Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Αδιόριστοι Εκπαιδευτικοί => Πίνακες αναπληρωτών - Εξετάσεις ΑΣΕΠ => Κλάδος ΠΕ60 Νηπιαγωγών => Μήνυμα ξεκίνησε από: npanag στις Οκτωβρίου 17, 2013, 07:17:16 pm

Τίτλος: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: npanag στις Οκτωβρίου 17, 2013, 07:17:16 pm
Ας με συγχωρήσουν όσες και όσοι περιμένουν με τεράστια αγωνία την επόμενη φάση αναπληρωτών, όμως θέλω να μεταφέρω το ακόλουθο ερώτημα φίλης νηπιαγωγού της γυναίκας μου:

Σε ένα ολοήμερο νηπιαγωγείο συμμετέχει και ένα αυτιστικό κοριτσάκι συνοδευόμενο μάλιστα και από μια κοπέλα φιλόλογο που έχει κάνει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδικής αγωγής. Η επιχειρηματολογία είναι ότι καλύτερα το παιδί να είναι σε ολοήμερο παρά σε σχολείο παιδιών με ειδικές ανάγκες, γιατί  έτσι θα προσαρμοστεί καλύτερα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν προσαρμόζεται κι διακόπτει κι ενοχλεί το μάθημα πολλές φορές φωνάζοντας και κλαίγοντας. Μιλάει ελάχιστα και δεν συμμετέχει στις δραστηριότητες. Τις περισσότερες δραστηριότητες δεν τις αντιλαμβάνεται καν.

Ερωτήματα:

- Μπορεί ένα αυτιστικό παιδί να συμμετέχει σε ολοήμερο ή είναι παράτυπο; Γι αυτό δε φτιάχτηκαν τα σχολεία ειδικής αγωγής; Οι νηπιαγωγοι λένε ότι το παιδί εκτός από το ότι ενοχλεί το μάθημα, δεν προσαρμόζεται καθόλου.

- Μπορεί κάποιο άτομο μη νηπιαγωγός να βρίσκεται μέσα στην αίθουσα του ολοήμερου με σκοπό να προσέχει το αυτιστικό παιδί; Σε παράκληση των νηπιαγωγών η κοπέλα να πάρει το παιδί έξω από την αίθουσα όταν αυτό ενοχλεί, αυτή επιμένει και λέει : "μα αν το βγάλω πώς θα προσαρμοστεί το παιδί;"

- Σε ερώτηση της νηπιαγωγού σε σχολική σύμβουλο, εκείνη είπε ότι μπορεί η κοπέλα να συνοδεύει το αυτιστικό παιδί μέσα στην τάξη. Είναι είπε κάτι που γίνεται. Είναι έτσι;


Σας ευχαριστώ
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: bikinogata στις Οκτωβρίου 17, 2013, 10:58:42 pm
Κανονικά τα παιδιά με ειδικές ανάγκες κ ειδικα αυτα με αυτισμό πρέπει να είναι μόνο στο κλασικό γιατί στο ολοήμερο είναι πολλές οι ώρες και κουράζονται περισσότερο. Στο σχολείο μιας γνωστής μου οι γονείς χτυπιόταν για να κάθεται κ στο ολοήμερο. Κατέφυγαν στον διευθυντή εκπαίδευσης κ κει τους διαβεβαιωσαν ότι μπορεί να γραφτεί (κλασικοι διπλωμάτες γλύφτες). Να μιλήσει με το ΚΕΔΔΥ κ το σχολικό σύμβουλο ειδικής αγωγής. Αυτοί είναι οι αρμόδιοι για να της πουν τι πρέπει να κάνει.
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: Theoanagn στις Οκτωβρίου 17, 2013, 11:09:02 pm
Από όσο γνωρίζω εγώ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από την νομοθεσία να συμμετέχει στο ολοήμερο παιδί με ειδικές ανάγκες (με διάγνωση από ΚΕΔΔΥ). Επίσης απαγορεύεται να υπάρχει κάποιος μέσα στην τάξη εκτός των εκπαιδευτικών χωρίς γραπτή άδεια από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης. Η κοπέλα που συνοδεύει το παιδί με ποια ιδιότητα είναι εκεί? Αν δεν έχει προσληφθεί ως νηπιαγωγός ειδικής...δεν νομίζω πως επιτρέπεται να είναι μέσα στην τάξη...κι αν είναι έτσι πρέπει να το ψάξετε γιατί αν συμβεί οτιδήποτε...από ατύχημα μέχρι καταγγελία από γονέα άλλου παιδιού... θα είναι συνυπεύθυνες και οι νηπιαγωγοί που το δέχονται και θα βρουν το μπελά τους.
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: achilleas23 στις Οκτωβρίου 17, 2013, 11:22:18 pm
Επιτρέπεται σε αυτιστικά παιδιά να έχουν ιδιωτικό ειδικό βοηθό για παράλληλη στήριξη σε σχολεία, αν έχουν πάρει την άδεια από τη διεύθυνση.

http://edu.klimaka.gr/leitoyrgia-sxoleivn/eidikhs-agoghs/1342-enhmerwsh-gia-thn-parallhlh-sthrixh.html¨

Το γράφει στο
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: MARKOS στις Οκτωβρίου 17, 2013, 11:30:19 pm
Εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. Προσωπική αποψη: νομιζω πως θα ειναι πολύ καλυτερο και για το παιδι και για τα άλλα παιδια και για τις νηπιαγωγους.
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: Li0 στις Οκτωβρίου 17, 2013, 11:47:54 pm
εξαρταται σε ποιο φασμα ανήκει το παιδί. Ο αυτισμός είναι φάσμα, όχι πάθηση. Πχ αν είναι υψηλής λειτουργικότητας είναι διαφορετικό από το να είναι με νοητική καθυστέρηση. Η διάγνωση του κεδδυ τι λέει? Και ναι επιτρέπεται να υπάρχει συνοδός
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: niina στις Οκτωβρίου 18, 2013, 12:03:39 am
Ποιος ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ σε ενα μαθητη να πάει σχολείο???????????????? είναι ευθυνη του μαθητη να προσαρμοστεί στο σχολείο ή ειναι ευθυνη του δασκαλου να κάνει τα πάντα ώστε να προσαρμοστεί ο καθε μαθητης του??????? Ο δασκαλος έχει ευθυνη να επιμορφωθει στα νέα δεδομενα που υπαρχουν στην ειδικη εκπαιδευση και τα νεα δεδομενα ονομαζεται ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ( INCLUSIVE EDUCATION)!!!!!!!!! δεν ζουμε πλεον στο 1960 που κλεινονταν τα παιδια με αυτισμο, down, με νοητικη υστέρηση σε ιδρύματα ως μιάσματα και ντροπη για την οικογενεια και την κοινωνια!!!!! θα παραπονεθει γονιός γιατι ο "άριστος" γιος/ κορη του παρεμποδίζεται στη μαθηση απο τον μαθητη με αυτισμό!!!???????????? ο γονιος του μαθητη με αυτισμό σε ποιον πρέπει να παραπονεθει που το παιδι του αντιμετωπιζεται ως το "κακομοιρο" της κοινωνίας και δεν έχει τα ίδια δικαιώματα στην εκπαιδευση με εμας τους "κανονικούς"!!!!!!! Ένα παιδι με αυτισμό δεν έιναι άρρωστο, ειναι ένα παιδι με ιδιαιτερα χαρισματα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται!! ως εκπαιδευτικοί ωφείλουμε να διαμορφώσουμε την διδασκαλία μας όταν έχουμε ένα τέτοιο ιδιαιτερο μαθητη... και όχι ο μαθητης να προσαρμοστεί σε εμάς!! και μια διορθωση στον τίτλο του θέματος : δεν υπάρχουν αυτιστικά παιδιά ... υπάρχουν παιδιά με αυτισμό ...και ο λόγος του ότι πρέπει να απαγορευθουν τέτοια επιθετα είναι το ότι το συγκριμένο άτομο δεν το χαρακτηριζει μόνο το ότι έχει αυτισμό αλλά έχει και άλλα χαρισματα..!! Δυστηχώς όμως η άγνοια μας ως εκπαιδευτικοι μας κάνουν να έχουμε τετοιου είδους απορίες!!! Η πολιτεία δεν έχει κάνει τίποτα για να μας ενημερώσει .... αλλα το μονο που μας ωθεί να κάνουμε είναι να τσακωνόμαστε για το ποιοι θα περασουν πρώτοι στους πίνακες ειδικής αγωγής ... οι έχοντες σεμιναρίο ή οι έχοντες μεταπτυχιακό??

Αυτα τα λίγα ... ελπίζω να λύθηκαν οι απορίες σας σχετικα με το που ανηκει ο μαθητης με αυτισμό και η απαντηση είναι μια : ανηκει και είναι μέλος της κοινωνίας μας !!!!!

Μια μεταπτυχιακή φοιτητρια ειδικης αγωγής!
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: vickyN στις Οκτωβρίου 18, 2013, 12:08:37 am
H απάντηση μου και στα τρία ερωτήματα είναι σίγουρα ΟΧΙ. Και εξηγούμαι :
-Καταρχήν έχει το παιδάκι γνωμάτευση από ΚΕΔΔΥ και έγκριση από το υπουργείο για παράλληλη στήριξη? Κατά τη γνώμη μου "ένα σοβαρό" ΚΕΔΔΥ δε θα έδινε γνωμάτευση σε παιδί που δε μπορεί να παρακολουθήσει το πρόγραμμα της τάξης του (π.χ. μιλάει ελάχιστα και δεν αντιλαμβάνεται δραστηριότητες-μήπως έχει ΚΑΙ νοητική υστέρηση??)
(Ν. 3699/2008, άρθρο 6, παρ β). Η μόνη εξαίρεση που επιτρέπει ο νόμος στο ΚΕΔΔΥ να γνωματεύσει παράλληλη στήριξη σε μία τέτοια περίπτωση είναι να μην υπάρχει στην περιοχή Ειδικό Σχολείο ή ΤΕ (μάλιστα η απόφασή του θα πρέπει να είναι απολύτως αιτιολογημένη-εγκ. 75717/Γ6/04-06-2013.
-Ακόμη και να έχει γνωματεύσει το ΚΕΔΔΥ παράλληλη στήριξη (που δε νομίζω), αυτή χορηγείται μέχρι τις 12:30 στο νηπιαγωγείο. Κατόπιν το παιδί πηγαίνει σπίτι του και δεν παρακολουθεί ολοήμερο (είναι σαν ένα "φυσιολογικό" παιδάκι να κάθεται στο σχολείο ενώ είναι γραμμένο στο κλασικό τμήμα και να έχει σχολάσει η δασκάλα του-μόνο του θα κάτσει????). Επίσης, στο ολοήμερο δε γίνεται φύλαξη αλλά κανονικό αναλυτικό πρόγραμμα! :o
-Ο ειδικός βοηθός (αν είναι νόμιμα εκεί η συγκεκριμένη κοπέλα) ακολουθεί και εφαρμόζει το αναλυτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου. Η φιλόλογος τι κάνει εκεί με το παιδί? Οδύσσεια????
Γνωρίζω (και πολύ σωστά) πρωτοβάθμια που δεν ενέκρινε παρόμοια περίπτωση βοηθού σε δημοτικό σχολείο.
Αλήθεια για ποια περιοχή μιλάς?
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: niina στις Οκτωβρίου 18, 2013, 12:27:42 am
ως δάσκαλοι ειμαστε αξιοι της μοίρας και όχι γιατι δεν γνωρίζουμε αλλα γιατι δεν θελουμε να μαθουμε!! ειμαστε βολεμενοι στο καθεστώς που ισχυεί και γιατι αλλωστε να ξεβολευτουμε εμεις εφόσον υπάρχουν τα ειδικα σχολεια ?? τι θα απογίνουν αυτοί?? που να ψάχνουν δουλεια τώρα σε κανονικά σχολεία??? αφου μια χαρα τα έχουμε "μαντρωμένα" τα "αυτιστικά" στους ειδικούς χώρους !!! γιατι να αλλαξει άλλωστε το καθεστώς ?? γιατί μπορουν να μάθουν?? αφου ειναι "άρρωστα" .. έχουν και διαγνωση απο το ΚΕΔΔΥ.... άρα γιατι να αλλαξουμε εμεις τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο διδασκαλία μας εφόσον το κράτος εθελοτυφλεί!!!

οι νομοι συνάδελφοι είναι για να αλλαζουν ... αλλα αν δεν αλλαξουμε εμεις πρώτα αυτον τον ρατσισμό και αυτην την αδικία που βιώνουν τα άτομα με ειδικές αναγκες ποιος θα την αλλάξει...!!!!!

απλα ας σκεφτουμε λίγο!!
(η φιλολογος είναι πρωτο πτυχιο το δευτερο είναι εκπαιδευτικός ειδικης αγωγής και ειναι υποχρεωμένη να είνα διπλα στον μαθητη της και να τον παροτρύνει να συμμετέχει παντου είτε μας αρέσει είτε όχι)
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: vickyN στις Οκτωβρίου 18, 2013, 12:46:28 am
@niina
Ένα σχολείο, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι διοικητική μονάδα και λειτουργεί με συγκεκριμένους νόμους.
Επίσης, τί εννοείς όταν λες τί θα απογίνουν οι συνάδελφοι των ειδικών σχολείων? Εσύ ξέρει πολλούς, γιατί εγώ μόνο για ελλείψεις γνωρίζω στα ειδικά σχολεία.
Τέλος, αν τελειώσει το ΕΣΠΑ (κονδύλια δεν υπάρχουν για του χρόνου, απορροφήθηκαν φέτος και αυτά που αντιστοιχούσαν για του χρόνου http://seepea-stella.blogspot.gr/2013/10/blog-post_9355.html-5η παρ.) μοιραία ΟΛΑ τα παιδιά με ειδικές ανάγκες θα φοιτήσουν στα ειδικά σχολεία, με το ελάχιστο μόνιμο προσωπικό (μετακινήσεις μονίμων εκπαιδευτικών των ΤΕ στα ειδικά σχολεία-προάγγελος των εξελίξεων!!!)
Όπως καταλαβαίνεις εγώ μιλάω ρεαλιστικά και όχι θεωρητικά.

Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: niina στις Οκτωβρίου 18, 2013, 01:06:40 am
@niina
Ένα σχολείο, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι διοικητική μονάδα και λειτουργεί με συγκεκριμένους νόμους.
Επίσης, τί εννοείς όταν λες τί θα απογίνουν οι συνάδελφοι των ειδικών σχολείων? Εσύ ξέρει πολλούς, γιατί εγώ μόνο για ελλείψεις γνωρίζω στα ειδικά σχολεία.
Τέλος, αν τελειώσει το ΕΣΠΑ (κονδύλια δεν υπάρχουν για του χρόνου, απορροφήθηκαν φέτος και αυτά που αντιστοιχούσαν για του χρόνου http://seepea-stella.blogspot.gr/2013/10/blog-post_9355.html-5η παρ.) μοιραία ΟΛΑ τα παιδιά με ειδικές ανάγκες θα φοιτήσουν στα ειδικά σχολεία, με το ελάχιστο μόνιμο προσωπικό (μετακινήσεις μονίμων εκπαιδευτικών των ΤΕ στα ειδικά σχολεία-προάγγελος των εξελίξεων!!!)
Όπως καταλαβαίνεις εγώ μιλάω ρεαλιστικά και όχι θεωρητικά.

αυτο ειναι το προβλημα .. ότι δεν θα έπρεπε καν να μιλαμε για ειδικα σχολεια !!! αυτο λοιπον το καθεστώς πρέπει να αλλαξει και δεν μιλω για θεωρια μιλω για πραξη αυτο το πραγμα μονο στην Ελλαδα συμβαίνει !! αν μελετησεις προσεκτικα τα καινουργια αναλυτικα όλο και μιλανε για συμπεριληπτικη εκπαιδευση ολο και το φερνουν και ειδικα των ειδικων σχολειων αλλα ειναι τοσο άσχετοι εκει στο υπουργείο που προσπαθουν να το κάνουν αναποδα καταργόντας στην ουσια τα ειδ σχολεια (μεσω ΕΣΠΑ) (για μενα πρεπει να καταργηθουν) αντι να ενημερώσουν ουσιαστικα τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντες ώστε να αλλαξει επιτέλους η νοοτροπια του σχολείου!!! και ναι το σχολείο είναι διοικ μοναδα αλλα ποιος το διοικεί και με ποια νοοτροπία και ποια κουλτουρα ?? με την κουλτουρα της ασυλοποιησης?? ή του εγκλεισμού?? ή της απομονωσης?? ή του ρατσισμού?? το ότι δεν ξερουμε πως να διδαξουμε αυτα τα παιδια δεν σημαινει οτι δεν μπορουμε να τα διδαξουμε ή ότι δεν μπορουν να μάθουν.. απλα πρεπει να αλλαξουμε την στάση μας απεναντι τους και να επιδειωξουμε μονοι μας την επιμορφωση σε τέτοια θέματα!!! ώστε να μπορεσουμε να τα βοηθησουμε ουσιαστικα και όχι να γινονται μπαλακι στα συμφέροντα του κάθε υπουργου και του καθε δασκαλου και του καθε διευθυντη σχολειου και να στέλνονται απο τον Άννα στον Καιάφα και πάλι πίσω !!!!!!
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: κορφας στις Οκτωβρίου 18, 2013, 01:16:13 am
Ποιος ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ σε ενα μαθητη να πάει σχολείο???????????????? είναι ευθυνη του μαθητη να προσαρμοστεί στο σχολείο ή ειναι ευθυνη του δασκαλου να κάνει τα πάντα ώστε να προσαρμοστεί.......

Κατά την κείμενη νομοθεσία:
-Το νήπιο μπορεί να φοιτά σε ολοήμερο
-Εφόσον τηρούνται οι προαναφερθείσες παραπομπές (ιδιωτική πα/λη στήριξη για μαθητές με αυτισμό) καλώς έκανε η οικογένεια έστω κι αν είναι φιλόλογος η εκπ/κος της παράλληλης

Κατά το πρακτέο:
-Οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να "διαφοροποιούν" ώστε το παιδί να δύναται να συμμετέχει σε ΟΛΕΣ τις δραστηριότητες

Κατά το επιθυμητό:
-Η εκπαιδευτικός της παράλληλης να μπορεί να παραμένει όλη την ημέρα (λέμε τώρα), νομικά γίνεται, το οικονομικό της οικογένειας είναι ένα θέμα

Κατά το ιδανικό:
-Να μην χρειαζόταν καν να γίνεται η συζήτηση αυτή και ως κοινωνία να μην διανοούμασταν καν να το θέτουμε ως θέμα και να γράφονται και ανακρίβειες (αναφέρομαι σε διάφορα ποστ)

Στο δια ταύτα: Από προσωπική εμπειρία σε παρόμοια περίπτωση ως παράλληλη....δύσκολα τα πράγματα. Είναι κατά την άποψη μου για πολλά παιδιά κουραστικό. Για ένα μαθητή με αυτισμό είναι ίσως ακόμη πιο κουραστικό λαμβάνοντας υπόψη και το υπόλοιπο πρόγραμμα ζωής που συνήθως έχει (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, δραστηριότητες σε ομάδες, Α
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: vickyN στις Οκτωβρίου 18, 2013, 01:27:16 am
@niina, @κορφας
Σεβαστές οι απόψεις σας, αλλά μπορείτε να μου κάνετε και κάποιες νομικές παραπομπές όπως έκανα και εγώ για να τις υποστηρίξετε και ρεαλιστικά???
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: κορφας στις Οκτωβρίου 18, 2013, 01:55:32 am
Το λοιπόν:
-Το συνταγματικό δικαίωμα κάθε παιδιού να απολαμβάνει δημόσια δωρέαν παιδεία
-Νομός 3699/2008 όπου γίνεται υποχρεωτική η εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ανεξαιρέτως (αν θα είναι ολοήμερο/κλασσικό) συνεπώς ισχύει η κοινή νομοθεσία για την εγγραφή ενός νηπίου σε ολοήμερο τμήμα
-Ως προς την ιδιωτική παράλληλη από το λινκ http://edu.klimaka.gr/leitoyrgia-sxoleivn/eidikhs-agoghs/1342-enhmerwsh-gia-thn-parallhlh-sthrixh.html

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΥΤΟΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2013-2014
Αρ.Πρωτ.75717/Γ6/04-06-2013/ΥΠΑΙΘΠΑ

 B. Παράλληλη στήριξη αυτιστικών μαθητών από Ειδικό
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: emmaki στις Οκτωβρίου 18, 2013, 09:33:59 am
Ο/η κόρφας έθεσε πολύ σωστά το θέμα.

Το ΚΕΔΔΥ προτείνει κάτι και οι γονείς επιλέγουν τι τελικά θα κάνουν. Ως ιδιώτης βοηθός μπορεί να προσληφθεί οποιοσδήποτε, αρκεί να υπάρχει η απόφαση του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου (η πρωτοβάθμια δεν αποφασίζει, μόνο ενημερώνεται για την ύπαρξη τρίτου ατόμου στο σχολείο). Για να είναι η κοπέλα ως ιδιώτης βοηθός, πάει να πει ότι το σχολείο τη δέχτηκε......
Αν το παιδί συνοδεύεται στο ολοήμερο πρόγραμμα, δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει από τη συμμετοχή του σε αυτό. Ακόμα και αν δεν συνοδεύεται, αλλά επιθυμούν οι γονείς να φοιτήσει σε ολοήμερο, πάλι δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει! Δεν καλύπτεται νομικά από πουθενά!
Επίσης, (και αυτό δεν αφορά μόνο τα παιδιά με ΔΑΔ) αν δεν υπάρχει Ε
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: xristis23 στις Οκτωβρίου 18, 2013, 09:46:28 am
Υπενθυμίζω ότι το ΚΕΔΔΥ ΓΝΩΜΟΔΟΤΕΙ και ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ σε ποιό σχολείο θα φοιτήσει ο μαθητής. Ο γονιός επιλέγει και η μη αποδοχή του μαθητή από τη σχολική μονάδα μπορεί να φτάσει ως και σε εισαγγελική παρέμβαση όπως συνέβη δυστυχώς πριν 4-5 χρόνια σε δημοτικό της Γ Αθήνας.

σύμφωνα με τα τελευταία (4186/2013) η απόφαση του ΚΕΔΔΥ είναι δεσμευτική και, αν υπάρχει διάσταση απόψεων με τους γονείς για οποιοδήποτε λόγο, έχουν δικαίωμα να προσφύγουν σε
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: emmaki στις Οκτωβρίου 18, 2013, 09:57:15 am
σύμφωνα με τα τελευταία (4186/2013) η απόφαση του ΚΕΔΔΥ είναι δεσμευτική και, αν υπάρχει διάσταση απόψεων με τους γονείς για οποιοδήποτε λόγο, έχουν δικαίωμα να προσφύγουν σε
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: vickyN στις Οκτωβρίου 18, 2013, 02:49:34 pm
@κορφας
Δεν πειράζει που δεν έχεις για όλα τα θέματα παραπομπή σε νομοθεσία. Ως προς την παρακάτω άποψή σου :

-Το συνταγματικό δικαίωμα κάθε παιδιού να απολαμβάνει δημόσια δωρεάν παιδεία
Δημόσια δωρεάν παιδεία προσφέρεται και στα ειδικά σχολεία, είτε μας αρέσει είτε όχι (εκτός και αν αυτά έγιναν ιδιωτικά και δεν το γνωρίζω).
-Νομός 3699/2008 όπου γίνεται υποχρεωτική η εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ανεξαιρέτως (αν θα είναι ολοήμερο/κλασσικό) συνεπώς ισχύει η κοινή νομοθεσία για την εγγραφή ενός νηπίου σε ολοήμερο τμήμα
Η φοίτηση σε ολοήμερο δεν είναι υποχρεωτική (γνωρίζουμε εξάλλου πόσα ολοήμερα σχολεία δεν λειτουργούν, ώστε το υπουργείο να καλύψει τα πρωϊνά τμήματα, επιπλέον στα δημοτικά θα πρέπει απαραίτητα από φέτος να δουλεύουν αποδεδειγμένα και οι δύο γονείς).  Οι δημόσιες παράλληλες στηρίξεις ολοκληρώνονται στις 12:30, το ίδιο θα πρέπει και οι ιδιωτικές, αλλιώς υπάρχει σαφής παράτυπος διαχωρισμός.

-Αρ.Πρωτ.75717/Γ6/04-06-2013/ΥΠΑΙΘΠΑ
Ως προς την ερμηνεία της εγκυκλίου, η έγκριση για την παρουσία ειδικού βοηθού δίνεται από την οικεία Α/θμια Δ/νση (και πράγματι γνωρίζω Α/θμια που για συγκεκριμένους λόγους την απέρριψε). Ο Δ/ντης του σχολείου απλά τη γνωστοποιεί προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

@emmaki
-Οι γονείς δεν επιλέγουν το πλαίσιο φοίτησης στην ειδική αγωγή (π.χ. ΤΕ ή παράλληλη στήριξη). Αυτό το προτείνει αποκλειστικά και μόνο το ΚΕΔΔΥ. Αν οι κηδεμόνες διαφωνούν, τότε μπορούν να προσφύγουν στην δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ. Αν αυτή π.χ. προτείνει το ειδικό σχολείο (όπως π.χ. το ΚΕΔΔΥ) οι γονείς ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να το γράψουν σε ΤΕ και ούτε κατά διάνοια να προσλάβουν βοηθό. Απλά μπορούν να το εγγράψουν σε ένα κανονικό σχολείο χωρίς καμία υποστήριξη και ο Θεός βοηθός!!! Αυτό σημαίνει ότι η γνωμοδότηση της β/θμιας ΕΔΕΑ είναι οριστική.
(Ν. 4186/2013, άρθ. 28, παρ. 14).
-Όσον αφορά το ΠΔ 200/98 για τη λειτουργία των νηπιαγωγείων :
Αυτό αναφέρεται στη φοίτηση μη διεγνωσμένων μαθητών (π.χ. ΔΑΔ) γι αυτό την ύπαρξη τρίτων ατόμων την εγκρίνει η Σύμβουλος της προσχολικής αγωγής και όχι κάποιος πιο ειδικός (π.χ. ΚΕΔΔΥ ή σύμβουλος εαε).
-Πρώιμη αποχώρηση ΑΜΕΑ (εγκ. Φ12/1254/131832/Γ1/20-10-2010) :
"Σύμφωνα με το Ν. 3699/2008, ένας μαθητής με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για να φοιτήσει στο γενικό σχολείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης απαιτείται γνωμάτευση από το αρμόδιο ΚΕΔΔΥ. Η γνωμάτευση του εκάστοτε ΚΕΔΔΥ αναφέρει ότι :
1. To γενικό σχολείο είναι το πλέον κατάλληλο εκπαιδευτικό πλαίσιο για να φοιτήσει ο μαθητής με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
2. Ο μαθητής μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του υπάρχοντος εκπαιδευτικού προγράμματος.
3. Τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν-αν και όταν χρειάζεται-προκειμένου να διευκολυνθεί η φοίτηση του συγκεκριμένου μαθητή, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται η πρώιμη αποχώρησή του.
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: anjee στις Οκτωβρίου 18, 2013, 04:50:30 pm
Ξερω οτι αυτο που ρωταω ειναι ασχετο με το θεμα αλλα θα εκτιμουσα μια απαντηση απο οποιον-α ξερει.
Το συγκεκριμενο προγραμμα-σεμιναριο http://kemepse.com/, δινει τη δυνατοτητα ενταξης στους πινακες ειδικης;; Ή ειναι απλα για ατομικη επιμορφωση και επαγγελματικη χρηση περα απο τον ασεπ;
Ευχαριστω.

* ειναι η πρωτη φορα που μαθαινω για το συγκεκριμενο προγραμμα και δεν ξερω τι ισχυει...
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: river στις Οκτωβρίου 18, 2013, 04:56:57 pm
Είναι λίγο παγίδα γιατί μια το αναφέρουν ως επιμορφωτικό πρόγραμμα και μια ως σεμινάριο.Γενικά σύμφωνα με τα παιδιά που έχουν γράψει παραπάνω μόνο με μεταπτυχιακό μπαίνεις στους πίνακες ή αν έχεις τέκνο με αναπηρία.
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: anjee στις Οκτωβρίου 18, 2013, 05:02:54 pm
Είναι λίγο παγίδα γιατί μια το αναφέρουν ως επιμορφωτικό πρόγραμμα και μια ως σεμινάριο.Γενικά σύμφωνα με τα παιδιά που έχουν γράψει παραπάνω μόνο με μεταπτυχιακό μπαίνεις στους πίνακες ή αν έχεις τέκνο με αναπηρία.

Σε ευχαριστω πολυ!!
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: niina στις Οκτωβρίου 18, 2013, 06:21:48 pm
Κατά την κείμενη νομοθεσία:
-Το νήπιο μπορεί να φοιτά σε ολοήμερο
-Εφόσον τηρούνται οι προαναφερθείσες παραπομπές (ιδιωτική πα/λη στήριξη για μαθητές με αυτισμό) καλώς έκανε η οικογένεια έστω κι αν είναι φιλόλογος η εκπ/κος της παράλληλης

Κατά το πρακτέο:
-Οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να "διαφοροποιούν" ώστε το παιδί να δύναται να συμμετέχει σε ΟΛΕΣ τις δραστηριότητες

Κατά το επιθυμητό:
-Η εκπαιδευτικός της παράλληλης να μπορεί να παραμένει όλη την ημέρα (λέμε τώρα), νομικά γίνεται, το οικονομικό της οικογένειας είναι ένα θέμα

Κατά το ιδανικό:
-Να μην χρειαζόταν καν να γίνεται η συζήτηση αυτή και ως κοινωνία να μην διανοούμασταν καν να το θέτουμε ως θέμα και να γράφονται και ανακρίβειες (αναφέρομαι σε διάφορα ποστ)

Στο δια ταύτα: Από προσωπική εμπειρία σε παρόμοια περίπτωση ως παράλληλη....δύσκολα τα πράγματα. Είναι κατά την άποψη μου για πολλά παιδιά κουραστικό. Για ένα μαθητή με αυτισμό είναι ίσως ακόμη πιο κουραστικό λαμβάνοντας υπόψη και το υπόλοιπο πρόγραμμα ζωής που συνήθως έχει (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, δραστηριότητες σε ομάδες, Α
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: emmaki στις Οκτωβρίου 18, 2013, 09:24:01 pm
@κορφας
Δεν πειράζει που δεν έχεις για όλα τα θέματα παραπομπή σε νομοθεσία. Ως προς την παρακάτω άποψή σου :

-Το συνταγματικό δικαίωμα κάθε παιδιού να απολαμβάνει δημόσια δωρεάν παιδεία
Δημόσια δωρεάν παιδεία προσφέρεται και στα ειδικά σχολεία, είτε μας αρέσει είτε όχι (εκτός και αν αυτά έγιναν ιδιωτικά και δεν το γνωρίζω).
-Νομός 3699/2008 όπου γίνεται υποχρεωτική η εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ανεξαιρέτως (αν θα είναι ολοήμερο/κλασσικό) συνεπώς ισχύει η κοινή νομοθεσία για την εγγραφή ενός νηπίου σε ολοήμερο τμήμα
Η φοίτηση σε ολοήμερο δεν είναι υποχρεωτική (γνωρίζουμε εξάλλου πόσα ολοήμερα σχολεία δεν λειτουργούν, ώστε το υπουργείο να καλύψει τα πρωϊνά τμήματα, επιπλέον στα δημοτικά θα πρέπει απαραίτητα από φέτος να δουλεύουν αποδεδειγμένα και οι δύο γονείς).  Οι δημόσιες παράλληλες στηρίξεις ολοκληρώνονται στις 12:30, το ίδιο θα πρέπει και οι ιδιωτικές, αλλιώς υπάρχει σαφής παράτυπος διαχωρισμός.

-Αρ.Πρωτ.75717/Γ6/04-06-2013/ΥΠΑΙΘΠΑ
Ως προς την ερμηνεία της εγκυκλίου, η έγκριση για την παρουσία ειδικού βοηθού δίνεται από την οικεία Α/θμια Δ/νση (και πράγματι γνωρίζω Α/θμια που για συγκεκριμένους λόγους την απέρριψε). Ο Δ/ντης του σχολείου απλά τη γνωστοποιεί προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

@emmaki
-Οι γονείς δεν επιλέγουν το πλαίσιο φοίτησης στην ειδική αγωγή (π.χ. ΤΕ ή παράλληλη στήριξη). Αυτό το προτείνει αποκλειστικά και μόνο το ΚΕΔΔΥ. Αν οι κηδεμόνες διαφωνούν, τότε μπορούν να προσφύγουν στην δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ. Αν αυτή π.χ. προτείνει το ειδικό σχολείο (όπως π.χ. το ΚΕΔΔΥ) οι γονείς ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να το γράψουν σε ΤΕ και ούτε κατά διάνοια να προσλάβουν βοηθό. Απλά μπορούν να το εγγράψουν σε ένα κανονικό σχολείο χωρίς καμία υποστήριξη και ο Θεός βοηθός!!! Αυτό σημαίνει ότι η γνωμοδότηση της β/θμιας ΕΔΕΑ είναι οριστική.
(Ν. 4186/2013, άρθ. 28, παρ. 14).
-Όσον αφορά το ΠΔ 200/98 για τη λειτουργία των νηπιαγωγείων :
Αυτό αναφέρεται στη φοίτηση μη διεγνωσμένων μαθητών (π.χ. ΔΑΔ) γι αυτό την ύπαρξη τρίτων ατόμων την εγκρίνει η Σύμβουλος της προσχολικής αγωγής και όχι κάποιος πιο ειδικός (π.χ. ΚΕΔΔΥ ή σύμβουλος εαε).
-Πρώιμη αποχώρηση ΑΜΕΑ (εγκ. Φ12/1254/131832/Γ1/20-10-2010) :
"Σύμφωνα με το Ν. 3699/2008, ένας μαθητής με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για να φοιτήσει στο γενικό σχολείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης απαιτείται γνωμάτευση από το αρμόδιο ΚΕΔΔΥ. Η γνωμάτευση του εκάστοτε ΚΕΔΔΥ αναφέρει ότι :
1. To γενικό σχολείο είναι το πλέον κατάλληλο εκπαιδευτικό πλαίσιο για να φοιτήσει ο μαθητής με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
2. Ο μαθητής μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του υπάρχοντος εκπαιδευτικού προγράμματος.
3. Τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν-αν και όταν χρειάζεται-προκειμένου να διευκολυνθεί η φοίτηση του συγκεκριμένου μαθητή, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται η πρώιμη αποχώρησή
 του.

Επέτρεψε μου να διαφωνήσω!!!
Είναι καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε σχεδόν καθημερινά στο ΚΕΔΔΥ και η απάντηση από το υπουργείο είναι "ο γονιός έχει δικαίωμα να εγγράψει το παιδί του όπου θέλει. Το ΚΕΔΔΥ προτείνει και δεν μπορεί να επιβάλλει". Όσο για την ιδιωτική παράλληλη η απάντηση του υπουργείου είναι "αν συμφωνούν οι εκπαιδευτικοί, πηγαίνει κανονικά ο ιδιώτης στο σχολείο". Τέλος για το ολοήμερο μας είπαν προχθές (τότε προέκυψε θέμα με νηπιαγωγείο που δεν θέλει παιδί με ΝΚ στο ολοήμερο) "Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει παιδί για κανέν λόγο".
Και ως νομοθετικό πλαίσιο παραθέτουν αυτά που ανέφερα παραπάνω.
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: Nora Kak στις Οκτωβρίου 18, 2013, 09:44:19 pm
Να θέσω μια απορία;;
Η φιλόλογος μεν ειναι καταρτισμένη με ένα μεταπτυχιακό ειδικής αγωγής, αλλά τι γνωρίζει από πρόγραμμα νηπιαγωγείου; Πως μπορεί να βοηθήσει ένα νήπιο;
Πέρσι που δούλευα ως νηπιαγωγός σε παράλληλη στήριξη, έτυχε να γνωρίσω σε διπλανό νηπιαγωγείο νηπιαγωγό που δούλευε ιδιωτικά ως παράλληλη. Χρειάστηκε ένα σωρό χαρτιά για να πάρει την άδεια να υπάρχει μέσα στην τάξη. Θυμάμαι ότι έστειλε το πτυχίο της. Μάλιστα η σύμβουλος είχε πει σε συνέλευση, ότι ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπορεί να μπει στην τάξη αν δεν πάρει άδεια από αυτήν και ότι δεν μπορεί ο καθένας να έρχεται και να ζητάει την άδεια της και πως αλλιώς να προστατεύσει τις νηπιαγωγούς που δουλεύουν εκεί αν επιτρέπει τον καθένα να μπαίνει με το έτσι θέλω.
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: vickyN στις Οκτωβρίου 18, 2013, 09:58:39 pm
Επέτρεψε μου να διαφωνήσω!!!
Είναι καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε σχεδόν καθημερινά στο ΚΕΔΔΥ και η απάντηση από το υπουργείο είναι "ο γονιός έχει δικαίωμα να εγγράψει το παιδί του όπου θέλει. Το ΚΕΔΔΥ προτείνει και δεν μπορεί να επιβάλλει". Όσο για την ιδιωτική παράλληλη η απάντηση του υπουργείου είναι "αν συμφωνούν οι εκπαιδευτικοί, πηγαίνει κανονικά ο ιδιώτης στο σχολείο". Τέλος για το ολοήμερο μας είπαν προχθές (τότε προέκυψε θέμα με νηπιαγωγείο που δεν θέλει παιδί με ΝΚ στο ολοήμερο) "Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει παιδί για κανέν λόγο".
Και ως νομοθετικό πλαίσιο παραθέτουν αυτά που ανέφερα παραπάνω.

Και εγώ έχω δουλέψει σε ΚΕΔΔΥ, είμαι σε επαφή με συναδέλφους ακόμη και σήμερα και δεν έχουν την παρόμοια ενημέρωση για όλα τα θέματα που συζητούμε (φοίτηση ΑΜΕΑ σε ολοήμερο, ιδιωτική παράλληλη στήριξη, φοίτηση σε πλαίσιο εαε). Μάλιστα η νομοθεσία είναι αυτή που παρέθεσα και επεξήγησα και στην οποία στηρίζονται.
Εσύ έχεις μήπως τις απαντήσεις του υπουργείου γραπτώς, γιατί τα προφορικά.......οδηγούν σε επικίνδυνους δρόμους και βασικά δεν ισχύουν!
Τέλος πάντων! Ο καθένας όπως νομίζει! Ίσως η κάθε Α/θμια ή ΚΕΔΔΥ ερμηνεύουν διαφορετικά τους νόμους.
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: emmaki στις Οκτωβρίου 18, 2013, 10:00:26 pm
Να θέσω μια απορία;;
Η φιλόλογος μεν ειναι καταρτισμένη με ένα μεταπτυχιακό ειδικής αγωγής, αλλά τι γνωρίζει από πρόγραμμα νηπιαγωγείου; Πως μπορεί να βοηθήσει ένα νήπιο;
Πέρσι που δούλευα ως νηπιαγωγός σε παράλληλη στήριξη, έτυχε να γνωρίσω σε διπλανό νηπιαγωγείο νηπιαγωγό που δούλευε ιδιωτικά ως παράλληλη. Χρειάστηκε ένα σωρό χαρτιά για να πάρει την άδεια να υπάρχει μέσα στην τάξη. Θυμάμαι ότι έστειλε το πτυχίο της. Μάλιστα η σύμβουλος είχε πει σε συνέλευση, ότι ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπορεί να μπει στην τάξη αν δεν πάρει άδεια από αυτήν και ότι δεν μπορεί ο καθένας να έρχεται και να ζητάει την άδεια της και πως αλλιώς να προστατεύσει τις νηπιαγωγούς που δουλεύουν εκεί αν επιτρέπει τον καθένα να μπαίνει με το έτσι θέλω.

Σύμφωνα με το υπουργείο (κ. Γκίκα) "Η οικογένεια επιλέγει το άτομο. Αυτός/ή προσκομίζει στο σχολείο αντίγραφο ποινικού μητρώου και βιογραφικό σημείωμα για να μην μπει ο μπακάλης της γειτονιάς. Ο σύλλογος διδασκόντων συνεδριάζει και αποφασίζει αν θε δεχτεί ή όχι την παρουσία αυτού του ατόμου. Μετά στέλνουν ενημερωτικό έγγραφο στον προϊστάμενο. Δεν εμπλέκεται κανένας άλλος."

Αν λοιπόν η οικογένεια κρίνει ότι ένας φιλόλογος μπορεί να στηρίξει το παιδί, μετά είναι στο χέρι του συλλόγου διδασκόντων αν θα πραγαμτοποιηθεί η επιθυμία της οικογένειας. Απλά, ας έχουμε στο νου μας, ότι πολλές φορές ακόμα και ένας φιλόλογος στο νηπιαγωγείο είναι πολύ καλύτερα από τον κανένα!
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: emmaki στις Οκτωβρίου 18, 2013, 10:04:18 pm
Και εγώ έχω δουλέψει σε ΚΕΔΔΥ, είμαι σε επαφή με συναδέλφους ακόμη και σήμερα και δεν έχουν την παρόμοια ενημέρωση για όλα τα θέματα που συζητούμε (φοίτηση ΑΜΕΑ σε ολοήμερο, ιδιωτική παράλληλη στήριξη, φοίτηση σε πλαίσιο εαε). Μάλιστα η νομοθεσία είναι αυτή που παρέθεσα και επεξήγησα και στην οποία στηρίζονται.
Εσύ έχεις μήπως τις απαντήσεις του υπουργείου γραπτώς, γιατί τα προφορικά.......οδηγούν σε επικίνδυνους δρόμους και βασικά δεν ισχύουν!
Τέλος πάντων! Ο καθένας όπως νομίζει! Ίσως η κάθε Α/θμια ή ΚΕΔΔΥ ερμηνεύουν διαφορετικά τους νόμους.

Η γραπτή απάντηση ήταν αυτά που παρέθεσα.

Μάλιστα, μας είπαν κατά λέξη "Δεν μπορούν να αρνηθούν παιδί. Τι θα κάνουν στο σχολέιο αν ο γονιός πάει σε εισαγγελέα, όπως έχει το δικαίωμα;"

Το μόνο το οποίο περίμενουμε ΚΑΙ γραπτά είναι η φοίτηση στο ολοήμερο παιδιού που στο πρωινό πρόγραμμα βρίσκεται στο ΤΕ.

Σου λέω είναι σχεδόν καθημερινά αυτά στην περιοχή μου. Δεν υπάρχουν πολλά ΤΕ, οι γονείς δεν δέχονται ότι τα παιδιά έχουν θέμα, δεν θέλουν τα ΔΑΔ να αλλάζουν πολλά άτομα και άρα προτιμούν την ιδιωτική ΠΣ που θα συνεχίζεται και στο σπίτι το απόγευμα, δεν έρχονται οι ΠΣ από το υπουργείο αν και εγκρίνονται......
Σε καθημερινή βάση είμαστε στο τηλέφωνο με το υπουργείο να λέμε τα ίδια και τα ίδια, αλλά μπροστά στους εκπαιδευτικού για να τα ακούν με τα αυτιά τους, γιατί δεν θέλουν έγγραφα!!!
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: vickyN στις Οκτωβρίου 18, 2013, 10:18:49 pm
Η γραπτή απάντηση ήταν αυτά που παρέθεσα.

Μάλιστα, μας είπαν κατά λέξη "Δεν μπορούν να αρνηθούν παιδί. Τι θα κάνουν στο σχολέιο αν ο γονιός πάει σε εισαγγελέα, όπως έχει το δικαίωμα;"

Το μόνο το οποίο περίμενουμε ΚΑΙ γραπτά είναι η φοίτηση στο ολοήμερο παιδιού που στο πρωινό πρόγραμμα βρίσκεται στο ΤΕ.

Σου λέω είναι σχεδόν καθημερινά αυτά στην περιοχή μου. Δεν υπάρχουν πολλά ΤΕ, οι γονείς δεν δέχονται ότι τα παιδιά έχουν θέμα, δεν θέλουν τα ΔΑΔ να αλλάζουν πολλά άτομα και άρα προτιμούν την ιδιωτική ΠΣ που θα συνεχίζεται και στο σπίτι το απόγευμα, δεν έρχονται οι ΠΣ από το υπουργείο αν και εγκρίνονται......
Σε καθημερινή βάση είμαστε στο τηλέφωνο με το υπουργείο να λέμε τα ίδια και τα ίδια, αλλά μπροστά στους εκπαιδευτικού για να τα ακούν με τα αυτιά τους, γιατί δεν θέλουν έγγραφα!!!

Δεν έχω λόγο να μη σε πιστέψω, αλλά οι επίσημες γραπτές απαντήσεις του υπουργείου κοινοποιούνται σε ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΔΔΥ, στις Α/θμιες και στην Περιφερειακή. Το λέω αυτό γιατί εμείς δε γνωρίζουμε κάτι και στηριζόμαστε μόνο στους νόμους που παρέθεσα.
Όσο για τον εισαγγελέα δεν κατάλαβα..........για ποιο λόγο να παρέμβει????
Επίσης, τί να πω, απάντηση δημοσίου εγγράφου είναι η έκφραση "o μπακάλης της γειτονιάς"????
Πολλά περίεργα συμβαίνουν!
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: Nora Kak στις Οκτωβρίου 18, 2013, 10:59:18 pm
Σύμφωνα με το υπουργείο (κ. Γκίκα) "Η οικογένεια επιλέγει το άτομο. Αυτός/ή προσκομίζει στο σχολείο αντίγραφο ποινικού μητρώου και βιογραφικό σημείωμα για να μην μπει ο μπακάλης της γειτονιάς. Ο σύλλογος διδασκόντων συνεδριάζει και αποφασίζει αν θε δεχτεί ή όχι την παρουσία αυτού του ατόμου. Μετά στέλνουν ενημερωτικό έγγραφο στον προϊστάμενο. Δεν εμπλέκεται κανένας άλλος."

Αν λοιπόν η οικογένεια κρίνει ότι ένας φιλόλογος μπορεί να στηρίξει το παιδί, μετά είναι στο χέρι του συλλόγου διδασκόντων αν θα πραγαμτοποιηθεί η επιθυμία της οικογένειας. Απλά, ας έχουμε στο νου μας, ότι πολλές φορές ακόμα και ένας φιλόλογος στο νηπιαγωγείο είναι πολύ καλύτερα από τον κανένα!

Προφανώς, ο Σύλλογος Διδασκόντων μπορεί αν θέλει να αλλάξει γνώμη και να διώξει την παράλληλη στήριξη. Νομίζω ότι δεν είναι τόσο απλό όσο το λέει η κυρία Γκίκα.

Και γιατί πολλές φορές ένας φιλόλογος στο νηπιαγωγείο ειναι πολύ καλύτερα από τον καθένα; Από ό,τι κατάλαβα, η συγκεκριμένη φιλόλογος δεν γνωρίζει πως να χειριστεί το παιδί για να φτάσουν στο σημείο οι εργαζόμενοι νηπιαγωγοί να της λένε να βγάλει έξω το παιδί. Η νηπιαγωγός έχει ένα πρόγραμμα να βγάλει και να ασχοληθεί με άλλα τόσα παιδιά. Δεν μπορεί να σταματάει την δραστηριότητα κάθε φορά που η παράλληλη δεν μπορεί να ηρεμήσει το παιδί και να το κάνει να ενδιαφερθεί για τις δραστηριότητες του νηπιαγωγείου. Προσωπικά, μου βγάζει ότι δεν μπορεί να χειριστεί την κατάσταση.
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: vickyN στις Οκτωβρίου 18, 2013, 11:13:06 pm
Και γιατί πολλές φορές ένας φιλόλογος στο νηπιαγωγείο ειναι πολύ καλύτερα από τον καθένα; Από ό,τι κατάλαβα, η συγκεκριμένη φιλόλογος δεν γνωρίζει πως να χειριστεί το παιδί για να φτάσουν στο σημείο οι εργαζόμενοι νηπιαγωγοί να της λένε να βγάλει έξω το παιδί. Η νηπιαγωγός έχει ένα πρόγραμμα να βγάλει και να ασχοληθεί με άλλα τόσα παιδιά. Δεν μπορεί να σταματάει την δραστηριότητα κάθε φορά που η παράλληλη δεν μπορεί να ηρεμήσει το παιδί και να το κάνει να ενδιαφερθεί για τις δραστηριότητες του νηπιαγωγείου. Προσωπικά, μου βγάζει ότι δεν μπορεί να χειριστεί την κατάσταση.

Μα το παιδί δεν είναι για παράλληλη στήριξη και απορώ με ποιανού άδεια βρίσκεται εκεί! Του ΚΕΔΔΥ που δεν ξέρω που στηρίχτηκε για την τυχόν γνωμάτευσή του (σαφώς και δε μπορεί να ακολουθήσει το αναλυτικό πρόγραμμα, εφόσον συνέχεια φωνάζει και δεν αντιλαμβάνεται το παραμικρό) ή του Δ/ντή Εκπαίδευσης που ενέκρινε την παρουσία φιλολόγου σε νηπιαγωγείο!!!! Άντε και με γυμναστή σε λίγο για πρωινή άσκηση(χωρίς να θέλω να θίξω το συμπαθή κλάδο)!
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: raTa στις Οκτωβρίου 19, 2013, 04:29:43 am
npanag
-ναι μπορεί παιδί με αυτισμό να βρίσκεται στο τμήμα
-ναι μπορεί άτομο-μη νηπιαγωγός  να βρίσκεται στην αίθουσα (δυστυχώς, αλλά ο αυτισμός είναι ειδική κατηγορία διαταραχής)
- ΟΧΙ  -- δε μπορεί να "συνοδεύει" το παιδί μέσα στην τάξη

Η θέση "ειδικού/ης βοηθού" αφορά την παράλληλη στήριξη (παρ. β', Αρ.Πρωτ.75717/Γ6/04-06-2013/ΥΠΑΙΘΠΑ).
Σύμφωνα με το άρθρο 7 § 4 εδαφ. γ΄ του ν. 3699/2008 (ΦΕΚ 199Α): "Η παράλληλη στήριξη των αυτιστικών μαθητών μπορεί να υλοποιείται και από ειδικό βοηθό που εισηγείται και διαθέτει η οικογένεια του μαθητή, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Διευθυντή της Σχολικής μονάδας και του Συλλόγου Διδασκόντων"

ΑΡΑ η ειδική βοηθός δεν προσφέρει υπηρεσίες σε άλλους/ες μαθητές/τριες, αλλά υλοποιεί την "παράλληλη στήριξη αυτιστικού παιδιού", σε αντιστοιχία με τα καθήκοντα και αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης: θα πρέπει να έχει συνεργασία με τη νηπιαγωγό αλλά και να παράγει έργο διακριτό σε συνεργασία με Σχολική Σύμβουλο Ειδικής, Διεύθυνση κτλ
-------------------------------------------------
Καθήκοντα και αρμοδιότητες εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης (Αριθμ. 27922/Γ6/2007/Υπουργική Απόφαση, Φ. 353.1/324/105657/Δ1 Υπουργική Απόφαση):

δ.1)              Ενημερώνονται από το διευθυντή του σχολείου σχετικά με τις ανάγκες του μαθητή, για τον οποίο έχει εγκριθεί παράλληλη στήριξη ύστερα από σχετική πρόταση του ΚΔΑΥ ή των πιστοποιημένων ιατροπαιδαγωγικών υπηρεσιών και εισήγηση του σχολικού συμβούλου ειδικής αγωγής.

δ.2)              Αξιολογούν τις εκπαιδευτικές δυνατότητες του μαθητή και συντάσσουν εξατομικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το ΚΔΑΥ και το σχολικό σύμβουλο ειδικής αγωγής. Για την υλοποίησή του συνεργάζονται με το διευθυντή, τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του τμήματος και τους άλλους εκπαιδευτικούς του σχολείου για την ενιαία αντιμετώπιση των προβλημάτων του συγκεκριμένου μαθητή.

δ.3)              Υλοποιούν το εξατομικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσα και έξω από την τάξη και είναι συνολικά υπεύθυνοι για όλες τις δραστηριότητες της σχολικής ζωής (διαλείμματα, επισκέψεις, εκδηλώσεις κ.λπ.) στις οποίες συμμετέχει ο μαθητής.

δ.4)              Συνεργάζονται με το σχολικό σύμβουλο ειδικής αγωγής και τα ΚΔΑΥ στις περιπτώσεις μαθητών που παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία και προβλήματα.

δ.5)              Συντάσσουν ατομικό εκπαιδευτικό και εβδομαδιαίο πρόγραμμα υποστηρικτικών δραστηριοτήτων του μαθητή και το υποβάλλουν σε τρία αντίτυπα, στο σχολικό σύμβουλο ειδικής αγωγής, ο οποίος και παρακολουθεί την εφαρμογή του.

δ.6)              Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε μαθητές συστεγαζόμενου ή όμορου σχολείου που χρειάζονται παράλληλη στήριξη ύστερα από εισήγηση του σχολικού συμβούλου ειδικής αγωγής και του Διευθυντή Εκπαίδευσης.

δ.7)              Καταρτίζουν το πρόγραμμα παράλληλης στήριξης σε συνεργασία με το σχολικό σύμβουλο ειδικής αγωγής και το ΚΔΑΥ, με κριτήρια τις εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητή και τις δυνατότητες ένταξης στην τάξη του.
-----------------------------------------------------------
ΔΕΝ γίνεται λοιπόν να λέει η σύμβουλος πως είναι "συνοδός" --- Μιλάμε για επιστημονικό προσωπικό και μάλιστα με μεταπτυχιακή εκπαίδευση.. Είναι δυνατό να μην υποστηρίζει με συνέπεια το ακαδημαϊκό/παιδαγωγικό της έργο;

Πέρα απ'το φόρουμ μας, ας το ψάξει περισσότερο και η νηπιαγωγός. Ας δει που υπάρχει το πρόβλημα: στη συνεργασία; στην εικόνα της ίδιας για τον αυτισμό(μπορεί να μάθει περισσότερα); στις ικανότητες της ειδικής βοηθού; στις ικανότητες της διεύθυνσης του νηπιαγωγείου; σε ΚΕΔΔΥ; στη σχολικής συμβούλου; στην επαφή σχολείου-οικογένειας/ων;
Παντού;;;;;;;;;;;; Υπεύθυνη αντιμετώπιση και απ'τις δυο -- νηπιαγωγός και ειδική βοηθός να συνεργαστούν :)

Αν η δεύτερη τελικώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα και επωμίζεται το βάρος και τις αρνητικές συνέπειες η νηπιαγωγός, τότε δημιουργείται σύνθετο πρόβλημα. Προτού βρεθεί υπόλογη με πειθαρχικά παραπτώματα (107ΥΚ), αμέλεια - ατελή εκπλήρωση καθήκοντος κτλ., ενώ έχει καταβάλει τα μέγιστα για την αρτιότερη συνεργασία με την "ειδική βοηθό", και είναι αδύνατο' τότε είναι ορθό να κοινοποιήσει εγγράφως όλα τα ζητήματα που προκύπτουν, στην Διεύθυνση, την περιφερειακή Διεύθυνση Α'θμιας, στην σχολική σύμβουλο Ειδικής κτλ.
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: raTa στις Οκτωβρίου 19, 2013, 04:35:03 am
Ποιος ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ σε ενα μαθητη να πάει σχολείο???????????????? είναι ευθυνη του μαθητη να προσαρμοστεί στο σχολείο ή ειναι ευθυνη του δασκαλου να κάνει τα πάντα ώστε να προσαρμοστεί ο καθε μαθητης του??????? Ο δασκαλος έχει ευθυνη να επιμορφωθει στα νέα δεδομενα που υπαρχουν στην ειδικη εκπαιδευση και τα νεα δεδομενα ονομαζεται ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ( INCLUSIVE EDUCATION)!!!!!!!!! δεν ζουμε πλεον στο 1960 που κλεινονταν τα παιδια με αυτισμο, down, με νοητικη υστέρηση σε ιδρύματα ως μιάσματα και ντροπη για την οικογενεια και την κοινωνια!!!!! θα παραπονεθει γονιός γιατι ο "άριστος" γιος/ κορη του παρεμποδίζεται στη μαθηση απο τον μαθητη με αυτισμό!!!???????????? ο γονιος του μαθητη με αυτισμό σε ποιον πρέπει να παραπονεθει που το παιδι του αντιμετωπιζεται ως το "κακομοιρο" της κοινωνίας και δεν έχει τα ίδια δικαιώματα στην εκπαιδευση με εμας τους "κανονικούς"!!!!!!! Ένα παιδι με αυτισμό δεν έιναι άρρωστο, ειναι ένα παιδι με ιδιαιτερα χαρισματα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται!! ως εκπαιδευτικοί ωφείλουμε να διαμορφώσουμε την διδασκαλία μας όταν έχουμε ένα τέτοιο ιδιαιτερο μαθητη... και όχι ο μαθητης να προσαρμοστεί σε εμάς!! και μια διορθωση στον τίτλο του θέματος : δεν υπάρχουν αυτιστικά παιδιά ... υπάρχουν παιδιά με αυτισμό ...και ο λόγος του ότι πρέπει να απαγορευθουν τέτοια επιθετα είναι το ότι το συγκριμένο άτομο δεν το χαρακτηριζει μόνο το ότι έχει αυτισμό αλλά έχει και άλλα χαρισματα..!! Δυστηχώς όμως η άγνοια μας ως εκπαιδευτικοι μας κάνουν να έχουμε τετοιου είδους απορίες!!! Η πολιτεία δεν έχει κάνει τίποτα για να μας ενημερώσει .... αλλα το μονο που μας ωθεί να κάνουμε είναι να τσακωνόμαστε για το ποιοι θα περασουν πρώτοι στους πίνακες ειδικής αγωγής ... οι έχοντες σεμιναρίο ή οι έχοντες μεταπτυχιακό??

Αυτα τα λίγα ... ελπίζω να λύθηκαν οι απορίες σας σχετικα με το που ανηκει ο μαθητης με αυτισμό και η απαντηση είναι μια : ανηκει και είναι μέλος της κοινωνίας μας !!!!!

Μια μεταπτυχιακή φοιτητρια ειδικης αγωγής!


Περί χαρισμάτων και ειδικών αναγκών -- η πολιτική ορθότητα περιττεύει όταν απαιτείται ειδική γνώση και διαχείριση. Ναι, "δεν είμαι αυτιστική, έχω αυτισμό", "δεν είμαι Ελληνίδα, είμαι από Ελλάδα", "δεν είμαι ξανθιά, έχω ξανθά μαλλιά". Ένα επίθετο είναι και αν επιλέγουμε να το βαρύνουμε με σημασίες και προκαταλήψεις που δεν σχετίζονται με τον αυτισμό, η αλλαγή της σύνταξης δεν ωφελεί. 

Μη μπερδεύετε πιο πολύ.. Άκου είναι <<φάσμα>>. τι φάσμα; ηλεκτρομαγνητικό ή φωτός;;; Δε ξέρει ο πολύς κόσμος τι είναι φάσμα στη ψχολογία, ούτε διπολικό ούτε αυτισμού.
Ο αυτισμός παραμένει ψυχική διαταραχή που εκδηλώνεται και διαγνώσκεται σε "Φάσμα" .

Νιινα όταν ασχολησε με την ειδική αγωγή, δλδ την εκπαίδευση/αγωγή παιδιών με ΕΙΔΙΚΕΣ ανάγκες, δε σημαίνει πως αγνοείς την πρόοδο των παιδιών με φυσιολογική ανάπτυξη. Η τέλεση του παιδαγωγικού έργου πρέπει να ολοκληρώνεται. Μιας που μαθαίνεις για την "inclusive education" απέφυγε την αποκλειστική ενημέρωση της προσέγγισης για ΑμΕΑ' Υπάρχει inclusive education και για ΥΨΙΜ.

Εξατομικευμένο προγραμματισμό όμως για τα δεύτερα θα αργήσουμε να δούμε (αν δούμε ποτέ) αν κρίνω απ'τον προγραμματισμό της ειδικής αγωγής που έχει τη συνοχή ποντικοφαγωμένης δαντέλας.

Ελπίζω όταν θα δηλώνεις επιστήμονας με μεταπτυχιακό τίτλο ειδικής αγωγής να μην είσαι γεμάτη θαυμαστικά αλλά γνώση και ψυχραιμία για μελέτη και έρευνα των προσωπικών αναγκών των παιδιών.
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: Nora Kak στις Οκτωβρίου 19, 2013, 06:38:52 am
npanag
Aν η δεύτερη τελικώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα και επωμίζεται το βάρος και τις αρνητικές συνέπειες η νηπιαγωγός, τότε δημιουργείται σύνθετο πρόβλημα. Προτού βρεθεί υπόλογη με πειθαρχικά παραπτώματα (107ΥΚ), αμέλεια - ατελή εκπλήρωση καθήκοντος κτλ., ενώ έχει καταβάλει τα μέγιστα για την αρτιότερη συνεργασία με την "ειδική βοηθό", και είναι αδύνατο' τότε είναι ορθό να κοινοποιήσει εγγράφως όλα τα ζητήματα που προκύπτουν, στην Διεύθυνση, την περιφερειακή Διεύθυνση Α'θμιας, στην σχολική σύμβουλο Ειδικής κτλ.

Εκεί ακριβώς ήθελα να καταλήξω χωρίς να έχω κάτι με την "συνοδό που είναι φιλόλογος με μεταπτυχιακό ειδικής αγωγής".
Έχω δουλέψει ως παράλληλη στήριξη παιδιού με βαριά νοητική στέρηση που δεν καταλάβαινε καμιά δραστηριότητα του νηπιαγωγού. Με τίποτα όμως δεν ενοχλούσα το έργο της νηπιαγωγού της τάξης. Εκείνη έχει την ευθύνη όλης της τάξης και δικαιολογημένα θα υπήρχαν τριβές αν άφηνα το παιδί να προκαλούσε δυσκολίες στην υλοποίηση του προγραμμάτος της τάξης. Έβλεπα ότι το παιδί είχε κρίσεις και δεν μπορούσε να κάτσει ήσυχα μες στην τάξη; Το έβγαζα έξω μέχρι να ηρεμήσει και μετά το ξαναέβαζα στην τάξη. Έτσι είχε κοινωνικοποιηθεί και το ίδιο, είχε μάθει ότι αν νευρίαζε και πλάκωνε τα παιδιά στις σφαλιάρες, εγω το απομόνωνα κατευθείαν. Και κοιτούσα τα ερεθίσματα που προκαλούσαν αυτήν την συμπεριφορά, να μειωθούν για να είναι όσο περισσότερη ώρα ήρεμο μπορούσε το παιδί μέσα στην τάξη. Με τίποτα δεν ενεργούμε εις βάρος των άλλων παιδιών. Και η φιλόλογος πρέπει να ξέρει ότι τα νήπια είναι πιο ευαίσθητα σε τέτοιες συμπεριφορές που αφήνουν και ψυχικά τραύματα. Για αυτό είπα πιο πριν αν η συγκεκριμένη γνωρίζει από πρόγραμμα νηπιαγωγείου, άρα και από ψυχολογία νηπίων.
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: emmaki στις Οκτωβρίου 19, 2013, 11:07:51 am
ϊσως δεν εκφράστηκα σωστά. Η φράση "ο μπακάλης της γειτονιάς" ειπώθηκε στο τηλέφωνο και φυσικά όχι σε έγγραφο. Άρα τα πράγματα δεν είναι και τόσο "περίεργα".

Επίσης, σε εμάς αποκλειστικά (με κοινοποίηση στην Περιφερειακή και μόνο) απευθύνονται πολλά έγγραφα τπυ υπουργείου και δη αυτά που απαντούν σε ερωτήσεις μας. Άρα πάλι τα πράγματα δεν είναι τόσο "περίεργα". Είναι η πραγματικότητα, που ίσως δεν την γνωρίζεις.

Όσο για το αν είναι ικανή η συγκεκριμένη φιλόλογος που υλοποιεί την ΠΣ δεν είμαι εγώ η κατάλληλη για να το κρίνω. Αν δεν είναι και προκαλεί προβήματα είναι στο χέρι του σχολείου να άρει τη συναίνεση για την παρουσία της, να κάνει δεύτερο πρακτικό το οποίο θα στείλει στον προϊστάμενο και να πάψει να είναι στην τάξη. Ας έχουν, όμως, υπόψη οι συνάδελφοι ότι τότε θα έχουν ένα παιδί με ΔΑΔ μόνο του μέσα στην τάξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (εκέι πάει το "καλύτερα μια φιλόλογος από τον κανένα" που είπα πιο μπροστά!)

Τέλος, προφανώς για να έχει το παιδί ιδωτική ΠΣ το ΚΕΔΔΥ έχιε προτείνει την ΠΣ γι' αυτό το παιδί και ή δεν έχει πάρει έγκριση από το υπουργείο, ή δεν έχει έρθει ακόμα η ΠΣ του αν και έχει πάρει έγκριση ή οι γονείς θέλουν την συγκεκριμένη κοπέλα για δικούς τους λόγους. Έχουν, λοιπόν, το δικαίωμα να έχουν τη Χ κοπέλα μέσα, από τη στιγμή που το παιδί είναι αυτιστικό. Η εκγύκλιος για ΠΣ που ήρθε τον Ιούνιο λέει "Σύμφωνα με το άρθρο 7 § 4 εδαφ. γ΄ « Η παράλληλη στήριξη των αυτιστικών μαθητών μπορεί να υλοποιείται και από ειδικό βοηθό που εισηγείται και διαθέτει η οικογένεια του μαθητή, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Διευθυντή της Σχολικής μονάδας και του Συλλόγου Διδασκόντων »
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την έγκριση της παράλληλης στήριξης των αυτιστικών μαθητών από ειδικό βοηθό ( ιδιώτη) είναι:
1. Γνωμάτευση και πρόταση παροχής παράλληλης στήριξης από το οικείο ΚΕΔΔΥ , δηλαδή το ΚΕΔΔΥ της περιοχής του σχολείου φοίτησης του μαθητή ( άρθρο 6 § 1 εδαφ. β΄ του ν.3699/2008 « …….την παράλληλη στήριξη εισηγείται αποκλειστικά το οικείο ΚΕΔΔΥ ….» ) .
2. Αίτηση του γονέα ή κηδεμόνα προς τη Διεύθυνση του Σχολείου.
3.
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: niina στις Οκτωβρίου 19, 2013, 01:34:39 pm

Περί χαρισμάτων και ειδικών αναγκών -- η πολιτική ορθότητα περιττεύει όταν απαιτείται ειδική γνώση και διαχείριση. Ναι, "δεν είμαι αυτιστική, έχω αυτισμό", "δεν είμαι Ελληνίδα, είμαι από Ελλάδα", "δεν είμαι ξανθιά, έχω ξανθά μαλλιά". Ένα επίθετο είναι και αν επιλέγουμε να το βαρύνουμε με σημασίες και προκαταλήψεις που δεν σχετίζονται με τον αυτισμό, η αλλαγή της σύνταξης δεν ωφελεί. 

Μη μπερδεύετε πιο πολύ.. Άκου είναι <<φάσμα>>. τι φάσμα; ηλεκτρομαγνητικό ή φωτός;;; Δε ξέρει ο πολύς κόσμος τι είναι φάσμα στη ψχολογία, ούτε διπολικό ούτε αυτισμού.
Ο αυτισμός παραμένει ψυχική διαταραχή που εκδηλώνεται και διαγνώσκεται σε "Φάσμα" .

Νιινα όταν ασχολησε με την ειδική αγωγή, δλδ την εκπαίδευση/αγωγή παιδιών με ΕΙΔΙΚΕΣ ανάγκες, δε σημαίνει πως αγνοείς την πρόοδο των παιδιών με φυσιολογική ανάπτυξη. Η τέλεση του παιδαγωγικού έργου πρέπει να ολοκληρώνεται. Μιας που μαθαίνεις για την "inclusive education" απέφυγε την αποκλειστική ενημέρωση της προσέγγισης για ΑμΕΑ' Υπάρχει inclusive education και για ΥΨΙΜ.

Εξατομικευμένο προγραμματισμό όμως για τα δεύτερα θα αργήσουμε να δούμε (αν δούμε ποτέ) αν κρίνω απ'τον προγραμματισμό της ειδικής αγωγής που έχει τη συνοχή ποντικοφαγωμένης δαντέλας.

Ελπίζω όταν θα δηλώνεις επιστήμονας με μεταπτυχιακό τίτλο ειδικής αγωγής να μην είσαι γεμάτη θαυμαστικά αλλά γνώση και ψυχραιμία για μελέτη και έρευνα των προσωπικών αναγκών των παιδιών.
η γνώση και η ψυχραιμία πρέπει να περάσει σε όλους τους εκπαιδευτικους που θέλουν να διδαξουν ανθρώπους και όχι κατηγορίες ανθρώπων !!! η μελετη και έρευνα των προσωπικών αναγκών κάθε παιδιου πρεπει να γίνει τρόπος ζωής σε κάθε εκπαιδευτικό που μπαινει σε τάξη και να μην ψάχνει νόμους και φεκ και αποφάσεις ΚΕΔΔΥ κτλ. ώστε να πετάξει έξω με την πρώτη δυσκολία ένα άνθρωπο με κάποια διαφορετικότητα επειδή δεν ξέρει πως να τον διδαξει!!!

Εγω πιστεύω ότι ειναι στο χέρι μας δειλά δειλά να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε εξατομικευμένα προγράμματα και ίσως καποια στιγμή μας ακολουθησουν στην αρχη 1-2 συναδελφοι και με τον καιρό και επιμονή ολόκληρη η κοινότητα!!!!
Επίσης δεν ανέφερα ότι πρέπει να αγνοηθεί κάποιος μαθητής τυπικής ή μη τυπικής αναπτυξης, είναι στο χέρι μας με γνώση μελετη και έρευνα να καλύψουμε όλους τους μαθητές μας.
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: vickyN στις Οκτωβρίου 19, 2013, 04:38:19 pm
@emmaki
Και πάλι τονίζω ότι δεν έχω λόγο να διαφωνήσω μαζί σου, απλά τα έγγραφα των ΚΕΔΔΥ γνωρίζω πως απευθύνονται στις περιφερειακές διευθύνσεις, όπου αυτά υπάγονται, και αυτές ακολούθως τα διοχετεύουν στο υπουργείο, κοινοποιούνται δε στο σύμβουλο εαε.
 Άρα οι απαντήσεις απευθύνονται προς τις εκάστοτε περιφερειακές και αυτές τις αποστέλλουν στα ΚΕΔΔΥ. Το ίδιο γίνεται όσον αφορά και τα σχολεία.
Εσύ υποστηρίζεις το αντίθετο (και το σέβομαι). Απλά εγώ άλλα γνωρίζω (έχω δουλέψει κάποια χρόνια σε ΚΕΔΔΥ αλλά έχω διατελέσει και προϊσταμένη σχολικής μονάδας).
Επίσης, οι συγκεκριμένες ερωτήσεις σας αφορούν τη σωστή λειτουργία συνολικά των ΚΕΔΔΥ της χώρας (και πολύ σωστά τις κάνατε).
Γιατί, λοιπόν, δεν κοινοποιήθηκαν και στα υπόλοιπα και ακόμη πιο σημαντικό και στις διευθύνσεις Α/θμιας? Για φαντάσου, π.χ. η Α/θμια Εύβοιας να επιτρέπει τη φοίτηση αμεα σε ολοήμερο και η Α/θμια Δωδεκανήσου όχι. Και αυτό διότι η νομοθεσία που παρέθεσα λεπτομερώς δεν αποσαφηνίζει τη φοίτησή τους.
Επίσης, όπως προείπα σε παραπάνω post μου, αν ένα παιδί π.χ. με ΔΑΔ φωνάζει κατά τη διάρκεια του μαθήματος, μιλά ελάχιστα, ενοχλεί διαρκώς και γενικά δεν ακολουθεί το πρόγραμμα της τάξης, μήπως δεν είναι για παράλληλη στήριξη αλλά για ειδικό σχολείο???
Ας προσέχουν λιγάκι και τα ΚΕΔΔΥ τις γνωματεύσεις τους, γιατί από πέρυσι έχει αρχίσει έλεγχος του υπουργείου μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ως προς το περιεχόμενο και τις προτάσεις τους.
Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι αν την παράλληλη την πραγματοποιεί νηπιαγωγός, φιλόλογος ή βιβλιοπώλης αλλά αν αυτή δόθηκε σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες (σύννομη γνωμάτευση των ΚΕΔΔΥ καθώς και έγκριση από το Δ/ντή/ντρια Εκπαίδευσης).
Υ.Γ. Όπως και συ πολύ σωστά παραθέτεις στο απόσπασμα της γνωστής τοις πάσοις εγκυκλίου :

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την έγκριση της παράλληλης στήριξης των αυτιστικών μαθητών από ειδικό βοηθό ( ιδιώτη) είναι:
......................................
Άρα η διεύθυνση εκπαίδευσης ΕΓΚΡΙΝΕΙ μετά από σύμφωνη γνώμη του Δ/ντή/ντριας της Σχολικής Μονάδας (όπως γίνεται και στις άδειες των εκπαιδευτικών).
Τέλος, για να μη κουράσω άλλο, αν το δύσκολο αυτό παιδί παραμείνει στη σχολική μονάδα χωρίς υποστήριξη-όπως αναφέρεις-το πιο πιθανόν είναι να ξεσηκωθούν οι γονείς ΟΛΩΝ των υπόλοιπων παιδιών με δυσάρεστα αποτελέσματα προς το ίδιο και την οικογένειά του.
Γι αυτό, τονίζω και πάλι,  πως οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικές.
Η παράλληλη στήριξη δίνεται μόνο όταν ένα παιδί αποδεδειγμένα μπορεί να παρακολουθήσει και να ακολουθήσει το αναλυτικό πρόγραμμα της τάξης του.


Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: vickyN στις Οκτωβρίου 19, 2013, 04:45:47 pm
αν δεν θέλουμε και με νόμο να περαστεί ότι "καταργουνται τα ειδ σχολεία ... και όλοι οι μαθητές θα διδάσκονται στον ίδιο χώρο" πάλι το ίδιο θα συζηταμε!

Ας μη λέμε ό,τι θέλουμε! Αυτό ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ, όταν όλοι οι εκπαιδευτικοί των ΤΕ μεταφέρονται στα ειδικά σχολεία και αυτά με το νέο νόμο για τις ΣΔΕΥ-ΕΔΕΑΥ αποκτούν επιτελικό ρόλο ανάμεσα στις δομές της ειδικής αγωγής?
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: niina στις Οκτωβρίου 19, 2013, 11:17:17 pm
Ας μη λέμε ό,τι θέλουμε! Αυτό ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ, όταν όλοι οι εκπαιδευτικοί των ΤΕ μεταφέρονται στα ειδικά σχολεία και αυτά με το νέο νόμο για τις ΣΔΕΥ-ΕΔΕΑΥ αποκτούν επιτελικό ρόλο ανάμεσα στις δομές της ειδικής αγωγής?

Σενάριο συνδιδασκαλίας μαθήματος των Φυσικών Επιστημών με βάση το Πρόγραμμα Σπουδών για το Νέο Σχολείο και με αξιοποίηση του διαδραστικού πίνακα.
Την άνοιξη του 2012 οι εκπαιδευτικοί του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας κλήθηκαν να εφαρμόσουν πιλοτικά σενάρια διδασκαλίας, καθώς το σχολείο ανήκει στα 90 πιλοτικά που εφαρμόζουν το Πρόγραμμα Σπουδών για το Νέο Σχολείο. Με αυτή την αφορ ή, συναποφασίσαμε οι εκπαιδευτικοί (ειδικού και γενικού σχολείου) να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα εκπαιδευτικό σενάριο στα πλαίσια του προγράμματος συνεκπαίδευσης που ήδη εφαρμόζαμε. Το σενάριο θα γινόταν στο μάθημα των Φυσικών Επιστημών στο οποίο ήδη συμμετείχε ο ένας μαθητής μας.
Προηγήθηκε συμμετοχή της Διευθύντριας του Ειδικού Δημοτικού (που συντονίζει την εφαρμογή των προγραμμάτων συνεκπαίδευσης) σε τρεις διήμερες επιμορφωτικές συναντήσεις που διοργανώθηκαν από τους συμβούλους γενικής αγωγής προκειμένου να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς του 1ου Δημοτικού για τον τρόπο υλοποίησης των σεναρίων και τον τρόπο εφαρμογής των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών. Η Διευθύντρια είχε υλοποιήσει στο παρελθόν σενάρια μαθημάτων στα πλαίσια της επιμόρφωσης στις ΤΠΕ
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: raTa στις Οκτωβρίου 19, 2013, 11:37:45 pm
Όπως λέει και η vickyN εμπλεκόμενες νομιμοποιητικές μονάδες ελέγχουν, οργανώνουν και ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ τον προγραμματισμό και την ένταξη των παιδιών και είναι συνυπεύθυνες για την εκτέλεση του παιδαγωγικού έργου.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η νηπιαγωγός που αντιμετωπίζει προβλήματα συνεργάζεται μαζί τους και ενημερώνει άπαντες προκειμένου να διεξάγεται το έργο της σωστά και όταν αυτό δε συμβαίνει, τότε αναλαμβάνουν όλοι την ευθύνη.

Νiina οι οικογένειες των παιδιών με αυτισμό δεν νοιάζονται καθόλου για τα επίθετα, όταν η δουλειά που γίνεται για τα παιδιά τους είναι σωστή. Ούτε "ευαισθησία" θέλει ο εκπαιδευτικός, ούτε "ειδικά σεμινάρια" για να γνωρίζει τη δουλειά του.

Όλα τα τμήματα ΑΕΙ προσχολικής - έχουν ειδικά μαθήματα για τις μαθησιακές δυσκολίες και πλήρες γνωστικό περιεχόμενο για τη διαχείριση παιδιών με ειδικές ανάγκες. Υπάρχουν τμήματα Ειδικής Αγωγής και επίσης χρόνια τώρα λειτουργούν δομές ΚΔΑΥ τώρα ΚΕΔΔΥ κτλ.

Δε γίνεται λοιπόν να φτάνεις στο νηπιαγωγείο χωρίς να γνωρίζεις ΤΙ κάνεις και ΠΩΣ λειτουργεις σε διάφορες περιπτώσεις. Αν κάθε εκπαιδευτικός με πιστοποίηση, βρίσκεται σε αίθουσες νηπιαγωγείου, αναιρεί τα ίδια τα προσόντα που δίνονται κατά τη φοίτησή του και αγνοεί πλαίσια εργασίας στο νηπιαγωγείο, τότε δεν κάνει σωστά τη δουλειά του.
Εξατομικευμένα προγράμματα και προσεγγίσεις έχουν ενταχθεί και αναφέρεται στο ΔΕΠΠΣ απ΄το 2002 (11 χρόνια πριν)που είναι ο γενικός οδηγός των νηπιαγωγών που ακολουθείται και σήμερα. Όλα τα νηπιαγωγεία έχουν το υπόβαθρο να λειτουργούν άψογα - εφόσον η εκπαιδευτική ομάδα λειτουργεί επιστημονικά.
Τα διαφοροποιημένα προγράμματα, η παράλληλη στήριξη και άλλες υποστηρικτηκές δράσεις που εντάσσονται στο παιδείας έχουν ορισμένη οργάνωση και απαιτούν τόσο διεπιστημονική συνεργασία, όσο και διοικητική συνεργασία.

Οι σημαίες ημιμάθειας για κατάργηση "ειδικών δομών" (σχολείων) δε χρειάζονται, πόσο μάλλον κατάργηση τους με νόμο. :S

Υπάρχουν μέλη ΔΕΠ και ερευνητικές ομάδες που δίνουν κατευθυντήριες γραμμές, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα στη λειτουργία της εκπαίδευσης.
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: niina στις Οκτωβρίου 20, 2013, 12:28:34 am
Όπως λέει και η vickyN εμπλεκόμενες νομιμοποιητικές μονάδες ελέγχουν, οργανώνουν και ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ τον προγραμματισμό και την ένταξη των παιδιών και είναι συνυπεύθυνες για την εκτέλεση του παιδαγωγικού έργου.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η νηπιαγωγός που αντιμετωπίζει προβλήματα συνεργάζεται μαζί τους και ενημερώνει άπαντες προκειμένου να διεξάγεται το έργο της σωστά και όταν αυτό δε συμβαίνει, τότε αναλαμβάνουν όλοι την ευθύνη.

Νiina οι οικογένειες των παιδιών με αυτισμό δεν νοιάζονται καθόλου για τα επίθετα, όταν η δουλειά που γίνεται για τα παιδιά τους είναι σωστή. Ούτε "ευαισθησία" θέλει ο εκπαιδευτικός, ούτε "ειδικά σεμινάρια" για να γνωρίζει τη δουλειά του.

Όλα τα τμήματα ΑΕΙ προσχολικής - έχουν ειδικά μαθήματα για τις μαθησιακές δυσκολίες και πλήρες γνωστικό περιεχόμενο για τη διαχείριση παιδιών με ειδικές ανάγκες. Υπάρχουν τμήματα Ειδικής Αγωγής και επίσης χρόνια τώρα λειτουργούν δομές ΚΔΑΥ τώρα ΚΕΔΔΥ κτλ.

Δε γίνεται λοιπόν να φτάνεις στο νηπιαγωγείο χωρίς να γνωρίζεις ΤΙ κάνεις και ΠΩΣ λειτουργεις σε διάφορες περιπτώσεις. Αν κάθε εκπαιδευτικός με πιστοποίηση, βρίσκεται σε αίθουσες νηπιαγωγείου, αναιρεί τα ίδια τα προσόντα που δίνονται κατά τη φοίτησή του και αγνοεί πλαίσια εργασίας στο νηπιαγωγείο, τότε δεν κάνει σωστά τη δουλειά του.
Εξατομικευμένα προγράμματα και προσεγγίσεις έχουν ενταχθεί και αναφέρεται στο ΔΕΠΠΣ απ΄το 2002 (11 χρόνια πριν)που είναι ο γενικός οδηγός των νηπιαγωγών που ακολουθείται και σήμερα. Όλα τα νηπιαγωγεία έχουν το υπόβαθρο να λειτουργούν άψογα - εφόσον η εκπαιδευτική ομάδα λειτουργεί επιστημονικά.
Τα διαφοροποιημένα προγράμματα, η παράλληλη στήριξη και άλλες υποστηρικτηκές δράσεις που εντάσσονται στο παιδείας έχουν ορισμένη οργάνωση και απαιτούν τόσο διεπιστημονική συνεργασία, όσο και διοικητική συνεργασία.

Οι σημαίες ημιμάθειας για κατάργηση "ειδικών δομών" (σχολείων) δε χρειάζονται, πόσο μάλλον κατάργηση τους με νόμο. :S

Υπάρχουν μέλη ΔΕΠ και ερευνητικές ομάδες που δίνουν κατευθυντήριες γραμμές, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα στη λειτουργία της εκπαίδευσης.

ίσως υπάρξει κάποια στιγμη στην τέλεια εκπαιδευτική μας καριέρα ένας μαθητής που ίσως μας κάνει να σηκωσουμε τα χέρια ψηλα ... οπως βρέθηκε και η νηπιαγωγος που για χάρη της ανοιχτηκε το θεμα.. και που ίσως χρειαζεται κάτι να ψαξουμε παραπανω απο τις ηδη πολυτιμες γνωσεις που έχουμε.., η γνωση και η ερευνα δεν έβλαψε ποτε και κανεναν.......

τωρα για τα επίθετα ειναι ενα θεμα πολυ λεπτο και αν δεν το ζησεις στο πετσί σου δεν μπορεις να γνωρίζεις πως νιωθει ένα ατομο που το μονο που ακουει απο τους γυρω τους ειναι χαρακτηρισμους!!

για την καταργηση των ειδ σχολειων μαλλον σας μπερδεψαν τα λόγια μου .. δεν ανεφερα ότι ξερω οτι θα καταργηθουν αλλα έτσι πως ειναι τα πραγματα στην Ελλάδα ισως ακουσουμε περι κατάργησης και με νόμο... κάποια στιγμη!

όσο για τα εξατομικευμενα προγράμματα μπορει να λειτουργουν απο το 2002 αλλα μονο στα αναλ προγράμματα γιατι έγω οπου εχω δουλεψει μεχρι τώρα κανενας συναδελφος δεν τα εχει ακολουθήσει.. ίσως ειναι μονο στα χαρτια γιατι ίσως υπάρχουν συνάδελφοι που βάζουν μπροστα τους νομους και τα παρεμποδίζουν οπως στα προγράμματα συνεκπαίδευσης..!! ΙΣΩΣ λεω , εικασίες κάνω !!!
ούτως ή άλλως πως μπορεί να συγκριθεί η γνώση ενός πρωτου πτυχίου που ίσως το έχουμε πάρει πριν 10- 15-20 χρόνια μπροστα στις νέες έρευνες που σουν δίνουν τα μαστερ και τα διδακτορικά!!
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: Nora Kak στις Οκτωβρίου 20, 2013, 02:26:18 am
ούτως ή άλλως πως μπορεί να συγκριθεί η γνώση ενός πρωτου πτυχίου που ίσως το έχουμε πάρει πριν 10- 15-20 χρόνια μπροστα στις νέες έρευνες που σουν δίνουν τα μαστερ και τα διδακτορικά!!

Μια απορία, τι σχέση έχει το μεταπτυχιακό της συγκεκριμένης συνοδού του παιδιού με τα ΔΕΠΠΣ του νηπιαγωγείου; Δεν είναι τυχαίο που το ίδιο το υπουργείο βάζει νηπιαγωγούς σε παράλληλη στήριξη και τμήματα ένταξης του νηπιαγωγείου. Αν είναι έτσι, τότε άιντε, ας μπαίνει ο καθένας σε οποιαδήποτε τάξη.
Το κακό είναι ότι οι αμαθείς υποτιμούνε το νηπιαγωγείο και το βλέπουνε παιδότοπο. Ακόμη και η πιο παλιά νηπιαγωγός δεν είναι αμαθής, άσχετο που υπάρχουν πολλοί τεμπέληδες. Εγώ προσωπικά σε κανένα νηπιαγωγείο δεν έχω συναντήσει νηπιαγωγό που να μην ακολουθεί τα ΔΕΠΠΣ και το αναλυτικό πρόγραμμα. Και σε παράλληλη στήριξη, είχα το καλό να κάνω συνδιδασκαλία με την μόνιμη νηπιαγωγό.
Ο καθένας δεν ξέρει τι θα συναντήσει στην δουλειά του.

Αν κάθε εκπαιδευτικός με πιστοποίηση, βρίσκεται σε αίθουσες νηπιαγωγείου, αναιρεί τα ίδια τα προσόντα που δίνονται κατά τη φοίτησή του και αγνοεί πλαίσια εργασίας στο νηπιαγωγείο, τότε δεν κάνει σωστά τη δουλειά του.

Εκεί ήθελα να καταλήξω...
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: achilleas23 στις Οκτωβρίου 20, 2013, 02:57:17 am
ίσως υπάρξει κάποια στιγμη στην τέλεια εκπαιδευτική μας καριέρα ένας μαθητής που ίσως μας κάνει να σηκωσουμε τα χέρια ψηλα ... οπως βρέθηκε και η νηπιαγωγος που για χάρη της ανοιχτηκε το θεμα.. και που ίσως χρειαζεται κάτι να ψαξουμε παραπανω απο τις ηδη πολυτιμες γνωσεις που έχουμε.., η γνωση και η ερευνα δεν έβλαψε ποτε και κανεναν.......

τωρα για τα επίθετα ειναι ενα θεμα πολυ λεπτο και αν δεν το ζησεις στο πετσί σου δεν μπορεις να γνωρίζεις πως νιωθει ένα ατομο που το μονο που ακουει απο τους γυρω τους ειναι χαρακτηρισμους!!

για την καταργηση των ειδ σχολειων μαλλον σας μπερδεψαν τα λόγια μου .. δεν ανεφερα ότι ξερω οτι θα καταργηθουν αλλα έτσι πως ειναι τα πραγματα στην Ελλάδα ισως ακουσουμε περι κατάργησης και με νόμο... κάποια στιγμη!

όσο για τα εξατομικευμενα προγράμματα μπορει να λειτουργουν απο το 2002 αλλα μονο στα αναλ προγράμματα γιατι έγω οπου εχω δουλεψει μεχρι τώρα κανενας συναδελφος δεν τα εχει ακολουθήσει.. ίσως ειναι μονο στα χαρτια γιατι ίσως υπάρχουν συνάδελφοι που βάζουν μπροστα τους νομους και τα παρεμποδίζουν οπως στα προγράμματα συνεκπαίδευσης..!! ΙΣΩΣ λεω , εικασίες κάνω !!!
ούτως ή άλλως πως μπορεί να συγκριθεί η γνώση ενός πρωτου πτυχίου που ίσως το έχουμε πάρει πριν 10- 15-20 χρόνια μπροστα στις νέες έρευνες που σουν δίνουν τα μαστερ και τα διδακτορικά!!

Κάποιος που ενδιαφέρεται για την εργασία του, ενημερώνεται σχετικά με τις νέες έρευνες. Νέες γνώσεις δεν αποκτούνται μόνο σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Η θέλεις να μου πεις ότι σκοπεύεις κάθε 10 χρόνια να κανεις καινούριο μαστερ για να σου μαθαίνουν τις καινούριες έρευνες.
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: greedo στις Οκτωβρίου 20, 2013, 04:52:17 am
 Σίγουρα δεν χρειάζεται μάστερ για να ασκήσει τα καθήκοντά του και να είναι συνεπής στο έργο του οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η ενημέρωση για τις νέες έρευνες πρέπει να γίνεται, δεν έχει σχέση όμως με μάστερ και μεταπτυχιακά. Κατά την άποψή μου είναι λανθασμένη η εντύπωση που μπορεί να δημιουργείται σε πολλούς (νεώτερους κυρίως) συναδέλφους, οτι το μεταπτυχιακό ή το μάστερ σε κάνει καλύτερο εκπαιδευτικό.
(Εδώ θα παραβλέψω το γεγονός οτι πολλοί στρέφονται σε αυτά και προς άγραν μορίων.)
 Αντίθετα, σε περιπτώσεις που απαιτείται κάποια εξειδικευμένη γνώση (όπως στα ειδικά σχολεία), εκεί το μεταπτυχιακό ή το μάστερ θα έλεγα οτι πρέπει να είναι προαπαιτούμενο!

Παράθεση
ούτως ή άλλως πως μπορεί να συγκριθεί η γνώση ενός πρωτου πτυχίου που ίσως το έχουμε πάρει πριν 10- 15-20 χρόνια μπροστα στις νέες έρευνες που σουν δίνουν τα μαστερ και τα διδακτορικά!!
Και αν κάποιος έχει πάρει το μάστερ πριν 15 χρόνια τότε τι γίνεται;  ;D 8)

Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: emmaki στις Οκτωβρίου 20, 2013, 11:16:02 am
@emmaki
Και πάλι τονίζω ότι δεν έχω λόγο να διαφωνήσω μαζί σου, απλά τα έγγραφα των ΚΕΔΔΥ γνωρίζω πως απευθύνονται στις περιφερειακές διευθύνσεις, όπου αυτά υπάγονται, και αυτές ακολούθως τα διοχετεύουν στο υπουργείο, κοινοποιούνται δε στο σύμβουλο εαε.
 Άρα οι απαντήσεις απευθύνονται προς τις εκάστοτε περιφερειακές και αυτές τις αποστέλλουν στα ΚΕΔΔΥ. Το ίδιο γίνεται όσον αφορά και τα σχολεία.
Εσύ υποστηρίζεις το αντίθετο (και το σέβομαι). Απλά εγώ άλλα γνωρίζω (έχω δουλέψει κάποια χρόνια σε ΚΕΔΔΥ αλλά έχω διατελέσει και προϊσταμένη σχολικής μονάδας).
Επίσης, οι συγκεκριμένες ερωτήσεις σας αφορούν τη σωστή λειτουργία συνολικά των ΚΕΔΔΥ της χώρας (και πολύ σωστά τις κάνατε).
Γιατί, λοιπόν, δεν κοινοποιήθηκαν και στα υπόλοιπα και ακόμη πιο σημαντικό και στις διευθύνσεις Α/θμιας? Για φαντάσου, π.χ. η Α/θμια Εύβοιας να επιτρέπει τη φοίτηση αμεα σε ολοήμερο και η Α/θμια Δωδεκανήσου όχι. Και αυτό διότι η νομοθεσία που παρέθεσα λεπτομερώς δεν αποσαφηνίζει τη φοίτησή τους.
Επίσης, όπως προείπα σε παραπάνω post μου, αν ένα παιδί π.χ. με ΔΑΔ φωνάζει κατά τη διάρκεια του μαθήματος, μιλά ελάχιστα, ενοχλεί διαρκώς και γενικά δεν ακολουθεί το πρόγραμμα της τάξης, μήπως δεν είναι για παράλληλη στήριξη αλλά για ειδικό σχολείο???
Ας προσέχουν λιγάκι και τα ΚΕΔΔΥ τις γνωματεύσεις τους, γιατί από πέρυσι έχει αρχίσει έλεγχος του υπουργείου μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ως προς το περιεχόμενο και τις προτάσεις τους.
Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι αν την παράλληλη την πραγματοποιεί νηπιαγωγός, φιλόλογος ή βιβλιοπώλης αλλά αν αυτή δόθηκε σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες (σύννομη γνωμάτευση των ΚΕΔΔΥ καθώς και έγκριση από το Δ/ντή/ντρια Εκπαίδευσης).
Υ.Γ. Όπως και συ πολύ σωστά παραθέτεις στο απόσπασμα της γνωστής τοις πάσοις εγκυκλίου :

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την έγκριση της παράλληλης στήριξης των αυτιστικών μαθητών από ειδικό βοηθό ( ιδιώτη) είναι:
......................................
Άρα η διεύθυνση εκπαίδευσης ΕΓΚΡΙΝΕΙ μετά από σύμφωνη γνώμη του Δ/ντή/ντριας της Σχολικής Μονάδας (όπως γίνεται και στις άδειες των εκπαιδευτικών).
Τέλος, για να μη κουράσω άλλο, αν το δύσκολο αυτό παιδί παραμείνει στη σχολική μονάδα χωρίς υποστήριξη-όπως αναφέρεις-το πιο πιθανόν είναι να ξεσηκωθούν οι γονείς ΟΛΩΝ των υπόλοιπων παιδιών με δυσάρεστα αποτελέσματα προς το ίδιο και την οικογένειά του.
Γι αυτό, τονίζω και πάλι,  πως οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικές.
Η παράλληλη στήριξη δίνεται μόνο όταν ένα παιδί αποδεδειγμένα μπορεί να παρακολουθήσει και να ακολουθήσει το αναλυτικό πρόγραμμα της τάξης του.


Η διαδικασία έγκρισης της ιδιωτικής ΠΣ είναι αυτή που περιγράφεται. Επιμένω, δεν αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ έγκριση από προϊστάμενο, σύμβουλο ή όποιον άλλο, παρά ΜΟΝΟ έγκριση από το σύλλογο διδασκόντων του σχολείου και ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ της διεύθυνσης. Δεν υπάρχει άλλη ερμηνεία κατά τη γνώμη μου αλλά και κατά τη γνώμη τόσων προϊσταμένων στα σχολεία ευθύνης των οποίων υλοποιούνται ιδιωτικές ΠΣ με αυτόν τον τρόπο. Από εκεί και πέρα, δεν θα μπω στη διαδικασία να σχολιάσω το αν είναι σωστό αυτό που γίνεται ή όχι. Αν πρέπει να υπάρχει άλλος τρόπος, αν πρέπει να υπάρχει ιδωτική ΠΣ ή όχι κλπ. Το θέμα είναι πώς εγκρίνεται με το υπάρχον νομικό πλαίσιο.

Επίσης, δεν θα μπω στη διαδικασία να σχολιάσω αν το συγκεκριμένο παιδί είναι για ΠΣ ή για κάποιο άλλο πλαίσιο. Είναι τουλάχιστον ανεύθυνο να εκφέρει κάποιος γνώμη για παιδί που δεν γνωρίζει και για απόφαση ΚΕΔΔΥ που δεν ξέρει σε τι βασίστηκε. Απλά στην άκρη του μυαλού όλων ας υπάρχει το γεγονός ότι τα ειδικά σχολεία δεν είναι για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Τέλος, το ερώτημα δεν ήταν (αν θυμάμαι καλά) αν το παιδί έχει δικαίωμα να είναι σε αυτή την τάξη και σε αυτό το σχολείο, αλλά αν μπορεί μια φιλόλογος να υλοποιεί ιδιωτική ΠΣ σε νηπιαγωγείο και πότε πρέπει να είναι μέσα ή να βγαίνει από την τάξη. Σε αυτό, λοιπόν, εγώ απαντάω ξεκάθαρα ότι μπορεί να είναι φιλόλογος στην τάξη. ΑΚόμα, η ερώτηση περιλάμβανε και το αν το παιδί θα πρέπει να πάει σε ειδικό σχολείο, γιατί αυτό είναι "γι αυτά τα παιδιά". Νομίζω ότι σε αυτό απάντησα παραπάνω (δεν είναι όλα τα παιδιά για ειδικό σχολείο ή - να το θέλετε αλλιώς - δεν είναι το ειδικό σχολείο κατάλληλο πλαίσιο για όλα τα παιδιά). Επίσης, σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό της τάξης κρίνει πότε θα είναι μεσα και πότε έξω από την τάξη (σαφώς και όταν το παιδί έχει ξεσπάσματα ή είναι πολύ ανήσυχο μπορεί να το βγάζει έξω ή να το απασχολεί με κάτι άλλο που το ενδιαφέρει). Και σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό της τάξης μπορεί να παραλάσσει τις δραστηριότητες ώστε να τις κάνει και το παιδί με ΔΑΔ. Όλα υατά όμως προϋποθέτουν ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και καλή θέληση και από τις 2 πλευρές.....Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι μπορεί ακόμα το παιδί να μην έχει προσαρμοστεί (και δεν θα είναι το μόνο, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών που δεν έχουν ΕΑ)....Δεν γνωρίζουμε πότε πήγε στο σχολείο (από την πρώτη μέρα ή μήπως άργησε περιμένοντας ΠΣ που -πιθανόν- δεν ήρθε ποτέ και έτσι οι γονείς κατέφυγαν στην λύση του ιδιώτη;)
Στην τελική, αν οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι κακώς υπάρχει ΠΣ από φιλόλογο, ας άρουν τη συναίνεση που οι ίδιοι έδωσαν και ας περιμένουν να έρθει άλλος πιο κατάλληλος, αλλά στο μεταξύ θα πρέπει να έχουν χωρίς στήριξη το παιδί στην τάξη
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: Nora Kak στις Οκτωβρίου 20, 2013, 11:38:09 am
Ωραια emmaki, ειπες την αποψη σου, οπως ειπαμε κι εμεις την δικη μας. Αν ο Συλλογος διδασκοντων κρινει οτι η φιλολογος δεν συνεργαζεται κ δεν βοηθαει, μπορει ανετα να την διακοψει κ να προτεινει στους γονεις να φερουν μια αλλη ΠΣ που να γνωριζει τις πραγματικες αναγκες του παιδιου σε συναρτηση με το αναλυτικο προγραμμα του νηπιαγωγειου.
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: emmaki στις Οκτωβρίου 20, 2013, 11:49:31 am
Ωραια emmaki, ειπες την αποψη σου, οπως ειπαμε κι εμεις την δικη μας. Αν ο Συλλογος διδασκοντων κρινει οτι η φιλολογος δεν συνεργαζεται κ δεν βοηθαει, μπορει ανετα να την διακοψει κ να προτεινει στους γονεις να φερουν μια αλλη ΠΣ που να γνωριζει τις πραγματικες αναγκες του παιδιου σε συναρτηση με το αναλυτικο προγραμμα του νηπιαγωγειου.

Και σε συνάρτηση με το αναλυτικό πρόγραμμα για παιδιά με αυτισμό

Μην το ξεχνάμε αυτό!
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: vickyN στις Οκτωβρίου 20, 2013, 02:25:03 pm
@emmaki
Σεβαστές οι απόψεις σου, αλλά συμφωνούμε ότι διαφωνούμε σε ΟΛΑ!
Δε θα επαναλάβω όλα όσα έγραψα παραπάνω, γιατί απ' ό,τι καταλαβαίνω δεν έχει νόημα.
Καλό απόγευμα σε όλους!

Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: vickyN στις Οκτωβρίου 20, 2013, 02:38:40 pm
Και σε συνάρτηση με το αναλυτικό πρόγραμμα για παιδιά με αυτισμό
Μην το ξεχνάμε αυτό!

To συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται στα ειδικά σχολεία και κάποια στοιχεία του στα ΤΕ.
Στις παράλληλες στηρίξεις εφαρμόζεται το αναλυτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου.
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: emmaki στις Οκτωβρίου 20, 2013, 03:45:03 pm
Πάλι διαφωνούμε!

Όταν κάνουμε ένα ΕΠΕ για παιδί με ΔΑΔ, όπου και αν φοιτήσει (Ειδικό, ΤΕ, ΠΣ) περιλαμβάνουμε δραστηριότητες και στόχους ΚΑΙ από τα αναλυτικά προγράμματα για τον αυτισμό. Ομοίως και για παιδιά με ΝΚ κλπ κλπ

Ναι μεν στην ΠΣ πρέπει το παιδί να μπορεί να ακολουθήσει το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, γίνονται όμως και τροποποιήσεις με βάση τις ανάγκες του (γι' αυτό μπορεί η ΠΣ να κάνει παραλλαγές σε δραστηριότητες, να βγάλει το παιδί από την τάξη, να το δουλέψει ατομικά κλπ)
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: Nora Kak στις Οκτωβρίου 20, 2013, 04:55:57 pm
Πάλι διαφωνούμε!

Όταν κάνουμε ένα ΕΠΕ για παιδί με ΔΑΔ, όπου και αν φοιτήσει (Ειδικό, ΤΕ, ΠΣ) περιλαμβάνουμε δραστηριότητες και στόχους ΚΑΙ από τα αναλυτικά προγράμματα για τον αυτισμό. Ομοίως και για παιδιά με ΝΚ κλπ κλπ

Ναι μεν στην ΠΣ πρέπει το παιδί να μπορεί να ακολουθήσει το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, γίνονται όμως και τροποποιήσεις με βάση τις ανάγκες του (γι' αυτό μπορεί η ΠΣ να κάνει παραλλαγές σε δραστηριότητες, να βγάλει το παιδί από την τάξη, να το δουλέψει ατομικά κλπ)

Εγώ συμφωνώ με αυτά. Σε τι διαφωνείς vickyN δεν κατάλαβα...
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: klio στις Οκτωβρίου 20, 2013, 05:04:28 pm
κι εγώ συμφωνώ κορίτσια. όποιος έχει δουλέψει σε παράλληλη στήριξη ξέρει πώς είναι και φαίνεται όταν μιλάει!
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: MARKOS στις Οκτωβρίου 20, 2013, 06:07:09 pm
Ειδικος δεν είμαι, αλλά  περισσοτερο φοβαμαι την αγωγή που λαμβανουν τα "κανονικά" παιδια,σε νοοτροπιες, κομπλεξ, στερεοτυπα απο την ιδια την οικογενεια (και οχι τόσο απο το σχολειο) όπως η ιδια η ζωη επιβεβαιώνει. Ο ρατσισμος οχι μονο υπάρχει (νομιζω πως πια σε χρωμα, θρησκεια επαψε κατα πολυ, ευτυχως) αλλά θεριεύει σε μορφωμενους-ανοιχτομυαλους ανθρωπους.

Ειδικος δεν ειμαι, αλλά θεωρώ πως αφου οι ειδικοι πιστευουν πως το παιδι μπορει να παρακολουθησει ενα κανονικο σχολειο (συγγνωμη για τον αδοκιμο όρο "κανονικο") , εμεις τι κοπτομαστε? Επειδη η νηπιαγωγος θα εχει μια κοπελα που συνοδευει το παιδί? Δεν της αρεσει? Και τι παει να πει δεν μου αρέσει?  Τι φοβαται δηλαδή? δεν καταλαβαινω ποιο το προβλημα της εκπαιδευτικού? Μικροκοσμος ειναι το σχολειο και καλα θα κανουμε να μαθουμε και να δουν τα παιδια πως δεν υπαρχει διαφορετικοτητα. 
συγγνωμη για το υφος μου
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: vickyN στις Οκτωβρίου 20, 2013, 07:37:51 pm
Πάλι διαφωνούμε!
Δεν πειράζει emmaki. Το έχω καταλάβει ότι αυτό γίνεται συνέχεια.  :D

Όταν κάνουμε ένα ΕΠΕ για παιδί με ΔΑΔ, όπου και αν φοιτήσει (Ειδικό, ΤΕ, ΠΣ) περιλαμβάνουμε δραστηριότητες και στόχους ΚΑΙ από τα αναλυτικά προγράμματα για τον αυτισμό. Ομοίως και για παιδιά με ΝΚ κλπ κλπ

Δεν είναι η θέση μου να κρίνω τα ΕΠΕ του κάθε ΚΕΔΔΥ. Αυτή θα είναι δουλειά άλλων.

Εγώ συμφωνώ με αυτά. Σε τι διαφωνείς vickyN δεν κατάλαβα...

Διαφοροποιούμε τον τρόπο διδασκαλίας, όχι τους στόχους του κοινού αναλυτικού προγράμματος (Ν. 3699/2008, αρθ. 6, παρ 1β). Αυτό γίνεται στα τμήματα ένταξης και φυσικά στο ειδικό σχολείο.


Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: emmaki στις Οκτωβρίου 20, 2013, 08:07:10 pm
Διαφοροποιούμε τον τρόπο διδασκαλίας, όχι τους στόχους του κοινού αναλυτικού προγράμματος (Ν. 3699/2008, αρθ. 6, παρ 1β). Αυτό γίνεται στα τμήματα ένταξης και φυσικά στο ειδικό σχολείο.

Όχι απαραίτητα, γιατί η συνέχεια του άρθρου 6, παρ. 1β λέει ότι η ΠΣ παρέχεται και "σε μαθητές με σοβαρότερες εκπαιδευτικές ανάγκες όταν στην περιοχή τους δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο ΕΑΕ (ειδικό σχολείο, τμήμα ένταξης) ή όταν η παράλληλη στήριξη καθίσταται απαραίτητη – βάσει της γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ – εξαιτίας των ειδικών εκπαιδευτικών τους αναγκών"

Είναι δυνατόν λοιπόν ένα παιδί να μην μπορεί απαραίτητα να ακολουθήσει όλο το αναλυτικό πρόγραμμα. Άλλωστε και στο έντυπο/βιβλίο του υπουργείου "εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες" (http://www.specialeducation.gr/files4users/files/pdf/specialedu_ps.pdf) ως βασικό στοιχείο αποτελεσματικότητας ενός προγράμματος τονίζεται η τροποποίηση των αναλυτικών προγραμμάτων

Επίσης στη σελίδα της Περιφερειακής διεύθυνσης δυτικής Μακεδονίας (http://dmaked.pde.sch.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2315&Itemid=206) υπάρχει πολύ ωραίο υλικό για ΠΣ (ΕΠΕ, σχέδια μαθήματος, διαφοροποιημένη, θεωρητικά κείμενα κλπ) για όποιον τον ενδιαφέρει περισσότερο
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: mvis στις Οκτωβρίου 20, 2013, 09:23:13 pm
emmaki απαιτείται η έγκριση και όχι η γνωστοποίηση όπως απαιτείται κάθε "ειδικός βοηθός" να τελεί έργο "παράλληλης στήριξης" με όσα ανέφερε παραπάνω η Rah. Markos "ειδικός δεν είσαι" αλλά απόψεις σωστά εκφράζεις όπως και προβληματισμούς' ωστόσο αν απέφευγες τον όρο "συνοδός", θα αναγνώριζες τόσο το έργο της νηπιαγωγού όσο και της ειδικής βοηθού που μόνο απλή συνοδός δεν είναι.
 
Απαιτείται συνεργασία, εμπιστοσύνη στις δομές -- αλλά όπως λένε όοοοοοοοοοολοι/ες μας --- προτεραιότητα είναι η πραγμάτωση του έργου εντός τάξης και όχι να καταλήξουν και τα άλλα παιδιά με διαταραχές. ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΗΤΑ λέει κάτι; κανένα πρόβλημα η συνεργασία -- ειδικά για τα παιδιά με αυτισμό που έχουν ζητήματα οικειότητας, είναι καλό να έχουν σταθερά κάποια εκπαιδευμένη παιδαγωγό δίπλα τους.

Δε χρειάζεται τόσο άγχος... Πάντα ο πρώτος μήνας έχει προβλήματα και είναι δύσκολη η προσαρμογή τόσο της εκπαιδευτικού όσο και των παιδιών. Το σημαντικό είναι να κάνει τα μέγιστα για να συνεργαστεί με την κοπέλα -φιλόλογο[ΠΜΣ ειδικής] και να γνωρίζει αν ολοκληρώνει το έργο παράλληλης στήριξης, αν δε μπορεί -- ας βοηθήσει. Αν δε μπορεί η νηπιαγωγός να βοηθήσει, υπάρχει η σχολική σύμβουλος Ειδικής, αν δε μπορεί η σύμβουλος Ειδικής ας ζητήσουν βοήθεια από τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας. Αν και εκεί δε γίνεται τίποτα + όλοι καλύπτονται με μια μεσοβέζικη κατάσταση που εξαντλείται στο "συνοδός" και πανζουρλισμός στην τάξη --- η ΠΕ60 κάνει έγγραφη αναφορά του ζητήματος σε Διεύθυνση Νηπιαγωγείου κτλ κτλ κτλ

Απλό το θέμα + ΦΥΣΙΚΑ για Νιινα και κάθε ένα που πιστεύει πως πρέπει να είσαι με την καραμπίνα στο χέρι να κυνηγάς χαρτιά που εναρμονίζουν το γνωστικό σου υπόβαθρο με τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα (βλπ σεμινάρια, μεταπτυχιακά εξ'αποστάσεως, μινι μεταπτυχιακά, μεταπτυχιακά εξ'όψεως, ειδικά σεμινάρια ειδικού σεμιναρίου, phd, μεταδιδακτορικό κτλ)
τότε σίγουρα ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΙΚΑΝΟΣ να είσαι εκπαιδευτικός. Μη νομίζεις πως δεν έχω χαρτιά και βγάζω άκτι -- απλά καταλαβαίνω πότε και γιατί χρειάζεται ένα ΠΜΣ και phd. Οι πτυχιούχοι ΠΕ60 αν εφαρμόζουν όσα μαθαίνουν στα τμήματα είναι καλυμμένοι, από εκεί και πέρα -- όταν τα χρόνια περνούν και μετεκπαιδεύσεις έχουν και ειδικά σεμινάρια ανά θεματική.

Πριν μάθεις τα παιδιά πως να μαθαίνουν ---- έχεις μάθει και εσύ πως να μαθαίνεις. Όταν είσαι λοιπόν, πολύ απλά, υπεύθυνος/η στη δουλειά σου, γνωρίζεις τα δεδομένα, όταν δεν τα γνωρίζεις έχεις ένα κύκλο βοηθητικό στο δημόσιο και συναδέλφους να απευθυνθείς προτού κοιτάξεις πως να φύγεις .. το ωράριο να τελειώσει κτλ.

ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ -- ΔΕΝ είναι η ευαισθησία που σε κάνει σωστό στο έργο σου αλλά το αίσθημα ΕΥΘΥΝΗΣ πάνω απ'όλα.
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: vickyN στις Οκτωβρίου 20, 2013, 09:34:25 pm
Όχι απαραίτητα, γιατί η συνέχεια του άρθρου 6, παρ. 1β λέει ότι η ΠΣ παρέχεται και "σε μαθητές με σοβαρότερες εκπαιδευτικές ανάγκες όταν στην περιοχή τους δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο ΕΑΕ (ειδικό σχολείο, τμήμα ένταξης) ή όταν η παράλληλη στήριξη καθίσταται απαραίτητη – βάσει της γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ – εξαιτίας των ειδικών εκπαιδευτικών τους αναγκών"

Είναι δυνατόν λοιπόν ένα παιδί να μην μπορεί απαραίτητα να ακολουθήσει όλο το αναλυτικό πρόγραμμα. Άλλωστε και στο έντυπο/βιβλίο του υπουργείου "εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες" (http://www.specialeducation.gr/files4users/files/pdf/specialedu_ps.pdf) ως βασικό στοιχείο αποτελεσματικότητας ενός προγράμματος τονίζεται η τροποποίηση των αναλυτικών προγραμμάτων

Επίσης στη σελίδα της Περιφερειακής διεύθυνσης δυτικής Μακεδονίας (http://dmaked.pde.sch.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2315&Itemid=206) υπάρχει πολύ ωραίο υλικό για ΠΣ (ΕΠΕ, σχέδια μαθήματος, διαφοροποιημένη, θεωρητικά κείμενα κλπ) για όποιον τον ενδιαφέρει περισσότερο

Το συγκεκριμένο υλικό το γνωρίζω και δεν απευθύνεται μόνο στις ΠΣ αλλά και στα ΤΕ (οι προσλήψεις και σ' αυτά από πέρσι γίνονται πλέον με ΕΣΠΑ) δηλαδή και σε παιδιά με μεγαλύτερες δυσκολίες, όπου χρειάζεται μεταβολή των στόχων του κοινού αναλυτικού προγράμματος.
Επίσης, συμφωνώ πως ένα παιδί το οποίο δεν έχει τη δυνατότητα να φοιτήσει σε ειδικό σχολείο ή ΤΕ, όταν αυτά δεν υπάρχουν στην περιοχή όπου κατοικεί, τότε ναι πρέπει να προτείνεται από το ΚΕΔΔΥ η ΠΣ. Αυτές οι περιπτώσεις όμως είναι σπάνιες (σε κάθε νομό υπάρχουν ΤΕ και ειδικά σχολεία).
Τέλος, επειδή συχνά διαβάζω στα post ορισμένων ότι το παιδί κάποιες φορές καλό είναι να απομακρύνεται από την τάξη, μπορείτε να μου πείτε πρακτικά πως είναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτό?
Στην αυλή, στο διάδρομο, στην αποθήκη? Είναι παιδαγωγικό? Υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν παρόμοιες δυνατότητες.
Γι αυτό σε παρόμοιες περιπτώσεις, υπάρχει η δυνατότητα φοίτησης σε ΤΕ όπου και χώρος υπάρχει και εξοπλισμός (θέλω να ελπίζω).
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: emmaki στις Οκτωβρίου 20, 2013, 09:49:43 pm
Πώς μπορείς να απομακρύνεις ένα παιδί.....

Το βγάζεις μια βόλτα στην αυλή, αν είναι πολύ αναστατωμένο. Του δίνεις να ασχοληθεί με κάτι που του αρέσει. Το παίρνεις σε μια γωνιά της τάξης και δουλεύεις ατομικά......Όρεξη να υπάρχει και όλα γίνονται!

Δεν ξέρω πόσο έχεις ασχοληθεί με την ΕΑ (από ό,τι λες, έχεις δουλέψει σε πλαίσια) αλλά αυτά είναι "πράγματα" που γίνονται και αν ασχολείσαι με την ΕΑ οφείλεις να έχεις την ευελιξία να τα πραγματοποιείς/υλοποιείς.

Το ΤΕ επίσης δεν είναι για όλα τα παιδιά. Ειδικά αν μιλάμε για γενικό ΤΕ που υπάρχουν παιδιά με ΝΚ, ΔΕΠΥ, κινητικά...ένα παιδί με ΔΑΔ δεν μπορεί. Και άλλωστε το ΤΕ δεν είναι για όλη τη μέρα! Εκεί είναι που το παιδί θα πρέπει να πάει μόνο του μέσα στη γενική τάξη...θα μπορέσει;;;;; (ένα ΤΕ αυτισμού, όπου υπάρχει, σίγοθυρα μπορεί να βοηθήσει κάποια από τα παιδιά με ΔΑΔ, αλλά όχι όλα πάλι)
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: emmaki στις Οκτωβρίου 20, 2013, 09:53:22 pm
emmaki απαιτείται η έγκριση και όχι η γνωστοποίηση


Επιμένω! Γιατί στη δική μου περιφέρεια (και όχι μόνο σε μια διεύθυνση) οι προϊστάμενοι ενημερώνονται και απλά στέλνουν ένα έγγραφο ότι συμφωνούν με την παρουσία του ιδιώτη στην τάξη (αν φυσικά έχουν τηρηθεί τα τυπικά: ΚΕΔΔΥ, αίτηση γονέων, ποινικό μητρώο, βιογαρφικό, έγκριση στλλόγου διδασκόντων). Αν αυτό το θεωρείς έγκρισή.... Πάντως δεν αξιολογούν αν είναι κατάλληλος ή όχι, ούτε οι προϊστάμενοι ούτε οι σύμβουλοι και δεν εκφράζουν τη γνώμη τους
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: niina στις Οκτωβρίου 20, 2013, 09:57:55 pm

Απλό το θέμα + ΦΥΣΙΚΑ για Νιινα και κάθε ένα που πιστεύει πως πρέπει να είσαι με την καραμπίνα στο χέρι να κυνηγάς χαρτιά που εναρμονίζουν το γνωστικό σου υπόβαθρο με τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα (βλπ σεμινάρια, μεταπτυχιακά εξ'αποστάσεως, μινι μεταπτυχιακά, μεταπτυχιακά εξ'όψεως, ειδικά σεμινάρια ειδικού σεμιναρίου, phd, μεταδιδακτορικό κτλ)
τότε σίγουρα ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΙΚΑΝΟΣ να είσαι εκπαιδευτικός. Μη νομίζεις πως δεν έχω χαρτιά και βγάζω άκτι -- απλά καταλαβαίνω πότε και γιατί χρειάζεται ένα ΠΜΣ και phd. Οι πτυχιούχοι ΠΕ60 αν εφαρμόζουν όσα μαθαίνουν στα τμήματα είναι καλυμμένοι, από εκεί και πέρα -- όταν τα χρόνια περνούν και μετεκπαιδεύσεις έχουν και ειδικά σεμινάρια ανά θεματική.


δεν κυνηγας χαρτια .. γνωση κυνηγας..!! αν περιμεναμε απ τα χαρτια να μας κάναν σωστους εκπαιδευτικους το χασαμε το παιχνιδι !!  ;) ισως το εθεσα λάθος με τα μαστερ κτλ ο καθε εκπαιδευτικός οφείλει να ενημερώνεται για τον τομεα και την ειδικοτητα του με οποιο τρόπο μπορεί!!! απλα για μενα η ενημέρωση σε κραταεί στο "παιχνίδι" ωστε να βοήθήσεις με τον καλυτερο τροπο ΟΛΟΥΣ τους μαθητές σου!!
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: niina στις Οκτωβρίου 20, 2013, 10:05:51 pm
Κάποιος που ενδιαφέρεται για την εργασία του, ενημερώνεται σχετικά με τις νέες έρευνες. Νέες γνώσεις δεν αποκτούνται μόνο σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Η θέλεις να μου πεις ότι σκοπεύεις κάθε 10 χρόνια να κανεις καινούριο μαστερ για να σου μαθαίνουν τις καινούριες έρευνες.
έχεις δικιο, εγω το έθεσα λάθος !! η γνωση δεν αποκτίεται με κάθε νεο μαστερ που μπορει να βγεί αλλα με την προσωπικη ενημέρωση και αναζήτηση.. απλα πρέπει να μην αφηνουμε τις γνωσεις μας να "μουχλίαζουν", θεωρω ότι το οφειλουμε στους μαθητές μας !! ο κάθενας μας πρέπει να ψάχνεται με όποιο τρόπο μπορέι!!!!!!!!!!
γιατί η ειδ. αγωγη δεν είναι ξερή βυζαντινή ιστορία,  για παραδειγμα, που ο κόσμος να χαλασει η αλωση της Πόλης έγινε το 1453... 
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: emmaki στις Οκτωβρίου 20, 2013, 10:11:38 pm
Εντωμεταξύ, λέμε λέμε για την ΠΣ (ιδιωτική και μη) και κανένας δεν παρέπεμψε στην εγκύκλιο της ΠΣ (http://edu.klimaka.gr/leitoyrgia-sxoleivn/eidikhs-agoghs/1342-enhmerwsh-gia-thn-parallhlh-sthrixh.html).

Αναφέρεται, λοιπόν, "Σε περίπτωση που στο σχολείο λειτουργεί τμήμα ένταξης ή στην περιοχή ευθύνης του ΚΕΔΔΥ υπάρχει Ειδικό Σχολείο τότε η γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ θα πρέπει να περιλαμβάνει ειδικότερη αιτιολογία, δηλαδή να εξειδικεύει τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητή καθώς και τους λόγους για τους οποίους δεν κρίνεται κατάλληλη η ένταξη του μαθητή στο τμήμα ένταξης ή η φοίτησή του στο Ειδικό Σχολείο." Άρα, τα παιδιά δεν είναι υποχρεωτικό να φοιτήσουν σε ΤΕ (αν δεν υπάρχει στο σχολείο τους, αλλά και αν υπάρχει, αν το δικαιολογήσει το ΚΕΔΔΥ), ούτε να φοιτήσουν σε Ειδικό σχολείο (εκεί πάνε βαρύτερα περιστατικά)

Επίσης, "Απαραίτητες προϋποθέσεις για την έγκριση της παράλληλης στήριξης των αυτιστικών μαθητών από ειδικό βοηθό ( ιδιώτη) είναι:
1. Γνωμάτευση και πρόταση παροχής παράλληλης στήριξης από το οικείο ΚΕΔΔΥ , δηλαδή το ΚΕΔΔΥ της περιοχής του σχολείου φοίτησης του μαθητή ( άρθρο 6 § 1 εδαφ. β΄ του ν.3699/2008 « …….την παράλληλη στήριξη εισηγείται αποκλειστικά το οικείο ΚΕΔΔΥ ….» ) .
2. Αίτηση του γονέα ή κηδεμόνα προς τη Διεύθυνση του Σχολείου.
3.
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: vickyN στις Οκτωβρίου 20, 2013, 11:32:17 pm
Πώς μπορείς να απομακρύνεις ένα παιδί.....

Το βγάζεις μια βόλτα στην αυλή, αν είναι πολύ αναστατωμένο. Του δίνεις να ασχοληθεί με κάτι που του αρέσει. Το παίρνεις σε μια γωνιά της τάξης και δουλεύεις ατομικά......Όρεξη να υπάρχει και όλα γίνονται!

Δεν ξέρω πόσο έχεις ασχοληθεί με την ΕΑ (από ό,τι λες, έχεις δουλέψει σε πλαίσια) αλλά αυτά είναι "πράγματα" που γίνονται και αν ασχολείσαι με την ΕΑ οφείλεις να έχεις την ευελιξία να τα πραγματοποιείς/υλοποιείς.

Το ΤΕ επίσης δεν είναι για όλα τα παιδιά. Ειδικά αν μιλάμε για γενικό ΤΕ που υπάρχουν παιδιά με ΝΚ, ΔΕΠΥ, κινητικά...ένα παιδί με ΔΑΔ δεν μπορεί. Και άλλωστε το ΤΕ δεν είναι για όλη τη μέρα! Εκεί είναι που το παιδί θα πρέπει να πάει μόνο του μέσα στη γενική τάξη...θα μπορέσει;;;;; (ένα ΤΕ αυτισμού, όπου υπάρχει, σίγοθυρα μπορεί να βοηθήσει κάποια από τα παιδιά με ΔΑΔ, αλλά όχι όλα πάλι)

Συγγνώμη αλλά επέτρεψε και πάλι να διαφωνήσω. Είμαι 13 χρόνια στην ειδική αγωγή και βλέπω πλέον τα πράγματα ρεαλιστικά.
α) Πρακτικά, δεν είναι δυνατόν να δουλέψει με ένα παιδί σε μία γωνιά-τρύπα της τάξης ή στην αυλή με το κρύο (τουλάχιστον η λογική αυτό μου υπαγορεύει). Πώς να το κάνεις αυτό? Να ψιθυρίζεις ή να κουκουλώνεσαι? Γι αυτό υπάρχουν τα ΤΕ.
β) Στα ΤΕ φοιτούν παιδιά το πολύ με Ελαφρά ΝΥ. Γιατί να μη  μπορούν να συνυπάρξουν με ένα παιδί με ΔΑΔ? Το πρόγραμμά τους θα είναι διαφοροποιημένο. Επίσης, το νήπιο με ΔΑΔ γιατί να μη μπορεί να βρίσκεται στο γενικό τμήμα? Έχω πολλά παραδείγματα. Εννοείται ότι θα υπάρχει σχετική πρόταση ΚΕΔΔΥ.
Εντωμεταξύ, λέμε λέμε για την ΠΣ (ιδιωτική και μη) και κανένας δεν παρέπεμψε στην εγκύκλιο της ΠΣ (http://edu.klimaka.gr/leitoyrgia-sxoleivn/eidikhs-agoghs/1342-enhmerwsh-gia-thn-parallhlh-sthrixh.html).

Αναφέρεται, λοιπόν, "Σε περίπτωση που στο σχολείο λειτουργεί τμήμα ένταξης ή στην περιοχή ευθύνης του ΚΕΔΔΥ υπάρχει Ειδικό Σχολείο τότε η γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ θα πρέπει να περιλαμβάνει ειδικότερη αιτιολογία, δηλαδή να εξειδικεύει τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητή καθώς και τους λόγους για τους οποίους δεν κρίνεται κατάλληλη η ένταξη του μαθητή στο τμήμα ένταξης ή η φοίτησή του στο Ειδικό Σχολείο." Άρα, τα παιδιά δεν είναι υποχρεωτικό να φοιτήσουν σε ΤΕ (αν δεν υπάρχει στο σχολείο τους, αλλά και αν υπάρχει, αν το δικαιολογήσει το ΚΕΔΔΥ), ούτε να φοιτήσουν σε Ειδικό σχολείο (εκεί πάνε βαρύτερα περιστατικά)

Επίσης, "Απαραίτητες προϋποθέσεις για την έγκριση της παράλληλης στήριξης των αυτιστικών μαθητών από ειδικό βοηθό ( ιδιώτη) είναι:
1. Γνωμάτευση και πρόταση παροχής παράλληλης στήριξης από το οικείο ΚΕΔΔΥ , δηλαδή το ΚΕΔΔΥ της περιοχής του σχολείου φοίτησης του μαθητή ( άρθρο 6 § 1 εδαφ. β΄ του ν.3699/2008 « …….την παράλληλη στήριξη εισηγείται αποκλειστικά το οικείο ΚΕΔΔΥ ….» ) .
2. Αίτηση του γονέα ή κηδεμόνα προς τη Διεύθυνση του Σχολείου.
3.
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: mvis στις Οκτωβρίου 21, 2013, 01:25:42 am
Εντωμεταξύ, λέμε λέμε για την ΠΣ (ιδιωτική και μη) και κανένας δεν παρέπεμψε στην εγκύκλιο της ΠΣ (http://edu.klimaka.gr/leitoyrgia-sxoleivn/eidikhs-agoghs/1342-enhmerwsh-gia-thn-parallhlh-sthrixh.html).

σε αυτό το νήμα παρέπεμψαν προηγούμενα στην εγκύκλιο επανειλημμένως
*achilleas23 -->Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο « Απάντηση #3 στις: Οκτώβριος 17, 2013, 11:22:18 μμ »
*vickyN--->Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο « Απάντηση #7 στις: Οκτώβριος 18, 2013, 12:08:37 πμ »
*κορφας --> Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο « Απάντηση #13 στις: Οκτώβριος 18, 2013, 01:55:32 πμ »
*xristis23 --> Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο « Απάντηση #15 στις: Οκτώβριος 18, 2013, 09:46:28 πμ » (περί απόφασης και όχι απλής γνωμοδότησης - παραπομπή (4186/2013)
*vickyN--->Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο« Απάντηση #17 στις: Οκτώβριος 18, 2013, 02:49:34 μμ »
*rata--->Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο « Απάντηση #30 στις: Οκτώβριος 19, 2013, 04:29:43 πμ »
*emmaki--->   Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο « Απάντηση #33 στις: Οκτώβριος 19, 2013, 11:07:51 πμ »(((7 § 4 εδαφ. γ΄ του ν. 3699/2008 (ΦΕΚ 199Α)))))))))..
........από πιο πάνω αναφορά σε σχόλιο στο νόμο για τον οποίο μιλά η εγκύκλιος που δεν παρέπεμψε κανένας..


Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: emmaki στις Οκτωβρίου 21, 2013, 08:57:03 am
@vickyN Ωραία. Έχουμε τα ίδια χρόνια εργασίας στην ΕΑ! Μου αρέσει που υπάρχουμε πολλοί τελικά που ασχολούμαστε με αυτό το χώρο ήδη από πολλά χρόνια πριν (παλιές στο κουρμπέτι).

Ωστόσο, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω (και ξέρω ότι έχουμε συμφωνήσει ότι διαφωνούμε) στο αν μπορείς να δουλέψεις σε μια γωνιά της τάξης με παιδί με ΔΑΔ. Έχοντας δουλέψει αρκετά χρόνια σε ΠΣ (όταν ακόμα σχεδόν κανείς δεν ήξερε τι ήταν η ΠΣ), έχοντας δουλέψει και στο εξωτερικό σε ειδικό σχολείο και μάλιστα σε τάξη με μόνο παιδιά με ΔΑΔ, μπορώ να σε βεβαιώσω ότι ΑΝΕΤΑ μπορείς να πας σε μια γωνιά (δεν μίλησα για τρύπα) και να δουλέψεις ατομικά. Επίσης, στην τάξη φτιάχνεις μια γωνιά "χαλάρωσης" όπου έχεις πράγματα που ευχαριστούν το παιδί (δεν είναι δύσκολο να βρεις τι το ευχαριστεί, μπορεί να είναι αεροπλάνα, βιβλία, τουβλάκια, αυτοκίνητα....) Το παιδί με ΔΑΔ μαθαίνει και δουλεύει, δύσκολα στην αρχή αλλά ευκολότερα αργότερα. Στην αυλή σαφώς και το βγάζεις όταν ο καιρός το επιτρέπει και αν ευχαριστεί το παιδί κάτι τέτοιο (γιατί μου έτυχε και παιδί που φοβόταν να πατήσει στο χώμα...ε, αυτό δεν το βγάζεις έξω!).
Τίτλος: Απ: Αυτιστικό παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο
Αποστολή από: vickyN στις Οκτωβρίου 21, 2013, 03:58:24 pm
@emmaki!
Γεια σου! Συμφωνώ με όσα λες σχετικά με την απασχόληση του παιδιού με ΔΑΔ σε μία γωνιά και μάλιστα χαλάρωσης. Αλλά πίστεψέ με αυτό σε πολύ λίγα νηπιαγωγεία είναι πλέον εφικτό. Πολλά από αυτά έχουν κλείσει ή λειτουργούν με υπερπληθώρα παιδιών τα οποία δε χωρούν καλά καλά στο χώρο. Εν ολίγοις δε θεωρώ ότι μπορείς ΑΝΕΤΑ να δουλέψεις σε γωνιά. Γι αυτό καλύτερα, όπως έχω ήδη γράψει, παιδιά τα οποία δεν ανταποκρίνονται στο αναλυτικό πρόγραμμα της τάξης τους (π.χ. σηκώνονται και ενοχλούν σε μεγάλο βαθμό), θα πρέπει να φοιτούν σε ΤΕ όπου υπάρχει χώρος και μπορεί η διδασκαλία να είναι πιο εξατομικευμένη, σωστή και άνετη.
Επίσης, το ΤΕ σύμφωνα με το νόμο, αφορά παιδιά με ήπιες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Παιδιά με μέτρια ΝΥ δεν είναι καθόλου ήπιες περιπτώσεις σε αντίθεση με αυτά που έχουν Ελαφρά ΝΥ. Γι αυτό πιστεύω πως άνετα μπορούν να συνυπάρξουν με παιδιά με ΔΑΔ (παιδί με Down και μέτρια ΝΥ είναι σίγουρα περίπτωση για ειδικό σχολείο και μάλιστα θα ωφεληθεί πολύ από αυτό).
Τέλος, στο νηπιαγωγείο το πολύ φοιτούν 5 παιδιά στο ΤΕ, αν σύμφωνα με το νόμο σε ένα δημοτικό με 6 τάξεις μπορούν να φοιτήσουν μέχρι 12.