*

Ψηφοφορία

Ποιές είναι οι σχέσεις σας με τους μαθητές σας

Άριστες
17 (29.8%)
Πολύ καλές
25 (43.9%)
Καλές
11 (19.3%)
Μέτριες
2 (3.5%)
Κακές
1 (1.8%)
Αδιάφορες
1 (1.8%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 56

Αποστολέας Θέμα: Σχέσεις με τους μαθητές  (Αναγνώστηκε 8226 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος suliet

• Έμπειρο μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Σχέσεις με τους μαθητές
« στις: Δεκεμβρίου 19, 2008, 06:23:47 pm »
Καλησπέρα σε όλους! είμαι αναπληρώτρια δασκάλα και με προβληματίζει πολύ το θέμα των σχέσεων μεταξύ δασκάλου και μαθητή!Σας ενόχλεί όταν οι μαθητές σας δυσανεσχετούν σε ό,τι κάνετε; σας ευχαριστεί όταν εκδηλώνουν την αγάπη τους προς εσάς;  κρατάτε κάποιες  αποστάσεις;σας ενδιαφέρει εαν σας συμπαθούν ή δεν σας συμπαθούν;
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 20, 2008, 02:11:29 am από Dr_Michael »

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
Απ: ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 00:30:35 »

Αποσυνδεδεμένος giotamike

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 19, 2008, 06:32:14 pm »

Μετά από αρκετά χρόνια στην εκπαίδευση, νομίζω ότι οι μαθητές δυσανασχετούν συνήθως όταν πρόκειται για κάτι καινούργιο ή για κάτι παλιό. Όμως αυτή είναι η πρώτη αντίδραση σε κάτι και εύκολα αλλάζει μετά με την παρότρυνση ή τον κατάλληλο χειρισμό. Όχι βέβαια σε επίπεδο 100%. Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα αντιδρούν γιατί δεν θέλουν να κάνουν τίποτα και που αντιδρούν όταν κάνουν...τίποτα.

Μου αρέσει να εκδηλώνουν την αγάπη τους αλλά ο τρόπος πολλές φορές δεν είναι αυτός που θα περίμενα. Χαίρομαι όμως όταν βλέπω ότι με εκτιμούν ακόμα και αν δεν συμφωνούν μαζί μου.

Νομίζω ότι πρέπει να κρατούνται αποστάσεις γιατί το ίσιωμα συνήθως φέρει προβλήματα. Όμως όλα αυτά είναι κατά περίπτωση.

Θα ήθελα να με συμπαθούν ή αντιπαθούν επειδή είμαι δίκαιος παρά να με συμπαθούν κάποιοι επειδή για τον α ή β λόγο τους ευνόησα. Εννοείται βέβαια πως όταν βλέπεις το κλίμα της τάξης να είναι υπέρ σου, αισθάνεσαι πολύ όμορφα. Αυτό όμως θέλει δουλειά και πολλές σταθερές.
Η διαφορά της ιδιοφυίας από τη βλακεία είναι ότι η ιδιοφυία έχει όρια.

Αποσυνδεδεμένος maryvas

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 19, 2008, 06:40:37 pm »
δεν ξερω αν μπορω να απαντησω αφου κανω μονο ιδιαιτερα κ περυσι ενισχυτικη. παντως με τα παιδακια που εχω οι σχεσεις μου ειναι αριστες. μιας κ ειμαι μικρη περυσι που ειχα μαθητρια γ λυκειου ειχαμε παει κ για καφε. γενικα μου ελεγε τα παντα για αυτο κ την εβαζα τελευταια στο προγραμμα μου κ αντι να καθομαι 2 ωρες που ηταν το μαθημα καθομουν 3 ωρες συνηθως για να μιλησουμε. βεβαια το μαθημα μαθημα. ασχετο το ενα απο το αλλο. για μενα ειναι το α κ το ω οι καλες σχεσεις με τα παιδια. αν δεν υπαρχουν δε μπορω να συνεχισω. πχ προπερσι ειχα μια μαθητρια β γυμνασιου που απλα η χημεια μας δεν εδεσε. οσο κ αν προσπαθησα δεν τα καταφερα. με αποτελεσμα να μη μπορω να προσφερω στο μαθημα 100%. δε συνεχισαμε τον επομενο χρονο. αν σε συμπαθουν το μαθημα γινεται πιο ενδιαφερον κ πιο ευχαριστο κ το αντιμετωπιζουν λιγοτερο καταναγκαστικα. κ το εχω δει οτι με τα παιδια που εχω αναπτυξει τις καλυτερες σχεσεις αυτα εχουν τη πιο θεαματικη ανοδο. συγκεκριμενα η μαθητρια που ειχα γ λυκειου, η μητερα της με παρακαλουσε να της κανω ολα τα μαθηματα αφου μονο σε αυτα διαβαζε. αλλα επειδη δεν ενιωθα σιγουρη για τον εαυτο μου κ δεν ηθελα να παρω τετοια ευθυνη αρκεστηκα σε αρχαια κ λατινικα.το ειδα κ απο τα παιδια της ενισχυτικης. παντως η αληθεια ειναι οτι οι ισορροπιες ειναι παρα πολυ λεπτες κ ειναι πολυ ευκολο να εκμεταλευτουν την καλη σου διαθεση. ετσι την πατησα την πρωτη χρονια που εκανα μαθημα που διαβαζα ενα παιδακι στ δημοτικου. κ ενω προσπαθησα κ του χρονου κ ημουν πιο αυστηρη το παιχνιδι πλεον ειχε πια χαθει κ με εγραφε κανονικα. για αυτο κ θεωρησα σωστο να σταματησουμε αφου ενιωθα οτι δεν προσφερα τιποτα.
αρα το συμπερασμα ειναι οτι πρεπει να προσεγγισουμε το καθενα παιδια ξεχωριστα γιατι το το καθενα εχει το δικο του κουμπι

Αποσυνδεδεμένος suliet

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 19, 2008, 06:52:15 pm »
συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και χαίρομαι που μου απάντησε κάποιος με αρκετά χρόνια στην εκπαίδευση!!είναι  δεύτερη χρονιά που διδάσκω και γενικά έχω αγωνία για το αν είμαι αποδεκτή ή όχι.Μέχρι πριν 3 εβδομάδες πίστευα οτι οι μαθητές μου δε με συμπαθούν, οτι τους βασανίζω και οτι τους κουράζω πολύ, συνέχεια μου ΄'ελεγαν τι έκαναν πέρσυ με την άλλη δασκάλα τους και ένιωθα συνεχώς πως ό,τι   έκανα ερχόταν πάντα δεύτερο  και οτι η προηγούμενη δασκάλα ήταν η τέλεια!(δε το λέω με κακία)Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει, μου έκαναν πάρτυ έκπληξη, μου πήραν δώρο, εγώ φυσικά έχω κατα ενθουσιαστεί και κάθε μέρα περιμένω να πάω στο σχολείο, Φοβάμαι , όμως, μήπως έχω εμπλακει πολύ συναισθηματικά,σαν δασκάλα δεν έχει αλλάξει κάτι, οι τιμωρίες δεν λείπουν!!!

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 00:30:35 »

Αποσυνδεδεμένος Dr_Michael

• Ιδρυτής του PDE
  • Administrator
  • Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • ΠΕ 86
    • Προφίλ
    • Galop
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 19, 2008, 07:32:19 pm »
Έχεις την καλοσύνη να τα γράψεις όλα σε πεζά;

Αποσυνδεδεμένος suliet

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 19, 2008, 08:03:30 pm »
Τι εννοείς σε πεζά;έκανα κάτι λάθος;

• Ιδρυτής του PDE
  • Administrator
  • Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ 86
    • Προφίλ
    • Galop
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 19, 2008, 08:26:15 pm »
Τι εννοείς σε πεζά;έκανα κάτι λάθος;

Δεν ξέρεις τι είναι τα πεζά;

Παράθεση
ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ     
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΑΣ
ΑΡΙΣΤΕΣ    - 2 (22.2%)
ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ    - 4 (44.4%)
ΚΑΛΕΣ    - 2 (22.2%)
ΜΕΤΡΙΕΣ    - 1 (11.1%)
ΚΑΚΕΣ    - 0 (0%)
ΑΔΙΑΦΟΡΕΣ    - 0 (0%)

Αποσυνδεδεμένος suliet

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 20, 2008, 12:53:42 am »
ok τώρα κατάλαβα τι εννοείς!εντάξει, σου αρέσει τώρα;
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 20, 2008, 12:56:07 am από iona »

Αποσυνδεδεμένος AnnaB

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ 60
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 20, 2008, 01:14:31 am »

Μετά από αρκετά χρόνια στην εκπαίδευση, νομίζω ότι οι μαθητές δυσανασχετούν συνήθως όταν πρόκειται για κάτι καινούργιο ή για κάτι παλιό. Όμως αυτή είναι η πρώτη αντίδραση σε κάτι και εύκολα αλλάζει μετά με την παρότρυνση ή τον κατάλληλο χειρισμό. Όχι βέβαια σε επίπεδο 100%. Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα αντιδρούν γιατί δεν θέλουν να κάνουν τίποτα και που αντιδρούν όταν κάνουν...τίποτα.

Μου αρέσει να εκδηλώνουν την αγάπη τους αλλά ο τρόπος πολλές φορές δεν είναι αυτός που θα περίμενα. Χαίρομαι όμως όταν βλέπω ότι με εκτιμούν ακόμα και αν δεν συμφωνούν μαζί μου.

Νομίζω ότι πρέπει να κρατούνται αποστάσεις γιατί το ίσιωμα συνήθως φέρει προβλήματα. Όμως όλα αυτά είναι κατά περίπτωση.

Θα ήθελα να με συμπαθούν ή αντιπαθούν επειδή είμαι δίκαιος παρά να με συμπαθούν κάποιοι επειδή για τον α ή β λόγο τους ευνόησα. Εννοείται βέβαια πως όταν βλέπεις το κλίμα της τάξης να είναι υπέρ σου, αισθάνεσαι πολύ όμορφα. Αυτό όμως θέλει δουλειά και πολλές σταθερές.

Συμφωνω.....
Όσα κομμάτια και αν μπορέσεις να ενώσεις,
δεν θα σου φτάσουν μια στιγμή για να με νιώσεις...

https://www.youtube.com/watch?v=4rU6GYvCqOA

• Ιδρυτής του PDE
  • Administrator
  • Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ 86
    • Προφίλ
    • Galop
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 20, 2008, 02:00:24 am »
ok τώρα κατάλαβα τι εννοείς!εντάξει, σου αρέσει τώρα;

Άριστα! Όπως και οι σχέσεις μου με τους μαθητές μου.

Αποσυνδεδεμένος maria_

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Θέε μου τι ακούω!
    • Προφίλ
Απ: Σχέσεις με τους μαθητές
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 21, 2008, 12:50:32 am »
Εγώ πιστεύω ότι έχω όλες τς γκάμες. Υπάρχουν δυο τρεις που με ακυρώνουν και με αμφισβητούν έντονα σα να είμαι η εξουσία που μισούν. Αυτοί θέλουν ειδικό χειρισμό. Τα υπόλοιπα παιδιά θεωρώ ότι με εκτιμούν και με σέβονται γιατί είναι τέτοιος και ο χαρακτήρας τους. Κάποια επίσης ξέρω και βλέπω ότι με προτιμούν και ως μάθημα και ως άνθρωπο. Γενικά βγαίνω ευχαριστημένη από το μάθημα γιατί νιώθω ότι γίνεται δουλειά και ότι παράλληλα χτίζω σχέσεις.

Πάντως αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι όσον αφορά συμπεριφορά έχω αντιδράσεις πονηρές και ύπουλες από κορίτσια που προσπαθώ να κερδίσω με προσωπική κουβέντα. Τα αγόρια είναι πιο ντόμπρα και ενώ τα προσβάλλω πολύ άσχημα αν είναι αδιάβαστοι ή άτακτοι, πιστεύω ότι το εκτιμούν και καταλαβαίνουν ότι το κάνω επειδή νοιάζομαι.
Για ό,τι κι αν κάνω εμένα χρεώνω και θέλω σε μένα να καταλήγω...

Αποσυνδεδεμένος killbill

• Ιστορικό μέλος
  • Αν θες να μάθεις κάτι τότε δίδαξέ το
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 17, 2010, 10:11:31 am »
Θα ήθελα να ακούσω την γνώμη σας σχετικά με το αν θεωρείτε σωστό ή όχι το να υπάρχουν κάποιες σχέσεις καθηγητών-μαθητών εκτός σχολείου. Απευθύνομαι για μαθητές Λυκείου.

Για να μην παρεξηγηθώ, αναφέρομαι συγκεκριμένα στο να βρεθούν οι μαθητές με τον καθηγητή τους για κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα όπως για να παίξουν μπάσκετ, ίσως σε μια θεατρική ομάδα, σε ένα μουσικό σχήμα, να πάνε να παρακολουθήσουν μαζί μια παράσταση ή cinema. Ή όλα αυτά πιστεύετε ότι είναι τραβηγμένα και πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις;

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 17, 2010, 10:40:06 am »
καθολου τραβηγμενο! και μακαρι να το εκαναν ολοι οι  εκπ/κοι (αν βεβαια μπορουσαν)
Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Αποσυνδεδεμένος elranna

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ02, ΠΕ40- Μπορώ να ξαναγίνω μαθήτρια;
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 17, 2010, 10:52:52 am »
Killbill, ανοίγεις τεράστιο θέμα. Προσωπικά, το αντιμετώπισα πρόπερσι που είχα την τύχη να είμαι σε λύκειο και σε σχετικά μικρή πόλη. Ήταν και η χρονιά του Δεκέμβρη, οπότε τα έβλεπα τα καλά μου παντού, από καφετέριες και μπαράκια μέχρι πορείες και συναυλίες. Είχα βαρεθεί τις κλασικές ατάκες: Κυρία, τι κάνετε εδώ; Κυρία, γιατί είστε τέτοια ώρα έξω; Κυρία, πίνετε; Σε γενικές γραμμές, κράτησα την εξής στάση: Μέχρι το πέρας του σχολικού έτους προσπαθούσα να κρατάω ίσες αποστάσεις από όλους τους μαθητές. Δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί η υποψία ότι ευνοούσα κάποιους σε σχέση με κάποιους άλλους. Για το λόγο αυτό, απέφευγα την "παρέα" εκτός σχολείου. Για μια παράσταση όμως ή για κάποιο άλλο πολιτιστικό δρώμενο, το πρότεινα εντός τάξης και ήθελε ακολουθούσε. Για μένα, είναι καθοριστικό να μην αισθανθεί καένας μαθητής παραμελημένος.

Τώρα, από την στιγμή που τελείωσε το σχολείο και δεν είχα πλέον δεσμούς εντός σχολείου με τα παιδιά της Γ' λυκείου, κράτησα πολύ καλή επαφή με κάποια από αυτά. Και για καφέ πάμε, και για φαγητό και στο msn μιλάμε πότε πότε. Αλλά μόνο μετά που τελείωσε το σχολείο. Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, πρέπει να φαίνεται και τίμια.

Για το θέμα συμπάθειας και αντιπάθειας, εγώ το βλέπω λίγο διαφορετικά. Είναι αδύνατον να με συμπαθήσουν όλοι οι μαθητές. Με κάποιους δεν θα ταιριάζουμε, τι να κάνουμε; Και πάλι, προσπαθώ όμως να αποφεύγω οποιαδήποτε διάκριση υπό οποιαδήποτε μορφή, στα όρια του να ευνοώ αυτούς που αντιπαθώ και να είμαι αυστηρότερη με αυτούς που συμπαθώ και με συμπαθούν. Επίσης, συχνά ο ίδιος μαθητής μια μέρα σε συμπαθεί και την επόμενη σε αντιπαθεί, ανάλογα με το βαθμό-παρατήρηση που του έκανες- τι κάνει ο διπλανός του και πάει λέγοντας. Προσπαθώ πάντα να μην παίρνω τίποτα προσωπικά, θεωρώντας ότι εξαρχής είμαι ο "εχθρός" και ο εκπρόσωπος μιας εξουσίας που δεν τους πολυαρέσει, οπότε είναι απολύτως φυσιολογική η αντιπάθεια που μπορεί να μου έχουν. Κανένας καθηγητής δεν είναι καλύτερος από κενό. Όταν βεβαια έρχεται η επιβράβευση, με οποιαδήποτε μορφή, είναι μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές που μπορεί να έχει ένας καθηγητής. Πάντως, αν με θυμούνται οι μαθητές μου μετά απο κάποια χρόνια, θα προτιμούσα να με θυμούνται ως "η τάδε, η <εισαγωγή υβριστικής λέξης> που μας τα έσπασε με αυτό και κοίτα που το θυμόμαστε ακόμα" παρά ως "αχ, η καημένη, τι καλή που ήταν, της βγάζαμε την πίστη". Ο συνδυασμός της μάθησης με τη συμπάθεια είναι το ευκταίο, αλλά ο ρόλος μου εκεί μέσα είναι να τους κάνω ανθρώπους και όχι φίλους μου.

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182686
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 573
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)