ι οι επιδοσεις στην έκθεση δεν ήταν καθόλου καλές...Αυτό συμβαίνει πάντα με την έκθεση δεν επηρεάζει τις βάσεις. ???
Η έκθεση έτσι κι αλλιώς είναι τζόγος.
Συνάδελφε ελπίζω αυτή την άποψη να μη την λες και στους μαθητές σου. Γιατί από την έκθεση το 60/100 είναι θεωρία που διδάσκεται και είναι στάνταρ τί θα ζητήσουν. Εξάσκηση θέλει. Δεδομένου ότι και το πώς γράφουμε μια έκθεση διδάσκεται: δομή, περιεχόμενο κτλ δε νομίζω ότι είναι και τόσο τζόγος τελικά.
Δεδομένου ότι η έκθεση είναι ένα από τα μαθήματα που διδάσκω για Πανελλήνιες, ξέρω ακριβώς τί θα μου γράψει ο κάθε μαθητής μου (με περιθώριο να πέσω έξω το πολύ μία με δύο μονάδες).
Συνάδελφε ελπίζω αυτή την άποψη να μη την λες και στους μαθητές σου. Γιατί από την έκθεση το 60/100 είναι θεωρία που διδάσκεται και είναι στάνταρ τί θα ζητήσουν. Εξάσκηση θέλει. Δεδομένου ότι και το πώς γράφουμε μια έκθεση διδάσκεται: δομή, περιεχόμενο κτλ δε νομίζω ότι είναι και τόσο τζόγος τελικά.
Δεδομένου ότι η έκθεση είναι ένα από τα μαθήματα που διδάσκω για Πανελλήνιες, ξέρω ακριβώς τί θα μου γράψει ο κάθε μαθητής μου (με περιθώριο να πέσω έξω το πολύ μία με δύο μονάδες).
Συγνώμη, αυτό τώρα το είδα!
Μία με δύο μονάδες στις 100 εννοείς ή στις 20?
Αν εννοείς στις 100, πες μας τι βλέπεις για τελικό στο μουντιάλ να το ποντάρουμε...
Αν εννοείς στις 20, τότε ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι δεν είναι αποδεκτό εύρος.
1-2 μονάδες στις 20 είναι τεράστια διαφορά...Φαντάσου ότι στις 2,4 μονάδες το γραπτό πάει για αναβαθμολόγηση, που σημαίνει ότι ένας (τουλάχιστον) εκ των 2 βαθμολογητών έπαιξε σαντούρι...
Αν και οι μαθητές πρώτα απαντούσαν και μετά διάβαζαν το ζητούμενο, τότε ναι, η έκθεση θα ήταν τζόγος!
Δεν κατάλαβα...εξετάζομαι σε κάτι; Να αγχωθώ άμα είναι έτσι....
Συμφωνείστε εσείς στο πώς διορθώνεται το μάθημα για να μην έχουμε ένα σωρό αναβαθμολογήσεις, και αφήστε τις δασκαλίστικες εξυπνάδες...
Γιατί αν δεχθώ αυτά που λες, η μόνη εξήγηση που μένει για τις αναβαθμολογήσεις είναι ότι ο κλάδος σας έχει πολλούς καθυστερημένους, που δεν μπορούν να κατανοήσουν 5 κανόνες βαθμολόγησης και δεν ξέρουν πρόσθεση. Και δεν πιστεύω κάτι τέτοιο.
ξέρω ακριβώς τί θα μου γράψει ο κάθε μαθητής μου (με περιθώριο να πέσω έξω το πολύ μία με δύο μονάδες).Η έκθεση έχει πολύ μεγάλο ρίσκο, κάθε χρόνο είναι το μάθημα με τις περισσότερες αναβαθμολογήσεις! Ακόμη και 10 καθηγητές να διορθώσουν ένα γραπτό θα βάλουν διαφορετικό βαθμό….
.................................................................
Αν εννοείς στις 100, πες μας τι βλέπεις για τελικό στο μουντιάλ να το ποντάρουμε...
.................................................................
Στο θέμα μας τώρα, σχετικά με το μάθημα της έκθεσης, όπου πολύ σωστά ειπώθηκε οτι μεγάλο μέρος των ζητούμενων είναι θεωρία και σίγουρα διαφέρει από αυτό που γράφαμε εμείς, δηλ. ένα ξερό θέμα και να το αναπτύξουμε.
Δεν νομίζω πως είναι θέμα κομπλεξισμου, οσο αφορα το μαθημα της εκθεσης. Μαθητες άριστοι στα άλλα μαθηματα εγραψαν όπως λες γυρω στο 12. Το εχω δει και γω αυτό που λες. Από προσωπική εμπειρια σου λεω πως δεν διαβάζουν. Δινουν το βαρος στα άλλα μαθηματα- Η Εκθεση θελει "διάβασμα" καλό, θελει χρόνο να αφιερώσεις, θελει υπομονή. Το γλωσσικό μαθημα παντα δυσκολευει όλους μας.
Σιγουρα τωρα πλεον η Εκθεση δεν είναι σε δοκιμιακή μορφη κατι που κανει την αξιολογηση του μαθηματος ακομα πιο αντικειμενική. Τελευταια, μειωσαν και την βαρυτητα της εκθεσης και από 50 μοναδες πήγε στις 40.
Τυχαιο φυσικα δεν είναι το ότι εχουμε ένα λεξιλογιο των 500 λεξεων και μονον!! Από κει και περα δυσκολευει κάθε κειμενο από οποιαδήποτε πηγη και αν προέρχεται. Το διαδικτυο και η τεχνολογια εν γενει απομακρύνει από τον γραπτο λόγο, αν δεν προσεξει κανεις.
Και το πιο τραγικο από όλα: δεν εχουμε μαθει να ακουμε τον αλλον, πόσο μαλλον να διαβάζουμε ....
Να εξετάζουν όλα τα μαθηματα με σύστημα πολλαπλών επιλογών.
Καλημέρα, παιδιά! Πώς εγραψαν οι μαθητές σας στα μαθήματα της θεωρητικης κατευθυνσης; Οι δικοί μου -εκτός από έναν- δεν πηγαν οσο καλα αναμέναμε σε γενικές γραμμές. Είμαστε απογοητευμένοι..:-(
Ειναι τυχαιο που καθε χρονο οι αναβαθμολογησεις και το τσεκουρι στη εκθεση πανε συννεφο?
Κομπλεξισμος φιλολόγων στο μεγαλειο του!
Από προσωπική εμπειρια σου λεω πως δεν διαβάζουν. Δινουν το βαρος στα άλλα μαθηματα- Η Εκθεση θελει "διάβασμα" καλό, θελει χρόνο να αφιερώσεις, θελει υπομονή.
Αν υπάρχει ένα πρόβλημα, αυτό δεν είναι τόσο ότι τα παιδιά δεν διαβάζουν, αλλά ότι δεν είναι υψηλής ποιότητας ο γραπτός λόγος στον οποίο εκτίθενται ανεξαρτήτως του μέσου που επιλέγουν (διαδίκτυο, τηλεόραση, βιβλία, εφημερίδες, σχολικά εγχειρίδια κλπ). Είναι ένας λόγος που εκφράζει την πολιτιστική παρακμή των καιρών μας και χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, παραλογισμό, χαμηλού επιπέδου επιχειρήματα και έλλειψη καλαισθησίας. Χρειάζεται να έχει κάποιος μεγάλες αντιστάσεις και εφόδια, για να ξεπεράσει τέτοιου είδους γλωσσικά πρότυπα, ειδικά αν είναι σε μικρή ηλικία. ???
:o :o :o :o :o :o
1-2-Χ;
Σοβαρά;
Τι προβλέπετε συνάδελφοι για τις βάσεις των πολυτεχνικών σχολών; άνοδο ή πτώση;Προβλέπεται άνοδος (http://www.fimes.gr/2014/06/baseis-2014-apotelesmata/)
Χαμηλότερο πήχη εισαγωγής σε πολλά από τα υψηλής ζήτησης πανεπιστημιακά τμήματα προμηνύουν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων news247 Ιούλιος 02 2014 13:42 «Χαμηλώνει» ο πήχης εισαγωγής σε πολλά περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ, όπως προκύπτει από τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, ενώ δεν αποκλείονται εκπλήξεις με μικρή άνοδο σε ορισμένες περιφερειακές σχολές, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης που θα υπάρχει από τρίτεκνους και πολύτεκνους, οι οποίοι θα μπορούν στη συνέχεια να μετεγγραφούν σε ιδρύματα κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Δεν αποκλείονται εκπλήξεις με μικρή άνοδο σε ορισμένες περιφερειακές σχολές, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης που θα υπάρχει από τρίτεκνους και πολύτεκνους, οι οποίοι θα μπορούν στη συνέχεια να μετεγγραφούν σε ιδρύματα κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Δεν αποκλείονται εκπλήξεις με μικρή άνοδο σε ορισμένες περιφερειακές σχολές, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης που θα υπάρχει από τρίτεκνους και πολύτεκνους, οι οποίοι θα μπορούν στη συνέχεια να μετεγγραφούν σε ιδρύματα κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Επίσης, οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η φετινή χρονιά των Πανελλαδικών έχει ένα νέο δεδομένο, την ενσωμάτωση των θέσεων από τις ειδικές κατηγορίες (20% των θέσεων) σε αυτές της γενικής σειράς.
Από την επεξεργασία των πρώτων στοιχείων οι τάσεις ανά επιστημονικό πεδίο διαμορφώνονται ως εξής:
1ο Πεδίο
Υψηλόβαθμα τμήματα (Νομικά, Ψυχολογίες): Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι
Σχολές μεσαίων βαθμολογίων (Κοινωνιολογίας, Φιλολογίας): Οριακή άνοδος
2ο και 4ο Πεδίο
Πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές Σχολές: Οριακή πτώσηΥψηλόβαθμα και μεσαίων βαθμολογιών τμήματα στην Επαρχία: Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενδεχομένως και οριακά ανοδικάΣχολές Αρχιτεκτόνων, Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών: Μικρή υποχώρηση των βάσεων
3ο Πεδίο
Ιατρικές, Φαρμακευτικές, Κτηνιατρικές: Οι βάσεις θα κινηθούν καθοδικά
Φυσικοθεραπευτικές, Μαιευτικές: Καθοδική τάση των βάσεων
5ο Πεδίο
Οικονομικές, Χρηματοοικονομικές Σχολές, Τμήματα Οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων: Οι βάσεις αναμένεται να σημειώσουν πτώση
πηγή: Έθνος
Το μαθημα της Εκθεσης να εξεταζεται σε σχολικο επίπεδο. Δεν ξερω αν εισαι θετικης ή θεωρητικης κατ/νσης, αλλα για όλα τα μαθηματα: φυσική, αρχαια κλπ υπαρχει η δυνατοτητα των πολλαπλων επιλογων ή γενικοτερα του κλειστου τυπου ερωτησεων. Ακομα και το μαθημα της νεοελληνικης γλωσσας, αν δεις, θα διαπιστωσεις πως υπαρχουν δεκαδες τροποι εξετασης και αξιολογησης αντικειμενικής. Οσο για την απάντηση σε τετοιου ειδους ερωτηση, δεν ειναι απλό,όσο φαίνεται φιλε μου. Ειναι η πολύ καλή κατοχή του γνωστικου, η παρατηρητικοτητα, η συγκεντρωση κλπΘα πω μόνο αυτό και τίποτε παραπάνω
Φυσικά, η επιλογή θεμάτων δεν είναι μια "εύκολη" διαδικασια.
Στο χημικών μηχανικών Πάτρας βλέπω να έχουν αυξηθεί κατά 55 οι θέσεις!!
Αυτό δε θα συντελέσει στο να μειωθεί έστω και οριακά η βάση;
Πραγματικά αλλά με την σημαντική αύξηση των εισακτέων δε τείνει σε μη άνοδο της βάσης;
Δε διαφωνώ με αυτά που λες συνάδελφε!!
Απλά το λέω επειδή πέρσι πήραν 145 εισακτέους και φέτος 200.. Είναι μεγάλη η αύξηση (37,9%)!!
Ας περιμένουμε λοιπόν!!
Εύχομαι να βγουν γρήγορα.
Μα δε φαίνονται κάπου!!
http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2014/140703_dt_statistika.doc (http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2014/140703_dt_statistika.doc)Ευχαριστώ,just in time...! :)
Για να δείτε τους σχετικούς πίνακες με τα πιο πάνω στατιστικά στοιχεία μεταβείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδειας & Θρησκευμάτων στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο (http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2014/140703_dt_statistika_1.zip).
Απλά σε πολλές σχολές αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός εισακτέων!!Σωστό.
Π.χ. για χημικών μηχανικών Πάτρας από 145 θα πάρει 200..ευχαριστώ.
Αυτό ίσως κρατήσει την μεγάλη άνοδο των βάσεων!Μακάρι Κωνσταντίνε!
Σε κάτι site που μπαίνω με προβλέψεις βλέπω να προβλέπουν ακόμα και 700-800 μόρια άνοδο!
Πολλά δεν είναι συνάδελφοι;
|
Φέτος οι αριστούχοι είναι πολλοί περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά. Και μιλάμε για αρκετά σημαντικό ποσοστό παραπάνω.Το οτι η αναμετάδοση έγινε από ιδιώτη υπονοεί κάτι?
Αν αναλογιστούμε ότι σε μερικά μαθήματα τα θέματα κρίθηκαν από ειδικούς ως σχετικά δύσκολα συγκριτικά με άλλες χρονιές (και σε πολλές περιπτώσεις σχεδόν ίδιας δυσκολίας με πέρσυ), συνδυαζόμενο και με το γεγονός ότι η αναμετάδοση των θεμάτων έγινε από ιδιωτική εταιρεία, τότε τι μπορεί να συμπεράνει κανείς;
.... συνδυαζόμενο και με το γεγονός ότι η αναμετάδοση των θεμάτων έγινε από ιδιωτική εταιρεία, τότε τι μπορεί να συμπεράνει κανείς...
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί καθυστερεί τόσο πολύ η ανακοίνωση των βάσεων και κατά συνέπεια τα αποτελέσματα των πανελληνίων ενώ είναι όλα μηχανογραφημένα ξεπερνώντας σε χρόνο αυτόν της διόρθωσης των γραπτών που δεν υπάρχει μηχανοργάνωση.Η καθυστέρηση οφείλεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το οποίο δίνει τις λίστες των υποψηφίων που έχουν περάσει τα test γύρω στις 10 Αυγούστου.
Φέτος οι αριστούχοι είναι πολλοί περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά. Και μιλάμε για αρκετά σημαντικό ποσοστό παραπάνω.
Αν αναλογιστούμε ότι σε μερικά μαθήματα τα θέματα κρίθηκαν από ειδικούς ως σχετικά δύσκολα συγκριτικά με άλλες χρονιές (και σε πολλές περιπτώσεις σχεδόν ίδιας δυσκολίας με πέρσυ), συνδυαζόμενο και με το γεγονός ότι η αναμετάδοση των θεμάτων έγινε από ιδιωτική εταιρεία, τότε τι μπορεί να συμπεράνει κανείς;
Λογική η σκέψη σου...
Σκέψου και το εξής:
Οι πανελλαδικές διεξάγονται με μικρή ύλη,σε σχέση με το παρελθόν.
Αν σκεφτείς ότι έχουμε την ίδια ύλη και βιβλία από το 1999 καταλαβαίνεις ότι το σύστημα σχολείο-φροντιστήρια-μαθητές-εκπαιδευτές έχουν προσαρμοστεί στο περιεχομενο και την ύλη.πόσο δυσκολότερα θέματα να μπουν π.χ. στην Φυσική και Μαθηματικά Κατεύθυνσης...;
Παρόλο τα αυξανόμενης δυσκολίας θέματα,επιτυγχάνονται υψηλές βαθμολογίες... :-\
με μια μικρή αναζήτηση μπορεί κανείς να βρει περιπτώσεις διαρροής θεμάτων παλαιότερα.
Μην πας πολύ πίσω. Δες για παράδειγμα τον αριθμό των αριστούχων το 2012 σε σχέση με τον φετινό στη θετική κατεύθυνση για παράδειγμα. Τότε ήταν περί τους 1900 ενώ τώρα είναι σχεδόν 2800, δλδ 50% αύξηση ενώ τα θέματα θεωρούνται και δυσκολότερα από πρόπερσυ.Όπως το θέτεις... :)
Η πιθανότητα διαρροής είναι αρκετά μεγάλη κατά την άποψή μου.
Σε κάποιες πολυτεχνικές είχαμε άνοδο και πάνω από 1000 μόρια!Πολύ παλαιότερα ναι.
Δεν ξέρω αν έχει ξαναγίνει αυτό!
Έδωσε λευκή κόλλα και πέρασε στο Πανεπιστήμιο!
Ποιoς θα μπορούσε να φανταστεί ότι αν κάποιος θα παρέδιδε λευκή κόλλα στις Πανελλήνιες θα μπορούσε να περάσει σε Πανεπιστήμιο και μάλιστα στην Αθήνα!
Κι όμως συνέβη... Διότι μπορεί να παρατηρήθηκε σημαντική άνοδος στις βάσεις, λόγω των καλύτερων επιδόσεων αλλά και των ελεύθερων μετεγγραφών για τις ειδικές κατηγορίες, όμως υπήρξαν ορισμένες σχολές, στις οποίες οι βαθμοί εισαγωγής ήταν μόλις λίγο παραπάνω από το… 0!
Συγκεκριμένα υπήρξε υποψήφιος, ο οποίος έγραψε σχεδόν 0 στα 6 μαθήματα στα οποία εξετάστηκε και πέρασε στο τμήμα Ισπανικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών τελευταίος!
Ο εν λόγω υποψήφιος είχε μέσο όρο στα 6 μαθήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, 0,53, ενώ σε Αρχαία και Ιστορία Κατεύθυνσης έγραψε 0.
Ωστόσο, η εισαγωγή του στο τμήμα Ισπανικής γλώσσας πραγματοποιήθηκε λόγω της άριστης επίδοσης του στο μάθημα της Ισπανικής γλώσσας.
Μάλιστα, δεν είναι ο μοναδικός αφού παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε και σε σχολή Ιταλικής φιλολογίας, όπου ο τελευταίος εισακτέος έγραψε 0 σε αρχαία και ιστορία κατεύθυνσης ενώ ο μέσος όρος στα 6 μαθήματα της θεωρητικής κατεύθυνσης ήταν 2,53.
Ναι αλλά φέτος έγινε το αδιαχώρητο λόγω πολλών μαθητών με υψηλή βαθμολογία!!Αδυναμίες του τωρινού συστήματος Κωνσταντίνε που έχει κορεσθεί πλέον,συν την επαγγελματική αποκατάσταση.
(...) αλλά τουλάχιστον θα την ξαναζήσεις κατά κάποιον τρόπο :D