0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Δεν θα έλεγα ότι το βιβλίο είναι γαι την εκπαιδευση ή τους εκπαιδευτικούς είναι όμως ένα βιβλίο για παιδιά :«Συνομιλίες με παιδιά» του Ρ. Λαίνγκ από εκδόσεις Ύψιλον.
Παράθεση από: dinos_ στις Μαρτίου 29, 2007, 05:30:43 pmΔεν θα έλεγα ότι το βιβλίο είναι γαι την εκπαιδευση ή τους εκπαιδευτικούς είναι όμως ένα βιβλίο για παιδιά :«Συνομιλίες με παιδιά» του Ρ. Λαίνγκ από εκδόσεις Ύψιλον.Μπορείς να μας πεις πιο πολλά γι αυτό;Μόνο ο τίτλος δεν λέει πολλά, ούτε είναι σημαντική πληροφορία.
Και βεβαια. -> λινκ Ο συγγραφέας είναι από τους μεγαλύτερους ψυχίατρους στον κόσμο. Οι συνομιλίες αφορούν συζητήσεις με τα παιδιά του. Πληρώνοντας 9ευρώ μπορείς να ικανοποιήσεις την περιέργειά σου.Εξάλλου έχει πάλι ποδόσφαιρο
Σε αρκετές απ' αυτές παρουσιάζονται προβληματικές καταστάσεις που λίγο πολύ κάθε γονιός αντιμετωπίζει καθώς και τη «λύση» που δινόταν. Μια «λύση» που πολλές φορές ήταν αντίθετη με το θεωρητικά «σωστό».Προσωπικά δεν μπορώ να πω πως με ενθουσίασε ιδιαίτερα το βιβλίο. Υπάρχουν σημεία με ενδιαφέρον αλλά γενικά, εκτός από την εισαγωγή, το βρήκα βαρετό.
Να προσθέσω κι εγώ ένα ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μου βιβλίο μιας σχετικά νεαρής γαλλίδας «εκπαιδευτικού» και δημοσιογράφου της Natacha Polony.Τίτλος του βιβλίου είναι: Τα χαμένα παιδιά μας. Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, 2006.Είναι όπως περιγράφει το οπισθόφυλλο του βιβλίου ένα «τολμηρό δοκίμιο»… που «ξεκινά από μια διαπίστωση. Στις μέρες μας πολλοί προοδευτικοί αριστεροί και φιλελεύθεροι δεξιοί έχουν ταυτόσημες απόψεις για την εκπαίδευση, οι οποίες συνιστούν πλέον τη βάση της εκπαιδευτικής πολιτικής των περισσοτέρων κυβερνήσεων, τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς. Οι απόψεις αυτές, θαυμάζοντας τους νέους, διακηρύσσοντας την πίστη τους στο καινούργιο και το μοντέρνο, προπαγανδίζοντας την κινητικότητα και λατρεύοντας το εφήμερο, υπηρετούν μια χρησιμοθηρική και οικονομικίστικη ιδεολογία.Η ιδεολογία αυτή στερεί τους νέους από την πολύτιμη κληρονομιά που συγκροτούσαν τα κλασικά γράμματα, η μέριμνα για τη λογική και τη γλώσσα, η επαφή με τα σημαντικά λογοτεχνικά κείμενα, αλλά και οι αφηγήσεις, οι αξίες, οι κώδικες που δημιούργησαν τον πολιτισμό μας και που μεταδίδονταν από τις παλαιότερες γενιές. Το αποτέλεσμα είναι ότι, ενώ δεν θίγονται οι ελίτ, περιορίζεται η ανέλιξη των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, που καταδικάζονται σε πολιτιστική υστέρηση, η οποία αποδυναμώνει τη δημοκρατία, παραβιάζει την αρχή της ισότητας και απειλεί την κοινωνική και οικονομική συνοχή».Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης που προλογίζει το βιβλίο επισημαίνει ότι το βιβλίο «δεν είναι ο ώριμος καρπός μια μακράς διδακτικής πείρας, το ήρεμο καταστάλαγμα της, αλλά είναι αψύ, θυμωμένο και πολεμικό» καθώς η συγγραφέας δίδαξε σε σχολείο ένα χρόνο όλο και όλο και στο τέλος της σχολικής χρονιάς παραιτήθηκε. Γιατί όπως δηλώνει η ίδια: «Εγκατέλειψα τη δημόσια εκπαίδευση λόγω κλειστοφοβίας. Η μεγάλη αυτή οικογένεια δεν επιτρέπει τα πηγαινέλα στον έξω κόσμο….Εγώ χλεύαζα την αναμονή της συνταξιοδότησης και την ασφάλεια της δουλειάς, ήθελα να τα μάθω όλα, να τα δω όλα, κι αυτοί μου ζητούσαν να κλειστώ στο μοναστήρι, να αρνηθώ ότι θα μπορούσε να με πλουτίσει και να με κάνει καλή καθηγήτρια. Δεν μετανιώνω για την απόφασή μου. Αλλά λυπάμαι που η δημόσια εκπαίδευση με εξώθησε σ’ αυτή.» (σελ. 39)Προσωπικά θεωρώ πως είναι ένα δοκίμιο που η «αντιδραστική» συγγραφέας του (όπως χαρακτηρίζει η ίδια τον εαυτό της προκειμένου να προλάβει όσους θα της ασκήσουν κριτική) παρότι μιλά για το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα αγγίζει πολλά και σημαντικά θέματα που αγγίζουν πολλούς από μας. Μπορεί να αποτελέσει μια αφορμή ενός προβληματισμού, ιδιαίτερα τώρα που βρισκόμαστε πάλι μπροστά σε μια κρίση εκ-μοντερνισμού του εκπαιδευτικού μας συστήματος και που αριστεροί, δεξιοί στριμώχνονται για το ποιος θα κερδίσει στο εθνικό μας education reality, που παίζετε το τελευταίο καιρό, την πρωτιά στη θέση του (δήθεν) «προοδευτικού».Καλό διάβασμα.