- Προσλήψεις πληροφορικών στα γυμνάσια και τα λύκεια όλων των τύπων για την κάλυψη των διοικητικών - τεχνικών αναγκών με αυτοτελείς θέσεις προσωπικού που θα αναλάβουν και τη διαρκή επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού των άλλων κλάδων.
Έχω ξαναπεί πως η εκπαίδευση δεν υπάρχει για τους εκπαιδευτικούς αλλά για τους μαθητές...
Ο λόγος που Πληροφορική πρέπει να διδάσκεται μόνο απο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟΥΣ είναι όχι για να διοριστούν ακόμα 3000(απο τους δεκάδες χιλιάδες) απόφοιτοι Πανεπιστημίων και ΤΕΙ Πληροφορικής που είναι αδιόριστοι, αλλά και για να διδάσκονται τα παιδιά Πληροφορική στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση απο επιστήμονες πληροφορικής και μόνο , όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης εκτός της πρωτοπόρου στις νέες τεχνολογίες Ελλάδας.
Διότι μόνο με επιστήμονες πληροφορικής μπορεί να αναβαθμιστεί το μάθημα απο την δεινή θέση που έχει αυτή την στιγμή στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση...>>
Σωστά τα λές, η εκπαίδευση υπάρχει για τους μαθητές. Γιατί όμως αντί για εκπαιδευτικούς (επιστήμονες με ειδικές γνώσεις, αλλά και παιδαγωγική κατάρτιση) το κράτος διορίζει σαν δασκάλους αυτών των μαθητών επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων χωρίς (!) παιδαγωγική κατάρτιση;. Πόσες χιλιάδες πτυχιούχοι Πληροφορικής έχουν διορισθεί στην εκπαίδευση ΧΩΡΙΣ να είναι εκπαιδευτικοί (=χωρίς παιδαγωγική κατάρτιση);
Oι "συνδικαλιστικές" διεκδικήσεις μπορεί να βασίζονται στη λογική της μάζας αλλά αυτό δε σημαίνει ότι βασίζονται και στη λογική.
Το τι θα έπρεπε να ξέρουν οι μαθητές τελειώνοντας το σχολείο είναι σχετικό. Για παράδειγμα, γιατί να μην ξέρουν οδήγηση;
Στα δε ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ είναι φυσικό οι καθηγητές άλλων ειδικοτήτων να είναι καταλληλότεροι, εκτός αν οι πληροφορικάριοι ξέρουν και από πχ λογιστική.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν πολλών ειδών απόφοιτοι πληροφορικής, που δεν είναι όλοι κατάλληλοι για την εκπαίδευση, διότι το αντικείμενό τους μπορεί να είναι και άσχετο με τα μαθήματα που γίνονται στο σχολείο, εκτός αν στο πανεπιστήμιο έκαναν ειδικό μάθημα για Windows-Word-Excel.
Εκείνο όμως που πραγματικά ξεπερνάει τα όρια είναι να πηγαίνουν οι πληροφορικάριοι στα δημοτικά, τη στιγμή που δε διαθέτουν την απαραίτητη παιδαγωγική κατάρτιση. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που στα δημοτικά πηγαίνουν δάσκαλοι και όχι φιλόλογοι ή άλλοι άσχετοι με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Εκείνο όμως που πραγματικά ξεπερνάει τα όρια είναι να διορίζονται Δάσκαλοι στα δημοτικά, που ενω διαθέτουν την απαραίτητη παιδαγωγική κατάρτιση, είναι απαραδεκτοι στη δουλεια τους.......
Το παραπάνω πως το συμπεραίνεις? ότι δηλαδή οι δάσκαλοι είναι απαράδεκτοι στη δουλειά τους? μη μας πεις ότι είχες κάποιο κακό δάσκαλο ή έχεις ακούσει από κάπου για κάποιον. Στοιχεία συγκεκριμένα έχεις? Πραγματικά είναι λυπηρό ότι θετικοί επιστήμονες καταφεύγουν σε τέτοια επιχειρήματα.
Διότι αν εσύ δικαιούσαι να λες μια φορά ότι οι δάσκαλοι είναι απαράδεκτοι στη δουλειά τους τι να πούμε για όσους διδάσκουν την πληροφορική στα λύκεια και τα γυμνάσια που αντί να κάνουν μάθημα αφήνουν όλη τη χρονιά τους μαθητές να σερφάρουν στο internet. Επειδή αυτοί είναι πολύ περισσότεροι από τους δασκάλους που λες (αυτοί τουλάχιστον προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους ενώ οι πληροφορικοί δεν κάνουν τίποτα) μάλλον πρέπει να ανακαλέσεις η να ανασκευάσεις αυτά που είπες.
Δηλαδή όταν σας συμφέρει (γνωστικό αντικείμενο) πρέπει να διδάσκει μόνο όποιος έχει σχετικό πτυχίο, αλλά όταν δεν σας συμφέρει (παιδαγωγική επάρκεια) εκεί αυτοί που έχουν πτυχίο είναι άσχετοι και όλοι οι άλλοι σχετικοί έτσι?
Παράθεση
Εκείνο όμως που πραγματικά ξεπερνάει τα όρια είναι να πηγαίνουν οι πληροφορικάριοι στα δημοτικά, τη στιγμή που δε διαθέτουν την απαραίτητη παιδαγωγική κατάρτιση. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που στα δημοτικά πηγαίνουν δάσκαλοι και όχι φιλόλογοι ή άλλοι άσχετοι με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
2. Εκείνο όμως που πραγματικά ξεπερνάει τα όρια είναι να διορίζονται Δάσκαλοι στα δημοτικά, που ενω διαθέτουν την απαραίτητη παιδαγωγική κατάρτιση, είναι απαραδεκτοι στη δουλεια τους.......
Απλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο λόγος ύπαρξης ενός πληροφορικού στα Δημοτικά που τον κάνει να διαφέρει απο την ύπαρξη ας πούμε ενός φιλολόγου είναι ότι ενα σχολείο πλέον χρειάζεται μεγάλη μηχανογράφηση απο την μία και απο την άλλη διαχείρηση του τεχνικού εξοπλισμού(π.χ. εργαστήριο πληροφορικής). Αυτό θα είναι για το καλό και των δασκάλων...
Τώρα απο την στιγμή που για τους λόγους που προανέφερα θα βρίσκεται ενας πληροφορικός στο σχολείο, δεν είναι κακή ιδέα μετά απο επιμόρφωση στα παιδαγωγικά να διδάσκει και τα μαθήματα πληροφορικής του Δημοτικού...
Μηπως εχεις τον ακριβη αριθμο? ειμαι περιεργη να μαθω.....Ναι έχω τον ίδιο αριθμό που έχεις και εσύ. Δηλαδή εσύ δικαιούσαι να πατάς σε αόριστα επιχειρήματα αλλά οι άλλοι όχι έτσι?
και για να ξερειςΕσύ που το ξέρεις? είσαι δάσκαλος ή έχεις ειδικές γνώσεις για το δημοτικό? Πως έχεις άποψη σε κάτι το οποίο δεν έχεις σπουδάσει? ή είσαι επιστήμων παντός επιστητού?
δεν αρκει η παιδαγωγικη επάρκεια για να μπεις σε ταξη δημοτικού
Τελικά από ότι καταλαβαίνω εγώ , όλα έχουν να κάνουν με το πως ο καθένας μας βλέπει το ιδανικό σχολείο (ανεξαρτήτου βαθμίδος) και πως βλέπει τον ρόλο του μέσα σε αυτό .Και υπάρχουν διάφορες επιλογές πάνω σε αυτό το θέμα.
Μια απ αυτές είναι ένα σχολείο, με υπερσύγχρονη μηχανοργάνωση (ΕΠΑΦΟΣ !!!) την οποία πρέπει οπωσδήποτε να την χειρίζεται επιστήμονας πληροφορικός, με τα απουσιολόγια, τα βιβλία ύλης, την καταγραφή απουσιών στο τετράδιο απουσιών και εν συνεχεία στον ΕΠΑΦΟ (απίστευτη βλακεία), τα πρακτικά, τα πρωτόκολλα ,τις επιστολές προς τους γονείς γραμμένες με το χέρι.Ένα σχολείο , που έχει ένα μόνο εργαστήριο πληροφορικής ,παλιάς τεχνολογίας και το οποίο είναι άβατο για τους υπόλοιπους συναδέλφους είτε γιατί δεν ξέρουν να το χρησιμοποιούν είτε γιατί τα κλειδιά τα έχει ο υπεύθυνος επιστήμονας , που στα γραφεία υπάρχουν το πολύ 2 υπολογιστές , με σύνδεση ISDN Π.Σ.Δ. και τα δημοφιλέστερα site είναι το alfavita, τα αθλητικά και τα ζώδια, που η σύγχρονη μορφή διδασκαλίας περιορίζεται στην προβολή ενός ppt μια φορά το μήνα.Ένα σχολείο στο οποίο ο πληροφορικός του ,αναγκάζεται (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) να διδάξει πράγματα τα οποία παιδιά άλλων χωρών (Ινδία, Πακιστάν) τα μαθαίνουν στα 7 τους και μόνα τους, αλλά και αγωνίζεται και φωνάζει οτι πρέπει να τα διδάσκει επιστήμονας πληροφορικής (τι προσβολή και αυτή προς την επιστήμη!!!!) ή πάλι διδάσκει αντικείμενα (ΕΠΑΛ , ΕΠΑΣ) τα οποία είναι εντελώς άσχετα με την επιστήμη του αλλά του εξασφαλίζουν ωρίτσες και μία σίγουρη οργανική θεσούλα.
Υπάρχει βέβαια και μια άλλη επιλογή.Ένα σχολείο με πραγματικά λειτουργική μηχανοργάνωση που θα μπορεί να εξυπηρετεί γονείς και μαθητές μέσω internet, που οι μαθητές θα δηλώνουν παρουσία με την προσωπική τους κάρτα, οι απουσίες θα καταχωρούνται αυτόματα, η ενημέρωση φοίτησης για τους γονείς θα γίνεται μέσω του site του σχολείου και πρακτικά και πρωτόκολλα θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά.Ένα σχολείο με ασύρματη γρήγορη πρόσβαση στο internet και για καθηγητές και για μαθητές χωρίς εργαστήριο πληροφορικής αλλά Η/Υ σε κάθε τάξη.Ένα σχολείο στο οποίο οι μαθητές έμαθαν την "ΧΡΗΣΗ" και τις "ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ" του Η/Υ ακριβώς με το ίδιο τρόπο που έμαθαν την χρήση και τις εφαρμογές της τηλεόρασης , του κινητού , του PS κ.τ.λ. Ένα σχολείο στο οποίο η διαθεματικότητα γίνεται καθημερινή πρακτική και ο ρόλος του πληροφορικού είναι ενεργός όχι κάνοντας τις εργασίες των παιδιών ή των συναδέλφων αλλά καθαρά συμβουλευτικός και υποστηρικτικός.
Σε ποιο τελικά σχολείο έχουμε υποβάθμιση του ρόλου της πληροφορικής ?
Τι λένε οι συνάδελφοι δάσκαλοι και άλλων ειδικοτήτων, ποιο απ τα δύο σχολεία προτιμάτε και που είναι απαραίτητος ένας μόνιμος επιστήμονας πληροφορικής?
οκ και εγώ ανταπαντάω ότι αυτό που πραγματικά ξεπερνάει τα όρια είναι να διορίζονται πληροφορικοί στην εκπαίδευση, που ενω διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις είναι απαραδεκτοι στη δουλεια τους.....Μηπως εχεις τον ακριβη αριθμο? ειμαι περιεργη να μαθω.....Ναι έχω τον ίδιο αριθμό που έχεις και εσύ. Δηλαδή εσύ δικαιούσαι να πατάς σε αόριστα επιχειρήματα αλλά οι άλλοι όχι έτσι?
[quite]
Εκείνο όμως που πραγματικά ξεπερνάει τα όρια είναι να διορίζονται Δάσκαλοι στα δημοτικά, που ενω διαθέτουν την απαραίτητη παιδαγωγική κατάρτιση, είναι απαραδεκτοι στη δουλεια τους.......
και για να ξερειςΕσύ που το ξέρεις? είσαι δάσκαλος ή έχεις ειδικές γνώσεις για το δημοτικό? Πως έχεις άποψη σε κάτι το οποίο δεν έχεις σπουδάσει? ή είσαι επιστήμων παντός επιστητού?
δεν αρκει η παιδαγωγικη επάρκεια για να μπεις σε ταξη δημοτικού