Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.

Μηνύματα - NET DIKTYO

Σελίδες: 12
1
Και να εμφυτεύσουμε αυτούσιο στην Ελλάδα το Φιλανδικό μοντέλο,
θα αποτύχει καθότι είναι άλλου είδους εκπαιδευτική πολιτική - εν προκειμένω κατώτερη έως ανύπαρκτη -
συν τοις άλλοις απουσιάζει μακρόπνοος στρατηγικός σχεδιασμός εκ μέρους των Κυβερνήσεων.
(Επίσης αποδεδειγμένο)..

Μα αυτό που προτείνω είναι να αποκτήσουμε κι εμείς ως χώρα εκπαιδευτική πολιτική με μακρόπνοο σχεδιασμό εφαρμόζοντας το Φινλανδικό εκπαιδευτικό μοντέλο και στην Ελλάδα. Γιατί είσαι τόσο απαισιόδοξος και λες ότι θα αποτύχει; Δεν αξίζει να προσπαθήσουμε; Εσύ τι προτείνεις να κάνουμε; Να μείνουμε αδρανείς αποδεχόμενοι τη μοίρα μας;

Κατά τη γνώμη μου μόνο με μια ριζική αναμόρφωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και την εφαρμογή ενός άλλου πετυχημένο μοντέλου, μπορούμε να αλλάξουμε τη σημερινή κατάσταση. Η Φινλανδία τόλμησε μια τέτοια αλλαγή τη δεκαετία του 1970. Επένδυσε στρατηγικά και σε βάθος χρόνου στην παιδεία και πέτυχε. Έτσι, στηριζόμενη στο πολύ καλά μορφωμένο και καταρτισμένο δυναμικό της, η χώρα ξεπέρασε σχετικά γρήγορα μια πολύ μεγάλη οικονομική κρίση που είχε προκληθεί εξαιτίας της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού τομέα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν το ΑΕΠ είχε πέσει κατά 13% και η ανεργία είχε φτάσει στο 20%.

Ας τολμήσουμε κι εμείς να επενδύσουμε στην παιδεία και με αυτόν τον τρόπο να βάλουμε γερές βάσεις ώστε να μπορούμε να ξεπερνάμε ευκολότερα τις μελλοντικές κρίσεις.

2
Προσωπικά θα προτιμούσα ένα εκπαιδευτικό σύστημα σαν αυτό της Φινλανδίας.

Στη Φινλανδία:
1. Οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν σχετικά λίγες ώρες την εβδομάδα (12-18) και έχουν σχετικά λίγες ώρες υποχρεωτικής παραμονής στο σχολείο την εβδομάδα (13-20).

2. Δεν έχει κανένα αυστηρό εξωτερικό σύστημα αξιολόγησης με επιθεωρητές ή βασισμένο στις βαθμολογίες των μαθητών σε τυποποιημένα τεστ, το οποίο να οδηγεί σε κατάταξη εκπαιδευτικών ή σχολείων. Το σύστημα που χρησιμοποιείται είναι η αυτοαξιολόγηση (αναλυτικού προγράμματος, σχολείων, μαθητών).
Assessment in Finland:
http://www.mwera.org/MWER/volumes/v25/issue1-2/v25n1-2-Hendrickson-GRADUATE-STUDENT-SECTION.pdf

3. Οι εκπαιδευτικοί απολαμβάνουν της εκτίμησης της κοινωνίας, έχοντας την ελευθερία να διαλέξουν τα βιβλία που θα διδάξουν και να προσαρμόσουν ένα ευρύ αναλυτικό πρόγραμμα στις ανάγκες των μαθητών τους.
http://www.abc.net.au/news/2012-02-28/highly-educated-teachers-the-key-to-success/3858612

4. Όλη η δημόσια εκπαίδευση είναι δωρεάν μέχρι και το πανεπιστήμιο.

5. Ξοδεύουν 5,9% του ΑΕΠ ή το 12,5% των κρατικών εξόδων για την εκπαίδευση. 3,7% του ΑΕΠ για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση. 43% των κατοίκων έχουν πτυχίο πανεπιστημίου (το μεγαλύτερο στην Ευρώπη)...
http://www.oecd.org/pisa/pisaproducts/46581035.pdf

6. Οι μαθητές δε χωρίζονται κατά ικανότητα, αλλά είναι όλοι στην ίδια τάξη με την παρουσία δεύτερου εκπαιδευτικού για τα παιδιά με δυσκολίες. Αν χρειαστεί υπάρχουν προγράμματα εξειδικευμένης πρόσθετης στήριξης από εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, αλλά και προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας.

7. Δεν έχει κάθε χρόνο εξετάσεις στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Η εξέταση της προόδου των μαθητών στο σχολείο γίνεται μέσα στην τάξη με συνεχή διαμορφωτική αξιολόγηση. Υπάρχουν ανταγωνιστικές εξετάσεις μόνο για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Κάθε σχολή έχει και το δικό της σύστημα εισαγωγής φοιτητών.

8. Στο σχολείο δίνεται έμφαση στη δημιουργικότητα, στην ελεύθερη πρωτοβουλία, στις καινοτόμες ιδέες, στις συνεργατικές εργασίες κλπ. ώστε το μάθημα να μην είναι αγγαρεία αλλά δημιουργία. Το εθνικό αναλυτικό πρόγραμμα αποθαρρύνει τον ανταγωνισμό και επικεντρώνεται στη συνεργατικότητα.
http://www.abc.net.au/news/2012-02-28/highly-educated-teachers-the-key-to-success/3858612

9. Υπάρχει ολοήμερο σχολείο με δωρεάν γεύματα, σχολική υγειονομική και οδοντιατρική περίθαλψη και υποστήριξη από εκπαιδευτικούς ψυχολόγους σε κάθε σχολείο.
http://www.oph.fi/english/education/educational_support_and_student_wellbeing

10. Η Φινλανδία βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις στους διαγωνισμούς PISA (Μαθηματικών, Φυσικών Επιστημών και ανάγνωσης), αλλά και TIMSS (Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών) που έχει συμμετάσχει.
http://en.wikipedia.org/wiki/Programme_for_International_Student_Assessment
http://timssandpirls.bc.edu/timss1999i/pdf/T99i_Math_1.pdf
http://timssandpirls.bc.edu/timss1999i/pdf/T99i_Sci_01.pdf
http://timssandpirls.bc.edu/timss2011/downloads/T11_IR_M_Chapter1.pdf
http://timssandpirls.bc.edu/timss2011/downloads/T11_IR_S_Chapter1.pdf


Εσείς τι εκπαιδευτικό σύστημα θα θέλατε; Πώς να αξιολογείται; Έχετε να προτείνετε κάποιο άλλο μοντέλο;

3
Το Φιλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα σε σχέση με το ελληνικό έχει περίπου 1.000.000 διαφορές. Εσύ απέδωσες την επιτυχία τους μόνο στο χαμηλό διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών.

4
Ας δούμε ποιες χώρες έχουν τους μεγαλύτερους αριθμούς διδακτικών ωρών την εβδομάδα για τους καθηγητές στην Ευρωπαϊκή  Ένωση (και συνεπώς ανεβάζουν το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης):
Ιρλανδία 22 ώρες
Πορτογαλία 22
Λετονία 21
Μάλτα 20

Μήπως οι δύο χώρες με το μεγαλύτερο διδακτικό ωράριο καθηγητών στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν να είναι σε μνημόνιο και είχαν τέτοιο αυξημένο ωράριο και πριν από την κρίση;

Πηγή: Key Data on Teachers and School Leaders (2013):
http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/documents/key_data_series/151EN.pdf

Ας δούμε ποιες χώρες έχουν τους μικρότερους αριθμούς διδακτικών ωρών την εβδομάδα για τους καθηγητές στην Ευρωπαϊκή  Ένωση:
Πολωνία 14
Φινλανδία 12-18 (μέσος όρος 15)


Τι έχουν πετύχει οι παραπάνω χώρες στην εκπαίδευση;
Ας τις συγκρίνουμε με βάση το διαγωνισμό PISA 2009:

Μαθηματικά
Θέση  Χώρα 

5
Έκανα τους υπολογισμούς από το Key Data on Education in Europe 2012 (αγγλική έκδοση) που θεωρούσες ότι είναι το σωστό. Εκεί γράφει για τη Γαλλία 14 ώρες. Αντίθετα στο Key Data on Teachers and School Leaders γράφει για τη Γαλλία αυτό που είπες: 15/18. Επίσης στη Λιθουανία στο Key Data on Education in Europe 2012 γράφει για 14 ώρες και στο Key Data on Teachers and School Leaders γράφει για 18 ώρες. Δηλαδή αποδεικνύεται ότι και οι αγγλικές εκδόσεις έχουν αντικρουόμενα και προφανώς αναξιόπιστα στοιχεία...

Επίσης η Σκωτία δεν είναι κράτος αλλά τμήμα του Ηνωμένου

6
Παράθεση
Επίσης αν κάνεις τις πράξεις, ο μέσος όρος διδασκαλίας την εβδομάδα στις 24 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία για το λύκειο είναι 17 ώρες.

Έκανα τις πράξεις και βρήκα περίπου 18 ώρες περίπου όσες δίνει και η ΟΛΜΕ ως ευρωπαϊκό μέσο όρο για το Λύκειο (18,4). Μικρές αλλαγές μπορεί να υπάρχουν από χρόνο σε χρόνο.

(17.5+14.5+16+19+18+15,5+22+16+19,5+14+18+18+21+14+18+19,5+20+17+14+22+18+14.5+17.5+14.5)/24=17.42
Το 17,42 στρογγυλοποιείται στο 17.

Εγώ βρήκα 17,8 άρα με στρογγυλοποίηση 18.  Το δέκατο νούμερο, που αντιστοιχεί στη Γαλλία, το δίνει 15/18 άρα 16,5 και όχι 14 όπως έχεις εσύ. Δεν έχεις βάλει στο τέλος και τις ώρες της Σκωτίας που είναι 23. Για τις υπόλοιπες χώρες του Ηνωμένου

7
Παράθεση
Μα αφού προσπαθεί να κάνει πίνακα με τις διδακτικές ώρες, θα έπρεπε να βάλει μόνο τις 21 για την Ελλάδα, αφού πιο κάτω αναφέρει ότι
Παράθεση
δεν εμφανίζεται η ευελιξία μείωσης του αριθμού ωρών βάσει της διάρκειας υπηρεσίας
Επίσης την έκθεση στα ελληνικά τη διαβάζουν ως επί το πλείστον Έλληνες, άρα δε θα μπορούσε να γράψει το ατεκμηρίωτο στοιχείο των 23 ωρών, αλλά αυτό που υπάρχει στο νόμο δηλαδή το 30. Αλλιώς θα ήταν προφανές ότι γράφει αναξιόπιστα στοιχεία.


Η ελληνική έκδοση λέει ότι οι ώρες είναι 60λεπτες και δίνει για την Ελλάδα 16-21 αντί για 12-16 όπως θα έπρεπε. Αυτό μας ευνοεί ή μας αδικεί; Τουλάχιστον σε εμάς μετατρέπει τις 60λεπτες ώρες σε διδακτικές και φαίνονται περισσότερες. Σε κάποιες άλλες χώρες αφήνει τις ώρες εξηντάλεπτες όπως και στην αγγλική έκδοση και τις αδικεί ξεκάθαρα. Είπαμε ξέχνα την ελληνική έκδοση. Τα νούμερα είναι άλλα αντ' άλλων.
Κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις; Σου λέω ότι δε θα πρεπε να γράφει το ελάχιστο νούμερο όπως και να χει, γιατί
Παράθεση
δεν εμφανίζεται η ευελιξία μείωσης του αριθμού ωρών βάσει της διάρκειας υπηρεσίας
ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ. Αλλά το κάνει μόνο για την Ελλάδα πράγμα λανθασμένο.
Συμφωνούμε ότι "Τα νούμερα είναι άλλα αντ' άλλων."


Όσον αφορά το διαθέσιμο χρόνο στο σχολείο σε άλλες χώρες καθορίζεται και τηρείται αυστηρά και σε άλλες όπως στην Ελλάδα όχι. Η φετινή έκθεση αναφέρει 30 ώρες παρουσίας στο σχολείο. Ακόμα και σ'αυτό το σημείο η έκθεση όχι μόνο δε μας αδικεί αλλά μάλλον τα παραφουσκώνει υπέρ μας.... Οι 23 ώρες που εμφανίζονταν πέρυσι ήταν σίγουρα πιο κοντά στη πραγματικότητα παρόλο που στην Ελλάδα κι αυτό το στοιχείο είναι αρκετά ασαφές.
Παράθεση
Στην έκθεση δεν γράφονται στοιχεία που υποτίθεται ότι είναι πιο κοντα στην πραγματικότητα αλλά στοιχεία με βάση τις συμβάσεις και τους νόμους κάθε χώρας. Στην Ελλάδα στο νόμο αναφέρονται οι 30 ώρες. Το 23 είναι εντελώς αυθαίρετο και γι'αυτό το διορθώσανε στην τελευταία έκδοση του 2013 σε 30. Και στις άλλες χώρες αναγράφεται το μέγιστο των ωρών παραμονής στο σχολείο. Σε μερικές χώρες αυτό ταυτίζεται με το ελάχιστο, σε άλλες όχι.

Απ' ότι θυμάμαι ο νόμος στην Ελλάδα μιλάει για παραμονή στο σχολείο μέχρι 30 ώρες και αυτό εαν υπάρχει εξωδιδακτικό έργο και όχι οπωσδήποτε 30 ώρες. Αλλά ακόμα και αν ήταν 30 ώρες σίγουρα αυτό δε τηρείται και αυτό είναι η ουσία του πράγματος. Εκτός κι αν δε μας ενδιαφέρει η ουσία...
Ο νόμος λέει για μέχρι 30 ώρες. Και σε αρκετές άλλες χώρες στο νόμο υπάρχει το "μέχρι τάδε ώρες". Η έκθεση γράφει για όλες τις χώρες μόνο το μέγιστο των υποχρεωτικών ωρών παραμονής στο σχολείο.



8
Παράθεση
Επίσης αν κάνεις τις πράξεις, ο μέσος όρος διδασκαλίας την εβδομάδα στις 24 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία για το λύκειο είναι 17 ώρες.

Έκανα τις πράξεις και βρήκα περίπου 18 ώρες περίπου όσες δίνει και η ΟΛΜΕ ως ευρωπαϊκό μέσο όρο για το Λύκειο (18,4). Μικρές αλλαγές μπορεί να υπάρχουν από χρόνο σε χρόνο.

(17.5+14.5+16+19+18+15,5+22+16+19,5+14+18+18+21+14+18+19,5+20+17+14+22+18+14.5+17.5+14.5)/24=17.42
Το 17,42 στρογγυλοποιείται στο 17.

Πέρα όμως από όλες αυτές τις λεπτομέρειες η ουσία είναι μία. Ότι η ΟΛΜΕ υποστηρίζει ότι το εκπαιδευτικό ωράριο στην Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στο μέσο όρο της ευρωπαϊκής ένωσης κάτι που δεν είναι αληθές σε καμία περίπτωση.
Η ΟΛΜΕ προσπαθεί να απαντήσει σε αυτούς που είναι κορυφαίοι στα greek statistics δηλαδή στο ελληνικό κράτος. Γιατί ενώ το 2003 το υπουργείο έδινε 38 διδακτικές εβδομάδες για την Ελλάδα (ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 37), το 2010 έδωσε 31 διδακτικές εβδομάδες για την Ελλάδα (ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 38).
Όμως σύμφωνα με το:
Organisation of school time in Europe (Primary and general secondary education) 2012-13
http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/documents/facts_and_figures/school_calendar_EN.pdf
και τη ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ, ΤΙΣ ΗΠΑ, ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ Ν. ΖΗΛΑΝΔΙΑ
http://www.pi-schools.gr/download/programs/erevnes/sxolikos_xronos.doc
το διδακτικό έτος και οι διακοπές και αργίες στην Ελλάδα είναι παρόμοια με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Πότε έγινε η μείωση του διδακτικού χρόνου μεταξύ του 2003 και του 2010 κατά 7 εβδομάδες; Ξέρει κανείς;


Η ουσία είναι ότι χρησιμοποιούνται greek statistics για το ... μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ για να δικαιολογήσουν τη μνημονιακή υποχρέωση για αύξηση του ωραρίου με όλα τα επακόλουθα που ξέρουμε. Είναι πιο εύκολες οι μαζικές απολύσεις από τον πολυπληθέστερο κλάδο του δημοσίου που είναι οι εκπαιδευτικοί. Είναι δυνατόν να απολυθούν μαζικά στρατιωτικοί, ή μέλη των σωμάτων ασφαλείας ή παπάδες και να μη γίνει χαμός;

Η ουσία είναι ότι αν θέλανε το καλό της παιδείας θα προσπαθούσαν να μελετήσουν και να εφαρμόσουν πετυχημένα συστήματα όπως αυτό της Φινλανδίας, όπου οι εκπαιδευτικοί δουλεύουν με περίπου το ίδιο εβδομαδιαίο διδακτικό ωράριο όπως και στην Ελλάδα. Στη Φινλανδία βέβαια δεν έχουν σχεδόν δύο μήνες εξετάσεις σε γυμνάσιο και λύκειο, αλλά μόνο εξετάσεις εισαγωγής στο πανεπιστήμιο.

Αν θέλανε οπωσδήποτε αύξηση του διδακτικού χρόνου, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ υπολειπόμαστε αρκετά, θα μπορούσαν να κάνουν αύξηση των διδακτικών ημερών, χωρίς να επιβαρύνουν τους εκπαιδευτικούς με επιπλέον ώρες την εβδομάδα, πράγμα που θα δυσχεράνει πολύ τη σωστή εκτέλεση του έργου τους. Αν δείτε στην Αγγλία όπου έχουν 20,5 ώρες διδακτικό ωράριο (και πολύ καλύτερες υποδομές σε σχέση με την Ελλάδα), οι εκπαιδευτικοί κάνουν κινητοποιήσεις για μείωσή του διδακτικού ωραρίου, γιατί όπως λένε για να προετοιμαστούν σωστά για το σχολείο, δεν τους μένει χρόνος για τον εαυτό τους και την οικογένειά τους...


9
Παράθεση
Όμως το βασικό ζήτημα είναι ότι υπάρχουν αναξιόπιστα στοιχεία στην ελληνική ή στην αγγλική έκδοση ή και στις δύο, γιατί κάποιοι αριθμοί είναι αλλαγμένοι και κάποιοι όχι. Π.χ. όπως προανέφερα έχουν αλλάξει τα στοιχεία για την Εσθονία (ΕΕ), όπως και για τη Γερμανία από 18 σε 24 ώρες, τη

10
Στων μαθηματικών όντως τα πάμε σχετικά καλά αλλά όχι και κάτι σπουδαίο.
Οι θέσεις μας στην ανεπίσημη κατάταξη τα προηγούμενα χρόνια:
HEL   26   40   37   41   39   33   56   50   26   30   47   30   56   47   32   45   22   54   42
Πέρσι ήταν η καλύτερη θέση μας από το 2004 που ήμασταν και πάλι 26οι.
http://www.imo-official.org/results.aspx

Στης φυσικής πάντως έχουμε 7 μετάλια και ...εύφημες μνείες,
Ουγγαρία 171
Ρουμανία 157
Πολωνία 152
Γερμανία 141

11
NET DIKTYO
<<Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το Φιλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι παράδειγμα προς μίμηση.>>
Δύο απορίες:
1. Γιατί οι Φιλανδοί μαθητές είναι <<άφαντοι>> στις - υψιλού επιπέδου - διεθνείς ολυμπιάδες Μαθηματικών, Φυσικης , Χημείας,

12
NET DIKTYO
<<Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το Φιλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι παράδειγμα προς μίμηση.>>
Δύο απορίες:
1. Γιατί οι Φιλανδοί μαθητές είναι <<άφαντοι>> στις - υψιλού επιπέδου - διεθνείς ολυμπιάδες Μαθηματικών, Φυσικης , Χημείας,

13
Παράθεση
Αυτός που μετέφρασε την έκθεση προφανώς δεν μετέφερε τα νούμερα σωστά. Αντί να μεταφέρει τις ώρες της αγγλικής έκδοσης που είναι σε 60λεπτα έβαλε τις διδακτικές ώρες στην Ελλάδα σε 45λεπτα. Η έκθεση αναφέρει ξεκάθαρα ότι: Ο διδακτικός χρόνος αναφέρεται στο χρόνο που οι εκπαιδευτικοί αφιερώνουν σε ομάδες μαθητών. Αυτός ο χρόνος υπολογίζεται με τρόπο ώστε να εξαιρείται ο χρόνος για διαλείμματα ή ο χρόνος που αφιερώνεται σε μαθητές χωρίς να περιλαμβάνει διδασκαλία. Εξάγεται πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των μαθημάτων επί του χρόνου διάρκειας του κάθε μαθήματος και διαιρώντας το αποτέλεσμα δια του 60 (σελίδα 122 στην ελληνική έκδοση). Επίσης αυτό που θεωρείς ως μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι ώρες διδασκαλίας της Εσθονίας. Στη σελίδα 17 έχει τους κωδικούς των χωρών. Το ΕΕ είναι ο κωδικός της Εσθονίας.

Παράθεση
Γιατί στην αγγλική έκδοση γράφει για την Ελλάδα: 12-16 για το λύκειο και 16 για το γυμνάσιο
ενώ για το μέσο όρο της ΕΕ γράφει: 14-17 για το λύκειο και 14-18 για το γυμνάσιο.

Κάνεις το ίδιο λάθος κι εδώ. Μπερδεύεις τον κωδικό της Εσθονίας (ΕΕ) με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κωδικός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι EU ή EU-27 και δεν υπάρχει στον πίνακα με το διδακτικό ωράριο.

Έκανα ένα λάθος στη μετάφραση του κωδικού ΕΕ. Όμως το βασικό ζήτημα είναι ότι υπάρχουν αναξιόπιστα στοιχεία στην ελληνική ή στην αγγλική έκδοση ή και στις δύο, γιατί κάποιοι αριθμοί είναι αλλαγμένοι και κάποιοι όχι. Π.χ. όπως προανέφερα έχουν αλλάξει τα στοιχεία για την Εσθονία (ΕΕ), όπως και για τη Γερμανία από 18 σε 24 ώρες, τη

14
Παράθεση
Τα όποια επιχειρήματα του κλάδου θα πρέπει να βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε φτηνά τεχνάσματα.

Αυτό λέω κι εγώ. Επίσης θα το επέκτεινα και γενικότερα για όλους τους κλάδους και ειδικά τους δημοσιογράφους...

Παράθεση
Στην έκθεση του δικτύου ευρυδίκη το 2012 αυτό διορθώθηκε και το 16 αντικαταστάθηκε με 12/16 στο Λύκειο

Και γιατί δεν αντικαταστάθηκε και για το γυμνάσιο όπου το έχουν σκέτο 16; Ίδιο ωράριο δεν υπάρχει για γυμνάσιο και λύκειο;

Επίσης γιατί υπάρχουν διαφορετικά ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ στοιχεία στην ελληνική έκδοση που μετέφρασε το υπουργείο παιδείας;
http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/documents/key_data_series/134EL.pdf

Εκεί αναφέρει για 16-21 ώρες (για λύκειο ΚΑΙ γυμνάσιο) για την Ελλάδα και 18-22  για την ΕΕ στο λύκειο και 18-24 στο γυμνάσιο.
Ξέφυγαν τα νούμερα στη μετάφραση;

Γιατί στην αγγλική έκδοση γράφει για την Ελλάδα: 12-16 για το λύκειο και 16 για το γυμνάσιο
ενώ για την ΕΕ γράφει: 14-17 για το λύκειο και 14-18 για το γυμνάσιο.

Επίσης τα πιο πρόσφατα στοιχεία (2012) υπάρχουν στο Key Data on Teachers and School Leaders
Date of publication: 24 April 2013
http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/documents/key_data_series/151EN.pdf

Εκεί αναφέρει 16 ώρες για γυμνάσιο ΚΑΙ λύκειο για την Ελλάδα.
ενώ για την ΕΕ γράφει πάλι: 14-17 για το λύκειο και 14-18 για το γυμνάσιο.

Μήπως να δούμε και τα στοιχεία για τη Φινλανδία;
Είναι μια χώρα με το μισό περίπου πληθυσμό σε σχέση με την Ελλάδα και
1. Έχει πολύ καλές επιδόσεις στην εκπαίδευση και τα τελευταία 10 χρόνια βρίσκεται συνεχώς στις πρώτες θέσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως της PISA:
http://www.minedu.fi/pisa/taustaa.html?lang=en
2. Είναι από τις πιο ανταγωνιστικές χώρες του κόσμου
3. Έχει ελάχιστη διαφθορά
4. Έχει από τους υψηλότερους δείκτες ευημερίας και ικανοποίησης από τη ζωή
5. Μέχρι και τη δεκαετία του 1960 ήταν μια αγροτική οικονομία με 60% αγροτικό πληθυσμό
6. Έκτοτε επένδυσε στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και την καινοτομία μέχρι και σήμερα. Ξοδεύει 5,9% του ΑΕΠ ή το 12,5% των κρατικών εξόδων για την εκπαίδευση. 3,7% του ΑΕΠ για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση. 43% των κατοίκων έχουν πτυχίο πανεπιστημίου (το μεγαλύτερο στην Ευρώπη)...
7. Δεν έχει εξετάσεις στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Η εξέταση της προόδου των μαθητών στο σχολείο γίνεται μέσα στην τάξη με συνεχή διαμορφωτική αξιολόγηση. Υπάρχουν εξετάσεις μόνο για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Κάθε σχολή έχει και το δικό της σύστημα εισαγωγής φοιτητών.
8. Στο σχολείο δίνεται έμφαση στη δημιουργικότητα, στην ελεύθερη πρωτοβουλία, στις καινοτόμες ιδέες, στις συνεργατικές εργασίες κλπ. ώστε το μάθημα να μην είναι αγγαρεία αλλά δημιουργία.
9. Υπάρχει ολοήμερο σχολείο με δωρεάν γεύματα, σχολική υγειονομική και οδοντιατρική περίθαλψη και υποστήριξη από εκπαιδευτικούς ψυχολόγους σε κάθε σχολείο.
http://www.oph.fi/english/education/educational_support_and_student_wellbeing
10. Για να γίνει κάποιος εκπαιδευτικός, πρέπει να γράψει πολύ καλά στις γενικές εξετάσεις μετά το λύκειο και στις εισαγωγικές εξετάσεις για τη σχολή εκπαιδευτικών. Μετά πρέπει να περάσει από συνέντευξη και αξιολόγηση της διδακτικής και επικοινωνιακής του ικανότητας. Περίπου το 10% των υποψηφίων γίνεται δεκτό στα προγράμματα για εκπαιδευτικούς μετά από αυτή τη διαδικασία. Έτσι στη Φινλανδία είναι τελικά πιο δύσκολο να μπεις στην παιδαγωγική παρά στην ιατρική! Στη συνέχεια οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί απαιτείται να τελειώσουν επιτυχώς και μεταπτυχιακές σπουδές. Θεωρείται λοιπόν ότι όσοι προσλαμβάνονται είναι οι καλύτεροι όχι μόνο στο διδακτικό αντικείμενο αλλά και στη διδακτική/παιδαγωγικά. Στη συνέχεια δεν υπάρχει εξωτερική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι απολαμβάνουν της εκτίμησης της κοινωνίας, έχοντας πολλές ελευθερίες στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του διδακτικού τους έργου και παίρνοντας ανταγωνιστικούς μισθούς σε σχέση με άλλους πτυχιούχους πανεπιστημίου και σαφώς μεγαλύτερους από το μέσο όρο των μισθών των εκπαιδευτικών στις χώρες του ΟΟΣΑ.
http://www.abc.net.au/news/2012-02-28/highly-educated-teachers-the-key-to-success/3858612
11. Στηριζόμενη στο πολύ καλά μορφωμένο και καταρτισμένο δυναμικό της, η χώρα ξεπέρασε σχετικά γρήγορα μια πολύ μεγάλη οικονομική κρίση εξαιτίας της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού τομέα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν το ΑΕΠ είχε πέσει κατά 13% και η ανεργία είχε φτάσει στο 20%.

Διαβάστε εδώ για τα παραπάνω στοιχεία και για το πώς έγινε η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που ΑΛΛΑΞΕ την εικόνα της Φινλανδίας προς τα πολύ καλύτερα:
http://www.oecd.org/pisa/pisaproducts/46581035.pdf


Στη Φινλανδία λοιπόν οι διδακτικές ώρες ενός εκπαιδευτικού τη βδομάδα είναι:
17 προσχολική
18 δημοτικό
14-18 γυμνάσιο
12-17 λύκειο

Όσο για τις ώρες παραμονής των Φινλανδών εκπαιδευτικών στο σχολείο (μαζί με τις διδακτικές) την εβδομάδα;
20 προσχολική
21 δημοτικό
17-21 γυμνάσιο
13-20 λύκειο


Σελίδες: 12

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32873
  • Τελευταία: eirini0709
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182792
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 716
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 7
Επισκέπτες: 643
Σύνολο: 650

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 0.049 δευτερόλεπτα. 25 ερωτήματα.