξέρεις βέβαια, τη σημασία της φράσης "λίγο-πολύ περιττές"....
Ξέρω πολύ καλά να διαβάζω. Περιττός είναι εκείνος που πλεονάζει. Κατ΄επέκταση εκείνος που δε χρησιμεύει σε κάτι... ΚΑΝΕΙΣ δεν αμφισβητεί την αξία της εκμάθησης της γλώσσας και του γραπτού τρόπου έκφρασης. Το πρώτο μου μεταπτυχιακό είναι στη Λογοτεχνία. Το δεύτερο στο εκπαιδευτικό Θέατρο. Αν μπορούσαν οι καθηγητές όλων των ειδικοτήτων να παρακολουθήσουν μια σειρά βιωματικών μαθημάτων δε θα είχαν παρωπίδες... Οι μαθητές δεν αγαπούν το σχολείο όχι επειδή ΕΧΕΙ θεατρικά, μουσικά και καλλιτεχνικά μαθήματα, αλλά επειδή ΔΕΝ έχει.
Για να ανοίξω λίγο το επιχειρημά μου, σχολείο δίχως γυμναστήριο και γυμναστή με όρεξη να βοηθήσει τα παιδιά να γυμνάσουν το σώμα τους και να τα μάθει να αγαπούν τη γυμναστική και τη σωστή διατροφή ΔΕΝ είναι πραγματικό σχολείο.
-
"Αντιθέτως είδαμε τα 800 ολοήμερα που πνίγουν τα παιδιά και μ'άλλες "δεξιότητες" λίγο πολύ περιττές..."
Εκεί βασίστηκα Λωρα και είπα αυτά που είπα... Ξέρεις βέβαια, τη σημασία της φράσης "λίγο-πολύ περιττές"....
Ξέρω πολύ καλά να διαβάζω. Περιττός είναι εκείνος που πλεονάζει. Κατ΄επέκταση εκείνος που δε χρησιμεύει σε κάτι... ΚΑΝΕΙΣ δεν αμφισβητεί την αξία της εκμάθησης της γλώσσας και του γραπτού τρόπου έκφρασης. Το πρώτο μου μεταπτυχιακό είναι στη Λογοτεχνία. Το δεύτερο στο εκπαιδευτικό Θέατρο. Αν μπορούσαν οι καθηγητές όλων των ειδικοτήτων να παρακολουθήσουν μια σειρά βιωματικών μαθημάτων δε θα είχαν παρωπίδες... Οι μαθητές δεν αγαπούν το σχολείο όχι επειδή ΕΧΕΙ θεατρικά, μουσικά και καλλιτεχνικά μαθήματα, αλλά επειδή ΔΕΝ έχει.
Για να ανοίξω λίγο το επιχειρημά μου, σχολείο δίχως γυμναστήριο και γυμναστή με όρεξη να βοηθήσει τα παιδιά να γυμνάσουν το σώμα τους και να τα μάθει να αγαπούν τη γυμναστική και τη σωστή διατροφή ΔΕΝ είναι πραγματικό σχολείο.
-
"Αντιθέτως είδαμε τα 800 ολοήμερα που πνίγουν τα παιδιά και μ'άλλες "δεξιότητες" λίγο πολύ περιττές..."
Εκεί βασίστηκα Λωρα και είπα αυτά που είπα... Ξέρεις βέβαια, τη σημασία της φράσης "λίγο-πολύ περιττές"....
Ξέρω πολύ καλά να διαβάζω. Περιττός είναι εκείνος που πλεονάζει. Κατ΄επέκταση εκείνος που δε χρησιμεύει σε κάτι... ΚΑΝΕΙΣ δεν αμφισβητεί την αξία της εκμάθησης της γλώσσας και του γραπτού τρόπου έκφρασης. Το πρώτο μου μεταπτυχιακό είναι στη Λογοτεχνία. Το δεύτερο στο εκπαιδευτικό Θέατρο. Αν μπορούσαν οι καθηγητές όλων των ειδικοτήτων να παρακολουθήσουν μια σειρά βιωματικών μαθημάτων δε θα είχαν παρωπίδες... Οι μαθητές δεν αγαπούν το σχολείο όχι επειδή ΕΧΕΙ θεατρικά, μουσικά και καλλιτεχνικά μαθήματα, αλλά επειδή ΔΕΝ έχει.
Για να ανοίξω λίγο το επιχειρημά μου, σχολείο δίχως γυμναστήριο και γυμναστή με όρεξη να βοηθήσει τα παιδιά να γυμνάσουν το σώμα τους και να τα μάθει να αγαπούν τη γυμναστική και τη σωστή διατροφή ΔΕΝ είναι πραγματικό σχολείο.
-
Για περαιτέρω διευκρίνιση...ναι...όταν αποτυγχάνει το σχολείο παταγωδώς στους βασικούς στόχους του...τις επιπλέον δεξιότητες τις θεωρώ περιττές...και τις θεωρώ "στάχτη στα μάτια"...άλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε για να μην βλέπουν οι γονείς και η κοινωνία πως βγαίνουν μαθητές χωρίς βασικά εφόδια...στην προκειμένη την κριτική σκέψη!!
Αν τα πράγματα ήταν αλλιώς...δεν θα ήταν καθόλου περιττά...τώρα για μένα είναι κάπως σαν το "να σε κάψω Γιάννη,να σ'αλείψω λάδι..."
-
αν θέλεις, panos2, αυτό που ξεχωρίζει τις φυσικές επιστήμες απο άλλα μαθήματα είναι το οτι μπορείς να ανακαλύψεις απο μόνος σου την αλήθεια των "κανόνων" μέσω των πειραμάτων. Αυτού του είδους η μάθηση είναι πολύτιμη γιατί βοηθάει τους μαθητές να γίνουν συνδιαμορφωτές γνώσης. Το πείραμα είναι αυτό που θα σηκώσει το μαθήτή απο την καρέκλα, θα του δώσει την ευκαιρία να δει απο μόνο του οτι η φυσική και η χημεία δεν είναι μόνο αριθμοί και γράμματα αλλά έχουν σύνδεση με άλλες ύλες, με κάτι που μπορούν να αγγίξουν, να μυρίσουν. Ακόμα και αν είναι κάτι που μυρίζει άσχημα... Οι μαθητές ΔΕΝ έχουν μάθει να μαθαίνουν με τις αισθήσεις. Κι έτσι ξαναγυρνάμε σε αυτά που έλεγα εξ αρχής...
Λώρα, ο Μπρεχτ ήταν εκείνος που βρήκε στο θέατρο ένα όχημα ανάπτυξης της κριτικής σκέψης και όχι της παθητικής θέασης... Μέσω του θεάτρου στην εκπαίδευση ο μαθητής μπαίνει σε καταστάσεις αυτοσχεδιαστικές που καλείται να χρησιμοποιείσει τη φαντασία σε συνδιασμό με την κριτική σκέψη για να αναλύσει με το σωμα και το λόγο θέματα που προκαλούν προβληματισμό: πχ ενδοσχολική βία, δικαιώματα του παιδιού, διαφυλικές σχέσεις.... Διάβασε σχετική βιβλιογραφία D.Heathcote, G. Bolton, αλλά και Paulo Freire, Augusto Boal και άλλους.
Αν εφαρμοστούν σωστά οι πρακτικές του θεάτρου και των άλλων καλλιτεχνικών μαθημάτων θα είναι πιο πολύτιμα απο πολλά άλλα μαθήματα, ειδικά το θέατρο που ως εργαλείο χρησιμοποιείται και διαθεματικά.
Αλλά μου φαίνεται "δε θα σε πείσω ακόμα κι αν σε πείσω"...
-
Η κοροϊδία των 800 ολοήμερων δεν έχει να κάνει με τα νέα μαθήματα που συμπεριλήφθηκαν αλλά με τον τρόπο που και τα νέα και τα παλιά διδάσκονται. Ποια αναλυτικά προγράμματα υπαρχουν, τι βιβλία έχουμε, τι ωρολογια προγράμματα. Σε ποιες παιδαγωγικές έρευνες και διδακτικές εμπειρίες στηριζόμαστε. Τι κτηριακές υποδομές, τι υλικό, τι υποδομή γενικότερα. Με άλλα λόγια λείπει ένας σχεδιασμός μεσο-μακροπρόθεσμος που στόχο να έχει πραγματικά το μαθητή κι όχι τον βραχυπρόθεσμο στόχο που έχει σχετικά με τα 800 η κυβέρνηση (ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξει ο κ@λος μας).
-
Αλλά μου φαίνεται "δε θα σε πείσω ακόμα κι αν σε πείσω"...
Δεν είμαι τόσο κολλημένη...ούτε πορωμένη...κι εγώ εξάλλου μίλησα για την σωστή λειτουργία του σχολείου...και αν ήταν σωστότερη η διδασκαλία σε πολλά μαθήματα θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα...ενδεχομένως και στην θεατρικη αγωγή...και ευχαρίστως να διαβάσω αυτά που μου είπες...δογματική δεν ήμουν ποτέ...απλά σε καιρούς που λείπουν τα βασικά...κάποια πράγματα φαίνονται λίγο περίεργα...
-
Moνο μην βαλουν μαθημα φωτογραφιας γιατι δεν θα σταματουν να βγαζουν φωτο με ποζες για να τις ανεβασουν στο facebook και ολα θα θελουν να γινουν μοντελα .Ηδη υπαρχει επιδημια σ αυτο.
-
Η κοροϊδία των 800 ολοήμερων δεν έχει να κάνει με τα νέα μαθήματα που συμπεριλήφθηκαν αλλά με τον τρόπο που και τα νέα και τα παλιά διδάσκονται. Ποια αναλυτικά προγράμματα υπαρχουν, τι βιβλία έχουμε, τι ωρολογια προγράμματα. Σε ποιες παιδαγωγικές έρευνες και διδακτικές εμπειρίες στηριζόμαστε. Τι κτηριακές υποδομές, τι υλικό, τι υποδομή γενικότερα. Με άλλα λόγια λείπει ένας σχεδιασμός μεσο-μακροπρόθεσμος που στόχο να έχει πραγματικά το μαθητή κι όχι τον βραχυπρόθεσμο στόχο που έχει σχετικά με τα 800 η κυβέρνηση (ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξει ο κ@λος μας).
Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Παλιά είχαμε ένα σχολείο χωρίς "δραστηριότητες", αν και δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο για επιστήμες και τέχνες όπως η θεατρική αγωγή, η πληροφορική, η μουσική, τα εικαστικά κλπ. Το αποτέλεσμα άρεσε σε κανέναν;; Έδινε διεξόδους στους μαθητές; Άνοιγε το μυαλό τους;; Ανέπτυσσε την κριτική σκέψη;;
Τώρα έχουμε ένα σχολείο με δραστηριότητες. Το θέμα δεν είναι να το απορρίψουμε, αλλά να παλέψουμε να μην γίνεται μπακαλοδουλειά. Να διατηρηθεί και να ενισχυθεί με όσα αναφέρει η rozy4 παραπάνω. Όσο για την κριτική σκέψη....δεν αναπτύσσεται παίρνοντας πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα;; Αλληλεπιδρώντας με διαφορετικούς ανθρώπους;;; Όταν έρχεται το παιδί σε επαφή με πολλά αντικείμενα και μάλιστα τέτοιου είδους (τέχνες και επιστήμες) δεν διευρύνεται το μυαλό του;; Δηλαδή υπάρχει ένας και μόνο τρόπος ανάπτυξης της κριτικής σκέψης και αν ναι ποιός είναι αυτός;; Τα φιλολογικά μαθήματα και τα μαθηματικά; Αν ναι θα μου επιτρέψετε να πω πως δυστυχως τόσα χρόνια που είχαμε στηριχθεί αποκλειστικά σε αυτά δεν λειτουργησαν και ιδιαίτερα.
-
Η κοροϊδία των 800 ολοήμερων δεν έχει να κάνει με τα νέα μαθήματα που συμπεριλήφθηκαν αλλά με τον τρόπο που και τα νέα και τα παλιά διδάσκονται. Ποια αναλυτικά προγράμματα υπαρχουν, τι βιβλία έχουμε, τι ωρολογια προγράμματα. Σε ποιες παιδαγωγικές έρευνες και διδακτικές εμπειρίες στηριζόμαστε. Τι κτηριακές υποδομές, τι υλικό, τι υποδομή γενικότερα. Με άλλα λόγια λείπει ένας σχεδιασμός μεσο-μακροπρόθεσμος που στόχο να έχει πραγματικά το μαθητή κι όχι τον βραχυπρόθεσμο στόχο που έχει σχετικά με τα 800 η κυβέρνηση (ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξει ο κ@λος μας).
Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Παλιά είχαμε ένα σχολείο χωρίς "δραστηριότητες", αν και δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο για επιστήμες και τέχνες όπως η θεατρική αγωγή, η πληροφορική, η μουσική, τα εικαστικά κλπ. Το αποτέλεσμα άρεσε σε κανέναν;; Έδινε διεξόδους στους μαθητές; Άνοιγε το μυαλό τους;; Ανέπτυσσε την κριτική σκέψη;;
Τώρα έχουμε ένα σχολείο με δραστηριότητες. Το θέμα δεν είναι να το απορρίψουμε, αλλά να παλέψουμε να μην γίνεται μπακαλοδουλειά. Να διατηρηθεί και να ενισχυθεί με όσα αναφέρει η rozy4 παραπάνω. Όσο για την κριτική σκέψη....δεν αναπτύσσεται παίρνοντας πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα;; Αλληλεπιδρώντας με διαφορετικούς ανθρώπους;;; Όταν έρχεται το παιδί σε επαφή με πολλά αντικείμενα και μάλιστα τέτοιου είδους (τέχνες και επιστήμες) δεν διευρύνεται το μυαλό του;; Δηλαδή υπάρχει ένας και μόνο τρόπος ανάπτυξης της κριτικής σκέψης και αν ναι ποιός είναι αυτός;; Τα φιλολογικά μαθήματα και τα μαθηματικά; Αν ναι θα μου επιτρέψετε να πω πως δυστυχως τόσα χρόνια που είχαμε στηριχθεί αποκλειστικά σε αυτά δεν λειτουργησαν και ιδιαίτερα.
Δεν γίνεται κουβέντα έτσι....3 φορές το εξήγησα...πόσες να το εξηγήσω...;;
Το θέμα δεν είναι να εξοστρακίζονται τα άλλα μαθήματα,αλλά πριν μπούνε να είχε γίνει καλή δουλειά στα ήδη υπάρχοντα!!
Έχετε δει κανέναν επιχειρηματία να ανοίγεται σε νέα επιχείρηση πριν βεβαιωθεί πως όσα έχει ήδη του αποφέρουν κέρδος...;;!!! Και μάλιστα αρκετό για να στηρίξει και την νέα επιχείρηση;;
Αλλιώς είναι μπακαλοδουλειά...αυτό λέω επί 2 σελίδες τώρα και όχι πως δεν είναι χρήσιμα τα άλλα μαθήματα!!
Φυσικα κάνοντας παραλληλισμό του σχολείου με επιχείρηση δεν σημαίνει πως το αντιμετωπίζω ως επιχείρηση...απλός παραλληλισμός είναι...
Δεν μπορείς όταν δεν έχεις βάσεις να φορτώνεις κι άλλο το οικοδόμημα με πρόσχημα πως θα γίνει πιο όμορφο...πώς να το κάνουμε;;
Και η rosy φυσικά και έχει δίκιο...και επειδή ακριβώς έχει δίκιο και επικρατεί η κατάσταση που περιέγραψε...όταν έγινε η είσοδος τόσων μαθημάτων σε ένα ήδη ρημαγμένο εκπαιδευτικό σύστημα φάνηκε πολύ οξύμωρο..και είναι!
Και ναι Χριστίνα...όταν δεν μπορούν οι μαθητές να μάθουν-χειριστούν σωστά την γλώσσα δεν μπορεί κανένα ερέθισμα να τους οδηγήσει σε οξύνοια...καλώς ή κακώς,σας αρέσει δεν σας αρέσει αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια της γλωσσολογίας και της παιδαγωγικής που την επισήμανε και ο panos...
-
Η κοροϊδία των 800 ολοήμερων δεν έχει να κάνει με τα νέα μαθήματα που συμπεριλήφθηκαν αλλά με τον τρόπο που και τα νέα και τα παλιά διδάσκονται. Ποια αναλυτικά προγράμματα υπαρχουν, τι βιβλία έχουμε, τι ωρολογια προγράμματα. Σε ποιες παιδαγωγικές έρευνες και διδακτικές εμπειρίες στηριζόμαστε. Τι κτηριακές υποδομές, τι υλικό, τι υποδομή γενικότερα. Με άλλα λόγια λείπει ένας σχεδιασμός μεσο-μακροπρόθεσμος που στόχο να έχει πραγματικά το μαθητή κι όχι τον βραχυπρόθεσμο στόχο που έχει σχετικά με τα 800 η κυβέρνηση (ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξει ο κ@λος μας).
Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Παλιά είχαμε ένα σχολείο χωρίς "δραστηριότητες", αν και δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο για επιστήμες και τέχνες όπως η θεατρική αγωγή, η πληροφορική, η μουσική, τα εικαστικά κλπ. Το αποτέλεσμα άρεσε σε κανέναν;; Έδινε διεξόδους στους μαθητές; Άνοιγε το μυαλό τους;; Ανέπτυσσε την κριτική σκέψη;;
Τώρα έχουμε ένα σχολείο με δραστηριότητες. Το θέμα δεν είναι να το απορρίψουμε, αλλά να παλέψουμε να μην γίνεται μπακαλοδουλειά. Να διατηρηθεί και να ενισχυθεί με όσα αναφέρει η rozy4 παραπάνω. Όσο για την κριτική σκέψη....δεν αναπτύσσεται παίρνοντας πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα;; Αλληλεπιδρώντας με διαφορετικούς ανθρώπους;;; Όταν έρχεται το παιδί σε επαφή με πολλά αντικείμενα και μάλιστα τέτοιου είδους (τέχνες και επιστήμες) δεν διευρύνεται το μυαλό του;; Δηλαδή υπάρχει ένας και μόνο τρόπος ανάπτυξης της κριτικής σκέψης και αν ναι ποιός είναι αυτός;; Τα φιλολογικά μαθήματα και τα μαθηματικά; Αν ναι θα μου επιτρέψετε να πω πως δυστυχως τόσα χρόνια που είχαμε στηριχθεί αποκλειστικά σε αυτά δεν λειτουργησαν και ιδιαίτερα.
Δεν γίνεται κουβέντα έτσι....3 φορές το εξήγησα...πόσες να το εξηγήσω...;;
Το θέμα δεν είναι να εξοστρακίζονται τα άλλα μαθήματα,αλλά πριν μπούνε να είχε γίνει καλή δουλειά στα ήδη υπάρχοντα!!
Έχετε δει κανέναν επιχειρηματία να ανοίγεται σε νέα επιχείρηση πριν βεβαιωθεί πως όσα έχει ήδη του αποφέρουν κέρδος...;;!!! Και μάλιστα αρκετό για να στηρίξει και την νέα επιχείρηση;;
Αλλιώς είναι μπακαλοδουλειά...αυτό λέω επί 2 σελίδες τώρα και όχι πως δεν είναι χρήσιμα τα άλλα μαθήματα!!
Φυσικα κάνοντας παραλληλισμό του σχολείου με επιχείρηση δεν σημαίνει πως το αντιμετωπίζω ως επιχείρηση...απλός παραλληλισμός είναι...
Δεν μπορείς όταν δεν έχεις βάσεις να φορτώνεις κι άλλο το οικοδόμημα με πρόσχημα πως θα γίνει πιο όμορφο...πώς να το κάνουμε;;
Και η rosy φυσικά και έχει δίκιο...και επειδή ακριβώς έχει δίκιο και επικρατεί η κατάσταση που περιέγραψε...όταν έγινε η είσοδος τόσων μαθημάτων σε ένα ήδη ρημαγμένο εκπαιδευτικό σύστημα φάνηκε πολύ οξύμωρο..και είναι!
Και ναι Χριστίνα...όταν δεν μπορούν οι μαθητές να μάθουν-χειριστούν σωστά την γλώσσα δεν μπορεί κανένα ερέθισμα να τους οδηγήσει σε οξύνοια...καλώς ή κακώς,σας αρέσει δεν σας αρέσει αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια της γλωσσολογίας και της παιδαγωγικής που την επισήμανε και ο panos...
Χμ...
Με τα γραφόμμενά μου απ' ότι ξαναδιάβασα σ' αυτά που έγραψα συμφωνώ μάλλον με την Χριστίνα...
Η διδακτική ανεπάρκεια στην διδασκαλία της γλώσσας και στα μαθηματικά δεν μπορεί να αποκλείσει τα άλλα. μαθήματα. Το αντίθετο μάλιστα, η διδασκαλία των πρόσθετων μαθημάτων μπορεί να βοηθήσει και στην εκμάθηση - εμπέδωση της γλώσσας και των μαθηματικών. Παράδειγμα:
Στο μάθημα της φυσικής πιστεύω πως οι μαθητές κατανοούν καλύτερα την έννοια της συνάρτησης και της γραφικής παράστασης, ενός σημαντικού μαθηματικού εργαλείου. Ακόμη στο μάθημα της φυσικής όταν καθοδηγώ την τάξη στην εξαγωγή ενός νόμου ή συμπεράσματος, ξέρω συνειδητά πως κάνω και μάθημα γλώσσας. Προσπαθώ να ανακαλέσω στην μνήμη των μαθητών γραμματικούς κανόνες και σχήματα, ενεργοποιώ τους καλούς μαθητές να με διορθώσουν :) και έτσι χαίρονται και μαθαίνουν οι πιο μέτριοι... ;)
Μπορώ να φανταστώ τις άπειρες δυνατότητες που δίνει το μάθημα της θεατρικής αγωγής. Μόνο η αναφορά στο έργο του Μρεχτ και στον παιδαγωγικό ρόλο του θεάτρου -σε όλα τα επίπεδα- μου προκαλεί δέος..., Θέατρο και ποιήση..., μουσική και ποίηση και τόσα άλλα...
ΥΓ. Φυσικά στο τέλος δεν θα διαφωνήσω τώρα με την Λώρα, γιατί γνωρίζω πως τώρα δεν σκέφτεται νηφάλια και μπορεί να μου έρθει μια καταιγίδα αντεπιχειρημάτων, λόγω των νεύρων από την έλλειψη νικοτίνης...
-
Άστα pano....δύσκολοι καιροί για να κόψεις το τσιγάρο...! :o :o :o
Αλλά εγώ δεν εννοώ να αποκλείσει η διδακτική ανεπάρκεια της διδασκαλίας της γλώσσας τα άλλα μαθήματα,αλλά το ότι έπρεπε να κάνουν το παν για να διορθωθεί αυτή η ανεπάρκεια πριν προχωρήσουν σε άλλα μαθήματα...
Θες με σεμινάρια σοβαρά και πιο αναλυτικά απ'τα ΠΕΚ,θες με αναμόρφωση των καθηγητικών σχολών εδώ και χρόνια που θα πρεπε όλοι να κάνουν μαθήματα διδακτικής,θες με αναμόρφωση των βιβλίων,θες με αξιολόγηση του διδακτικού έργου...; Εγώ είμαι υπέρ αυτού της αξιολόγησης...έφερε καλά αποτελέσματα στην Αγγλία...δεν ξέφραγο αμπέλι η διδασκαλία...και δεν εννοώ την αξιολόγηση την λεπτομερειακή,αλλά όταν υπάρχουν ακόμη φιλόλογοι (της παλαιάς κοπής) που γράφουν την θεωρία και τις ασκήσεις στον πίνακα για να τις αντιγράψουν τα παιδιά....ε...τι να πω;;
Όταν τα παιδιά αντιγράφουν μέσα στην τάξη το μάθημα λογικότατο είναι να επικεντρώνονται στο να αντιγράψουν σωστά και εγκαίρως παρά στις επεξηγήσεις της καθηγήτριας! Κι όμως τέτοια σκηνικά υπάρχουν ακόμη εν έτει 2011...
Λοιπόν...η αναμόρφωση και το ξεσκούριασμα των διδασκόντων ήταν απαραίτητο να γίνει και δεν έγινε....πάνω σ'αυτές τις σαθρές βάσεις...όλα άρπα κόλλα δουλειά θα είναι μονίμως στην Ελλάδα...
Αν και όποιος κατάλαβε τι λέω...κατάλαβε...